stdClass Object ( [id] => 1367265 [title] => Podmorsko blago na meti lopova: pogledajte što je policija pronašla u jednom stanu, prodaju ih na crno za stotinjak eura [alias] => podmorsko-blago-na-meti-lopova-pogledajte-sto-je-policija-pronasla-u-jednom-stanu-prodaju-ih-na-crno-za-stotinjak-eura [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nedavni pronalazak dviju rijetkih i jedne na Jadranu dosad unikatne amfore tijekom policijske pretrage cavtatskog stana osumnjičenika za dilanje oživio je u javnosti malo spominjanu, ali itekako prisutnu temu krijumčarenja podmorskog blaga kojim posebno obiluje akvatorij Cavtata i Mljeta.

U Hrvatskoj su sva podvodna arheološka nalazišta zaštićena Zakonom o zaštiti kulturne baštine, što je dobro, ali nikako dovoljno, smatra Igor Miholjek, savjetnik konzervator, arheolog Odjel za podvodnu arheologiju Hrvatski restauratorski zavod. U duhu Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine Paris 2001, Hrvatska je kao potpisnica još prije tridesetak godina počela provoditi zaštitu podvodnih nalazišta metalnim kavezima.

Ideja je, kaže nam, bila da se cjelovita, nedevastirana nalazišta, pokriju metalnim kavezom koji bi osim zaštite, trebao pružiti i prezentaciju nalazišta. Nakon dokumentiranja i znanstvene obrade nalazište ostaje u cjelovitosti na dnu za naredne generacije posjetitelja i znanstvenika.

Kradu i brončane topove

- Da bi takav vid zaštite i prezentacije funkcionirao, treba redoviti nadzor struke te čišćenje zaštitnih kaveza od morskog obrasta. No, iz dugogodišnje prakse Odjel za podvodnu arheologiju, nažalost to u praksi ne funkcionira. Kontrola zaštitnih kaveza svedena je na to da pojedinci u sklopu svojih radnih mjesta parcijalno vode brigu o pojedinom nalazištu.

Drugi vid zaštite u vidu nadzornih bova i sl. još nije zaživio. Takva nalazišta ostaju otkrivena i bez ikakve fizičke zaštite, što otvara pravno pitanje odgovornosti što kada do devastacije dođe. Takav vid zaštite je eventualno moguć blizu ronilačkih centara koji imaju koncesijsko odobrenje za ronjenje na kulturnom dobru, koje mora biti u vidokrugu samog ronilačkog centra.

Takvih primjera je malo i većinom takva zaštita nije dovoljna – govori nam Igor Miholjek, savjetnik konzervator arheolog iz Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda. Otkriva kako su amfore omiljeni plijen kradljivaca s pokrivenih nalazišta, primjerice na Mljetu i Pagu ili nepokrivenih nalazišta (Žirje).

---

image

Igor Miholjek (u mornarskoj majici) sa suradnicima tijekom jedne mljetske ekspedicije

Pavle Dugonjić/Jerko Macura
---

- Ne kradu se samo amfore, već i brončani topovi, brodska oprema s olupina iz dva svjetska rata, primjerice na parobrodu Dubrovnik koji je potonuo između Hvara i Pelješca – navodi sugovornik koji je posljednjih petnaestak godina uključen u intenzivna arheološka istraživanja na Mljetu.

Kod pregleda podmorja pronađeno je dvadeset novih brodoloma od 1. st. pr. Krista do 16. stoljeća. Neki su cjeloviti te su na njima i provedena arheološka istraživanja, dok su drugi samo evidentirani jer su teško devastirani. Trenutno na Mljetu su interesantna dva nalazišta: podmorje kasnoantičke palače u Polačama i bizantski brodolom iz 7/8 st.

- Bogatstvo pokretnog arheološkog materijala u podmorju otoka Mljeta je bez premca u hrvatskim i svjetskim razmjerima. Brodolom je otkriven 2015. i od onda traju istraživanja do danas, svake godine dva do tri tjedna. Istraživanja brodoloma su otkrila mnogobrojne jedinstvene elemente tereta, brodske opreme, i brodskog inventara: velika količina globularnih amfora tipa Late Roman 13, jedinstveno sitno keramičko posuđe, mlinsko kamenje, olovni ingoti, ornamentirana brončana vaga sa brojnim elementima, velika koncentracija žive, brončano posuđe, elementi društvenih igara od bjelokosti i brodsko oruđe – priča nam Miholjek o bogatstvu bizantskog nalazišta.

