StoryEditorOCM
Obala(r)evolucija?

Povijesni Plan usvojilo 10 vijećnika, HDZ-ovci napustili sjednicu: ‘Građani od ovoga neće dobiti ništa dobro‘

Piše Dijana Turić
20. prosinca 2023. - 20:42

 

Prije osam dana Grad Makarska slavodobitno je objavio kako im je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine odobrilo izmjene revolucionarnog Prostornog plana grada Makarske koji je najvažnija odluka makarske gradske vlasti u proteklih nekoliko desetljeća.

Izmjene Prostornog Plana odnose se samo na tekstualni dio, a ne na grafički, a čiji je stručni izrađivač tvrtka Urbi & archi d.o.o. iz Splita, usvojene su u srijedu na sjednici Gradskog vijeća Makarska nakon dvosatne rasprave u kojoj su trojica vijećnika HDZ-a Joško Lelas, Marko Raos i Marko Ožić Bebek, napustili sjednicu i nisu glasovali za Plan jer su kazali da ne dozvoljavaju da ih se vrijeđa od strane pozicije koja, kako tvrde, krši Poslovnik o radu Gradskog vijeća na što je gradonačelnik Zoran Paunović izjavio da je oporba licemjerna te da je riječ o opstrukcijama na koje je SDP navikao.

Tako je izmjene Plana podržalo 10 vijećnika – osam SDP-ovih s koalicijskim partnerom Stjepanom Zelićem te dvoje iz NLO-a Ivana Miočević Franić i Petar Kelvišer.

U svečanim odijelima

Usvajanje izmjena Plana SDP-ovci su nazvali povijesnim događajem pa se gradskom vijećnicom nakon usvojene odluke prolomio pljesak, a vijećnici SDP-a kao i gradonačelnik Zoran Paunović, na sjednicu su stigli odjeveni u crna odijela ili su na sebi imali crvene i bijele sakoe te šljokičaste bluze, a na reveru su imali zataknute značke s grbom Grada Makarske. Na kraju su se svi zajedno uslikali kako bi ostao trag iza povijesnog događaja.

image

Rezultati glasanja

Ivo Ravlić/Cropix

image

Prazne stolice nakon što je opozicija napustila sjednicu

Ivo Ravlić/Cropix

Na sjednici su nazočili i predstavnici Društva arhitekata Split, predsjednica Daša Gazde i zamjenik Dragan Žuvela jer izmjene Plana temeljem zahtjeva stručnih službi Grada, obuhvaćaju i prijedloga savjetodavnog radnog tijela za urbanizam Društva arhitekata Splita, pa su kazali da su apolitični i samo rade na zaštiti prostora, a i legalizacija je napravila nered u makarskom prostoru.

Ukratko, prema novom Planu, u Makarskoj će do daljnjeg biti zabranjena višestambena gradnja, kao i etažiranje aparthotela zbog stanja na terenu koje je postalo neodrživo.

Među ključnim izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Makarske, koje je Zakon dozvolio samo kroz tekstualne izmjene, a čiju je odluku o izradi Gradsko vijeće Makarske usvojilo prije dvije godine, dok je javna rasprava održana lani, radi se o smanjenju broja etaža stambenih jedinica, zaštiti građevina koje imaju arhitektonsku vrijednost te povećanju zelenih površina u bilo kojoj vrsti gradnje.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, kvantitativno izdašni urbanistički parametri, odnosno uvjeti gradnje propisani važećim prostornim planom dovode do ubrzane betonizacije i trošenja ograničenog resursa – prostora, poglavito izgradnjom velikog broja komercijalnih stambenih jedinica kojima je preopterećena infrastruktura grada.

Stambene jedinice se prekomjerno grade ne samo na područjima mješovite namjene, već i u komunalno-poslovnim zonama, neke od njih pod krinkom aparthotela. Obuhvat izmjena i dopuna se odnosi isključivo na građevinsko područje naselja Makarska, Veliko Brdo, Makar i Kotišina te na sve izdvojene dijelove građevinskog područja tih naselja.

Stroži uvjeti

U odredbama za provođenje Plana, među ostalim je navedeno da se, kvantitativno i kvalitativno stroži uvjeti i mjere za provedbu zahvata u prostoru propisuju za naselja Kotišina i Makar, za cjelovita građevinska područja ruralnih cjelina Puharići, Mlinice i Baškovići, te za područja Matići, Rusendići, Gojaci, Prodani.

Nove stambene građevine moguće je planirati samo unutar mješovite namjene naselja, a dijele se na individualne građevine do 5 funkcionalnih cjelina i građevinske bruto površine do 400 kvadrata te na vile koje su definirane kao građevine s jednom funkcionalnom cjelinom i bruto površinom do 500 kvadrata.

