stdClass Object ( [id] => 1298545 [title] => ‘Imam studio na Manhattanu, radio sam za najveće svjetske brendove, a svoje Zablaće ne bih dao ni za milijune dolara‘ [alias] => imam-studio-na-manhattanu-radio-sam-za-najvece-svjetske-brendove-a-svoje-zablace-ne-bih-dao-ni-za-milijune-dolara [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad mi je prijatelj ispričao da ima malu obvezu povremeno pogledati kuću jednog našijenca, Zablaćanina u Americi, u glavi mi se smjesta stvorila slika postarijeg barbe sijede glave koji pomalo teško, s jednom rukom na križima, a drugom o štapu, šeta svojim rodnim mjestom. U kariranoj flanelastoj košulji, ponajviše crvenog uzorka, a kad je zima i dobro fudranoj.

Onda sam nekidan upoznala barbu Amerikanca. Koji uopće nije barba, nego bi mene, s obzirom da je deset godina mlađi, mogao zvati "teta Jordanka"... Rođen je 1960. u Šibeniku.

---

---

Nedjeljko Matura - za novu domovinu Ned - treća je generacija zablaćkih Amerikanaca. Otac Tomislav i mati Nedjeljka (rođena Grgas Bile), oboje su umrli prošlog ljeta u razmaku od tri mjeseca, on u 92. a ona u 90. godini.

Dida Milan Matura otišao je u Ameriku pred Drugi svjetski rat. Baba Josipa, zvana još i Vanda, pridružila mu se kasnije, početkom 1960-ih..., sjeća se Nedjeljko.

Dida spašen iz oceana

Dida Milan, koji je bio u trgovačkoj mornarici, nastanio se u New Yorku. Tamo je stigao nakon što su dva broda na kojima je radio torpedirana tijekom njegovih putovanja. Dva puta je spašen iz oceana.

- Moj otac Tomislav Matura nije vidio svog oca, a moga dida Milana otprilike od 1940. do 1962., kad je otac posjetio NYC.

A moj dida vidio je da bi se tamo mogao započeti novi život. Snažna osobnost, elokventan, komunikativan, teški radnik, a znao je i baratati novcem. U New Yorku je radio na istovaru kao lučki radnik u dijelu Manhattana koji zovu "Paklena kuhinja".

Novac je, naravno, slao obitelji u Zablaće.

---

image

Nedjeljko, brat, mati i otac u Ameriku su otišli 1966. godine

Nikša Stipaničev/Cropix
---

- Tako vrijedan radnik i snalažljiv, sa smislom za biznis, dida Milan je na kraju uspio kupiti stambenu zgradu od 10 stanova u newyorškom Hell‘s Kitchenu. Tu je postojala mala jugoslavenska zajednica i hrvatska crkva. Oko 1960. godine dida je svojoj ženi Josipi i najstarijem sinu Tomislavu, mom ocu, poslao 5000 dolara za kupnju kuće u Šibeniku. Pronašli su "mini vilu" u Zadarskoj ulici. Tu smo rođeni moj stariji brat Milan i ja. Sada moj stariji brat posjeduje tu kuću, dobio ju je od oca, a ja sam vlasnik mamine stare obiteljske kuće u Zablaću. Ona mi ju je darovala, pomalo je obnavljam, uređujem, restauriram, da ni po čemu ne odskače od starine.

Po svemu se vidi, Nedjeljko je vezan za korijene i stari kraj. Inače, zaista ne znam tko bi koncem ožujka došao s kraja na kraj svijeta na šest dana, pa će ponovno u lipnju, pa će do konca godine još barem nekoliko puta.

U Zablaću uređuje tu staru materinu kuću, a trenutno je koncentriran na - konobu. Želi sve ostaviti po starinsku, a opet poljepšati i poboljšati. U glavi mu je slika dida koji sjedi u konobi, a oko njega dica...

Kad je vidio da se u starom kraju s majstorima teško dogovara, uhvatio se velikog dijela posla - sam. S rođacima je i inače stalno u kontaktu preko društvenih mreža i platformi. Jako mu je važno održavati kontakt s ljudima koje pozna od rođenja. U glavi su mu i danas, ima sve priče iz vremena prababe i bake, koje je slušao od majke.

Nedjeljko, brat, mati i otac u Ameriku su otišli 1966. godine.

Ali ne parobrodom kao dida, nego avionom iz Italije. Otac Tomislav do tada je radio u tvornici u Ražinama. Od cijele obitelji, prvi se u domovinu počeo vraćati upravo Ned, od 1982., i to nakon višegodišnje pauze. Počeli su dolaziti i roditelji, obično na kakav sprovod.

Na Pratt Univerzitetu

- Došao sam jer sam želio posjetiti dida Milana i babu Josipu koji su tad opet živili u Zablaću, a i svu našu rodbinu, cijelu širu obitelj u Šibeniku i Zablaću. Tu sam doveo i tadašnju djevojku, kasnije suprugu, Patriciju Buckley, da je upoznaju. Moju babu Josipu zvali su, ne znam zašto, Vanda, pa sam ja svojoj starijoj kćerki kao srednje ime nadjenuo Vanda. A mlađoj kćeri kao srednje nadjenuo sam ime moje druge bake Cecilije.

U svoju vezanost za obitelj i stari kraj Ned Matura utkao je i u svojevrsni anagram osobnih imena svojih dviju kćerki.

