stdClass Object ( [id] => 1337753 [title] => Grupa povjesničara-amatera čuva od zaborava baštinu Grada, ove fotografije pravo su blago: Dnevno istražujem i po 8 sati [alias] => grupa-povjesnicara-amatera-cuva-od-zaborava-bastinu-grada-ove-fotografije-pravo-su-blago-dnevno-istrazujem-i-po-8-sati [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovotjedna najava zatvaranja Facebook grupe Dubrovnik nekad rastužila je mnoge sudionike, simpatizere i pratitelje ove skupine marljivih i ustrajnih entuzijasta, čuvara bogate dubrovačke baštine.

Nakon brojnih reakcija, administrator grupe Ivo Batričević ipak je promijenio odluku te će grupa i dalje biti aktivna u prikupljanju i objavi povijesnih crtica i rijetkih fotografija, razglednica, crteža, slika, dokumenata i video isječaka.

---

---

Istražuje i po osam sati dnevno

Dubrovnik nekad prva je dubrovačka FB grupa povjesničara-amatera, istinskih zaljubljenika i čuvara povijesti: nakon nje je osnovano više sličnih, pa i brojnijih grupa, ali upravo objave grupe Dubrovnik nekad pobuđuju najveću pozornost i reakciju javnosti.

U siječnju 2024. obilježit će 12. obljetnicu rada, što je uz najavu prekida rada bio povod za razgovor s administratorom grupe.

---

image

Ivo Batričević dnevno istražuje i objavljuje po osam sati, a vikendom i kad je kiša čak dvanaest

Ahmet Kalajdžić/Cropix
---

- Imamo nešto manje od 2700 članova jer idemo na kvalitetu, a ne na masovnost. Najveća je greška primiti u grupu svakoga tko to želi. Dosad smo odbili oko 20 tisuća zahtjeva za članstvo, a statistika kaže da je stalno aktivno više od 80 posto članova!

Brojnost stvara nesuglasice jer nekom smeta petokraka, drugom kralj Aleksandar. Povijesno ne možemo odbaciti razdoblje od 1918. do 1990.! Apolitičan sam i u grupi nema politike: uz “škakljivu” objavu, zamolim bez komentara o osobi. To se uvažava i još nitko nije blokiran niti je komentar obrisan - govori Batričević koji je nakon četiri godine plovidbe u Atlantskoj i šest u Orsanu, 30 godina radio u Lučkoj kapetaniji.

Već je pet godina umirovljenik, ali ne miruje: dnevno istražuje i objavljuje po osam sati, a vikendom i kad je kiša čak dvanaest.

Nema radnu sobu i, dalje od ukućana, uz opuštajuću latinoameričku glazbu iz slušalica, radi za kuhinjskim stolom. Sve provjerava iz više izvora.

- Najava zatvaranja grupe bila je već treća i svaki put su nas molili da odustanemo jer da smo najbolja povijesna grupa koja sve kvalitetno obrađuje. Dosad smo u 102 albuma objavili 40 tisuća slika, 20 tisuća u postovima i još 20 tisuća u komentarima! Prosječno dnevno imamo 12,5 objava, a svaka od ukupno 80 tisuća objavljenih slika ima najmanje deset komentara. Želeći reakciju, nekad objavim netočan komentar, posebno o Lapadu, Gružu i brodovima.

---

image

Kavana na Gundulićevoj poljani

Dubrovnik Nekad/Facebook
---

Uz grupu Dubrovnik danas administrator sam i grupe Brodovi nekad i danas, gdje postavljamo isključivo fotografije kojima smo sami autori, nema kopija i objavili smo ih već 30 tisuća! Često je članstvo istodobno u obje grupe, a mjesečno se objavi po 600 fotografija u Dubrovnik nekad i 300 u grupi o brodovima.

Za jedan portal pišem o brodovima u Dubrovniku. Sve iziskuje dosta vremena i došlo je do zasićenja. Nagovarali su me da smanjim tempo, ali ne i točnost koja je 99 posto. Brinem o svakom članu, a da bismo bili atraktivniji, uz albume imamo i rubrike ekocid, kulturocid, zanimljivosti, život u gradu, tjedne vremenske prognoze, ukazujemo na anomalije i uz medije se trudimo sve poboljšati.

Aktivni članovi međusobno mnogo komuniciraju i razmjenjuju sugestije, skeniramo, posjećujemo se i podržavamo kad se netko razboli - kaže sugovornik i otkriva što je bio prvi ‘alarm’ grupe.

---

image

Predratno boćanje na Bosanki

Dubrovnik Nekad/Facebook
---

Sorkočevićev ribnjak

- Bio je to rad nekog električara koji je na Lovrjencu kroz tablu “Non bene pro toto libertas venditur auro” bušilicom probio rupu i kabel! Reagirali smo i digla se silna buka, ploča se kvalitetno reparirala. Sretan sam i zbog skrbi o ribnjaku Petra Sorkočevića (palača HAZU) koji je tri puta zatrpan za radova na Lapadskoj obali i sad je konačno kako treba.

Sretan sam što naš rad prepoznaju i prate mnogi novinari. Primjer je kanalizacije ispod Petke prije 6 godina, pukla je cijev i nije pola godine se nije popravljala te smo alarmirali medije jer tu izlazi sva kanalizacija od Mokošice do Dupca. Zaustavili smo onečišćenje koje je moglo uništiti cijelu sezonu. Inače je ispust od Petke udaljen 1500 metara i postavljen na 100 metara dubine, ali je nakon popravka ispust sad bliži obali. Ali, grad mora imati još dva ispusta jer je infrastruktura preopterećena.