Hvali i suradnju s policijom u slučaju otuđenja baštine:

Nema cijenu ili...?

- Ne samo da surađujemo kad je već amfora ukradena, te se traži autentičnost i podrijetlo, već održavamo policajcima roniocima tečaj ronilačke specijalnosti Podvodna arheologija, a mnogi policajci koji su završili takav ronilački tečaj i sudjeluju u našim istraživanjima – kaže arheolog kojega pitamo i o ‘cjeniku’ amfora na crnom tržištu:

- Amfora je kulturno dobro i kao takvo ne može imati cijenu. Amfore se na crnom tržištu prodaju od 100 eura naviše, no ne prodaju se samo amfore, već i brončani topovi i rijetki dijelovi brodske opreme koji postižu puno više cijene. Uglavnom, što je predmet manji i rjeđi, ima višu cijenu – veli Miholjek čiji je sljedeći teren upravo na Mljetu.

---

image

Na cijeni su i poklopci i fragmenti amfore

Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Tijekom svibnja hrvatski će stručnjaci na Odisejevu će otoku s kolegama iz Njemačke i Slovačke sudjelovati u opsežnom međunarodnom istraživanju podmorja kasnoantičke palače u Polačama koja krije obilje vrijednih nalaza.

- Za istraživanje na Mljetu trebate dozvole četiri Ministarstava. I za popularna skeniranja morskog dna, van arheoloških zona, koje provode amateri s ciljem pronalaska novih olupina treba vam suglasnost Ministarstva nadležnog za more, što rijetki imaju. Postoji primjer ronilačkog centra s istočne obale Istre koji je provodio nedozvoljena istraživanja, kao proširenu ponudu u turizmu. Sramota! Danas vam se podvodnom arheologijom bave djeca, umirovljeni policajci, klubovi i ronilački centri, ali i arheolozi koji za to nemaju nikakva znanja i pokrića, ti su najopasniji, misle da znaju, a o podvodnoj arheologiji nemaju pojma – zaključuje Igor Miholjek.

Slučajan pronalazak rijetkih amfora u Cavtatu nije promaknulo ni Mariju Orlandiniju. Ovaj iskusni ronilac, redoviti sudionik podmorskih istraživanja i stalni suradnik Hrvatskog restauratorskog zavoda na Mljetu ima ronilački centar, uvijek raspoloživ znanstvenim ekspedicijama:

- Mljet je kompletno zaštićen kao arheološka zona, upravo zbog brojnosti nalazišta. Puno je registriranih nalaza, svake godine imamo dva do tri istraživanja, ovisno o financijama. Nažalost, mnogo je kulturne baštine devastirano i opljačkano. Sjećam se da se prije desetak godina, pa i manje, jedan zaštićeni mljetski podmorski lokalitet našao na meti kradljivaca koji su razvalili zaštitnu mrežu i po našoj procjeni odnijeli tridesetak amfora. Krađa je bilo i bit će, smatram da je malo kontrole na moru, kao da državu uopće nije briga za bogatstvo koje se krije u dubinama – ističe Orlandini.

- Pomorska policija rijetko kontrolira akvatorij, nemaju oni ni dovoljno ljudi ni resursa. Premalo brige za baštinu potvrđuju nalazišta i na Mljetu i pred Cavtatom gdje bi se mogli naći i bolji načini fizičke zaštite amfora od kaveza – dodaje mljetski ronilac.

Kustosica Muzeja i galerija Konavala Helena Puhara otkriva kako je na širem dubrovačkom akvatoriju, računajući od lastovskog i korčulanskog okruženja do Prevlake, evidentirano stotinjak antičkih podmorskih lokaliteta. Što se tiče novih nalaza iz policijske zapljene, navodi da se radi o rijetkim primjercima.

---

image

Tri amfore koje je policija nedavno pronašla tijekom pretresa cavtatskog stana

Policijska Uprava DnŽ
---

- Osim jedne necjelovite amfore, vjerojatno tipa Dressel 20, druge dvije spadaju u ne baš učestale nalaze. Amfora tipa Camulodunum 184 rodske provenijencije već je pronalažena na širem dubrovačkom akvatoriju, ali treća amfora, sjevernoafričke provenijencije, tipa Leptiminus 2, do sada, koliko je poznato, nije. Takva vrsta amfora služila je za transport ribljih prerađevina, vjerojatno garuma, a proizvodile su se od kraja 1. stoljeća do sredine 3. stoljeća. Stručno mišljenje o amforama MUP-u, Službi kriminalističke policije PU Dubrovačko – neretvanske, prilikom utvrđivanja svojstva kulturnog dobra, izdao je Konzervatorski odjel u Dubrovniku.

