stdClass Object ( [id] => 1355698 [title] => Priča o nepoznatom Zadru: ‘Beetlejuice‘ iz Sv. Frane, zazidani Donat, Gospa od Fritula i crkva u kojoj se toči vino [alias] => prica-o-nepoznatom-zadru-beetlejuice-iz-sv-frane-zazidani-donat-gospa-od-fritula-i-crkva-u-kojoj-se-toci-vino [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jeste li znali da se najpoznatija zadarska kavana nalazi u srednjovjekovnoj crkvici? Ili da je autor slavne bečke operete "Laka konjica" svoja prva djela skladao u Zadru? I da, kad sjedite u poznatoj zadarskoj konobi "Skoblar", zapravo stojite na mjestu na kojem su svi stanovnici ovoga grada uživali i najmanje dvije tisuće godina prije?

To su samo neke od intrigantnih činjenica iz manje poznate prošlosti Zadra koje oduševljavaju brojne turiste, naročito one američke kojima je duga i antička povijest grada zaista fascinantna. Zato vam donosimo deset manje poznatih priča o poznatim zadarskim lokacijama koje je s nama podijelio Ivica Škriljevečki, rođeni Zagrepčanin koji je dobio priznanje Grada Zadra kao najbolji turistički vodič.

"Obići ovaj grad u sat vremena mogu samo Japanci i Korejci. Oni su jedini dovoljno disciplinirani za to. Svi drugi mogu ga istraživati danima, toliko je bogata i zanimljiva njegova prošlost". Pa krenimo...

---

image

Stup srama

Luka Gerlanc/Cropix
---

 

VREMENSKA CRTA ZADRA

Glavni i prvi ulaz u Zadar, izuzev u vrijeme mletačke vladavine, oduvijek je bio na istom mjestu: trgu koji danas nosi ime Petra Zoranića. To je mjesto na kojem uživo, u krugu ne širem od 50 metara, gledamo cijelu povijest grada, neprekinutu vremensku crtu staru dvije tisuće godina. Svjetski je to raritet čiju vrijednost ne znaju ni oni koji ovdje žive. Ali zato stranci, pogotovo Amerikanci čija povijest ide unatrag 250 godina, na ovom mjestu dožive "vau efekt".

- Od antičkog zida koji je nastao koncem 1. stoljeća prije naše ere s natpisom posvećenim caru Augustu, preko antičkih vrata koja su uređena krajem 1. stoljeća pa do kasnoantičkog zida koji je preživio potres u 5. stoljeću, a danas ga krije dvorište iza kultne zadarske konobe "Skoblar". Malo do njega je srednjovjekovni zid s Kapetanovom kulom, srednjovjekovni ulaz u grad i mletačke zidine iz 16. stoljeća koje se još vide u Perivoju kraljice Jelene odakle se pruža pogled na, po mnogima, najljepša gradska vrata u Dalmaciji - pokazuje nam Ivica na monumentalna Kopnena vrata u Foši iz 16. stoljeća, djelo Michelea Sanmichelija, najvećeg venecijanskoga graditelja.

---

image
Luka Gerlanc/Cropix
---

 

PROLAZ CARA AUGUSTA

Ono što slučajnom prolazniku na prvi pogled izgleda kao nabacana hrpa kamenja, krije u sebi jedan sasvim poseban zid. Kad se pažljivije pogleda, cijelom njegovom dužinom proteže se specifičan kamen duguljasta oblika za koji na kraju, zahvaljući geometrijskom obliku, ustanovite da je riječ o – ostacima rimskog akvadukta! Riječ je, dakle, o kamenoj gurli. Puno je tu još kamenih komada koji su nekad bili dio neke važne građevine, ali su zbog povijesnih razaranja grada postali ruševine i svoje mjesto pronašli u gradskom obrambenom zidu. I ovaj zid u prolazu cara Augusta još je jedna zadarska vremenska crta.

---

image

Crkvica sv. Lovre - u njoj je kavana otvorena 1934. godine

Luka Gerlanc/Cropix
---

 

GRADSKA KAVANA U CRKVI, ILI CRKVA U KAVANI

U unutrašnjosti gradske kavane na Narodnom trgu, koju Zadrani zovu "Lovre", nalazi se sačuvana predromanička crkvica sv. Lovre. Kavana je otvorena 1934. godine, kada je izgrađena današnja zgrada gradskog poglavarstva, a nakon uklanjanja starije građevine na tom mjestu dobiva se pristup toj predivnoj crkvici iz 10. stoljeća koja se istražuje u nekoliko navrata.

- Ako uzmete u obzir da su turističke ture relativno kratke, da gosti u istom điru obilaze Trogir, Šibenik ili Split, gdje su već vidjeli barem nekoliko crkava u svakom gradu, onda ih to ne zanima previše. Ali zato su kurioziteti poput Sv. Lovre uvijek dobrodošli. Evo, ako ste vjernik, na pričesti ste primili Tijelo Kristovo. Ako ste imali sreće, mogli ste kao dio obreda popiti vino, odnosno Krv Kristovu. E pa, ovo je jedina crkva na svijetu gdje se možete i napiti. Zato volimo turu završiti baš ovdje - pokazuje nam Ivica dok iz ostataka crkvice pogled puca na punu gradsku kavanu taman u vrijeme jutarnje špice. Prizor i po!

