stdClass Object ( [id] => 1048300 [title] => Ima samo 15 godina i stotine kilometara u nogama: za biciklističke okršaje po Europi Ivan se čeliči treninzima po rubovima litica Biokova [alias] => ima-samo-15-godina-i-stotine-kilometara-u-nogama-za-biciklisticke-okrsaje-po-europi-ivan-se-celici-treninzima-po-rubu-litica-biokova [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svako malo se Ivan Okmažić, 15-godišnji biciklist iz Makarske, vrati u svoj grad s najvećim priznanjima; u posljednje vrijeme valja istaknuti osvajanje nacionalnog prvenstva u MTB-u, a prvak je bio i na 27. izdanju međunarodne MTB utrke XCO Samobor, koja je i ove godine uvrštena u kalendar Svjetske biciklističke organizacije.

Kao član hrvatske biciklističke reprezentacije, početkom rujna se natjecao na najjačoj cestovnoj etapnoj utrci u Europi za kadete u Češkoj, a riječ je o Utrci mira, na koju je bilo prijavljeno 183 najboljih kadeta Europe. Ivan se plasirao na 36. mjesto, što je izvrstan rezultat. A utrka nije bila nimalo jednostavna...

– Bilo je to kao da si pustio bikove, pravi stampedo, letenje, brzina 40 kilometara na sat, padovi, kolone duge 20 metara... Svi su valjda bili željni utrke, zato što ih zbog korone nije bilo, i bilo je to baš ludo iskustvo. Trener Hrvatskog biciklističkog saveza rekao je da toliko padova nigdje nije vidio – pripovijeda nam Ivan, koji je na ovoj utrci, u tri dana, odvozio 200 kilometara. Pojedine etape bile su duge 80 kilometara.

Iznimna koncentracija

Ovom mladiću, koji se biciklizmom bavi od svoje šeste godine, a vozi utrke od četvrtog razreda osnovne škole, "pedalanje" u laiku opasnim okolnostima nije ništa posebno. Njemu je normalno zaokružiti cijelo Biokovo, pa proći u tri i pol sata 95 kilometara dugu rutu Kozica – Rašćane – Zagvozd – Šestanovac – Dubci – Makarska, ili se za sat i 40 minuta uspeti s lukobrana na Svetog Juru.

Vratolomije koje radi s biciklom, a kojima smo svjedočili za vrijeme fotografiranja, zapravo su sastavni dio biciklizma, koji nije samo cestovni, nego i planinski, pa samim tim iziskuje posebne vještine. Za brdski biciklizam treba, kaže Ivan, iznimna koncentracija, jer staze na Osejavi ili Svetom Petru katkad znaju biti jako zahtjevne i pune iznenađenja. Iako je dovoljna mala nesmotrenost da se "odleti", ispada da veću prijetnju predstavlja cestovni biciklizam budući da nemamo biciklističke staze, a ljeti su gužve užasne.

– Svjestan sam opasnosti na cesti, gdje se vozi 80 kilometara na sat i vozač prođe na pola metra od tebe. Jednom smo brat Luka i ja čak imali nesreću, kad je on slomio ključnu kost i praktički ležao tri mjeseca. Zato mama svaki put upozori da se čuvam nepažljivih vozača – kaže Ivan, dodajući kako uživa veliku podršku roditelja, no i njihovo povjerenje.

Otac Nenad inače je nekadašnji državni prvak te je bio izbornik hrvatske reprezentacije mountain bikea do 2016. godine, a majka Lovorka licencirana je sutkinja Hrvatskog biciklističkog saveza. Nizale su uspjehe i sestra Iva, studentica medicine, Nena, studentica likovne akademije, Ana, studentica fizioterapije, kao i maturant Luka, a s biciklom je vješta i najmlađa Petra.

---

image
Ivanov show 
Ivo Ravlić/Cropix,
---

Kad pitamo Ivana na koje je uspjehe najviše ponosan, bez puno razmišljanja nabraja nastup na Olimpijadi i Europskom prvenstvu, te titulu državnog prvaka u cestovnom prvenstvu.

