stdClass Object ( [id] => 1032234 [title] => Skinuo ogradu s magistrale i ilegalno gradi na državnoj zemlji, a država to ne vidi već pet godina. Na pomorskom dobru sada je smjestio i kamp kućicu [alias] => skinuo-ogradu-s-magistrale-i-ilegalno-gradi-na-drzavnoj-zemlji-a-drzava-to-ne-vidi-vec-pet-godina-na-pomorskom-dobru-sada-je-smjestio-i-kamp-kucicu [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pitajte bilo kojeg Hrvata voli li svoju zemlju, odreda će svi reći - pa naravno!

Hrvatski građani su se krvlju izborili za Lijepu našu, no 30 godina od kada smo, kako se to često voli reći, svoji na svome, i dalje ne poštujemo zakone naše države. Dapače, kršimo ih na svakom koraku, jer znamo kako nam je pravosuđe sporo, a još ako "imate čovika" u vlasti, nitko vam ništa ne može.

Čak i kada na zemlji koja nije vaše vlasništvo, nego - Republike Hrvatske i unatoč prijavama i nalozima za rušenje s pečatima institucija te iste države, uporno, zadnjih pet godina, devastirate, gradite i betonirate. No, krenimo redom...

Stipe Jakus, uspješni poduzetnik iz općine Marina, nekadašnji vlasnik tvrtke "Žuti-kop" koji je sada u turističkom biznisu, početkom 2015. na predjelu Stipan Jaz, smještenom između Segeta Vranjice i Poljica, počeo je radove u pojasu Jadranske magistrale, dakle državne ceste, ali i na pomorskom dobru.

"Bagerićem" je srušio borove, poravnao zemlju na vrlo uskom potezu između ceste i mora, te skinuo zaštitni metalni odbojnik uz prometnicu kako bi osigurao izravan pristup tom zemljištu. Budući da je riječ o terenu koji je u statusu pomorskog dobra, a istovremeno i u cestovnom pojasu, komunalni redar Općine Marina je 17. travnja 2015. zatražio inspekcijski nadzor.

No, kako tada, tako i danas, pet godina poslije, ništa se nije poduzelo od strane državnih institucija, jedino je poduzetnik Jakus uredno nastavio s gradnjom iako se radi o dvjema parcelama, ukupne površine 3152 četvorna metra, za koje smo i proteklog petka, na dan finaliziranja ovog teksta, u zemljišnim knjigama nedvojbeno utvrdili kako je kao vlasnik upisano (državno) "pomorsko dobro".

Činjenica da to nije njegovo vlasništvo nije spriječila Jakusa da poravna teren, pa zatim obavi i građevinske radove na pomorskom dobru, dakle na području koje po svojem statusu ne smije ni biti građevinsko područje. Izgradio je, kako se navodi u prijavi Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja od 29. kolovoza 2018. godine, nadstrešnicu ukupne površine 48 kvadrata, ali i potporni zid na "sikama", visine metar i pol, i to u dužini 15 metara.

---

image
Zid u zoni pomorskog dobra i na zemljištu koje je vlasnički - pomorsko dobro
---

Građevinski inspektori su reagirali, pa su 31. listopada 2018. izdali rješenje o uklanjanju građevine, ali godinu i osam mjeseci kasnije sve i dalje stoji na istome mjestu. Zašto ilegalno izgrađeni objekt na državnom zemljištu još nije srušen, pitali smo Državni inspektorat:

– Investitor je protiv rješenja podnio tužbu Upravnom sudu u Splitu koji je odbio tužbeni zahtjev. Kontrolnim inspekcijskim pregledima utvrđeno je kako investitor nakon odbijanja tužbe nije postupio po rješenju, te je nastavio s građevinskim radovima i nakon provedene obustave građenja. Slijedom navedenog, protiv investitora je podnesen optužni prijedlog, a ako ne obustavi daljnju gradnju, izricat će se novčane kazne. Ako ni tada ne postupi po inspekcijskom rješenju, uklanjanje će se staviti u plan izvršenja.

Znači Jakus se žalio, žalbu je država odbila, a on je nastavio po svom. Na nove prijetnje od strane Republike Hrvatske, kao što su novčane kazne, očito ćemo još morati pričekati…

Očitovanje smo zatražili i od "Hrvatskih cesta" budući da je Jakus svojedobno skinuo sigurnosnu ogradu s Magistrale.

