stdClass Object ( [id] => 1034366 [title] => Načelnik Ante Mamut: Marina raste zahvaljujući našim ribarima i težacima. Naš proračun je stabilan i trostruko uvećan od početka mojeg mandata [alias] => nacelnik-ante-mamut-marina-raste-zahvaljujuci-nasim-ribarima-i-tezacima [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Premda zbog pandemije koronavirusa neće biti svečane sjednice ni uručenja nagrada zaslužnim građanima, te zabavno-kulturnog programa, ni ta mala "prepreka" u vidu virusa neće omesti još jedno obilježavanje Dana općine Marina i nebeskog zaštitnika svetog Jakova.

Naime, mjesto na krajnjem zapadnom rubu Splitsko-dalmatinske županije itekako živi, ni situacija s koronom nije ih izbacila iz kolosijeka, projekti se provode, Marina polako dobiva novu vizuru i nove sadržaje.

A upravo još jedan "rođendan" te općine povod je za razgovor s prvim čovjekom Marine, "mista težaka i ribara", općine koja se proteže uz more, ali i u zagorskom dijelu, pa su nadaleko poznati i po dva milijuna stabala maslina.

– Upravo zahvaljujući mojim ribarima i težacima, koji uredno plaćaju poreze, komunalije, naknade, razna davanja, naš je proračun stabilan i trostruko uvećan od početka mojeg mandata. Sve se temelji na našem domaćem čoviku, a mi iz Općine to sve nadograđujemo projektima i povlačenjem sredstava iz EU-ovih fondova. Nema vam baš pomoći od drugih ako sami ne zapnete i sami sve ne gurate naprijed, iako kao jedinica lokalne samouprave itekako ovisimo od županijskim i državnim odlukama. Nemamo baš puno ingerencije kao općina, no građani od nas traže rješavanje problema i zato smo tu, bez obzira na sve prepreke – započeo je priču Ante Mamut, nadimkom Batina, kojem je ovo već treći i pol mandat kao načelnika.

Teče mu trinaesta godina kako ravna općinom i poboljšava život oko 5000 stanovnika, pa je s 11 milijuna kuna proračunskih sredstava sve "popeo" na 21 milijun, a sada se raspolaže s gotovo 40 milijuna kuna. I gradi se na sve strane!

– Kako zbog korona-krize imamo upola manje turista nego lani, dopustili smo građevinarima rad i u ljetnom periodu, naravno, pazeći da se ne remeti mir ni stanovnika ni gostiju. Pa i sami možete svjedočiti punom angažmanu građevinara na obali naše Marine, gdje ćemo zahvaljujući ulaganju županijske Lučke uprave sutra imati uređen obalni pojas.

Naime, u veljači 2019. godine Općina je ishodila građevinsku dozvola za uređenje obalnog pojasa u naselju Marina, gdje se grade obalni zid i šetnica. Dužobalna prometnica proširit će se na šest metara s nogostupom na južnoj strani, te će se urediti parkiralište, površinska odvodnja kolnih i pješačkih površina, a izvest će se i građevinski radovi za postavljanje razvoda vode i elektroinstalacija za opskrbu brodova na novoformiranoj obali.

---

image
Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna
---

Mi smo iz općinskog proračuna financirali projektnu dokumentaciju, proveli postupak ishođenja građevinske dozvole, te smo izgradili i studiju vjetrovalne klime. U odličnoj suradnji s Domagojem Maroevićem, ravnateljem Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, radovi se provode u punom zamahu i očekujemo do lipnja 2021. okončanje izgradnje obale od kule do plaže. Vrijednost radova je oko 14 milijuna kuna, a projekt je podržalo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u iznosu od dva milijuna kuna – govori nam načelnik detalje investicije koja će sutra osigurati sasvim novi izgled Marine, pa objašnjava:

– Zahvat je predviđen u dvije faze. Prva je uređenje obalnog pojasa i šetnice, a druga uređenje ceste i nogostupa od ceste do postojećih objekata na kopnu. Obalni je dio pod ingerencijom Lučke uprave, a nakon ljeta Općina će započeti postupak nabave za izgradnju dijela pod našom ingerencijom, a to su parkiralište, prometnica i nogostup. Sredstva za te radove osigurali smo u ovogodišnjem proračunu.

A kad već govori o proračunu, načelnik Mamut naglašava kako je Institut za javne financije ocijenio transparentnost proračuna Općine Marina visokom ocjenom 4, budući da omogućavaju uvid u potpune, točne, pravovremene podatke o proračunu, i građanima je proračun u potpunosti dostupan.

– Usporedbe radi, 2015. godine bili smo u crvenom, a sada se možemo pohvalili kako smo općina bez prireza i kod nas se ne plaća parkiranje na javnoj površini.

A kad je već kod županijskih projekata, načelnik ističe još jedan koji je vrlo važan za zagorski dio općine – županijsku cestu Blizna Donja.

– U suradnji sa Županijskom upravom za ceste i ravnateljem Petrom Škorićem, kojem ovom prilikom i zahvaljujemo, rekonstruirali smo cestu u dužini od dva kilometra, od čega je Općina sufinancirala 40 posto vrijednosti radova koji iznose otprilike 1,5 milijuna kuna, dok je ŽUC financirao ostalih 60 posto.

No, od prometnica je svakako još važnija vodovodna mreža, pa će već sljedećeg tjedna u mnogim marinskim naseljima iz špina poteći voda.

