stdClass Object ( [id] => 1029664 [title] => Stop betonizaciji pod Biokovom: Makarani nakon više od desetljeća lutanja kreću u obračun s neredom u prostoru i ograničavaju stambenu gradnju [alias] => stop-betonizaciji-pod-biokovom-makarani-nakon-vise-od-desetljeca-lutanja-krecu-u-obracun-s-neredom-u-prostoru-i-ogranicavaju-stambenu-gradnju [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Izmjene i dopune Prostornog plana Grada Makarske dobile su suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, kao i svih drugih javnopravnih tijela (koji po Zakonu sudjeluju u postupku izrade i donošenja planova) i već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća trebale bi se naći pred gradskim vijećnicima.

Time se konačno privela kraju dugogodišnja agonija oko donošenja izmjena glavnog prostorno-planskog dokumenta koji je zadnji put mijenjan 2009. godine. Od tada su na čekanju brojni infrastrukturni projekti, ali i egzistencijalne potrebe građana, a nepostojanje ograničenja vezanih za stambenu izgradnju izazvalo je najviše nezadovoljstva javnosti. Zbog toga je gradonačelnik Jure Brkan, odmah po dolasku na vlast, izmjene Plana postavio kao jedan od prioriteta.

U lipnju 2017., upravo između dva kruga lokalnih izbora, održavala se javna rasprava koju je organizirala bivša vlast i na kojoj su građani predali 120 primjedbi. Formirano je posebno stručno povjerenstvo koje je radilo na Planu, a procedura se odužila zbog izrade vrlo složene Strateške studije na koju se izgubilo oko godinu i pol dana. Gradonačelnik Brkan, koji ne krije zadovoljstvo okončanjem procedure, kaže da su izmjene prvi korak u normalizaciji izgradnje u Makarskoj, zaštiti podbiokovskih ruralnih dijelova naselja te poticaj onom što Makarskoj treba - izgradnji novih kapaciteta u hotelskog smještaju.

Ne sumnja da će gradski vijećnici podržati ovaj Plan i mišljenja je da ga može pokušati zaustaviti građevinski lobi jer se izmjenama prvi put smanjuje katnost za svu stambenu izgradnju.


Gubitak na etaži


- Moj cilj u ovom Planu je bio smanjiti katnost za stambenu izgradnju, a povećati katnost za hotele i to je glavni zadatak koji sam dao stručnom izrađivaču koji je radio na Planu. Nažalost, mnogi su čuli da smanjujemo katnost i požurili predati zahtjeve kako bi sebi osigurali da mogu graditi po starom Planu, jer je novi restriktivniji. Otpor novom Planu može doći jedino od građevinskog sektora jer zarada koja se gubi na jednoj etaži, manje je lako mjerljiva. Svi znamo koliko košta kvadrat stana.

---

image
Gradonačelnik Jure Brkan
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA
---

Na koji način ste osigurali da se u Makarskoj više ne događaju ''mamutice'' poput onih u južnom dijelu Velikog Brda?

- Po važećem Prostornom planu, nažalost, nije bilo ograničenja maksimalne građevinske parcele pa ste vi na 5000 ili 7000 kvadrata mogli izgraditi ''mamuticu''. Sada to više neće biti moguće. Višestambenu izgradnju ograničili smo na maksimalnu građevinsku parcelu od 2500 tisuća kvadrata, smanjili smo katnost svim stambenim građevinama za jednu etažu, za svaki tip stambene građevine sada će trebati osigurati 30 posto, umjesto dosadašnjih 20 posto zelene površine, a na svakih 100 metara površine parcele postoji obveza zasađivanja jedne stablašice. Povećali smo minimalnu građevinsku parcelu na 400 kvadrata, a dosad je bila 200 u izgrađenom i 350 u neizgrađenom području. Ne kažem da je to idealno, ali tvrdim da je korak naprijed.

Prozivaju vas za povećanje 70.000 kvadrata građevinskog područja? Na što se odnosi to proširenje?

- Proširenje građevinskog područja najvećim dijelom se odnosi na ruralna područja u kojima smo po prvi put strogo propisali uvjete gradnje, ali i na primjedbe građana od kojih mnogi nastoje riješiti svoje egzistencijalne probleme. Na javnoj raspravi u vrijeme SDP-ove vlasti stiglo ih je oko 120, a mi smo taj postupak nastavili. Primjedbe građana koje su tada usvojene nismo poništili.

Dakle, dio ovih ''proširenja'' za koje me oporba proziva je rezultat i odluka bivše SDP-ove vlasti. Proširenja su nastala i zbog ispravljanja nelogičnosti koje smo zatekli u Planu. Evo, primjerice, Dom u Kotišini koji postoji od davnina nije u žutoj zoni. To je isto povećanje građevinskog područja, ali ne za nikakve stambenjake. I to smo ispravili kao i još druge nelogičnosti do kojih je došlo zato što se nekome po stranačkoj pripadnosti prije ''požutilo'', a susjedu nije. E, pa mi ne radimo tako. Meni su svi ljudi isti, bili SDP ili HDZ. Ne pravim razlike među građanima ni po političkom opredjeljenju, ni po boji, ni po porijeklu.


