StoryEditorOCM
Dalmacijaslavlje u HDZ-u

Novi župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja: Ozbiljan je trenutak - treba raditi i graditi; Grubišić: Da je više Splićana izašlo, pobijedili bismo

Piše PSD.
2. lipnja 2013. - 22:02
U utrci drugog kruga lokalnih izbora za župana Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja (HDZ, HČSP, HSP AS, HSLS, HDS, BUZ) zadobio je povjerenje 55,84 posto glasova birača, dok je don Ivan Grubišić (kandidat grupe birača) dobio 41,51 posto glasova, objavio je DIP. Obrađeno je 100 posto birališta.

Novi župan Zlatko Ževrnja se, nakon što su objavljeni prvi nepotpuni rezultati, obratio novinarima:

„Zahvaljujem svojoj obitelji, supruzi, bez te podrške obitelji teško bih uspio. Zahvaljujem i predsjedniku županijske organizacije HDZ-a Anti Sanaderu, kao i svi volonterima, te koalicijskim partnerima koji su jedna sjajna ekipa. Također, zahvaljujem se i na potpori Vjekoslavu Ivaniševiću.

Sada ćemo nazdraviti, nećemo imati previše vremena za veselje, ozbiljan je trenutak u cijeloj domovini i treba raditi, graditi i zasukati rukave. Surađivat ću sa svim općinama i gradova, biti ću župan svih građana – rekao je vidno uzbuđeni Ževrnja.

Evo što je rekao don Ivan Grubišić, kandidat za splitsko-dalmatinskog župana, u večeri izbornog poraza.

- Mislim da smo u Savezu za građansku i etičku Hrvatsku učinili i više nego što smo mogli, jer smo išli samostalno. Rekao sam da vjerujem u čudo, ali ne u smislu neke Božje intervencije, nego da je izlaznost birača bila veća, posebno u Splitu, mi bi izbore dobili. Građani su očito razočarani i rezignirani, nisu izašli na izbore, puno je razloga za to, prevareni su puno puta. Ni ja možda ne bih izašao na izbore da nisam bio na listi.

S druge strane bila je organizirana desnica, pokupili su sve što su mogli i svaka im čast, znali su šta rade, a mi smo bili sami. Kad na igralište izađe jedan protiv sedam, rezultat se zna i na tribinama su uglavnom bili njihovi navijači, a tu ubrajam i Crkvu, jer su određeni svećenici s oltara govorili da se za mene ne glasa.

Bilo je i niskih udaraca Luke Podruga, Željka Keruma i drugih. U takvoj situaciji, mislim da smo postigli izvrstan rezultat i da je to ohrabrenje da idemo naprijed.

Što se tiče rezultata u Splitu, smatram da su velike stranke, HDZ i SDP, glavni krivci za ovo stanje u Hrvatskoj. I zato sam tražio alternativu preko neposredne demokracije. Mislim da ćemo bolje surađivati s Baldasarom, ali ako su programi od općeg interesa, surađivat ćemo sa svima – rekao je don Ivan.

SAŠA JADRIJEVIĆ TOMAS / V. MATIJANIĆ / PSD
FOTO: DUJE KLARIĆ / JAKOV PRKIĆ / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:57