Trenira skoro svaki dan; ponedjeljak je dan pauze nakon "duplog" nedjeljnog treninga, koji traje i do četiri sata. U prosjeku dnevni trening traje dva sata.

Želim u profesionalce

Za pet godina vidi se u profesionalnom timu, eventualno stepenicu niže.

– Ali to je opet conti ili pro conti team, ako i nije profi. Sve je to prva liga Hrvatske, s jedinom razlikom da timovi koji nisu profi ne mogu voziti Tour The France. Sa svim tim bio bih zadovoljan, jer bi to značilo da živim od biciklizma. Važno je voziti, važno je raditi, a kad se radi, onda se mora i napredovati – jednostavno će Ivan, kojega pitamo i koji je njegov sportski moto.

– Sve što radiš, treba se davati 100 posto, i moraš to voljeti. Onda moraš uspjeti – kaže Ivan, na što dodajemo kako on očito jako voli i školu kad je i u gimnaziji odličan učenik. Točnije, prosjek u prvom razredu bio mu je čak 4,9! Smije se.

– Svemu pristupam tako. U što god krenem, nisam tu došao gubiti vrijeme, nego dati sve od sebe da to i napravim kako spada – objašnjava ovaj 15-godišnjak koji zimi, u vrijeme kada ne može voziti bicikl, trenira košarku, nogomet, atletiku...

Otkad je krenuo na utrke, od devete godine pa do danas izmijenio je sedam bicikala. Trenutno ih ima tri na raspolaganju. Mountain bike za utrke, vrijednu 50 tisuća kuna, koju je dobio od Grada Makarske. Ima cestovnu za utrku, i naposljetku gradski bicikl za free style, za u školu...

– Grad je vidio moje uspjehe i bio je spreman uložiti, a vrijednost ovog bicikla nije mala. Puno znači kad netko prepozna tvoj rad, i kad te konkretno podrži i na tome im hvala. Veliku stvar, na kojoj sam im zahvalan, radi i Biciklistički klub Makarska, koji osim organizacije uspona na Biokovo i Biciklijade, ulaže u troškove puta za natjecanja, u rezervne dijelove... A kad bi nas prepoznao neki veći sponzor, e to bi bila prava stvar – kaže Ivan.

Osim velikih troškova za rezervne dijelove, jer svaka dva mjeseca treba uložiti u novi par guma, nisu mali izdaci ni za prehranu. Ona podrazumijeva gelove, izotonike, tzv. recovery, ali i hranu.

Mamina kuhinja

Za tjedni meni brine se mama Lovorka, koja, kaže Ivan, kuha raznoliko, a on, svjestan toga da je u razvoju, jede sve. A i tko bi u osmeročlanoj obitelji imao luksuz posebnih prohtjeva?! Ipak, prije utrke važno je pojesti nešto lagano, pa to najčešće bude pašta, eventualno s malo piletine.

Suprotno očekivanjima, pripreme uoči utrke budu u vidu posve laganog treninga, a najjači tempo udari se dva do tri tjedna prije. Nakon odrađene utrke, Ivan priznaje kako bi odmah sutradan ponovno sjeo na bicikl, no mora se poštedjeti ili, kako kaže, ne ispucati odmah sve metke.

---

image
U surovom kršu
Ivo Ravlić/Cropix,
---

Od izazova koji su pred njim nastup je na svjetskom prvenstvu, bilo cestovnom ili brdskom, i dakako, u tome bi volio ostvariti dobar rezultat. Ove godine u kategoriji juniora to ne očekuje, ali za dvije bi godine, kaže, moglo biti rezultata. Iako se ovaj gimnazijalac vidi kao profesionalni biciklist, poput svojih sestara nastavlja školovanje, a u njegovu slučaju izbor će po svemu sudeći pasti na računarstvo. S obzirom na posvećenost svemu čega se uhvati, ne sumnjamo da će i u tome biti jednako uspješan.

