stdClass Object ( [id] => 1326276 [title] => Plavac iz Komarne pije se i u Hollywoodu: Danas 7 vinogradara uzgaja čak pola milijuna loza, a sve je počelo tek 2010. [alias] => plavac-iz-komarne-pije-se-i-u-hollywoodu-danas-7-vinogradara-uzgaja-cak-pola-milijuna-loza-a-sve-je-pocelo-tek-2010 [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dolina Neretve nije samo prijestolnica mandarina. Neretva je i vinogradarsko-vinarsko područje, gdje se loza vraća na velika vrata. I ne obnavljaju se stare, već se sade nove sorte koje do sada nisu rasle u ovom kraju poput pošipa, plavca maloga, chardonea.

Sredinom prošlog stoljeća vinogradi su se krčili, a loza je ustupila mjesto mandarinama, sada je situacija potpuno drugačija, razlamaju se brda i melje kamen na kojima se podižu vinogradi. I tako već petnaestak godina.

Neretvansko priobalje postalo je reprezentativna vinska regija pod nazivom K7 po sedmorici vinara koji tu rade i koji su ga osnovali kao najmlađe hrvatsko vinogorje - "Rizman", "Volarević","Terra Madre", "Saints Hills", "Modrozelena zadruga", "Zadruga Neretvanski branitelj" i OPG "Deak" - a čija se vina piju i u SAD-u.

Zanimljivo je da se Plavac vinarije "Terra Madre" točio na fešti dodjele Oscara u Hollywodu posredstvom tvrtke "Croatian Premium Wine", koja je vinima s Komarne trasirala put prema SAD-u.

Terra Madre

Vinogorje na Komarni prostire se na preko 80 hektara površine i broji pola milijuna trsova, od toga vinarija "Terra Madre" ima 17 hektara ili 125.000 loza.

- U našim vinogradima je 80 posto plavac, u sjevernim dijelovima nam je pošip i chardonnay, a ima i 15 posto syraha i caberneta - kaže Davor Martinović dok obilazimo vinograde na osunčanim padinama nedaleko od mora.

---

image

Davor Martinović, vlasnik vinarije "Terra Madre"

Vojko Bašić/Cropix
---

Kakva je godina bila, pitamo ga usred carstva plavca maloga koji je svoju postojbinu na Pelješcu zamijenio dolinom Neretve, odnosno Komarnom gdje raste kao da je oduvijek tu bio.

- Jematva je dobra. Loza je rodila, kvaliteta grožđa je više nego zadovoljavajuća. Slador također. Berba je u punom jeku, samo da nas kiša ne ometa - govori nam Davor.

I stvarno kušamo slatke bobice plavca, slatke su ko šećer, prsti se lijepe od kapljica soka koji će vrlo brzo postati kvalitetno vino. U podrumima "Tera Madre" pod budnim okom enologinje Gorane Dominiković iz plavca će se izvući ono najvrjednije što ima i preraditi u vrhunsko vino za kojim uzdišu vinoljupci iz čitavog svijeta. Čim se grozdovi otkinu s trsa, odmah idu na mljevenje, nema tu čekanja. Nakon vrenja vino se pretače u inoks spremnike, a zatim u hrastove takozvane barrique bačve. Nema dobroga vina bez kvalitetnoga grožđa kojega na Komarni ne fali.

---

image

Enologinja Gorana Dominiković

Vojko Bašić/ CropixHANZA MEDIA
---

Loza je sađena gustoćom od 7200 trsova loze po hektaru. Zahvaljujući jedinstvenim, osunčanim i prozračnim položajima, na Komarni se provodi certificirana ekološka proizvodnja. To je dodatni razlog zašto je Komarna tako jedinstvena i zanimljiva vinska regija, a vina koja daje brzo su se afirmirala na domaćem tržištu. Idealna orijentacija jug-jugozapad, blizina mora i odlična provjetrenost, dopustili su ekološki uzgoj u punom smislu, uz iznimno male potrebe za zaštitnim tretmanima vinove loze (samo bakar i sumpor).

Sam vinograd nalazi se na vapnenačkom obronku brda visine od 50 do 180 metara s nagibom koji varira do 45 posto. Mikroklima sa svojih 2600 sunčanih sati, uz morsku refleksiju sunca, položaj i refleksiju velikih vapnenačkih površina omogućava natprosječnu insolaciju. U sortimentu prevladava plavac mali. Čak 75 posto trsova otpada na ovu autohtonu sortu koja se do sada uglavnom vezala na područje poluotoka Pelješca. Ovdje na Komarni plavcu odgovara vapnenačko tlo nastalo melioracijom krša, što daje grozdovima posebnu slatkoću koja se zatim pretače u čuvena vina. Pošipa je 15 posto, syraha 5 posto, dok na ostale sorte koje služe kao poboljšivači vina otpada 5 posto.

---

image

Vinarija Terra Madre Poljopromet, vinograd plavca malog

Vojko Bašić/Cropix
---

Za razliku od ostatka Dalmacije gdje se bilježe veliki napadi peronospore, na predjelu Komarne upravo zbog mikroklimatskih pogodnosti ovog ljeta nije bilo velikih šteta.

- Peronospore je bilo, ali više se odrazila na bijele sorte gdje je urod nešto manji. Što se tiče crnih sorti, poglavito plavca maloga, tu nije bilo značajnijih šteta. Dapače, peronospora je dobro došla jer je dio grozdova otpao prirodnim putem pa nije bilo preroda i nije se morala provoditi zelena rezidba kako bi se smanjio urod na trsovima - pojašnjava nam Davor, koji otkriva da će se već ovog proljeća okušati u sadnji nove sorte loze - grka. Na površini od oko 2,5 hektara na padini uz samo more trsove plavca zamijenit će trsovi grka.

Što to ima Korčula i Lumbarda, a da nema Komarna - kaže nam. Naime, grk ljubi pjeskovito tlo, ali i na Komarni se melioracijom krša i mljevenjem kamena postigla određena pjeskovitost tla koje je pogodno za rast grka, čiji spomen odmah asocira na otok Korčulu. Nije poznato je li vino grk ime dobilo zbog svoga gorkastog okusa ili po starim Grcima koji su početkom 3. stoljeća prije Krista u okolici Lumbarde osnovali svoje naselje. Grk je poseban i po tome što, za razliku od većine sorti vinove loze, ima samo ženski cvijet pa mu je u doba cvatnje potreban oprašivač kako bi se postigla oplodnja i cvjetovi postali grozdovi od kojih će nastati vrhunsko vino, koje će također poteći s padina Komarne.

---

image

Vinarija Terra Madre Poljopromet, vinograd plavca malog

Vojko Bašić/Cropix
---

- Posljednjih godina hit su bijela vina posebno među mlađom populacijom i zato smo se odlučili jedan dio vinograda plavca maloga zamijeniti grkom. U fazi smo nabavke sadnica pa mislim da će grk dobro krenuti - ističe Davor, koji naglašava da je u uvjetima ekstremnih suša navodnjavanje vinograda obvezno. Upravo je na padinama Komarne razvijena sustav kap po kap.

Bajkovite vinograde uz more, posađene na škrtoj zemlji gdje loza rađa osamdesetak deka grožđa, već posjećuju domaći i inozemni turisti, posebno nakon otvorenja Pelješkog mosta. Turista bi bilo i više kada bi na prilazu Pelješkom mostu bile postavljene oznake za izlazak Komarna. Taj propust će se morati ispraviti kako bi domaći i inozemni posjetitelji imali putokaz do vinograda - rezimira Davor Martinović.

Zahtjevna godina za Rizman

Svaki vinograd na najmlađem hrvatskom vinogorju priča svoju priču, svaki podrum ima svoju povijest.

Vinarija Rizman u obiteljskom vlasništvu pionir je i idejni pokretač najmlađeg vinogorja u RH, vinogorja Komarna, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Posjeduje vlastita 24 ha vinograda i oko 7 hektara maslinika. Svi nasadi se nalaze u certificiranoj ekološkoj poljoprivredi. Većina vinograda je pod autohtonim sortama plavac mali, pošip i tribidrag, dok imamo posađene i druge autohtone sorte kao što su pošip crni, plavac mali sivi, bratkovina blatska bijela, dobričić, cetinka, bogdanuša, grk, malvasija, maraština. Vinogradi se nalaze na nagibima do 30 posto, južne ekspozicije, na skeletnom tlu kamena vapnenca, nadmorske visine od 50 do 250 metara.

- Za vinogradarsku 2023. godinu mogu reći da je nama u Rizmanu bila izuzetno zahtjevna. Na našim lokacijama velika vlaga i oborine u prvom dijelu vegetacijskog ciklusa prouzročili su kombinaciju dviju najčešćih vinogradarskih bolesti, peronospore i pepelnice, te je bilo potrebno dosta umijeća i angažmana radi očuvanja zdravog ploda. Kako mi otpočetka provodimo certificiranu ekološku poljoprivredu, zbog nemogućnosti primjene zaštitnih sredstava sa sistemičnim djelovanjem, angažman je morao biti još veći i češći. Izuzetno zahtjevno je bilo na bijelim sortama (pošip i chardonnay) koje su osjetljivije te na njima imamo i najveće gubitke. Ono što smo pak ubrali, ima jako dobre parametre, jako je dobre kvalitete te očekujemo i jako dobra vina. Mi smo našu berbu ove godine završili u trećem tjednu mjeseca rujna, što je inače nešto ranije nego proteklih godina, a razlog vidim u produženim ljetnim uvjetima u mjesecu rujnu koji su bili idealni za dozrijevanje naše najvažnije crne sorte plavac mali - kazat će Damir Štimac.

---

image

Vinogradi vinarije ‘Deak‘

Vojko Bašić/Cropix
---

‘Ćaća moj‘

Obiteljska vinarija "Deak" svoje vinograde ima na predjelu Kremene i dio smo vinogorja Komarna. Ukupno ima 10 etiketa vina od sorti pošip i plavac mali.

Perjanice vinarije su pošip "Ćaća moj" i plavac mali "Veritas" koji kontinuirano osvajaju medalje na svjetskim natjecanjima. Također proizvodi tradicionalno dalmatinsko desertno vino prošek od pošipa i plavca malog. Unatoč vremenskim neprilikama ovog ljeta, uspjeli su sačuvati kvalitetu grožđa i uspješno završiti berbu.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta možemo reći da je ovo jedna od zahtjevnijih vinogradarskih i vinskih godina. Urod je u odnosu na prošlu godinu veći, a kvalitetetom grozda smo jako zadovoljni. Budući da je zbog oborina tijekom vegetacije bilo potrebno češće tretirati vinograde, uspjeli smo sačuvati grožđe od svih bolesti. Za pošip je berba gotova prije dva tjedna, a plavac završava ovaj tjedan - govori Damir Deak. 