– Odmah nakon saznanja o odvijanju protupravnih radnji koje su bile potencijalna ugroza sigurnog odvijanja prometa predmetnom dionicom državne ceste 8, naši djelatnici su obišli lokaciju i o svemu obavijestili inspekciju cestovnog prometa i građevinsku inspekciju.

Nakon zaprimljene prijave, inspektor za ceste obavio je očevid i počinitelju izdao rješenje o vraćanju terena u prvobitno stanje. Prema dostupnim informacijama, počinitelj je protiv rješenja pokrenuo spor pred nadležnim Visokim Upravnim sudom i taj postupak je u još uvijek u tijeku – odgovor je iz državne tvrtke na "odvidavanje" dijela branika.

---

image
Početak 2018. - evo i nastrešnice od 48 kvadrata
---

Pitanja smo poslali i "Hrvatskim šumama", jer je bespravni graditelj posjekao i desetak borova i nekoliko maslina na zemljištu čiji je upisani vlasnik "pomorsko dobro", odnosno država, ali odgovore iz te tvrtke nismo dobili do zaključenja ovog izdanja našeg lista.

I Županija je zaprimila dvije prijave u svezi s ovom devastacijom dobra koje je vlasništvo svih nas, a s te adrese predlažu da Općina Marina zatraži izvršenje rješenja o rušenju ilegalne nadstrešnice.

– Mi ćemo im sufinancirati troškove rušenja. Nakon toga Općina može tužiti nelegalnoga graditelja – kaže Stipe Čogelja, županijski pročelnik za pomorstvo.

Sve su inspekcije obaviještene, svi su bili na terenu, svi su napravili svoje zapisnike, no država očito ne može zaštititi svoje zemljište od devastatora. Bez obzira na sve alate koje ima, po ovom primjeru ispada da svatko od nas može uzeti neki tuđi "komadić" zemlje za sebe, upaliti motornu pilu, bager i miješalicu za beton, pa graditi što ga je volja i koliko dugo ga je volja….

O tome svjedoči i nova prijava od 16. travnja ove godine, jer je Stipe Jakus u međuvremenu izgradio ogradni zid dug 50 metara, kao i betonski plato te dodatni sjeverni zid. Ispod nadstrešnice je dovezao i kamp-kućicu, stvorio je mali raj, svoj "dnevni boravak" na našem zajedničkom pomorskom dobru!

---

‘Zakon nije isti prema svima, tužit ćemo vas‘


Želeći čuti i samog Stipu Jakusa, nazvali smo kontakte vidljive na internetskoj stranici njegove tvrtke 'Žuti-kop'. Na jedan od brojeva nam se javila Dragica Jakus, njegova supruga.

– Ogorčena sam i razočarana što mene propitkujete, kada se u Općini Marina drugima svašta dopušta. Jedni mogu sve, a drugi ne mogu ništa! Zašto se drugima ne uklanja, a ne samo mom mužu. Očito pravila za sve nisu ista! Pa 15 kvadrata je dozvoljeno bez dozvole, no sve to morate pitati mog supruga – vidljivo uzrujana kazala nam je gospođa Jakus, poprilično iznenađena što se novinari raspituju o ovom 'projektu'.

Na našu primjedbu kako njezin suprug gradi na pomorskom dobru, kazala nam je kako 'nitko ne gradi ako nije na njegovom', jer 'suprug ima parcelu preko ceste'.

Malo poslije kontaktirala nas je i Jadranka Mijanović, sestra Dragice Jakus.

– Imam 40 godina iskustva u pravosuđu, upozoravam vas da ne dirate moju obitelj, moju sestru, tužit ćemo vas. Moja sestra nije stranka u postupku i ne znači kako obitelj zna sve što radi koji član – prozvala nas je Mijanović, a na naš upit je li to ona prijeti autorici teksta, bila je izričita:

– Ne prijetim vam, samo da primite na znanje kako ćemo vas tužiti!

---

---

‘Kriv sam za nadstrešnicu, ali parcela je moja!‘

Svoje odgovore ponudio je i sam Stipe Jakus, odmah i priznajući krivicu, no uz ono dodatno – ali.

– Prije četiri godine su mi oduzeli djedovinu i upisali zemlju kao pomorsko dobro (u zemljišniku je vidljivo samo vlasništvo države još iz 1953. radi uređenja ceste i prebacivanje s Republike Hrvatske na status pomorskog dobra od prije tri godine, op.a.).