---

Vozio s probušenom gumom


– Na zadnjoj utrci bila su tri kruga, a u drugom mi je uletio čavao u gumu. Čuo sam svaki krug nešto, a kako sam vidio da imam tri minute prednosti, nabio sam čavao u gumu, došao u cilj, kad ono guma baš u tom trenutku izdušila. Moglo se dogoditi i prije, a ovako sam pobijedio s tri minute prednosti. No uvijek moraš paziti, bez obzira na prednost – kaže Ivan.

---

---

Podrška čitave obitelji


Okmažići su zanimljiva obitelj ne samo po tome što su tako uspješni i u sportu i u školi, nego i po toj nekakvoj vedrini i optimizmu koji prirodno zrači iz ove brojne familije. Zajedništvo i međusobna podrška jako su bitni, a Okmažići svojim primjerom najbolje pokazuju u kojoj je mjeri to zaista tako.

– Naravno da mi puno znači podrška obitelji, kad ih je toliko i svi te bodre i vesele se tvojim uspjesima. Ali taj osjećaj ti daje snagu ne samo od obitelji, nego i prijatelja, a katkad i od ljudi od kojih ne bih očekivao takvu podršku – kaže Ivan.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽIVOT NA DVA KOTAČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => ŽIVOT NA DVA KOTAČA 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-09-25 09:22:43 [created_by] => 3131 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-10-02 19:59:38 [modified_by] => 3131 [publish_up] => 2020-10-02 19:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2251 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/09\/25\/14774992.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/25\/14775026.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/25\/14775024.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/25\/14775022.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/25\/14775020.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/25\/14775006.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/25\/14775002.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravlic\/Cropix, ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix, ","Ivo Ravlic\/Cropix, ","Ivo Ravlic\/Cropix, ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix, ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix, ","Ivo Ravlic\/Cropix, "],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Treba paziti na svakom centimetru staze","Ivanov show\u00a0","","Biciklizam je iznimno zahtjevan sport","Nemojte ovo raditi sa svojim biciklom","U surovom kr\u0161u","Dr\u017eavni prvak pred svojom Makarskom"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_14774992_1280.jpg":"1280x1280","k_14774992_1024.jpg":"1024x1024","k_14774992_640.jpg":"640x640","k_14774992_480.jpg":"480x480","k_14774992_340.jpg":"340x340","k_14774992_220.jpg":"220x220","o_14774992_1280.jpg":"1280x853","o_14774992_1024.jpg":"1024x682","o_14774992_640.jpg":"640x426","o_14774992_480.jpg":"480x320","o_14774992_340.jpg":"340x226","o_14774992_220.jpg":"220x146","h_14774992_1280.jpg":"1280x854","h_14774992_1024.jpg":"1024x683","h_14774992_640.jpg":"640x427","h_14774992_480.jpg":"480x320","h_14774992_340.jpg":"340x227","h_14774992_220.jpg":"220x147","pp_14774992_1280.jpg":"1006x1280","pp_14774992_1024.jpg":"805x1024","pp_14774992_640.jpg":"503x640","pp_14774992_480.jpg":"377x480","pp_14774992_340.jpg":"267x340","pp_14774992_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14775026_1280.jpg":"1280x1280","k_14775026_1024.jpg":"1024x1024","k_14775026_640.jpg":"640x640","k_14775026_480.jpg":"480x480","k_14775026_340.jpg":"340x340","k_14775026_220.jpg":"220x220","o_14775026_1280.jpg":"1280x853","o_14775026_1024.jpg":"1024x682","o_14775026_640.jpg":"640x426","o_14775026_480.jpg":"480x320","o_14775026_340.jpg":"340x226","o_14775026_220.jpg":"220x146","h_14775026_1280.jpg":"1280x854","h_14775026_1024.jpg":"1024x683","h_14775026_640.jpg