---

image

Čelična lady Margaret Thatcher u posjetu Babinom kuku

Dubrovnik Nekad/Facebook
---

Dubrovnik nekad, s izuzetkom Lastova, područje bivše Dubrovačke Republike izvrsno pokriva:

- Lastovo prometno gravitira Splitu i malo je komentara. Lastovci u grad dođu uglavnom kad im treba sud. Uz povijest, pazimo i ekologiju: smeta nam što se u gradu dnevno siječe desetak stabala! Zadnji primjer je hotel Sumratin, slijedi šuma kod Karingtonke i ostat će samo Petka, Gorica sv. Vlaha, Babin kuk i dio od HAZU-u do ville Eliza.

Za gradnje Lapadskih dvora posječeno je više od 200 stabala alepskog bora, čempresa, maslina, košćela... obećali su vratiti hortikulturu, ali nisu posadili ni 20 genetskih japanskih trešanja. Grad nedovoljno insistira na povratu zelenih površina i dopušta betonizaciju - negoduje Batričević i napominje kako je FB grupa poznata i po druženju:

Omiljena druženja

---

image

Zelena placa 1962. s ponudom dinja iz Albanije i Ulcinja

Dubrovnik Nekad/Facebook
---

- Dosad smo imali 42 stručna i zabavna okupljanja i možda smo jedina grupa koja ih organizira. Zadnje je bilo posjet Đurovića špilji ispod aerodroma i s nama su išli HGSS i speleolozi, posebno smo se opremili kacigama i rasvjetom, a posjetili smo i cavtatsku špilju Šipun te kolekciju školjki, a sve smo okrunili zajedničkim objedom.

Uz iće, piće i ples zabave smo imali na Babinu kuku, a tu je i pet druženja samo za članove s Bucom, Srđanom i Vukanom: na Babinu kuku i u uvali Lapad trajali su po šest sati bez pauze, i već planiramo nove.

Prva smo grupa građana koji su nakon znanstvenika i konzervatora, uz stručno vodstvo Ivana Viđena obišli podzemlje katedrale. Posjetili smo i podzemnu kriptu Muzičke škole i već dva puta posjetili branu iznad Zatona, samo 1,5 km zračne linije od Babina kuka. Duga je 80 i visoka 14 metara, izgrađena 1962. za navodnjavanje i autokamp Soderini. Sokol Grad smo posjetili odmah po otvorenju, pleli svilu u Konavlima kod Antonije Rusković Radonić - ističe Batričević kojega pitamo i strahuje li od ponavljanja.

---

image

Dubrovačka djeca cvijeća nakon Woodstocka 1969.

Dubrovnik Nekad/Facebook
---

- Nema ponavljanja slika! Još imamo mnogo što novog reći. No, zbog “iznošenja” materijala iz grupe nastojim unikate objavljivati “na kapaljku”. Kroz objave i komentare članovi se druže, uče i ponavljaju povijest, tu je i nostalgija naše mladosti. Mnoge su nas slike rasplakale.

Obnovio sam i mnoge izgorene snimke i materijale, a Denis Ajduković je predao arhivu tamburaša njegova oca za objavu. Objavljujemo i u grupi Zavazda Konavle da se očuva baština. To je ogroman materijal, a “razbistrili” smo i neke povijesne nedoumice, npr. o hotelu Petka izgrađenom oko 1877. Imamo ga na slikama skupine brodova iz 1880. pred Daksom, ali ga nema i na fotografiji Gruža i XII dubrovačkog iz 1873-75. gdje je tamo i dalje gusta šuma. Ipak, uprava hotela Petka ističe da drže tradiciju iz 1867., što ne može biti jer je sadašnji hotel Petka izgrađen 1961. i na lokaciji oko 80 metara od prvotnog hotela i to nije najstariji aktivni hotel, nego je to Pucić Palace.

---

image

Ivona Puhiera, Miss ex Jugoslavije 1968.

Dubrovnik Nekad/Facebook
---

---

Nesrazmjer razvoja grada

Ivo Batričević ističe kako često ukazuje na nesrazmjer razvoja grada:

- Stalno ponavljam da razvoj i širenje grada idu brzo, ali ne prate parkirnu, cestovnu i ukupnu komunalnu infrastrukturu. Pumpne stanice su uglavnom u parkovima i šire vonj, a kad se začepe pumpe, nastaje zastoj i sve se preljeva u more.

Veliki je odjek imao i naš poticaj rada Civilne zaštite jer su se sirene u ratu dobro čule, ali više ne i radijus im je samo 850 metara. U Lapadu se uopće ne čuju te se nadležni obećali sve riješiti iduće godine.

Tu su i skloništa koja u ovim turbulentnim vremenima moraju funkcionirati, a dio su skladišta umjesto da se obilaze i provjetravaju, pazi na zalihe vode.

---

---

Pomogao Hrvoju Ivankoviću

- Marijanka Knego, Branka Franičević, Tea Batinić, Marija Masle i Marinko Radović koji živi u Njemačkoj, ali je živa enciklopedija i o gradu nema nepoznanica. Osobno sam obični, mali kolekcionar s arhivom.

