StoryEditorOCM
ObalaOMAŠKA?

Dalmatinski grad raspisao natječaj za komunalne redare i u njemu izostavio bitnu stavku, hoće li ga morati poništiti?

28. ožujka 2024. - 18:41

Donedavno je Grad Makarska imao 10 redara, a sada ih radi osam jer je dvoje dalo otkaz, a i trojica su bila na bolovanju. Stoga je Grad objavio javni natječaj za prijam u službu dvoje komunalno-prometno-pomorskih redara na neodređeno vrijeme u Upravnom odjelu za razvoj Grada.

Prema natječaju koji se poziva na Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj i (regionalnoj) samoupravi te Pravilniku o unutarnjem redu i načinu rada gradske uprave Grada Makarske, kandidati za redare moraju imati završenu srednju stručnu spremu, najmanje godinu dana radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, položen državni stručni ispit, a trebaju poznavati rad na računalu.

Jasne propozicije

I prema sistematizaciji radnih mjesta koja je sastavni dio Pravilnika o unutarnjem redu i načinu rada gradske uprave Makarske iz veljače 2022. godine, također je navedeno da redari moraju imati završenu srednju stručnu spremu, najmanje jednu godinu radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, položen državni stručni ispit, te moraju poznavati rad na računalu.

Dakle, u sistematizaciji kao i u objavljenom javnom natječaju nije naglašeno moraju li redari imati završenu trogodišnju ili četverogodišnju srednju školu, međutim Zakon o komunalnom gospodarstvu članak 111. striktno nalaže da komunalni redar mora imati najmanje gimnazijsko srednjoškolsko obrazovanje ili četverogodišnje strukovno srednjoškolsko obrazovanje.

Obzirom na činjenicu da u natječaju Grada nije naglašeno da kandidati za redare moraju imati završenu četverogodišnju srednju školu, vrlo je vjerojatno da će se na natječaj prijaviti kandidati sa završenom trogodišnjom srednjom strukovnom školom koji neće moći biti primljeni u službu prema navedenom Zakonu za koji i ne trebaju znati, ali bi ga trebali znati službenici Grada koji su sastavljali natječaj koji bi zbog ove omaške mogao biti poništen.

Inače, svi makarski redari imaju završenu ili četverogodišnju srednju školu ili imaju višu stručnu spremu, a među onima koji su ili dali ili dobili otkaze, bilo ih je sa završenom visokom stručnom spremom.

Brojne obveze i ovlasti

Prema sistematizaciji radnih mjesta Grada Makarske, a koja je doživjela osam izmjena, komunalno-prometno-pomorski redar provodi i nadzire prometni red na području svih mjesnih odbora Grada Makarske, obavlja nadzor nad provedbom odluke o uređenju prometa u Gradu i o blokiranju, uklanjanju, premještanju nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila i njihovu čuvanju, nadzor nad provedbom Zakona o sigurnosti prometa na cestama, u dijelu za koji je ovlašten.

Redar izlazi na teren, izriče i naplaćuje kazne, naplaćuje novčanu kaznu za nepropisno zaustavljeno i parkirano vozilo, odnosno izdaje obvezni prekršajni nalog.

Surađuje redar s pravosudnim tijelima, organima prisilne naplate, policijom i drugim tijelima u provođenju mjera prometnog reda, obavlja nadzor nad provedbom Odluke o komunalnom redu, Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama, Odluke o nerazvrstanim cestama, te ostalih odluka koje se odnose na komunalno redarstvo, kao i zakonskih i podzakonskih propisa po kojima je komunalno redarstvo ovlašteno postupati.

Red na pomorskom dobru

Nadalje, redar provodi mjere za korištenje i održavanje deponija, provedbu deratizacije i dezinsekcije, zaštitu od buke, a sada provodi i red na pomorskom dobru, obavlja nadzor nad provedbom odluke o redu na pomorskom dobru, donosi rješenja ili na drugi propisan način naređuje fizičkim i pravnim osobama mjere za održavanje rada na pomorskom dobru, pokreće upravni postupak i naređuje odgovarajuće mjere, naplaćuje novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja, odnosno izdaje obavezni prekršajni nalog.

Vodi poslove iz područja evidencije izvješćivanja i dojave građana, radi njihove daljnje obrade, uz korištenje informatičkih, telekomunikacijskih i drugih tehničkih sredstava.

Prema sistematizaciji radnih mjesta Grada Makarske, a koja je doživjela osam izmjena, komunalno-prometno-pomorski redar provodi i nadzire prometni red na području svih mjesnih odbora Grada Makarske

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:04