---

image

Obiteljska vinarija Volarević

Denis Jerković/Cropix
---

---

Volarević: Ovo nam je jedna od boljih godina

S berbom je zadovoljan i Josip Volarević iz "Vinograda Volarević" pod čijim stručnim okom nastaju birana vina. Na padinama Komarne plavac mali našao je svoje novo lice, novi vrhunski položaj s kojeg dolaze izvanredni plavci s posebnim timbrom. Nije mu naštetila peronospora koja se teško razvija na ocjeditim terenima, bilo je tek nešto pepelnice, ali su Volarevići to rješavali sumporom.

- Ovo nam je jedna od boljih godina što se tiče rodnosti i kvalitete - kazuje nam Josip, naglašavajući da su već završili s berbom. Vina "Volarević" su već krenula u tihu fermentaciju. Zbog svoje mineralnosti, posebnih tanina, te optimalnih kiselina, koje plavcu malom inače znaju nedostajati, vina s ovog izvanrednog prostora već su postala nadaleko prepoznatljiva, a o njihovoj kvaliteti svjedoče i vrhunske nagrade s prestižnih svjetskih natjecanja.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VINARSKI OSCAR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => VINARSKI OSCAR 2 0 8598 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-28 12:59:50 [created_by] => 3214 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-29 16:01:01 [modified_by] => 3214 [publish_up] => 2023-09-29 15:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Plavac iz Komarne pije se i u Hollywoodu: Danas 7 vinogradara uzgaja čak pola milijuna loza, a sve je počelo tek 2010. [metakey] => Komarna, vinogorje komarna, Vinari, vinogradi, Rizman , Volarević , OPG Deak , terra madre, Zadruga Neretvanski branitelj , Saints Hills, Modrozelena zadruga [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25727648.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699162.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699161.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699160.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699159.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699157.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699156.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699155.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699154.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699153.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699152.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699151.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699150.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699149.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699148.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699146.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699147.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699145.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699144.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699143.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699142.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699141.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699140.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699139.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699138.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699136.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699135.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699134.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699133.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699132.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699131.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699130.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699129.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699127.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699125.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699124.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25699122.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25713393.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25713395.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25713397.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25713409.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/28\/25713411.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/ Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/ Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/ Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/ Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/ CropixHANZA MEDIA","Vojko Ba\u0161i\u0107\/ CropixHANZA MEDIA","Vojko Ba\u0161i\u0107\/ CropixHANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","Denis Jerkovi\u0107\/Cropix","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prve vinske kapljice potekle su s Komarne prije 13 godina, a ve\u0107 2013. ona je zbog svojih posebnosti i slu\u017ebeno priznata kao posebno vinogorje<\/p>","

Vinograd \u2018Poljoprometa\u2018 na Komarni<\/p>","

Vinograd \u2018Poljoprometa\u2018 na Komarni<\/p>","

Vinograd \u2018Poljoprometa\u2018 na Komarni<\/p>","

Vinogradi vinarije \u2018Deak\u2018<\/p>","

Vinogorje Komarna<\/p>","

Vinograd \u2018Poljoprometa\u2018 na Komarni<\/p>","

Vinarija \u2018Terra Madre\u2018 Poljopromet, vinograd na Komarni<\/p>","

Vinarija Terra Madre Poljopromet, vinograd na Komarni<\/p>","

Vinarija Terra Madre Poljopromet, vinograd plavca malog<\/p>","

Vinarija Terra Madre Poljopromet, vinograd plavca malog<\/p>","

Vinarija Terra Madre Poljopromet, vinograd plavca malog<\/p>","

Vinarija Terra Madre Poljopromet, vinograd plavca malog<\/p>","

Grozd plavca malog<\/p>","

Damir Dominikovi\u0107 i Davor Martinovi\u0107<\/p>","

Damir Dominikovi\u0107 i Davor Martinovi\u0107<\/p>","

Davor Martinovi\u0107, suvlasnik Poljoprometa<\/p>","

Ku\u0161aonica i vinarija Terra Madre Poljopromet<\/p>","

Vinarija Terra Madre Poljopromet<\/p>","

Podrum sa barik ba\u010dvama, Vinarija Tera Madre Poljopromet<\/p>","

Podrum sa barik ba\u010dvama, Vinarija Tera Madre Poljopromet<\/p>","

Davor Martinovi\u0107, vlasnik vinarije\u00a0\u201dTerra Madre\u201d<\/p>","

Davor Martinovi\u0107, vlasnik vinarije<\/p>","

Davor Martinovi\u0107 i Damir Dominikovi\u0107, vinarija \u201dTerra Madre\u201d<\/p>","

Enologinja Gorana Dominikovi\u0107<\/p>","

Vinarija i vinogradi Poljoprometa<\/p>","

Vinogradi Poljoprometa<\/p>","","

Vinogradi Poljoprometa<\/p>","

Vina vinarije Terra Madre<\/p>","

Vinogradi na Komarni<\/p>","

Vinogradi na Komarni.<\/p>","

Vinograd Poljoprometa na Komarni<\/p>","

Vina vinarije Terra Madre<\/p>","

Vina vinarije Terra Madre<\/p>","

Vinarija i vinogradi Poljoprometa<\/p>","

\u00a0Vinarija i vinogradi Poljoprometa<\/p>","

Po\u0161ipi Vinogorja Komarna<\/p>","

Josip Volarevi\u0107<\/p>","

Obiteljska vinarija Volarevi\u0107<\/p>","

Metkovic, 190915.
\nBerba grozdja u vinogorju Komarna.
\nOvogodisnji dobar urod i odlicna kvaliteta bijelih sorti i plavca malog preduvjet su za vrhunska vina.
\nPadina u Komarni do prije nekoliko godina bila je tek kamena strmina zarasla u makiju i dracu a sada se tu nalaze cetiri vinarije, jedan OPG i dvije zadruge sa ukupno 80 hektara vinograda, ili pola milijuna loza uglavnom autohtonih dalmatinskih sorti plavca malog, crljenka, posipa.
\nNa fotografiji: Berba plavca malog u vinariji Terra Madre.
","

