StoryEditorOCM
ObalaNIŠTA OD KLJUČEVA

Dalmatinski grad digao ruke od POS-a: ‘Imamo tisuću praznih stanova u koje se može smjestiti 4000 ljudi, tu je rješenje‘

4. ožujka 2024. - 14:45

Općina Gradac je krajem prošle godine objavila javni poziv vlasnicima građevinskih zemljišta za prodaju nekretnina zbog izgradnje stambenih zgrada za demografsku obnovu, a u Šibeniku je prije nekoliko dana 127 obitelji preuzelo ključeve POS-ovih stanova čija je kupoprodajna cijena stana 1385 eura po kvadratu.

Grad Makarska je 11. listopada 2022. godine objavio anketni upitnik za kupnju POS-ovih stanova pa je vijećnicu NLO-a Ivanu Miočević Franić zanimalo što Grad planira poduzeti za poticanu stanogradnju.

- Ukoliko namjeravate krenuti u tom pravcu, zanima me vremenski okvir za realizaciju. Krivo mi je što ste taj anketni upitnik objavili tek kako bi se zadovoljila procedura i što ne nudite ništa mladim makarskim obiteljima.

Jasno je svima da je zemljišta malo, ali ga ima i u Prostornom planu ste predvidjeli mogućnost višestambene izgradnje upravo za POS-ove zgrade i stradalnike Domovinskog rata, a gdje ima volje, ima i načina pa se nadam da ćete vi ili neka buduća gradska uprava pokazati jaču osjetljivost vezanu za stambeno zbrinjavanje mladih kojima to nije omogućeno - kazala je vijećica Miočević Franić.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Prema riječima gradonačelnika Zorana Paunovića, anketni upitnik je bio jedna vrsta informativne obveze od strane Ministarstva.

- Nakon toga je bilo puno upita, ali mi nismo imali namjeru pokrenuti gradnju zgrada POS-a, ali smo napravili anketu kako bi Ministarstvo došlo do informacija o interesu i potrebi po pitanju poticajne stanogradnje.

Mislim da smo već u nekoliko navrata govorili da je Makarska oskudna što se tiče prostora, a cijene nekretnina su doista izuzetno visoke, a mlade obitelji nemaju mogućnost ući u takvu investiciju i ostaju bez mjesta za život.

U Makarskoj imamo 1000 stanova koji su prazni i to je ono što zajednički trebamo napraviti u suradnji s Vladom RH. Ako uspijemo naći model da tih 1000 stanova u koje možete smjestiti 4000 ljudi, stavimo na tržište, praktički ste riješili veliki problem - zaključio je Paunović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:15