Priznajem metar za cestovni pojas, no ono ostalo je moja zemlja. A kriv sam za nadstrešnicu, izgradio sam je protuzakonito, no ako je treba srušiti, obavit ću to sam i darovati je nekome – započeo je priču Jakus, a na naš upit za komentar stanja u zemljišniku koje se za dalmatinske uvjete, barem što se tiče čak i šireg područja oko Stipanova Jaza, uzvraća:

– Ma u Marini vam katastarske knjige uopće nisu sređene, samo je 10 posto čistih papira, a ja hoću da mi država ili otkupi moje ili mi vrati zemlju. Vodim se u katastru kao vlasnik, a u zemljišniku nisam. Pa sam sad tužio državu. Vratit će ona meni moje!

A što se tiče gradnje od prije pet godina, pa imam kuću iznad ceste, sada i za nju čekam legalizaciju, sve sam papire predao, pa ako bude potrebe, prebacit ću nadstrešnicu ispred kuće.

O uklanjanju dijela zaštitne ograde s državne ceste Jakus kaže i uzvraća protpupitanjem:

– Ma, samo sam je skalao, dok sam iskrcavao materijal i opremu, no kada me je nazvao Jure Šundov iz 'Županijskih cesta', vratio sam sve na svoje mjesto. Kome zid smeta na mojoj zemlji? Nisam ni taknuo kamenje ispod, tamo gdje je pomorsko dobro i svatko se može ovdje doći okupati. Nisam ja ni naopak, ni zločest čovjek.

'Investitor' je ispod nastrešnice od 48 kvadrata dovezao kamp-kućicu, pa sada ima adresu na toj lokaciji.

– Je, evo i u osobnoj mi piše adresa: Uvala Bataluša 1c, Vrsine, Marina!