U kući su roditelji govorili hrvatski, a to je i njega "spasilo" od zaborava materinskoga jezika. Bio je to, doduše, zablaćki hrvatski pa je štošta morao ponovo učiti kad je počeo dolaziti u Hrvatsku. Hrvatski govori za sporazumijevanje - odlično. Kaže, kako prolaze dani boravka ovdje - i njegov je hrvatski sve bolji.

Ned Matura danas je profesionalni fotograf s vlastitim studiom na Manhattanu. Evo što je tome prethodilo.

---

image

Unutrašnjost studija na Manhattanu

Privatni album Ned Matura
---

Osnovnu školu završio je u New Yorku, koji od doseljenja zapravo nije napuštao. Pohađao je teološku srednju školu, ali svjetovnog tipa, no ona ga je, kaže, naučila kako biti pozitivan, kako stremiti pozitivnom životu i pozitivnom odnosu prema drugima, kako poštovati razlike među ljudima. S jednim od svojih učitelja i danas je u kontaktu.

Već je tu naučio crtati i svirati gitaru i tu su na vidjelo počeli izlaziti njegovi talenti s kojima je kasnije ostvario profesiju. Visoka škola za ilustraciju bila je na Pratt Univerzitetu i tu je naučio umjetničko oblikovanje: crtati, slikati, fotografirati, raditi skulpture... raditi glazbu, naprosto, raditi rukama, emocijama i glavom. Kod nas bi se to zvalo primijenjena umjetnost jer izabrao je smjer za komercijalno oblikovanje, a komercijalna fotografija postala je za dugo godina njegova osnovna profesija.

- Ta mi je škola otvorila oči u svijet, za sve ono što mogu napraviti svojim rukama - i danas mi koriste stvari koje sam davno tamo naučio.

Danas, Nedjeljko Matura profesionalni je fotograf. I glazbenik. Biti profesionalni fotograf s vlastitim studiom na Manhattanu - kako do toga doći, i što to danas znači?

Svi smo na digitali

- Ja sam se okrenuo komercijalnoj fotografiji i ilustraciji. Nekih pet godina sam radio za druge, a onda sam se osamostalio. Moj prvi nauk bio je posao s kamerom na mijeh, Deardorff, tada vrlo skupom, profesionalnom kamerom. Bilo je to još vrijeme filma, ja sam najviše radio za katalošku prodaju za J.C. Penny. Oni koji su radili s takvim kamerama mogli su raditi vrhunske fotografije, pa sam mogao i ja. Vlastiti fotografski studio otvorio sam 1989. godine, radeći uglavnom za časopise, a snimao sam i reklamne i kataloške fotografije. Radio sam i za Elle Decor, pa za Metropolitan Home, House Beautiful, Home Magazin, Oprah, New York Times Magazin, Swarovski America, Vanity Fare, This Old Hause, Time INC., Money Magazin, Elle, Saveur, GQ, New York Magazin i 20/20 Magazin.

---

image

Evo jednog Nedova rada, tko ne bi uzeo ove naočale?

Privatni album Ned Matura
---

- Sad smo, naravno, kaže Ned, svi na digitalnim aparatima. No još prije digitalne fotografije, tamo od ekonomske krize 2008., počelo je biti sve manje posla. Moja je sreća bila da sam 2003. kupio vlastiti studio, taj na Manhattanu. To je četvrt u kojoj su nekad bile tiskare i industrijski pogoni za konfekciju. Iza njih su ostale hale s visokim stropovima i puno svjetla, nitko to nije rušio, tu su sad umjetnički ateljei i studija poput moga. Posla je sve manje, i dalje zbog ekonomske krize, a zatim... danas i mobitelom možeš napraviti dobru fotografiju. Najam poslovnih prostora se u međuvremenu podigao za 70 posto. Meni je koristio smisao za posao mojih roditelja, i moga dida, pa sam u pravo vrijeme kupio taj studio, i kuću.

Od tada do danas, sve se u Americi promijenilo. Kuća koju je kupio u Brooklynu sad košta barem 10 puta više.

- Zbog ekonomske krize 2008. i pandemije Covida od 2020. daleko je manje posla. Ali ja imam vlastiti Studio za grafiku, slikanje, fotografiju - na Manhattanu je i pun je svjetla! On mi pruža veliku sigurnost u životu, zato mene toliko ne brine što je posla daleko manje nego prije krize.

Nedjeljko Matura kroz školovanje je bio i izvrstan sportaš. Tek da spomenemo, da je preskočio 2 metra uvis!

Sve sam naučio

- Imao sam dobre učitelje i dobre škole, oni su me naučili da je sve moguće - i preskočiti 2 metra uvis, i ostvariti karijeru i vlastiti studio na Manhattanu! Samo za ilustraciju, već 20 godina radim komercijalne fotografije naočala za jednog proizvođača i njegove kataloge. I uvijek to radim iznova, ali nikad isto, jer to su nas učili na Prattu. Uče vas da budete znatiželjni i kreativni. Pa i danas kad slažem neki kadar, u glavi imam "lekcije" s Pratta i ono što mi je tada govorila jedna moja profesorica.

U novom tisućljeću, i opet nakon izvjesne pauze, Nedjeljko je bio prvi iz svoje familije koji je došao u stari kraj.

- Došao sam 2000. posjetiti rodbinu u Zablaću i moju tetu Milenu Baranović. Živjela je u kući u Zadarskoj. Moj je cilj sada dolaziti bar tri-četiri puta godišnje. Jest da je malo teže nego ranije "praviti novce", ali, gle, ipak zaradim, a sad kad je manje posla, mogu se okrenuti mojoj drugoj ljubavi, glazbi. Mogu svirati, zatim renoviram aute, oldtimere, specijalnost su mi MGB. Mogu već sad ići u penziju ili čekati 70 godina i početi živjeti od najma studija. Ne volim ovamo dolaziti sam, pa je sa mnom u ožujku bila Stephanie, a sad je moja kćer Emily.