SPECIJAL SLOBODNA
\nSplit, 011220,
\nVina za vinski podrum Slobodne Dalmacije.
\nNa fotografiji: Posip Deak Caca Moj, Posip Syrtis Volarevic, Posip Oaked Rizman Nonno, Posip Premium Terra Madre.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1324","hd_25727648_1920.jpg":"1920x1080","k_25727648_1280.jpg":"1280x1280","k_25727648_1024.jpg":"1024x1024","k_25727648_640.jpg":"640x640","k_25727648_480.jpg":"480x480","k_25727648_340.jpg":"340x340","k_25727648_220.jpg":"220x220","o_25727648_1280.jpg":"1280x882","o_25727648_1024.jpg":"1024x706","o_25727648_640.jpg":"640x441","o_25727648_480.jpg":"480x331","o_25727648_340.jpg":"340x234","o_25727648_220.jpg":"220x151","h_25727648_1280.jpg":"1280x854","h_25727648_1024.jpg":"1024x683","h_25727648_640.jpg":"640x427","h_25727648_480.jpg":"480x320","h_25727648_340.jpg":"340x227","h_25727648_220.jpg":"220x147","pp_25727648_1280.jpg":"1280x1628","pp_25727648_1024.jpg":"1024x1303","pp_25727648_640.jpg":"640x814","pp_25727648_480.jpg":"480x611","pp_25727648_340.jpg":"340x432","pp_25727648_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25699162_1920.jpg":"1920x1080","k_25699162_1280.jpg":"1280x1280","k_25699162_1024.jpg":"1024x1024","k_25699162_640.jpg":"640x640","k_25699162_480.jpg":"480x480","k_25699162_340.jpg":"340x340","k_25699162_220.jpg":"220x220","o_25699162_1280.jpg":"1280x853","o_25699162_1024.jpg":"1024x682","o_25699162_640.jpg":"640x426","o_25699162_480.jpg":"480x320","o_25699162_340.jpg":"340x226","o_25699162_220.jpg":"220x146","h_25699162_1280.jpg":"1280x854","h_25699162_1024.jpg":"1024x683","h_25699162_640.jpg":"640x427","h_25699162_480.jpg":"480x320","h_25699162_340.jpg":"340x227","h_25699162_220.jpg":"220x147","pp_25699162_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699162_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699162_640.jpg":"640x814","pp_25699162_480.jpg":"480x611","pp_25699162_340.jpg":"340x432","pp_25699162_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25699161_1920.jpg":"1920x1080","k_25699161_1280.jpg":"1280x1280","k_25699161_1024.jpg":"1024x1024","k_25699161_640.jpg":"640x640","k_25699161_480.jpg":"480x480","k_25699161_340.jpg":"340x340","k_25699161_220.jpg":"220x220","o_25699161_1280.jpg":"1280x853","o_25699161_1024.jpg":"1024x682","o_25699161_640.jpg":"640x426","o_25699161_480.jpg":"480x320","o_25699161_340.jpg":"340x226","o_25699161_220.jpg":"220x146","h_25699161_1280.jpg":"1280x854","h_25699161_1024.jpg":"1024x683","h_25699161_640.jpg":"640x427","h_25699161_480.jpg":"480x320","h_25699161_340.jpg":"340x227","h_25699161_220.jpg":"220x147","pp_25699161_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699161_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699161_640.jpg":"640x814","pp_25699161_480.jpg":"480x611","pp_25699161_340.jpg":"340x432","pp_25699161_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25699160_1920.jpg":"1920x1080","k_25699160_1280.jpg":"1280x1280","k_25699160_1024.jpg":"1024x1024","k_25699160_640.jpg":"640x640","k_25699160_480.jpg":"480x480","k_25699160_340.jpg":"340x340","k_25699160_220.jpg":"220x220","o_25699160_1280.jpg":"1280x853","o_25699160_1024.jpg":"1024x682","o_25699160_640.jpg":"640x426","o_25699160_480.jpg":"480x320","o_25699160_340.jpg":"340x226","o_25699160_220.jpg":"220x146","h_25699160_1280.jpg":"1280x854","h_25699160_1024.jpg":"1024x683","h_25699160_640.jpg":"640x427","h_25699160_480.jpg":"480x320","h_25699160_340.jpg":"340x227","h_25699160_220.jpg":"220x147","pp_25699160_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699160_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699160_640.jpg":"640x814","pp_25699160_480.jpg":"480x611","pp_25699160_340.jpg":"340x432","pp_25699160_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1082","hd_25699159_1920.jpg":"1920x1080","k_25699159_1280.jpg":"1280x1280","k_25699159_1024.jpg":"1024x1024","k_25699159_640.jpg":"640x640","k_25699159_480.jpg":"480x480","k_25699159_340.jpg":"340x340","k_25699159_220.jpg":"220x220","o_25699159_1280.jpg":"1280x721","o_25699159_1024.jpg":"1024x577","o_25699159_640.jpg":"640x360","o_25699159_480.jpg":"480x270","o_25699159_340.jpg":"340x191","o_25699159_220.jpg":"220x123","h_25699159_1280.jpg":"1280x854","h_25699159_1024.jpg":"1024x683","h_25699159_640.jpg":"640x427","h_25699159_480.jpg":"480x320","h_25699159_340.jpg":"340x227","h_25699159_220.jpg":"220x147","pp_25699159_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699159_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699159_640.jpg":"640x814","pp_25699159_480.jpg":"480x611","pp_25699159_340.jpg":"340x432","pp_25699159_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25699157_1920.jpg":"1920x1080","k_25699157_1280.jpg":"1280x1280","k_25699157_1024.jpg":"1024x1024","k_25699157_640.jpg":"640x640","k_25699157_480.jpg":"480x480","k_25699157_340.jpg":"340x340","k_25699157_220.jpg":"220x220","o_25699157_1280.jpg":"1280x853","o_25699157_1024.jpg":"1024x682","o_25699157_640.jpg":"640x426","o_25699157_480.jpg":"480x320","o_25699157_340.jpg":"340x226","o_25699157_220.jpg":"220x146","h_25699157_1280.jpg":"1280x854","h_25699157_1024.jpg":"1024x683","h_25699157_640.jpg":"640x427","h_25699157_480.jpg":"480x320","h_25699157_340.jpg":"340x227","h_25699157_220.jpg":"220x147","pp_25699157_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699157_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699157_640.jpg":"640x814","pp_25699157_480.jpg":"480x611","pp_25699157_340.jpg":"340x432","pp_25699157_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_25699156_1920.jpg":"1920x1080","k_25699156_1280.jpg":"1280x1280","k_25699156_1024.jpg":"1024x1024","k_25699156_640.jpg":"640x640","k_25699156_480.jpg":"480x480","k_25699156_340.jpg":"340x340","k_25699156_220.jpg":"220x220","o_25699156_1280.jpg":"1280x1920","o_25699156_1024.jpg":"1024x1536","o_25699156_640.jpg":"640x960","o_25699156_480.jpg":"480x720","o_25699156_340.jpg":"340x510","o_25699156_220.jpg":"220x330","h_25699156_1280.jpg":"1280x854","h_25699156_1024.jpg":"1024x683","h_25699156_640.jpg":"640x427","h_25699156_480.jpg":"480x320","h_25699156_340.jpg":"340x227","h_25699156_220.jpg":"220x147","pp_25699156_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699156_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699156_640.jpg":"640x814","pp_25699156_480.jpg":"480x611","pp_25699156_340.jpg":"340x432","pp_25699156_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25699155_1920.jpg":"1920x1080","k_25699155_1280.jpg":"1280x1280","k_25699155_1024.jpg":"1024x1024","k_25699155_640.jpg":"640x640","k_25699155_480.jpg":"480x480","k_25699155_340.jpg":"340x340","k_25699155_220.jpg":"220x220","o_25699155_1280.jpg":"1280x853","o_25699155_1024.jpg":"1024x682","o_25699155_640.jpg":"640x426","o_25699155_480.jpg":"480x320","o_25699155_340.jpg":"340x226","o_25699155_220.jpg":"220x146","h_25699155_1280.jpg":"1280x854","h_25699155_1024.jpg":"1024x683","h_25699155_640.jpg":"640x427","h_25699155_480.jpg":"480x320","h_25699155_340.jpg":"340x227","h_25699155_220.jpg":"220x147","pp_25699155_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699155_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699155_640.jpg":"640x814","pp_25699155_480.jpg":"480x611","pp_25699155_340.jpg":"340x432","pp_25699155_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1192","hd_25699154_1920.jpg":"1920x1080","k_25699154_1280.jpg":"1280x1280","k_25699154_1024.jpg":"1024x1024","k_25699154_640.jpg":"640x640","k_25699154_480.jpg":"480x480","k_25699154_340.jpg":"340x340","k_25699154_220.jpg":"220x220","o_25699154_1280.jpg":"1280x794","o_25699154_1024.jpg":"1024x635","o_25699154_640.jpg":"640x397","o_25699154_480.jpg":"480x298","o_25699154_340.jpg":"340x211","o_25699154_220.jpg":"220x136","h_25699154_1280.jpg":"1280x854","h_25699154_1024.jpg":"1024x683","h_25699154_640.jpg":"640x427","h_25699154_480.jpg":"480x320","h_25699154_340.jpg":"340x227","h_25699154_220.jpg":"220x147","pp_25699154_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699154_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699154_640.jpg":"640x814","pp_25699154_480.jpg":"480x611","pp_25699154_340.jpg":"340x432","pp_25699154_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1359","hd_25699153_1920.jpg":"1920x1080","k_25699153_1280.jpg":"1280x1280","k_25699153_1024.jpg":"1024x1024","k_25699153_640.jpg":"640x640","k_25699153_480.jpg":"480x480","k_25699153_340.jpg":"340x340","k_25699153_220.jpg":"220x220","o_25699153_1280.jpg":"1280x906","o_25699153_1024.jpg":"1024x724","o_25699153_640.jpg":"640x453","o_25699153_480.jpg":"480x339","o_25699153_340.jpg":"340x240","o_25699153_220.jpg":"220x155","h_25699153_1280.jpg":"1280x854","h_25699153_1024.jpg":"1024x683","h_25699153_640.jpg":"640x427","h_25699153_480.jpg":"480x320","h_25699153_340.jpg":"340x227","h_25699153_220.jpg":"220x147","pp_25699153_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699153_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699153_640.jpg":"640x814","pp_25699153_480.jpg":"480x611","pp_25699153_340.jpg":"340x432","pp_25699153_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1444","hd_25699152_1920.jpg":"1920x1080","k_25699152_1280.jpg":"1280x1280","k_25699152_1024.jpg":"1024x1024","k_25699152_640.jpg":"640x640","k_25699152_480.jpg":"480x480","k_25699152_340.jpg":"340x340","k_25699152_220.jpg":"220x220","o_25699152_1280.jpg":"1280x962","o_25699152_1024.jpg":"1024x770","o_25699152_640.jpg":"640x481","o_25699152_480.jpg":"480x361","o_25699152_340.jpg":"340x255","o_25699152_220.jpg":"220x165","h_25699152_1280.jpg":"1280x854","h_25699152_1024.jpg":"1024x683","h_25699152_640.jpg":"640x427","h_25699152_480.jpg":"480x320","h_25699152_340.jpg":"340x227","h_25699152_220.jpg":"220x147","pp_25699152_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699152_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699152_640.jpg":"640x814","pp_25699152_480.jpg":"480x611","pp_25699152_340.jpg":"340x432","pp_25699152_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25699151_1920.jpg":"1920x1080","k_25699151_1280.jpg":"1280x1280","k_25699151_1024.jpg":"1024x1024","k_25699151_640.jpg":"640x640","k_25699151_480.jpg":"480x480","k_25699151_340.jpg":"340x340","k_25699151_220.jpg":"220x220","o_25699151_1280.jpg":"1280x853","o_25699151_1024.jpg":"1024x682","o_25699151_640.jpg":"640x426","o_25699151_480.jpg":"480x320","o_25699151_340.jpg":"340x226","o_25699151_220.jpg":"220x146","h_25699151_1280.jpg":"1280x854","h_25699151_1024.jpg":"1024x683","h_25699151_640.jpg":"640x427","h_25699151_480.jpg":"480x320","h_25699151_340.jpg":"340x227","h_25699151_220.jpg":"220x147","pp_25699151_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699151_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699151_640.jpg":"640x814","pp_25699151_480.jpg":"480x611","pp_25699151_340.jpg":"340x432","pp_25699151_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25699150_1920.jpg":"1920x1080","k_25699150_1280.jpg":"1280x1280","k_25699150_1024.jpg":"1024x1024","k_25699150_640.jpg":"640x640","k_25699150_480.jpg":"480x480","k_25699150_340.jpg":"340x340","k_25699150_220.jpg":"220x220","o_25699150_1280.jpg":"1280x853","o_25699150_1024.jpg":"1024x682","o_25699150_640.jpg":"640x426","o_25699150_480.jpg":"480x320","o_25699150_340.jpg":"340x226","o_25699150_220.jpg":"220x146","h_25699150_1280.jpg":"1280x854","h_25699150_1024.jpg":"1024x683","h_25699150_640.jpg":"640x427","h_25699150_480.jpg":"480x320","h_25699150_340.jpg":"340x227","h_25699150_220.jpg":"220x147","pp_25699150_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699150_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699150_640.jpg":"640x814","pp_25699150_480.jpg":"480x611","pp_25699150_340.jpg":"340x432","pp_25699150_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1603","hd_25699149_1920.jpg":"1920x1080","k_25699149_1280.jpg":"1280x1280","k_25699149_1024.jpg":"1024x1024","k_25699149_640.jpg":"640x640","k_25699149_480.jpg":"480x480","k_25699149_340.jpg":"340x340","k_25699149_220.jpg":"220x220","o_25699149_1280.jpg":"1280x1068","o_25699149_1024.jpg":"1024x854","o_25699149_640.jpg":"640x534","o_25699149_480.jpg":"480x400","o_25699149_340.jpg":"340x283","o_25699149_220.jpg":"220x183","h_25699149_1280.jpg":"1280x854","h_25699149_1024.jpg":"1024x683","h_25699149_640.jpg":"640x427","h_25699149_480.jpg":"480x320","h_25699149_340.jpg":"340x227","h_25699149_220.jpg":"220x147","pp_25699149_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699149_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699149_640.jpg":"640x814","pp_25699149_480.jpg":"480x611","pp_25699149_340.jpg":"340x432","pp_25699149_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1221","hd_25699148_1920.jpg":"1920x1080","k_25699148_1280.jpg":"1280x1280","k_25699148_1024.jpg":"1024x1024","k_25699148_640.jpg":"640x640","k_25699148_480.jpg":"480x480","k_25699148_340.jpg":"340x340","k_25699148_220.jpg":"220x220","o_25699148_1280.jpg":"1280x814","o_25699148_1024.jpg":"1024x651","o_25699148_640.jpg":"640x407","o_25699148_480.jpg":"480x305","o_25699148_340.jpg":"340x216","o_25699148_220.jpg":"220x139","h_25699148_1280.jpg":"1280x854","h_25699148_1024.jpg":"1024x683","h_25699148_640.jpg":"640x427","h_25699148_480.jpg":"480x320","h_25699148_340.jpg":"340x227","h_25699148_220.jpg":"220x147","pp_25699148_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699148_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699148_640.jpg":"640x814","pp_25699148_480.jpg":"480x611","pp_25699148_340.jpg":"340x432","pp_25699148_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25699146_1920.jpg":"1920x1080","k_25699146_1280.jpg":"1280x1280","k_25699146_1024.