stdClass Object ( [id] => 1233626 [title] => Na atraktivnoj lokaciji u srcu Dalmacije propada legendarni turistički kompleks tik do mora, evo i zašto: ‘Hrvatska država otima nam zemljište i blokira prodaju!‘ [alias] => na-atraktivnoj-lokaciji-pred-istocnim-vratima-splita-propada-legendarni-turisticki-kompleks-tik-do-mora-evo-i-zasto-hrvatska-drzava-otima-nam-zemljiste-i-blokira-prodaju [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Republika Hrvatska, njezine institucije, kao i cjelokupni pravni sustav, prema Gradu Zenici ponašaju se nekorektno i neprihvatljivo te na sve moguće načine blokiraju naše aktivnosti s imovinom koju imamo u Dućama.

Riječi su to Mirsada Helega, savjetnika zeničkoga gradonačelnika Fuada Kasumovića, zaduženog za komunalne djelatnosti i infrastrukturu. Načekali smo se dok smo ih dobili, te riječi, jer smo upit vlastima u BiH poslali još 20. rujna.

A povod je bilo zapilavanje čempresa koji se nalaze uz samu Jadransku magistralu, na zemljištu u vlasništvu Grada Zenice gdje je nekoć bilo njihovo omladinsko odmaralište.

Čempresi su još tamo, zapilani čekaju zimu. Iz Općine Dugi Rat, kojoj Duće teritorijalno pripadaju, rečeno nam je kako ne smiju ništa poduzeti jer se stabla nalaze na privatnom zemljištu te kako su o mogućoj opasnosti po sudionike u prometu obavijestili "Hrvatske ceste", a iz te tvrtke su nam poručili kako oni nisu zaduženi za održavanje zelenih površina i drvoreda te su naložili Općini da u najkraćem roku uklone stabla.

S kojima Općina nema ništa. Baš kao ni "Hrvatske ceste".

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

U Zenici, naravno, i dalje nemaju pojma da su im stabla zapilana. Motornom pilom. I da nitko nema pojma tko je to učinio. Niti je tko što vidio, niti je tko što čuo.

Mirsad Heleg nam je, međutim, do u detalje objasnio što se s njihovim zemljištem u Dućama, a riječ je o blizu 11 tisuća četvornih metara, događa. Preciznije, što se ne događa.

- Grad Zenica je nakon kontakata s mnogim zainteresiranim investitorima dva puta objavljivao javnu prodaju kompleksa u mjestu Duće, ali nismo dobili ponude koje bi zadovoljavale uvjete javne prodaje.

Taj proces je otvoren i u slučaju zainteresiranosti potencijalnog partnera/investitora, Grad Zenica će promptno obnoviti javnu prodaju - piše nam savjetnik gradonačelnika Kasumovića.

Dakle, ako se tko javi i dadne dobru lovu, negdašnje odmaralište, a sadašnji raspadnuti bungalovi, komada 26, plus zajednička sala od 495 kvadrata, bit će prodano. S papirima ili bez njih.

Dotad, u Zenici imaju drugoga posla. Evo, baš jučer je gradonačelnik Kasumović ugostio muftiju zeničkog hfz. prof. dr. Mevludina ef. Dizdarevića i delegaciju Islamskog pedagoškog fakulteta, najavljen je i početak sezone grijanja, uz napomenu da cijena ostaje nepromijenjena, a okončan je i natječaj za sufinanciranje troškova izvantjelesne oplodnje na kojemu su sredstva odobrena, kako piše na službenom gradskom portalu, za 34 para. Od 36 prijavljenih.

O Dućama ni riječi. Zadnji spomen datira iz 2013. godine kada su se Zeničani pohvalili da su napokon dobili pravnu bitku i da je odmaralište konačno (opet) njihovo. I, kako tada, tako i danas. Njihovo, a ničije.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

- Nažalost, institucije RH na sve moguće načine blokiraju sve aktivnosti koje je Grad Zenica pokrenuo u vezi s bivšim zeničkim odmaralištem.