---

image

Ned Matura sa kćeri Emily ispred obiteljske kuće

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Emily je naslijedila očeve sportske gene - i, kako rekosmo, prababino ime Cecili, od Cecilije pa se zove Emily Cecile Buckley Matura. Sestra je od druge babe dobila srednje ime Vanda:

- Bila je vrlo uspješna nogometašica u osnovnoj, srednjoj školi i na koledžu. Svojevremeno je upravo na fakultetu izabrana u Women‘s Lacrosse, iako se u početku bavila samo nogometom, i to soccer. Ali kako je odlična sportašica, brzo se prilagodila. Završila je sportski menadžment pa i sada odavde, iz Zablaća online rukovodi sa 6 penjačkih kampova na području NYC metropole.

Eto tako Emily (Cecilija) živi u Denveru, Colorado, a trenutno radi u Zablaću svojih predaka, Hrvatska. I dalje se sportom bavi aktivno, u zadnje vrijeme ekstremnim trčanjem na duge staze. Ned se želi sa kćerkom fotografirati ispred kamenog praga na ulaznim vratima njegove stare kuće kojoj ga neki neodoljivi zov, neki imaginarni magnet stalno iznova vuče s Manhattana iz divno uređenog ateljea, na ove strane.

Udar ekonomske krize

Ekonomska kriza u Americi (i u svijetu...) donijela je Nedjeljku manje posla, ali možda više drugih zadovoljstava.

Spomenuli smo glazbu.. Sad piše muziku i tekstove za skladbe koje izvodi uz gitaru. Posvećen je, kaže, alt rocku, svira i blues, svira sve, sam ili u nekom bandu. U jednoj zgodi sjedio je na starim skalama i slušao probe klape Klačarda na ribarskoj večeri u Šibeniku.

Na pauzi su mu momci iz klape prišli, kasnije je s Jurom Celićem na gitari i Denisom Jakovljevićem na kontrabasu, na pozornici izveo nekoliko svojih skladbi. Ostali su u kontaktu.

---

image

Strelicom gore lijevo je označen položaj Nedova studija

Privatni album Ned Matura
---

Roditelji Nedjeljka Mature, mama Josipa Vanda i otac Tomislav, sahranjeni su lani, naravno, u obiteljskoj grobnici u njihovu Zablaću.

U njegovu sjećanju sad postoje samo priče i uspomene, cijelu jednu ili dvi generacije unatrag. Za dugovječnost svojih roditelja kaže:

- Oni su živjeli i hranili se daleko zdravije od mene. Mati je iza kuće u Queensu imala vrt i uzgajala sve dalmatinsko povrće i to smo jeli. Nakon svakog ručka obavezno bi prigovarala što nismo jeli još...

Bilo je u njenom vrtu toga i za dijeljenje, viška svega, ali ona se nije mogla odreći toga posla i svoga vrta. Živjeli su u New Yorku, na svoj način snažno vezani za zavičaj.

Mi mlađa generacija tako ne živimo. Škole su nam otvorile pogled u svijet. Moji su roditelji rasli bez očeva koji su u vrijeme njihova djetinjstva i odrastanja bili u Americi, i ja sam jako dobro razumio taj njihov mentalni sklop. Da, radio sam i ja s materom u vrtu, znam saditi pomidore, i kako se uz njih stavi štap, kako se škope i vežu. I kad bi joj sve to napravio, opet ih je ona morala taknuti svojom rukom...

---

image

Nema ovakvog pogleda u New Yorku, ne vidi se tamo ništa od smoga

Nikša Stipaničev/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BARBA IZ AMERIKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => BARBA IZ AMERIKE 2 0 11532 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-14 17:54:06 [created_by] => 3143 [created_by_alias] => Jordanka Grubač [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-15 09:01:19 [modified_by] => 3143 [publish_up] => 2023-06-15 09:01:19 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6361 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Imam studio na Manhattanu, radio sam za najveće svjetske brendove, a svoje Zablaće ne bih dao ni za milijune dolara' ne bih dao ni za milijune dolara' [metakey] => NEDJELJKO NED MATURA, New York, manhattan, zablaće [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/14\/25061836.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/25061841.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/25061829.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/25061830.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/25085906.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/25085907.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/25085914.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Privatni album Ned Matura","Privatni album Ned Matura","Privatni album Ned Matura"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nedjeljko Matura,\u00a0za novu domovinu Ned, jako je\u00a0vezan za korijene i stari kraj (na fotografiji sa\u00a0k\u0107eri Emily)<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Nedjeljko, brat, mati i otac u Ameriku su oti\u0161li 1966. godine<\/p>","

Ned Matura sa k\u0107eri Emily ispred obiteljske ku\u0107e<\/p>","

Nema ovakvog pogleda u New Yorku, ne vidi se tamo ni\u0161ta od smoga<\/p>","

Evo jednog Nedova rada, tko ne bi uzeo ove nao\u010dale?<\/p>","

Strelicom gore lijevo je ozna\u010den polo\u017eaj Nedova studija<\/p>","