jpg":"1024x1024","k_25699146_640.jpg":"640x640","k_25699146_480.jpg":"480x480","k_25699146_340.jpg":"340x340","k_25699146_220.jpg":"220x220","o_25699146_1280.jpg":"1280x853","o_25699146_1024.jpg":"1024x682","o_25699146_640.jpg":"640x426","o_25699146_480.jpg":"480x320","o_25699146_340.jpg":"340x226","o_25699146_220.jpg":"220x146","h_25699146_1280.jpg":"1280x854","h_25699146_1024.jpg":"1024x683","h_25699146_640.jpg":"640x427","h_25699146_480.jpg":"480x320","h_25699146_340.jpg":"340x227","h_25699146_220.jpg":"220x147","pp_25699146_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699146_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699146_640.jpg":"640x814","pp_25699146_480.jpg":"480x611","pp_25699146_340.jpg":"340x432","pp_25699146_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1290","hd_25699147_1920.jpg":"1920x1080","k_25699147_1280.jpg":"1280x1280","k_25699147_1024.jpg":"1024x1024","k_25699147_640.jpg":"640x640","k_25699147_480.jpg":"480x480","k_25699147_340.jpg":"340x340","k_25699147_220.jpg":"220x220","o_25699147_1280.jpg":"1280x860","o_25699147_1024.jpg":"1024x688","o_25699147_640.jpg":"640x430","o_25699147_480.jpg":"480x322","o_25699147_340.jpg":"340x228","o_25699147_220.jpg":"220x147","h_25699147_1280.jpg":"1280x854","h_25699147_1024.jpg":"1024x683","h_25699147_640.jpg":"640x427","h_25699147_480.jpg":"480x320","h_25699147_340.jpg":"340x227","h_25699147_220.jpg":"220x147","pp_25699147_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699147_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699147_640.jpg":"640x814","pp_25699147_480.jpg":"480x611","pp_25699147_340.jpg":"340x432","pp_25699147_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1036","hd_25699145_1920.jpg":"1920x1080","k_25699145_1280.jpg":"1280x1280","k_25699145_1024.jpg":"1024x1024","k_25699145_640.jpg":"640x640","k_25699145_480.jpg":"480x480","k_25699145_340.jpg":"340x340","k_25699145_220.jpg":"220x220","o_25699145_1280.jpg":"1280x690","o_25699145_1024.jpg":"1024x552","o_25699145_640.jpg":"640x345","o_25699145_480.jpg":"480x259","o_25699145_340.jpg":"340x183","o_25699145_220.jpg":"220x118","h_25699145_1280.jpg":"1280x854","h_25699145_1024.jpg":"1024x683","h_25699145_640.jpg":"640x427","h_25699145_480.jpg":"480x320","h_25699145_340.jpg":"340x227","h_25699145_220.jpg":"220x147","pp_25699145_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699145_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699145_640.jpg":"640x814","pp_25699145_480.jpg":"480x611","pp_25699145_340.jpg":"340x432","pp_25699145_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1203","hd_25699144_1920.jpg":"1920x1080","k_25699144_1280.jpg":"1280x1280","k_25699144_1024.jpg":"1024x1024","k_25699144_640.jpg":"640x640","k_25699144_480.jpg":"480x480","k_25699144_340.jpg":"340x340","k_25699144_220.jpg":"220x220","o_25699144_1280.jpg":"1280x802","o_25699144_1024.jpg":"1024x641","o_25699144_640.jpg":"640x401","o_25699144_480.jpg":"480x300","o_25699144_340.jpg":"340x213","o_25699144_220.jpg":"220x137","h_25699144_1280.jpg":"1280x854","h_25699144_1024.jpg":"1024x683","h_25699144_640.jpg":"640x427","h_25699144_480.jpg":"480x320","h_25699144_340.jpg":"340x227","h_25699144_220.jpg":"220x147","pp_25699144_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699144_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699144_640.jpg":"640x814","pp_25699144_480.jpg":"480x611","pp_25699144_340.jpg":"340x432","pp_25699144_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1239","hd_25699143_1920.jpg":"1920x1080","k_25699143_1280.jpg":"1280x1280","k_25699143_1024.jpg":"1024x1024","k_25699143_640.jpg":"640x640","k_25699143_480.jpg":"480x480","k_25699143_340.jpg":"340x340","k_25699143_220.jpg":"220x220","o_25699143_1280.jpg":"1280x826","o_25699143_1024.jpg":"1024x660","o_25699143_640.jpg":"640x413","o_25699143_480.jpg":"480x309","o_25699143_340.jpg":"340x219","o_25699143_220.jpg":"220x141","h_25699143_1280.jpg":"1280x854","h_25699143_1024.jpg":"1024x683","h_25699143_640.jpg":"640x427","h_25699143_480.jpg":"480x320","h_25699143_340.jpg":"340x227","h_25699143_220.jpg":"220x147","pp_25699143_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699143_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699143_640.jpg":"640x814","pp_25699143_480.jpg":"480x611","pp_25699143_340.jpg":"340x432","pp_25699143_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1328","hd_25699142_1920.jpg":"1920x1080","k_25699142_1280.jpg":"1280x1280","k_25699142_1024.jpg":"1024x1024","k_25699142_640.jpg":"640x640","k_25699142_480.jpg":"480x480","k_25699142_340.jpg":"340x340","k_25699142_220.jpg":"220x220","o_25699142_1280.jpg":"1280x885","o_25699142_1024.jpg":"1024x708","o_25699142_640.jpg":"640x442","o_25699142_480.jpg":"480x332","o_25699142_340.jpg":"340x235","o_25699142_220.jpg":"220x152","h_25699142_1280.jpg":"1280x854","h_25699142_1024.jpg":"1024x683","h_25699142_640.jpg":"640x427","h_25699142_480.jpg":"480x320","h_25699142_340.jpg":"340x227","h_25699142_220.jpg":"220x147","pp_25699142_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699142_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699142_640.jpg":"640x814","pp_25699142_480.jpg":"480x611","pp_25699142_340.jpg":"340x432","pp_25699142_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1365","hd_25699141_1920.jpg":"1920x1080","k_25699141_1280.jpg":"1280x1280","k_25699141_1024.jpg":"1024x1024","k_25699141_640.jpg":"640x640","k_25699141_480.jpg":"480x480","k_25699141_340.jpg":"340x340","k_25699141_220.jpg":"220x220","o_25699141_1280.jpg":"1280x910","o_25699141_1024.jpg":"1024x728","o_25699141_640.jpg":"640x455","o_25699141_480.jpg":"480x341","o_25699141_340.jpg":"340x241","o_25699141_220.jpg":"220x156","h_25699141_1280.jpg":"1280x854","h_25699141_1024.jpg":"1024x683","h_25699141_640.jpg":"640x427","h_25699141_480.jpg":"480x320","h_25699141_340.jpg":"340x227","h_25699141_220.jpg":"220x147","pp_25699141_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699141_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699141_640.jpg":"640x814","pp_25699141_480.jpg":"480x611","pp_25699141_340.jpg":"340x432","pp_25699141_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1308","hd_25699140_1920.jpg":"1920x1080","k_25699140_1280.jpg":"1280x1280","k_25699140_1024.jpg":"1024x1024","k_25699140_640.jpg":"640x640","k_25699140_480.jpg":"480x480","k_25699140_340.jpg":"340x340","k_25699140_220.jpg":"220x220","o_25699140_1280.jpg":"1280x872","o_25699140_1024.jpg":"1024x697","o_25699140_640.jpg":"640x436","o_25699140_480.jpg":"480x327","o_25699140_340.jpg":"340x231","o_25699140_220.jpg":"220x149","h_25699140_1280.jpg":"1280x854","h_25699140_1024.jpg":"1024x683","h_25699140_640.jpg":"640x427","h_25699140_480.jpg":"480x320","h_25699140_340.jpg":"340x227","h_25699140_220.jpg":"220x147","pp_25699140_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699140_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699140_640.jpg":"640x814","pp_25699140_480.jpg":"480x611","pp_25699140_340.jpg":"340x432","pp_25699140_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1601","hd_25699139_1920.jpg":"1920x1080","k_25699139_1280.jpg":"1280x1280","k_25699139_1024.jpg":"1024x1024","k_25699139_640.jpg":"640x640","k_25699139_480.jpg":"480x480","k_25699139_340.jpg":"340x340","k_25699139_220.jpg":"220x220","o_25699139_1280.jpg":"1280x1067","o_25699139_1024.jpg":"1024x853","o_25699139_640.jpg":"640x533","o_25699139_480.jpg":"480x400","o_25699139_340.jpg":"340x283","o_25699139_220.jpg":"220x183","h_25699139_1280.jpg":"1280x854","h_25699139_1024.jpg":"1024x683","h_25699139_640.jpg":"640x427","h_25699139_480.jpg":"480x320","h_25699139_340.jpg":"340x227","h_25699139_220.jpg":"220x147","pp_25699139_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699139_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699139_640.jpg":"640x814","pp_25699139_480.jpg":"480x611","pp_25699139_340.jpg":"340x432","pp_25699139_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1293","hd_25699138_1920.jpg":"1920x1080","k_25699138_1280.jpg":"1280x1280","k_25699138_1024.jpg":"1024x1024","k_25699138_640.jpg":"640x640","k_25699138_480.jpg":"480x480","k_25699138_340.jpg":"340x340","k_25699138_220.jpg":"220x220","o_25699138_1280.jpg":"1280x862","o_25699138_1024.jpg":"1024x689","o_25699138_640.jpg":"640x431","o_25699138_480.jpg":"480x323","o_25699138_340.jpg":"340x228","o_25699138_220.jpg":"220x148","h_25699138_1280.jpg":"1280x854","h_25699138_1024.jpg":"1024x683","h_25699138_640.jpg":"640x427","h_25699138_480.jpg":"480x320","h_25699138_340.jpg":"340x227","h_25699138_220.jpg":"220x147","pp_25699138_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699138_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699138_640.jpg":"640x814","pp_25699138_480.jpg":"480x611","pp_25699138_340.jpg":"340x432","pp_25699138_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1140","hd_25699136_1920.jpg":"1920x1080","k_25699136_1280.jpg":"1280x1280","k_25699136_1024.jpg":"1024x1024","k_25699136_640.jpg":"640x640","k_25699136_480.jpg":"480x480","k_25699136_340.jpg":"340x340","k_25699136_220.jpg":"220x220","o_25699136_1280.jpg":"1280x760","o_25699136_1024.jpg":"1024x608","o_25699136_640.jpg":"640x380","o_25699136_480.jpg":"480x285","o_25699136_340.jpg":"340x201","o_25699136_220.jpg":"220x130","h_25699136_1280.jpg":"1280x854","h_25699136_1024.jpg":"1024x683","h_25699136_640.jpg":"640x427","h_25699136_480.jpg":"480x320","h_25699136_340.jpg":"340x227","h_25699136_220.jpg":"220x147","pp_25699136_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699136_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699136_640.jpg":"640x814","pp_25699136_480.jpg":"480x611","pp_25699136_340.jpg":"340x432","pp_25699136_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25699135_1920.jpg":"1920x1080","k_25699135_1280.jpg":"1280x1280","k_25699135_1024.jpg":"1024x1024","k_25699135_640.jpg":"640x640","k_25699135_480.jpg":"480x480","k_25699135_340.jpg":"340x340","k_25699135_220.jpg":"220x220","o_25699135_1280.jpg":"1280x852","o_25699135_1024.jpg":"1024x682","o_25699135_640.jpg":"640x426","o_25699135_480.jpg":"480x319","o_25699135_340.jpg":"340x226","o_25699135_220.jpg":"220x146","h_25699135_1280.jpg":"1280x854","h_25699135_1024.jpg":"1024x683","h_25699135_640.jpg":"640x427","h_25699135_480.jpg":"480x320","h_25699135_340.jpg":"340x227","h_25699135_220.jpg":"220x147","pp_25699135_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699135_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699135_640.jpg":"640x814","pp_25699135_480.jpg":"480x611","pp_25699135_340.jpg":"340x432","pp_25699135_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1380","hd_25699134_1920.jpg":"1920x1080","k_25699134_1280.jpg":"1280x1280","k_25699134_1024.jpg":"1024x1024","k_25699134_640.jpg":"640x640","k_25699134_480.jpg":"480x480","k_25699134_340.jpg":"340x340","k_25699134_220.jpg":"220x220","o_25699134_1280.jpg":"1280x920","o_25699134_1024.jpg":"1024x736","o_25699134_640.jpg":"640x460","o_25699134_480.jpg":"480x345","o_25699134_340.jpg":"340x244","o_25699134_220.jpg":"220x158","h_25699134_1280.jpg":"1280x854","h_25699134_1024.jpg":"1024x683","h_25699134_640.jpg":"640x427","h_25699134_480.jpg":"480x320","h_25699134_340.jpg":"340x227","h_25699134_220.jpg":"220x147","pp_25699134_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699134_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699134_640.jpg":"640x814","pp_25699134_480.jpg":"480x611","pp_25699134_340.jpg":"340x432","pp_25699134_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1017","hd_25699133_1920.jpg":"1920x1080","k_25699133_1280.jpg":"1280x1280","k_25699133_1024.jpg":"1024x1024","k_25699133_640.jpg":"640x640","k_25699133_480.jpg":"480x480","k_25699133_340.jpg":"340x340","k_25699133_220.jpg":"220x220","o_25699133_1280.jpg":"1280x678","o_25699133_1024.jpg":"1024x542","o_25699133_640.jpg":"640x339","o_25699133_480.jpg":"480x254","o_25699133_340.jpg":"340x180","o_25699133_220.jpg":"220x116","h_25699133_1280.jpg":"1280x854","h_25699133_1024.jpg":"1024x683","h_25699133_640.jpg":"640x427","h_25699133_480.jpg":"480x320","h_25699133_340.jpg":"340x227","h_25699133_220.jpg":"220x147","pp_25699133_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699133_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699133_640.jpg":"640x814","pp_25699133_480.jpg":"480x611","pp_25699133_340.jpg":"340x432","pp_25699133_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2518","hd_25699132_1920.jpg":"1920x1080","k_25699132_1280.jpg":"1280x1280","k_25699132_1024.jpg":"1024x1024","k_25699132_640.jpg":"640x640","k_25699132_480.jpg":"480x480","k_25699132_340.jpg":"340x340","k_25699132_220.jpg":"220x220","o_25699132_1280.jpg":"1280x1678","o_25699132_1024.jpg":"1024x1342","o_25699132_640.jpg":"640x839","o_25699132_480.jpg":"480x629","o_25699132_340.jpg":"340x445","o_25699132_220.jpg":"220x288","h_25699132_1280.jpg":"1280x854","h_25699132_1024.jpg":"1024x683","h_25699132_640.jpg":"640x427","h_25699132_480.jpg":"480x320","h_25699132_340.jpg":"340x227","h_25699132_220.jpg":"220x147","pp_25699132_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699132_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699132_640.jpg":"640x814","pp_25699132_480.jpg":"480x611","pp_25699132_340.jpg":"340x432","pp_25699132_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25699131_1920.jpg":"1920x1080","k_25699131_1280.jpg":"1280x1280","k_25699131_1024.jpg":"1024x1024","k_25699131_640.jpg":"640x640","k_25699131_480.jpg":"480x480","k_25699131_340.jpg":"340x340","k_25699131_220.jpg":"220x220","o_25699131_1280.jpg":"1280x852","o_25699131_1024.jpg":"1024x682","o_25699131_640