":"640x427","h_14775026_480.jpg":"480x320","h_14775026_340.jpg":"340x227","h_14775026_220.jpg":"220x147","pp_14775026_1280.jpg":"1006x1280","pp_14775026_1024.jpg":"805x1024","pp_14775026_640.jpg":"503x640","pp_14775026_480.jpg":"377x480","pp_14775026_340.jpg":"267x340","pp_14775026_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_14775024_1280.jpg":"1280x1280","k_14775024_1024.jpg":"1024x1024","k_14775024_640.jpg":"640x640","k_14775024_480.jpg":"480x480","k_14775024_340.jpg":"340x340","k_14775024_220.jpg":"220x220","o_14775024_1280.jpg":"1280x1920","o_14775024_1024.jpg":"1024x1536","o_14775024_640.jpg":"640x960","o_14775024_480.jpg":"480x720","o_14775024_340.jpg":"340x510","o_14775024_220.jpg":"220x330","h_14775024_1280.jpg":"1280x854","h_14775024_1024.jpg":"1024x683","h_14775024_640.jpg":"640x427","h_14775024_480.jpg":"480x320","h_14775024_340.jpg":"340x227","h_14775024_220.jpg":"220x147","pp_14775024_1280.jpg":"1006x1280","pp_14775024_1024.jpg":"805x1024","pp_14775024_640.jpg":"503x640","pp_14775024_480.jpg":"377x480","pp_14775024_340.jpg":"267x340","pp_14775024_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14775022_1280.jpg":"1280x1280","k_14775022_1024.jpg":"1024x1024","k_14775022_640.jpg":"640x640","k_14775022_480.jpg":"480x480","k_14775022_340.jpg":"340x340","k_14775022_220.jpg":"220x220","o_14775022_1280.jpg":"1280x853","o_14775022_1024.jpg":"1024x682","o_14775022_640.jpg":"640x426","o_14775022_480.jpg":"480x320","o_14775022_340.jpg":"340x226","o_14775022_220.jpg":"220x146","h_14775022_1280.jpg":"1280x854","h_14775022_1024.jpg":"1024x683","h_14775022_640.jpg":"640x427","h_14775022_480.jpg":"480x320","h_14775022_340.jpg":"340x227","h_14775022_220.jpg":"220x147","pp_14775022_1280.jpg":"1006x1280","pp_14775022_1024.jpg":"805x1024","pp_14775022_640.jpg":"503x640","pp_14775022_480.jpg":"377x480","pp_14775022_340.jpg":"267x340","pp_14775022_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14775020_1280.jpg":"1280x1280","k_14775020_1024.jpg":"1024x1024","k_14775020_640.jpg":"640x640","k_14775020_480.jpg":"480x480","k_14775020_340.jpg":"340x340","k_14775020_220.jpg":"220x220","o_14775020_1280.jpg":"1280x853","o_14775020_1024.jpg":"1024x682","o_14775020_640.jpg":"640x426","o_14775020_480.jpg":"480x320","o_14775020_340.jpg":"340x226","o_14775020_220.jpg":"220x146","h_14775020_1280.jpg":"1280x854","h_14775020_1024.jpg":"1024x683","h_14775020_640.jpg":"640x427","h_14775020_480.jpg":"480x320","h_14775020_340.jpg":"340x227","h_14775020_220.jpg":"220x147","pp_14775020_1280.jpg":"1006x1280","pp_14775020_1024.jpg":"805x1024","pp_14775020_640.jpg":"503x640","pp_14775020_480.jpg":"377x480","pp_14775020_340.jpg":"267x340","pp_14775020_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14775006_1280.jpg":"1280x1280","k_14775006_1024.jpg":"1024x1024","k_14775006_640.jpg":"640x640","k_14775006_480.jpg":"480x480","k_14775006_340.jpg":"340x340","k_14775006_220.jpg":"220x220","o_14775006_1280.jpg":"1280x853","o_14775006_1024.jpg":"1024x682","o_14775006_640.jpg":"640x426","o_14775006_480.jpg":"480x320","o_14775006_340.jpg":"340x226","o_14775006_220.jpg":"220x146","h_14775006_1280.jpg":"1280x854","h_14775006_1024.jpg":"1024x683","h_14775006_640.jpg":"640x427","h_14775006_480.jpg":"480x320","h_14775006_340.jpg":"340x227","h_14775006_220.jpg":"220x147","pp_14775006_1280.jpg":"1006x1280","pp_14775006_1024.jpg":"805x1024","pp_14775006_640.jpg":"503x640","pp_14775006_480.jpg":"377x480","pp_14775006_340.jpg":"267x340","pp_14775006_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14775002_1280.jpg":"1280x1280","k_14775002_1024.jpg":"1024x1024","k_14775002_640.jpg":"640x640","k_14775002_480.jpg":"480x480","k_14775002_340.jpg":"340x340","k_14775002_220.jpg":"220x220","o_14775002_1280.jpg":"1280x853","o_