Unutra\u0161njost studija na Manhattanu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25061836_1920.jpg":"1920x1080","k_25061836_1280.jpg":"1280x1280","k_25061836_1024.jpg":"1024x1024","k_25061836_640.jpg":"640x640","k_25061836_480.jpg":"480x480","k_25061836_340.jpg":"340x340","k_25061836_220.jpg":"220x220","o_25061836_1280.jpg":"1280x853","o_25061836_1024.jpg":"1024x682","o_25061836_640.jpg":"640x426","o_25061836_480.jpg":"480x320","o_25061836_340.jpg":"340x226","o_25061836_220.jpg":"220x146","h_25061836_1280.jpg":"1280x854","h_25061836_1024.jpg":"1024x683","h_25061836_640.jpg":"640x427","h_25061836_480.jpg":"480x320","h_25061836_340.jpg":"340x227","h_25061836_220.jpg":"220x147","pp_25061836_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061836_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061836_640.jpg":"640x814","pp_25061836_480.jpg":"480x611","pp_25061836_340.jpg":"340x432","pp_25061836_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25061841_1920.jpg":"1920x1080","k_25061841_1280.jpg":"1280x1280","k_25061841_1024.jpg":"1024x1024","k_25061841_640.jpg":"640x640","k_25061841_480.jpg":"480x480","k_25061841_340.jpg":"340x340","k_25061841_220.jpg":"220x220","o_25061841_1280.jpg":"1280x853","o_25061841_1024.jpg":"1024x682","o_25061841_640.jpg":"640x426","o_25061841_480.jpg":"480x320","o_25061841_340.jpg":"340x226","o_25061841_220.jpg":"220x146","h_25061841_1280.jpg":"1280x854","h_25061841_1024.jpg":"1024x683","h_25061841_640.jpg":"640x427","h_25061841_480.jpg":"480x320","h_25061841_340.jpg":"340x227","h_25061841_220.jpg":"220x147","pp_25061841_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061841_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061841_640.jpg":"640x814","pp_25061841_480.jpg":"480x611","pp_25061841_340.jpg":"340x432","pp_25061841_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1237","hd_25061829_1920.jpg":"1920x1080","k_25061829_1280.jpg":"1280x1280","k_25061829_1024.jpg":"1024x1024","k_25061829_640.jpg":"640x640","k_25061829_480.jpg":"480x480","k_25061829_340.jpg":"340x340","k_25061829_220.jpg":"220x220","o_25061829_1280.jpg":"1280x824","o_25061829_1024.jpg":"1024x659","o_25061829_640.jpg":"640x412","o_25061829_480.jpg":"480x309","o_25061829_340.jpg":"340x219","o_25061829_220.jpg":"220x141","h_25061829_1280.jpg":"1280x854","h_25061829_1024.jpg":"1024x683","h_25061829_640.jpg":"640x427","h_25061829_480.jpg":"480x320","h_25061829_340.jpg":"340x227","h_25061829_220.jpg":"220x147","pp_25061829_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061829_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061829_640.jpg":"640x814","pp_25061829_480.jpg":"480x611","pp_25061829_340.jpg":"340x432","pp_25061829_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25061830_1920.jpg":"1920x1080","k_25061830_1280.jpg":"1280x1280","k_25061830_1024.jpg":"1024x1024","k_25061830_640.jpg":"640x640","k_25061830_480.jpg":"480x480","k_25061830_340.jpg":"340x340","k_25061830_220.jpg":"220x220","o_25061830_1280.jpg":"1280x853","o_25061830_1024.jpg":"1024x682","o_25061830_640.jpg":"640x426","o_25061830_480.jpg":"480x320","o_25061830_340.jpg":"340x226","o_25061830_220.jpg":"220x146","h_25061830_1280.jpg":"1280x854","h_25061830_1024.jpg":"1024x683","h_25061830_640.jpg":"640x427","h_25061830_480.jpg":"480x320","h_25061830_340.jpg":"340x227","h_25061830_220.jpg":"220x147","pp_25061830_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061830_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061830_640.jpg":"640x814","pp_25061830_480.jpg":"480x611","pp_25061830_340.jpg":"340x432","pp_25061830_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x1460","hd_25085906_1920.jpg":"1920x1080","k_25085906_1280.jpg":"1280x1280","k_25085906_1024.jpg":"1024x1024","k_25085906_640.jpg":"640x640","k_25085906_480.jpg":"480x480","k_25085906_340.jpg":"340x340","k_25085906_220.jpg":"220x220","o_25085906_1280.jpg":"1280x1460","o_25085906_1024.jpg":"1024x1168","o_25085906_640.jpg":"640x730","o_25085906_480.jpg":"480x547","o_25085906_340.jpg":"340x387","o_25085906_220.jpg":"220x250","h_25085906_1280.jpg":"1280x854","h_25085906_1024.jpg":"1024x683","h_25085906_640.jpg":"640x427","h_25085906_480.jpg":"480x320","h_25085906_340.jpg":"340x227","h_25085906_220.jpg":"220x147","pp_25085906_1280.jpg":"1280x1628","pp_25085906_1024.jpg":"1024x1303","pp_25085906_640.jpg":"640x814","pp_25085906_480.jpg":"480x611","pp_25085906_340.jpg":"340x432","pp_25085906_220.jpg":"220x280"},{"size0":"566x585","hd_25085907_1920.jpg":"1920x1080","k_25085907_1280.jpg":"1280x1280","k_25085907_1024.jpg":"1024x1024","k_25085907_640.jpg":"640x640","k_25085907_480.jpg":"480x480","k_25085907_340.jpg":"340x340","k_25085907_220.jpg":"220x220","o_25085907_1280.jpg":"1280x1322","o_25085907_1024.jpg":"1024x1058","o_25085907_640.jpg":"640x661","o_25085907_480.jpg":"480x496","o_25085907_340.jpg":"340x351","o_25085907_220.jpg":"220x227","h_25085907_1280.jpg":"1280x854","h_25085907_1024.jpg":"1024x683","h_25085907_640.jpg":"640x427","h_25085907_480.jpg":"480x320","h_25085907_340.jpg":"340x227","h_25085907_220.jpg":"220x147","pp_25085907_1280.jpg":"1280x1628","pp_25085907_1024.jpg":"1024x1303","pp_25085907_640.jpg":"640x814","pp_25085907_480.jpg":"480x611","pp_25085907_340.jpg":"340x432","pp_25085907_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x536","hd_25085914_1920.jpg":"1920x1080","k_25085914_1280.jpg":"1280x1280","k_25085914_1024.jpg":"1024x1024","k_25085914_640.jpg":"640x640","k_25085914_480.jpg":"480x480","k_25085914_340.jpg":"340x340","k_25085914_220.jpg":"220x220","o_25085914_1280.jpg":"1280x536","o_25085914_1024.jpg":"1024x428","o_25085914_640.jpg":"640x268","o_25085914_480.jpg":"480x201","o_25085914_340.jpg":"340x142","o_25085914_220.jpg":"220x92","h_25085914_1280.jpg":"1280x854","h_25085914_1024.jpg":"1024x683","h_25085914_640.jpg":"640x427","h_25085914_480.jpg":"480x320","h_25085914_340.jpg":"340x227","h_25085914_220.jpg":"220x147","pp_25085914_1280.jpg":"1280x1628","pp_25085914_1024.jpg":"1024x1303","pp_25085914_640.jpg":"640x814","pp_25085914_480.jpg":"480x611","pp_25085914_340.jpg":"340x432","pp_25085914_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4424069 Threads: 6 Questions: 141142306 Slow queries: 59879 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4212272 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/imam-studio-na-manhattanu-radio-sam-za-najvece-svjetske-brendove-a-svoje-zablace-ne-bih-dao-ni-za-milijune-dolara-1298545 [printLink] => /dalmacija/obala/imam-studio-na-manhattanu-radio-sam-za-najvece-svjetske-brendove-a-svoje-zablace-ne-bih-dao-ni-za-milijune-dolara-1298545?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 719805 [name] => NEDJELJKO NED MATURA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-15 09:09:48 [main_article_id] => 0 [alias] => nedjeljko-ned-matura [link] => /tag/nedjeljko-ned-matura ) [1] => stdClass Object ( [id] => 334857 [name] => new york [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => new-york [link] => /tag/new-york ) [2] => stdClass Object ( [id] => 211722 [name] => manhattan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => manhattan [link] => /tag/manhattan ) [3] => stdClass Object ( [id] => 297010 [name] => zablaće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zablace [link] => /tag/zablace ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BARBA IZ AMERIKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Imam studio na Manhattanu, radio sam za najveće svjetske brendove, a svoje Zablaće ne bih dao ni za milijune dolara‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3143 [name] => Jordanka Grubač [username] => jordanka-gruba [email] => jordanka-gruba@sd.hr [password] => $2y$10$mfgr/rLSzS.YG29Joawh8eMoSixr2ky.oJA2tbFx5IhCFP1KqO0o2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jordanka-grubac-3143 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1661 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/e2ca3bd7500ba4a410e63bb33d936aa5?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/25061836.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Nedjeljko Matura, za novu domovinu Ned, jako je vezan za korijene i stari kraj (na fotografiji sa kćeri Emily)

