stdClass Object ( [id] => 1227838 [title] => Što mještani kažu o nasilju u zahodu biogradske škole? Podržavaju majku napadnutog učenika, no izvori bliski istrazi tvrde: ‘Troje drugih su se valjali, dječak je stajao...‘ [alias] => sto-mjestani-kazu-o-nasilju-u-zahodu-biogradske-skole-podrzavaju-majku-napadnutog-ucenika-no-izvori-bliski-istrazi-tvrde-troje-drugih-su-se-valjali-djecak-je-stajao [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Što se prošlog četvrtka dogodilo u školskom toaletu Osnovne škole Biograd gdje je skupina učenika viših razreda napala i pretukla učenika petog razreda? I zašto ravnatelj škole Joško Brtan nije obavijestio roditelje kada je doznao da je njihov 11-godišnji sin bio napadnut?

U Biogradu, naime, ne postoji jedna istina o događaju koji je uznemirio građane: iako većina roditelja podržava majku napadnutog učenika i solidarni su s njenim zahtjevom da ravnatelj treba odstupiti sa svoje dužnosti jer nije sposoban obavljati taj posao, izvori bliski istrazi sugeriraju da je događaj u javnosti poprimilo maštovite interpretacije koje ne odgovaraju stvarnim činjenicama.

Policija svoje obavila

Je li u pitanju pokušaj smanjenja štete za ravnatelja i samu školu, svojevrsna "akcija spašavanja vojnika Ryana", znat će se nakon provedenog nadzora inspekcije Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali i dječje pravobraniteljice koji bi, prema neslužbenim informacijama, do kraja tjedna trebali obići biogradsku školu. Policija je svoj posao završila i posebno izvješće je predala Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru.

Prema riječima njegove majke, 11-godišnjaka je u školskom zahodu za vrijeme malog odmora dočekalo desetak starijih učenika koju su ga udarali šakama, a kad je pao na pod, jedan mu je stao na glavu i ugazio lice. Učenike je razdvojila profesorica engleskog jezika. Govori se u učenicima sedmog razreda, dok napadnuti dječak pohađa peti.

Naši izvori pak tvrde da profesorica engleskog u školskom toaletu na podu nije zatekla napadnutog petaša, nego troje drugih dječaka koji su se "valjali", dok je dječak iz petog razreda stajao uz zid sa strane. Čim ih je opazila na podu, profesorica ih je pozvala na red i slučaj prijavila ravnatelju Brtanu.

Nitko se od učenika nije žalio da je bio napadnut ili izudaran, a cijelu situaciju su opisali kao bezazlenu "uobičajenu igru", kao međusobno zadirkivanje kakvim se inače "zabavljaju" u zahodima tijekom malih odmora. U takvim okolnostima, kažu naši sugovornici, ravnatelj je procijenio kako nema razloga pozivati ičije roditelje jer se nitko nije žalio da je bio pretučen ili napadnut.

Tvrde da je napadnuti petaš bio u zahodu udaljenom od njegove učionice kojeg inače koriste stariji učenici. Njih navodno nije bilo desetak, nego pet, najviše šest, a neki od njih nisu sudjelovali u naguravanju i "igrama", nego su koristili WC. Koliko ih je zapravo sudjelovalo u napadu na petaša, nitko pouzdano ne zna. Profesorica engleskog napad na dječaka nije vidjela, a ono što javnost o incidentu zna ispričala je majka napadnutog petaša, u skladu s onim što je on rekao roditeljima nakon dolaska kući.

---

image

Osnovna škola Biograd: Inspekcije će tek obaviti sve potrebne izvide

Luka Gerlanc/Cropix
---

Požalio se roditeljima

Iza incidenta, napadnuti dječak je otišao na nastavu, a nakon završenog petog sata krenuo je kući. Na nastavi nije pokazivao da ima problema, a kod kuće se roditeljima požalio na bolove te im je ispričao kako su ga napali i izudarali stariji učenici u školskom zahodu.

