StoryEditorOCM
Dalmacijasve za turizam

Nevenka Bečić: Navodnit ćemo polja u zaleđu i na otocima

Piše PSD.
6. svibnja 2013. - 22:58
Jedina dama među kandidatima za mjesto župana Splitsko-dalmatinske županije jest Nevenka Bečić u ime koalicije HGS-HSS-SU, a njoj smo postavili set pitanja o najvažnijim planiranim projektima, problemima i viziji budućnosti za ovu regiju.

Kojih pet glavnih projekata namjeravate ostvariti?

− Prvo, u samom startu urediti Prostorni plan županije. Drugo, odmah napraviti i strategiju razvoja županije, otoka, zaleđa i obale za idućih sedam godina, sve u svrhu pokretanja gospodarstva. Pod tri, a kako bih to mogla realizirati i krenuti u akciju, prvo bih obišla sve gradove, sve općine i mjesta, te s građanima direktno razgovarala o svim problemima koji koče razvoj njihova mjesta.

Tada bismo odmah krenuli u uklanjanje prepreka koje koče razvoj, te bi Županija kao partner pokrenula malo i srednje poduzetništvo, obrtništvo i individualnu proizvodnju, obiteljsku, kao što je poljoprivreda, poglavito voćarstvo, stočarstvo, turizam... Imamo odlične prirodne resurse koje bih stavila u funkciju, a ja sam mjere već razradila na papiru, skicirala sam projekte i sve ću to provesti kao županica. Neću ja biti fikus, skupa sa zamjenicima zasukat ću rukave, izgorjet ću na tom poslu, radit ću od jutra do mraka pa rezultati neće izostati − tvrdi potencijalna županica.

Kao četvrtu mjeru navodi završetak radova na brzoj cesti Solin − Klis, jer je “nepojmljivo da drugi grad u državi nema uređenih tih 17 kilometara koji ga povezuju s autocestom”, a “svom snagom treba oštro zahtijevati od države i završetak brze ceste Trogir − Split − Omiš”.

Peto na čemu bih odmah počela raditi kao županica jest uvid u evidenciju svih branitelja, poglavito invalida Domovinskog rata te obitelji poginulih i udovica, gdje bi na dnevni red Županijske skupštine stavila rješavanje pomoći onima koji nemaju osiguranu egzistenciju za svoje obitelji ni uvjete za normalan život.

Hoćete li smanjivati broj zaposlenih u županijskoj upravi?

− Ne! Smatram da je svakom čovjeku Bog podario sposobnost za neke poslove, a na upravi je da utvrdi što tko zna najbolje raditi i da ga rasporedi na adekvatno radno mjesto. Svi moraju raditi, a ako ne, ne mogu biti ni dio tima! Tek ako bude potrebno, ako među postojećima ne bude dovoljno stručnjaka za realizaciju projekata i povlačenje novca iz fondova EU-a, zaposlit ću nove kadrove.

Hoćete li raspisivati natječaje za izbor pročelnika upravnih odjela i direktore županijskih tvrtki?

− Ovisi o tome rade li te osobe dobro. Ako posluju pozitivno, neću ih ni razvlastiti dužnosti ni mijenjati. Sve ovisi o njima. A ako ne, naravno da ide natječaj i novi ljudi.

Vizija budućnosti otoka i Zagore?

− Zagora pod hitno mora imati sustave navodnjavanja, novac za taj projekt odmah treba iznaći iz proračuna ili fondova EU-a, što ću ja i ostvariti. Polja nam stoje neiskorištena, a pravo su bogatstvo. Prođite samo Imotskim, Sinjskim, Mućkim, Vrgoračkim poljem – ili vlada suša ili poplave, zemlja leži neiskorištena. Kontroliranim navodnjavanjem rješavamo voćarstvo, poljoprivredu, stočarstvo, a to sve vodi prema turizmu.

To je budućnost Zagore, dok je ista priča i s otocima. U srcu otoka imamo poljoprivredu: agrume, aromatično bilje, masline i vinograde, te turizam na kojem počiva sav razvoj.

Povezanost otoka – poskupljenje brodskih karata?

− Kao županica uvest ću besplatne brodske karte za sve one koji žive na otoku. Subvencijom iz županijskog proračuna pomoći ću i osigurati da naši otoci ne izumru. Zadržat ću mlade na otoku jer ću ukloniti prepreke i stvoriti uvjete za razvoj turizma, poljoprivrede, ribarstva...