 

GOSPA OD FRITULA

U starom gradskom naselju Kampo Kaštelo, u blizini Arsenala, kluba gdje Zadrani danas rado dolaze na koncerte, nalazi se jedna od najomiljenijih gradskih crkvica - Gospa od Zdravlja. Poznato je kako je 1703. godine izgrađena na mjestu dvije znatno starije crkve, ali puno je manje poznato kako je Zadrani zovu Gospe od Fritula.

Naime, 12. rujna 1759. godine, na prostor Velikog Arsenala, gdje se skladištilo oružje, udario je grom i izazvao požar zbog kojega je eksplozija prijetila dignuti u zrak pola grada. Zbog toga se nitko nije usudio gasiti vatru. Očajni Zadrani molili su se Gospi da im usliša vapaje i pošalje kišu kako bi ugasila vatru. Čudo se dogodilo, kiša je zaustavila vatru, a u čast tog događaja ljudi su počeli častiti Gospu procesijom u studenom za koju bi se pekle fritule i dijelile ulicama grada. Tako je Gospa od Zdravlja postala Gospa Frituleta.

---

image

Ivica Škriljevečki u razgovoru s našom novinarkom

 

 

Luka Gerlanc/Cropix
---

 

GRADSKA STRAŽA

Kad vide Gradsku stražu na Narodnom trgu, turistima je prva pomisao: O ne, još jedna crkva. I to nakon što su već vidjeli katedralu svete Stošije, Donat i još barem pet drugih zadarskih crkava u istom điru.

- Onda im objasnim da je toranj, kojih ih podsjeća na zvonik, zapravo nadograđen u 18. stoljeću i da gradski sat na njemu neprekidno radi još od davne 1803. godine. Veće zvono, koje otkucava sate, preneseno je s Kapetanove kule, a manje, koje otkucava četvrtine sata, nalazi se na zvoniku crkve svetog Lovre. Evo ga danas ovdje, još uvijek je to sat na koji Zadrani najradije bace pogled, naš gradski zaštitni znak - pokazuje Ivica. I stvarno, one rijetke dane kad sat stane pa mora na remont nikome nije drago.

 

ZADARSKA VAROŠ

U 16. stoljeću, nakon što je počela gradnja mletačkih zidina, ruši se varoš sv. Martina, novo naselje koje je nastalo izvan tadašnjih gradskih zidina. Nalazilo se na prostoru sadašnjeg Parka Vladimira Nazora, prema dvorani Jazine. Da bi se tamo sagradila utvrda, to se naselje ruši, a stanovništvo premješta unutar zidina i naseljava prostor sadašnje Varoši. Tako je, zapravo, nastao ovaj autentični dio Zadra koji jednako vole domaći i turisti.

- Danas je to jedan od najstarijih kvartova u Zadru jer je najmanje porušen u bombardiranju grada. Tu je bio centar života nakon Drugog svjetskog rata, ovdje su bila okupljališta građana i zadarskih starosjedilaca koji su polako vraćali život u grad - kazuje Ivica. Iako je stanovnika sve manje, a apartmana sve više, Varoš danas na životu drže mladi koji ovdje rado izlaze.

---

image

Crkvica Stomorica -  jedna od dvije iznimne zadarske crkvice

Luka Gerlanc/Cropix
---

 

SV. NEDILJICA i SV. STOMORICA

U neposrednoj bizini, na prostoru od samo stotinjak metara u zadarskoj Varoši nalaze se ostaci dviju iznimnih zadarskih crkvica slična naziva: svete Nediljice i svete Stomorice u obliku ključa. Jedan francuski umjetnik, inače diplomat, sastavio je popis svjetskih atrakcija koje bi trebale biti dio imaginarnog muzeja najvećih svjetskih blaga. Na tom su popisu pluteji iz sv. Nediljice koji se danas čuvaju u zadarskom Arheološkom muzeju.

- U to vrijeme predromanike nije bilo previše skulpturalnog izražaja. A ovdje, na nizu vrlo plitkih reljefa imate plošni prikaz svih najvažnijih trenutaka Kristova života, od navještenja do krštenja na Jordanu. U nizu prizora, kao na stripu, nešto fantastično. To nas stavlja u sam vrh europske umjetnosti u tom razdoblju. I koliko god da smo mala zemlja, svijet je tada bio puno manji.

---

image

Mural posvećen Tomislavu Ivčiću

Luka Gerlanc/Cropix
---

 

GRAFIT TOMISLAVA IVČIĆA

Zadar ne možete upoznati ako niste prošli njegovom najpoznatijom ulicom Kalelargom. A Kalelargu ne možete doživjeti ako niste poslušali legendarnu pjesmu koju joj je posvetio vjerojatno najpoznatiji zadarski pjevač, Tomislav Ivčić. Upravo su Ivčiću Zadrani posvetili grafit na izlazu iz Varoši prema rivi, naravno uz stihove o Kalelargi.

- To je prava duša Zadra. Često gostima koje vodim otpjevam stihove "Kalelarge", znate ono "Sa dragom kod Četiri kantuna… kroz tihu Varoš proći bi zna… na rivu il‘ uz Donat stari, dok tiho, tiho sniva Zadar grad". To je zapravo šetnja Zadrom kroz stihove, emotivna šetnja. Pogotovo onaj dio kad kaže: "Tu sam proveo najljepše dane moje mladosti."