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nastavlja po svom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [26] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) ) [extra_fields_search] => nastavlja po svom 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-07-10 12:25:22 [created_by] => 3202 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-07-14 05:57:50 [modified_by] => 3202 [publish_up] => 2020-07-14 05:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 74 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/07\/10\/14096024.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/10\/14095864.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/10\/14095916.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/10\/14095944.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/10\/14095974.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/10\/14096030.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/10\/14096048.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Travanj 2020. - ispod ilegalne nadstre\u0161nice stigla je i kamp-prikolica","Stanje iz 2015. kada se po\u010delo s 'ure\u0111enjem' pojasa izme\u0111u prometnice i mora","Na zemlji\u0161te je uskoro stigao i bageri\u0107","Biv\u0161i vlasnik gra\u0111evinske tvrtke po\u010detkom 2020. izgradio je i betonski 'temelj'","S dr\u017eavne parcele 'skinuto' je i nekoliko borova i maslina, ali od 'Hrvatskih \u0161uma' zasad nemamo odgovor na taj dio","Po\u010detak 2018. - evo i nastre\u0161nice od 48 kvadrata","Zid u zoni pomorskog dobra i na zemlji\u0161tu koje je vlasni\u010dki - pomorsko dobro"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1080","k_14096024_1280.jpg":"1280x1280","k_14096024_1024.jpg":"1024x1024","k_14096024_640.jpg":"640x640","k_14096024_480.jpg":"480x480","k_14096024_340.jpg":"340x340","k_14096024_220.jpg":"220x220","o_14096024_1280.jpg":"1280x720","o_14096024_1024.jpg":"1024x576","o_14096024_640.jpg":"640x360","o_14096024_480.jpg":"480x270","o_14096024_340.jpg":"340x191","o_14096024_220.jpg":"220x123","h_14096024_1280.jpg":"1280x854","h_14096024_1024.jpg":"1024x683","h_14096024_640.jpg":"640x427","h_14096024_480.jpg":"480x320","h_14096024_340.jpg":"340x227","h_14096024_220.jpg":"220x147","pp_14096024_1280.jpg":"1006x1280","pp_14096024_1024.jpg":"805x1024","pp_14096024_640.jpg":"503x640","pp_14096024_480.jpg":"377x480","pp_14096024_340.jpg":"267x340","pp_14096024_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","k_14095864_1280.jpg":"1280x1280","k_14095864_1024.jpg":"1024x1024","k_14095864_640.jpg":"640x640","k_14095864_480.jpg":"480x480","k_14095864_340.jpg":"340x340","k_14095864_220.jpg":"220x220","o_14095864_1280.jpg":"1280x720","o_14095864_1024.jpg":"1024x576","o_14095864_640.jpg":"640x360","o_14095864_480.jpg":"480x270","o_14095864_340.jpg":"340x191","o_14095864_220.jpg":"220x123","h_14095864_1280.jpg":"1280x854","h_14095864_1024.jpg":"1024x683","h_14095864_640.jpg":"640x427","h_14095864_480.jpg":"480x320","h_14095864_340.jpg":"340x227","h_14095864_220.jpg":"220x147","pp_14095864_1280.jpg":"1006x1280","pp_14095864_1024.jpg":"805x1024","pp_14095864_640.jpg":"503x640","pp_14095864_480.jpg":"377x480","pp_14095864_340.jpg":"267x340","pp_14095864_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","k_14095916_1280.jpg":"1280x1280","k_14095916_1024.jpg":"1024x1024","k_14095916_640.jpg":"640x640","k_14095916_480.jpg":"480x480","k_14095916_340.jpg":"340x340","k_14095916_220.jpg":"220x220","o_14095916_1280.jpg":"1280x720","o_14095916_1024.jpg":"1024x576","o_14095916_640.jpg":"640x360","o_14095916_480.jpg":"480x270","o_14095916_340.jpg":"340x191","o_14095916_220.jpg":"220x123","h_14095916_1280.jpg":"1280x854","h_14095916_1024.jpg":"1024x683","h_14095916_640.jpg":"640x427","h_14095916_480.jpg":"480x320","h_14095916_340.jpg":"340x227","h_14095916_220.jpg":"220x147","pp_14095916_1280.jpg":"1006x1280","pp_14095916_1024.jpg":"805x1024","pp_14095916_640.jpg":"503x640","pp_14095916_480.jpg":"377x480","pp_14095916_340.jpg":"267x340","pp_14095916_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","k_14095944_1280.jpg":"1280x1280","k_14095944_1024.jpg":"1024x1024","k_14095944_640.jpg":"640x640","k_14095944_480.jpg":"480x480","k_14095944_340.jpg":"340x340","k_14095944_220.jpg":"220x220","o_14095944_1280.jpg":"1280x720","o_14095944_1024.jpg":"1024x576","o_14095944_640.jpg":"640x360","o_14095944_480.jpg":"480x270","o_14095944_340.jpg":"340x191","o_14095944_220.jpg":"220x123","h_14095944_1280.jpg":"1280x854","h_14095944_1024.jpg":"1024x683","h_14095944_640.jpg":"640x427","h_14095944_480.jpg":"480x320","h_14095944_340.jpg":"340x227","h_14095944_220.jpg":"220x147","pp_14095944_1280.jpg":"1006x1280","pp_14095944_1024.jpg":"805x1024","pp_14095944_640.jpg":"503x640","pp_14095944_480.jpg":"377x480","pp_14095944_340.jpg":"267x340","pp_14095944_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","k_14095974_1280.jpg":"1280x1280","k_14095974_1024.jpg":"1024x1024","k_14095974_640.jpg":"640x640","k_14095974_480.jpg":"480x480","k_14095974_340.jpg":"340x340","k_14095974_220.jpg":"220x220","o_14095974_1280.jpg":"1280x720","o_14095974_1024.jpg":"1024x576","o_14095974_640.jpg":"640x360","o_14095974_480.jpg":"480x270","o_14095974_340.jpg":"340x191","o_14095974_220.jpg":"220x123","h_14095974_1280.jpg":"1280x854","h_14095