Novo iz Epidaura

Puhara otkriva i kako su u samom cavtatskom akvatoriju tri registrirana antička lokaliteta, jedan novovjekovni iz vremena Napoleona, ali i veliki broj pojedinačnih nalaza, tako da šira zona ispred cavtatske luke ima status zaštićenog kulturnog dobra.

- Na tom su prostoru dva lokaliteta prekrivena željeznom zaštitnom mrežom. Dopuštenje Ministarstva kulture za ronjenje u zaštićenom akvatoriju ima Ronilački centar Epidaurum iz Cavtata koji organizira i ronilačke ture do tih podmorskih lokaliteta, svojevrsnih muzeja pod morem. Nalaze u VR tehnologiji možete iskusiti i u Odjelu za arheologiju Muzeja i galerija Konavala u franjevačkom samostanu u Pridvorju - podsjeća kustosica.

Napominje kako kod otočića Supetar postoji i arheološki lokalitet s ostacima brodoloma s dolijama vjerojatno iz 1. stoljeća, jedinstven na istočnojadranskoj obali. Riječ je o velikim keramičkim posudama zapremine 1200 litara od kojih je gotovo u cijelosti sačuvano 8.

Osim dvadesetak cjelovitih amfora koje se čuvaju u arheološkoj zbirci Muzeja i galerija Konavala više je stotina ulomaka amfora s kopnenih arheoloških istraživanja, od Sokol grada do Cavtata, kronološki širokog raspona, od 4. stoljeća prije Krista do 7. stoljeća poslije Krista.

Trenutno se obrađuju ulomci amfora s nekoliko cavtatskih lokaliteta za predstavljanje u novom izložbenom ciklusu naziva ‘Novootkriveni Epidaur’. Nakana je prikazati keramičke proizvode za skladištenje i transport, prvenstveno amfore.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Hrvatskoj su podvodna arheološka nalazišta zaštićena Zakonom o zaštiti kulturne baštine, što nikako nije dovoljno. Zaštita lokaliteta kavezima je sporadična, bove kao opcija su otpale, a pojedina nalazišta nelegalno postaju dijelom turističkih tura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rijetki nalazi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => U Hrvatskoj su podvodna arheološka nalazišta zaštićena Zakonom o zaštiti kulturne baštine, što nikako nije dovoljno. Zaštita lokaliteta kavezima je sporadična, bove kao opcija su otpale, a pojedina nalazišta nelegalno postaju dijelom turističkih tura rijetki nalazi 2 0 8667 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-26 11:45:54 [created_by] => 3121 [created_by_alias] => Gabrijela Bijelić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-26 13:12:13 [modified_by] => 3121 [publish_up] => 2024-02-26 13:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => U Hrvatskoj su podvodna arheološka nalazišta zaštićena Zakonom o zaštiti kulturne baštine, što nikako nije dovoljno. Zaštita lokaliteta kavezima je sporadična, bove kao opcija su otpale, a pojedina nalazišta nelegalno postaju dijelom turističkih tura [metadata] => robots= author= title=Podmorsko blago na meti lopova: pogledajte što je policija pronašla u jednom stanu, prodaju ih na crno za stotinjak eura page_title=Podmorsko blago na meti lopova: pogledajte što je policija pronašla u jednom stanu, prodaju ih na crno za stotinjak eura [metakey] => podvodno blago, amfore, igor miholjek, mario orlandini, helena puhara, cavtat, Mljet, arheološki nalazi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26660731.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26622149.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/26575489.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/26\/25321314.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jerko Macura, PU DN\u017d","Pavle Dugonji\u0107\/Jerko Macura","Policijska Uprava Dn\u017d","Bozidar Vukicevic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Arheolo\u0161ki iskop na bizantskom brodu na Mljetu; u krugu: ukradene amfore<\/p>","

Igor Miholjek (u mornarskoj majici) sa suradnicima tijekom jedne mljetske ekspedicije<\/p>","