 

"ZAZIDANI" DONAT

Sa stražnje strane najpoznatije zadarske crkve, one sv. Donata, nije teško uočiti crvenom opekom prekriven komad zida. To su zazidana vratašca koja su nekad vodila direktno na gornji dio crkve, u galeriju. Malo je poznato da je ovaj najvrjedniji spomenik predromaničkoga graditeljstva, odnosno ranog srednjeg vijeka, prvotno bio posvećen Svetom Trojstvu i da je tek kasnije, u 15. stoljeću, crkva posvećena zadarskom biskupu Donatu. Baš u to vrijeme zazidan je stražnji prolaz koji je danas ostao jedini podsjetnik da je taj ulaz uopće postojao.

No, to nije jedino što je zazidano na najpoznatijem zadarskom simbolu. Ako bolje pogledate, na prvom katu južne strane crkve tri su velika zazidana prozora koji su nekada vodili u prostor prigrađen južnom zidu crkve koji je srušen u 20. stoljeću.

 

"BEETLEJUICE IZ SVETOG FRANE"

Za ime Franza von Suppea mnogi vjerojatno nisu čuli. Kao ni za činjenicu da je riječ o jednom od najvećih skladatelja bečke operete, autora svjetski poznate "Lake konjica", čiju uvertiru ste sigurno barem jednom u životu čuli a da to i ne znate. Ali zato znaju američki turisti koji su oduševljeni podatkom da je autor prepoznatljive glazba iz velikog filmskog hita "Beetlejuice" svoje prve glazbene korake napravio upravo u jednoj od zadarskih crkava - svetom Frani.

E sad, pitate se kakve veze s tim ima zadarska crkva sv. Frane i zašto su američki turisti toliko oduševljeni kad je posjete? Evo odgovora:

- Ovaj svjetski poznatni operni skladatelj djetinjstvo i ranu mladost proveo je upravo u Zadru, gdje je već u dobi od trinaest godina skladao svoju prvu misu koju će, tri godine kasnije, posvetiti pokojnom ocu i praizvesti je upravo ovdje u crkvi sv. Frane.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA TURI S VODIČEM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NA TURI S VODIČEM 2 0 9678 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-11 19:38:45 [created_by] => 3091 [created_by_alias] => Ana Vučetić Škrbić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-15 20:06:53 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-15 20:06:33 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Priča o nepoznatom Zadru: 'Beetlejuice' iz Sv. Frane, zazidani Donat, Gospa od Fritula i crkva u kojoj se toči vino page_title=Priča o nepoznatom Zadru: 'Beetlejuice' iz Sv. Frane, zazidani Donat, Gospa od Fritula i crkva u kojoj se toči vino [metakey] => Turistički vodič , Nepoznati Zadar, Opereta , ivica škriljevečki [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26351949.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26351956.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26351957.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26351953.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26351933.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26351929.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26351935.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26351939.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26351942.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26351948.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na\u0161 vodi\u010d kod Arheolo\u0161kog muzeja<\/p>","

Ivica \u0160kriljeve\u010dki u crkvici sv. Lovre<\/p>","

Crkvica sv. Lovre - u njoj je kavana otvorena 1934. godine<\/p>","

Stup srama<\/p>","","","","

Mural posve\u0107en Tomislavu Iv\u010di\u0107u<\/p>","

Crkvica Stomorica -\u00a0 jedna od dvije iznimne zadarske crkvice<\/p>","