– U suradnji s "Vodovodom i kanalizacijom Split" i direktorom Tomislavom Šutom realizirali smo takozvani Južni spoj Sevid – Vinišće. Projekt u iznosu od 6,5 milijuna kuna u potpunosti financira EU, a sredstva su osigurana iz "Programa ruralnog razvoja RH, Mjera 7., Provedba operacije 7.2.1. Ulaganje u građenje sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda". Izgradnjom ove dionice mještani naselja Sevid napokon će dobiti pitku vodu s Krke. Radovi su u potpunosti završeni, drugi tjedan imat ćemo i svečano puštanje mreže u pogon, no idemo dalje. Ishođene su dozvole za nastavak infrastrukturne mreže i za naselje Sevid na moru, očekuju nas pregovori za nastavak radova, odnosno razgovori vezani uz osiguranje sredstava – objašnjava Ante Mamut, dodajući:

– U vrijeme izvođenja radova Južnog spoja i izgradnje cjevovoda Supljak – Kanica – Dvornice – Sevid izgrađena je i upravo dovršena sekundarna mreža za naselje Sevid, koju u potpunosti financira Općina iz sredstava naknade za razvoj i vlastitih proračunskih sredstava.

---

image
Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna
---

Pa nam naš sugovornik iznosi vrijednost i upravo završenog projekta cjevovoda Supljak – Kanica – Dvornice, a radi se o 19 milijuna kuna, od čega je Općina Marina iz svojeg proračuna osigurala 4,25 milijuna kuna.

– Za ovo ulaganje podržali su nas i općinski vijećnici, jer smo bili svjesni kako je to jedini način da voda s Krke dođe u Marinu. Stoga od srca zahvaljujemo na suradnji i "Vodovodu i odvodnju Šibenik", direktoru Frani Malenici i suradnicima – zadovoljan je Mamut, objašnjavajući kako se ostali vodni projekti provode zajedno sa splitskim ViK-om, gdje su s dolaskom direktora Šute zajedno ostvarili izvrsne rezultate.

I ne staju – sada je na redu zagorski vodovod.

– Upravo pripremamo papire za ovo ulaganje koje je od životne važnosti mojim mještanima u zagorskom dijelu općine. Obavljamo pripreme za javnu nabavu za izgradnju cjevovoda za naselja Blizna Donja, Blizna Gornja i ostatak Mitla, vrijednosti prema procjenama oko šest milijuna kuna. Svakodnevno smo u komunikaciji sa šibenskim "Vodovodom", a Općina će dati jamstva i za ovaj projekt koji za mještane Zagore znači o(p)stanak na rodnoj grudi. Inače, trenutno u zagorskom dijelu vodu nakon radova imaju Rastovac, Vinovac i dio Mitla, dok će nova nabava omogućiti vodu za preostala dva naselja bez vode – lijepu vijest ima Mamut za svoje mještane.

No, posebno je ponosan na ulaganja u mlade.

– Svi govorimo o našoj budućnosti, demografiji, no treba i konkretno djelovati. Osigurali smo naknade za novorođenčad, pa stipendije učenicima i studentima, prijevoz do škole, udžbenike... A u našem Nogometnom klubu Pauk, nazvanom u čast našeg heroja Andrije Matijaša Pauka, sada imamo devedesetak djece koja treniraju, a u prošloj godini bilo je tristo članova – niže nam čelnik općine Marina, pa naglašava:

– Itekako se brinemo i za najmlađe. Prvo smo rekonstruirali zgradu vrtića u Vrsinama, za što smo 2019. godine ishodili građevinsku dozvolu. Radovi su okončani, sada imamo i uporabnu dozvolu za novi objekt, te su time ostvareni svi uvjeti da se djeca vrtićke dobi usele u novi prostor opremljen svim onim što je njima i njihovim odgojiteljicama potrebno za kvalitetan i uspješan rad. Vrijednost rekonstrukcije je 1,3 milijuna kuna, od čega je Općina Marina vlastitim sredstvima financirala 70 posto radova. Riješeni su i imovinskopravni odnosi, pa smo sada vlasnici i čestice na kojoj je vrtić.

No nije se tu zaustavilo – u tijeku je izrada projektne dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole za novi vrtić u Gustirni, "papira" vrijednosti veće od 200 tisuća kuna.

– Obnovili smo vrtić u Vrsinama, pa se pripremamo za gradnju novog u Gustirni, dok je upravo u tijeku izgradnja jaslica i vrtića u Pozorcu. U ovom trenutku završeni su grubi radovi na projektu vrijednom 9,093 milijuna kuna, od čega je Općina iz sredstava EU-a "Mjera 7, Program ruralnog razvoja RH" osigurala 7,440 milijuna. Proveli smo i nabavu za opremanje vrtića: kuhinje, radnih stolova, namještaja za urede, do igračaka i svih ostalih pomagala potrebnih za boravak djece – raduje se novom centralnom objektu za najmlađe Marinjane načelnik Mamut, te dalje kaže:

– Upravo smo otkupili i novih 500 četvornih metara zemljišta neposredno ispred vrtića kako bi djeca dobila dodatni prostor za igru, na kojem će biti i dio za parking, uz koji će biti premješten spomenik koji se sada nalazi na samom ulazu u objekt. Općina je i tu izdvojila vlastitih 147 tisuća kuna. No, najvažnije je da ćemo stvoriti uvjete za boravak 72 djece, u tri vrtićke grupe i jednoj jasličkoj.

Općina Marina ulaže ogromna sredstva za najmlađe, jer se osiguravanjem jaslica i vrtića podiže kvaliteta života ne samo djece, nego i njihovih roditelja. A svi znamo da nam je demografska slika katastrofalna, pa ako će se izgradnjom ustanova za odgoj i obrazovanje djece na marinskom području zadržati barem desetak obitelji – cilj je postignut!

---

Čestitka


U ime općinskih djelatnika te članova Općinskog vijeća, načelnik Ante Mamut svim je žiteljima čestitao Dan općine Marina i blagdan svetog Jakova, nebeskog zaštitnika župe Marina.

Iako neće biti svečane sjednice ni kulturno-zabavnog programa, svečana sveta misa s procesijom ipak će se održati, i to u subotu s početkom u 19 sati, po svim epidemiološkim pravilima.