.jpg":"640x426","o_25699131_480.jpg":"480x319","o_25699131_340.jpg":"340x226","o_25699131_220.jpg":"220x146","h_25699131_1280.jpg":"1280x854","h_25699131_1024.jpg":"1024x683","h_25699131_640.jpg":"640x427","h_25699131_480.jpg":"480x320","h_25699131_340.jpg":"340x227","h_25699131_220.jpg":"220x147","pp_25699131_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699131_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699131_640.jpg":"640x814","pp_25699131_480.jpg":"480x611","pp_25699131_340.jpg":"340x432","pp_25699131_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25699130_1920.jpg":"1920x1080","k_25699130_1280.jpg":"1280x1280","k_25699130_1024.jpg":"1024x1024","k_25699130_640.jpg":"640x640","k_25699130_480.jpg":"480x480","k_25699130_340.jpg":"340x340","k_25699130_220.jpg":"220x220","o_25699130_1280.jpg":"1280x852","o_25699130_1024.jpg":"1024x682","o_25699130_640.jpg":"640x426","o_25699130_480.jpg":"480x319","o_25699130_340.jpg":"340x226","o_25699130_220.jpg":"220x146","h_25699130_1280.jpg":"1280x854","h_25699130_1024.jpg":"1024x683","h_25699130_640.jpg":"640x427","h_25699130_480.jpg":"480x320","h_25699130_340.jpg":"340x227","h_25699130_220.jpg":"220x147","pp_25699130_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699130_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699130_640.jpg":"640x814","pp_25699130_480.jpg":"480x611","pp_25699130_340.jpg":"340x432","pp_25699130_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1074","hd_25699129_1920.jpg":"1920x1080","k_25699129_1280.jpg":"1280x1280","k_25699129_1024.jpg":"1024x1024","k_25699129_640.jpg":"640x640","k_25699129_480.jpg":"480x480","k_25699129_340.jpg":"340x340","k_25699129_220.jpg":"220x220","o_25699129_1280.jpg":"1280x716","o_25699129_1024.jpg":"1024x572","o_25699129_640.jpg":"640x358","o_25699129_480.jpg":"480x268","o_25699129_340.jpg":"340x190","o_25699129_220.jpg":"220x123","h_25699129_1280.jpg":"1280x854","h_25699129_1024.jpg":"1024x683","h_25699129_640.jpg":"640x427","h_25699129_480.jpg":"480x320","h_25699129_340.jpg":"340x227","h_25699129_220.jpg":"220x147","pp_25699129_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699129_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699129_640.jpg":"640x814","pp_25699129_480.jpg":"480x611","pp_25699129_340.jpg":"340x432","pp_25699129_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1176","hd_25699127_1920.jpg":"1920x1080","k_25699127_1280.jpg":"1280x1280","k_25699127_1024.jpg":"1024x1024","k_25699127_640.jpg":"640x640","k_25699127_480.jpg":"480x480","k_25699127_340.jpg":"340x340","k_25699127_220.jpg":"220x220","o_25699127_1280.jpg":"1280x784","o_25699127_1024.jpg":"1024x627","o_25699127_640.jpg":"640x392","o_25699127_480.jpg":"480x294","o_25699127_340.jpg":"340x208","o_25699127_220.jpg":"220x134","h_25699127_1280.jpg":"1280x854","h_25699127_1024.jpg":"1024x683","h_25699127_640.jpg":"640x427","h_25699127_480.jpg":"480x320","h_25699127_340.jpg":"340x227","h_25699127_220.jpg":"220x147","pp_25699127_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699127_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699127_640.jpg":"640x814","pp_25699127_480.jpg":"480x611","pp_25699127_340.jpg":"340x432","pp_25699127_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1338","hd_25699125_1920.jpg":"1920x1080","k_25699125_1280.jpg":"1280x1280","k_25699125_1024.jpg":"1024x1024","k_25699125_640.jpg":"640x640","k_25699125_480.jpg":"480x480","k_25699125_340.jpg":"340x340","k_25699125_220.jpg":"220x220","o_25699125_1280.jpg":"1280x892","o_25699125_1024.jpg":"1024x713","o_25699125_640.jpg":"640x446","o_25699125_480.jpg":"480x334","o_25699125_340.jpg":"340x236","o_25699125_220.jpg":"220x153","h_25699125_1280.jpg":"1280x854","h_25699125_1024.jpg":"1024x683","h_25699125_640.jpg":"640x427","h_25699125_480.jpg":"480x320","h_25699125_340.jpg":"340x227","h_25699125_220.jpg":"220x147","pp_25699125_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699125_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699125_640.jpg":"640x814","pp_25699125_480.jpg":"480x611","pp_25699125_340.jpg":"340x432","pp_25699125_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25699124_1920.jpg":"1920x1080","k_25699124_1280.jpg":"1280x1280","k_25699124_1024.jpg":"1024x1024","k_25699124_640.jpg":"640x640","k_25699124_480.jpg":"480x480","k_25699124_340.jpg":"340x340","k_25699124_220.jpg":"220x220","o_25699124_1280.jpg":"1280x852","o_25699124_1024.jpg":"1024x682","o_25699124_640.jpg":"640x426","o_25699124_480.jpg":"480x319","o_25699124_340.jpg":"340x226","o_25699124_220.jpg":"220x146","h_25699124_1280.jpg":"1280x854","h_25699124_1024.jpg":"1024x683","h_25699124_640.jpg":"640x427","h_25699124_480.jpg":"480x320","h_25699124_340.jpg":"340x227","h_25699124_220.jpg":"220x147","pp_25699124_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699124_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699124_640.jpg":"640x814","pp_25699124_480.jpg":"480x611","pp_25699124_340.jpg":"340x432","pp_25699124_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25699122_1920.jpg":"1920x1080","k_25699122_1280.jpg":"1280x1280","k_25699122_1024.jpg":"1024x1024","k_25699122_640.jpg":"640x640","k_25699122_480.jpg":"480x480","k_25699122_340.jpg":"340x340","k_25699122_220.jpg":"220x220","o_25699122_1280.jpg":"1280x852","o_25699122_1024.jpg":"1024x682","o_25699122_640.jpg":"640x426","o_25699122_480.jpg":"480x319","o_25699122_340.jpg":"340x226","o_25699122_220.jpg":"220x146","h_25699122_1280.jpg":"1280x854","h_25699122_1024.jpg":"1024x683","h_25699122_640.jpg":"640x427","h_25699122_480.jpg":"480x320","h_25699122_340.jpg":"340x227","h_25699122_220.jpg":"220x147","pp_25699122_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699122_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699122_640.jpg":"640x814","pp_25699122_480.jpg":"480x611","pp_25699122_340.jpg":"340x432","pp_25699122_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1836","hd_25713393_1920.jpg":"1920x1080","k_25713393_1280.jpg":"1280x1280","k_25713393_1024.jpg":"1024x1024","k_25713393_640.jpg":"640x640","k_25713393_480.jpg":"480x480","k_25713393_340.jpg":"340x340","k_25713393_220.jpg":"220x220","o_25713393_1280.jpg":"1280x1224","o_25713393_1024.jpg":"1024x979","o_25713393_640.jpg":"640x612","o_25713393_480.jpg":"480x459","o_25713393_340.jpg":"340x325","o_25713393_220.jpg":"220x210","h_25713393_1280.jpg":"1280x854","h_25713393_1024.jpg":"1024x683","h_25713393_640.jpg":"640x427","h_25713393_480.jpg":"480x320","h_25713393_340.jpg":"340x227","h_25713393_220.jpg":"220x147","pp_25713393_1280.jpg":"1280x1628","pp_25713393_1024.jpg":"1024x1303","pp_25713393_640.jpg":"640x814","pp_25713393_480.jpg":"480x611","pp_25713393_340.jpg":"340x432","pp_25713393_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1392","hd_25713395_1920.jpg":"1920x1080","k_25713395_1280.jpg":"1280x1280","k_25713395_1024.jpg":"1024x1024","k_25713395_640.jpg":"640x640","k_25713395_480.jpg":"480x480","k_25713395_340.jpg":"340x340","k_25713395_220.jpg":"220x220","o_25713395_1280.jpg":"1280x928","o_25713395_1024.jpg":"1024x742","o_25713395_640.jpg":"640x464","o_25713395_480.jpg":"480x348","o_25713395_340.jpg":"340x246","o_25713395_220.jpg":"220x159","h_25713395_1280.jpg":"1280x854","h_25713395_1024.jpg":"1024x683","h_25713395_640.jpg":"640x427","h_25713395_480.jpg":"480x320","h_25713395_340.jpg":"340x227","h_25713395_220.jpg":"220x147","pp_25713395_1280.jpg":"1280x1628","pp_25713395_1024.jpg":"1024x1303","pp_25713395_640.jpg":"640x814","pp_25713395_480.jpg":"480x611","pp_25713395_340.jpg":"340x432","pp_25713395_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1299","hd_25713397_1920.jpg":"1920x1080","k_25713397_1280.jpg":"1280x1280","k_25713397_1024.jpg":"1024x1024","k_25713397_640.jpg":"640x640","k_25713397_480.jpg":"480x480","k_25713397_340.jpg":"340x340","k_25713397_220.jpg":"220x220","o_25713397_1280.jpg":"1280x866","o_25713397_1024.jpg":"1024x692","o_25713397_640.jpg":"640x433","o_25713397_480.jpg":"480x324","o_25713397_340.jpg":"340x230","o_25713397_220.jpg":"220x148","h_25713397_1280.jpg":"1280x854","h_25713397_1024.jpg":"1024x683","h_25713397_640.jpg":"640x427","h_25713397_480.jpg":"480x320","h_25713397_340.jpg":"340x227","h_25713397_220.jpg":"220x147","pp_25713397_1280.jpg":"1280x1628","pp_25713397_1024.jpg":"1024x1303","pp_25713397_640.jpg":"640x814","pp_25713397_480.jpg":"480x611","pp_25713397_340.jpg":"340x432","pp_25713397_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1292","hd_25713409_1920.jpg":"1920x1080","k_25713409_1280.jpg":"1280x1280","k_25713409_1024.jpg":"1024x1024","k_25713409_640.jpg":"640x640","k_25713409_480.jpg":"480x480","k_25713409_340.jpg":"340x340","k_25713409_220.jpg":"220x220","o_25713409_1280.jpg":"1280x861","o_25713409_1024.jpg":"1024x689","o_25713409_640.jpg":"640x430","o_25713409_480.jpg":"480x323","o_25713409_340.jpg":"340x228","o_25713409_220.jpg":"220x148","h_25713409_1280.jpg":"1280x854","h_25713409_1024.jpg":"1024x683","h_25713409_640.jpg":"640x427","h_25713409_480.jpg":"480x320","h_25713409_340.jpg":"340x227","h_25713409_220.jpg":"220x147","pp_25713409_1280.jpg":"1280x1628","pp_25713409_1024.jpg":"1024x1303","pp_25713409_640.jpg":"640x814","pp_25713409_480.jpg":"480x611","pp_25713409_340.jpg":"340x432","pp_25713409_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1836","hd_25713411_1920.jpg":"1920x1080","k_25713411_1280.jpg":"1280x1280","k_25713411_1024.jpg":"1024x1024","k_25713411_640.jpg":"640x640","k_25713411_480.jpg":"480x480","k_25713411_340.jpg":"340x340","k_25713411_220.jpg":"220x220","o_25713411_1280.jpg":"1280x1224","o_25713411_1024.jpg":"1024x979","o_25713411_640.jpg":"640x612","o_25713411_480.jpg":"480x459","o_25713411_340.jpg":"340x325","o_25713411_220.jpg":"220x210","h_25713411_1280.jpg":"1280x854","h_25713411_1024.jpg":"1024x683","h_25713411_640.jpg":"640x427","h_25713411_480.jpg":"480x320","h_25713411_340.jpg":"340x227","h_25713411_220.jpg":"220x147","pp_25713411_1280.jpg":"1280x1628","pp_25713411_1024.jpg":"1024x1303","pp_25713411_640.jpg":"640x814","pp_25713411_480.jpg":"480x611","pp_25713411_340.jpg":"340x432","pp_25713411_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7852366 Threads: 2 Questions: 1643307352 Slow queries: 4886069 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111578706 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/plavac-iz-komarne-pije-se-i-u-hollywoodu-danas-7-vinogradara-uzgaja-cak-pola-milijuna-loza-a-sve-je-pocelo-tek-2010-1326276 [printLink] => /dalmacija/obala/plavac-iz-komarne-pije-se-i-u-hollywoodu-danas-7-vinogradara-uzgaja-cak-pola-milijuna-loza-a-sve-je-pocelo-tek-2010-1326276?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 430879 [name] => Komarna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => komarna [link] => /tag/komarna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 669684 [name] => vinogorje komarna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-08 09:08:50 [main_article_id] => 0 [alias] => vinogorje-komarna [link] => /tag/vinogorje-komarna ) [2] => stdClass Object ( [id] => 352034 [name] => Vinari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vinari [link] => /tag/vinari ) [3] => stdClass Object ( [id] => 313034 [name] => vinogradi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vinogradi [link] => /tag/vinogradi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 731444 [name] => Rizman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-28 16:44:06 [main_article_id] => 0 [alias] => rizman [link] => /tag/rizman ) [5] => stdClass Object ( [id] => 731445 [name] => Volarević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-28 16:44:06 [main_article_id] => 0 [alias] => volarevic [link] => /tag/volarevic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 731446 [name] => OPG Deak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-28 16:44:06 [main_article_id] => 0 [alias] => opg-deak [link] => /tag/opg-deak ) [7] => stdClass Object ( [id] => 709461 [name] => terra madre [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-16 14:32:55 [main_article_id] => 0 [alias] => terra-madre [link] => /tag/terra-madre ) [8] => stdClass Object ( [id] => 731447 [name] => Zadruga Neretvanski branitelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-28 16:44:06 [main_article_id] => 0 [alias] => zadruga-neretvanski-branitelj [link] => /tag/zadruga-neretvanski-branitelj ) [9] => stdClass Object ( [id] => 731448 [name] => Saints Hills [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-28 16:44:07 [main_article_id] => 0 [alias] => saints-hills [link] => /tag/saints-hills ) [10] => stdClass Object ( [id] => 731449 [name] => Modrozelena zadruga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-28 16:44:07 [main_article_id] => 0 [alias] => modrozelena-zadruga [link] => /tag/modrozelena-zadruga ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VINARSKI OSCAR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Plavac iz Komarne pije se i u Hollywoodu: Danas 7 vinogradara uzgaja čak pola milijuna loza, a sve je počelo tek 2010. [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3214 [name] => Stanislav Soldo [username] => stanislav-soldo [email] => stanislav-soldo@sd.hr [password] => $2y$10$I3.UNlVIn8895nQXBcB4meZugZcK6L4FDanEKSV8Eo6znTy4qY98q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/stanislav-soldo-3214 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1732 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b65bebf668f001d6dd5ad0bb95b909ba?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25727648.jpg [galleryCount] => 42 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