Ivica \u0160kriljeve\u010dki u razgovoru s na\u0161om novinarkom<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","57:46","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26351949_1920.jpg":"1920x1080","k_26351949_1280.jpg":"1280x1280","k_26351949_1024.jpg":"1024x1024","k_26351949_640.jpg":"640x640","k_26351949_480.jpg":"480x480","k_26351949_340.jpg":"340x340","k_26351949_220.jpg":"220x220","o_26351949_1280.jpg":"1280x853","o_26351949_1024.jpg":"1024x682","o_26351949_640.jpg":"640x426","o_26351949_480.jpg":"480x320","o_26351949_340.jpg":"340x226","o_26351949_220.jpg":"220x146","h_26351949_1280.jpg":"1280x854","h_26351949_1024.jpg":"1024x683","h_26351949_640.jpg":"640x427","h_26351949_480.jpg":"480x320","h_26351949_340.jpg":"340x227","h_26351949_220.jpg":"220x147","pp_26351949_1280.jpg":"1280x1628","pp_26351949_1024.jpg":"1024x1303","pp_26351949_640.jpg":"640x814","pp_26351949_480.jpg":"480x611","pp_26351949_340.jpg":"340x432","pp_26351949_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26351956_1920.jpg":"1920x1080","k_26351956_1280.jpg":"1280x1280","k_26351956_1024.jpg":"1024x1024","k_26351956_640.jpg":"640x640","k_26351956_480.jpg":"480x480","k_26351956_340.jpg":"340x340","k_26351956_220.jpg":"220x220","o_26351956_1280.jpg":"1280x853","o_26351956_1024.jpg":"1024x682","o_26351956_640.jpg":"640x426","o_26351956_480.jpg":"480x320","o_26351956_340.jpg":"340x226","o_26351956_220.jpg":"220x146","h_26351956_1280.jpg":"1280x854","h_26351956_1024.jpg":"1024x683","h_26351956_640.jpg":"640x427","h_26351956_480.jpg":"480x320","h_26351956_340.jpg":"340x227","h_26351956_220.jpg":"220x147","pp_26351956_1280.jpg":"1280x1628","pp_26351956_1024.jpg":"1024x1303","pp_26351956_640.jpg":"640x814","pp_26351956_480.jpg":"480x611","pp_26351956_340.jpg":"340x432","pp_26351956_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26351957_1920.jpg":"1920x1080","k_26351957_1280.jpg":"1280x1280","k_26351957_1024.jpg":"1024x1024","k_26351957_640.jpg":"640x640","k_26351957_480.jpg":"480x480","k_26351957_340.jpg":"340x340","k_26351957_220.jpg":"220x220","o_26351957_1280.jpg":"1280x853","o_26351957_1024.jpg":"1024x682","o_26351957_640.jpg":"640x426","o_26351957_480.jpg":"480x320","o_26351957_340.jpg":"340x226","o_26351957_220.jpg":"220x146","h_26351957_1280.jpg":"1280x854","h_26351957_1024.jpg":"1024x683","h_26351957_640.jpg":"640x427","h_26351957_480.jpg":"480x320","h_26351957_340.jpg":"340x227","h_26351957_220.jpg":"220x147","pp_26351957_1280.jpg":"1280x1628","pp_26351957_1024.jpg":"1024x1303","pp_26351957_640.jpg":"640x814","pp_26351957_480.jpg":"480x611","pp_26351957_340.jpg":"340x432","pp_26351957_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26351953_1920.jpg":"1920x1080","k_26351953_1280.jpg":"1280x1280","k_26351953_1024.jpg":"1024x1024","k_26351953_640.jpg":"640x640","k_26351953_480.jpg":"480x480","k_26351953_340.jpg":"340x340","k_26351953_220.jpg":"220x220","o_26351953_1280.jpg":"1280x853","o_26351953_1024.jpg":"1024x682","o_26351953_640.jpg":"640x426","o_26351953_480.jpg":"480x320","o_26351953_340.jpg":"340x226","o_26351953_220.jpg":"220x146","h_26351953_1280.jpg":"1280x854","h_26351953_1024.jpg":"1024x683","h_26351953_640.jpg":"640x427","h_26351953_480.jpg":"480x320","h_26351953_340.jpg":"340x227","h_26351953_220.jpg":"220x147","pp_26351953_1280.jpg":"1280x1628","pp_26351953_1024.jpg":"1024x1303","pp_26351953_640.jpg":"640x814","pp_26351953_480.jpg":"480x611","pp_26351953_340.jpg":"340x432","pp_26351953_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26351933_1920.jpg":"1920x1080","k_26351933_1280.jpg":"1280x1280","k_26351933_1024.jpg":"1024x1024","k_26351933_640.jpg":"640x640","k_26351933_480.jpg":"480x480","k_26351933_340.jpg":"340x340","k_26351933_220.jpg":"220x220","o_26351933_1280.jpg":"1280x853","o_26351933_1024.jpg":"1024x682","o_26351933_640.jpg":"640x426","o_26351933_480.jpg":"480x320","o_26351933_340.jpg":"340x226","o_26351933_220.jpg":"220x146","h_26351933_1280.jpg":"1280x854","h_26351933_1024.jpg":"1024x683","h_26351933_640.jpg":"640x427","h_26351933_480.jpg":"480x320","h_26351933_340.jpg":"340x227","h_26351933_220.jpg":"220x147","pp_26351933_1280.jpg":"1280x1628","pp_26351933_1024.jpg":"1024x1303","pp_26351933_640.jpg":"640x814","pp_26351933_480.jpg":"480x611","pp_26351933_340.jpg":"340x432","pp_26351933_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26351929_1920.jpg":"1920x1080","k_26351929_1280.jpg":"1280x1280","k_26351929_1024.jpg":"1024x1024","k_26351929_640.jpg":"640x640","k_26351929_480.jpg":"480x480","k_26351929_340.jpg":"340x340","k_26351929_220.jpg":"220x220","o_26351929_1280.jpg":"1280x853","o_26351929_1024.jpg":"1024x682","o_26351929_640.jpg":"640x426","o_26351929_480.jpg":"480x320","o_26351929_340.jpg":"340x226","o_26351929_220.jpg":"220x146","h_26351929_1280.jpg":"1280x854","h_26351929_1024.jpg":"1024x683","h_26351929_640.jpg":"640x427","h_26351929_480.jpg":"480x320","h_26351929_340.jpg":"340x227","h_26351929_220.jpg":"220x147","pp_26351929_1280.jpg":"1280x1628","pp_26351929_1024.jpg":"1024x1303","pp_26351929_640.jpg":"640x814","pp_26351929_480.jpg":"480x611","pp_26351929_340.jpg":"340x432","pp_26351929_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26351935_1920.jpg":"1920x1080","k_26351935_1280.jpg":"1280x1280","k_26351935_1024.jpg":"1024x1024","k_26351935_640.jpg":"640x640","k_26351935_480.jpg":