StoryEditorOCM
ObalaUSKORO ODLUKA

Dalmatinski grad prodaje građevno zemljište u turističkom mjestu u kome je obiteljsko carstvo držao Nadan Vidošević

Piše Sandra Barčot
18. ožujka 2024. - 18:23

Omiški vijećnici u utorak će na sjednici lokalnog parlamenta raspravljati i o prodaji građevinskog, gradskog zemljišta u vrijednosti od 32.800 eura, odnosno 271 eura po četvornom metru.

A sve na traženje Petra Ćurlina, svima poznatog vlasnika hotela "Dvor" podignutog na "živoj" stijeni na desnoj obali Cetine, za otkup parcele površine 121 kvadrat. U ovom slučaju radi se o parceli u Nemiri, preciznije na Putu Nemire, koja u naravi predstavlja prolaz između dviju privatnih kuća, gdje su granice nesporno vidljive.

Pismo namjere

Obitelj Ćurlin, koja je u posjedu obje kuće, između kojih je gradski dio zemljišta, zatražila pismom namjere za otkup zemljišta, odnosno zahtjevom za ukidanje svojstva javnog dobra, preciznije ukidanje dijela nerazvrstane ceste  7. srpnja 2023. godine.

image

Bivši šef HGK Nadan Vidošević s obitelji je držao turistički kompleks u Nemiri kod Omiša

Damjan Tadić/Cropix

Nemira, to nekada isključivo vikendaško mjesto, udaljeno tek nekoliko minuta vožnje od središta Omiša u smjeru Makarske, u široj se javnosti ponajprije povezuje uz Nadana Vidoševića, bivšeg dugogodišnjeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore, ali i prvog HDZ-ova župana splitsko-dalmatinskog, koji je sa članovima obitelji držao cijeli turistički kompleks. 

Nakon svih pravnih procedura - traženje Upravog odjela za komunalno stambene djelatnosti, uređenje prostora i zaštitu okoliša grada Omiša, procjene vrijednosti navedenog zemljišta, pa napravljenog elaborata od ovlaštenog stručnjaka, uz usklađenost sa tijelima Splitsko-dalmatinske županije, sada je na red došlo i raspisivanje javnog natječaja za prodaju predmetnog građevinskog zemljišta u Nemiri.

Odluku o raspisivanju natječaja donijet će vijećnici na sjednici Gradskog vijeća, po sljedećim uvjetima.

Prodaja se obavlja prikupljanjem pisanih ponuda, uz uplatu jamčevine u iznosu od 10 posto početne cijene nekretnine od 32.800 eura.

Plaća i trošak elaborata

Osim kupoprodajne cijene, izabrani ponuditelj snosi i trošak procjembenog elaborata u iznosu od 537,50 eura, dok će se najpovoljnijom ponudom smatrati ponuda ponuditelja koji je dao najvišu kupoprodajnu cijenu uz ispunjavanje uvjeta natječaja.

A ukoliko dva ili više ponuditelja, ponude istu cijenu, daljnji postupak je javno nadmetanje, odnosno licitacija za ovo zemljište - tko da više!

Premda se i ne očekuje velika navala za kupnju, osim obitelji Ćurlin, budući se ta parcela nalazi između dvije obiteljske kuće, a jedna je već zgrada za turističku djelatnost, odnosno apartmani "Dvor", pa bi objedivanjem i ove gradske parcele u privatnu imovinu, obitelji Ćurlin omogućilo daljnje "slaganje" kompleksa za iznajmljivanje, ugostiteljstvo...

Sada se tek čeka odluka gradskog parlamenta, zeleno svjetlo za raspisivanje natječaja, a onda i sama procedura, gdje se ne očekuje neka velika gužva za kupnju parcele od 121 metar kvadratnih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:52