Različiti uvjeti


Velika promjena u novom Planu je i što je omogućena izgradnja manjih obiteljskih hotela za razliku od još uvijek aktualnog Plana koji zbog veličine parcele to na neki način omogućuje samo ''velikim'' investitorima?

- U hotelskim zonama bilo je propisano da se može graditi hotel na 5000 kvadrata, a to nije odredba za građanina Makarske. Dolazim iz turističkog sektora i više sam puta govorio da Makarskoj trebaju novi hotelski kapaciteti, a ne stanovi. Zašto ne bismo građanima Makarske koji imaju ili vlasništvo ili interesa da kupe komad zemlje, omogućili da izgrade manji hotel i možda tako riješe i zaposlenje članovima svojih obitelji?

Novim Planom omogućili smo gradnju velikih, srednjih i malih hotela. Veliki se mogu graditi već na parceli od 3000 kvadrata, za hotele srednje veličine minimalna je površina parcele 1000 kvadrata, a za male je minimalna građevinska parcela 600 kvadrata. Za svaki od njih su propisani različiti uvjeti gradnje. Pa mi već imamo primjere manjih hotela koje zapošljavaju cijele obitelji i možemo ih imati i više kao što možete vidjeti i na talijanskoj obali. Kad pričamo o hotelima, važno je i da smo ovim Planom zaštitili četiri ključne točke u gradu i osigurali da se tu ništa ne može dogoditi osim hotela.

---

image
Novim Planom smanjena je katnost svim stambenim građevinama te zaštićene atraktivne zone u centru grada
Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA
---

O kojim je točno lokacijama riječ?

- Disko Petar Pan, parking hotela Meteor, hotel Palma i tzv. Šumica (zemljište kraj Plavog tobogana). Umjesto mješovite namjene stavili smo oznaku T1 (isključivo hoteli) i na taj način zaštitili taj prostor. Predstavnicima Valamara predložio sam da na parkingu Meteora grade kongresni centar od 500 mjesta što bi bilo super i za njih i za grad jer bi na taj način lakše punili kapacitete svojih hotela.

Zemljište na kojem je hotel Palma ima 4000 kvadrata, a riječ je o zemljištu koje nije ni u vlasništvu RH, a kamoli građana Makarske. Zamislite što bi se sve tu sutra moglo dogoditi. E, pa mi smo rekli - samo hoteli i zaštitili prostor. Isto smo napravili i s prostorima osnovnih škola na Zelenki i Dugišu, tzv. rupi, i sjeverno od Gradskog groblja. To više nije mješovita zona, nego javna društvena zona i tu se ništa drugo ne može dogoditi.


Sportska zona


Oporba vas najviše proziva zbog prenamjene zemljišta Metalplastike i izgradnje sportskih terena na Platnu.

- Pa neka bilo tko pošten, lijevi ili desni, Makaranin ili netko sa strane, pogleda taj prostor i kaže realno koliko je smisleno na prostoru zone koje je ukupno imala 7,5 hektara i koja je u međuvremenu pretvorena u poslovno-stambenu zonu na malom prostoru od oko 1 hektara, ostavljati oznaku sportsko-rekreacijske? Tko će tu graditi sportske terene? Svi znamo da je Prostorni plan iz 1985. predviđao da se cijela tadašnja industrija (Metalplastika, Amfora, Građevno) preseli na Voliciju, a da se to područje pretvori u sportsko-rekreacijsku zonu s ciljem proširenja Gradskog sportskog centra.

Ali, u prostoru se dogodilo nešto drugo tamo 2008., 2009. godine i došlo je do prenamjene. I što sad? Sad zbog nečijeg politikantstva treba usred te zone ostaviti sportsko-rekreacijsku zonu znajući da se tu nikad neće sagraditi sportski tereni, nego će ostati devastirani prostor u centru grada. Drago mi je da je nedavno otvoren SPOT Shopping Mall, novi trgovački centar i mišljenja sam da se ostatak prostora te zone treba urbanizirati, a ne da u centru Makarske imamo ruglo grada.

Unatoč tome što Makarska treba nove sportske terene, oko čega se svi slažu, UZOR Osejava diše vam za vratom i protiv je realizacije UPU-a Platno.

- UPU Platno je u puno većem obuhvatu usvojen 2011. godine i nitko od ovih koji danas viču nije bio protiv. Onda se zbog jedne nespretne izjave o eventualnom premještanju postaje žičare na taj dio, stvorio otpor građanstva. To je dobrodošlo SDP-u koji se samo ''nakačio'' i počeo priču o devastaciji Osejave. Koje devastacije? Ovaj Plan što se lako može provjeriti na kartama, ne dira u Osejavu jer su i akvatorij i priobalni pojas izuzeti iz Plana. Bojim se da se iza otpora ovom Planu kriju drugi privatni interesi pojedinaca pod krinkom zaštite prirode.