Tri amfore koje je policija nedavno prona\u0161la tijekom pretresa cavtatskog stana<\/p>","

Na cijeni su i poklopci i fragmenti amfore<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26660731_1920.jpg":"1920x1080","k_26660731_1280.jpg":"1280x1280","k_26660731_1024.jpg":"1024x1024","k_26660731_640.jpg":"640x640","k_26660731_480.jpg":"480x480","k_26660731_340.jpg":"340x340","k_26660731_220.jpg":"220x220","o_26660731_1280.jpg":"1280x853","o_26660731_1024.jpg":"1024x682","o_26660731_640.jpg":"640x426","o_26660731_480.jpg":"480x320","o_26660731_340.jpg":"340x226","o_26660731_220.jpg":"220x146","h_26660731_1280.jpg":"1280x854","h_26660731_1024.jpg":"1024x683","h_26660731_640.jpg":"640x427","h_26660731_480.jpg":"480x320","h_26660731_340.jpg":"340x227","h_26660731_220.jpg":"220x147","pp_26660731_1280.jpg":"1280x1628","pp_26660731_1024.jpg":"1024x1303","pp_26660731_640.jpg":"640x814","pp_26660731_480.jpg":"480x611","pp_26660731_340.jpg":"340x432","pp_26660731_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x851","hd_26622149_1920.jpg":"1920x1080","k_26622149_1280.jpg":"1280x1280","k_26622149_1024.jpg":"1024x1024","k_26622149_640.jpg":"640x640","k_26622149_480.jpg":"480x480","k_26622149_340.jpg":"340x340","k_26622149_220.jpg":"220x220","o_26622149_1280.jpg":"1280x851","o_26622149_1024.jpg":"1024x680","o_26622149_640.jpg":"640x425","o_26622149_480.jpg":"480x319","o_26622149_340.jpg":"340x226","o_26622149_220.jpg":"220x146","h_26622149_1280.jpg":"1280x854","h_26622149_1024.jpg":"1024x683","h_26622149_640.jpg":"640x427","h_26622149_480.jpg":"480x320","h_26622149_340.jpg":"340x227","h_26622149_220.jpg":"220x147","pp_26622149_1280.jpg":"1280x1628","pp_26622149_1024.jpg":"1024x1303","pp_26622149_640.jpg":"640x814","pp_26622149_480.jpg":"480x611","pp_26622149_340.jpg":"340x432","pp_26622149_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26575489_1920.jpg":"1920x1080","k_26575489_1280.jpg":"1280x1280","k_26575489_1024.jpg":"1024x1024","k_26575489_640.jpg":"640x640","k_26575489_480.jpg":"480x480","k_26575489_340.jpg":"340x340","k_26575489_220.jpg":"220x220","o_26575489_1280.jpg":"1280x852","o_26575489_1024.jpg":"1024x682","o_26575489_640.jpg":"640x426","o_26575489_480.jpg":"480x319","o_26575489_340.jpg":"340x226","o_26575489_220.jpg":"220x146","h_26575489_1280.jpg":"1280x854","h_26575489_1024.jpg":"1024x683","h_26575489_640.jpg":"640x427","h_26575489_480.jpg":"480x320","h_26575489_340.jpg":"340x227","h_26575489_220.jpg":"220x147","pp_26575489_1280.jpg":"1280x1628","pp_26575489_1024.jpg":"1024x1303","pp_26575489_640.jpg":"640x814","pp_26575489_480.jpg":"480x611","pp_26575489_340.jpg":"340x432","pp_26575489_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1166","hd_25321314_1920.jpg":"1920x1080","k_25321314_1280.jpg":"1280x1280","k_25321314_1024.jpg":"1024x1024","k_25321314_640.jpg":"640x640","k_25321314_480.jpg":"480x480","k_25321314_340.jpg":"340x340","k_25321314_220.jpg":"220x220","o_25321314_1280.jpg":"1280x777","o_25321314_1024.jpg":"1024x621","o_25321314_640.jpg":"640x388","o_25321314_480.jpg":"480x291","o_25321314_340.jpg":"340x206","o_25321314_220.jpg":"220x133","h_25321314_1280.jpg":"1280x854","h_25321314_1024.jpg":"1024x683","h_25321314_640.jpg":"640x427","h_25321314_480.jpg":"480x320","h_25321314_340.jpg":"340x227","h_25321314_220.jpg":"220x147","pp_25321314_1280.jpg":"1280x1628","pp_25321314_1024.jpg":"1024x1303","pp_25321314_640.jpg":"640x814","pp_25321314_480.jpg":"480x611","pp_25321314_340.jpg":"340x432","pp_25321314_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4181723 