Iako je to zemljište u vlasništvu Grada Zenice (nekada Skupština općine Zenica), iako je ta činjenica poznata svim stanovnicima lokalne zajednice jer su mnogi svoje zemljište upravo prodali Gradu Zenica, institucije RH su sistemski blokirale svaku aktivnost koja je poduzeta u svrhu rješavanja pravnog statusa odmarališta, njegove prodaje i privođenja namjeni, što je interes Grada Zenica kao i lokalne zajednice i stanovnika - navodi Heleg u svojem dopisu Slobodnoj Dalmaciji.

Dodaje, s jasnom gorčinom, kako "sve uobičajene aktivnosti vezane za stanje zemljišnih knjiga i promjene koje vlasnici nekretnina u RH obavljaju svakodnevno, Grad Zenica mora rješavati putem sudskih parnica", jer im drukčije nije dopušteno.

- Iako je zemljište kupljeno od vlasnika još šezdesetih godina prošlog vijeka, Republika Hrvatska je putem svojih institucija i pripadajućih zemljišnih odjela, stavila zabranu raspolaganja i opterećenja odmarališta u mjestu Duće, to jest prodaju, zamjenu, darovanje, prijenos prava korištenja i raspolaganja, davanja u zakup i privremenu upotrebu, osnivanje hipoteke i slično - nastavlja Heleg.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Navodi kako je zabrana raspolaganja nekretninom upisana od strane Državnog odvjetništva u Splitu, i to, naglašava, protivno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

- Sva prava koja kao zakonski vlasnici trebamo uživati na nekretnini moramo ostvarivati sudskim putem, jer nam pravni sistem RH ne dozvoljava da ih iskoristimo kao zakoniti vlasnici nekretnine - ponavlja savjetnik prvog čovjeka Zenice.

Objašnjava kako je Zemljišnoknjižni odjel u Omišu odbio i zahtjev za promjenom imena posjednika nekretnine sa Skupština općine Zenica na Grad Zenica.

- To je promjena imena subjekta koji je vlasnik nekretnine, a ne promjena vlasnika, no čak je i ta aktivnost blokirana od strane institucija RH, te smo prinuđeni i to rješavati sudskim putem - veli Heleg, dodajući kako su to "vjerojatni razlozi" zašto nisu dobili službene ponude za prodaju kompleksa na dosadašnja dva objavljena javna poziva.

Dio kompleksa ispod državne ceste, onaj najatraktivniji, između ceste i plaže, Državno odvjetništvo RH je, prema tvrdnji Zeničana, nezakonito proglasilo pomorskim dobrom. Odlukom Županijskog suda u Varaždinu od 9. ožujka 2018. godine poništeno je to rješenje o proglašenju pomorskog dobra te je čitav postupak vraćen na prvobitno odlučivanje, no to nije značilo da je mukama Zeničana kraj. Dapače.

- Iako je sud potvrdio stanje vlasništva, odnosno da je Grad Zenica vlasnik nekretnine, ZK odjel nije obavio promjenu upisa na zakonitog vlasnika, pa je Grad Zenica putem zakonskog zastupnika u RH pokrenuo tužbu za promjenu upisa u zemljišnim knjigama i vraćanje upisa i statusa parcela ispod državne ceste koje su nezakonito proglašene pomorskim dobrom.

Na ročištu za javno izricanje presude, održanom 25. siječnja 2022. pred Trgovačkim sudom u Splitu, donesena je presuda u korist Grada Zenice, kojom je naloženo da se stanje upisa u zemljišnim knjigama vrati na stanje prije proglašenja pomorskog dobra, no na presudu je Državno odvjetništvo uložilo žalbu pa sad ponovno moramo sudskim putem braniti vlasništvo koje je zakonito stečeno naplatnim pravnim poslom - tumači savjetnik zeničkoga gradonačelnika.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

S druge strane, ističe Mirsad Heleg, organi RH, lokalni i županijski, za sve intervencije u vezi s odmaralištem u Dućama službeno se obraćaju Gradu Zenici, kao legalnom vlasniku.

Heleg ne zaboravlja spomenuti i da je na njihovu zemljištu, bez ičije suglasnosti, izgrađeno boćalište, kao i da se najveći dio zemljišta uz plažu koristi kao parking.