Roditelji su sina odmah odveli na hitnu pomoć gdje su mu konstatirane lakše tjelesne ozljede te liječnici o napadu obavještavaju policiju. Nakon hitne isto rade i njegovi roditelji. Za napad na učenika ravnatelj Brtan je navodno saznao tek iz medija. Pokušao je potom stupiti u kontakt s roditeljima dječaka, ali oni su odbili komunikaciju, smatrajući ga odgovornim što ih nije nazvao čim je saznao da je njihov sin napadnut. Ravnatelj navodno iz istog razloga o napadu nije izvijestio Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Bez obzira na to što će istraga utvrditi, ono što svi u Biogradu zamjeraju ravnatelju Brtanu je loša komunikacija prema javnosti o samom događaju. Smatra da je njegova izjava kako djeca nisu htjela biti nasilna, odnosno da je bila riječ "o glupiranju", krivo interpretirana. Njemu je stavljeno u usta ono što su djeca ispričala o samom događaju umanjujući njegovu važnost kao "uobičajeni način zabave".

No umjesto da se očituje o tim tobože krivim citatima, ravnatelj je za medije danima ostao nedostupan. Odbijao je pozive ili se opravdavao da ne može ništa reći zbog policijske istrage. Tako se dodatno ukopao u problem pokazavši da ne razumije dužnosti ravnatelj, iako je u istoj školi proveo preko 25 godina kao pedagog.

Ravnatelj je postao prije četiri mjeseca, nakon što ga je školski odbor jednoglasno izabrao kao jedinog kandidata. U Biogradu kažu da nije član nijedne stranke, a povjerenje školskog odbora je stekao zbog dobrih organizacijskih sposobnosti i poznavanja školskog sustava.

---

image

Ilustracija

Burger/Phanie Via AFP
---

Ne poznaje protokol

Možda razumije sustav, ali ne i protokol o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja. Odmah nakon saznanja o nasilju među učenicima Brtan je bio dužan zatražiti liječniku pomoć te o svemu obavijestiti roditelje djeteta, policiju i centar za socijalni rad, odnosno pružiti napadnutom učeniku svu potrebnu podršku i pomoć. Brtan to nije napravio zato što navodno nije znao za nasilni događaj, a kad je iz medija za njega doznao, bilo je kasno.

Ulje na vatru osjetljive javnosti dolila je njegova izjava da će učenicima kojima se dokaže sudjelovanje u napadu biti izrečene pedagoške mjere. Osmogodišnje školovanje u Hrvatskoj je obavezno i djeca zbog nasilja ne mogu biti izbačena iz škole. Može im se kao mjera izreći ukor, odrediti psihološko savjetovanje ili obaveza javljanja u centar za socijalni rad. Nakon dva ukora, dijete se može premjestiti u drugu školu.

Koje će mjere Brtan poduzeti, vidjet će se nakon što nadležne službe završe istragu i događaj u potpunosti bude razjašnjen. Ako se dokaže da je Brtan kao ravnatelj počinio bilo kakav propust na štetu učenika ili da je svojim postupcima makar i nenamjerno sudjelovao u zataškavanju nasilja u školi, velika je vjerojatnost da će školski odbor tražiti njegovu odgovornost i razrješenje s dužnosti ravnatelja.

Školski odbori nisu stručna tijela škole tako da njihovi članovi nisu upućeni u sam događaj niti su sudjelovali u policijskoj istrazi. Incidentom se primarno bave školske stručne službe i sam ravnatelj koji prije završetka svih istražnih i inspekcijskih postupaka ne želi istupati u medijima i komentirati događaj.

Dodatni problem u takvim okolnostima ravnatelju predstavlja istup majke jednog bivšeg učenika biogradske osnove škole. Ona je za Zadarski.hr izjavila kako je zbog nasilja koje je proživljavao u školi morala sina prebaciti u drugu školu. Nasilje se događalo u vrijeme kada je ravnatelj bio Jordanko Miloš, a Joško Brtan pedagog, ali reakcija škole je, kaže, izostala.