Jer među onima koji najviše viču ima onih koji se zbog svojih privatnih interesa protive projektu makarske žičare, a i onih koji su zadnjih godina dobro zarađivali od stanogradnje. Iskoristili su trenutak i građanima prije nas nametnuli priču koja uopće nije istinita. Razumijem strah građana kad vide što se sve dogodilo u prostoru, no ponavljam: Osejava je zaštićena i tamo se ništa ne može graditi.


Noćna mora


Zadnje izmjene Plana bile su davno, 2009., kada nije bila aktualna tema održivog gospodarenja otpadom ni priče o infrastrukturnim projektima koji su danas u realizaciji ili pred realizacijom. Jeste li osigurali uvjete za infrastrukturne projekte poput reciklažnog dvorišta ili denivelirane petlje na Voliciji?

- Ucrtana je lokacija vodospreme Kotišina, deniveliranog raskrižja na Voliciji, a na najbolji mogući način samo riješili i lokaciju za reciklažno dvorište. Usvajanjem Plana dobit ćemo, sa posebnim kolnim pristupom, konačno rješenje reciklažnog dvorišta na samoj granici sa Općinom Tučepi, južno od budućeg groblja Sveti Andrija. Obavili smo i korekciju trase žičare u skladu s Prostornim planom PP Biokovo i povećali površinu za sadržaje na polaznoj postaji.

Mislili smo i na nova parkirališna mjesta i na prometnice. Hrvatske ceste su odustale od zaobilaznice koja je bila noćna mora našim ljudima jer su mnoge legalne kuće bile u njezinom koridoru, a mi smo dobili priliku rješavati je kao gradsku prometnicu koja će nam pomoći u smanjenju prometnih gužvi.

---

Tonći Vuković: Razmatrali smo primjedbe građana od 2013.


- Makarski Prostorni plan nije mijenjan 11 godina i to je rezultiralo svojim problemima, i u infrastrukturnom smislu i kod domicilnih građana koji rješavaju svoje egzistencijalne probleme. Predugo je to razdoblje jer se planovi i zbog stalnih promjena pozitivnih propisa i zbog usklađenja s planovima višeg reda moraju mijenjati svake dvije ili tri godine. 2010. godine je donesena odluka o izradi izmjena i dopuna, koja se dopunjava 2012. U travnju 2013. je održana javna rasprava, no u lipnju 2013. dolazi do promjene vlasti (na vlast dolazi gradonačelnik Tonći Bilić) te se obustavlja, odnosno poništava dotadašnji postupak. SDP-ova vlast donosi novu odluku o izradi u travnju 2015. i tada započinje novi postupak koji smo sada završili. U lipnju 2017. se organizira prva javna rasprava. HDZ-ova vlast koji u lipnju 2017. dolazi na vlast nastavlja taj postupak, a druga javna rasprava se provodi u srpnju 2018. kada nam je od Ministarstva zaštite okoliša nametnuta izrada strateške studije, zbog koje smo morali provesti i treću javnu raspravu, koja je održana u prosincu 2019. i siječnju 2020. Otprilike po svakoj javnoj raspravi imamo 100 do 120 primjedbi, a na zadnjoj smo ih imali 65, ne računajući UZOR Osejavu. Oni jesu predali preko 2000 primjedbi, međutim to su u stvari samo četiri istovrsne primjedbe koje je predalo oko 650 građana. Zbog specifičnosti i dugotrajnosti procedure, moram naglasiti da smo mi rješavali zahtjeve iz svih javnih rasprava, provedenih i neuspjelih javnih rasprava od travnja 2013. u vrijeme gradonačelnika Marka Ožića Bebeka, pa onda iz ožujka 2017. iz vremena gradonačelnika Tonća Bilića do danas. Primjedbe koje su ranije bile usvojene nisu poništene, tako da je zapravo ovaj prijedlog rezultat uvažavanja primjedbi građana i sadašnje i bivše vlasti - kazao je Tonći Vuković, voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje.