U petak se održala i sveta misa za sve poginule i stradale hrvatske branitelje, također u crkvi svetog Jakova.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DAN OPĆINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) ) [extra_fields_search] => DAN OPĆINE 1 1 1 1 1 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-07-23 11:56:22 [created_by] => 3202 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-07-25 07:39:48 [modified_by] => 3202 [publish_up] => 2020-07-25 07:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 154 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/07\/23\/14191704.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/14191702.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/14191700.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/14191698.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/14191696.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/14191694.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/14191692.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/14191690.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/14191688.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/14191686.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/14191684.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/14191682.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/14191680.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/14191678.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/14191676.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/14191674.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/HANZA MEDIA","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Na\u010delnik op\u0107ine Ante Mamut","Radovi na izgradnji obale od kule do pla\u017ee, vrijednosti oko 14 milijuna kuna","Radovi na izgradnji obale od kule do pla\u017ee, vrijednosti oko 14 milijuna kuna","Radovi na izgradnji obale od kule do pla\u017ee, vrijednosti oko 14 milijuna kuna","Radovi na izgradnji obale od kule do pla\u017ee, vrijednosti oko 14 milijuna kuna","Radovi na izgradnji obale od kule do pla\u017ee, vrijednosti oko 14 milijuna kuna","Radovi na izgradnji obale od kule do pla\u017ee, vrijednosti oko 14 milijuna kuna","Na\u010delnik Mamut u Pozorcu ispred vrti\u0107a u izgradnji","Na\u010delnik Mamut u Pozorcu ispred vrti\u0107a u izgradnji","Na\u010delnik Ante Mamut na gradili\u0161tu: Radovi se provode u punom zamahu i o\u010dekujemo do lipnja 2021. okon\u010danje izgradnje obale od kule do pla\u017ee","Izgradnja vrti\u0107a u Pozorcu","Radovi na izgradnji obale od kule do pla\u017ee, vrijednosti oko 14 milijuna kuna","Radovi na izgradnji obale od kule do pla\u017ee, vrijednosti oko 14 milijuna kuna","Radovi na izgradnji obale od kule do pla\u017ee, vrijednosti oko 14 milijuna kuna","Radovi na izgradnji obale od kule do pla\u017ee, vrijednosti oko 14 milijuna kuna","Radovi na izgradnji obale od kule do pla\u017ee, vrijednosti oko 14 milijuna kuna"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1320","k_14191704_1280.jpg":"1280x1280","k_14191704_1024.jpg":"1024x1024","k_14191704_640.jpg":"640x640","k_14191704_480.jpg":"480x480","k_14191704_340.jpg":"340x340","k_14191704_220.jpg":"220x220","o_14191704_1280.jpg":"1280x880","o_14191704_1024.jpg":"1024x704","o_14191704_640.jpg":"640x440","o_14191704_480.jpg":"480x330","o_14191704_340.jpg":"340x233","o_14191704_220.jpg":"220x151","h_14191704_1280.jpg":"1280x854","h_14191704_1024.jpg":"1024x683","h_14191704_640.jpg":"640x427","h_14191704_480.jpg":"480x320","h_14191704_340.jpg":"340x227","h_14191704_220.jpg":"220x147","pp_14191704_1280.jpg":"1006x1280","pp_14191704_1024.jpg":"805x1024","pp_14191704_640.jpg":"503x640","pp_14191704_480.jpg":"377x480","pp_14191704_340.jpg":"267x340","pp_14191704_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1092","k_14191702_1280.jpg":"1280x1280","k_14191702_1024.jpg":"1024x1024","k_14191702_640.jpg":"640x640","k_14191702_480.jpg":"480x480","k_14191702_340.jpg":"340x340","k_14191702_220.jpg":"220x220","o_14191702_1280.jpg":"1280x728","o_14191702_1024.jpg":"1024x582","o_14191702_640.jpg":"640x364","o_14191702_480.jpg":"480x273","o_14191702_340.jpg":"340x193","o_14191702_220.jpg":"220x125","h_14191702_1280.jpg":"1280x854","h_14191702_1024.jpg":"1024x683","h_14191702_640.jpg":"640x427","h_14191702_480.jpg":"480x320","h_14191702_340.jpg":"340x227","h_14191702_220.jpg":"220x147","pp_14191702_1280.jpg":"1006x1280","pp_14191702_1024.jpg":"805x1024","pp_14191702_640.jpg":"503x640","pp_14191702_480.jpg":"377x480","pp_14191702_340.jpg":"267x340","pp_14191702_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14191700_1280.jpg":"1280x1280","k_14191700_1024.jpg":"1024x1024","k_14191700_640.jpg":"640x640","k_14191700_480.jpg":"480x480","k_14191700_340.jpg":"340x340","k_14191700_220.jpg":"220x220","o_14191700_1280.jpg":"1280x853","o_14191700_1024.jpg":"1024x682","o_14191700_640.jpg":"640x426","o_14191700_480.jpg":"480x320","o_14191700_340.jpg":"340x226","o_14191700_220.jpg":"220x146","h_14191700_1280.jpg":"1280x854","h_14191700_1024.jpg":"1024x683","h_14191700_640.jpg":"640x427","h_14191700_480.jpg":"480x320","h_14191700_340.jpg":"340x227","h_14191700_220.jpg":"220x147","pp_14191700_1280.jpg":"1006x1280","pp_14191700_1024.jpg":"805x1024","pp_14191700_640.jpg":"503x640","pp_14191700_480.jpg":"377x480","pp_14191700_340.jpg":"267x340","pp_14191700_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1224","k_14191698_1280.jpg":"1280x1280","k_14191698_1024.jpg":"1024x1024","k_14191698_640.jpg":"640x640","k_14191698_480.jpg":"480x480","k_14191698_340.jpg":"340x340","k_14191698_220.jpg":"220x220","o_14191698_1280.jpg":"1280x816","o_14191698_1024.jpg":"1024x652","o_14191698_640.jpg":"640x408","o_14191698_480.jpg":"480x306","o_14191698_340.jpg":"340x216","o_14191698_220.jpg":"220x140","h_14191698_1280.jpg":"1280x854","h_14191698_1024.jpg":"1024x683","h_14191698_640.jpg":"640x427","h_14191698_480.jpg":"480x320","h_14191698_340.jpg":"340x227","h_14191698_220.jpg":"220x147","pp_14191698_1280.jpg":"1006x1280","pp_14191698_1024.jpg":"805x1024","pp_14191698_640.jpg":"503x640","pp_14191698_480.jpg":"377x480","pp_14191698_340.jpg":"267x340","pp_14191698_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1168","k_14191696_1280.jpg":"1280x1280","k_14191696_1024.jpg":"1024x1024","k_14191696_640.jpg":"640x640","k_14191696_480.jpg":"480x480","k_14191696_340.jpg":"340x340","k_14191696_220