974_1024.jpg":"1024x683","h_14095974_640.jpg":"640x427","h_14095974_480.jpg":"480x320","h_14095974_340.jpg":"340x227","h_14095974_220.jpg":"220x147","pp_14095974_1280.jpg":"1006x1280","pp_14095974_1024.jpg":"805x1024","pp_14095974_640.jpg":"503x640","pp_14095974_480.jpg":"377x480","pp_14095974_340.jpg":"267x340","pp_14095974_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","k_14096030_1280.jpg":"1280x1280","k_14096030_1024.jpg":"1024x1024","k_14096030_640.jpg":"640x640","k_14096030_480.jpg":"480x480","k_14096030_340.jpg":"340x340","k_14096030_220.jpg":"220x220","o_14096030_1280.jpg":"1280x720","o_14096030_1024.jpg":"1024x576","o_14096030_640.jpg":"640x360","o_14096030_480.jpg":"480x270","o_14096030_340.jpg":"340x191","o_14096030_220.jpg":"220x123","h_14096030_1280.jpg":"1280x854","h_14096030_1024.jpg":"1024x683","h_14096030_640.jpg":"640x427","h_14096030_480.jpg":"480x320","h_14096030_340.jpg":"340x227","h_14096030_220.jpg":"220x147","pp_14096030_1280.jpg":"1006x1280","pp_14096030_1024.jpg":"805x1024","pp_14096030_640.jpg":"503x640","pp_14096030_480.jpg":"377x480","pp_14096030_340.jpg":"267x340","pp_14096030_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","k_14096048_1280.jpg":"1280x1280","k_14096048_1024.jpg":"1024x1024","k_14096048_640.jpg":"640x640","k_14096048_480.jpg":"480x480","k_14096048_340.jpg":"340x340","k_14096048_220.jpg":"220x220","o_14096048_1280.jpg":"1280x720","o_14096048_1024.jpg":"1024x576","o_14096048_640.jpg":"640x360","o_14096048_480.jpg":"480x270","o_14096048_340.jpg":"340x191","o_14096048_220.jpg":"220x123","h_14096048_1280.jpg":"1280x854","h_14096048_1024.jpg":"1024x683","h_14096048_640.jpg":"640x427","h_14096048_480.jpg":"480x320","h_14096048_340.jpg":"340x227","h_14096048_220.jpg":"220x147","pp_14096048_1280.jpg":"1006x1280","pp_14096048_1024.jpg":"805x1024","pp_14096048_640.jpg":"503x640","pp_14096048_480.jpg":"377x480","pp_14096048_340.jpg":"267x340","pp_14096048_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14817535 Threads: 1 Questions: 3133558860 Slow queries: 6978147 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234638264 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/skinuo-ogradu-s-magistrale-i-ilegalno-gradi-na-drzavnoj-zemlji-a-drzava-to-ne-vidi-vec-pet-godina-na-pomorskom-dobru-sada-je-smjestio-i-kamp-kucicu-1032234 [printLink] => /dalmacija/obala/skinuo-ogradu-s-magistrale-i-ilegalno-gradi-na-drzavnoj-zemlji-a-drzava-to-ne-vidi-vec-pet-godina-na-pomorskom-dobru-sada-je-smjestio-i-kamp-kucicu-1032234?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 309110 [name] => Marina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marina [link] => /tag/marina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 316602 [name] => Stipe jakus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stipe-jakus [link] => /tag/stipe-jakus ) [2] => stdClass Object ( [id] => 279347 [name] => ilegalna gradnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ilegalna-gradnja [link] => /tag/ilegalna-gradnja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 483480 [name] => betonizacija obale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => betonizacija-obale [link] => /tag/betonizacija-obale ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nastavlja po svom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Skinuo ogradu s magistrale i ilegalno gradi na državnoj zemlji, a država to ne vidi već pet godina. Na pomorskom dobru sada je smjestio i kamp kućicu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3202 [name] => Sandra Barčot [username] => sandra-bar-ot [email] => sandra-bar-ot@sd.hr [password] => $2y$10$ckfXj8qvsyA2At..DVH26.lRpLIqCiq3cNzofsgBZCHud7TUoDgQm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandra-barcot-3202 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1720 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/240d52e561ffcd67aeb6d8536e6e8383?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/10/14096024.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Travanj 2020. - ispod ilegalne nadstrešnice stigla je i kamp-prikolica [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/10/14096024.jpg [title] => Travanj 2020. - ispod ilegalne nadstrešnice stigla je i kamp-prikolica ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/10/14095864.jpg [title] => Stanje iz 2015. kada se počelo s 'uređenjem' pojasa između prometnice i mora ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/10/14095916.jpg [title] => Na zemljište je uskoro stigao i bagerić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/10/14095944.jpg [title] => Bivši vlasnik građevinske tvrtke početkom 2020. izgradio je i betonski 'temelj' ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/10/14095974.jpg [title] => S državne parcele 'skinuto' je i nekoliko borova i maslina, ali od 'Hrvatskih šuma' zasad nemamo odgovor na taj dio ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/10/14096030.jpg [title] => Početak 2018. - evo i nastrešnice od 48 kvadrata ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/10/14096048.jpg [title] => Zid u zoni pomorskog dobra i na zemljištu koje je vlasnički - pomorsko dobro ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pitajte bilo kojeg Hrvata voli li svoju zemlju, odreda će svi reći - pa naravno!