Prve vinske kapljice potekle su s Komarne prije 13 godina, a već 2013. ona je zbog svojih posebnosti i službeno priznata kao posebno vinogorje

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25727648.jpg [title] =>

Prve vinske kapljice potekle su s Komarne prije 13 godina, a već 2013. ona je zbog svojih posebnosti i službeno priznata kao posebno vinogorje

Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699162.jpg [title] =>

Vinograd ‘Poljoprometa‘ na Komarni

Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699161.jpg [title] =>

Vinograd ‘Poljoprometa‘ na Komarni

Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699160.jpg [title] =>

Vinograd ‘Poljoprometa‘ na Komarni

Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699159.jpg [title] =>

Vinogradi vinarije ‘Deak‘

Vojko Bašić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699157.jpg [title] =>

Vinogorje Komarna

Vojko Bašić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699156.jpg [title] =>

Vinograd ‘Poljoprometa‘ na Komarni

Vojko Bašić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699155.jpg [title] =>

Vinarija ‘Terra Madre‘ Poljopromet, vinograd na Komarni

Vojko Bašić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699154.jpg [title] =>

Vinarija Terra Madre Poljopromet, vinograd na Komarni

Vojko Bašić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699153.jpg [title] =>

Vinarija Terra Madre Poljopromet, vinograd plavca malog

Vojko Bašić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699152.jpg [title] =>

Vinarija Terra Madre Poljopromet, vinograd plavca malog

Vojko Bašić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699151.jpg [title] =>

Vinarija Terra Madre Poljopromet, vinograd plavca malog

Vojko Bašić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699150.jpg [title] =>

Vinarija Terra Madre Poljopromet, vinograd plavca malog

Vojko Bašić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699149.jpg [title] =>

Grozd plavca malog

Vojko Bašić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699148.jpg [title] =>

Damir Dominiković i Davor Martinović

Vojko Bašić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699146.jpg [title] =>

Damir Dominiković i Davor Martinović

Vojko Bašić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699147.jpg [title] =>

Davor Martinović, suvlasnik Poljoprometa

Vojko Bašić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699145.jpg [title] =>

Kušaonica i vinarija Terra Madre Poljopromet

Vojko Bašić/ Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699144.jpg [title] =>

Vinarija Terra Madre Poljopromet

Vojko Bašić/ Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699143.jpg [title] =>

Podrum sa barik bačvama, Vinarija Tera Madre Poljopromet

Vojko Bašić/ Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699142.jpg [title] =>

Podrum sa barik bačvama, Vinarija Tera Madre Poljopromet

Vojko Bašić/ Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699141.jpg [title] =>

Davor Martinović, vlasnik vinarije ”Terra Madre”

Vojko Bašić/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699140.jpg [title] =>

Davor Martinović, vlasnik vinarije

Vojko Bašić/Cropix ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699139.jpg [title] =>

Davor Martinović i Damir Dominiković, vinarija ”Terra Madre”

Vojko Bašić/Cropix ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699138.jpg [title] =>

Enologinja Gorana Dominiković

Vojko Bašić/ CropixHANZA MEDIA ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699136.jpg [title] =>

Vinarija i vinogradi Poljoprometa

Vojko Bašić/ CropixHANZA MEDIA ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699135.jpg [title] =>

Vinogradi Poljoprometa

Vojko Bašić/ CropixHANZA MEDIA ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699134.jpg [title] => HANZA MEDIA ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699133.jpg [title] =>

Vinogradi Poljoprometa

HANZA MEDIA ) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699132.jpg [title] =>

Vina vinarije Terra Madre

HANZA MEDIA ) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699131.jpg [title] =>

Vinogradi na Komarni

HANZA MEDIA ) [31] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699130.jpg [title] =>

Vinogradi na Komarni.