.jpg":"220x220","o_14191696_1280.jpg":"1280x778","o_14191696_1024.jpg":"1024x622","o_14191696_640.jpg":"640x389","o_14191696_480.jpg":"480x292","o_14191696_340.jpg":"340x206","o_14191696_220.jpg":"220x133","h_14191696_1280.jpg":"1280x854","h_14191696_1024.jpg":"1024x683","h_14191696_640.jpg":"640x427","h_14191696_480.jpg":"480x320","h_14191696_340.jpg":"340x227","h_14191696_220.jpg":"220x147","pp_14191696_1280.jpg":"1006x1280","pp_14191696_1024.jpg":"805x1024","pp_14191696_640.jpg":"503x640","pp_14191696_480.jpg":"377x480","pp_14191696_340.jpg":"267x340","pp_14191696_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1223","k_14191694_1280.jpg":"1280x1280","k_14191694_1024.jpg":"1024x1024","k_14191694_640.jpg":"640x640","k_14191694_480.jpg":"480x480","k_14191694_340.jpg":"340x340","k_14191694_220.jpg":"220x220","o_14191694_1280.jpg":"1280x815","o_14191694_1024.jpg":"1024x652","o_14191694_640.jpg":"640x407","o_14191694_480.jpg":"480x305","o_14191694_340.jpg":"340x216","o_14191694_220.jpg":"220x140","h_14191694_1280.jpg":"1280x854","h_14191694_1024.jpg":"1024x683","h_14191694_640.jpg":"640x427","h_14191694_480.jpg":"480x320","h_14191694_340.jpg":"340x227","h_14191694_220.jpg":"220x147","pp_14191694_1280.jpg":"1006x1280","pp_14191694_1024.jpg":"805x1024","pp_14191694_640.jpg":"503x640","pp_14191694_480.jpg":"377x480","pp_14191694_340.jpg":"267x340","pp_14191694_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1136","k_14191692_1280.jpg":"1280x1280","k_14191692_1024.jpg":"1024x1024","k_14191692_640.jpg":"640x640","k_14191692_480.jpg":"480x480","k_14191692_340.jpg":"340x340","k_14191692_220.jpg":"220x220","o_14191692_1280.jpg":"1280x757","o_14191692_1024.jpg":"1024x605","o_14191692_640.jpg":"640x378","o_14191692_480.jpg":"480x284","o_14191692_340.jpg":"340x201","o_14191692_220.jpg":"220x130","h_14191692_1280.jpg":"1280x854","h_14191692_1024.jpg":"1024x683","h_14191692_640.jpg":"640x427","h_14191692_480.jpg":"480x320","h_14191692_340.jpg":"340x227","h_14191692_220.jpg":"220x147","pp_14191692_1280.jpg":"1006x1280","pp_14191692_1024.jpg":"805x1024","pp_14191692_640.jpg":"503x640","pp_14191692_480.jpg":"377x480","pp_14191692_340.jpg":"267x340","pp_14191692_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2775","k_14191690_1280.jpg":"1280x1280","k_14191690_1024.jpg":"1024x1024","k_14191690_640.jpg":"640x640","k_14191690_480.jpg":"480x480","k_14191690_340.jpg":"340x340","k_14191690_220.jpg":"220x220","o_14191690_1280.jpg":"1280x1850","o_14191690_1024.jpg":"1024x1480","o_14191690_640.jpg":"640x925","o_14191690_480.jpg":"480x693","o_14191690_340.jpg":"340x491","o_14191690_220.jpg":"220x317","h_14191690_1280.jpg":"1280x854","h_14191690_1024.jpg":"1024x683","h_14191690_640.jpg":"640x427","h_14191690_480.jpg":"480x320","h_14191690_340.jpg":"340x227","h_14191690_220.jpg":"220x147","pp_14191690_1280.jpg":"1006x1280","pp_14191690_1024.jpg":"805x1024","pp_14191690_640.jpg":"503x640","pp_14191690_480.jpg":"377x480","pp_14191690_340.jpg":"267x340","pp_14191690_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14191688_1280.jpg":"1280x1280","k_14191688_1024.jpg":"1024x1024","k_14191688_640.jpg":"640x640","k_14191688_480.jpg":"480x480","k_14191688_340.jpg":"340x340","k_14191688_220.jpg":"220x220","o_14191688_1280.jpg":"1280x853","o_14191688_1024.jpg":"1024x682","o_14191688_640.jpg":"640x426","o_14191688_480.jpg":"480x320","o_14191688_340.jpg":"340x226","o_14191688_220.jpg":"220x146","h_14191688_1280.jpg":"1280x854","h_14191688_1024.jpg":"1024x683","h_14191688_640.jpg":"640x427","h_14191688_480.jpg":"480x320","h_14191688_340.jpg":"340x227","h_14191688_220.jpg":"220x147","pp_14191688_1280.jpg":"1006x1280","pp_14191688_1024.jpg":"805x1024","pp_14191688_640.jpg":"503x640","pp_14191688_480.jpg":"377x480","pp_14191688_340.jpg":"267x340","pp_14191688_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1301","k_14191686_1280.jpg":"1280x1280","k_14191686_1024.jpg":"1024x1024","k_14191686_640.jpg":"640x640","k_14191686_480.jpg":"480x480","k_14191686_340.jpg":"340x340","k_14191686_220.jpg":"220x220","o_14191686_1280.jpg":"1280x867","o_14191686_1024.jpg":"1024x693","o_14191686_640.jpg":"640x433","o_14191686_480.jpg":"480x325","o_14191686_340.jpg":"340x230","o_14191686_220.jpg":"220x149","h_14191686_1280.jpg":"1280x854","h_14191686_1024.jpg":"1024x683","h_14191686_640.jpg":"640x427","h_14191686_480.jpg":"480x320","h_14191686_340.jpg":"340x227","h_14191686_220.jpg":"220x147","pp_14191686_1280.jpg":"1006x1280","pp_14191686_1024.jpg":"805x1024","pp_14191686_640.jpg":"503x640","pp_14191686_480.jpg":"377x480","pp_14191686_340.jpg":"267x340","pp_14191686_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1119","k_14191684_1280.jpg":"1280x1280","k_14191684_1024.jpg":"1024x1024","k_14191684_640.jpg":"640x640","k_14191684_480.jpg":"480x480","k_14191684_340.jpg":"340x340","k_14191684_220.jpg":"220x220","o_14191684_1280.jpg":"1280x746","o_14191684_1024.jpg":"1024x596","o_14191684_640.jpg":"640x373","o_14191684_480.jpg":"480x279","o_14191684_340.jpg":"340x198","o_14191684_220.jpg":"220x128","h_14191684_1280.jpg":"1280x854","h_14191684_1024.jpg":"1024x683","h_14191684_640.jpg":"640x427","h_14191684_480.jpg":"480x320","h_14191684_340.jpg":"340x227","h_14191684_220.jpg":"220x147","pp_14191684_1280.jpg":"1006x1280","pp_14191684_1024.jpg":"805x1024","pp_14191684_640.jpg":"503x640","pp_14191684_480.jpg":"377x480","pp_14191684_340.jpg":"267x340","pp_14191684_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1098","k_14191682_1280.jpg":"1280x1280","k_14191682_1024.jpg":"1024x1024","k_14191682_640.jpg":"640x640","k_14191682_480.jpg":"480x480","k_14191682_340.jpg":"340x340","k_14191682_220.jpg":"220x220","o_14191682_1280.jpg":"1280x732","o_14191682_1024.jpg":"1024x585","o_14191682_640.jpg":"640x366","o_14191682_480.jpg":"480x274","o_14191682_340.jpg":"340x194","o_14191682_220.jpg":"220x125","h_14191682_1280.jpg":"1280x854","h_14191682_1024.jpg":"1024x683","h_14191682_640.jpg":"640x427","h_14191682_480.jpg":"480x320","h_14191682_340.jpg":"340x227","h_14191682_220.jpg":"220x147","pp_14191682_1280.jpg":"1006x1280","pp_14191682_1024.jpg":"805x1024","pp_14191682_640.jpg":"503x640","pp_14191682_480.jpg":"377x480","pp_14191682_340.jpg":"267x340","pp_14191682_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1237","k_14191680_1280.jpg":"1280x1280","k_14191680_1024.jpg":"1024x1024","k_14191680_640.jpg":"640x640","k_14191680_480.jpg":"480x480","k_14191680_