---

---

Što se zapravo mijenja

* smanjena katnost za jednu etažu svim stambenim građevinama
* minimalna građevinska parcela za izgradnju stambenih građevina povećana na 400 kvadrata umjesto dosadašnjih 200 u izgrađenom i 300 u neizgrađenom dijelu
*zaštita ruralnih dijelova naselja u kojima će bit dozvoljena gradnja samo 2 nadzemne etaže (prizemlje i kat)
* 4 atraktivne lokacije u centru grada iz mješovite stambeno poslovne pretvorene u hotelsku zonu (T1): disko Petar Pan, hotel Palma, parking hotela Meteor i ''Šumica''
* moći će se graditi i srednji i mali hoteli, a minimalna parcela je 600/1000 kvadrata s etažom više (dosad samo veliki na parceli od 5000 kvadrata)
*Smanjen obuhvat UPU-a Platno za akvatorij i priobalni dio (oko 3 ha)

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMA VIŠE ‘MAMUTICA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => NEMA VIŠE ‘MAMUTICA‘ 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-06-29 17:01:25 [created_by] => 3113 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-07-01 04:47:53 [modified_by] => 3113 [publish_up] => 2020-07-01 04:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 980 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/06\/29\/13877598.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/29\/13677386.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/29\/13877590.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/29\/13990036.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Matko Begovi\u0107\/Makarska kronika","Ivo Ravli\u0107\/HANZA MEDIA","Matko Begovi\u0107\/Makarska kronika","Zvonimir Bari\u0161in\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Novi prostorni Plan je zadnja linija obrane Makarske","Gradona\u010delnik Jure Brkan","","Novim Planom smanjena je katnost svim stambenim gra\u0111evinama te za\u0161ti\u0107ene atraktivne zone u centru grada"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","k_13877598_1280.jpg":"1280x1280","k_13877598_1024.jpg":"1024x1024","k_13877598_640.jpg":"640x640","k_13877598_480.jpg":"480x480","k_13877598_340.jpg":"340x340","k_13877598_220.jpg":"220x220","o_13877598_1280.jpg":"1280x854","o_13877598_1024.jpg":"1024x683","o_13877598_640.jpg":"640x427","o_13877598_480.jpg":"480x320","o_13877598_340.jpg":"340x227","o_13877598_220.jpg":"220x146","h_13877598_1280.jpg":"1280x854","h_13877598_1024.jpg":"1024x683","h_13877598_640.jpg":"640x427","h_13877598_480.jpg":"480x320","h_13877598_340.jpg":"340x227","h_13877598_220.jpg":"220x147","pp_13877598_1280.jpg":"1006x1280","pp_13877598_1024.jpg":"805x1024","pp_13877598_640.jpg":"503x640","pp_13877598_480.jpg":"377x480","pp_13877598_340.jpg":"267x340","pp_13877598_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13677386_1280.jpg":"1280x1280","k_13677386_1024.jpg":"1024x1024","k_13677386_640.jpg":"640x640","k_13677386_480.jpg":"480x480","k_13677386_340.jpg":"340x340","k_13677386_220.jpg":"220x220","o_13677386_1280.jpg":"1280x853","o_13677386_1024.jpg":"1024x682","o_13677386_640.jpg":"640x426","o_13677386_480.jpg":"480x320","o_13677386_340.jpg":"340x226","o_13677386_220.jpg":"220x146","h_13677386_1280.jpg":"1280x854","h_13677386_1024.jpg":"1024x683","h_13677386_640.jpg":"640x427","h_13677386_480.jpg":"480x320","h_13677386_340.jpg":"340x227","h_13677386_220.jpg":"220x147","pp_13677386_1280.jpg":"1006x1280","pp_13677386_1024.jpg":"805x1024","pp_13677386_640.jpg":"503x640","pp_13677386_480.jpg":"377x480","pp_13677386_340.jpg":"267x340","pp_13677386_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","k_13877590_1280.jpg":"1280x1280","k_13877590_1024.jpg":"1024x1024","k_13877590_640.jpg":"640x640","k_13877590_480.jpg":"480x480","k_13877590_340.jpg":"340x340","k_13877590_220.jpg":"220x220","o_13877590_1280.jpg":"1280x854","o_13877590_1024.jpg":"1024x683","o_13877590_640.jpg":"640x427","o_13877590_480.jpg":"480x320","o_13877590_340.jpg":"340x227","o_13877590_220.jpg":"220x146","h_13877590_1280.jpg":"1280x854","h_13877590_1024.jpg":"1024x683","h_13877590_640.jpg":"640x427","h_13877590_480.jpg":"480x320","h_13877590_340.jpg":"340x227","h_13877590_220.jpg":"220x147","pp_13877590_1280.jpg":"1006x1280","pp_13877590_1024.jpg":"805x1024","pp_13877590_640.jpg":"503x640","pp_13877590_480.jpg":"377x480","pp_13877590_340.jpg":"267x340","pp_13877590_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13990036_1280.jpg":"1280x1280","k_13990036_1024.jpg":"1024x1024","k_13990036_640.jpg":"640x640","k_13990036_480.jpg":"480x480","k_13990036_340.jpg":"340x340","k_13990036_220.jpg":"220x220","o_13990036_1280.jpg":"1280x853","o_13990036_1024.jpg":"1024x682","o_13990036_640.jpg":"640x426","o_13990036_480.jpg":"480x320","o_13990036_340.jpg":"340x226","o_13990036_220.jpg":"220x146","h_13990036_1280.jpg":"1280x854","h_13990036_1024.jpg":"1024x683","h_13990036_640.jpg":"640x427","h_13990036_480.jpg":"480x320","h_13990036_340.jpg":"340x227","h_13990036_220.jpg":"220x147","pp_13990036_1280.jpg":"1006x1280","pp_13990036_1024.jpg":"805x1024","pp_13990036_640.jpg":"503x640","pp_13990036_480.jpg":"377x480","pp_13990036_340.jpg":"267x340","pp_13990036_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4435066 Threads: 3 Questions: 141889345 Slow queries: 60355 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4233316 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/stop-betonizaciji-pod-biokovom-makarani-nakon-vise-od-desetljeca-lutanja-krecu-u-obracun-s-neredom-u-prostoru-i-ogranicavaju-stambenu-gradnju-1029664 [printLink] => /dalmacija/obala/stop-betonizaciji-pod-biokovom-makarani-nakon-vise-od-desetljeca-lutanja-krecu-u-obracun-s-neredom-u-prostoru-i-ogranicavaju-stambenu-gradnju-1029664?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233079 [name] => makarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makarska [link] => /tag/makarska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 313111 [name] => betonizacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => betonizacija [link] => /tag/betonizacija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMA VIŠE ‘MAMUTICA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stop betonizaciji pod Biokovom: Makarani nakon više od desetljeća lutanja kreću u obračun s neredom u prostoru i ograničavaju stambenu gradnju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3113 [name] => Dijana Turić [username] => dijana-turi [email] => dijana-turi@sd.hr [password] => $2y$10$qZ4EGSEp2Uk.BmhoIqRLyuM91VuQgaE5Gl4woUd8FFxm55Q.gbUXS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/dijana-turic-3113 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1631 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/40fd6a0e286ba7dfb1d65ceff1b05e7f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/29/13877598.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Matko Begović/Makarska kronika [mainImageDesc] => Novi prostorni Plan je zadnja linija obrane Makarske [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/29/13877598.jpg [title] => Novi prostorni Plan je zadnja linija obrane Makarske Matko Begović/Makarska kronika ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/29/13677386.jpg [title] => Gradonačelnik Jure Brkan Ivo Ravlić/HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/29/13877590.jpg [title] => Matko Begović/Makarska kronika ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/29/13990036.jpg [title] => Novim Planom smanjena je katnost svim stambenim građevinama te zaštićene atraktivne zone u centru grada Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Izmjene i dopune Prostornog plana Grada Makarske dobile su suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, kao i svih drugih javnopravnih tijela (koji po Zakonu sudjeluju u postupku izrade i donošenja planova) i već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća trebale bi se naći pred gradskim vijećnicima.