 

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/25061836.jpg [title] =>

Nedjeljko Matura, za novu domovinu Ned, jako je vezan za korijene i stari kraj (na fotografiji sa kćeri Emily)

 

 

Nikša Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/25061841.jpg [title] =>

Nedjeljko, brat, mati i otac u Ameriku su otišli 1966. godine

Nikša Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/25061829.jpg [title] =>

Ned Matura sa kćeri Emily ispred obiteljske kuće

Nikša Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/25061830.jpg [title] =>

Nema ovakvog pogleda u New Yorku, ne vidi se tamo ništa od smoga

Nikša Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/25085906.jpg [title] =>

Evo jednog Nedova rada, tko ne bi uzeo ove naočale?

Privatni album Ned Matura ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/25085907.jpg [title] =>

Strelicom gore lijevo je označen položaj Nedova studija

Privatni album Ned Matura ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/25085914.jpg [title] =>

Unutrašnjost studija na Manhattanu

Privatni album Ned Matura ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad mi je prijatelj ispričao da ima malu obvezu povremeno pogledati kuću jednog našijenca, Zablaćanina u Americi, u glavi mi se smjesta stvorila slika postarijeg barbe sijede glave koji pomalo teško, s jednom rukom na križima, a drugom o štapu, šeta svojim rodnim mjestom. U kariranoj flanelastoj košulji, ponajviše crvenog uzorka, a kad je zima i dobro fudranoj.

Onda sam nekidan upoznala barbu Amerikanca. Koji uopće nije barba, nego bi mene, s obzirom da je deset godina mlađi, mogao zvati "teta Jordanka"... Rođen je 1960. u Šibeniku.

---

---

Nedjeljko Matura - za novu domovinu Ned - treća je generacija zablaćkih Amerikanaca. Otac Tomislav i mati Nedjeljka (rođena Grgas Bile), oboje su umrli prošlog ljeta u razmaku od tri mjeseca, on u 92. a ona u 90. godini.

