StoryEditorOCM
ObalaTAKO SE TO RADI

Mala općina nadomak Splita u zgradi bivše škole gradi dječji vrtić: ‘Nećemo stati, cilj je da sva djeca budu upisana‘

Piše Sandra Barčot
16. veljače 2024. - 15:48

Do konca veljače započet će gradnja, odnosno rekonstrukcija objekta bivše škole u Krilu, koja će u roku od godine dana postati prostor novog vrtića u općini Dugi Rat. Dio je to nastojanja čelnika ove jedinice lokalne samouprave da osiguraju svim mališanima boravak u predškolskoj ustanovi.

- Nakon dugotrajne borbe s rješavanjem vlasništva zemljišta i dokumentacije za građevinsku dozvolu, započinjemo s rekonstrukcijom bivše škole u Krilu za potrebe vrtića.

image

Tonći Bauk, načelnik Općine Dugi Rat: Cilj nam je pronaći lokaciju za vrtić i na području Duća

Tom Dubravec/Cropix

Razlog zbog kojeg smo se odlučili na veći vrtić je nedostatak prostora za više skupina djece. Naime, od 2021. godine bili smo primorani, prema zakonskim regulativama, smanjiti broj djece po skupinama. Tako je 50-ak djece ostalo neupisano, a svake sljedeće godine problem je postajao sve veći - kazuje nam Tonći Bauk, načelnik Dugog Rata, te navodi detalje projekta:

- Nakon raspisivanja javnog poziva, u drugom pokušaju odabrana je tvrtka "Prolić gradnja", a uvođenje izvođača u posao i sve predradnje za realizaciju projekta obavit ćemo do kraja mjeseca.

Realizacija gradnje je godina dana, a ukupna investicija projekta iznosi 1,3 milijuna eura.

- Sredstva su osigurana iz fondova Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u iznosu od 573 tisuće eura, te općine Dugi Rat iz vlastitih proračunskih sredstava u iznosu od 727 tisuća eura.

Nadamo se da ćemo ovim projektom barem za neko vrijeme osigurati vrtić za naše mališane - prisnažuje načelnik Bauk, najavljujući i nova ulaganja u predškolsku ustanovu:

- Završetkom vrtića na Krilu nećemo stati s gradnjom prostora za boravak predškolaraca. Cilj nam je pronaći lokaciju i na Dućama, gdje bismo krenuli s projektiranjem jednog manjeg vrtića. Time bismo omogućili upis svoj djeci vrtićke dobi na području naše općine Dugi Rat.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:03