HANZA MEDIA ) [32] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699129.jpg [title] =>

Vinograd Poljoprometa na Komarni

HANZA MEDIA ) [33] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699127.jpg [title] =>

Vina vinarije Terra Madre

HANZA MEDIA ) [34] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699125.jpg [title] =>

Vina vinarije Terra Madre

HANZA MEDIA ) [35] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699124.jpg [title] =>

Vinarija i vinogradi Poljoprometa

HANZA MEDIA ) [36] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25699122.jpg [title] =>

 Vinarija i vinogradi Poljoprometa

HANZA MEDIA ) [37] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25713393.jpg [title] =>

Pošipi Vinogorja Komarna

HANZA MEDIA ) [38] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25713395.jpg [title] =>

Josip Volarević

HANZA MEDIA ) [39] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25713397.jpg [title] =>

Obiteljska vinarija Volarević

Denis Jerković/Cropix ) [40] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25713409.jpg [title] =>

Metkovic, 190915.
Berba grozdja u vinogorju Komarna.
Ovogodisnji dobar urod i odlicna kvaliteta bijelih sorti i plavca malog preduvjet su za vrhunska vina.
Padina u Komarni do prije nekoliko godina bila je tek kamena strmina zarasla u makiju i dracu a sada se tu nalaze cetiri vinarije, jedan OPG i dvije zadruge sa ukupno 80 hektara vinograda, ili pola milijuna loza uglavnom autohtonih dalmatinskih sorti plavca malog, crljenka, posipa.
Na fotografiji: Berba plavca malog u vinariji Terra Madre.
HANZA MEDIA ) [41] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/28/25713411.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA
Split, 011220,
Vina za vinski podrum Slobodne Dalmacije.
Na fotografiji: Posip Deak Caca Moj, Posip Syrtis Volarevic, Posip Oaked Rizman Nonno, Posip Premium Terra Madre.
HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dolina Neretve nije samo prijestolnica mandarina. Neretva je i vinogradarsko-vinarsko područje, gdje se loza vraća na velika vrata. I ne obnavljaju se stare, već se sade nove sorte koje do sada nisu rasle u ovom kraju poput pošipa, plavca maloga, chardonea.

Sredinom prošlog stoljeća vinogradi su se krčili, a loza je ustupila mjesto mandarinama, sada je situacija potpuno drugačija, razlamaju se brda i melje kamen na kojima se podižu vinogradi. I tako već petnaestak godina.

Neretvansko priobalje postalo je reprezentativna vinska regija pod nazivom K7 po sedmorici vinara koji tu rade i koji su ga osnovali kao najmlađe hrvatsko vinogorje - "Rizman", "Volarević","Terra Madre", "Saints Hills", "Modrozelena zadruga", "Zadruga Neretvanski branitelj" i OPG "Deak" - a čija se vina piju i u SAD-u.

Zanimljivo je da se Plavac vinarije "Terra Madre" točio na fešti dodjele Oscara u Hollywodu posredstvom tvrtke "Croatian Premium Wine", koja je vinima s Komarne trasirala put prema SAD-u.

Terra Madre

Vinogorje na Komarni prostire se na preko 80 hektara površine i broji pola milijuna trsova, od toga vinarija "Terra Madre" ima 17 hektara ili 125.000 loza.

- U našim vinogradima je 80 posto plavac, u sjevernim dijelovima nam je pošip i chardonnay, a ima i 15 posto syraha i caberneta - kaže Davor Martinović dok obilazimo vinograde na osunčanim padinama nedaleko od mora.

---

image

Davor Martinović, vlasnik vinarije "Terra Madre"

Vojko Bašić/Cropix
---

Kakva je godina bila, pitamo ga usred carstva plavca maloga koji je svoju postojbinu na Pelješcu zamijenio dolinom Neretve, odnosno Komarnom gdje raste kao da je oduvijek tu bio.

- Jematva je dobra. Loza je rodila, kvaliteta grožđa je više nego zadovoljavajuća. Slador također. Berba je u punom jeku, samo da nas kiša ne ometa - govori nam Davor.

I stvarno kušamo slatke bobice plavca, slatke su ko šećer, prsti se lijepe od kapljica soka koji će vrlo brzo postati kvalitetno vino. U podrumima "Tera Madre" pod budnim okom enologinje Gorane Dominiković iz plavca će se izvući ono najvrjednije što ima i preraditi u vrhunsko vino za kojim uzdišu vinoljupci iz čitavog svijeta. Čim se grozdovi otkinu s trsa, odmah idu na mljevenje, nema tu čekanja. Nakon vrenja vino se pretače u inoks spremnike, a zatim u hrastove takozvane barrique bačve. Nema dobroga vina bez kvalitetnoga grožđa kojega na Komarni ne fali.

---

image

Enologinja Gorana Dominiković

Vojko Bašić/ CropixHANZA MEDIA
---

Loza je sađena gustoćom od 7200 trsova loze po hektaru. Zahvaljujući jedinstvenim, osunčanim i prozračnim položajima, na Komarni se provodi certificirana ekološka proizvodnja. To je dodatni razlog zašto je Komarna tako jedinstvena i zanimljiva vinska regija, a vina koja daje brzo su se afirmirala na domaćem tržištu. Idealna orijentacija jug-jugozapad, blizina mora i odlična provjetrenost, dopustili su ekološki uzgoj u punom smislu, uz iznimno male potrebe za zaštitnim tretmanima vinove loze (samo bakar i sumpor).

Sam vinograd nalazi se na vapnenačkom obronku brda visine od 50 do 180 metara s nagibom koji varira do 45 posto. Mikroklima sa svojih 2600 sunčanih sati, uz morsku refleksiju sunca, položaj i refleksiju velikih vapnenačkih površina omogućava natprosječnu insolaciju. U sortimentu prevladava plavac mali. Čak 75 posto trsova otpada na ovu autohtonu sortu koja se do sada uglavnom vezala na područje poluotoka Pelješca. Ovdje na Komarni plavcu odgovara vapnenačko tlo nastalo melioracijom krša, što daje grozdovima posebnu slatkoću koja se zatim pretače u čuvena vina. Pošipa je 15 posto, syraha 5 posto, dok na ostale sorte koje služe kao poboljšivači vina otpada 5 posto.

---

image

Vinarija Terra Madre Poljopromet, vinograd plavca malog

Vojko Bašić/Cropix
---

Za razliku od ostatka Dalmacije gdje se bilježe veliki napadi peronospore, na predjelu Komarne upravo zbog mikroklimatskih pogodnosti ovog ljeta nije bilo velikih šteta.

- Peronospore je bilo, ali više se odrazila na bijele sorte gdje je urod nešto manji. Što se tiče crnih sorti, poglavito plavca maloga, tu nije bilo značajnijih šteta. Dapače, peronospora je dobro došla jer je dio grozdova otpao prirodnim putem pa nije bilo preroda i nije se morala provoditi zelena rezidba kako bi se smanjio urod na trsovima - pojašnjava nam Davor, koji otkriva da će se već ovog proljeća okušati u sadnji nove sorte loze - grka. Na površini od oko 2,5 hektara na padini uz samo more trsove plavca zamijenit će trsovi grka.

Što to ima Korčula i Lumbarda, a da nema Komarna - kaže nam. Naime, grk ljubi pjeskovito tlo, ali i na Komarni se melioracijom krša i mljevenjem kamena postigla određena pjeskovitost tla koje je pogodno za rast grka, čiji spomen odmah asocira na otok Korčulu. Nije poznato je li vino grk ime dobilo zbog svoga gorkastog okusa ili po starim Grcima koji su početkom 3. stoljeća prije Krista u okolici Lumbarde osnovali svoje naselje. Grk je poseban i po tome što, za razliku od većine sorti vinove loze, ima samo ženski cvijet pa mu je u doba cvatnje potreban oprašivač kako bi se postigla oplodnja i cvjetovi postali grozdovi od kojih će nastati vrhunsko vino, koje će također poteći s padina Komarne.

---

image

Vinarija Terra Madre Poljopromet, vinograd plavca malog

Vojko Bašić/Cropix
---

- Posljednjih godina hit su bijela vina posebno među mlađom populacijom i zato smo se odlučili jedan dio vinograda plavca maloga zamijeniti grkom. U fazi smo nabavke sadnica pa mislim da će grk dobro krenuti - ističe Davor, koji naglašava da je u uvjetima ekstremnih suša navodnjavanje vinograda obvezno. Upravo je na padinama Komarne razvijena sustav kap po kap.

Bajkovite vinograde uz more, posađene na škrtoj zemlji gdje loza rađa osamdesetak deka grožđa, već posjećuju domaći i inozemni turisti, posebno nakon otvorenja Pelješkog mosta. Turista bi bilo i više kada bi na prilazu Pelješkom mostu bile postavljene oznake za izlazak Komarna. Taj propust će se morati ispraviti kako bi domaći i inozemni posjetitelji imali putokaz do vinograda - rezimira Davor Martinović.

Zahtjevna godina za Rizman

Svaki vinograd na najmlađem hrvatskom vinogorju priča svoju priču, svaki podrum ima svoju povijest.

