StoryEditorOCM
Obalamul u igranama

Počela je sanacija kamene ljepotice u dalmatinskome mjestu, izgrađena je davno, šest godina prije osnivanja Hajduka

Piše Dalmacija SD
8. prosinca 2023. - 20:58

Svaki početak radova u nekome mjestu, općini ili gradu veselje je za cijelo mjesto. To je najprije stoga što to donosi urbanu korist za njegove stanovnike, a s druge strane zato jer je, kako znamo, trebalo proteći dosta vremena dok radove ne prihvate i politički faktori, pa da se izrade, odobre i plate projekti da bi se konačno krenulo u same radove.

image

‘Izronila‘ je impozantna količina kamenja

Tom Dubravec/Cropix

A s radovima se krenulo u Igranama, i to sa sanacijom velikog kamenog mula. A mul je zaista lijep. I star, sagrađen je još za vrijeme Austro - Ugarske, kažu oko daleke 1905. godine. Da bude plastičnije, recimo da je to šest godina prije osnivanja Hajduka! Dobro je kamena ljepotica i izdržala sve te godine, sve te udare valova i vjetrova.

image

Lokalni ‘nadzornici‘ paze na svaki pokret dizalice

Tom Dubravec/Cropix

Dizalica je na terenu i vade se golemi komadi kamena, stavljeni davno, sa staromodnijom tehnologijom, ali kvalitetno - da štite mul od udara valova. Sada bi novi meštri trebali osigurati da mul potraje dodatnih 118 godina, pa i više.

Naravno radovi su se počeli odvijati pod budnim okom lokalnih nadzornika koji su pazili na svaki pokret radnika. Ipak je to njihov mul, a i svih onih koji dolaze uživati u ljepotama Igranama. Među njima je bio i Cropixov fotoreporter Tom Dubravec koji je sve zabilježio.

image

 Vlasnici brodica mirnije će spavati

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:40