340.jpg":"340x340","k_14191680_220.jpg":"220x220","o_14191680_1280.jpg":"1280x824","o_14191680_1024.jpg":"1024x659","o_14191680_640.jpg":"640x412","o_14191680_480.jpg":"480x309","o_14191680_340.jpg":"340x219","o_14191680_220.jpg":"220x141","h_14191680_1280.jpg":"1280x854","h_14191680_1024.jpg":"1024x683","h_14191680_640.jpg":"640x427","h_14191680_480.jpg":"480x320","h_14191680_340.jpg":"340x227","h_14191680_220.jpg":"220x147","pp_14191680_1280.jpg":"1006x1280","pp_14191680_1024.jpg":"805x1024","pp_14191680_640.jpg":"503x640","pp_14191680_480.jpg":"377x480","pp_14191680_340.jpg":"267x340","pp_14191680_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1210","k_14191678_1280.jpg":"1280x1280","k_14191678_1024.jpg":"1024x1024","k_14191678_640.jpg":"640x640","k_14191678_480.jpg":"480x480","k_14191678_340.jpg":"340x340","k_14191678_220.jpg":"220x220","o_14191678_1280.jpg":"1280x806","o_14191678_1024.jpg":"1024x645","o_14191678_640.jpg":"640x403","o_14191678_480.jpg":"480x302","o_14191678_340.jpg":"340x214","o_14191678_220.jpg":"220x138","h_14191678_1280.jpg":"1280x854","h_14191678_1024.jpg":"1024x683","h_14191678_640.jpg":"640x427","h_14191678_480.jpg":"480x320","h_14191678_340.jpg":"340x227","h_14191678_220.jpg":"220x147","pp_14191678_1280.jpg":"1006x1280","pp_14191678_1024.jpg":"805x1024","pp_14191678_640.jpg":"503x640","pp_14191678_480.jpg":"377x480","pp_14191678_340.jpg":"267x340","pp_14191678_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14191676_1280.jpg":"1280x1280","k_14191676_1024.jpg":"1024x1024","k_14191676_640.jpg":"640x640","k_14191676_480.jpg":"480x480","k_14191676_340.jpg":"340x340","k_14191676_220.jpg":"220x220","o_14191676_1280.jpg":"1280x853","o_14191676_1024.jpg":"1024x682","o_14191676_640.jpg":"640x426","o_14191676_480.jpg":"480x320","o_14191676_340.jpg":"340x226","o_14191676_220.jpg":"220x146","h_14191676_1280.jpg":"1280x854","h_14191676_1024.jpg":"1024x683","h_14191676_640.jpg":"640x427","h_14191676_480.jpg":"480x320","h_14191676_340.jpg":"340x227","h_14191676_220.jpg":"220x147","pp_14191676_1280.jpg":"1006x1280","pp_14191676_1024.jpg":"805x1024","pp_14191676_640.jpg":"503x640","pp_14191676_480.jpg":"377x480","pp_14191676_340.jpg":"267x340","pp_14191676_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1259","k_14191674_1280.jpg":"1280x1280","k_14191674_1024.jpg":"1024x1024","k_14191674_640.jpg":"640x640","k_14191674_480.jpg":"480x480","k_14191674_340.jpg":"340x340","k_14191674_220.jpg":"220x220","o_14191674_1280.jpg":"1280x839","o_14191674_1024.jpg":"1024x671","o_14191674_640.jpg":"640x419","o_14191674_480.jpg":"480x314","o_14191674_340.jpg":"340x222","o_14191674_220.jpg":"220x144","h_14191674_1280.jpg":"1280x854","h_14191674_1024.jpg":"1024x683","h_14191674_640.jpg":"640x427","h_14191674_480.jpg":"480x320","h_14191674_340.jpg":"340x227","h_14191674_220.jpg":"220x147","pp_14191674_1280.jpg":"1006x1280","pp_14191674_1024.jpg":"805x1024","pp_14191674_640.jpg":"503x640","pp_14191674_480.jpg":"377x480","pp_14191674_340.jpg":"267x340","pp_14191674_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4355266 Threads: 2 Questions: 137183826 Slow queries: 58633 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4104598 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/nacelnik-ante-mamut-marina-raste-zahvaljujuci-nasim-ribarima-i-tezacima-1034366 [printLink] => /dalmacija/obala/nacelnik-ante-mamut-marina-raste-zahvaljujuci-nasim-ribarima-i-tezacima-1034366?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241265 [name] => Ante Mamut [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-mamut [link] => /tag/ante-mamut ) [1] => stdClass Object ( [id] => 309110 [name] => Marina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marina [link] => /tag/marina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DAN OPĆINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Načelnik Ante Mamut: Marina raste zahvaljujući našim ribarima i težacima. Naš proračun je stabilan i trostruko uvećan od početka mojeg mandata [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3202 [name] => Sandra Barčot [username] => sandra-bar-ot [email] => sandra-bar-ot@sd.hr [password] => $2y$10$ckfXj8qvsyA2At..DVH26.lRpLIqCiq3cNzofsgBZCHud7TUoDgQm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandra-barcot-3202 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1720 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/240d52e561ffcd67aeb6d8536e6e8383?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14191704.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Načelnik općine Ante Mamut [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14191704.jpg [title] => Načelnik općine Ante Mamut Duje Klarić/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14191702.jpg [title] => Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14191700.jpg [title] => Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14191698.jpg [title] => Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14191696.jpg [title] => Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14191694.jpg [title] => Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14191692.jpg [title] => Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14191690.jpg [title] => Načelnik Mamut u Pozorcu ispred vrtića u izgradnji ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14191688.jpg [title] => Načelnik Mamut u Pozorcu ispred vrtića u izgradnji ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14191686.jpg [title] => Načelnik Ante Mamut na gradilištu: Radovi se provode u punom zamahu i očekujemo do lipnja 2021. okončanje izgradnje obale od kule do plaže ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14191684.jpg [title] => Izgradnja vrtića u Pozorcu ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14191682.jpg [title] => Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14191680.jpg [title] => Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14191678.jpg [title] => Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14191676.jpg [title] => Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14191674.jpg [title] => Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Premda zbog pandemije koronavirusa neće biti svečane sjednice ni uručenja nagrada zaslužnim građanima, te zabavno-kulturnog programa, ni ta mala "prepreka" u vidu virusa neće omesti još jedno obilježavanje Dana općine Marina i nebeskog zaštitnika svetog Jakova.