Osjetljiva dob

- On je bio u šestom razredu kad je maltretiranje počelo, a kulminiralo je, baš kao i u ovom slučaju, u školskom WC-u. Jedino mi, njegovi roditelji, nismo ni o čemu imali pojma jer nam on sam jadan nikad nije ništa htio reći. Djeca u toj dobi su najosjetljivija i često misle da su sama kriva za zlostavljanje. Još kad se jedna obrazovna ustanova ne stane iza njih i postavi tako da ispadne da je žrtva kriva za sve, kako onda da se dijete ikome otvori – izjavila je majka.

Učenici koji se dovoze u vezu s napadom na petaša slove za vrlo dobre i odlične učenike. Nitko od njih nije imao problema s ponašanjem ili je zbog nečega dosad bio prijavljen. Cijeli događaj, koji je nesumnjivo bio nasilan, skloni su tumačiti kao uobičajeno naguravanje i međusobnu igru u školskom zahodu preko malog odmora.

Čak i sam napad umanjuju pozivajući se na medicinsku dokumentaciju prema kojoj kod 11-godišnjaka nije bilo vidljivih ozljeda. Na tijelu nije imao masnica ni ogrebotina, a medicinsko promatranje je pokazalo da mu unutrašnjih organi nisu ozlijeđeni. Osim boli koju je osjećao u području stomaka gdje je zadobio nekoliko udaraca.

Dok se čeka epilog ovog nemilog događaja, nastava u biogradskoj školi odvija se normalno.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Što se dogodilo? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Što se dogodilo? 2 0 7707 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-27 14:46:44 [created_by] => 3134 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-27 20:16:52 [modified_by] => 3134 [publish_up] => 2022-09-27 20:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 153 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/27\/23465433.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/27\/23489247.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/27\/23465435.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Luka Gerlanc\/Cropix","Burger\/Phanie Via AFP","Luka Gerlanc\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Luka Gerlanc\/CROPIX<\/p>","

Ilustracija<\/p>","