Hrvatski građani su se krvlju izborili za Lijepu našu, no 30 godina od kada smo, kako se to često voli reći, svoji na svome, i dalje ne poštujemo zakone naše države. Dapače, kršimo ih na svakom koraku, jer znamo kako nam je pravosuđe sporo, a još ako "imate čovika" u vlasti, nitko vam ništa ne može.

Čak i kada na zemlji koja nije vaše vlasništvo, nego - Republike Hrvatske i unatoč prijavama i nalozima za rušenje s pečatima institucija te iste države, uporno, zadnjih pet godina, devastirate, gradite i betonirate. No, krenimo redom...

Stipe Jakus, uspješni poduzetnik iz općine Marina, nekadašnji vlasnik tvrtke "Žuti-kop" koji je sada u turističkom biznisu, početkom 2015. na predjelu Stipan Jaz, smještenom između Segeta Vranjice i Poljica, počeo je radove u pojasu Jadranske magistrale, dakle državne ceste, ali i na pomorskom dobru.

"Bagerićem" je srušio borove, poravnao zemlju na vrlo uskom potezu između ceste i mora, te skinuo zaštitni metalni odbojnik uz prometnicu kako bi osigurao izravan pristup tom zemljištu. Budući da je riječ o terenu koji je u statusu pomorskog dobra, a istovremeno i u cestovnom pojasu, komunalni redar Općine Marina je 17. travnja 2015. zatražio inspekcijski nadzor.

No, kako tada, tako i danas, pet godina poslije, ništa se nije poduzelo od strane državnih institucija, jedino je poduzetnik Jakus uredno nastavio s gradnjom iako se radi o dvjema parcelama, ukupne površine 3152 četvorna metra, za koje smo i proteklog petka, na dan finaliziranja ovog teksta, u zemljišnim knjigama nedvojbeno utvrdili kako je kao vlasnik upisano (državno) "pomorsko dobro".

Činjenica da to nije njegovo vlasništvo nije spriječila Jakusa da poravna teren, pa zatim obavi i građevinske radove na pomorskom dobru, dakle na području koje po svojem statusu ne smije ni biti građevinsko područje. Izgradio je, kako se navodi u prijavi Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja od 29. kolovoza 2018. godine, nadstrešnicu ukupne površine 48 kvadrata, ali i potporni zid na "sikama", visine metar i pol, i to u dužini 15 metara.

---

image
Zid u zoni pomorskog dobra i na zemljištu koje je vlasnički - pomorsko dobro
---

Građevinski inspektori su reagirali, pa su 31. listopada 2018. izdali rješenje o uklanjanju građevine, ali godinu i osam mjeseci kasnije sve i dalje stoji na istome mjestu. Zašto ilegalno izgrađeni objekt na državnom zemljištu još nije srušen, pitali smo Državni inspektorat:

– Investitor je protiv rješenja podnio tužbu Upravnom sudu u Splitu koji je odbio tužbeni zahtjev. Kontrolnim inspekcijskim pregledima utvrđeno je kako investitor nakon odbijanja tužbe nije postupio po rješenju, te je nastavio s građevinskim radovima i nakon provedene obustave građenja. Slijedom navedenog, protiv investitora je podnesen optužni prijedlog, a ako ne obustavi daljnju gradnju, izricat će se novčane kazne. Ako ni tada ne postupi po inspekcijskom rješenju, uklanjanje će se staviti u plan izvršenja.

Znači Jakus se žalio, žalbu je država odbila, a on je nastavio po svom. Na nove prijetnje od strane Republike Hrvatske, kao što su novčane kazne, očito ćemo još morati pričekati…

Očitovanje smo zatražili i od "Hrvatskih cesta" budući da je Jakus svojedobno skinuo sigurnosnu ogradu s Magistrale.

– Odmah nakon saznanja o odvijanju protupravnih radnji koje su bile potencijalna ugroza sigurnog odvijanja prometa predmetnom dionicom državne ceste 8, naši djelatnici su obišli lokaciju i o svemu obavijestili inspekciju cestovnog prometa i građevinsku inspekciju.

Nakon zaprimljene prijave, inspektor za ceste obavio je očevid i počinitelju izdao rješenje o vraćanju terena u prvobitno stanje. Prema dostupnim informacijama, počinitelj je protiv rješenja pokrenuo spor pred nadležnim Visokim Upravnim sudom i taj postupak je u još uvijek u tijeku – odgovor je iz državne tvrtke na "odvidavanje" dijela branika.