- Iako smo upućivali dopise i nadležnoj inspekciji i Općini Dugi Rat sa zahtjevom da poduzmu inspekcijske radnje i da nam se odgovori tko i na koji način koristi zemljište u vlasništvu Grada Zenice i na osnovu kojih procedura i dozvola su dobili zemljište na korištenje, nikada nismo dobili odgovor, tako da nas vjerojatno čeka nastavak borbe pred sudskim instancama u sprječavanju ovakvog ponašanja - privodi kraju svoj dopis Heleg.

Umjesto zaključka, još jednom naglašava kako je i Gradu Zenici i lokalnoj zajednici u interesu da se kompleks u Dućama proda investitoru koji će taj lokalitet privesti namjeni. Uz znatna ulaganja, naravno.

- Na žalost, mi gubimo vrijeme u sudskim parnicama jer nemamo zakonito postupanje od strane institucija RH kao zakoniti vlasnici nekretnine.

Zaista je nekorektan i neprihvatljiv odnos RH i njenih institucija, kompletnog pravnog sustava, koji treba braniti prava stvarnih vlasnika i poštivati pravne standarde kao članica Europske unije, prema Gradu Zenici koji je zakoniti vlasnik nekretnine", žali se Mirsad Heleg.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUKE PO ZENIČANIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => MUKE PO ZENIČANIMA 2 0 7554 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-18 08:29:58 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => Vinko Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-19 06:00:40 [modified_by] => 3226 [publish_up] => 2022-10-19 05:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 202 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Na atraktivnoj lokaciji propada legendarni turistički kompleks tik do mora, evo i zašto: 'Hrvatska država otima nam zemljište i blokira prodaju!' [metakey] => turističke nekretnine, Duće, Dalmacija, Zeničko odmaralište [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23620816.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23434727.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23620817.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23434725.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23434719.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na oko 11 tisu\u0107a kvadrata nalazi se kompleks nekada\u0161njih bungalova i prate\u0107ih objekata koji su u zastra\u0161uju\u0107em stanju<\/p>","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1192","hd_23620816_1920.jpg":"1920x1080","k_23620816_1280.jpg":"1280x1280","k_23620816_1024.jpg":"1024x1024","k_23620816_640.jpg":"640x640","k_23620816_480.jpg":"480x480","k_23620816_340.jpg":"340x340","k_23620816_220.jpg":"220x220","o_23620816_1280.jpg":"1280x794","o_23620816_1024.jpg":"1024x635","o_23620816_640.jpg":"640x397","o_23620816_480.jpg":"480x298","o_23620816_340.jpg":"340x211","o_23620816_220.jpg":"220x136","h_23620816_1280.jpg":"1280x854","h_23620816_1024.jpg":"1024x683","h_23620816_640.jpg":"640x427","h_23620816_480.jpg":"480x320","h_23620816_340.jpg":"340x227","h_23620816_220.jpg":"220x147","pp_23620816_1280.jpg":"1280x1628","pp_23620816_1024.jpg":"1024x1303","pp_23620816_640.jpg":"640x814","pp_23620816_480.jpg":"480x611","pp_23620816_340.jpg":"340x432","pp_23620816_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23434727_1920.jpg":"1920x1080","k_23434727_1280.jpg":"1280x1280","k_23434727_1024.jpg":"1024x1024","k_23434727_640.jpg":"640x640","k_23434727_480.jpg":"480x480","k_23434727_340.jpg":"340x340","k_23434727_220.jpg":"220x220","o_23434727_1280.jpg":"1280x853","o_23434727_1024.jpg":"1024x682","o_23434727_640.jpg":"640x426","o_23434727_480.jpg":"480x320","o_23434727_340.jpg":"340x226","o_23434727_220.jpg":"220x146","h_23434727_1280.jpg":"1280x854","h_23434727_1024.jpg":"1024x683","h_23434727_640.jpg":"640x427","h_23434727_480.jpg":"480x320","h_23434727_340.jpg":"340x227","h_23434727_220.jpg":"220x147","pp_23434727_1280.jpg":"1280x1628","pp_23434727_1024.jpg":"1024x1303","pp_23434727_640.jpg":"640x814","pp_23434727_480.jpg":"480x611","pp_23434727_340.jpg":"340x432","pp_23434727_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1177","hd_23620817_1920.jpg":"1920x1080","k_23620817_1280.jpg":"1280x1280","k_23620817_1