Osnovna \u0161kola Biograd: Inspekcije \u0107e tek obaviti sve potrebne izvide<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_23465433_1920.jpg":"1920x1080","k_23465433_1280.jpg":"1280x1280","k_23465433_1024.jpg":"1024x1024","k_23465433_640.jpg":"640x640","k_23465433_480.jpg":"480x480","k_23465433_340.jpg":"340x340","k_23465433_220.jpg":"220x220","o_23465433_1280.jpg":"1280x851","o_23465433_1024.jpg":"1024x681","o_23465433_640.jpg":"640x425","o_23465433_480.jpg":"480x319","o_23465433_340.jpg":"340x226","o_23465433_220.jpg":"220x146","h_23465433_1280.jpg":"1280x854","h_23465433_1024.jpg":"1024x683","h_23465433_640.jpg":"640x427","h_23465433_480.jpg":"480x320","h_23465433_340.jpg":"340x227","h_23465433_220.jpg":"220x147","pp_23465433_1280.jpg":"1280x1628","pp_23465433_1024.jpg":"1024x1303","pp_23465433_640.jpg":"640x814","pp_23465433_480.jpg":"480x611","pp_23465433_340.jpg":"340x432","pp_23465433_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23489247_1920.jpg":"1920x1080","k_23489247_1280.jpg":"1280x1280","k_23489247_1024.jpg":"1024x1024","k_23489247_640.jpg":"640x640","k_23489247_480.jpg":"480x480","k_23489247_340.jpg":"340x340","k_23489247_220.jpg":"220x220","o_23489247_1280.jpg":"1280x1920","o_23489247_1024.jpg":"1024x1536","o_23489247_640.jpg":"640x960","o_23489247_480.jpg":"480x720","o_23489247_340.jpg":"340x510","o_23489247_220.jpg":"220x330","h_23489247_1280.jpg":"1280x854","h_23489247_1024.jpg":"1024x683","h_23489247_640.jpg":"640x427","h_23489247_480.jpg":"480x320","h_23489247_340.jpg":"340x227","h_23489247_220.jpg":"220x147","pp_23489247_1280.jpg":"1280x1628","pp_23489247_1024.jpg":"1024x1303","pp_23489247_640.jpg":"640x814","pp_23489247_480.jpg":"480x611","pp_23489247_340.jpg":"340x432","pp_23489247_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_23465435_1920.jpg":"1920x1080","k_23465435_1280.jpg":"1280x1280","k_23465435_1024.jpg":"1024x1024","k_23465435_640.jpg":"640x640","k_23465435_480.jpg":"480x480","k_23465435_340.jpg":"340x340","k_23465435_220.jpg":"220x220","o_23465435_1280.jpg":"1280x851","o_23465435_1024.jpg":"1024x681","o_23465435_640.jpg":"640x425","o_23465435_480.jpg":"480x319","o_23465435_340.jpg":"340x226","o_23465435_220.jpg":"220x146","h_23465435_1280.jpg":"1280x854","h_23465435_1024.jpg":"1024x683","h_23465435_640.jpg":"640x427","h_23465435_480.jpg":"480x320","h_23465435_340.jpg":"340x227","h_23465435_220.jpg":"220x147","pp_23465435_1280.jpg":"1280x1628","pp_23465435_1024.jpg":"1024x1303","pp_23465435_640.jpg":"640x814","pp_23465435_480.jpg":"480x611","pp_23465435_340.jpg":"340x432","pp_23465435_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7655273 Threads: 3 Questions: 1622136902 Slow queries: 4818890 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111052031 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/sto-mjestani-kazu-o-nasilju-u-zahodu-biogradske-skole-podrzavaju-majku-napadnutog-ucenika-no-izvori-bliski-istrazi-tvrde-troje-drugih-su-se-valjali-djecak-je-stajao-1227838 [printLink] => /dalmacija/obala/sto-mjestani-kazu-o-nasilju-u-zahodu-biogradske-skole-podrzavaju-majku-napadnutog-ucenika-no-izvori-bliski-istrazi-tvrde-troje-drugih-su-se-valjali-djecak-je-stajao-1227838?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 639235 [name] => nasilje među mladima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-21 12:36:41 [main_article_id] => 0 [alias] => nasilje-medu-mladima [link] => /tag/nasilje-medu-mladima ) [1] => stdClass Object ( [id] => 524992 [name] => biograd na moru [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => biograd-na-moru [link] => /tag/biograd-na-moru ) [2] => stdClass Object ( [id] => 692215 [name] => škola u biogradu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-27 22:16:23 [main_article_id] => 0 [alias] => skola-u-biogradu [link] => /tag/skola-u-biogradu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 426639 [name] => nasilje u školi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nasilje-u-skoli [link] => /tag/nasilje-u-skoli ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Što se dogodilo? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što mještani kažu o nasilju u zahodu biogradske škole? Podržavaju majku napadnutog učenika, no izvori bliski istrazi tvrde: ‘Troje drugih su se valjali, dječak je stajao...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3134 [name] => Ivica Nevešćanin [username] => ivica.nevescanin [email] => ivica.nevescanin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$dvf/Fim4uuFs2azWGhuZw.uCSZYgWQEm.S3IDrCVmuQDMDlRd4njO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-nevescanin-3134 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1652 [gender] => m [description] => [image] => 1652.webp [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1652.webp ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/27/23465433.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Luka Gerlanc/Cropix [mainImageDesc] =>

Luka Gerlanc/CROPIX

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/27/23465433.jpg [title] =>

Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/27/23489247.jpg [title] =>

Ilustracija

Burger/Phanie Via AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/27/23465435.jpg [title] =>

Osnovna škola Biograd: Inspekcije će tek obaviti sve potrebne izvide

Luka Gerlanc/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Što se prošlog četvrtka dogodilo u školskom toaletu Osnovne škole Biograd gdje je skupina učenika viših razreda napala i pretukla učenika petog razreda? I zašto ravnatelj škole Joško Brtan nije obavijestio roditelje kada je doznao da je njihov 11-godišnji sin bio napadnut?

