StoryEditorOCM
Dalmacijaratna siročad

NEKAD ELITNA OFICIRSKA LJETOVALIŠTA Turizam u dronjcima - Baško Polje i Kupari

Piše PSD.
18. ožujka 2010. - 22:33
Bivši vojni hotelsko-turistički sadržaji uglavnom propadaju, zbog čega su nedavno u Zagrebu i prosvjedovali njihovi brojni radnici, koji mjesecima čekaju na plaću. Posebno je dramatično s kompleksima “Baško Polje” i “Kupari”.

Propast tvrtke “Baško Polje” počela je odavno, otkad je iznimno vrijedna imovina zapela za oči mnogim tajkunima. Vojna imovina dana je na upravljanje HFP-u, da bi Fond za vrijeme Račanove Vlade 2002. osnovao tvrtku “Club Adriatic” i izdvojio je.

Gari Kasparov htio kupiti kompleks ‘Baško Polje’

Otada rapidno propada, a današnji gubici objekata, na iznimnim lokacijama, prelaze 26 milijuna kuna. Čak je i šahist Gari Kasparov bio zainteresiran za kupnju i dovođen je vojnim helikopterima.

Ali “kocka“ očito nije dobro pala. Da stvari ne idu dobro upozoravala su predsjednika HFP-a i Vladu RH petorica uposlenika, branitelja iz Domovinskoga rata još 2004. godine.

Umjesto da se devastiranje državne imovine zaustavi, petorica “pobunjenika“ koji su potpisali pismo upozorenja, s detaljnim opisom stanja, brzinom munje su maknuti u mirovinu.

Tada se upozoravalo na gubitak od 8,3 milijuna kuna, za tadašnjeg direktora “Adriatic cluba” Gorana Hanžeka rečeno je da smjenjuje ljude u turističkim naseljima i da mu je jedina preokupacija žurna rasprodaja uz posredovanje Gorana Štroka. Otada se ni kune nije ulagalo u njihovo održavanje.

Samo Općini Baška Voda za boravišnu pristojbu, komunalije i zbrinjavanje otpada dug prelazi dva milijuna kuna.

Uništavanje nekad profitabilnih turističkih objekata s preko 1000 postelja u hotelu i bungalovima “Baškog Polja” i hotela “Hrvatske” u Baškoj Vodi, te 3000 u autokampu “Baškog Polja”, bilo je pravo umijeće.

Zanimanje velikih igrača

Austrijsko-kanadski milijarder Frank Stronach zanima se za ulaganje u vrijedni turistički kompleks u Kuparima, objavljeno je ovih dana u medijima, no na jugu Hrvatske o mogućem investitoru u kompleks, koji se prostire na površini od 81 hektara, nema nikakvih vijesti.

- I mi smo sve saznali iz novina i drago nam je ako je tako, premda bismo bili sretniji da nas se barem izvijesti o eventualnim pregovorima, ako već nismo u njih uključeni – kaže načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli.

Zanimanje ulagača za taj kompleks u zelenilu uz more, samo sedam kilometara od Dubrovnika, već godinama privlači investitore. Prije nekoliko godina pokazala ga je i njemačka tvrtka “Hoch-Tief”, a predstavljanje projekta Kupara u to su vrijeme sa zanimanjem pratili i predstavnici hotelske grupacije “Hilton”.

U Središnjem državnom uredu za upravljanje državnom imovinom u četvrtak nismo uspjeli doći do informacija vezanih uz privatizaciju “Kupara”, premda su, navodno, već počeli pregovori s potencijalnim ulagačima, među kojima je i tvrtka “Magna International” u vlasništvu 78-godišnjeg Franka Stronacha, inače rođenog Austrijanca koji slovi i kao osoba bliska nizu vodećih austrijskih političara.

Županija bi htjela 3700, a općina samo 1800 kreveta

U Župi dubrovačkoj željno iščekuju dolazak ulagača i početak obnove potpuno devastiranog kompleksa, ali u slučaju “Kupara” inzistiraju da se sve najprije definira, uključujući i broj smještajnih kapaciteta koji se tu mogu graditi.

Postojeći županijski planovi dopuštaju gradnju čak 3700 kreveta, dok Općina traži ograničenje na maksimalno 1800. U Županiji su spremni na kompromis i, kako je u tijeku donošenje izmjena i dopuna županijskog plana, stručne službe Županije izradit će elaborat što je za “Kupare” najbolje, potvrdio je župan Dobroslavić.

Do Domovinskog rata u Kuparima je bila velika vojno-ugostiteljska ustanova s 2500 postelja, no svi hoteli i vile uništeni su tijekom rata. Inače, vrijednost kompleksa “Kupari” mjeri se u stotinama milijuna eura.

Titova vila i ‘Galeb’ izdvojeni

Iz kompleksa “Kupari” izdvojen je objekt poznat kao Titova vila, te hotel “Galeb” i zemljište od vile prema Dubrovniku. Župan Nikola Dobroslavić i općinski načelnik Silvio Nardelli su nedavno bili na razgovorima u Središnjem državnom uredu za upravljanje državnom imovinom. Ti objekti rezervirani su za rezidencijalne potrebe države.

Vukelić 2008. najavio novi transfer u tvrtku ‘Pleter’

U ožujku 2008. tadašnji ministar obrane Branko Vukelić je prilikom obilaska Baškog Polja govorio o projektu Vlade da se objekti izuzmu iz “Adriatic cluba” i prebace ponovno u MORH-ovo poduzeće “Pleter”, te uredi za turizam i obiteljski odmor pripadnicima snaga NATO-a. Od svih uhu ugodnih riječi obećanja nije realizirano ništa. 

Više stotina tisuća kvadrata

“Baško Polje” se prostire na 300 tisuća kvadrata, raspolaže s 600 kreveta u čvrstim objektima, te 3.000 mjesta u autokampu. Potpuno je uništen hotel-smetište u Krvavici. Zauzima 50 tisuća kvadrata zemljišta također uz samu plažu. Hotel “Hrvatska” ima 12 tisuća kvadrata i preko 400 ležajeva, s pripadajućih 10.000 kvadrata zemljišta.

ana dragičević i olivija gustin Čuljak / epehA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 05:27