024.jpg":"1024x1024","k_23620817_640.jpg":"640x640","k_23620817_480.jpg":"480x480","k_23620817_340.jpg":"340x340","k_23620817_220.jpg":"220x220","o_23620817_1280.jpg":"1280x784","o_23620817_1024.jpg":"1024x627","o_23620817_640.jpg":"640x392","o_23620817_480.jpg":"480x294","o_23620817_340.jpg":"340x208","o_23620817_220.jpg":"220x134","h_23620817_1280.jpg":"1280x854","h_23620817_1024.jpg":"1024x683","h_23620817_640.jpg":"640x427","h_23620817_480.jpg":"480x320","h_23620817_340.jpg":"340x227","h_23620817_220.jpg":"220x147","pp_23620817_1280.jpg":"1280x1628","pp_23620817_1024.jpg":"1024x1303","pp_23620817_640.jpg":"640x814","pp_23620817_480.jpg":"480x611","pp_23620817_340.jpg":"340x432","pp_23620817_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23434725_1920.jpg":"1920x1080","k_23434725_1280.jpg":"1280x1280","k_23434725_1024.jpg":"1024x1024","k_23434725_640.jpg":"640x640","k_23434725_480.jpg":"480x480","k_23434725_340.jpg":"340x340","k_23434725_220.jpg":"220x220","o_23434725_1280.jpg":"1280x853","o_23434725_1024.jpg":"1024x682","o_23434725_640.jpg":"640x426","o_23434725_480.jpg":"480x320","o_23434725_340.jpg":"340x226","o_23434725_220.jpg":"220x146","h_23434725_1280.jpg":"1280x854","h_23434725_1024.jpg":"1024x683","h_23434725_640.jpg":"640x427","h_23434725_480.jpg":"480x320","h_23434725_340.jpg":"340x227","h_23434725_220.jpg":"220x147","pp_23434725_1280.jpg":"1280x1628","pp_23434725_1024.jpg":"1024x1303","pp_23434725_640.jpg":"640x814","pp_23434725_480.jpg":"480x611","pp_23434725_340.jpg":"340x432","pp_23434725_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23434719_1920.jpg":"1920x1080","k_23434719_1280.jpg":"1280x1280","k_23434719_1024.jpg":"1024x1024","k_23434719_640.jpg":"640x640","k_23434719_480.jpg":"480x480","k_23434719_340.jpg":"340x340","k_23434719_220.jpg":"220x220","o_23434719_1280.jpg":"1280x853","o_23434719_1024.jpg":"1024x682","o_23434719_640.jpg":"640x426","o_23434719_480.jpg":"480x320","o_23434719_340.jpg":"340x226","o_23434719_220.jpg":"220x146","h_23434719_1280.jpg":"1280x854","h_23434719_1024.jpg":"1024x683","h_23434719_640.jpg":"640x427","h_23434719_480.jpg":"480x320","h_23434719_340.jpg":"340x227","h_23434719_220.jpg":"220x147","pp_23434719_1280.jpg":"1280x1628","pp_23434719_1024.jpg":"1024x1303","pp_23434719_640.jpg":"640x814","pp_23434719_480.jpg":"480x611","pp_23434719_340.jpg":"340x432","pp_23434719_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4445526 Threads: 4 Questions: 142694318 Slow queries: 60859 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4256248 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/na-atraktivnoj-lokaciji-pred-istocnim-vratima-splita-propada-legendarni-turisticki-kompleks-tik-do-mora-evo-i-zasto-hrvatska-drzava-otima-nam-zemljiste-i-blokira-prodaju-1233626 [printLink] => /dalmacija/obala/na-atraktivnoj-lokaciji-pred-istocnim-vratima-splita-propada-legendarni-turisticki-kompleks-tik-do-mora-evo-i-zasto-hrvatska-drzava-otima-nam-zemljiste-i-blokira-prodaju-1233626?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 694492 [name] => turističke nekretnine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-19 07:37:19 [main_article_id] => 0 [alias] => turisticke-nekretnine [link] => /tag/turisticke-nekretnine ) [1] => stdClass Object ( [id] => 229768 [name] => Duće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => duce [link] => /tag/duce ) [2] => stdClass Object ( [id] => 328324 [name] => dalmacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmacija [link] => /tag/dalmacija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 236935 [name] => Zeničko odmaralište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zenicko-odmaraliste [link] => /tag/zenicko-odmaraliste ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUKE PO ZENIČANIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na atraktivnoj lokaciji u srcu Dalmacije propada legendarni turistički kompleks tik do mora, evo i zašto: ‘Hrvatska država otima nam zemljište i blokira prodaju!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23620816.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] =>