---

image
Početak 2018. - evo i nastrešnice od 48 kvadrata
---

Pitanja smo poslali i "Hrvatskim šumama", jer je bespravni graditelj posjekao i desetak borova i nekoliko maslina na zemljištu čiji je upisani vlasnik "pomorsko dobro", odnosno država, ali odgovore iz te tvrtke nismo dobili do zaključenja ovog izdanja našeg lista.

I Županija je zaprimila dvije prijave u svezi s ovom devastacijom dobra koje je vlasništvo svih nas, a s te adrese predlažu da Općina Marina zatraži izvršenje rješenja o rušenju ilegalne nadstrešnice.

– Mi ćemo im sufinancirati troškove rušenja. Nakon toga Općina može tužiti nelegalnoga graditelja – kaže Stipe Čogelja, županijski pročelnik za pomorstvo.

Sve su inspekcije obaviještene, svi su bili na terenu, svi su napravili svoje zapisnike, no država očito ne može zaštititi svoje zemljište od devastatora. Bez obzira na sve alate koje ima, po ovom primjeru ispada da svatko od nas može uzeti neki tuđi "komadić" zemlje za sebe, upaliti motornu pilu, bager i miješalicu za beton, pa graditi što ga je volja i koliko dugo ga je volja….

O tome svjedoči i nova prijava od 16. travnja ove godine, jer je Stipe Jakus u međuvremenu izgradio ogradni zid dug 50 metara, kao i betonski plato te dodatni sjeverni zid. Ispod nadstrešnice je dovezao i kamp-kućicu, stvorio je mali raj, svoj "dnevni boravak" na našem zajedničkom pomorskom dobru!

---

‘Zakon nije isti prema svima, tužit ćemo vas‘


Želeći čuti i samog Stipu Jakusa, nazvali smo kontakte vidljive na internetskoj stranici njegove tvrtke 'Žuti-kop'. Na jedan od brojeva nam se javila Dragica Jakus, njegova supruga.

– Ogorčena sam i razočarana što mene propitkujete, kada se u Općini Marina drugima svašta dopušta. Jedni mogu sve, a drugi ne mogu ništa! Zašto se drugima ne uklanja, a ne samo mom mužu. Očito pravila za sve nisu ista! Pa 15 kvadrata je dozvoljeno bez dozvole, no sve to morate pitati mog supruga – vidljivo uzrujana kazala nam je gospođa Jakus, poprilično iznenađena što se novinari raspituju o ovom 'projektu'.

Na našu primjedbu kako njezin suprug gradi na pomorskom dobru, kazala nam je kako 'nitko ne gradi ako nije na njegovom', jer 'suprug ima parcelu preko ceste'.

Malo poslije kontaktirala nas je i Jadranka Mijanović, sestra Dragice Jakus.

– Imam 40 godina iskustva u pravosuđu, upozoravam vas da ne dirate moju obitelj, moju sestru, tužit ćemo vas. Moja sestra nije stranka u postupku i ne znači kako obitelj zna sve što radi koji član – prozvala nas je Mijanović, a na naš upit je li to ona prijeti autorici teksta, bila je izričita:

– Ne prijetim vam, samo da primite na znanje kako ćemo vas tužiti!

---

---

‘Kriv sam za nadstrešnicu, ali parcela je moja!‘

Svoje odgovore ponudio je i sam Stipe Jakus, odmah i priznajući krivicu, no uz ono dodatno – ali.

– Prije četiri godine su mi oduzeli djedovinu i upisali zemlju kao pomorsko dobro (u zemljišniku je vidljivo samo vlasništvo države još iz 1953. radi uređenja ceste i prebacivanje s Republike Hrvatske na status pomorskog dobra od prije tri godine, op.a.).

Priznajem metar za cestovni pojas, no ono ostalo je moja zemlja. A kriv sam za nadstrešnicu, izgradio sam je protuzakonito, no ako je treba srušiti, obavit ću to sam i darovati je nekome – započeo je priču Jakus, a na naš upit za komentar stanja u zemljišniku koje se za dalmatinske uvjete, barem što se tiče čak i šireg područja oko Stipanova Jaza, uzvraća:

– Ma u Marini vam katastarske knjige uopće nisu sređene, samo je 10 posto čistih papira, a ja hoću da mi država ili otkupi moje ili mi vrati zemlju. Vodim se u katastru kao vlasnik, a u zemljišniku nisam. Pa sam sad tužio državu. Vratit će ona meni moje!