Najdraži dio kolekcije mi je šest tisuća originalnih kartolina kruzera i ro-ro putničkih brodova. Arhiva sadrži 200 tisuća kartolina, dijapozitiva, digitalnih snimki visoke rezolucije. Dio sam kupio na aukcijama i placi Lapad, ali ne smijem reći koliko sam platio najskuplju!

Mnogo sam radio s Lukšom Lucianovićem oko hotela i pansiona, s Nevenom Jerkovićem brodove. Imam oko 200 tisuća slika brodova u Gružu koje smo Neven, Mimo Sekula, Marki Kusijanović i ja snimali. Pomagala nam je i Maja Nodari, a tu je i grupa mladih koja radi o hotelima. Zamolili su da ih još ne “otkrivam” i neću.

Član grupe je i Hrvoje Ivanković kojemu sam pomogao u pisanju nove filmske monografije te suradnik više anglosaksonskih enciklopedija o brodovima koje s posvetom i zahvalnicom izdavača čuvam kući.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Dubrovnik nekad’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ‘Dubrovnik nekad’ 2 0 7158 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-10 09:36:28 [created_by] => 3088 [created_by_alias] => Ahmet Kalajdžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-10 15:41:16 [modified_by] => 3088 [publish_up] => 2023-11-10 15:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Grupa povjesničara-amatera čuva od zaborava baštinu Grada, ove fotografije pravo su blago: Dnevno istražujem i po 8 sati page_title=Grupa povjesničara-amatera čuva od zaborava baštinu Grada, ove fotografije pravo su blago: Dnevno istražujem i po 8 sati [metakey] => Dubrovnik nekad, ivo batričević, Facebook grupa , stare fotografije, povijest dubrovnika, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26028405.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021355.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/24233171.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/24233168.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021553.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021554.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021555.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021556.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/26021557.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/23195374.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Dubrovnik nekad\/FB, Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/Cropix","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107\/Cropix","Dubrovnik Nekad\/Facebook","Dubrovnik Nekad\/Facebook","Dubrovnik Nekad\/Facebook","Dubrovnik Nekad\/Facebook","Dubrovnik Nekad\/Facebook","Dubrovnik Nekad\/Facebook","Dubrovnik Nekad\/Facebook","Dubrovnik Nekad\/Facebook"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dubrovnik nekad prva je dubrova\u010dka FB grupa povjesni\u010dara-amatera, istinskih zaljubljenika i \u010duvara povijesti<\/p>","

Ivo Batri\u010devi\u0107\u00a0dnevno istra\u017euje i objavljuje po osam sati, a vikendom i kad je ki\u0161a \u010dak dvanaest<\/p>","

Tramvaj u Lapadu i festanjuo Stijepan Gjivi\u0107 u bijelom vestitu<\/p>","

Svira\u010d fanfara, crte\u017e gospara Iva Grbi\u0107a iz 1971.<\/p>","

Predratno bo\u0107anje na Bosanki<\/p>","

\u010celi\u010dna lady Margaret Thatcher u posjetu Babinom kuku<\/p>","

Kavana na Gunduli\u0107evoj poljani<\/p>","

Zelena placa 1962. s ponudom dinja iz Albanije i Ulcinja<\/p>","

Dubrova\u010dka djeca cvije\u0107a nakon Woodstocka 1969.<\/p>","