Threads: 3 Questions: 127217386 Slow queries: 54968 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3848159 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/podmorsko-blago-na-meti-lopova-pogledajte-sto-je-policija-pronasla-u-jednom-stanu-prodaju-ih-na-crno-za-stotinjak-eura-1367265 [printLink] => /dalmacija/obala/podmorsko-blago-na-meti-lopova-pogledajte-sto-je-policija-pronasla-u-jednom-stanu-prodaju-ih-na-crno-za-stotinjak-eura-1367265?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 749479 [name] => podvodno blago [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-26 13:28:08 [main_article_id] => 0 [alias] => podvodno-blago [link] => /tag/podvodno-blago ) [1] => stdClass Object ( [id] => 236203 [name] => amfore [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => amfore [link] => /tag/amfore ) [2] => stdClass Object ( [id] => 749480 [name] => igor miholjek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-26 13:28:08 [main_article_id] => 0 [alias] => igor-miholjek [link] => /tag/igor-miholjek ) [3] => stdClass Object ( [id] => 683974 [name] => mario orlandini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-11 08:59:53 [main_article_id] => 0 [alias] => mario-orlandini [link] => /tag/mario-orlandini ) [4] => stdClass Object ( [id] => 749481 [name] => helena puhara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-26 13:28:09 [main_article_id] => 0 [alias] => helena-puhara-0 [link] => /tag/helena-puhara-0 ) [5] => stdClass Object ( [id] => 434450 [name] => Cavtat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cavtat [link] => /tag/cavtat ) [6] => stdClass Object ( [id] => 475010 [name] => Mljet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mljet [link] => /tag/mljet ) [7] => stdClass Object ( [id] => 415441 [name] => arheološki nalazi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arheoloski-nalazi [link] => /tag/arheoloski-nalazi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Hrvatskoj su podvodna arheološka nalazišta zaštićena Zakonom o zaštiti kulturne baštine, što nikako nije dovoljno. Zaštita lokaliteta kavezima je sporadična, bove kao opcija su otpale, a pojedina nalazišta nelegalno postaju dijelom turističkih tura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rijetki nalazi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Podmorsko blago na meti lopova: pogledajte što je policija pronašla u jednom stanu, prodaju ih na crno za stotinjak eura [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3121 [name] => Gabrijela Bijelić [username] => gabrijela-bijeli [email] => gabrijela-bijeli@sd.hr [password] => $2y$10$MzGO215ZxpKpO7boPaUEXufaQufdBfrHMkW3lbp3UMsAaJqj4qL7. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-bijelic-3121 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1639 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/75e9b744de69fe8b08fe4a5026fd036a?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26660731.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jerko Macura, PU DNŽ [mainImageDesc] =>