14775002_1024.jpg":"1024x682","o_14775002_640.jpg":"640x426","o_14775002_480.jpg":"480x320","o_14775002_340.jpg":"340x226","o_14775002_220.jpg":"220x146","h_14775002_1280.jpg":"1280x854","h_14775002_1024.jpg":"1024x683","h_14775002_640.jpg":"640x427","h_14775002_480.jpg":"480x320","h_14775002_340.jpg":"340x227","h_14775002_220.jpg":"220x147","pp_14775002_1280.jpg":"1006x1280","pp_14775002_1024.jpg":"805x1024","pp_14775002_640.jpg":"503x640","pp_14775002_480.jpg":"377x480","pp_14775002_340.jpg":"267x340","pp_14775002_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7480545 Threads: 1 Questions: 1603474572 Slow queries: 4760280 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110602330 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/ima-samo-15-godina-i-stotine-kilometara-u-nogama-za-biciklisticke-okrsaje-po-europi-ivan-se-celici-treninzima-po-rubu-litica-biokova-1048300 [printLink] => /dalmacija/obala/ima-samo-15-godina-i-stotine-kilometara-u-nogama-za-biciklisticke-okrsaje-po-europi-ivan-se-celici-treninzima-po-rubu-litica-biokova-1048300?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 619390 [name] => Ivan Okmažić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-02 21:57:21 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-okmazic [link] => /tag/ivan-okmazic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 342485 [name] => biciklist [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => biciklist [link] => /tag/biciklist ) [2] => stdClass Object ( [id] => 154308 [name] => osejava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => osejava [link] => /tag/osejava ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽIVOT NA DVA KOTAČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ima samo 15 godina i stotine kilometara u nogama: za biciklističke okršaje po Europi Ivan se čeliči treninzima po rubovima litica Biokova [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3131 [name] => Ivona Ćirak [username] => ivona-irak [email] => ivona-irak@sd.hr [password] => $2y$10$NWVp9CJ2FAf.tC3BdlxF6OPIWdPGjwUoSXZ0S2dr7ZQXbyj09P0dm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivona-cirak-3131 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1649 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ffa632ff6ff670d6ffefcddd6a924042?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/25/14774992.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlic/Cropix, [mainImageDesc] => Treba paziti na svakom centimetru staze [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/25/14774992.jpg [title] => Treba paziti na svakom centimetru staze Ivo Ravlic/Cropix, ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/25/14775026.jpg [title] => Ivanov show  Ivo Ravlić/Cropix, ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/25/14775024.jpg [title] => Ivo Ravlic/Cropix, ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/25/14775022.jpg [title] => Biciklizam je iznimno zahtjevan sport Ivo Ravlic/Cropix, ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/25/14775020.jpg [title] => Nemojte ovo raditi sa svojim biciklom Ivo Ravlić/Cropix, ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/25/14775006.jpg [title] => U surovom kršu Ivo Ravlić/Cropix, ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/25/14775002.jpg [title] => Državni prvak pred svojom Makarskom Ivo Ravlic/Cropix, ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Svako malo se Ivan Okmažić, 15-godišnji biciklist iz Makarske, vrati u svoj grad s najvećim priznanjima; u posljednje vrijeme valja istaknuti osvajanje nacionalnog prvenstva u MTB-u, a prvak je bio i na 27. izdanju međunarodne MTB utrke XCO Samobor, koja je i ove godine uvrštena u kalendar Svjetske biciklističke organizacije.