Turizam kao jedina opcija za bolji život ili ne?

− Trenutno nam sve počiva na turizmu, a pametnim planiranjem produžit ćemo sezonu. Imamo prebogatu kulturnu baštinu, vrhunsku klimu, odličnu hranu… i to ću ja znati iskoristiti. Razvit ću nautički, pustolovni, kulturni, gastronomski i agroturizam na području cijele županije, i to tijekom cijele godine.

Split je, zahvaljujući našem gradonačelniku Željku Kerumu, iz tranzitnoga grada postao turistička hit-destinacija mladih, koji sada gostuju u gradu prosječno od sedam do deset dana. Istim će primjerom raditi i za županiju. Privući ću i osobe treće životne dobi, Skandinavce, guštat će biti kod nas cijelu zimu zbog sunca i vrhunske, domaće hrane.

Ravnomjeran razvoj županije – kako ga postići?

− Uh, to me u srce dira. Moj brat Željko kupio je 1997. godine svojim novcem EKG uređaj za zdravstvenu ambulantu u Muću, a sada je zatvaraju. Pa kako će ljudi iz Zagore do Splita na svaki pregled, košta to sve, a i oni plaćaju porez! Svima iste uvjete, isti, i to bolji život... I prioritet pokretanju projekata koji donose ekonomsku korist.

Financijska sredstva iz fondova EU-a − kojima ih projektima dobiti?

− Županija ima agenciju RERA upravo za privlačenje novca iz tih fondova, no malo su toga učinili. Nisu ostvarili rezultate, radeći na projektima za lokalnu upravu, a ne za ljude, individualne poduzetnike, obitelji obrtnika, malih gospodarstava. Moja je namjera da Županija bude servis svima koji traže sredstva. Već smo izgubili puno vremena, imamo samo pola godine da uzmemo novac u ovom razdoblju, jer već sada treba imati spremne projekte za razdoblje do 2020. godine.

Zbog čega mislite da ste najbolji kandidat za župana?

− Jer sam operativac i organizator, pokretač s 34,5 godina iskustva u gospodarstvu, sposobna sam pokrenuti i Županiju. Znam sve što treba napraviti. Pokrenut ću gospodarstvo, otvoriti radna mjesta i zaustaviti iseljavanje mladih. Uspjet ću, vidjet ćete!

Hoćete li sudjelovati na Paradi ponosa?

− Ne.

Koji su vam politički uzori?

− Nitko, nisam klasična političarka.

Koji vam je najuzbudljiviji događaj u životu?

− Rođenje prvog djeteta, kćerke!

Koga radije slušate: Thompsona ili Dedića?

− Ni jednog ni drugog, ja sam obožavateljica legendi Tereze Kesovije i Olivera Dragojevića.

Koju ocjenu dajete Vladi?

− Prerano ih je još ocjenjivati, tek su u drugoj godini mandata, na pola puta. Neka rade, pa ćemo onda dati i ocjenu.

Vjernica ste, agnostkinja ili ateistkinja?

− Kršćanka, katolkinja, crkva Pojišan.

SANDRA BARČOT
FOTO: JOŠKO ŠUPIĆ / CROPIX

Pola staža u ‘Konstruktoru’

Nevenka Bečić ima 55 godina, udana je i ima troje djece i dvoje unučadi. Po zvanju je ekonomska tehničarka, a po dužnostima saborska zastupnica i aktualna predsjednica Gradskog vijeća Splita. Pola radnog staža provela je u “Konstruktoru”, a zatim u tvrtki “Kerum”.

Božanić za dožupana

Kandidati za zamjenike županice su mr. Lidija Bekavac, članica HGS-a i diplomirana ekonomistica, te inženjer Tonči Božanić (HSS), bivši državni tajnik za ribarstvo.

O protukandidatima: ‘Poštujem Ževrnju’

Zlatko Ževrnja: poštujem ga kao čovjeka. Luka Roguljić: cijenim ga kao gradskog vijećnika. Ivan Župić: ne poznajem ga. Ivan Grubišić: kolega saborski zastupnik. Ivica Grković: ne poznajem ga. Žao mi je što je biračkom tijelu SDP-a uskraćena mogućnost da imaju svoga kandidata za župana, oni kao vladajuća stranka očito manipuliraju biračima, to nije demokratski − dodaje Bečić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 10:42