Time se konačno privela kraju dugogodišnja agonija oko donošenja izmjena glavnog prostorno-planskog dokumenta koji je zadnji put mijenjan 2009. godine. Od tada su na čekanju brojni infrastrukturni projekti, ali i egzistencijalne potrebe građana, a nepostojanje ograničenja vezanih za stambenu izgradnju izazvalo je najviše nezadovoljstva javnosti. Zbog toga je gradonačelnik Jure Brkan, odmah po dolasku na vlast, izmjene Plana postavio kao jedan od prioriteta.

U lipnju 2017., upravo između dva kruga lokalnih izbora, održavala se javna rasprava koju je organizirala bivša vlast i na kojoj su građani predali 120 primjedbi. Formirano je posebno stručno povjerenstvo koje je radilo na Planu, a procedura se odužila zbog izrade vrlo složene Strateške studije na koju se izgubilo oko godinu i pol dana. Gradonačelnik Brkan, koji ne krije zadovoljstvo okončanjem procedure, kaže da su izmjene prvi korak u normalizaciji izgradnje u Makarskoj, zaštiti podbiokovskih ruralnih dijelova naselja te poticaj onom što Makarskoj treba - izgradnji novih kapaciteta u hotelskog smještaju.

Ne sumnja da će gradski vijećnici podržati ovaj Plan i mišljenja je da ga može pokušati zaustaviti građevinski lobi jer se izmjenama prvi put smanjuje katnost za svu stambenu izgradnju.


Gubitak na etaži


- Moj cilj u ovom Planu je bio smanjiti katnost za stambenu izgradnju, a povećati katnost za hotele i to je glavni zadatak koji sam dao stručnom izrađivaču koji je radio na Planu. Nažalost, mnogi su čuli da smanjujemo katnost i požurili predati zahtjeve kako bi sebi osigurali da mogu graditi po starom Planu, jer je novi restriktivniji. Otpor novom Planu može doći jedino od građevinskog sektora jer zarada koja se gubi na jednoj etaži, manje je lako mjerljiva. Svi znamo koliko košta kvadrat stana.

---

image
Gradonačelnik Jure Brkan
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA
---

Na koji način ste osigurali da se u Makarskoj više ne događaju ''mamutice'' poput onih u južnom dijelu Velikog Brda?