Kao član hrvatske biciklističke reprezentacije, početkom rujna se natjecao na najjačoj cestovnoj etapnoj utrci u Europi za kadete u Češkoj, a riječ je o Utrci mira, na koju je bilo prijavljeno 183 najboljih kadeta Europe. Ivan se plasirao na 36. mjesto, što je izvrstan rezultat. A utrka nije bila nimalo jednostavna...

– Bilo je to kao da si pustio bikove, pravi stampedo, letenje, brzina 40 kilometara na sat, padovi, kolone duge 20 metara... Svi su valjda bili željni utrke, zato što ih zbog korone nije bilo, i bilo je to baš ludo iskustvo. Trener Hrvatskog biciklističkog saveza rekao je da toliko padova nigdje nije vidio – pripovijeda nam Ivan, koji je na ovoj utrci, u tri dana, odvozio 200 kilometara. Pojedine etape bile su duge 80 kilometara.

Iznimna koncentracija

Ovom mladiću, koji se biciklizmom bavi od svoje šeste godine, a vozi utrke od četvrtog razreda osnovne škole, "pedalanje" u laiku opasnim okolnostima nije ništa posebno. Njemu je normalno zaokružiti cijelo Biokovo, pa proći u tri i pol sata 95 kilometara dugu rutu Kozica – Rašćane – Zagvozd – Šestanovac – Dubci – Makarska, ili se za sat i 40 minuta uspeti s lukobrana na Svetog Juru.

Vratolomije koje radi s biciklom, a kojima smo svjedočili za vrijeme fotografiranja, zapravo su sastavni dio biciklizma, koji nije samo cestovni, nego i planinski, pa samim tim iziskuje posebne vještine. Za brdski biciklizam treba, kaže Ivan, iznimna koncentracija, jer staze na Osejavi ili Svetom Petru katkad znaju biti jako zahtjevne i pune iznenađenja. Iako je dovoljna mala nesmotrenost da se "odleti", ispada da veću prijetnju predstavlja cestovni biciklizam budući da nemamo biciklističke staze, a ljeti su gužve užasne.

– Svjestan sam opasnosti na cesti, gdje se vozi 80 kilometara na sat i vozač prođe na pola metra od tebe. Jednom smo brat Luka i ja čak imali nesreću, kad je on slomio ključnu kost i praktički ležao tri mjeseca. Zato mama svaki put upozori da se čuvam nepažljivih vozača – kaže Ivan, dodajući kako uživa veliku podršku roditelja, no i njihovo povjerenje.

Otac Nenad inače je nekadašnji državni prvak te je bio izbornik hrvatske reprezentacije mountain bikea do 2016. godine, a majka Lovorka licencirana je sutkinja Hrvatskog biciklističkog saveza. Nizale su uspjehe i sestra Iva, studentica medicine, Nena, studentica likovne akademije, Ana, studentica fizioterapije, kao i maturant Luka, a s biciklom je vješta i najmlađa Petra.

---

image
Ivanov show 
Ivo Ravlić/Cropix,
---

Kad pitamo Ivana na koje je uspjehe najviše ponosan, bez puno razmišljanja nabraja nastup na Olimpijadi i Europskom prvenstvu, te titulu državnog prvaka u cestovnom prvenstvu.

Trenira skoro svaki dan; ponedjeljak je dan pauze nakon "duplog" nedjeljnog treninga, koji traje i do četiri sata. U prosjeku dnevni trening traje dva sata.