Ivona Puhiera, Miss ex Jugoslavije 1968.<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26028405_1920.jpg":"1920x1080","k_26028405_1280.jpg":"1280x1280","k_26028405_1024.jpg":"1024x1024","k_26028405_640.jpg":"640x640","k_26028405_480.jpg":"480x480","k_26028405_340.jpg":"340x340","k_26028405_220.jpg":"220x220","o_26028405_1280.jpg":"1280x853","o_26028405_1024.jpg":"1024x682","o_26028405_640.jpg":"640x426","o_26028405_480.jpg":"480x320","o_26028405_340.jpg":"340x226","o_26028405_220.jpg":"220x146","h_26028405_1280.jpg":"1280x854","h_26028405_1024.jpg":"1024x683","h_26028405_640.jpg":"640x427","h_26028405_480.jpg":"480x320","h_26028405_340.jpg":"340x227","h_26028405_220.jpg":"220x147","pp_26028405_1280.jpg":"1280x1628","pp_26028405_1024.jpg":"1024x1303","pp_26028405_640.jpg":"640x814","pp_26028405_480.jpg":"480x611","pp_26028405_340.jpg":"340x432","pp_26028405_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26021355_1920.jpg":"1920x1080","k_26021355_1280.jpg":"1280x1280","k_26021355_1024.jpg":"1024x1024","k_26021355_640.jpg":"640x640","k_26021355_480.jpg":"480x480","k_26021355_340.jpg":"340x340","k_26021355_220.jpg":"220x220","o_26021355_1280.jpg":"1280x853","o_26021355_1024.jpg":"1024x682","o_26021355_640.jpg":"640x426","o_26021355_480.jpg":"480x320","o_26021355_340.jpg":"340x226","o_26021355_220.jpg":"220x146","h_26021355_1280.jpg":"1280x854","h_26021355_1024.jpg":"1024x683","h_26021355_640.jpg":"640x427","h_26021355_480.jpg":"480x320","h_26021355_340.jpg":"340x227","h_26021355_220.jpg":"220x147","pp_26021355_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021355_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021355_640.jpg":"640x814","pp_26021355_480.jpg":"480x611","pp_26021355_340.jpg":"340x432","pp_26021355_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1789x1112","hd_24233171_1920.jpg":"1920x1080","k_24233171_1280.jpg":"1280x1280","k_24233171_1024.jpg":"1024x1024","k_24233171_640.jpg":"640x640","k_24233171_480.jpg":"480x480","k_24233171_340.jpg":"340x340","k_24233171_220.jpg":"220x220","o_24233171_1280.jpg":"1280x795","o_24233171_1024.jpg":"1024x636","o_24233171_640.jpg":"640x397","o_24233171_480.jpg":"480x298","o_24233171_340.jpg":"340x211","o_24233171_220.jpg":"220x136","h_24233171_1280.jpg":"1280x854","h_24233171_1024.jpg":"1024x683","h_24233171_640.jpg":"640x427","h_24233171_480.jpg":"480x320","h_24233171_340.jpg":"340x227","h_24233171_220.jpg":"220x147","pp_24233171_1280.jpg":"1280x1628","pp_24233171_1024.jpg":"1024x1303","pp_24233171_640.jpg":"640x814","pp_24233171_480.jpg":"480x611","pp_24233171_340.jpg":"340x432","pp_24233171_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1102x1251","hd_24233168_1920.jpg":"1920x1080","k_24233168_1280.jpg":"1280x1280","k_24233168_1024.jpg":"1024x1024","k_24233168_640.jpg":"640x640","k_24233168_480.jpg":"480x480","k_24233168_340.jpg":"340x340","k_24233168_220.jpg":"220x220","o_24233168_1280.jpg":"1280x1453","o_24233168_1024.jpg":"1024x1162","o_24233168_640.jpg":"640x726","o_24233168_480.jpg":"480x544","o_24233168_340.jpg":"340x385","o_24233168_220.jpg":"220x249","h_24233168_1280.jpg":"1280x854","h_24233168_1024.jpg":"1024x683","h_24233168_640.jpg":"640x427","h_24233168_480.jpg":"480x320","h_24233168_340.jpg":"340x227","h_24233168_220.jpg":"220x147","pp_24233168_1280.jpg":"1280x1628","pp_24233168_1024.jpg":"1024x1303","pp_24233168_640.jpg":"640x814","pp_24233168_480.jpg":"480x611","pp_24233168_340.jpg":"340x432","pp_24233168_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x630","hd_26021553_1920.jpg":"1920x1080","k_26021553_1280.jpg":"1280x1280","k_26021553_1024.jpg":"1024x1024","k_26021553_640.jpg":"640x640","k_26021553_480.jpg":"480x480","k_26021553_340.jpg":"340x340","k_26021553_220.jpg":"220x220","o_26021553_1280.jpg":"1280x840","o_26021553_1024.jpg":"1024x672","o_26021553_640.jpg":"640x420","o_26021553_480.jpg":"480x315","o_26021553_340.jpg":"340x223","o_26021553_220.jpg":"220x144","h_26021553_1280.jpg":"1280x854","h_26021553_1024.jpg":"1024x683","h_26021553_640.jpg":"640x427","h_26021553_480.jpg":"480x320","h_26021553_340.jpg":"340x227","h_26021553_220.jpg":"220x147","pp_26021553_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021553_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021553_640.jpg":"640x814","pp_26021553_480.jpg":"480x611","pp_26021553_340.jpg":"340x432","pp_26021553_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1367x1001","hd_26021554_1920.jpg":"1920x1080","k_26021554_1280.jpg":"1280x1280","k_26021554_1024.jpg":"1024x1024","k_26021554_640.jpg":"640x640","k_26021554_480.jpg":"480x480","k_26021554_340.jpg":"340x340","k_26021554_220.jpg":"220x220","o_26021554_1280.jpg":"1280x937","o_26021554_1024.jpg":"1024x749","o_26021554_640.jpg":"640x468","o_26021554_480.jpg":"480x351","o_26021554_340.jpg":"340x248","o_26021554_220.jpg":"220x161","h_26021554_1280.jpg":"1280x854","h_26021554_1024.jpg":"1024x683","h_26021554_640.jpg":"640x427","h_26021554_480.jpg":"480x320","h_26021554_340.jpg":"340x227","h_26021554_220.jpg":"220x147","pp_26021554_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021554_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021554_640.jpg":"640x814","pp_26021554_480.jpg":"480x611","pp_26021554_340.jpg":"340x432","pp_26021554_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x691","hd_26021555_1920.jpg":"1920x1080","k_26021555_1280.jpg":"1280x1280","k_26021555_1024.jpg":"1024x1024","k_26021555_640.jpg":"640x640","k_26021555_480.jpg":"480x480","k_26021555_340.jpg":"340x340","k_26021555_220.jpg":"220