Vinarija Rizman u obiteljskom vlasništvu pionir je i idejni pokretač najmlađeg vinogorja u RH, vinogorja Komarna, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Posjeduje vlastita 24 ha vinograda i oko 7 hektara maslinika. Svi nasadi se nalaze u certificiranoj ekološkoj poljoprivredi. Većina vinograda je pod autohtonim sortama plavac mali, pošip i tribidrag, dok imamo posađene i druge autohtone sorte kao što su pošip crni, plavac mali sivi, bratkovina blatska bijela, dobričić, cetinka, bogdanuša, grk, malvasija, maraština. Vinogradi se nalaze na nagibima do 30 posto, južne ekspozicije, na skeletnom tlu kamena vapnenca, nadmorske visine od 50 do 250 metara.

- Za vinogradarsku 2023. godinu mogu reći da je nama u Rizmanu bila izuzetno zahtjevna. Na našim lokacijama velika vlaga i oborine u prvom dijelu vegetacijskog ciklusa prouzročili su kombinaciju dviju najčešćih vinogradarskih bolesti, peronospore i pepelnice, te je bilo potrebno dosta umijeća i angažmana radi očuvanja zdravog ploda. Kako mi otpočetka provodimo certificiranu ekološku poljoprivredu, zbog nemogućnosti primjene zaštitnih sredstava sa sistemičnim djelovanjem, angažman je morao biti još veći i češći. Izuzetno zahtjevno je bilo na bijelim sortama (pošip i chardonnay) koje su osjetljivije te na njima imamo i najveće gubitke. Ono što smo pak ubrali, ima jako dobre parametre, jako je dobre kvalitete te očekujemo i jako dobra vina. Mi smo našu berbu ove godine završili u trećem tjednu mjeseca rujna, što je inače nešto ranije nego proteklih godina, a razlog vidim u produženim ljetnim uvjetima u mjesecu rujnu koji su bili idealni za dozrijevanje naše najvažnije crne sorte plavac mali - kazat će Damir Štimac.

---

image

Vinogradi vinarije ‘Deak‘

Vojko Bašić/Cropix
---

‘Ćaća moj‘

Obiteljska vinarija "Deak" svoje vinograde ima na predjelu Kremene i dio smo vinogorja Komarna. Ukupno ima 10 etiketa vina od sorti pošip i plavac mali.

Perjanice vinarije su pošip "Ćaća moj" i plavac mali "Veritas" koji kontinuirano osvajaju medalje na svjetskim natjecanjima. Također proizvodi tradicionalno dalmatinsko desertno vino prošek od pošipa i plavca malog. Unatoč vremenskim neprilikama ovog ljeta, uspjeli su sačuvati kvalitetu grožđa i uspješno završiti berbu.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta možemo reći da je ovo jedna od zahtjevnijih vinogradarskih i vinskih godina. Urod je u odnosu na prošlu godinu veći, a kvalitetetom grozda smo jako zadovoljni. Budući da je zbog oborina tijekom vegetacije bilo potrebno češće tretirati vinograde, uspjeli smo sačuvati grožđe od svih bolesti. Za pošip je berba gotova prije dva tjedna, a plavac završava ovaj tjedan - govori Damir Deak. 

---

image

Obiteljska vinarija Volarević

Denis Jerković/Cropix
---

---

Volarević: Ovo nam je jedna od boljih godina

S berbom je zadovoljan i Josip Volarević iz "Vinograda Volarević" pod čijim stručnim okom nastaju birana vina. Na padinama Komarne plavac mali našao je svoje novo lice, novi vrhunski položaj s kojeg dolaze izvanredni plavci s posebnim timbrom. Nije mu naštetila peronospora koja se teško razvija na ocjeditim terenima, bilo je tek nešto pepelnice, ali su Volarevići to rješavali sumporom.

- Ovo nam je jedna od boljih godina što se tiče rodnosti i kvalitete - kazuje nam Josip, naglašavajući da su već završili s berbom. Vina "Volarević" su već krenula u tihu fermentaciju. Zbog svoje mineralnosti, posebnih tanina, te optimalnih kiselina, koje plavcu malom inače znaju nedostajati, vina s ovog izvanrednog prostora već su postala nadaleko prepoznatljiva, a o njihovoj kvaliteti svjedoče i vrhunske nagrade s prestižnih svjetskih natjecanja.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/ Cropix Vojko Bašić/ Cropix Vojko Bašić/ Cropix Vojko Bašić/ Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/ CropixHANZA MEDIA Vojko Bašić/ CropixHANZA MEDIA Vojko Bašić/ CropixHANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA Denis Jerković/Cropix HANZA MEDIA HANZA MEDIA
Vojko Bašić/Cropix

Prve vinske kapljice potekle su s Komarne prije 13 godina, a već 2013. ona je zbog svojih posebnosti i službeno priznata kao posebno vinogorje

Vojko Bašić/Cropix

Vinograd ‘Poljoprometa‘ na Komarni

Vojko Bašić/Cropix

Vinograd ‘Poljoprometa‘ na Komarni

Vojko Bašić/Cropix

Vinograd ‘Poljoprometa‘ na Komarni

Vojko Bašić/Cropix

Vinogradi vinarije ‘Deak‘

Vojko Bašić/Cropix

Vinogorje Komarna

Vojko Bašić/Cropix

Vinograd ‘Poljoprometa‘ na Komarni

Vojko Bašić/Cropix

Vinarija ‘Terra Madre‘ Poljopromet, vinograd na Komarni

Vojko Bašić/Cropix

Vinarija Terra Madre Poljopromet, vinograd na Komarni

Vojko Bašić/Cropix

Vinarija Terra Madre Poljopromet, vinograd plavca malog

Vojko Bašić/Cropix

Vinarija Terra Madre Poljopromet, vinograd plavca malog

Vojko Bašić/Cropix

Vinarija Terra Madre Poljopromet, vinograd plavca malog

Vojko Bašić/Cropix

Vinarija Terra Madre Poljopromet, vinograd plavca malog

Vojko Bašić/Cropix

Grozd plavca malog

Vojko Bašić/Cropix

Damir Dominiković i Davor Martinović

Vojko Bašić/Cropix

Damir Dominiković i Davor Martinović

Vojko Bašić/Cropix

Davor Martinović, suvlasnik Poljoprometa

Vojko Bašić/ Cropix

Kušaonica i vinarija Terra Madre Poljopromet

Vojko Bašić/ Cropix

Vinarija Terra Madre Poljopromet

Vojko Bašić/ Cropix

Podrum sa barik bačvama, Vinarija Tera Madre Poljopromet

Vojko Bašić/ Cropix

Podrum sa barik bačvama, Vinarija Tera Madre Poljopromet

Vojko Bašić/Cropix

Davor Martinović, vlasnik vinarije ”Terra Madre”

Vojko Bašić/Cropix

Davor Martinović, vlasnik vinarije

Vojko Bašić/Cropix

Davor Martinović i Damir Dominiković, vinarija ”Terra Madre”

Vojko Bašić/ CropixHANZA MEDIA

Enologinja Gorana Dominiković

Vojko Bašić/ CropixHANZA MEDIA

Vinarija i vinogradi Poljoprometa

Vojko Bašić/ CropixHANZA MEDIA

Vinogradi Poljoprometa

HANZA MEDIA

Vinogradi Poljoprometa

HANZA MEDIA

Vina vinarije Terra Madre

HANZA MEDIA

Vinogradi na Komarni

HANZA MEDIA

Vinogradi na Komarni.

HANZA MEDIA

Vinograd Poljoprometa na Komarni

HANZA MEDIA

Vina vinarije Terra Madre

HANZA MEDIA

Vina vinarije Terra Madre

HANZA MEDIA

Vinarija i vinogradi Poljoprometa

HANZA MEDIA

 Vinarija i vinogradi Poljoprometa

HANZA MEDIA

Pošipi Vinogorja Komarna

HANZA MEDIA

Josip Volarević

Denis Jerković/Cropix

Obiteljska vinarija Volarević

HANZA MEDIA

Metkovic, 190915.
Berba grozdja u vinogorju Komarna.
Ovogodisnji dobar urod i odlicna kvaliteta bijelih sorti i plavca malog preduvjet su za vrhunska vina.
Padina u Komarni do prije nekoliko godina bila je tek kamena strmina zarasla u makiju i dracu a sada se tu nalaze cetiri vinarije, jedan OPG i dvije zadruge sa ukupno 80 hektara vinograda, ili pola milijuna loza uglavnom autohtonih dalmatinskih sorti plavca malog, crljenka, posipa.
Na fotografiji: Berba plavca malog u vinariji Terra Madre.

HANZA MEDIA

SPECIJAL SLOBODNA
Split, 011220,
Vina za vinski podrum Slobodne Dalmacije.
Na fotografiji: Posip Deak Caca Moj, Posip Syrtis Volarevic, Posip Oaked Rizman Nonno, Posip Premium Terra Madre.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/plavac-iz-komarne-pije-se-i-u-hollywoodu-danas-7-vinogradara-uzgaja-cak-pola-milijuna-loza-a-sve-je-pocelo-tek-2010-1326276 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1036a054e64a04dcb34ca57f86fdb14481520fd6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Plavac+iz+Komarne+pije+se+i+u+Hollywoodu%3A+Danas+7+vinogradara+uzgaja+%C4%8Dak+pola+milijuna+loza%2C+a+sve+je+po%C4%8Delo+tek+2010.&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fplavac-iz-komarne-pije-se-i-u-hollywoodu-danas-7-vinogradara-uzgaja-cak-pola-milijuna-loza-a-sve-je-pocelo-tek-2010-1326276 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fplavac-iz-komarne-pije-se-i-u-hollywoodu-danas-7-vinogradara-uzgaja-cak-pola-milijuna-loza-a-sve-je-pocelo-tek-2010-1326276 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VINARSKI OSCAR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ObalaVINARSKI OSCAR

Plavac iz Komarne pije se i u Hollywoodu: Danas 7 vinogradara uzgaja čak pola milijuna loza, a sve je počelo tek 2010.

29. rujna 2023. - 17:35
Prve vinske kapljice potekle su s Komarne prije 13 godina, a već 2013. ona je zbog svojih posebnosti i službeno priznata kao posebno vinogorjeVojko Bašić/Cropix

Dolina Neretve nije samo prijestolnica mandarina. Neretva je i vinogradarsko-vinarsko područje, gdje se loza vraća na velika vrata. I ne obnavljaju se stare, već se sade nove sorte koje do sada nisu rasle u ovom kraju poput pošipa, plavca maloga, chardonea.

Sredinom prošlog stoljeća vinogradi su se krčili, a loza je ustupila mjesto mandarinama, sada je situacija potpuno drugačija, razlamaju se brda i melje kamen na kojima se podižu vinogradi. I tako već petnaestak godina.

Neretvansko priobalje postalo je reprezentativna vinska regija pod nazivom K7 po sedmorici vinara koji tu rade i koji su ga osnovali kao najmlađe hrvatsko vinogorje - "Rizman", "Volarević","Terra Madre", "Saints Hills", "Modrozelena zadruga", "Zadruga Neretvanski branitelj" i OPG "Deak" - a čija se vina piju ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 07:03