Želim u profesionalce

Za pet godina vidi se u profesionalnom timu, eventualno stepenicu niže.

– Ali to je opet conti ili pro conti team, ako i nije profi. Sve je to prva liga Hrvatske, s jedinom razlikom da timovi koji nisu profi ne mogu voziti Tour The France. Sa svim tim bio bih zadovoljan, jer bi to značilo da živim od biciklizma. Važno je voziti, važno je raditi, a kad se radi, onda se mora i napredovati – jednostavno će Ivan, kojega pitamo i koji je njegov sportski moto.

– Sve što radiš, treba se davati 100 posto, i moraš to voljeti. Onda moraš uspjeti – kaže Ivan, na što dodajemo kako on očito jako voli i školu kad je i u gimnaziji odličan učenik. Točnije, prosjek u prvom razredu bio mu je čak 4,9! Smije se.

– Svemu pristupam tako. U što god krenem, nisam tu došao gubiti vrijeme, nego dati sve od sebe da to i napravim kako spada – objašnjava ovaj 15-godišnjak koji zimi, u vrijeme kada ne može voziti bicikl, trenira košarku, nogomet, atletiku...

Otkad je krenuo na utrke, od devete godine pa do danas izmijenio je sedam bicikala. Trenutno ih ima tri na raspolaganju. Mountain bike za utrke, vrijednu 50 tisuća kuna, koju je dobio od Grada Makarske. Ima cestovnu za utrku, i naposljetku gradski bicikl za free style, za u školu...

– Grad je vidio moje uspjehe i bio je spreman uložiti, a vrijednost ovog bicikla nije mala. Puno znači kad netko prepozna tvoj rad, i kad te konkretno podrži i na tome im hvala. Veliku stvar, na kojoj sam im zahvalan, radi i Biciklistički klub Makarska, koji osim organizacije uspona na Biokovo i Biciklijade, ulaže u troškove puta za natjecanja, u rezervne dijelove... A kad bi nas prepoznao neki veći sponzor, e to bi bila prava stvar – kaže Ivan.

Osim velikih troškova za rezervne dijelove, jer svaka dva mjeseca treba uložiti u novi par guma, nisu mali izdaci ni za prehranu. Ona podrazumijeva gelove, izotonike, tzv. recovery, ali i hranu.

Mamina kuhinja

Za tjedni meni brine se mama Lovorka, koja, kaže Ivan, kuha raznoliko, a on, svjestan toga da je u razvoju, jede sve. A i tko bi u osmeročlanoj obitelji imao luksuz posebnih prohtjeva?! Ipak, prije utrke važno je pojesti nešto lagano, pa to najčešće bude pašta, eventualno s malo piletine.

Suprotno očekivanjima, pripreme uoči utrke budu u vidu posve laganog treninga, a najjači tempo udari se dva do tri tjedna prije. Nakon odrađene utrke, Ivan priznaje kako bi odmah sutradan ponovno sjeo na bicikl, no mora se poštedjeti ili, kako kaže, ne ispucati odmah sve metke.

---

image
U surovom kršu
Ivo Ravlić/Cropix,
---

Od izazova koji su pred njim nastup je na svjetskom prvenstvu, bilo cestovnom ili brdskom, i dakako, u tome bi volio ostvariti dobar rezultat. Ove godine u kategoriji juniora to ne očekuje, ali za dvije bi godine, kaže, moglo biti rezultata. Iako se ovaj gimnazijalac vidi kao profesionalni biciklist, poput svojih sestara nastavlja školovanje, a u njegovu slučaju izbor će po svemu sudeći pasti na računarstvo. S obzirom na posvećenost svemu čega se uhvati, ne sumnjamo da će i u tome biti jednako uspješan.