U individualnim građevinama najviše četiri funkcionalne cjeline mogu biti namijenjene stanovanju ili apartmanu, dok se za potrebe stradalnika Domovinskog rata i poticajnu stambenu gradnju dozvoljava gradnja višestambenih građevina s time da je najmanja površina građevne čestice 900 kvadrata, a mogu imati podrum i pet nadzemnih etaža s time da se na građevnoj čestici mora osigurati najmanje 30 posto zelene površine.

Nadalje, na području bivše tvornice Metalplastika, površine 1,8 hektara, planira se izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa u sklopu kojeg je planiran i smještaj autobusnog kolodvora s time da u prizemlju nije moguć smještaj stambenih jedinica.

Zelene površine

Izmjene Plana donose novine vazene za zelene površine uz građevinu pa tako najmanje 30 posto površine građevne čestice treba biti uređeno kao hortikulturno uređeni teren. Na čestici se mora planirati sadnja ili zadržavanje postojećih stabala i to minimalno jedne stablašice na 100 kvadrata građevne čestice.

Gradske hotele unutar zona mješovite namjene potrebno je tipologijom izgradnje uklopiti u postojeću urbanu matricu i krajolik. Dozvoljena je gradnja objekata iz skupine hoteli kategoriziranih s minimalno 4 zvjezdice, a u zoni Peškera, uz rekreacijske i sportske sadržaje moguć je i smještaj zabavnih, kulturnih, manjih ugostiteljskih sadržaja bez smještajnih kapaciteta, manjih trgovačkih i uslužnih sadržaja, uređenje javnog parkovnog prostora, dječjih igrališta, staza i odmorišta.

U zoni je moguće smještati paviljone, sanitarne čvorove, fontane, pozornice na otvorenom, postavljati spomen obilježja, skulpture i rasvjetu. Na rubnom sjevernom dijelu zone moguće je formiranje građevne čestice garaže.

Prije početka rasprave o odluci o izmjenama PPU Makarska, Gorana Barbarić, odgovorna voditeljica Plana Urbi & archi, pojasnila je dvogodišnju dugotrajnu proceduru i naglasila da se planirana brza izmjena pretvorila u dug period jer su, među ostalim, izmjene Županijskog plana stupile na snagu nakon što se krenulo u proceduru izmjena PPU Makarska pa je Županijski Zavod za prostorno uređenje tražio usklađenje Plana sa Županijskim i vraćanje izmjena na početnu proceduru.

Da Klub vijećnika HDZ-a neće podržati izmjene Plana, odmah je na početku naglasio Marko Ožić Bebek (HDZ) koji je kazao da je Paunović u svom prvom javnom političkom nastupu etiketirao Makarsku kao grad slučaj zbog prekomjerne izgrađenosti i betonizacije koju je omogućio izdašni Prostorni plan.

Paunovićeve interpolacije

- Paunović je zaboravio naglasiti da je i sam koristio izdašni Prostorni plan te interpolacijom u dvorištu očeve kuće sagradio hostel za koji nije platio komunalni doprinos Grad kojem je danas gradonačelnik, a koji ga je morao ovršiti kako bi se naplatio. Neki izvođači radova koji su gradili hostel, kažu da je malo ‘‘nabubrio‘‘ i raširio se iz propisanih gabarita.

image

Gradonačelnik Zoran Paunović

Ivo Ravlić/Cropix

image

Vijećnici opozicijskog HDZ-a napuštaju sjednicu

Ivo Ravlić/Cropix

Kako naš narod brzo zaboravlja i oprašta, Paunovića su izabrali za gradonačelnika, a dužnost je preuzeo 7. lipnja 2021. godine. U hrvatsku povijest će velikim slovima ostati upisan 12. prosinca 2023. godine i to ne jer je premijer Andrej Plenković tog dana smijenio ministra Filipovića, već zato jer su izmjene PPU-a Makarska dobile suglasnost Ministarstva, a taj dan se u medijima nisu spominjali ni ratovi u Ukrajini i Izraelu, već samo makarski Prostorni plan - kazao je Bebek, dodavši da građani od izmijenjenog Plana neće dobiti ništa dobro jer nije hitan, interventan ni neophodan budući da je gradski Odjel do 30. lipnja ove godine izdao 340 građevinskih dozvola koje će još dugo diktirati izgled Makarske.

Kako je kazao, u izmjenama Plana nema planiranih novih prometnica, šetnica, parkova ni sportskih igrališta kao ni novih sustava vodoopskrbe, odvodnje, energetske infrastrukture, vrtića, parkinga i garaža.

