StoryEditorOCM
ObalaNERETVANI SKEPTIČNI

Hoće li zaživjeti pokušalište za mandarine?: ‘Zakasnili su 20 godina, ništa od toga, ovo je obično ruganje pred izbore‘

Piše Stanislav Soldo
1. travnja 2024. - 21:41

Je li pokušalište za agrume trebalo otvoriti već odavno, odnosno je li takav projekt zakasnio za neretvansku poljoprivredu, pitanje je koje ovih dana postavljaju neretvanski poljoprivrednici.

Podsjetimo, nedaleko od Ušća Neretve uskoro kreće pokusna proizvodnja agruma. "Pokušalište za agrume" službeni je naziv projekta kojega zajednički provode Dubrovačko-neretvanska županija i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. Slično pokušalište za masline uspješno djeluje već desetak godina u Kaštelima.

Novi nasadi

- Ovo je projekt koji je pokrenula Dubrovačko-neretvanska županija, ali nije se mogao realizirati bez dobre volje i prihvaćanja Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a.

Danas s velikim zadovoljstvom nazočimo početku rada pokušališta. Ovdje će se saditi novi nasadi i ispitivati postojeći te je to jedan nužan korak za proizvodnju agruma, ali i drugih poljoprivrednih proizvoda u dolini Neretve -  istaknuo je župan Nikola Dobroslavić.

Naime, pokušalište za agrume smješteno je na području Crepine, na površini od 1,1 hektar. Zemljište na kojem se nalazi otkupila je Dubrovačko-neretvanska županija te ga je, temeljem potpisanoga sporazuma, ustupila HAPIH-u čiji će stručnjaci provoditi znanstveno-stručna istraživanja.

Svrha pokušališta je unaprjeđenje uzgoja agruma u dolini Neretve, pa će se u sklopu njega istraživati postojeće sorte agruma te postepeno uvoditi nove, kako bi se ispitale mogućnosti njihova uzgoja na ovome području.

- Sadnja prvih eksperimentalnih nasada agruma započinje iza Uskrsa. Ispitivat ćemo sve inovativne modele uzgoja, ali i one postojeće.

S obzirom da već imamo velike nasade postojećih sorti, jednim dijelom ćemo nastojati unaprijediti njihovu proizvodnju, ali ćemo raditi i na introdukciji novih sorti kako bi se proizvodnja agruma proširila izvan određenoga perioda u godini. Tako bi se postigla i veća cijena, ali i veća kvaliteta.

Osim što je cilj pokušališta unaprijediti dosadašnji uzgoj agruma u dolini Neretve, svrha je i pružiti znanstvenu, tehničku i stručnu podršku proizvođačima. Koncept je takav da nastupamo partnerski sa svim zainteresiranima - otkupljivačima, proizvođačima, rasadničarima itd., kako bi zajedničkim naporima došli do pozitivnih rezultata.

S obzirom da se 95 posto cjelokupne proizvodnje agruma u RH nalazi se u DNŽ, ista je od velikoga gospodarskoga značaja. Stoga smo izuzetno sretni i zadovoljni što možemo danas ovdje prezentirati zemljište pripremljeno za sadnju novih nasada agruma - istaknula je ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, doc. dr. sc. Darja Sokolić.

Naglasila je također kako će se ove godine u neretvanskim voćnjacima ponovno provoditi i SIT tehnika, odnosno biološko suzbijanje mediteranske voćne muhe sterilnim mužjacima.

Vrlo bitan projekt

- Pozdravljam ovaj vrlo bitan projekt "Pokušalište za agrume" kako ćemo napokon na jednom mjestu imati ubuduće znanstvenu podlogu, odnosno znanstvenu podršku za sve proizvođače u dolini Neretve. Pohvalio bih prvo hvalevrijednu inicijativu Dubrovačko-neretvanske županije što su omogućili zemljište za početak ove priče, a onda Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu koja je već priredila zemljište za početak sadnje prvih sortimenata - kazao je gradonačelnik Opuzena Ivan Mataga.

Sadnja bi se odvijala u tri faze, u prvoj fazi bi se sadili postojeći sortimenti, gdje bi se u sljedeće dvije faze sadili novi sortimenti koji bi se uspoređivali s postojećim. Na taj način na jednom mjestu bi imali cjelovito istraživanje gdje bi se proizvođačima i svim ostalim dionicima omogućile znanstveno utvrđene korisne informacije za daljnju proizvodnju, smatra Mataga.

Osim toga, iznimno me veseli informacija što će osim Zavoda za mediteranske kulture, Sveučilište u Dubrovniku, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, Agronomskog fakulteta u Zagrebu itd, HAPIH surađivati i sa Srednjom poljoprivrednom i tehničkom školom Opuzen na ovom projektu, gdje će učenici iz prve ruke u praksi moći sudjelovati na pokušalištu u istražnim radnjama sa svojim nastavnicima i strukom iz HAPIHA.

Na taj način će mladi biti uključeni u praktični rad s najnovijim informacijama prilikom istraživanja i metodama proizvodnje, poručio je Mataga.

Neretvanski proizvođači mandarina pozdravljaju informaciju od ravnateljice HAPIH-a, Darje Sokolić da je završen postupak nabave steriliziranih kukuljica sredozemne voćne muhe i da će se u sljedećih tjedan dana potpisati ugovor s najpovoljnijim ponuditeljem. Tako da će SIT tehnika u borbi sa sredozemnom voćnom muhom ove godine krenuti bez kašnjenja u skladu s dinamičkim planom.

Pokušalište je zakasnilo, ništa od toga…

Prepisivanje iskustva

Milan Franić, agronom, smatra da se kasne barem 20 godina. Da bi se vidjeli neki opipljivi rezultati treba barem još desetak godina. Opet će to biti prepisivanje iskustva iz inozemstva. Nema vise iskusnih stručnjaka za tako ozbiljan posao. Klasika sa šupljom pričom. U Metkoviću je nešto slično bilo sa trešnjama pa je propalo u startu. Očito su izbori a kod nas politika o svemu odlučuje, smatra Franić.

Od pokušališta za agrume ništa ne očekuje ni proizvođač mandarina Matko Filipović.

- Ovo je obično ruganje i zakašnjeli projekt. Dok god se ne riješi pravilnik ili zakon kojim bi se spriječilo i sankcioniralo branje neuvjetne zelene mandarine nema sreće. Pa i ovim postojećim sortama je cijena čista mizerija. Sveli su nas na prosjačenje a otkupni centri su nas u ovih zadnjih pet godina dokrajčili. Mnogo je zapuštenih,iskrčenih i plantaža koje se prodaju.

Svake godine ih je sve više dok ovi samo sastanče i ne nude nikakvo rješenje. Komunikacija s većim brojem proizvođača je nikakva - rezolutan je Filipović.

Slično razmišlja i Jure Stanić.

- Ovo je samo zamagljivanje stvari. Bolje bi bilo da se riješi pitanje ugovora za zakup državnog zemljišta - zaključuje Stanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 17:48