x220","o_26021555_1280.jpg":"1280x921","o_26021555_1024.jpg":"1024x737","o_26021555_640.jpg":"640x460","o_26021555_480.jpg":"480x345","o_26021555_340.jpg":"340x244","o_26021555_220.jpg":"220x158","h_26021555_1280.jpg":"1280x854","h_26021555_1024.jpg":"1024x683","h_26021555_640.jpg":"640x427","h_26021555_480.jpg":"480x320","h_26021555_340.jpg":"340x227","h_26021555_220.jpg":"220x147","pp_26021555_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021555_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021555_640.jpg":"640x814","pp_26021555_480.jpg":"480x611","pp_26021555_340.jpg":"340x432","pp_26021555_220.jpg":"220x280"},{"size0":"640x524","hd_26021556_1920.jpg":"1920x1080","k_26021556_1280.jpg":"1280x1280","k_26021556_1024.jpg":"1024x1024","k_26021556_640.jpg":"640x640","k_26021556_480.jpg":"480x480","k_26021556_340.jpg":"340x340","k_26021556_220.jpg":"220x220","o_26021556_1280.jpg":"1280x1048","o_26021556_1024.jpg":"1024x838","o_26021556_640.jpg":"640x524","o_26021556_480.jpg":"480x393","o_26021556_340.jpg":"340x278","o_26021556_220.jpg":"220x180","h_26021556_1280.jpg":"1280x854","h_26021556_1024.jpg":"1024x683","h_26021556_640.jpg":"640x427","h_26021556_480.jpg":"480x320","h_26021556_340.jpg":"340x227","h_26021556_220.jpg":"220x147","pp_26021556_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021556_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021556_640.jpg":"640x814","pp_26021556_480.jpg":"480x611","pp_26021556_340.jpg":"340x432","pp_26021556_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1001x1163","hd_26021557_1920.jpg":"1920x1080","k_26021557_1280.jpg":"1280x1280","k_26021557_1024.jpg":"1024x1024","k_26021557_640.jpg":"640x640","k_26021557_480.jpg":"480x480","k_26021557_340.jpg":"340x340","k_26021557_220.jpg":"220x220","o_26021557_1280.jpg":"1280x1487","o_26021557_1024.jpg":"1024x1189","o_26021557_640.jpg":"640x743","o_26021557_480.jpg":"480x557","o_26021557_340.jpg":"340x395","o_26021557_220.jpg":"220x255","h_26021557_1280.jpg":"1280x854","h_26021557_1024.jpg":"1024x683","h_26021557_640.jpg":"640x427","h_26021557_480.jpg":"480x320","h_26021557_340.jpg":"340x227","h_26021557_220.jpg":"220x147","pp_26021557_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021557_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021557_640.jpg":"640x814","pp_26021557_480.jpg":"480x611","pp_26021557_340.jpg":"340x432","pp_26021557_220.jpg":"220x280"},{"size0":"569x640","hd_23195374_1920.jpg":"1920x1080","k_23195374_1280.jpg":"1280x1280","k_23195374_1024.jpg":"1024x1024","k_23195374_640.jpg":"640x640","k_23195374_480.jpg":"480x480","k_23195374_340.jpg":"340x340","k_23195374_220.jpg":"220x220","o_23195374_1280.jpg":"1280x1439","o_23195374_1024.jpg":"1024x1151","o_23195374_640.jpg":"640x719","o_23195374_480.jpg":"480x539","o_23195374_340.jpg":"340x382","o_23195374_220.jpg":"220x247","h_23195374_1280.jpg":"1280x854","h_23195374_1024.jpg":"1024x683","h_23195374_640.jpg":"640x427","h_23195374_480.jpg":"480x320","h_23195374_340.jpg":"340x227","h_23195374_220.jpg":"220x147","pp_23195374_1280.jpg":"1280x1628","pp_23195374_1024.jpg":"1024x1303","pp_23195374_640.jpg":"640x814","pp_23195374_480.jpg":"480x611","pp_23195374_340.jpg":"340x432","pp_23195374_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7605960 Threads: 1 Questions: 1616269145 Slow queries: 4798827 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110913541 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/grupa-povjesnicara-amatera-cuva-od-zaborava-bastinu-grada-ove-fotografije-pravo-su-blago-dnevno-istrazujem-i-po-8-sati-1337753 [printLink] => /dalmacija/obala/grupa-povjesnicara-amatera-cuva-od-zaborava-bastinu-grada-ove-fotografije-pravo-su-blago-dnevno-istrazujem-i-po-8-sati-1337753?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 407075 [name] => Dubrovnik nekad [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dubrovnik-nekad [link] => /tag/dubrovnik-nekad ) [1] => stdClass Object ( [id] => 407074 [name] => Ivo Batričević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivo-batricevic [link] => /tag/ivo-batricevic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 519373 [name] => Facebook grupa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => facebook-grupa [link] => /tag/facebook-grupa ) [3] => stdClass Object ( [id] => 324449 [name] => Stare fotografije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stare-fotografije [link] => /tag/stare-fotografije ) [4] => stdClass Object ( [id] => 736254 [name] => povijest dubrovnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-10 12:34:00 [main_article_id] => 0 [alias] => povijest-dubrovnika-0 [link] => /tag/povijest-dubrovnika-0 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Dubrovnik nekad’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Grupa povjesničara-amatera čuva od zaborava baštinu Grada, ove fotografije pravo su blago: Dnevno istražujem i po 8 sati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3088 [name] => Ahmet Kalajdžić [username] => ahmet-kalajd-i [email] => ahmet-kalajd-i@sd.hr [password] => $2y$10$YJzF73/O0qBdzW1vwEhRLOn5rEi9VrK8ctDBd6oPdd081qJbwDrgG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ahmet-kalajdzic-3088 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1606 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/42607fc892c16c91a9aed75d3e0b9426?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26028405.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Dubrovnik nekad/FB, Ahmet Kalajdžić/Cropix [mainImageDesc] =>