Dida Milan Matura otišao je u Ameriku pred Drugi svjetski rat. Baba Josipa, zvana još i Vanda, pridružila mu se kasnije, početkom 1960-ih..., sjeća se Nedjeljko.

Dida spašen iz oceana

Dida Milan, koji je bio u trgovačkoj mornarici, nastanio se u New Yorku. Tamo je stigao nakon što su dva broda na kojima je radio torpedirana tijekom njegovih putovanja. Dva puta je spašen iz oceana.

- Moj otac Tomislav Matura nije vidio svog oca, a moga dida Milana otprilike od 1940. do 1962., kad je otac posjetio NYC.

A moj dida vidio je da bi se tamo mogao započeti novi život. Snažna osobnost, elokventan, komunikativan, teški radnik, a znao je i baratati novcem. U New Yorku je radio na istovaru kao lučki radnik u dijelu Manhattana koji zovu "Paklena kuhinja".

Novac je, naravno, slao obitelji u Zablaće.

---

image

Nedjeljko, brat, mati i otac u Ameriku su otišli 1966. godine

Nikša Stipaničev/Cropix
---

- Tako vrijedan radnik i snalažljiv, sa smislom za biznis, dida Milan je na kraju uspio kupiti stambenu zgradu od 10 stanova u newyorškom Hell‘s Kitchenu. Tu je postojala mala jugoslavenska zajednica i hrvatska crkva. Oko 1960. godine dida je svojoj ženi Josipi i najstarijem sinu Tomislavu, mom ocu, poslao 5000 dolara za kupnju kuće u Šibeniku. Pronašli su "mini vilu" u Zadarskoj ulici. Tu smo rođeni moj stariji brat Milan i ja. Sada moj stariji brat posjeduje tu kuću, dobio ju je od oca, a ja sam vlasnik mamine stare obiteljske kuće u Zablaću. Ona mi ju je darovala, pomalo je obnavljam, uređujem, restauriram, da ni po čemu ne odskače od starine.

Po svemu se vidi, Nedjeljko je vezan za korijene i stari kraj. Inače, zaista ne znam tko bi koncem ožujka došao s kraja na kraj svijeta na šest dana, pa će ponovno u lipnju, pa će do konca godine još barem nekoliko puta.

U Zablaću uređuje tu staru materinu kuću, a trenutno je koncentriran na - konobu. Želi sve ostaviti po starinsku, a opet poljepšati i poboljšati. U glavi mu je slika dida koji sjedi u konobi, a oko njega dica...

Kad je vidio da se u starom kraju s majstorima teško dogovara, uhvatio se velikog dijela posla - sam. S rođacima je i inače stalno u kontaktu preko društvenih mreža i platformi. Jako mu je važno održavati kontakt s ljudima koje pozna od rođenja. U glavi su mu i danas, ima sve priče iz vremena prababe i bake, koje je slušao od majke.

Nedjeljko, brat, mati i otac u Ameriku su otišli 1966. godine.

Ali ne parobrodom kao dida, nego avionom iz Italije. Otac Tomislav do tada je radio u tvornici u Ražinama. Od cijele obitelji, prvi se u domovinu počeo vraćati upravo Ned, od 1982., i to nakon višegodišnje pauze. Počeli su dolaziti i roditelji, obično na kakav sprovod.

Na Pratt Univerzitetu

- Došao sam jer sam želio posjetiti dida Milana i babu Josipu koji su tad opet živili u Zablaću, a i svu našu rodbinu, cijelu širu obitelj u Šibeniku i Zablaću. Tu sam doveo i tadašnju djevojku, kasnije suprugu, Patriciju Buckley, da je upoznaju. Moju babu Josipu zvali su, ne znam zašto, Vanda, pa sam ja svojoj starijoj kćerki kao srednje ime nadjenuo Vanda. A mlađoj kćeri kao srednje nadjenuo sam ime moje druge bake Cecilije.

U svoju vezanost za obitelj i stari kraj Ned Matura utkao je i u svojevrsni anagram osobnih imena svojih dviju kćerki.

U kući su roditelji govorili hrvatski, a to je i njega "spasilo" od zaborava materinskoga jezika. Bio je to, doduše, zablaćki hrvatski pa je štošta morao ponovo učiti kad je počeo dolaziti u Hrvatsku. Hrvatski govori za sporazumijevanje - odlično. Kaže, kako prolaze dani boravka ovdje - i njegov je hrvatski sve bolji.

Ned Matura danas je profesionalni fotograf s vlastitim studiom na Manhattanu. Evo što je tome prethodilo.

---

image

Unutrašnjost studija na Manhattanu

Privatni album Ned Matura
---

Osnovnu školu završio je u New Yorku, koji od doseljenja zapravo nije napuštao. Pohađao je teološku srednju školu, ali svjetovnog tipa, no ona ga je, kaže, naučila kako biti pozitivan, kako stremiti pozitivnom životu i pozitivnom odnosu prema drugima, kako poštovati razlike među ljudima. S jednim od svojih učitelja i danas je u kontaktu.

Već je tu naučio crtati i svirati gitaru i tu su na vidjelo počeli izlaziti njegovi talenti s kojima je kasnije ostvario profesiju. Visoka škola za ilustraciju bila je na Pratt Univerzitetu i tu je naučio umjetničko oblikovanje: crtati, slikati, fotografirati, raditi skulpture... raditi glazbu, naprosto, raditi rukama, emocijama i glavom. Kod nas bi se to zvalo primijenjena umjetnost jer izabrao je smjer za komercijalno oblikovanje, a komercijalna fotografija postala je za dugo godina njegova osnovna profesija.