"480x480","k_26351935_340.jpg":"340x340","k_26351935_220.jpg":"220x220","o_26351935_1280.jpg":"1280x853","o_26351935_1024.jpg":"1024x682","o_26351935_640.jpg":"640x426","o_26351935_480.jpg":"480x320","o_26351935_340.jpg":"340x226","o_26351935_220.jpg":"220x146","h_26351935_1280.jpg":"1280x854","h_26351935_1024.jpg":"1024x683","h_26351935_640.jpg":"640x427","h_26351935_480.jpg":"480x320","h_26351935_340.jpg":"340x227","h_26351935_220.jpg":"220x147","pp_26351935_1280.jpg":"1280x1628","pp_26351935_1024.jpg":"1024x1303","pp_26351935_640.jpg":"640x814","pp_26351935_480.jpg":"480x611","pp_26351935_340.jpg":"340x432","pp_26351935_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26351939_1920.jpg":"1920x1080","k_26351939_1280.jpg":"1280x1280","k_26351939_1024.jpg":"1024x1024","k_26351939_640.jpg":"640x640","k_26351939_480.jpg":"480x480","k_26351939_340.jpg":"340x340","k_26351939_220.jpg":"220x220","o_26351939_1280.jpg":"1280x853","o_26351939_1024.jpg":"1024x682","o_26351939_640.jpg":"640x426","o_26351939_480.jpg":"480x320","o_26351939_340.jpg":"340x226","o_26351939_220.jpg":"220x146","h_26351939_1280.jpg":"1280x854","h_26351939_1024.jpg":"1024x683","h_26351939_640.jpg":"640x427","h_26351939_480.jpg":"480x320","h_26351939_340.jpg":"340x227","h_26351939_220.jpg":"220x147","pp_26351939_1280.jpg":"1280x1628","pp_26351939_1024.jpg":"1024x1303","pp_26351939_640.jpg":"640x814","pp_26351939_480.jpg":"480x611","pp_26351939_340.jpg":"340x432","pp_26351939_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26351942_1920.jpg":"1920x1080","k_26351942_1280.jpg":"1280x1280","k_26351942_1024.jpg":"1024x1024","k_26351942_640.jpg":"640x640","k_26351942_480.jpg":"480x480","k_26351942_340.jpg":"340x340","k_26351942_220.jpg":"220x220","o_26351942_1280.jpg":"1280x853","o_26351942_1024.jpg":"1024x682","o_26351942_640.jpg":"640x426","o_26351942_480.jpg":"480x320","o_26351942_340.jpg":"340x226","o_26351942_220.jpg":"220x146","h_26351942_1280.jpg":"1280x854","h_26351942_1024.jpg":"1024x683","h_26351942_640.jpg":"640x427","h_26351942_480.jpg":"480x320","h_26351942_340.jpg":"340x227","h_26351942_220.jpg":"220x147","pp_26351942_1280.jpg":"1280x1628","pp_26351942_1024.jpg":"1024x1303","pp_26351942_640.jpg":"640x814","pp_26351942_480.jpg":"480x611","pp_26351942_340.jpg":"340x432","pp_26351942_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26351948_1920.jpg":"1920x1080","k_26351948_1280.jpg":"1280x1280","k_26351948_1024.jpg":"1024x1024","k_26351948_640.jpg":"640x640","k_26351948_480.jpg":"480x480","k_26351948_340.jpg":"340x340","k_26351948_220.jpg":"220x220","o_26351948_1280.jpg":"1280x853","o_26351948_1024.jpg":"1024x682","o_26351948_640.jpg":"640x426","o_26351948_480.jpg":"480x320","o_26351948_340.jpg":"340x226","o_26351948_220.jpg":"220x146","h_26351948_1280.jpg":"1280x854","h_26351948_1024.jpg":"1024x683","h_26351948_640.jpg":"640x427","h_26351948_480.jpg":"480x320","h_26351948_340.jpg":"340x227","h_26351948_220.jpg":"220x147","pp_26351948_1280.jpg":"1280x1628","pp_26351948_1024.jpg":"1024x1303","pp_26351948_640.jpg":"640x814","pp_26351948_480.jpg":"480x611","pp_26351948_340.jpg":"340x432","pp_26351948_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15344553 Threads: 1 Questions: 3184711379 Slow queries: 7147415 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235676111 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /dalmacija/obala/prica-o-nepoznatom-zadru-beetlejuice-iz-sv-frane-zazidani-donat-gospa-od-fritula-i-crkva-u-kojoj-se-toci-vino-1355698 [printLink] => /dalmacija/obala/prica-o-nepoznatom-zadru-beetlejuice-iz-sv-frane-zazidani-donat-gospa-od-fritula-i-crkva-u-kojoj-se-toci-vino-1355698?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 408723 [name] => Turistički vodič [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turisticki-vodic [link] => /tag/turisticki-vodic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 744242 [name] => Nepoznati Zadar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-15 21:07:12 [main_article_id] => 0 [alias] => nepoznati-zadar [link] => /tag/nepoznati-zadar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 268718 [name] => opereta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => opereta [link] => /tag/opereta ) [3] => stdClass Object ( [id] => 744243 [name] => ivica škriljevečki [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-15 21:07:12 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-skriljevecki [link] => /tag/ivica-skriljevecki ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA TURI S VODIČEM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priča o nepoznatom Zadru: ‘Beetlejuice‘ iz Sv. Frane, zazidani Donat, Gospa od Fritula i crkva u kojoj se toči vino [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3091 [name] => Ana Vučetić Škrbić [username] => ana-vu-eti-krbi [email] => ana-vu-eti-krbi@sd.hr [password] => $2y$10$pyCNHZlbF7w.9CwqAPiyPeto4G/iob1LrLRLnKLH4zn4UohIkqv/e [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ana-vucetic-skrbic-3091 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1609 [gender] => m [description] => [image] => 1609.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1609.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26351949.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Luka Gerlanc/Cropix [mainImageDesc] =>