---

Vozio s probušenom gumom


– Na zadnjoj utrci bila su tri kruga, a u drugom mi je uletio čavao u gumu. Čuo sam svaki krug nešto, a kako sam vidio da imam tri minute prednosti, nabio sam čavao u gumu, došao u cilj, kad ono guma baš u tom trenutku izdušila. Moglo se dogoditi i prije, a ovako sam pobijedio s tri minute prednosti. No uvijek moraš paziti, bez obzira na prednost – kaže Ivan.

---

---

Podrška čitave obitelji


Okmažići su zanimljiva obitelj ne samo po tome što su tako uspješni i u sportu i u školi, nego i po toj nekakvoj vedrini i optimizmu koji prirodno zrači iz ove brojne familije. Zajedništvo i međusobna podrška jako su bitni, a Okmažići svojim primjerom najbolje pokazuju u kojoj je mjeri to zaista tako.

– Naravno da mi puno znači podrška obitelji, kad ih je toliko i svi te bodre i vesele se tvojim uspjesima. Ali taj osjećaj ti daje snagu ne samo od obitelji, nego i prijatelja, a katkad i od ljudi od kojih ne bih očekivao takvu podršku – kaže Ivan.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlic/Cropix, Ivo Ravlić/Cropix, Ivo Ravlic/Cropix, Ivo Ravlic/Cropix, Ivo Ravlić/Cropix, Ivo Ravlić/Cropix, Ivo Ravlic/Cropix,
Ivo Ravlic/Cropix,
Treba paziti na svakom centimetru staze
Ivo Ravlić/Cropix,
Ivanov show 
Ivo Ravlic/Cropix,
Biciklizam je iznimno zahtjevan sport
Ivo Ravlić/Cropix,
Nemojte ovo raditi sa svojim biciklom
Ivo Ravlić/Cropix,
U surovom kršu
Ivo Ravlic/Cropix,
Državni prvak pred svojom Makarskom
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/ima-samo-15-godina-i-stotine-kilometara-u-nogama-za-biciklisticke-okrsaje-po-europi-ivan-se-celici-treninzima-po-rubu-litica-biokova-1048300 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ad4ce2474bd3328ba654117c44e8c300481b7f2c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ima+samo+15+godina+i+stotine+kilometara+u+nogama%3A+za+biciklisti%C4%8Dke+okr%C5%A1aje+po+Europi+Ivan+se+%C4%8Deli%C4%8Di+treninzima+po+rubovima+litica+Biokova&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fima-samo-15-godina-i-stotine-kilometara-u-nogama-za-biciklisticke-okrsaje-po-europi-ivan-se-celici-treninzima-po-rubu-litica-biokova-1048300 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fima-samo-15-godina-i-stotine-kilometara-u-nogama-za-biciklisticke-okrsaje-po-europi-ivan-se-celici-treninzima-po-rubu-litica-biokova-1048300 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽIVOT NA DVA KOTAČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
ObalaŽIVOT NA DVA KOTAČA

Ima samo 15 godina i stotine kilometara u nogama: za biciklističke okršaje po Europi Ivan se čeliči treninzima po rubovima litica Biokova

2. listopada 2020. - 21:57

Svako malo se Ivan Okmažić, 15-godišnji biciklist iz Makarske, vrati u svoj grad s najvećim priznanjima; u posljednje vrijeme valja istaknuti osvajanje nacionalnog prvenstva u MTB-u, a prvak je bio i na 27. izdanju međunarodne MTB utrke XCO Samobor, koja je i ove godine uvrštena u kalendar Svjetske biciklističke organizacije.

Kao član hrvatske biciklističke reprezentacije, početkom rujna se natjecao na najjačoj cestovnoj etapnoj utrci u Europi za kadete u Češkoj, a riječ je o Utrci mira, na koju je bilo prijavljeno 183 najboljih kadeta Europe. Ivan se plasirao na 36. mjesto, što je izvrstan rezultat. A utrka nije bila nimalo jednostavna...

– Bilo je to kao da si pustio bikove, pravi stampedo, letenje, brzina 40 kilometara na sat, padovi, kolone duge 20 metara... Svi su valjd...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 23:46