Arheološki iskop na bizantskom brodu na Mljetu; u krugu: ukradene amfore

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26660731.jpg [title] =>

Arheološki iskop na bizantskom brodu na Mljetu; u krugu: ukradene amfore

Jerko Macura, PU DNŽ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26622149.jpg [title] =>

Igor Miholjek (u mornarskoj majici) sa suradnicima tijekom jedne mljetske ekspedicije

Pavle Dugonjić/Jerko Macura ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/26575489.jpg [title] =>

Tri amfore koje je policija nedavno pronašla tijekom pretresa cavtatskog stana

Policijska Uprava DnŽ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/26/25321314.jpg [title] =>

Na cijeni su i poklopci i fragmenti amfore

Bozidar Vukicevic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nedavni pronalazak dviju rijetkih i jedne na Jadranu dosad unikatne amfore tijekom policijske pretrage cavtatskog stana osumnjičenika za dilanje oživio je u javnosti malo spominjanu, ali itekako prisutnu temu krijumčarenja podmorskog blaga kojim posebno obiluje akvatorij Cavtata i Mljeta.

U Hrvatskoj su sva podvodna arheološka nalazišta zaštićena Zakonom o zaštiti kulturne baštine, što je dobro, ali nikako dovoljno, smatra Igor Miholjek, savjetnik konzervator, arheolog Odjel za podvodnu arheologiju Hrvatski restauratorski zavod. U duhu Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine Paris 2001, Hrvatska je kao potpisnica još prije tridesetak godina počela provoditi zaštitu podvodnih nalazišta metalnim kavezima.

Ideja je, kaže nam, bila da se cjelovita, nedevastirana nalazišta, pokriju metalnim kavezom koji bi osim zaštite, trebao pružiti i prezentaciju nalazišta. Nakon dokumentiranja i znanstvene obrade nalazište ostaje u cjelovitosti na dnu za naredne generacije posjetitelja i znanstvenika.

Kradu i brončane topove

- Da bi takav vid zaštite i prezentacije funkcionirao, treba redoviti nadzor struke te čišćenje zaštitnih kaveza od morskog obrasta. No, iz dugogodišnje prakse Odjel za podvodnu arheologiju, nažalost to u praksi ne funkcionira. Kontrola zaštitnih kaveza svedena je na to da pojedinci u sklopu svojih radnih mjesta parcijalno vode brigu o pojedinom nalazištu.

Drugi vid zaštite u vidu nadzornih bova i sl. još nije zaživio. Takva nalazišta ostaju otkrivena i bez ikakve fizičke zaštite, što otvara pravno pitanje odgovornosti što kada do devastacije dođe. Takav vid zaštite je eventualno moguć blizu ronilačkih centara koji imaju koncesijsko odobrenje za ronjenje na kulturnom dobru, koje mora biti u vidokrugu samog ronilačkog centra.

Takvih primjera je malo i većinom takva zaštita nije dovoljna – govori nam Igor Miholjek, savjetnik konzervator arheolog iz Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda. Otkriva kako su amfore omiljeni plijen kradljivaca s pokrivenih nalazišta, primjerice na Mljetu i Pagu ili nepokrivenih nalazišta (Žirje).

---

image

Igor Miholjek (u mornarskoj majici) sa suradnicima tijekom jedne mljetske ekspedicije

Pavle Dugonjić/Jerko Macura
---

- Ne kradu se samo amfore, već i brončani topovi, brodska oprema s olupina iz dva svjetska rata, primjerice na parobrodu Dubrovnik koji je potonuo između Hvara i Pelješca – navodi sugovornik koji je posljednjih petnaestak godina uključen u intenzivna arheološka istraživanja na Mljetu.

Kod pregleda podmorja pronađeno je dvadeset novih brodoloma od 1. st. pr. Krista do 16. stoljeća. Neki su cjeloviti te su na njima i provedena arheološka istraživanja, dok su drugi samo evidentirani jer su teško devastirani. Trenutno na Mljetu su interesantna dva nalazišta: podmorje kasnoantičke palače u Polačama i bizantski brodolom iz 7/8 st.

- Bogatstvo pokretnog arheološkog materijala u podmorju otoka Mljeta je bez premca u hrvatskim i svjetskim razmjerima. Brodolom je otkriven 2015. i od onda traju istraživanja do danas, svake godine dva do tri tjedna. Istraživanja brodoloma su otkrila mnogobrojne jedinstvene elemente tereta, brodske opreme, i brodskog inventara: velika količina globularnih amfora tipa Late Roman 13, jedinstveno sitno keramičko posuđe, mlinsko kamenje, olovni ingoti, ornamentirana brončana vaga sa brojnim elementima, velika koncentracija žive, brončano posuđe, elementi društvenih igara od bjelokosti i brodsko oruđe – priča nam Miholjek o bogatstvu bizantskog nalazišta.

Hvali i suradnju s policijom u slučaju otuđenja baštine:

Nema cijenu ili...?

- Ne samo da surađujemo kad je već amfora ukradena, te se traži autentičnost i podrijetlo, već održavamo policajcima roniocima tečaj ronilačke specijalnosti Podvodna arheologija, a mnogi policajci koji su završili takav ronilački tečaj i sudjeluju u našim istraživanjima – kaže arheolog kojega pitamo i o ‘cjeniku’ amfora na crnom tržištu:

- Amfora je kulturno dobro i kao takvo ne može imati cijenu. Amfore se na crnom tržištu prodaju od 100 eura naviše, no ne prodaju se samo amfore, već i brončani topovi i rijetki dijelovi brodske opreme koji postižu puno više cijene. Uglavnom, što je predmet manji i rjeđi, ima višu cijenu – veli Miholjek čiji je sljedeći teren upravo na Mljetu.