Naš vodič kod Arheološkog muzeja

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26351949.jpg [title] =>

Naš vodič kod Arheološkog muzeja

Luka Gerlanc/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26351956.jpg [title] =>

Ivica Škriljevečki u crkvici sv. Lovre

Luka Gerlanc/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26351957.jpg [title] =>

Crkvica sv. Lovre - u njoj je kavana otvorena 1934. godine

Luka Gerlanc/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26351953.jpg [title] =>

Stup srama

Luka Gerlanc/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26351933.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26351929.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26351935.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26351939.jpg [title] =>

Mural posvećen Tomislavu Ivčiću

Luka Gerlanc/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26351942.jpg [title] =>

Crkvica Stomorica -  jedna od dvije iznimne zadarske crkvice

Luka Gerlanc/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26351948.jpg [title] =>

Ivica Škriljevečki u razgovoru s našom novinarkom

 

 

Luka Gerlanc/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jeste li znali da se najpoznatija zadarska kavana nalazi u srednjovjekovnoj crkvici? Ili da je autor slavne bečke operete "Laka konjica" svoja prva djela skladao u Zadru? I da, kad sjedite u poznatoj zadarskoj konobi "Skoblar", zapravo stojite na mjestu na kojem su svi stanovnici ovoga grada uživali i najmanje dvije tisuće godina prije?

To su samo neke od intrigantnih činjenica iz manje poznate prošlosti Zadra koje oduševljavaju brojne turiste, naročito one američke kojima je duga i antička povijest grada zaista fascinantna. Zato vam donosimo deset manje poznatih priča o poznatim zadarskim lokacijama koje je s nama podijelio Ivica Škriljevečki, rođeni Zagrepčanin koji je dobio priznanje Grada Zadra kao najbolji turistički vodič.

"Obići ovaj grad u sat vremena mogu samo Japanci i Korejci. Oni su jedini dovoljno disciplinirani za to. Svi drugi mogu ga istraživati danima, toliko je bogata i zanimljiva njegova prošlost". Pa krenimo...

---

image

Stup srama

Luka Gerlanc/Cropix
---

 

VREMENSKA CRTA ZADRA

Glavni i prvi ulaz u Zadar, izuzev u vrijeme mletačke vladavine, oduvijek je bio na istom mjestu: trgu koji danas nosi ime Petra Zoranića. To je mjesto na kojem uživo, u krugu ne širem od 50 metara, gledamo cijelu povijest grada, neprekinutu vremensku crtu staru dvije tisuće godina. Svjetski je to raritet čiju vrijednost ne znaju ni oni koji ovdje žive. Ali zato stranci, pogotovo Amerikanci čija povijest ide unatrag 250 godina, na ovom mjestu dožive "vau efekt".

- Od antičkog zida koji je nastao koncem 1. stoljeća prije naše ere s natpisom posvećenim caru Augustu, preko antičkih vrata koja su uređena krajem 1. stoljeća pa do kasnoantičkog zida koji je preživio potres u 5. stoljeću, a danas ga krije dvorište iza kultne zadarske konobe "Skoblar". Malo do njega je srednjovjekovni zid s Kapetanovom kulom, srednjovjekovni ulaz u grad i mletačke zidine iz 16. stoljeća koje se još vide u Perivoju kraljice Jelene odakle se pruža pogled na, po mnogima, najljepša gradska vrata u Dalmaciji - pokazuje nam Ivica na monumentalna Kopnena vrata u Foši iz 16. stoljeća, djelo Michelea Sanmichelija, najvećeg venecijanskoga graditelja.

---

image
Luka Gerlanc/Cropix
---

 

PROLAZ CARA AUGUSTA

Ono što slučajnom prolazniku na prvi pogled izgleda kao nabacana hrpa kamenja, krije u sebi jedan sasvim poseban zid. Kad se pažljivije pogleda, cijelom njegovom dužinom proteže se specifičan kamen duguljasta oblika za koji na kraju, zahvaljući geometrijskom obliku, ustanovite da je riječ o – ostacima rimskog akvadukta! Riječ je, dakle, o kamenoj gurli. Puno je tu još kamenih komada koji su nekad bili dio neke važne građevine, ali su zbog povijesnih razaranja grada postali ruševine i svoje mjesto pronašli u gradskom obrambenom zidu. I ovaj zid u prolazu cara Augusta još je jedna zadarska vremenska crta.

---

image

Crkvica sv. Lovre - u njoj je kavana otvorena 1934. godine

Luka Gerlanc/Cropix
---

 

GRADSKA KAVANA U CRKVI, ILI CRKVA U KAVANI

U unutrašnjosti gradske kavane na Narodnom trgu, koju Zadrani zovu "Lovre", nalazi se sačuvana predromanička crkvica sv. Lovre. Kavana je otvorena 1934. godine, kada je izgrađena današnja zgrada gradskog poglavarstva, a nakon uklanjanja starije građevine na tom mjestu dobiva se pristup toj predivnoj crkvici iz 10. stoljeća koja se istražuje u nekoliko navrata.