Naime, mjesto na krajnjem zapadnom rubu Splitsko-dalmatinske županije itekako živi, ni situacija s koronom nije ih izbacila iz kolosijeka, projekti se provode, Marina polako dobiva novu vizuru i nove sadržaje.

A upravo još jedan "rođendan" te općine povod je za razgovor s prvim čovjekom Marine, "mista težaka i ribara", općine koja se proteže uz more, ali i u zagorskom dijelu, pa su nadaleko poznati i po dva milijuna stabala maslina.

– Upravo zahvaljujući mojim ribarima i težacima, koji uredno plaćaju poreze, komunalije, naknade, razna davanja, naš je proračun stabilan i trostruko uvećan od početka mojeg mandata. Sve se temelji na našem domaćem čoviku, a mi iz Općine to sve nadograđujemo projektima i povlačenjem sredstava iz EU-ovih fondova. Nema vam baš pomoći od drugih ako sami ne zapnete i sami sve ne gurate naprijed, iako kao jedinica lokalne samouprave itekako ovisimo od županijskim i državnim odlukama. Nemamo baš puno ingerencije kao općina, no građani od nas traže rješavanje problema i zato smo tu, bez obzira na sve prepreke – započeo je priču Ante Mamut, nadimkom Batina, kojem je ovo već treći i pol mandat kao načelnika.

Teče mu trinaesta godina kako ravna općinom i poboljšava život oko 5000 stanovnika, pa je s 11 milijuna kuna proračunskih sredstava sve "popeo" na 21 milijun, a sada se raspolaže s gotovo 40 milijuna kuna. I gradi se na sve strane!

– Kako zbog korona-krize imamo upola manje turista nego lani, dopustili smo građevinarima rad i u ljetnom periodu, naravno, pazeći da se ne remeti mir ni stanovnika ni gostiju. Pa i sami možete svjedočiti punom angažmanu građevinara na obali naše Marine, gdje ćemo zahvaljujući ulaganju županijske Lučke uprave sutra imati uređen obalni pojas.