- Po važećem Prostornom planu, nažalost, nije bilo ograničenja maksimalne građevinske parcele pa ste vi na 5000 ili 7000 kvadrata mogli izgraditi ''mamuticu''. Sada to više neće biti moguće. Višestambenu izgradnju ograničili smo na maksimalnu građevinsku parcelu od 2500 tisuća kvadrata, smanjili smo katnost svim stambenim građevinama za jednu etažu, za svaki tip stambene građevine sada će trebati osigurati 30 posto, umjesto dosadašnjih 20 posto zelene površine, a na svakih 100 metara površine parcele postoji obveza zasađivanja jedne stablašice. Povećali smo minimalnu građevinsku parcelu na 400 kvadrata, a dosad je bila 200 u izgrađenom i 350 u neizgrađenom području. Ne kažem da je to idealno, ali tvrdim da je korak naprijed.

Prozivaju vas za povećanje 70.000 kvadrata građevinskog područja? Na što se odnosi to proširenje?

- Proširenje građevinskog područja najvećim dijelom se odnosi na ruralna područja u kojima smo po prvi put strogo propisali uvjete gradnje, ali i na primjedbe građana od kojih mnogi nastoje riješiti svoje egzistencijalne probleme. Na javnoj raspravi u vrijeme SDP-ove vlasti stiglo ih je oko 120, a mi smo taj postupak nastavili. Primjedbe građana koje su tada usvojene nismo poništili.

Dakle, dio ovih ''proširenja'' za koje me oporba proziva je rezultat i odluka bivše SDP-ove vlasti. Proširenja su nastala i zbog ispravljanja nelogičnosti koje smo zatekli u Planu. Evo, primjerice, Dom u Kotišini koji postoji od davnina nije u žutoj zoni. To je isto povećanje građevinskog područja, ali ne za nikakve stambenjake. I to smo ispravili kao i još druge nelogičnosti do kojih je došlo zato što se nekome po stranačkoj pripadnosti prije ''požutilo'', a susjedu nije. E, pa mi ne radimo tako. Meni su svi ljudi isti, bili SDP ili HDZ. Ne pravim razlike među građanima ni po političkom opredjeljenju, ni po boji, ni po porijeklu.


Različiti uvjeti


Velika promjena u novom Planu je i što je omogućena izgradnja manjih obiteljskih hotela za razliku od još uvijek aktualnog Plana koji zbog veličine parcele to na neki način omogućuje samo ''velikim'' investitorima?

- U hotelskim zonama bilo je propisano da se može graditi hotel na 5000 kvadrata, a to nije odredba za građanina Makarske. Dolazim iz turističkog sektora i više sam puta govorio da Makarskoj trebaju novi hotelski kapaciteti, a ne stanovi. Zašto ne bismo građanima Makarske koji imaju ili vlasništvo ili interesa da kupe komad zemlje, omogućili da izgrade manji hotel i možda tako riješe i zaposlenje članovima svojih obitelji?

Novim Planom omogućili smo gradnju velikih, srednjih i malih hotela. Veliki se mogu graditi već na parceli od 3000 kvadrata, za hotele srednje veličine minimalna je površina parcele 1000 kvadrata, a za male je minimalna građevinska parcela 600 kvadrata. Za svaki od njih su propisani različiti uvjeti gradnje. Pa mi već imamo primjere manjih hotela koje zapošljavaju cijele obitelji i možemo ih imati i više kao što možete vidjeti i na talijanskoj obali. Kad pričamo o hotelima, važno je i da smo ovim Planom zaštitili četiri ključne točke u gradu i osigurali da se tu ništa ne može dogoditi osim hotela.

---

image
Novim Planom smanjena je katnost svim stambenim građevinama te zaštićene atraktivne zone u centru grada
Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA
---

O kojim je točno lokacijama riječ?

- Disko Petar Pan, parking hotela Meteor, hotel Palma i tzv. Šumica (zemljište kraj Plavog tobogana). Umjesto mješovite namjene stavili smo oznaku T1 (isključivo hoteli) i na taj način zaštitili taj prostor. Predstavnicima Valamara predložio sam da na parkingu Meteora grade kongresni centar od 500 mjesta što bi bilo super i za njih i za grad jer bi na taj način lakše punili kapacitete svojih hotela.

Zemljište na kojem je hotel Palma ima 4000 kvadrata, a riječ je o zemljištu koje nije ni u vlasništvu RH, a kamoli građana Makarske. Zamislite što bi se sve tu sutra moglo dogoditi. E, pa mi smo rekli - samo hoteli i zaštitili prostor. Isto smo napravili i s prostorima osnovnih škola na Zelenki i Dugišu, tzv. rupi, i sjeverno od Gradskog groblja. To više nije mješovita zona, nego javna društvena zona i tu se ništa drugo ne može dogoditi.