- Ako uzmete u obzir da su turističke ture relativno kratke, da gosti u istom điru obilaze Trogir, Šibenik ili Split, gdje su već vidjeli barem nekoliko crkava u svakom gradu, onda ih to ne zanima previše. Ali zato su kurioziteti poput Sv. Lovre uvijek dobrodošli. Evo, ako ste vjernik, na pričesti ste primili Tijelo Kristovo. Ako ste imali sreće, mogli ste kao dio obreda popiti vino, odnosno Krv Kristovu. E pa, ovo je jedina crkva na svijetu gdje se možete i napiti. Zato volimo turu završiti baš ovdje - pokazuje nam Ivica dok iz ostataka crkvice pogled puca na punu gradsku kavanu taman u vrijeme jutarnje špice. Prizor i po!

 

GOSPA OD FRITULA

U starom gradskom naselju Kampo Kaštelo, u blizini Arsenala, kluba gdje Zadrani danas rado dolaze na koncerte, nalazi se jedna od najomiljenijih gradskih crkvica - Gospa od Zdravlja. Poznato je kako je 1703. godine izgrađena na mjestu dvije znatno starije crkve, ali puno je manje poznato kako je Zadrani zovu Gospe od Fritula.

Naime, 12. rujna 1759. godine, na prostor Velikog Arsenala, gdje se skladištilo oružje, udario je grom i izazvao požar zbog kojega je eksplozija prijetila dignuti u zrak pola grada. Zbog toga se nitko nije usudio gasiti vatru. Očajni Zadrani molili su se Gospi da im usliša vapaje i pošalje kišu kako bi ugasila vatru. Čudo se dogodilo, kiša je zaustavila vatru, a u čast tog događaja ljudi su počeli častiti Gospu procesijom u studenom za koju bi se pekle fritule i dijelile ulicama grada. Tako je Gospa od Zdravlja postala Gospa Frituleta.

---

image

Ivica Škriljevečki u razgovoru s našom novinarkom

 

 

Luka Gerlanc/Cropix
---

 

GRADSKA STRAŽA

Kad vide Gradsku stražu na Narodnom trgu, turistima je prva pomisao: O ne, još jedna crkva. I to nakon što su već vidjeli katedralu svete Stošije, Donat i još barem pet drugih zadarskih crkava u istom điru.

- Onda im objasnim da je toranj, kojih ih podsjeća na zvonik, zapravo nadograđen u 18. stoljeću i da gradski sat na njemu neprekidno radi još od davne 1803. godine. Veće zvono, koje otkucava sate, preneseno je s Kapetanove kule, a manje, koje otkucava četvrtine sata, nalazi se na zvoniku crkve svetog Lovre. Evo ga danas ovdje, još uvijek je to sat na koji Zadrani najradije bace pogled, naš gradski zaštitni znak - pokazuje Ivica. I stvarno, one rijetke dane kad sat stane pa mora na remont nikome nije drago.

 

ZADARSKA VAROŠ

U 16. stoljeću, nakon što je počela gradnja mletačkih zidina, ruši se varoš sv. Martina, novo naselje koje je nastalo izvan tadašnjih gradskih zidina. Nalazilo se na prostoru sadašnjeg Parka Vladimira Nazora, prema dvorani Jazine. Da bi se tamo sagradila utvrda, to se naselje ruši, a stanovništvo premješta unutar zidina i naseljava prostor sadašnje Varoši. Tako je, zapravo, nastao ovaj autentični dio Zadra koji jednako vole domaći i turisti.

- Danas je to jedan od najstarijih kvartova u Zadru jer je najmanje porušen u bombardiranju grada. Tu je bio centar života nakon Drugog svjetskog rata, ovdje su bila okupljališta građana i zadarskih starosjedilaca koji su polako vraćali život u grad - kazuje Ivica. Iako je stanovnika sve manje, a apartmana sve više, Varoš danas na životu drže mladi koji ovdje rado izlaze.

---

image

Crkvica Stomorica -  jedna od dvije iznimne zadarske crkvice

Luka Gerlanc/Cropix
---

 

SV. NEDILJICA i SV. STOMORICA

U neposrednoj bizini, na prostoru od samo stotinjak metara u zadarskoj Varoši nalaze se ostaci dviju iznimnih zadarskih crkvica slična naziva: svete Nediljice i svete Stomorice u obliku ključa. Jedan francuski umjetnik, inače diplomat, sastavio je popis svjetskih atrakcija koje bi trebale biti dio imaginarnog muzeja najvećih svjetskih blaga. Na tom su popisu pluteji iz sv. Nediljice koji se danas čuvaju u zadarskom Arheološkom muzeju.

- U to vrijeme predromanike nije bilo previše skulpturalnog izražaja. A ovdje, na nizu vrlo plitkih reljefa imate plošni prikaz svih najvažnijih trenutaka Kristova života, od navještenja do krštenja na Jordanu. U nizu prizora, kao na stripu, nešto fantastično. To nas stavlja u sam vrh europske umjetnosti u tom razdoblju. I koliko god da smo mala zemlja, svijet je tada bio puno manji.

---

image

Mural posvećen Tomislavu Ivčiću

Luka Gerlanc/Cropix
---

 

GRAFIT TOMISLAVA IVČIĆA

Zadar ne možete upoznati ako niste prošli njegovom najpoznatijom ulicom Kalelargom. A Kalelargu ne možete doživjeti ako niste poslušali legendarnu pjesmu koju joj je posvetio vjerojatno najpoznatiji zadarski pjevač, Tomislav Ivčić. Upravo su Ivčiću Zadrani posvetili grafit na izlazu iz Varoši prema rivi, naravno uz stihove o Kalelargi.