Naime, u veljači 2019. godine Općina je ishodila građevinsku dozvola za uređenje obalnog pojasa u naselju Marina, gdje se grade obalni zid i šetnica. Dužobalna prometnica proširit će se na šest metara s nogostupom na južnoj strani, te će se urediti parkiralište, površinska odvodnja kolnih i pješačkih površina, a izvest će se i građevinski radovi za postavljanje razvoda vode i elektroinstalacija za opskrbu brodova na novoformiranoj obali.

---

image
Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna
---

Mi smo iz općinskog proračuna financirali projektnu dokumentaciju, proveli postupak ishođenja građevinske dozvole, te smo izgradili i studiju vjetrovalne klime. U odličnoj suradnji s Domagojem Maroevićem, ravnateljem Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, radovi se provode u punom zamahu i očekujemo do lipnja 2021. okončanje izgradnje obale od kule do plaže. Vrijednost radova je oko 14 milijuna kuna, a projekt je podržalo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u iznosu od dva milijuna kuna – govori nam načelnik detalje investicije koja će sutra osigurati sasvim novi izgled Marine, pa objašnjava:

– Zahvat je predviđen u dvije faze. Prva je uređenje obalnog pojasa i šetnice, a druga uređenje ceste i nogostupa od ceste do postojećih objekata na kopnu. Obalni je dio pod ingerencijom Lučke uprave, a nakon ljeta Općina će započeti postupak nabave za izgradnju dijela pod našom ingerencijom, a to su parkiralište, prometnica i nogostup. Sredstva za te radove osigurali smo u ovogodišnjem proračunu.

A kad već govori o proračunu, načelnik Mamut naglašava kako je Institut za javne financije ocijenio transparentnost proračuna Općine Marina visokom ocjenom 4, budući da omogućavaju uvid u potpune, točne, pravovremene podatke o proračunu, i građanima je proračun u potpunosti dostupan.

– Usporedbe radi, 2015. godine bili smo u crvenom, a sada se možemo pohvalili kako smo općina bez prireza i kod nas se ne plaća parkiranje na javnoj površini.

A kad je već kod županijskih projekata, načelnik ističe još jedan koji je vrlo važan za zagorski dio općine – županijsku cestu Blizna Donja.

– U suradnji sa Županijskom upravom za ceste i ravnateljem Petrom Škorićem, kojem ovom prilikom i zahvaljujemo, rekonstruirali smo cestu u dužini od dva kilometra, od čega je Općina sufinancirala 40 posto vrijednosti radova koji iznose otprilike 1,5 milijuna kuna, dok je ŽUC financirao ostalih 60 posto.

No, od prometnica je svakako još važnija vodovodna mreža, pa će već sljedećeg tjedna u mnogim marinskim naseljima iz špina poteći voda.

– U suradnji s "Vodovodom i kanalizacijom Split" i direktorom Tomislavom Šutom realizirali smo takozvani Južni spoj Sevid – Vinišće. Projekt u iznosu od 6,5 milijuna kuna u potpunosti financira EU, a sredstva su osigurana iz "Programa ruralnog razvoja RH, Mjera 7., Provedba operacije 7.2.1. Ulaganje u građenje sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda". Izgradnjom ove dionice mještani naselja Sevid napokon će dobiti pitku vodu s Krke. Radovi su u potpunosti završeni, drugi tjedan imat ćemo i svečano puštanje mreže u pogon, no idemo dalje. Ishođene su dozvole za nastavak infrastrukturne mreže i za naselje Sevid na moru, očekuju nas pregovori za nastavak radova, odnosno razgovori vezani uz osiguranje sredstava – objašnjava Ante Mamut, dodajući:

– U vrijeme izvođenja radova Južnog spoja i izgradnje cjevovoda Supljak – Kanica – Dvornice – Sevid izgrađena je i upravo dovršena sekundarna mreža za naselje Sevid, koju u potpunosti financira Općina iz sredstava naknade za razvoj i vlastitih proračunskih sredstava.

---

image
Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna
---

Pa nam naš sugovornik iznosi vrijednost i upravo završenog projekta cjevovoda Supljak – Kanica – Dvornice, a radi se o 19 milijuna kuna, od čega je Općina Marina iz svojeg proračuna osigurala 4,25 milijuna kuna.

– Za ovo ulaganje podržali su nas i općinski vijećnici, jer smo bili svjesni kako je to jedini način da voda s Krke dođe u Marinu. Stoga od srca zahvaljujemo na suradnji i "Vodovodu i odvodnju Šibenik", direktoru Frani Malenici i suradnicima – zadovoljan je Mamut, objašnjavajući kako se ostali vodni projekti provode zajedno sa splitskim ViK-om, gdje su s dolaskom direktora Šute zajedno ostvarili izvrsne rezultate.

I ne staju – sada je na redu zagorski vodovod.

– Upravo pripremamo papire za ovo ulaganje koje je od životne važnosti mojim mještanima u zagorskom dijelu općine. Obavljamo pripreme za javnu nabavu za izgradnju cjevovoda za naselja Blizna Donja, Blizna Gornja i ostatak Mitla, vrijednosti prema procjenama oko šest milijuna kuna. Svakodnevno smo u komunikaciji sa šibenskim "Vodovodom", a Općina će dati jamstva i za ovaj projekt koji za mještane Zagore znači o(p)stanak na rodnoj grudi. Inače, trenutno u zagorskom dijelu vodu nakon radova imaju Rastovac, Vinovac i dio Mitla, dok će nova nabava omogućiti vodu za preostala dva naselja bez vode – lijepu vijest ima Mamut za svoje mještane.

No, posebno je ponosan na ulaganja u mlade.