Sportska zona


Oporba vas najviše proziva zbog prenamjene zemljišta Metalplastike i izgradnje sportskih terena na Platnu.

- Pa neka bilo tko pošten, lijevi ili desni, Makaranin ili netko sa strane, pogleda taj prostor i kaže realno koliko je smisleno na prostoru zone koje je ukupno imala 7,5 hektara i koja je u međuvremenu pretvorena u poslovno-stambenu zonu na malom prostoru od oko 1 hektara, ostavljati oznaku sportsko-rekreacijske? Tko će tu graditi sportske terene? Svi znamo da je Prostorni plan iz 1985. predviđao da se cijela tadašnja industrija (Metalplastika, Amfora, Građevno) preseli na Voliciju, a da se to područje pretvori u sportsko-rekreacijsku zonu s ciljem proširenja Gradskog sportskog centra.

Ali, u prostoru se dogodilo nešto drugo tamo 2008., 2009. godine i došlo je do prenamjene. I što sad? Sad zbog nečijeg politikantstva treba usred te zone ostaviti sportsko-rekreacijsku zonu znajući da se tu nikad neće sagraditi sportski tereni, nego će ostati devastirani prostor u centru grada. Drago mi je da je nedavno otvoren SPOT Shopping Mall, novi trgovački centar i mišljenja sam da se ostatak prostora te zone treba urbanizirati, a ne da u centru Makarske imamo ruglo grada.

Unatoč tome što Makarska treba nove sportske terene, oko čega se svi slažu, UZOR Osejava diše vam za vratom i protiv je realizacije UPU-a Platno.

- UPU Platno je u puno većem obuhvatu usvojen 2011. godine i nitko od ovih koji danas viču nije bio protiv. Onda se zbog jedne nespretne izjave o eventualnom premještanju postaje žičare na taj dio, stvorio otpor građanstva. To je dobrodošlo SDP-u koji se samo ''nakačio'' i počeo priču o devastaciji Osejave. Koje devastacije? Ovaj Plan što se lako može provjeriti na kartama, ne dira u Osejavu jer su i akvatorij i priobalni pojas izuzeti iz Plana. Bojim se da se iza otpora ovom Planu kriju drugi privatni interesi pojedinaca pod krinkom zaštite prirode.

Jer među onima koji najviše viču ima onih koji se zbog svojih privatnih interesa protive projektu makarske žičare, a i onih koji su zadnjih godina dobro zarađivali od stanogradnje. Iskoristili su trenutak i građanima prije nas nametnuli priču koja uopće nije istinita. Razumijem strah građana kad vide što se sve dogodilo u prostoru, no ponavljam: Osejava je zaštićena i tamo se ništa ne može graditi.


Noćna mora


Zadnje izmjene Plana bile su davno, 2009., kada nije bila aktualna tema održivog gospodarenja otpadom ni priče o infrastrukturnim projektima koji su danas u realizaciji ili pred realizacijom. Jeste li osigurali uvjete za infrastrukturne projekte poput reciklažnog dvorišta ili denivelirane petlje na Voliciji?

- Ucrtana je lokacija vodospreme Kotišina, deniveliranog raskrižja na Voliciji, a na najbolji mogući način samo riješili i lokaciju za reciklažno dvorište. Usvajanjem Plana dobit ćemo, sa posebnim kolnim pristupom, konačno rješenje reciklažnog dvorišta na samoj granici sa Općinom Tučepi, južno od budućeg groblja Sveti Andrija. Obavili smo i korekciju trase žičare u skladu s Prostornim planom PP Biokovo i povećali površinu za sadržaje na polaznoj postaji.

Mislili smo i na nova parkirališna mjesta i na prometnice. Hrvatske ceste su odustale od zaobilaznice koja je bila noćna mora našim ljudima jer su mnoge legalne kuće bile u njezinom koridoru, a mi smo dobili priliku rješavati je kao gradsku prometnicu koja će nam pomoći u smanjenju prometnih gužvi.

---

Tonći Vuković: Razmatrali smo primjedbe građana od 2013.