- Ta mi je škola otvorila oči u svijet, za sve ono što mogu napraviti svojim rukama - i danas mi koriste stvari koje sam davno tamo naučio.

Danas, Nedjeljko Matura profesionalni je fotograf. I glazbenik. Biti profesionalni fotograf s vlastitim studiom na Manhattanu - kako do toga doći, i što to danas znači?

Svi smo na digitali

- Ja sam se okrenuo komercijalnoj fotografiji i ilustraciji. Nekih pet godina sam radio za druge, a onda sam se osamostalio. Moj prvi nauk bio je posao s kamerom na mijeh, Deardorff, tada vrlo skupom, profesionalnom kamerom. Bilo je to još vrijeme filma, ja sam najviše radio za katalošku prodaju za J.C. Penny. Oni koji su radili s takvim kamerama mogli su raditi vrhunske fotografije, pa sam mogao i ja. Vlastiti fotografski studio otvorio sam 1989. godine, radeći uglavnom za časopise, a snimao sam i reklamne i kataloške fotografije. Radio sam i za Elle Decor, pa za Metropolitan Home, House Beautiful, Home Magazin, Oprah, New York Times Magazin, Swarovski America, Vanity Fare, This Old Hause, Time INC., Money Magazin, Elle, Saveur, GQ, New York Magazin i 20/20 Magazin.

---

image

Evo jednog Nedova rada, tko ne bi uzeo ove naočale?

Privatni album Ned Matura
---

- Sad smo, naravno, kaže Ned, svi na digitalnim aparatima. No još prije digitalne fotografije, tamo od ekonomske krize 2008., počelo je biti sve manje posla. Moja je sreća bila da sam 2003. kupio vlastiti studio, taj na Manhattanu. To je četvrt u kojoj su nekad bile tiskare i industrijski pogoni za konfekciju. Iza njih su ostale hale s visokim stropovima i puno svjetla, nitko to nije rušio, tu su sad umjetnički ateljei i studija poput moga. Posla je sve manje, i dalje zbog ekonomske krize, a zatim... danas i mobitelom možeš napraviti dobru fotografiju. Najam poslovnih prostora se u međuvremenu podigao za 70 posto. Meni je koristio smisao za posao mojih roditelja, i moga dida, pa sam u pravo vrijeme kupio taj studio, i kuću.

Od tada do danas, sve se u Americi promijenilo. Kuća koju je kupio u Brooklynu sad košta barem 10 puta više.

- Zbog ekonomske krize 2008. i pandemije Covida od 2020. daleko je manje posla. Ali ja imam vlastiti Studio za grafiku, slikanje, fotografiju - na Manhattanu je i pun je svjetla! On mi pruža veliku sigurnost u životu, zato mene toliko ne brine što je posla daleko manje nego prije krize.

Nedjeljko Matura kroz školovanje je bio i izvrstan sportaš. Tek da spomenemo, da je preskočio 2 metra uvis!

Sve sam naučio

- Imao sam dobre učitelje i dobre škole, oni su me naučili da je sve moguće - i preskočiti 2 metra uvis, i ostvariti karijeru i vlastiti studio na Manhattanu! Samo za ilustraciju, već 20 godina radim komercijalne fotografije naočala za jednog proizvođača i njegove kataloge. I uvijek to radim iznova, ali nikad isto, jer to su nas učili na Prattu. Uče vas da budete znatiželjni i kreativni. Pa i danas kad slažem neki kadar, u glavi imam "lekcije" s Pratta i ono što mi je tada govorila jedna moja profesorica.

U novom tisućljeću, i opet nakon izvjesne pauze, Nedjeljko je bio prvi iz svoje familije koji je došao u stari kraj.

- Došao sam 2000. posjetiti rodbinu u Zablaću i moju tetu Milenu Baranović. Živjela je u kući u Zadarskoj. Moj je cilj sada dolaziti bar tri-četiri puta godišnje. Jest da je malo teže nego ranije "praviti novce", ali, gle, ipak zaradim, a sad kad je manje posla, mogu se okrenuti mojoj drugoj ljubavi, glazbi. Mogu svirati, zatim renoviram aute, oldtimere, specijalnost su mi MGB. Mogu već sad ići u penziju ili čekati 70 godina i početi živjeti od najma studija. Ne volim ovamo dolaziti sam, pa je sa mnom u ožujku bila Stephanie, a sad je moja kćer Emily.

---

image

Ned Matura sa kćeri Emily ispred obiteljske kuće

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Emily je naslijedila očeve sportske gene - i, kako rekosmo, prababino ime Cecili, od Cecilije pa se zove Emily Cecile Buckley Matura. Sestra je od druge babe dobila srednje ime Vanda:

- Bila je vrlo uspješna nogometašica u osnovnoj, srednjoj školi i na koledžu. Svojevremeno je upravo na fakultetu izabrana u Women‘s Lacrosse, iako se u početku bavila samo nogometom, i to soccer. Ali kako je odlična sportašica, brzo se prilagodila. Završila je sportski menadžment pa i sada odavde, iz Zablaća online rukovodi sa 6 penjačkih kampova na području NYC metropole.