Dubrovnik nekad prva je dubrovačka FB grupa povjesničara-amatera, istinskih zaljubljenika i čuvara povijesti

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26028405.jpg [title] =>

Dubrovnik nekad prva je dubrovačka FB grupa povjesničara-amatera, istinskih zaljubljenika i čuvara povijesti

Dubrovnik nekad/FB, Ahmet Kalajdžić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021355.jpg [title] =>

Ivo Batričević dnevno istražuje i objavljuje po osam sati, a vikendom i kad je kiša čak dvanaest

Ahmet Kalajdžić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/24233171.jpg [title] =>

Tramvaj u Lapadu i festanjuo Stijepan Gjivić u bijelom vestitu

Dubrovnik Nekad/Facebook ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/24233168.jpg [title] =>

Svirač fanfara, crtež gospara Iva Grbića iz 1971.

Dubrovnik Nekad/Facebook ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021553.jpg [title] =>

Predratno boćanje na Bosanki

Dubrovnik Nekad/Facebook ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021554.jpg [title] =>

Čelična lady Margaret Thatcher u posjetu Babinom kuku

Dubrovnik Nekad/Facebook ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021555.jpg [title] =>

Kavana na Gundulićevoj poljani

Dubrovnik Nekad/Facebook ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021556.jpg [title] =>

Zelena placa 1962. s ponudom dinja iz Albanije i Ulcinja

Dubrovnik Nekad/Facebook ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/26021557.jpg [title] =>

Dubrovačka djeca cvijeća nakon Woodstocka 1969.

Dubrovnik Nekad/Facebook ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/23195374.jpg [title] =>

Ivona Puhiera, Miss ex Jugoslavije 1968.

Dubrovnik Nekad/Facebook ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovotjedna najava zatvaranja Facebook grupe Dubrovnik nekad rastužila je mnoge sudionike, simpatizere i pratitelje ove skupine marljivih i ustrajnih entuzijasta, čuvara bogate dubrovačke baštine.

Nakon brojnih reakcija, administrator grupe Ivo Batričević ipak je promijenio odluku te će grupa i dalje biti aktivna u prikupljanju i objavi povijesnih crtica i rijetkih fotografija, razglednica, crteža, slika, dokumenata i video isječaka.

---

---

Istražuje i po osam sati dnevno

Dubrovnik nekad prva je dubrovačka FB grupa povjesničara-amatera, istinskih zaljubljenika i čuvara povijesti: nakon nje je osnovano više sličnih, pa i brojnijih grupa, ali upravo objave grupe Dubrovnik nekad pobuđuju najveću pozornost i reakciju javnosti.

U siječnju 2024. obilježit će 12. obljetnicu rada, što je uz najavu prekida rada bio povod za razgovor s administratorom grupe.

---

image

Ivo Batričević dnevno istražuje i objavljuje po osam sati, a vikendom i kad je kiša čak dvanaest

Ahmet Kalajdžić/Cropix
---

- Imamo nešto manje od 2700 članova jer idemo na kvalitetu, a ne na masovnost. Najveća je greška primiti u grupu svakoga tko to želi. Dosad smo odbili oko 20 tisuća zahtjeva za članstvo, a statistika kaže da je stalno aktivno više od 80 posto članova!

Brojnost stvara nesuglasice jer nekom smeta petokraka, drugom kralj Aleksandar. Povijesno ne možemo odbaciti razdoblje od 1918. do 1990.! Apolitičan sam i u grupi nema politike: uz “škakljivu” objavu, zamolim bez komentara o osobi. To se uvažava i još nitko nije blokiran niti je komentar obrisan - govori Batričević koji je nakon četiri godine plovidbe u Atlantskoj i šest u Orsanu, 30 godina radio u Lučkoj kapetaniji.

Već je pet godina umirovljenik, ali ne miruje: dnevno istražuje i objavljuje po osam sati, a vikendom i kad je kiša čak dvanaest.

Nema radnu sobu i, dalje od ukućana, uz opuštajuću latinoameričku glazbu iz slušalica, radi za kuhinjskim stolom. Sve provjerava iz više izvora.

- Najava zatvaranja grupe bila je već treća i svaki put su nas molili da odustanemo jer da smo najbolja povijesna grupa koja sve kvalitetno obrađuje. Dosad smo u 102 albuma objavili 40 tisuća slika, 20 tisuća u postovima i još 20 tisuća u komentarima! Prosječno dnevno imamo 12,5 objava, a svaka od ukupno 80 tisuća objavljenih slika ima najmanje deset komentara. Želeći reakciju, nekad objavim netočan komentar, posebno o Lapadu, Gružu i brodovima.

---

image

Kavana na Gundulićevoj poljani

Dubrovnik Nekad/Facebook
---

Uz grupu Dubrovnik danas administrator sam i grupe Brodovi nekad i danas, gdje postavljamo isključivo fotografije kojima smo sami autori, nema kopija i objavili smo ih već 30 tisuća! Često je članstvo istodobno u obje grupe, a mjesečno se objavi po 600 fotografija u Dubrovnik nekad i 300 u grupi o brodovima.

Za jedan portal pišem o brodovima u Dubrovniku. Sve iziskuje dosta vremena i došlo je do zasićenja. Nagovarali su me da smanjim tempo, ali ne i točnost koja je 99 posto. Brinem o svakom članu, a da bismo bili atraktivniji, uz albume imamo i rubrike ekocid, kulturocid, zanimljivosti, život u gradu, tjedne vremenske prognoze, ukazujemo na anomalije i uz medije se trudimo sve poboljšati.

Aktivni članovi međusobno mnogo komuniciraju i razmjenjuju sugestije, skeniramo, posjećujemo se i podržavamo kad se netko razboli - kaže sugovornik i otkriva što je bio prvi ‘alarm’ grupe.