---

image

Na cijeni su i poklopci i fragmenti amfore

Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Tijekom svibnja hrvatski će stručnjaci na Odisejevu će otoku s kolegama iz Njemačke i Slovačke sudjelovati u opsežnom međunarodnom istraživanju podmorja kasnoantičke palače u Polačama koja krije obilje vrijednih nalaza.

- Za istraživanje na Mljetu trebate dozvole četiri Ministarstava. I za popularna skeniranja morskog dna, van arheoloških zona, koje provode amateri s ciljem pronalaska novih olupina treba vam suglasnost Ministarstva nadležnog za more, što rijetki imaju. Postoji primjer ronilačkog centra s istočne obale Istre koji je provodio nedozvoljena istraživanja, kao proširenu ponudu u turizmu. Sramota! Danas vam se podvodnom arheologijom bave djeca, umirovljeni policajci, klubovi i ronilački centri, ali i arheolozi koji za to nemaju nikakva znanja i pokrića, ti su najopasniji, misle da znaju, a o podvodnoj arheologiji nemaju pojma – zaključuje Igor Miholjek.

Slučajan pronalazak rijetkih amfora u Cavtatu nije promaknulo ni Mariju Orlandiniju. Ovaj iskusni ronilac, redoviti sudionik podmorskih istraživanja i stalni suradnik Hrvatskog restauratorskog zavoda na Mljetu ima ronilački centar, uvijek raspoloživ znanstvenim ekspedicijama:

- Mljet je kompletno zaštićen kao arheološka zona, upravo zbog brojnosti nalazišta. Puno je registriranih nalaza, svake godine imamo dva do tri istraživanja, ovisno o financijama. Nažalost, mnogo je kulturne baštine devastirano i opljačkano. Sjećam se da se prije desetak godina, pa i manje, jedan zaštićeni mljetski podmorski lokalitet našao na meti kradljivaca koji su razvalili zaštitnu mrežu i po našoj procjeni odnijeli tridesetak amfora. Krađa je bilo i bit će, smatram da je malo kontrole na moru, kao da državu uopće nije briga za bogatstvo koje se krije u dubinama – ističe Orlandini.

- Pomorska policija rijetko kontrolira akvatorij, nemaju oni ni dovoljno ljudi ni resursa. Premalo brige za baštinu potvrđuju nalazišta i na Mljetu i pred Cavtatom gdje bi se mogli naći i bolji načini fizičke zaštite amfora od kaveza – dodaje mljetski ronilac.

Kustosica Muzeja i galerija Konavala Helena Puhara otkriva kako je na širem dubrovačkom akvatoriju, računajući od lastovskog i korčulanskog okruženja do Prevlake, evidentirano stotinjak antičkih podmorskih lokaliteta. Što se tiče novih nalaza iz policijske zapljene, navodi da se radi o rijetkim primjercima.

---

image

Tri amfore koje je policija nedavno pronašla tijekom pretresa cavtatskog stana

Policijska Uprava DnŽ
---

- Osim jedne necjelovite amfore, vjerojatno tipa Dressel 20, druge dvije spadaju u ne baš učestale nalaze. Amfora tipa Camulodunum 184 rodske provenijencije već je pronalažena na širem dubrovačkom akvatoriju, ali treća amfora, sjevernoafričke provenijencije, tipa Leptiminus 2, do sada, koliko je poznato, nije. Takva vrsta amfora služila je za transport ribljih prerađevina, vjerojatno garuma, a proizvodile su se od kraja 1. stoljeća do sredine 3. stoljeća. Stručno mišljenje o amforama MUP-u, Službi kriminalističke policije PU Dubrovačko – neretvanske, prilikom utvrđivanja svojstva kulturnog dobra, izdao je Konzervatorski odjel u Dubrovniku.

Novo iz Epidaura

Puhara otkriva i kako su u samom cavtatskom akvatoriju tri registrirana antička lokaliteta, jedan novovjekovni iz vremena Napoleona, ali i veliki broj pojedinačnih nalaza, tako da šira zona ispred cavtatske luke ima status zaštićenog kulturnog dobra.

