StoryEditorOCM
ObalaARBUN PAO S UDICE

Nezapamćen potez splitskog HDZ-a: glasali protiv odluke o velikom projektu koji su predložili HDZ-ovci!? Evo pozadine

Piše Sandra Barčot
27. veljače 2024. - 14:44

Prva ovogodišnja sjednica Županijske skupštine splitsko-dalmatinske, 26. u ovom sazivu, ostat će, bez obzira na dnevni red od 39 točaka, upamćena po dvjema činjenicama.

Prva je da je nakon gotovo tri godine mandata utvrđeno tko u regionalnom parlamentu čini vladajuću opciju, a tko je u oporbi.

Druga je da su vladajući HDZ-ovci s koalicijskim partnerima iz HSP-a, Kerumova HGS-a i Domovinskog pokreta glasali protiv točke koja je naknadno dodana raspravi, iako su članovi Stručnog povjerenstva za koncesije na pomorskom dobru, u kojem sjede i predstavnici HDZ-a i HGS-a, još 4. prosinca jednoglasno usvojili nacrt prijedloga odluke o davanju koncesije za lučicu ispred hotela "Dalmacija" u Makarskoj, te su svoj pozitivan stav proslijedili vijećnicima na raspravu i usvajanje.

Najprije je ta točka naknadno uvrštena u dnevni red, pa je stavljena kao zadnja na sjednici, a velike rasprave nije ni bilo. I na kraju su vladajući bili - protiv.

Radi se o koncesiji koja se daje na 10 godina, za kopneno i morsko područje 4005 četvornih metara, radi korištenja sportske lučice. Stalna godišnja naknada, koja se dijeli na tri dijela – državi, županiji i Gradu Makarskoj – iznosi 2101 eura, uz promjenjivi dio od 50 posto ukupnog iznosa godišnjih članarina, uz obvezu koncesionara za ulaganje u objekt od najmanje 160 tisuća eura.

Na inicijativu Pomorsko-športskog ribolovnog društva "Arbun" je i otvoren novi koncesijski postupak, te su 21. lipnja 2023., na adresu tadašnjeg županijskog Odjela za turizam i pomorstvo pristigle dvije ponude – PŠRD-a "Arbun" i Jedriličarskog kluba "Bura" iz Makarske.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Stručno tijelo je pregledalo ponude, no vraćene su zbog nepotpunosti dokumentacije. Sve je 4. prosinca 2023. ponovno stiglo za raspravu Stručnom povjerenstvu u sastavu: Domagoj Lažeta (predsjednik, ujedno i ravnatelj županijske ustanove "More i krš"), te članovi Marko Bertolino (bivši županijski vijećnik, predsjednik Jedriličarskog kluba "Split"), Drago Banić, Saša Horvat (bivši HGS-ov županijski vijećnik), Ana Glavurdić Mekinić, Maja Krčum (SDP-ova županijska vijećnica), Zoran Paunović (SDP-ov makarski gradonačelnik kao predstavnik lokalne jedinice gdje se koncesija dodjeljuje), kao i predstavnici Splitsko-dalmatinske županije koji ne glasuju: Matea Dorčić (pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo) i Ivan Šarić (Upravni odjel za turizam i pomorstvo).

Nakon pregleda pristigle dokumentacije, uz pojašnjenje gradonačelnika Paunovića kako je područje bez koncesionara, te pod utjecajem vremenskih (ne)prilika, jednoglasno je predloženo da se koncesija dodijeli "Arbunu".

No, skupštinari, njih 30 koliko ih je od ukupno 47 ostalo do kraja sjednice koja je potrajala duže od devet sati, odbili su prijedlog, i to s 21 glasom protiv, svih iz redova vladajuće koalicije. Oporbenjaci, njih devet u tom trenutku, bili su za prijedlog da se pravo upravljanja lučicom uz glavnu i najveću makarsku plažu dodijeli "Arbunu".

U kuloarima se odmah moglo čuti da "Arbun" slovi kao udruga u kojoj ima i osoba bliskih lokalnom (vladajućem) SDP-u, a kako županijski HDZ želi koncesiju dati jedriličarima "Bure", koja je "njihova" udruga.

Što je istina, teško je potvrditi, no jedno je sigurno – nakon provedenog postupka i produženja zadanog roka za dopunu dokumentacije, kao i odluke Stručnog tijela za koncesije, vladajući županijski vijećnici predvođeni HDZ-ovcima nisu prijedlog prihvatili, i to prijedlog "svojih".

Druga zanimljivost je "izlazak iz ormara", kako je Centrova vijećnica Gorana Rosandić, karakterizirala dignutu ruku i čuvanje kvoruma vladajućoj opciji od strane dojučerašnjeg oporbenjaka Tonija Garca sa liste HSLS-a, stranke koja je bila u Koaliciji Za.

Time je potvrđeno ono što smo od početka ovog saziva tvrdili - Garac njeguje suradnju s HDZ-om, iako je naglašavao kako je oporbenjak i u izbornoj utrci prije tri godine sudjelovao je s Nezavisnom listom mladih i Direktom (Koalicija Za). Sada je točno kako su HDZ i HSLS i u najvećoj dalmatinskoj županiji, kao i na državnoj razini u (ne)službenoj koaliciji.

- Nisam prihvatio inicijativu oporbenih vijećnika za rušenje kvoruma na sjednici na kojoj se ne raspravlja o političkim točkama već o točkama koje se isključivo tiču građana poput kreditiranja malih i srednjih poduzetnika, kupnje CT uređaja za građane Makarske rivijere, kupnji mamografa za područje Omiša, Kaštela i Splita.

image

Županijski vijećnik Toni Garac (HSLS)

Duje Klarić/Cropix

Razumijem da smo u predizbornom vremenu i da svatko traži svojih pet minuta slave, ali kao županijski vijećnik razaznam bitno od nebitnog, ne bježim sa sjednica i ne bojim se donositi odluke, posebno one u korist građana. Politikantski pristup mi nikada neće biti prihvatljiv i nema nikakve veze s većinom ni manjinom nego samo sa zdravim razumom.

Svoj put u Županijskoj skupštini nastavit ću i dalje, neopterećen nečijim etiketama, bez grižnje savjesti jasno i glasno izreći svoj stav, sviđao se on oporbi ili vlasti koja god bila – pojašnjavao je držanje kvoruma Garac, no oporbenjaci su bili neumoljivi:

- Vrlo hrabro od nekoga tko je član oporbe, da nama soli pamet i drži lekciju o odgovornosti. Od prije tri mjeseca i nisi član našeg kluba – izravna je bila Daša Dragnić (NLM), prilažući i poruku s elektroničke pošte kojom je koncem studenoga 2023. godine, obavijestila skupštinare kako HSLS-ovac više ne sudjeluje u radu oporbenog kluba, dok je njezin stranački kolega Matejas Jozipović bio još izravniji:

- Građanima se ispričavam u ime kluba Koalicije Za što ste glasali za ovakvog skupštinara, kojem ste dali glas na programu borbe protiv korupcije. Garac, postali ste skriveni žetončić!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 05:40