---

image

Predratno boćanje na Bosanki

Dubrovnik Nekad/Facebook
---

Sorkočevićev ribnjak

- Bio je to rad nekog električara koji je na Lovrjencu kroz tablu “Non bene pro toto libertas venditur auro” bušilicom probio rupu i kabel! Reagirali smo i digla se silna buka, ploča se kvalitetno reparirala. Sretan sam i zbog skrbi o ribnjaku Petra Sorkočevića (palača HAZU) koji je tri puta zatrpan za radova na Lapadskoj obali i sad je konačno kako treba.

Sretan sam što naš rad prepoznaju i prate mnogi novinari. Primjer je kanalizacije ispod Petke prije 6 godina, pukla je cijev i nije pola godine se nije popravljala te smo alarmirali medije jer tu izlazi sva kanalizacija od Mokošice do Dupca. Zaustavili smo onečišćenje koje je moglo uništiti cijelu sezonu. Inače je ispust od Petke udaljen 1500 metara i postavljen na 100 metara dubine, ali je nakon popravka ispust sad bliži obali. Ali, grad mora imati još dva ispusta jer je infrastruktura preopterećena.

---

image

Čelična lady Margaret Thatcher u posjetu Babinom kuku

Dubrovnik Nekad/Facebook
---

Dubrovnik nekad, s izuzetkom Lastova, područje bivše Dubrovačke Republike izvrsno pokriva:

- Lastovo prometno gravitira Splitu i malo je komentara. Lastovci u grad dođu uglavnom kad im treba sud. Uz povijest, pazimo i ekologiju: smeta nam što se u gradu dnevno siječe desetak stabala! Zadnji primjer je hotel Sumratin, slijedi šuma kod Karingtonke i ostat će samo Petka, Gorica sv. Vlaha, Babin kuk i dio od HAZU-u do ville Eliza.

Za gradnje Lapadskih dvora posječeno je više od 200 stabala alepskog bora, čempresa, maslina, košćela... obećali su vratiti hortikulturu, ali nisu posadili ni 20 genetskih japanskih trešanja. Grad nedovoljno insistira na povratu zelenih površina i dopušta betonizaciju - negoduje Batričević i napominje kako je FB grupa poznata i po druženju:

Omiljena druženja

---

image

Zelena placa 1962. s ponudom dinja iz Albanije i Ulcinja

Dubrovnik Nekad/Facebook
---

- Dosad smo imali 42 stručna i zabavna okupljanja i možda smo jedina grupa koja ih organizira. Zadnje je bilo posjet Đurovića špilji ispod aerodroma i s nama su išli HGSS i speleolozi, posebno smo se opremili kacigama i rasvjetom, a posjetili smo i cavtatsku špilju Šipun te kolekciju školjki, a sve smo okrunili zajedničkim objedom.

Uz iće, piće i ples zabave smo imali na Babinu kuku, a tu je i pet druženja samo za članove s Bucom, Srđanom i Vukanom: na Babinu kuku i u uvali Lapad trajali su po šest sati bez pauze, i već planiramo nove.

Prva smo grupa građana koji su nakon znanstvenika i konzervatora, uz stručno vodstvo Ivana Viđena obišli podzemlje katedrale. Posjetili smo i podzemnu kriptu Muzičke škole i već dva puta posjetili branu iznad Zatona, samo 1,5 km zračne linije od Babina kuka. Duga je 80 i visoka 14 metara, izgrađena 1962. za navodnjavanje i autokamp Soderini. Sokol Grad smo posjetili odmah po otvorenju, pleli svilu u Konavlima kod Antonije Rusković Radonić - ističe Batričević kojega pitamo i strahuje li od ponavljanja.

---

image

Dubrovačka djeca cvijeća nakon Woodstocka 1969.

Dubrovnik Nekad/Facebook
---

- Nema ponavljanja slika! Još imamo mnogo što novog reći. No, zbog “iznošenja” materijala iz grupe nastojim unikate objavljivati “na kapaljku”. Kroz objave i komentare članovi se druže, uče i ponavljaju povijest, tu je i nostalgija naše mladosti. Mnoge su nas slike rasplakale.

Obnovio sam i mnoge izgorene snimke i materijale, a Denis Ajduković je predao arhivu tamburaša njegova oca za objavu. Objavljujemo i u grupi Zavazda Konavle da se očuva baština. To je ogroman materijal, a “razbistrili” smo i neke povijesne nedoumice, npr. o hotelu Petka izgrađenom oko 1877. Imamo ga na slikama skupine brodova iz 1880. pred Daksom, ali ga nema i na fotografiji Gruža i XII dubrovačkog iz 1873-75. gdje je tamo i dalje gusta šuma. Ipak, uprava hotela Petka ističe da drže tradiciju iz 1867., što ne može biti jer je sadašnji hotel Petka izgrađen 1961. i na lokaciji oko 80 metara od prvotnog hotela i to nije najstariji aktivni hotel, nego je to Pucić Palace.

---

image

Ivona Puhiera, Miss ex Jugoslavije 1968.

Dubrovnik Nekad/Facebook
---

---

Nesrazmjer razvoja grada

Ivo Batričević ističe kako često ukazuje na nesrazmjer razvoja grada:

- Stalno ponavljam da razvoj i širenje grada idu brzo, ali ne prate parkirnu, cestovnu i ukupnu komunalnu infrastrukturu. Pumpne stanice su uglavnom u parkovima i šire vonj, a kad se začepe pumpe, nastaje zastoj i sve se preljeva u more.