- Na tom su prostoru dva lokaliteta prekrivena željeznom zaštitnom mrežom. Dopuštenje Ministarstva kulture za ronjenje u zaštićenom akvatoriju ima Ronilački centar Epidaurum iz Cavtata koji organizira i ronilačke ture do tih podmorskih lokaliteta, svojevrsnih muzeja pod morem. Nalaze u VR tehnologiji možete iskusiti i u Odjelu za arheologiju Muzeja i galerija Konavala u franjevačkom samostanu u Pridvorju - podsjeća kustosica.

Napominje kako kod otočića Supetar postoji i arheološki lokalitet s ostacima brodoloma s dolijama vjerojatno iz 1. stoljeća, jedinstven na istočnojadranskoj obali. Riječ je o velikim keramičkim posudama zapremine 1200 litara od kojih je gotovo u cijelosti sačuvano 8.

Osim dvadesetak cjelovitih amfora koje se čuvaju u arheološkoj zbirci Muzeja i galerija Konavala više je stotina ulomaka amfora s kopnenih arheoloških istraživanja, od Sokol grada do Cavtata, kronološki širokog raspona, od 4. stoljeća prije Krista do 7. stoljeća poslije Krista.

Trenutno se obrađuju ulomci amfora s nekoliko cavtatskih lokaliteta za predstavljanje u novom izložbenom ciklusu naziva ‘Novootkriveni Epidaur’. Nakana je prikazati keramičke proizvode za skladištenje i transport, prvenstveno amfore.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jerko Macura, PU DNŽ Pavle Dugonjić/Jerko Macura Policijska Uprava DnŽ Bozidar Vukicevic/Cropix
Jerko Macura, PU DNŽ

Arheološki iskop na bizantskom brodu na Mljetu; u krugu: ukradene amfore

Pavle Dugonjić/Jerko Macura

Igor Miholjek (u mornarskoj majici) sa suradnicima tijekom jedne mljetske ekspedicije

Policijska Uprava DnŽ

Tri amfore koje je policija nedavno pronašla tijekom pretresa cavtatskog stana

Bozidar Vukicevic/Cropix

Na cijeni su i poklopci i fragmenti amfore

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/podmorsko-blago-na-meti-lopova-pogledajte-sto-je-policija-pronasla-u-jednom-stanu-prodaju-ih-na-crno-za-stotinjak-eura-1367265 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ed124e1fff14a84888dbbd815c96b97ad2c30dcb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Podmorsko+blago+na+meti+lopova%3A+pogledajte+%C5%A1to+je+policija+prona%C5%A1la+u+jednom+stanu%2C+prodaju+ih+na+crno+za+stotinjak+eura&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fpodmorsko-blago-na-meti-lopova-pogledajte-sto-je-policija-pronasla-u-jednom-stanu-prodaju-ih-na-crno-za-stotinjak-eura-1367265 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fpodmorsko-blago-na-meti-lopova-pogledajte-sto-je-policija-pronasla-u-jednom-stanu-prodaju-ih-na-crno-za-stotinjak-eura-1367265 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Hrvatskoj su podvodna arheološka nalazišta zaštićena Zakonom o zaštiti kulturne baštine, što nikako nije dovoljno. Zaštita lokaliteta kavezima je sporadična, bove kao opcija su otpale, a pojedina nalazišta nelegalno postaju dijelom turističkih tura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rijetki nalazi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Obalarijetki nalazi

Podmorsko blago na meti lopova: pogledajte što je policija pronašla u jednom stanu, prodaju ih na crno za stotinjak eura

Piše Gabrijela Bijelić
26. veljače 2024. - 14:11

Nedavni pronalazak dviju rijetkih i jedne na Jadranu dosad unikatne amfore tijekom policijske pretrage cavtatskog stana osumnjičenika za dilanje oživio je u javnosti malo spominjanu, ali itekako prisutnu temu krijumčarenja podmorskog blaga kojim posebno obiluje akvatorij Cavtata i Mljeta.

U Hrvatskoj su sva podvodna arheološka nalazišta zaštićena Zakonom o zaštiti kulturne baštine, što je dobro, ali nikako dovoljno, smatra Igor Miholjek, savjetnik konzervator, arheolog Odjel za podvodnu arheologiju Hrvatski restauratorski zavod. U duhu Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine Paris 2001, Hrvatska je kao potpisnica još prije tridesetak godina počela provoditi zaštitu podvodnih nalazišta metalnim kavezima.

Ideja je, kaže nam, bila da se cjelovita, nedevastirana nalaziš...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 14:03