U Biogradu, naime, ne postoji jedna istina o događaju koji je uznemirio građane: iako većina roditelja podržava majku napadnutog učenika i solidarni su s njenim zahtjevom da ravnatelj treba odstupiti sa svoje dužnosti jer nije sposoban obavljati taj posao, izvori bliski istrazi sugeriraju da je događaj u javnosti poprimilo maštovite interpretacije koje ne odgovaraju stvarnim činjenicama.

Policija svoje obavila

Je li u pitanju pokušaj smanjenja štete za ravnatelja i samu školu, svojevrsna "akcija spašavanja vojnika Ryana", znat će se nakon provedenog nadzora inspekcije Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali i dječje pravobraniteljice koji bi, prema neslužbenim informacijama, do kraja tjedna trebali obići biogradsku školu. Policija je svoj posao završila i posebno izvješće je predala Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru.

Prema riječima njegove majke, 11-godišnjaka je u školskom zahodu za vrijeme malog odmora dočekalo desetak starijih učenika koju su ga udarali šakama, a kad je pao na pod, jedan mu je stao na glavu i ugazio lice. Učenike je razdvojila profesorica engleskog jezika. Govori se u učenicima sedmog razreda, dok napadnuti dječak pohađa peti.

Naši izvori pak tvrde da profesorica engleskog u školskom toaletu na podu nije zatekla napadnutog petaša, nego troje drugih dječaka koji su se "valjali", dok je dječak iz petog razreda stajao uz zid sa strane. Čim ih je opazila na podu, profesorica ih je pozvala na red i slučaj prijavila ravnatelju Brtanu.

Nitko se od učenika nije žalio da je bio napadnut ili izudaran, a cijelu situaciju su opisali kao bezazlenu "uobičajenu igru", kao međusobno zadirkivanje kakvim se inače "zabavljaju" u zahodima tijekom malih odmora. U takvim okolnostima, kažu naši sugovornici, ravnatelj je procijenio kako nema razloga pozivati ičije roditelje jer se nitko nije žalio da je bio pretučen ili napadnut.

Tvrde da je napadnuti petaš bio u zahodu udaljenom od njegove učionice kojeg inače koriste stariji učenici. Njih navodno nije bilo desetak, nego pet, najviše šest, a neki od njih nisu sudjelovali u naguravanju i "igrama", nego su koristili WC. Koliko ih je zapravo sudjelovalo u napadu na petaša, nitko pouzdano ne zna. Profesorica engleskog napad na dječaka nije vidjela, a ono što javnost o incidentu zna ispričala je majka napadnutog petaša, u skladu s onim što je on rekao roditeljima nakon dolaska kući.

---

image

Osnovna škola Biograd: Inspekcije će tek obaviti sve potrebne izvide

Luka Gerlanc/Cropix
---

Požalio se roditeljima

Iza incidenta, napadnuti dječak je otišao na nastavu, a nakon završenog petog sata krenuo je kući. Na nastavi nije pokazivao da ima problema, a kod kuće se roditeljima požalio na bolove te im je ispričao kako su ga napali i izudarali stariji učenici u školskom zahodu.