Na oko 11 tisuća kvadrata nalazi se kompleks nekadašnjih bungalova i pratećih objekata koji su u zastrašujućem stanju

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23620816.jpg [title] =>

Na oko 11 tisuća kvadrata nalazi se kompleks nekadašnjih bungalova i pratećih objekata koji su u zastrašujućem stanju

Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23434727.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23620817.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23434725.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23434719.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Republika Hrvatska, njezine institucije, kao i cjelokupni pravni sustav, prema Gradu Zenici ponašaju se nekorektno i neprihvatljivo te na sve moguće načine blokiraju naše aktivnosti s imovinom koju imamo u Dućama.

Riječi su to Mirsada Helega, savjetnika zeničkoga gradonačelnika Fuada Kasumovića, zaduženog za komunalne djelatnosti i infrastrukturu. Načekali smo se dok smo ih dobili, te riječi, jer smo upit vlastima u BiH poslali još 20. rujna.

A povod je bilo zapilavanje čempresa koji se nalaze uz samu Jadransku magistralu, na zemljištu u vlasništvu Grada Zenice gdje je nekoć bilo njihovo omladinsko odmaralište.

Čempresi su još tamo, zapilani čekaju zimu. Iz Općine Dugi Rat, kojoj Duće teritorijalno pripadaju, rečeno nam je kako ne smiju ništa poduzeti jer se stabla nalaze na privatnom zemljištu te kako su o mogućoj opasnosti po sudionike u prometu obavijestili "Hrvatske ceste", a iz te tvrtke su nam poručili kako oni nisu zaduženi za održavanje zelenih površina i drvoreda te su naložili Općini da u najkraćem roku uklone stabla.

S kojima Općina nema ništa. Baš kao ni "Hrvatske ceste".

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

U Zenici, naravno, i dalje nemaju pojma da su im stabla zapilana. Motornom pilom. I da nitko nema pojma tko je to učinio. Niti je tko što vidio, niti je tko što čuo.

Mirsad Heleg nam je, međutim, do u detalje objasnio što se s njihovim zemljištem u Dućama, a riječ je o blizu 11 tisuća četvornih metara, događa. Preciznije, što se ne događa.

- Grad Zenica je nakon kontakata s mnogim zainteresiranim investitorima dva puta objavljivao javnu prodaju kompleksa u mjestu Duće, ali nismo dobili ponude koje bi zadovoljavale uvjete javne prodaje.

Taj proces je otvoren i u slučaju zainteresiranosti potencijalnog partnera/investitora, Grad Zenica će promptno obnoviti javnu prodaju - piše nam savjetnik gradonačelnika Kasumovića.

Dakle, ako se tko javi i dadne dobru lovu, negdašnje odmaralište, a sadašnji raspadnuti bungalovi, komada 26, plus zajednička sala od 495 kvadrata, bit će prodano. S papirima ili bez njih.

Dotad, u Zenici imaju drugoga posla. Evo, baš jučer je gradonačelnik Kasumović ugostio muftiju zeničkog hfz. prof. dr. Mevludina ef. Dizdarevića i delegaciju Islamskog pedagoškog fakulteta, najavljen je i početak sezone grijanja, uz napomenu da cijena ostaje nepromijenjena, a okončan je i natječaj za sufinanciranje troškova izvantjelesne oplodnje na kojemu su sredstva odobrena, kako piše na službenom gradskom portalu, za 34 para. Od 36 prijavljenih.

O Dućama ni riječi. Zadnji spomen datira iz 2013. godine kada su se Zeničani pohvalili da su napokon dobili pravnu bitku i da je odmaralište konačno (opet) njihovo. I, kako tada, tako i danas. Njihovo, a ničije.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

- Nažalost, institucije RH na sve moguće načine blokiraju sve aktivnosti koje je Grad Zenica pokrenuo u vezi s bivšim zeničkim odmaralištem.