A što se tiče gradnje od prije pet godina, pa imam kuću iznad ceste, sada i za nju čekam legalizaciju, sve sam papire predao, pa ako bude potrebe, prebacit ću nadstrešnicu ispred kuće.

O uklanjanju dijela zaštitne ograde s državne ceste Jakus kaže i uzvraća protpupitanjem:

– Ma, samo sam je skalao, dok sam iskrcavao materijal i opremu, no kada me je nazvao Jure Šundov iz 'Županijskih cesta', vratio sam sve na svoje mjesto. Kome zid smeta na mojoj zemlji? Nisam ni taknuo kamenje ispod, tamo gdje je pomorsko dobro i svatko se može ovdje doći okupati. Nisam ja ni naopak, ni zločest čovjek.

'Investitor' je ispod nastrešnice od 48 kvadrata dovezao kamp-kućicu, pa sada ima adresu na toj lokaciji.

– Je, evo i u osobnoj mi piše adresa: Uvala Bataluša 1c, Vrsine, Marina!

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Travanj 2020. - ispod ilegalne nadstrešnice stigla je i kamp-prikolica

Stanje iz 2015. kada se počelo s 'uređenjem' pojasa između prometnice i mora

Na zemljište je uskoro stigao i bagerić

Bivši vlasnik građevinske tvrtke početkom 2020. izgradio je i betonski 'temelj'

S državne parcele 'skinuto' je i nekoliko borova i maslina, ali od 'Hrvatskih šuma' zasad nemamo odgovor na taj dio

Početak 2018. - evo i nastrešnice od 48 kvadrata

Zid u zoni pomorskog dobra i na zemljištu koje je vlasnički - pomorsko dobro
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/skinuo-ogradu-s-magistrale-i-ilegalno-gradi-na-drzavnoj-zemlji-a-drzava-to-ne-vidi-vec-pet-godina-na-pomorskom-dobru-sada-je-smjestio-i-kamp-kucicu-1032234 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=491573d8558cdbab04ec1314320af20629b4c435 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Skinuo+ogradu+s+magistrale+i+ilegalno+gradi+na+dr%C5%BEavnoj+zemlji%2C+a+dr%C5%BEava+to+ne+vidi+ve%C4%87+pet+godina.+Na+pomorskom+dobru+sada+je+smjestio+i+kamp+ku%C4%87icu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fskinuo-ogradu-s-magistrale-i-ilegalno-gradi-na-drzavnoj-zemlji-a-drzava-to-ne-vidi-vec-pet-godina-na-pomorskom-dobru-sada-je-smjestio-i-kamp-kucicu-1032234 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fskinuo-ogradu-s-magistrale-i-ilegalno-gradi-na-drzavnoj-zemlji-a-drzava-to-ne-vidi-vec-pet-godina-na-pomorskom-dobru-sada-je-smjestio-i-kamp-kucicu-1032234 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nastavlja po svom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [26] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) )
StoryEditorOCM
Obalanastavlja po svom

Skinuo ogradu s magistrale i ilegalno gradi na državnoj zemlji, a država to ne vidi već pet godina. Na pomorskom dobru sada je smjestio i kamp kućicu

14. srpnja 2020. - 07:56

Pitajte bilo kojeg Hrvata voli li svoju zemlju, odreda će svi reći - pa naravno!

Hrvatski građani su se krvlju izborili za Lijepu našu, no 30 godina od kada smo, kako se to često voli reći, svoji na svome, i dalje ne poštujemo zakone naše države. Dapače, kršimo ih na svakom koraku, jer znamo kako nam je pravosuđe sporo, a još ako "imate čovika" u vlasti, nitko vam ništa ne može.

Čak i kada na zemlji koja nije vaše vlasništvo, nego - Republike Hrvatske i unatoč prijavama i nalozima za rušenje s pečatima institucija te iste države, uporno, zadnjih pet godina, devastirate, gradite i betonirate. No, krenimo redom...

Stipe Jakus, uspješni poduzetnik iz općine Marina, nekadašnji vlasnik tvrtke "Žuti-kop" koji je sada u turističkom biznisu, početkom 2015. na predjelu Stipan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 23:09