Roditelji su sina odmah odveli na hitnu pomoć gdje su mu konstatirane lakše tjelesne ozljede te liječnici o napadu obavještavaju policiju. Nakon hitne isto rade i njegovi roditelji. Za napad na učenika ravnatelj Brtan je navodno saznao tek iz medija. Pokušao je potom stupiti u kontakt s roditeljima dječaka, ali oni su odbili komunikaciju, smatrajući ga odgovornim što ih nije nazvao čim je saznao da je njihov sin napadnut. Ravnatelj navodno iz istog razloga o napadu nije izvijestio Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Bez obzira na to što će istraga utvrditi, ono što svi u Biogradu zamjeraju ravnatelju Brtanu je loša komunikacija prema javnosti o samom događaju. Smatra da je njegova izjava kako djeca nisu htjela biti nasilna, odnosno da je bila riječ "o glupiranju", krivo interpretirana. Njemu je stavljeno u usta ono što su djeca ispričala o samom događaju umanjujući njegovu važnost kao "uobičajeni način zabave".

No umjesto da se očituje o tim tobože krivim citatima, ravnatelj je za medije danima ostao nedostupan. Odbijao je pozive ili se opravdavao da ne može ništa reći zbog policijske istrage. Tako se dodatno ukopao u problem pokazavši da ne razumije dužnosti ravnatelj, iako je u istoj školi proveo preko 25 godina kao pedagog.

Ravnatelj je postao prije četiri mjeseca, nakon što ga je školski odbor jednoglasno izabrao kao jedinog kandidata. U Biogradu kažu da nije član nijedne stranke, a povjerenje školskog odbora je stekao zbog dobrih organizacijskih sposobnosti i poznavanja školskog sustava.

---

image

Ilustracija

Burger/Phanie Via AFP
---

Ne poznaje protokol

Možda razumije sustav, ali ne i protokol o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja. Odmah nakon saznanja o nasilju među učenicima Brtan je bio dužan zatražiti liječniku pomoć te o svemu obavijestiti roditelje djeteta, policiju i centar za socijalni rad, odnosno pružiti napadnutom učeniku svu potrebnu podršku i pomoć. Brtan to nije napravio zato što navodno nije znao za nasilni događaj, a kad je iz medija za njega doznao, bilo je kasno.

Ulje na vatru osjetljive javnosti dolila je njegova izjava da će učenicima kojima se dokaže sudjelovanje u napadu biti izrečene pedagoške mjere. Osmogodišnje školovanje u Hrvatskoj je obavezno i djeca zbog nasilja ne mogu biti izbačena iz škole. Može im se kao mjera izreći ukor, odrediti psihološko savjetovanje ili obaveza javljanja u centar za socijalni rad. Nakon dva ukora, dijete se može premjestiti u drugu školu.

Koje će mjere Brtan poduzeti, vidjet će se nakon što nadležne službe završe istragu i događaj u potpunosti bude razjašnjen. Ako se dokaže da je Brtan kao ravnatelj počinio bilo kakav propust na štetu učenika ili da je svojim postupcima makar i nenamjerno sudjelovao u zataškavanju nasilja u školi, velika je vjerojatnost da će školski odbor tražiti njegovu odgovornost i razrješenje s dužnosti ravnatelja.

Školski odbori nisu stručna tijela škole tako da njihovi članovi nisu upućeni u sam događaj niti su sudjelovali u policijskoj istrazi. Incidentom se primarno bave školske stručne službe i sam ravnatelj koji prije završetka svih istražnih i inspekcijskih postupaka ne želi istupati u medijima i komentirati događaj.

Dodatni problem u takvim okolnostima ravnatelju predstavlja istup majke jednog bivšeg učenika biogradske osnove škole. Ona je za Zadarski.hr izjavila kako je zbog nasilja koje je proživljavao u školi morala sina prebaciti u drugu školu. Nasilje se događalo u vrijeme kada je ravnatelj bio Jordanko Miloš, a Joško Brtan pedagog, ali reakcija škole je, kaže, izostala.

Osjetljiva dob

- On je bio u šestom razredu kad je maltretiranje počelo, a kulminiralo je, baš kao i u ovom slučaju, u školskom WC-u. Jedino mi, njegovi roditelji, nismo ni o čemu imali pojma jer nam on sam jadan nikad nije ništa htio reći. Djeca u toj dobi su najosjetljivija i često misle da su sama kriva za zlostavljanje. Još kad se jedna obrazovna ustanova ne stane iza njih i postavi tako da ispadne da je žrtva kriva za sve, kako onda da se dijete ikome otvori – izjavila je majka.