Iako je to zemljište u vlasništvu Grada Zenice (nekada Skupština općine Zenica), iako je ta činjenica poznata svim stanovnicima lokalne zajednice jer su mnogi svoje zemljište upravo prodali Gradu Zenica, institucije RH su sistemski blokirale svaku aktivnost koja je poduzeta u svrhu rješavanja pravnog statusa odmarališta, njegove prodaje i privođenja namjeni, što je interes Grada Zenica kao i lokalne zajednice i stanovnika - navodi Heleg u svojem dopisu Slobodnoj Dalmaciji.

Dodaje, s jasnom gorčinom, kako "sve uobičajene aktivnosti vezane za stanje zemljišnih knjiga i promjene koje vlasnici nekretnina u RH obavljaju svakodnevno, Grad Zenica mora rješavati putem sudskih parnica", jer im drukčije nije dopušteno.

- Iako je zemljište kupljeno od vlasnika još šezdesetih godina prošlog vijeka, Republika Hrvatska je putem svojih institucija i pripadajućih zemljišnih odjela, stavila zabranu raspolaganja i opterećenja odmarališta u mjestu Duće, to jest prodaju, zamjenu, darovanje, prijenos prava korištenja i raspolaganja, davanja u zakup i privremenu upotrebu, osnivanje hipoteke i slično - nastavlja Heleg.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Navodi kako je zabrana raspolaganja nekretninom upisana od strane Državnog odvjetništva u Splitu, i to, naglašava, protivno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

- Sva prava koja kao zakonski vlasnici trebamo uživati na nekretnini moramo ostvarivati sudskim putem, jer nam pravni sistem RH ne dozvoljava da ih iskoristimo kao zakoniti vlasnici nekretnine - ponavlja savjetnik prvog čovjeka Zenice.

Objašnjava kako je Zemljišnoknjižni odjel u Omišu odbio i zahtjev za promjenom imena posjednika nekretnine sa Skupština općine Zenica na Grad Zenica.

- To je promjena imena subjekta koji je vlasnik nekretnine, a ne promjena vlasnika, no čak je i ta aktivnost blokirana od strane institucija RH, te smo prinuđeni i to rješavati sudskim putem - veli Heleg, dodajući kako su to "vjerojatni razlozi" zašto nisu dobili službene ponude za prodaju kompleksa na dosadašnja dva objavljena javna poziva.

Dio kompleksa ispod državne ceste, onaj najatraktivniji, između ceste i plaže, Državno odvjetništvo RH je, prema tvrdnji Zeničana, nezakonito proglasilo pomorskim dobrom. Odlukom Županijskog suda u Varaždinu od 9. ožujka 2018. godine poništeno je to rješenje o proglašenju pomorskog dobra te je čitav postupak vraćen na prvobitno odlučivanje, no to nije značilo da je mukama Zeničana kraj. Dapače.

- Iako je sud potvrdio stanje vlasništva, odnosno da je Grad Zenica vlasnik nekretnine, ZK odjel nije obavio promjenu upisa na zakonitog vlasnika, pa je Grad Zenica putem zakonskog zastupnika u RH pokrenuo tužbu za promjenu upisa u zemljišnim knjigama i vraćanje upisa i statusa parcela ispod državne ceste koje su nezakonito proglašene pomorskim dobrom.

Na ročištu za javno izricanje presude, održanom 25. siječnja 2022. pred Trgovačkim sudom u Splitu, donesena je presuda u korist Grada Zenice, kojom je naloženo da se stanje upisa u zemljišnim knjigama vrati na stanje prije proglašenja pomorskog dobra, no na presudu je Državno odvjetništvo uložilo žalbu pa sad ponovno moramo sudskim putem braniti vlasništvo koje je zakonito stečeno naplatnim pravnim poslom - tumači savjetnik zeničkoga gradonačelnika.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

S druge strane, ističe Mirsad Heleg, organi RH, lokalni i županijski, za sve intervencije u vezi s odmaralištem u Dućama službeno se obraćaju Gradu Zenici, kao legalnom vlasniku.

Heleg ne zaboravlja spomenuti i da je na njihovu zemljištu, bez ičije suglasnosti, izgrađeno boćalište, kao i da se najveći dio zemljišta uz plažu koristi kao parking.