– Svi govorimo o našoj budućnosti, demografiji, no treba i konkretno djelovati. Osigurali smo naknade za novorođenčad, pa stipendije učenicima i studentima, prijevoz do škole, udžbenike... A u našem Nogometnom klubu Pauk, nazvanom u čast našeg heroja Andrije Matijaša Pauka, sada imamo devedesetak djece koja treniraju, a u prošloj godini bilo je tristo članova – niže nam čelnik općine Marina, pa naglašava:

– Itekako se brinemo i za najmlađe. Prvo smo rekonstruirali zgradu vrtića u Vrsinama, za što smo 2019. godine ishodili građevinsku dozvolu. Radovi su okončani, sada imamo i uporabnu dozvolu za novi objekt, te su time ostvareni svi uvjeti da se djeca vrtićke dobi usele u novi prostor opremljen svim onim što je njima i njihovim odgojiteljicama potrebno za kvalitetan i uspješan rad. Vrijednost rekonstrukcije je 1,3 milijuna kuna, od čega je Općina Marina vlastitim sredstvima financirala 70 posto radova. Riješeni su i imovinskopravni odnosi, pa smo sada vlasnici i čestice na kojoj je vrtić.

No nije se tu zaustavilo – u tijeku je izrada projektne dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole za novi vrtić u Gustirni, "papira" vrijednosti veće od 200 tisuća kuna.

– Obnovili smo vrtić u Vrsinama, pa se pripremamo za gradnju novog u Gustirni, dok je upravo u tijeku izgradnja jaslica i vrtića u Pozorcu. U ovom trenutku završeni su grubi radovi na projektu vrijednom 9,093 milijuna kuna, od čega je Općina iz sredstava EU-a "Mjera 7, Program ruralnog razvoja RH" osigurala 7,440 milijuna. Proveli smo i nabavu za opremanje vrtića: kuhinje, radnih stolova, namještaja za urede, do igračaka i svih ostalih pomagala potrebnih za boravak djece – raduje se novom centralnom objektu za najmlađe Marinjane načelnik Mamut, te dalje kaže:

– Upravo smo otkupili i novih 500 četvornih metara zemljišta neposredno ispred vrtića kako bi djeca dobila dodatni prostor za igru, na kojem će biti i dio za parking, uz koji će biti premješten spomenik koji se sada nalazi na samom ulazu u objekt. Općina je i tu izdvojila vlastitih 147 tisuća kuna. No, najvažnije je da ćemo stvoriti uvjete za boravak 72 djece, u tri vrtićke grupe i jednoj jasličkoj.

Općina Marina ulaže ogromna sredstva za najmlađe, jer se osiguravanjem jaslica i vrtića podiže kvaliteta života ne samo djece, nego i njihovih roditelja. A svi znamo da nam je demografska slika katastrofalna, pa ako će se izgradnjom ustanova za odgoj i obrazovanje djece na marinskom području zadržati barem desetak obitelji – cilj je postignut!

---

Čestitka


U ime općinskih djelatnika te članova Općinskog vijeća, načelnik Ante Mamut svim je žiteljima čestitao Dan općine Marina i blagdan svetog Jakova, nebeskog zaštitnika župe Marina.

Iako neće biti svečane sjednice ni kulturno-zabavnog programa, svečana sveta misa s procesijom ipak će se održati, i to u subotu s početkom u 19 sati, po svim epidemiološkim pravilima.

U petak se održala i sveta misa za sve poginule i stradale hrvatske branitelje, također u crkvi svetog Jakova.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/HANZA MEDIA
Duje Klarić/HANZA MEDIA
Načelnik općine Ante Mamut

Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna

Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna

Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna

Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna

Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna

Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna

Načelnik Mamut u Pozorcu ispred vrtića u izgradnji

Načelnik Mamut u Pozorcu ispred vrtića u izgradnji

Načelnik Ante Mamut na gradilištu: Radovi se provode u punom zamahu i očekujemo do lipnja 2021. okončanje izgradnje obale od kule do plaže

Izgradnja vrtića u Pozorcu

Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna

Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna

Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna

Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna

Radovi na izgradnji obale od kule do plaže, vrijednosti oko 14 milijuna kuna
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/nacelnik-ante-mamut-marina-raste-zahvaljujuci-nasim-ribarima-i-tezacima-1034366 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=532ad9212f0ebc3af2e0f55b02cb16336b76e8f0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na%C4%8Delnik+Ante+Mamut%3A+Marina+raste+zahvaljuju%C4%87i+na%C5%A1im+ribarima+i+te%C5%BEacima.+Na%C5%A1+prora%C4%8Dun+je+stabilan+i+trostruko+uve%C4%87an+od+po%C4%8Detka+mojeg+mandata&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fnacelnik-ante-mamut-marina-raste-zahvaljujuci-nasim-ribarima-i-tezacima-1034366 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fnacelnik-ante-mamut-marina-raste-zahvaljujuci-nasim-ribarima-i-tezacima-1034366 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DAN OPĆINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) )
StoryEditorOCM
ObalaDAN OPĆINE

Načelnik Ante Mamut: Marina raste zahvaljujući našim ribarima i težacima. Naš proračun je stabilan i trostruko uvećan od početka mojeg mandata

25. srpnja 2020. - 09:39

Premda zbog pandemije koronavirusa neće biti svečane sjednice ni uručenja nagrada zaslužnim građanima, te zabavno-kulturnog programa, ni ta mala "prepreka" u vidu virusa neće omesti još jedno obilježavanje Dana općine Marina i nebeskog zaštitnika svetog Jakova.

Naime, mjesto na krajnjem zapadnom rubu Splitsko-dalmatinske županije itekako živi, ni situacija s koronom nije ih izbacila iz kolosijeka, projekti se provode, Marina polako dobiva novu vizuru i nove sadržaje.

A upravo još jedan "rođendan" te općine povod je za razgovor s prvim čovjekom Marine, "mista težaka i ribara", općine koja se proteže uz more, ali i u zagorskom dijelu, pa su nadaleko poznati i po dva milijuna stabala maslina.

– Upravo zahvaljujući mojim ribarima i težacima, koji uredno plaćaju poreze, komu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 14:15