- To je prava duša Zadra. Često gostima koje vodim otpjevam stihove "Kalelarge", znate ono "Sa dragom kod Četiri kantuna… kroz tihu Varoš proći bi zna… na rivu il‘ uz Donat stari, dok tiho, tiho sniva Zadar grad". To je zapravo šetnja Zadrom kroz stihove, emotivna šetnja. Pogotovo onaj dio kad kaže: "Tu sam proveo najljepše dane moje mladosti."

 

"ZAZIDANI" DONAT

Sa stražnje strane najpoznatije zadarske crkve, one sv. Donata, nije teško uočiti crvenom opekom prekriven komad zida. To su zazidana vratašca koja su nekad vodila direktno na gornji dio crkve, u galeriju. Malo je poznato da je ovaj najvrjedniji spomenik predromaničkoga graditeljstva, odnosno ranog srednjeg vijeka, prvotno bio posvećen Svetom Trojstvu i da je tek kasnije, u 15. stoljeću, crkva posvećena zadarskom biskupu Donatu. Baš u to vrijeme zazidan je stražnji prolaz koji je danas ostao jedini podsjetnik da je taj ulaz uopće postojao.

No, to nije jedino što je zazidano na najpoznatijem zadarskom simbolu. Ako bolje pogledate, na prvom katu južne strane crkve tri su velika zazidana prozora koji su nekada vodili u prostor prigrađen južnom zidu crkve koji je srušen u 20. stoljeću.

 

"BEETLEJUICE IZ SVETOG FRANE"

Za ime Franza von Suppea mnogi vjerojatno nisu čuli. Kao ni za činjenicu da je riječ o jednom od najvećih skladatelja bečke operete, autora svjetski poznate "Lake konjica", čiju uvertiru ste sigurno barem jednom u životu čuli a da to i ne znate. Ali zato znaju američki turisti koji su oduševljeni podatkom da je autor prepoznatljive glazba iz velikog filmskog hita "Beetlejuice" svoje prve glazbene korake napravio upravo u jednoj od zadarskih crkava - svetom Frani.

E sad, pitate se kakve veze s tim ima zadarska crkva sv. Frane i zašto su američki turisti toliko oduševljeni kad je posjete? Evo odgovora:

- Ovaj svjetski poznatni operni skladatelj djetinjstvo i ranu mladost proveo je upravo u Zadru, gdje je već u dobi od trinaest godina skladao svoju prvu misu koju će, tri godine kasnije, posvetiti pokojnom ocu i praizvesti je upravo ovdje u crkvi sv. Frane.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix
Luka Gerlanc/Cropix

Naš vodič kod Arheološkog muzeja

Luka Gerlanc/Cropix

Ivica Škriljevečki u crkvici sv. Lovre

Luka Gerlanc/Cropix

Crkvica sv. Lovre - u njoj je kavana otvorena 1934. godine

Luka Gerlanc/Cropix

Stup srama

Luka Gerlanc/Cropix

Mural posvećen Tomislavu Ivčiću

Luka Gerlanc/Cropix

Crkvica Stomorica -  jedna od dvije iznimne zadarske crkvice

Luka Gerlanc/Cropix

Ivica Škriljevečki u razgovoru s našom novinarkom

 

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/prica-o-nepoznatom-zadru-beetlejuice-iz-sv-frane-zazidani-donat-gospa-od-fritula-i-crkva-u-kojoj-se-toci-vino-1355698 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b4d7fdc9e1b0f432c9c30fa0a3843e6f71530a8b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pri%C4%8Da+o+nepoznatom+Zadru%3A+%E2%80%98Beetlejuice%E2%80%98+iz+Sv.+Frane%2C+zazidani+Donat%2C+Gospa+od+Fritula+i+crkva+u+kojoj+se+to%C4%8Di+vino&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fprica-o-nepoznatom-zadru-beetlejuice-iz-sv-frane-zazidani-donat-gospa-od-fritula-i-crkva-u-kojoj-se-toci-vino-1355698 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fprica-o-nepoznatom-zadru-beetlejuice-iz-sv-frane-zazidani-donat-gospa-od-fritula-i-crkva-u-kojoj-se-toci-vino-1355698 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA TURI S VODIČEM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ObalaNA TURI S VODIČEM

Priča o nepoznatom Zadru: ‘Beetlejuice‘ iz Sv. Frane, zazidani Donat, Gospa od Fritula i crkva u kojoj se toči vino

Piše Ana Vučetić Škrbić
15. siječnja 2024. - 21:06

Jeste li znali da se najpoznatija zadarska kavana nalazi u srednjovjekovnoj crkvici? Ili da je autor slavne bečke operete "Laka konjica" svoja prva djela skladao u Zadru? I da, kad sjedite u poznatoj zadarskoj konobi "Skoblar", zapravo stojite na mjestu na kojem su svi stanovnici ovoga grada uživali i najmanje dvije tisuće godina prije?

To su samo neke od intrigantnih činjenica iz manje poznate prošlosti Zadra koje oduševljavaju brojne turiste, naročito one američke kojima je duga i antička povijest grada zaista fascinantna. Zato vam donosimo deset manje poznatih priča o poznatim zadarskim lokacijama koje je s nama podijelio Ivica Škriljevečki, rođeni Zagrepčanin koji je dobio priznanje Grada Zadra kao najbolji turistički vodič.

"Obići ovaj grad u sat vremena mogu samo Jap...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 01:33