Eto tako Emily (Cecilija) živi u Denveru, Colorado, a trenutno radi u Zablaću svojih predaka, Hrvatska. I dalje se sportom bavi aktivno, u zadnje vrijeme ekstremnim trčanjem na duge staze. Ned se želi sa kćerkom fotografirati ispred kamenog praga na ulaznim vratima njegove stare kuće kojoj ga neki neodoljivi zov, neki imaginarni magnet stalno iznova vuče s Manhattana iz divno uređenog ateljea, na ove strane.

Udar ekonomske krize

Ekonomska kriza u Americi (i u svijetu...) donijela je Nedjeljku manje posla, ali možda više drugih zadovoljstava.

Spomenuli smo glazbu.. Sad piše muziku i tekstove za skladbe koje izvodi uz gitaru. Posvećen je, kaže, alt rocku, svira i blues, svira sve, sam ili u nekom bandu. U jednoj zgodi sjedio je na starim skalama i slušao probe klape Klačarda na ribarskoj večeri u Šibeniku.

Na pauzi su mu momci iz klape prišli, kasnije je s Jurom Celićem na gitari i Denisom Jakovljevićem na kontrabasu, na pozornici izveo nekoliko svojih skladbi. Ostali su u kontaktu.

---

image

Strelicom gore lijevo je označen položaj Nedova studija

Privatni album Ned Matura
---

Roditelji Nedjeljka Mature, mama Josipa Vanda i otac Tomislav, sahranjeni su lani, naravno, u obiteljskoj grobnici u njihovu Zablaću.

U njegovu sjećanju sad postoje samo priče i uspomene, cijelu jednu ili dvi generacije unatrag. Za dugovječnost svojih roditelja kaže:

- Oni su živjeli i hranili se daleko zdravije od mene. Mati je iza kuće u Queensu imala vrt i uzgajala sve dalmatinsko povrće i to smo jeli. Nakon svakog ručka obavezno bi prigovarala što nismo jeli još...

Bilo je u njenom vrtu toga i za dijeljenje, viška svega, ali ona se nije mogla odreći toga posla i svoga vrta. Živjeli su u New Yorku, na svoj način snažno vezani za zavičaj.

Mi mlađa generacija tako ne živimo. Škole su nam otvorile pogled u svijet. Moji su roditelji rasli bez očeva koji su u vrijeme njihova djetinjstva i odrastanja bili u Americi, i ja sam jako dobro razumio taj njihov mentalni sklop. Da, radio sam i ja s materom u vrtu, znam saditi pomidore, i kako se uz njih stavi štap, kako se škope i vežu. I kad bi joj sve to napravio, opet ih je ona morala taknuti svojom rukom...

---

image

Nema ovakvog pogleda u New Yorku, ne vidi se tamo ništa od smoga

Nikša Stipaničev/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Privatni album Ned Matura Privatni album Ned Matura Privatni album Ned Matura
Nikša Stipaničev/Cropix

Nedjeljko Matura, za novu domovinu Ned, jako je vezan za korijene i stari kraj (na fotografiji sa kćeri Emily)

 

 

Nikša Stipaničev/Cropix

Nedjeljko, brat, mati i otac u Ameriku su otišli 1966. godine

Nikša Stipaničev/Cropix

Ned Matura sa kćeri Emily ispred obiteljske kuće

Nikša Stipaničev/Cropix

Nema ovakvog pogleda u New Yorku, ne vidi se tamo ništa od smoga

Privatni album Ned Matura

Evo jednog Nedova rada, tko ne bi uzeo ove naočale?

Privatni album Ned Matura

Strelicom gore lijevo je označen položaj Nedova studija

Privatni album Ned Matura

Unutrašnjost studija na Manhattanu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/imam-studio-na-manhattanu-radio-sam-za-najvece-svjetske-brendove-a-svoje-zablace-ne-bih-dao-ni-za-milijune-dolara-1298545 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=007dc88012e3a01c4b227e228b673cd2026d9fc0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Imam+studio+na+Manhattanu%2C+radio+sam+za+najve%C4%87e+svjetske+brendove%2C+a+svoje+Zabla%C4%87e%0Ane+bih+dao+ni+za+milijune+dolara%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fimam-studio-na-manhattanu-radio-sam-za-najvece-svjetske-brendove-a-svoje-zablace-ne-bih-dao-ni-za-milijune-dolara-1298545 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fimam-studio-na-manhattanu-radio-sam-za-najvece-svjetske-brendove-a-svoje-zablace-ne-bih-dao-ni-za-milijune-dolara-1298545 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BARBA IZ AMERIKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ObalaBARBA IZ AMERIKE

‘Imam studio na Manhattanu, radio sam za najveće svjetske brendove, a svoje Zablaće ne bih dao ni za milijune dolara‘

Piše Jordanka Grubač
15. lipnja 2023. - 11:01
Nedjeljko Matura, za novu domovinu Ned, jako je vezan za korijene i stari kraj (na fotografiji sa kćeri Emily)    Nikša Stipaničev/Cropix

Kad mi je prijatelj ispričao da ima malu obvezu povremeno pogledati kuću jednog našijenca, Zablaćanina u Americi, u glavi mi se smjesta stvorila slika postarijeg barbe sijede glave koji pomalo teško, s jednom rukom na križima, a drugom o štapu, šeta svojim rodnim mjestom. U kariranoj flanelastoj košulji, ponajviše crvenog uzorka, a kad je zima i dobro fudranoj.

Onda sam nekidan upoznala barbu Amerikanca. Koji uopće nije barba, nego bi mene, s obzirom da je deset godina mlađi, mogao zvati "teta Jordanka"... Rođen je 1960. u Šibeniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 09:22