Veliki je odjek imao i naš poticaj rada Civilne zaštite jer su se sirene u ratu dobro čule, ali više ne i radijus im je samo 850 metara. U Lapadu se uopće ne čuju te se nadležni obećali sve riješiti iduće godine.

Tu su i skloništa koja u ovim turbulentnim vremenima moraju funkcionirati, a dio su skladišta umjesto da se obilaze i provjetravaju, pazi na zalihe vode.

---

---

Pomogao Hrvoju Ivankoviću

- Marijanka Knego, Branka Franičević, Tea Batinić, Marija Masle i Marinko Radović koji živi u Njemačkoj, ali je živa enciklopedija i o gradu nema nepoznanica. Osobno sam obični, mali kolekcionar s arhivom.

Najdraži dio kolekcije mi je šest tisuća originalnih kartolina kruzera i ro-ro putničkih brodova. Arhiva sadrži 200 tisuća kartolina, dijapozitiva, digitalnih snimki visoke rezolucije. Dio sam kupio na aukcijama i placi Lapad, ali ne smijem reći koliko sam platio najskuplju!

Mnogo sam radio s Lukšom Lucianovićem oko hotela i pansiona, s Nevenom Jerkovićem brodove. Imam oko 200 tisuća slika brodova u Gružu koje smo Neven, Mimo Sekula, Marki Kusijanović i ja snimali. Pomagala nam je i Maja Nodari, a tu je i grupa mladih koja radi o hotelima. Zamolili su da ih još ne “otkrivam” i neću.

Član grupe je i Hrvoje Ivanković kojemu sam pomogao u pisanju nove filmske monografije te suradnik više anglosaksonskih enciklopedija o brodovima koje s posvetom i zahvalnicom izdavača čuvam kući.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Dubrovnik nekad/FB, Ahmet Kalajdžić/Cropix Ahmet Kalajdžić/Cropix Dubrovnik Nekad/Facebook Dubrovnik Nekad/Facebook Dubrovnik Nekad/Facebook Dubrovnik Nekad/Facebook Dubrovnik Nekad/Facebook Dubrovnik Nekad/Facebook Dubrovnik Nekad/Facebook Dubrovnik Nekad/Facebook
Dubrovnik nekad/FB, Ahmet Kalajdžić/Cropix

Dubrovnik nekad prva je dubrovačka FB grupa povjesničara-amatera, istinskih zaljubljenika i čuvara povijesti

Ahmet Kalajdžić/Cropix

Ivo Batričević dnevno istražuje i objavljuje po osam sati, a vikendom i kad je kiša čak dvanaest

Dubrovnik Nekad/Facebook

Tramvaj u Lapadu i festanjuo Stijepan Gjivić u bijelom vestitu

Dubrovnik Nekad/Facebook

Svirač fanfara, crtež gospara Iva Grbića iz 1971.

Dubrovnik Nekad/Facebook

Predratno boćanje na Bosanki

Dubrovnik Nekad/Facebook

Čelična lady Margaret Thatcher u posjetu Babinom kuku

Dubrovnik Nekad/Facebook

Kavana na Gundulićevoj poljani

Dubrovnik Nekad/Facebook

Zelena placa 1962. s ponudom dinja iz Albanije i Ulcinja

Dubrovnik Nekad/Facebook

Dubrovačka djeca cvijeća nakon Woodstocka 1969.

Dubrovnik Nekad/Facebook

Ivona Puhiera, Miss ex Jugoslavije 1968.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/grupa-povjesnicara-amatera-cuva-od-zaborava-bastinu-grada-ove-fotografije-pravo-su-blago-dnevno-istrazujem-i-po-8-sati-1337753 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a9606e8ed53465ae10cff8edbc4ee47f15ab24e0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Grupa+povjesni%C4%8Dara-amatera+%C4%8Duva+od+zaborava+ba%C5%A1tinu+Grada%2C+ove+fotografije+pravo+su+blago%3A+Dnevno+istra%C5%BEujem+i+po+8+sati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fgrupa-povjesnicara-amatera-cuva-od-zaborava-bastinu-grada-ove-fotografije-pravo-su-blago-dnevno-istrazujem-i-po-8-sati-1337753 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fgrupa-povjesnicara-amatera-cuva-od-zaborava-bastinu-grada-ove-fotografije-pravo-su-blago-dnevno-istrazujem-i-po-8-sati-1337753 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Dubrovnik nekad’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Obala‘Dubrovnik nekad’

Grupa povjesničara-amatera čuva od zaborava baštinu Grada, ove fotografije pravo su blago: Dnevno istražujem i po 8 sati

Piše Ahmet Kalajdžić
10. studenog 2023. - 16:41
Dubrovnik nekad prva je dubrovačka FB grupa povjesničara-amatera, istinskih zaljubljenika i čuvara povijestiDubrovnik nekad/FB, Ahmet Kalajdžić/Cropix

Ovotjedna najava zatvaranja Facebook grupe Dubrovnik nekad rastužila je mnoge sudionike, simpatizere i pratitelje ove skupine marljivih i ustrajnih entuzijasta, čuvara bogate dubrovačke baštine.

Nakon brojnih reakcija, administrator grupe Ivo Batričević ipak je promijenio odluku te će grupa i dalje biti aktivna u prikupljanju i objavi povijesnih crtica i rijetkih fotografija, razglednica, crteža, slika, dokumenata i video isječaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 10:36