- Iako smo upućivali dopise i nadležnoj inspekciji i Općini Dugi Rat sa zahtjevom da poduzmu inspekcijske radnje i da nam se odgovori tko i na koji način koristi zemljište u vlasništvu Grada Zenice i na osnovu kojih procedura i dozvola su dobili zemljište na korištenje, nikada nismo dobili odgovor, tako da nas vjerojatno čeka nastavak borbe pred sudskim instancama u sprječavanju ovakvog ponašanja - privodi kraju svoj dopis Heleg.

Umjesto zaključka, još jednom naglašava kako je i Gradu Zenici i lokalnoj zajednici u interesu da se kompleks u Dućama proda investitoru koji će taj lokalitet privesti namjeni. Uz znatna ulaganja, naravno.

- Na žalost, mi gubimo vrijeme u sudskim parnicama jer nemamo zakonito postupanje od strane institucija RH kao zakoniti vlasnici nekretnine.

Zaista je nekorektan i neprihvatljiv odnos RH i njenih institucija, kompletnog pravnog sustava, koji treba braniti prava stvarnih vlasnika i poštivati pravne standarde kao članica Europske unije, prema Gradu Zenici koji je zakoniti vlasnik nekretnine", žali se Mirsad Heleg.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

Na oko 11 tisuća kvadrata nalazi se kompleks nekadašnjih bungalova i pratećih objekata koji su u zastrašujućem stanju

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/na-atraktivnoj-lokaciji-pred-istocnim-vratima-splita-propada-legendarni-turisticki-kompleks-tik-do-mora-evo-i-zasto-hrvatska-drzava-otima-nam-zemljiste-i-blokira-prodaju-1233626 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7eeae43f9d0d0836995a4c9782ffad7efb5f8962 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+atraktivnoj+lokaciji+u+srcu+Dalmacije+propada+legendarni+turisti%C4%8Dki+kompleks+tik+do+mora%2C+evo+i+za%C5%A1to%3A+%E2%80%98Hrvatska+dr%C5%BEava+otima+nam+zemlji%C5%A1te+i+blokira+prodaju%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fna-atraktivnoj-lokaciji-pred-istocnim-vratima-splita-propada-legendarni-turisticki-kompleks-tik-do-mora-evo-i-zasto-hrvatska-drzava-otima-nam-zemljiste-i-blokira-prodaju-1233626 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fna-atraktivnoj-lokaciji-pred-istocnim-vratima-splita-propada-legendarni-turisticki-kompleks-tik-do-mora-evo-i-zasto-hrvatska-drzava-otima-nam-zemljiste-i-blokira-prodaju-1233626 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUKE PO ZENIČANIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ObalaMUKE PO ZENIČANIMA

Na atraktivnoj lokaciji u srcu Dalmacije propada legendarni turistički kompleks tik do mora, evo i zašto: ‘Hrvatska država otima nam zemljište i blokira prodaju!‘

Piše Vinko Vuković
19. listopada 2022. - 07:35
Na oko 11 tisuća kvadrata nalazi se kompleks nekadašnjih bungalova i pratećih objekata koji su u zastrašujućem stanjuAnte Čizmić/Cropix

Republika Hrvatska, njezine institucije, kao i cjelokupni pravni sustav, prema Gradu Zenici ponašaju se nekorektno i neprihvatljivo te na sve moguće načine blokiraju naše aktivnosti s imovinom koju imamo u Dućama.

Riječi su to Mirsada Helega, savjetnika zeničkoga gradonačelnika Fuada Kasumovića, zaduženog za komunalne djelatnosti i infrastrukturu. Načekali smo se dok smo ih dobili, te riječi, jer smo upit vlastima u BiH poslali još 20. rujna.

A povod je bilo zapilavanje čempresa koji se nalaze uz samu Jadransku magistralu, na zemljištu u vlasništvu Grada Zenice gdje je nekoć bilo njihovo omladinsko odmaralište.

Čempresi su još tamo, zapilani čekaju zimu. Iz Općine Dugi Rat, kojoj Duće teritorijalno pripadaju, rečeno nam je kako ne smiju ništa poduzeti jer se stabla nalaze...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 15:20