- Totalna je laž što gradonačelnik kaže da će sada nakon zabrane gradnje višestambenih građevina biti smanjene cijene stanova koje će kupovati mlade obitelji jer ne postoji ekonomska ni matematička forma u kojoj smanjenom ponudom, a istom potražnjom dolazi do pada cijena proizvoda - kazao je Bebek.

U obranu izmjena PPU-a stala je vijećnica Tina Međurečan (SDP) koja je kazala kako je riječ o najvažnijoj odluci u povijesti Grada jer se spašava egzistencija djece i unuka te da ih drugi gradovi zovu i pitaju za savjete oko izmjena i bilo bi profesionalno da i vlast i oporba nakon usvajanja Plana, zajedno sjednu, pruže ruke jedni drugima i proslave, a ne da se suprotstavljaju, Marina Puharić (SDP) tvrdila je kako je šteta nanesena do sada u prostoru nepopravljiva, dok je predsjednica Vijeća Gordana Muhtić (SDP) kazala da je ponosna jer je riječ o najvažnijoj sjednici u ovom dijelu mandata aktualne gradske uprave.

- Smanjujemo koeficijente gradnje, ukidamo mogućnost etažiranja aparthotela kao i višestambenu gradnju pa će se u zgradi moći sagraditi četiri stana i jedan poslovni prostor,a nema više ni dvojne gradnje - naglasila je Muhtić.

Tužakanje SDP-HDZ

Potom je na relaciji SDP i HDZ započelo tužakanje o tome tko je i kada donio izmjene Plana i koliko je tada ishodovano građevinskih dozvola pa se spomenuo Plan iz 2006. godine koji je donio SDP kada je gradnja bila dopuštena samo na Dugišu, pa plan HDZ-a iz 2009. godine kada je zabranjena gradnja zgrada pa su se počele graditi kuće sa šest stanova, a gradnja se probila prema Biloševcu i 2020. godine.

Vijećnica Ivana Miočević Franić (NLO) konstatirala je da ove izmjene Plana neće imati utjecaja zbog prekomjerne izgradnje koju je izmjenama planova, omogućio i HDZ i SDP.

- Da se ne varamo gospodine Bebek, Vi ste krivi za situaciju u kojoj se sada nalazimo - kazala je Miočević Franić.

Vijećnici HDZ-a Joško Lelas, Marko Ožić Bebek i Marko Raos kazali su da izmjene Plana nisu revolucionarne jer je najlakše sve zabraniti, da se DAS kojeg je Grad doveo na sjednicu, bavi Makarskom, a ne Splitom koji je baš ‘‘krasan‘‘ i nisu ga uredili kako treba, dok je Raos istaknuo da su među glavnim krivcima za prekomjernu izgradnju Makarani koji su prodavali svoja zemljišta za gradnju.

- Masovno se zemlja prodaje da bi se kupilo auto, došlo na rivu i pokazalo Nissana i Audija, a investitori koji su došli iz unutrašnjosti, iskoristili su te momente i gradili zgrade, na njima se obogatili, a te zgrade danas zjape prazne do ljeta kada se spuste ljudi iz Banja Luke i Tuzle - istaknuo je Raos.

Na koncu se oglasio i Paunović kazavši da je potaknut raspravama i mnoštvom krivo iznesenih informacija te je za dugo čekanje donošenja izmjena Plana, okrivio HDZ.

‘Jedno govore, drugo rade‘

- Oporba je ovdje u najmanju ruku licemjerna jer jedno govore, drugo rade, a kada pogledamo što se sve radilo u tom procesu donošenja PPU-a, maske padaju, a istina izlazi na vidjelo -istaknuo je Paunović koji je opisao svu moguću proceduru koju je Grad prošao kroz dvije godine čekanja i na kraju je zaključio da je bilo riječi o opstrukciji kojom se kupovalo vrijeme.

- Dakle, moramo biti svjesni - Županija je HDZ kao i Ministarstvo u kojem je prste imao HDZ na državnoj razini i lokalni HDZ. Proces donošenja ovog Plana je otvoreno kočio HDZ.

Oni koji ne glasaju za ovaj Plan, ostat će na krivoj strani povijesti. Gospodine Raos, ako budete suzdržani ili ne budete glasali za ovaj Plan, više Vas nitko ne može oprati od etikete licemjerstva - upozorio je Paunović nakon čega su vijećnici HDZ-a napustili sjednicu jer im nije dano pravo odgovarati na replike i govor predstavnika DAS-a i tako nisu glasovali za izmjene PPU-a Makarska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 15:33