Učenici koji se dovoze u vezu s napadom na petaša slove za vrlo dobre i odlične učenike. Nitko od njih nije imao problema s ponašanjem ili je zbog nečega dosad bio prijavljen. Cijeli događaj, koji je nesumnjivo bio nasilan, skloni su tumačiti kao uobičajeno naguravanje i međusobnu igru u školskom zahodu preko malog odmora.

Čak i sam napad umanjuju pozivajući se na medicinsku dokumentaciju prema kojoj kod 11-godišnjaka nije bilo vidljivih ozljeda. Na tijelu nije imao masnica ni ogrebotina, a medicinsko promatranje je pokazalo da mu unutrašnjih organi nisu ozlijeđeni. Osim boli koju je osjećao u području stomaka gdje je zadobio nekoliko udaraca.

Dok se čeka epilog ovog nemilog događaja, nastava u biogradskoj školi odvija se normalno.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Luka Gerlanc/Cropix Burger/Phanie Via AFP Luka Gerlanc/Cropix
Luka Gerlanc/Cropix

Luka Gerlanc/CROPIX

Burger/Phanie Via AFP

Ilustracija

Luka Gerlanc/Cropix

Osnovna škola Biograd: Inspekcije će tek obaviti sve potrebne izvide

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/sto-mjestani-kazu-o-nasilju-u-zahodu-biogradske-skole-podrzavaju-majku-napadnutog-ucenika-no-izvori-bliski-istrazi-tvrde-troje-drugih-su-se-valjali-djecak-je-stajao-1227838 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cf6c80dcb16a685b4d5611ec330955a45e512e98 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+mje%C5%A1tani+ka%C5%BEu+o+nasilju+u+zahodu+biogradske+%C5%A1kole%3F+Podr%C5%BEavaju+majku+napadnutog+u%C4%8Denika%2C+no+izvori+bliski+istrazi+tvrde%3A+%E2%80%98Troje+drugih+su+se+valjali%2C+dje%C4%8Dak+je+stajao...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fsto-mjestani-kazu-o-nasilju-u-zahodu-biogradske-skole-podrzavaju-majku-napadnutog-ucenika-no-izvori-bliski-istrazi-tvrde-troje-drugih-su-se-valjali-djecak-je-stajao-1227838 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fsto-mjestani-kazu-o-nasilju-u-zahodu-biogradske-skole-podrzavaju-majku-napadnutog-ucenika-no-izvori-bliski-istrazi-tvrde-troje-drugih-su-se-valjali-djecak-je-stajao-1227838 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Što se dogodilo? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ObalaŠto se dogodilo?

Što mještani kažu o nasilju u zahodu biogradske škole? Podržavaju majku napadnutog učenika, no izvori bliski istrazi tvrde: ‘Troje drugih su se valjali, dječak je stajao...‘

27. rujna 2022. - 22:16

Što se prošlog četvrtka dogodilo u školskom toaletu Osnovne škole Biograd gdje je skupina učenika viših razreda napala i pretukla učenika petog razreda? I zašto ravnatelj škole Joško Brtan nije obavijestio roditelje kada je doznao da je njihov 11-godišnji sin bio napadnut?

U Biogradu, naime, ne postoji jedna istina o događaju koji je uznemirio građane: iako većina roditelja podržava majku napadnutog učenika i solidarni su s njenim zahtjevom da ravnatelj treba odstupiti sa svoje dužnosti jer nije sposoban obavljati taj posao, izvori bliski istrazi sugeriraju da je događaj u javnosti poprimilo maštovite interpretacije koje ne odgovaraju stvarnim činjenicama.

Policija svoje obavila

Je li u pitanju pokušaj smanjenja štete za ravnatelja i samu školu, svojevrsna "akcija spaš...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 00:18