- Makarski Prostorni plan nije mijenjan 11 godina i to je rezultiralo svojim problemima, i u infrastrukturnom smislu i kod domicilnih građana koji rješavaju svoje egzistencijalne probleme. Predugo je to razdoblje jer se planovi i zbog stalnih promjena pozitivnih propisa i zbog usklađenja s planovima višeg reda moraju mijenjati svake dvije ili tri godine. 2010. godine je donesena odluka o izradi izmjena i dopuna, koja se dopunjava 2012. U travnju 2013. je održana javna rasprava, no u lipnju 2013. dolazi do promjene vlasti (na vlast dolazi gradonačelnik Tonći Bilić) te se obustavlja, odnosno poništava dotadašnji postupak. SDP-ova vlast donosi novu odluku o izradi u travnju 2015. i tada započinje novi postupak koji smo sada završili. U lipnju 2017. se organizira prva javna rasprava. HDZ-ova vlast koji u lipnju 2017. dolazi na vlast nastavlja taj postupak, a druga javna rasprava se provodi u srpnju 2018. kada nam je od Ministarstva zaštite okoliša nametnuta izrada strateške studije, zbog koje smo morali provesti i treću javnu raspravu, koja je održana u prosincu 2019. i siječnju 2020. Otprilike po svakoj javnoj raspravi imamo 100 do 120 primjedbi, a na zadnjoj smo ih imali 65, ne računajući UZOR Osejavu. Oni jesu predali preko 2000 primjedbi, međutim to su u stvari samo četiri istovrsne primjedbe koje je predalo oko 650 građana. Zbog specifičnosti i dugotrajnosti procedure, moram naglasiti da smo mi rješavali zahtjeve iz svih javnih rasprava, provedenih i neuspjelih javnih rasprava od travnja 2013. u vrijeme gradonačelnika Marka Ožića Bebeka, pa onda iz ožujka 2017. iz vremena gradonačelnika Tonća Bilića do danas. Primjedbe koje su ranije bile usvojene nisu poništene, tako da je zapravo ovaj prijedlog rezultat uvažavanja primjedbi građana i sadašnje i bivše vlasti - kazao je Tonći Vuković, voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje.

---

---

Što se zapravo mijenja

* smanjena katnost za jednu etažu svim stambenim građevinama
* minimalna građevinska parcela za izgradnju stambenih građevina povećana na 400 kvadrata umjesto dosadašnjih 200 u izgrađenom i 300 u neizgrađenom dijelu
*zaštita ruralnih dijelova naselja u kojima će bit dozvoljena gradnja samo 2 nadzemne etaže (prizemlje i kat)
* 4 atraktivne lokacije u centru grada iz mješovite stambeno poslovne pretvorene u hotelsku zonu (T1): disko Petar Pan, hotel Palma, parking hotela Meteor i ''Šumica''
* moći će se graditi i srednji i mali hoteli, a minimalna parcela je 600/1000 kvadrata s etažom više (dosad samo veliki na parceli od 5000 kvadrata)
*Smanjen obuhvat UPU-a Platno za akvatorij i priobalni dio (oko 3 ha)

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Matko Begović/Makarska kronika Ivo Ravlić/HANZA MEDIA Matko Begović/Makarska kronika Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA
Matko Begović/Makarska kronika
Novi prostorni Plan je zadnja linija obrane Makarske
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA
Gradonačelnik Jure Brkan
Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA
Novim Planom smanjena je katnost svim stambenim građevinama te zaštićene atraktivne zone u centru grada
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/stop-betonizaciji-pod-biokovom-makarani-nakon-vise-od-desetljeca-lutanja-krecu-u-obracun-s-neredom-u-prostoru-i-ogranicavaju-stambenu-gradnju-1029664 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5f245b33e95c1bc9cac934918e9651586e1dd0a1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stop+betonizaciji+pod+Biokovom%3A+Makarani+nakon+vi%C5%A1e+od+desetlje%C4%87a+lutanja+kre%C4%87u+u+obra%C4%8Dun+s+neredom+u+prostoru+i+ograni%C4%8Davaju+stambenu+gradnju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fstop-betonizaciji-pod-biokovom-makarani-nakon-vise-od-desetljeca-lutanja-krecu-u-obracun-s-neredom-u-prostoru-i-ogranicavaju-stambenu-gradnju-1029664 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fstop-betonizaciji-pod-biokovom-makarani-nakon-vise-od-desetljeca-lutanja-krecu-u-obracun-s-neredom-u-prostoru-i-ogranicavaju-stambenu-gradnju-1029664 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMA VIŠE ‘MAMUTICA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
ObalaNEMA VIŠE ‘MAMUTICA‘

Stop betonizaciji pod Biokovom: Makarani nakon više od desetljeća lutanja kreću u obračun s neredom u prostoru i ograničavaju stambenu gradnju

1. srpnja 2020. - 06:47

Izmjene i dopune Prostornog plana Grada Makarske dobile su suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, kao i svih drugih javnopravnih tijela (koji po Zakonu sudjeluju u postupku izrade i donošenja planova) i već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća trebale bi se naći pred gradskim vijećnicima.

Time se konačno privela kraju dugogodišnja agonija oko donošenja izmjena glavnog prostorno-planskog dokumenta koji je zadnji put mijenjan 2009. godine. Od tada su na čekanju brojni infrastrukturni projekti, ali i egzistencijalne potrebe građana, a nepostojanje ograničenja vezanih za stambenu izgradnju izazvalo je najviše nezadovoljstva javnosti. Zbog toga je gradonačelnik Jure Brkan, odmah po dolasku na vlast, izmjene Plana postavio kao jedan od prioriteta.

U lipnju ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 12:25