StoryEditorOCM
ObalaTEŽAK PORAZ

HDZ potučen do nogu u dalmatinskom gradu gdje su čvrsto držali vlast, doznajemo tko im je oteo birače i na koji način

Piše Gordana Dragan
8. svibnja 2023. - 13:49

Po broju osvojenih glasova, njih 60 posto od ukupnog broja izišlih birača, koalicija SDP-HNS-HSU apsolutni je pobjednik u osam od ukupno devet mjesnih odbora (MO) na području Grada Trogira i ima 35 vijećnika.

Na drugom mjestu je koalicija Zajedno za Trogir (ZZT) s Hrvatskim suverenistima i HSLS-om koja je dobila 578 glasova (25 posto) osiguravši devet kvartovskih i mjesnih zastupnika. HDZ kao druga po snazi stranka u gradskom parlamentu doživio je opći potop i imat će samo sedam vijećnika, a nezavisna lista Lovorke Kostović-Čilić na Drveniku Velom osvojila je s tri mandata.

Budući da su dobili isti broj glasova, po 54, te po tri vijećnika, lijeva koalicija i nezavisna lista Lovorke Kostović-Čilić morat će naći kompromis na tom otoku.

Tko će biti na čelu Arbanije nakon neriješenog rezultata u boju između opcije predvođene SDP-om i HDZ-a, jer je trenutni rezultat dva naprama dva vijećnika, dok je ZZT dobio jednog, ovisit će o tome kome će se prikloniti upravo taj jedan. Ako konstituiranje Vijeća mjesnog odbora ne uspije, izbori će se u tom čiovskom mjestu morati ponoviti.

U MO-u Travarica, koji sa 6500 stanovnika obuhvaća gotovo polovinu Trogira, lijeva koalicija nikad bolji rezultat nije dobila. Sa šest lokalnih zastupnika iduće četiri godine vodit će taj kvart. HDZ je dobio samo jedan mandat, a ZZT dva.

MO Čiovo predvodi SDP s pet vijećnika, ZZT dobio je tri, a HDZ tek jednog. U MO-u Grad lijeva opcija ima tri vijećnika, a ZZT dva, dok HDZ nije dobio niti jednog, što se ni na jednim dosadašnjim izborima nije dogodilo.

Stanovnici MO Plano i ovoga puta su imali povjerenje u kandidate lijeve koalicije, tek jedan mandat je dobio HDZ, a političko djelovanje ZZT očito nisu prepoznali. U novoosnovanom MO-u Mastrinka je SDP dobio tri mandata, a po jedan ZZT i HDZ.

Drvenik Mali i šesti mandat vodit će SDP i koalicijski partneri, dok je HDZ na Ploči dobio samo jednog vijećnika. Ista koalicija predvodi i MO Žedno gdje su jedini izišli sa svojom kandidacijskom listom.

Predsjednik trogirskog SDP-a i gradonačelnik Ante Bilić zahvalio je građanima na povjerenju te izrazio zadovoljstvo zbog toga što se veliki broj njihovih mladih članova uključio u netom okončane izbore.

- Nije se lako izložiti ispred svojih susjeda te sam siguran da će te mlade osobe dati od sebe pokazati koliko znaju, koliko su sposobni i koliko vole svoj grad - kazao je Bilić.

image

Lokalni HDZ-ovci su u kampanji retuširali i povijest, izbrisavši s fotografije i spomen ploču posvećenu oslobođenju grada 1944. godine

HDZ Trogir

ZZT je posredstvom društvene mreže zahvalio biračima te su se pohvalili kako su se nakon ovih izbora smjestili na drugo mjesto po političkoj snazi u Trogiru, ostavivši iza sebe nacionalno vladajući HDZ. Izjavu Ivane Viljac, predsjednice HDZ-a u Radovanovu gradu, o tako poražavajućim rezultatima te stranke nismo dobili.

Spomenuti izbori, kako se i čulo u kampanji, svojevrstan su test strankama o njihovu trenutačnom lokalnom rejtingu. U razgovoru s građanima čulo se kako Bilić i njegov tim koji proteklih šest godina vodi grad može biti i te kako zadovoljan.

HDZ-a gotovo da nema na trogirskoj političkoj sceni, a ako i osvane u javnosti onda to biva zbog neke afere. Ta stranka izgubila se unutar brojnih frakcija i međusobnih sukoba koji su je gotovo uništile.

Opcija Zajedno za Trogir pojavila se kao građanska platforma na lokalnim izborima 2021. godine i ušla je u Gradsko vijeće s jednim vijećnikom. Netom prije glasanja za članove MO-a osnovali su istoimenu stranku. Nisu se usudili samostalno odmjeriti snage s političkim rivalima, pa su potporu potražili u krajnje desnim Suverenistima i liberalima, što samo po sebi zbunjuje, jer se predstavljaju se kao desni centar.

Tako osnaženima trenutačni rejting pokazuje političku stabilnost, ali dobro upućeni kažu kako će se morati dobro potruditi da pokažu svoju vjerodostojnost. Od njihova člana doznali smo kako su na ovim izborima "pokupili" veliki broj glasova od dijela građana koji su dosad bili vjerni HDZ-u, što možda i ne čudi jer su neki i sami godinama pripadali toj stranci pa znaju kako vješto osvojiti njihov poljuljani teren.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:52