StoryEditorOCM

Ministar Jakovina dobio poduku o spravljanju varenika

Piše PSD.
5. listopada 2015. - 00:36
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvorio je u Supetru, u restoranu „Roso“ jedinstvenu, devetu po redu, gastronomsko-enološku manifestaciju „Dani varenika“ koju su zajednički organizirali Grad Supetar i obrt „Olja“.

U prigodnom slovu ministar Jakovina obećao je potporu organizatorima u zaštiti varenika kao nematerijalnog kulturnog dobra, a na tom planu Bračani imaju dosta iskustva jer su već uspjeli zaštititi vitalac i tortu hrapoćušu, a uskoro će isti status dobiti i brački sir koji se dobiva od ovce pramenke. Zaštitom će varenik dobiti dodatnu vrijednost, bolje pozicioniranje na tržištu ali i bolju zaradu.

- Na Braču me raduju, kazao je ministar Jakovina, novi maslinici i vinogradi koje sam imao prilike vidjeti, tu je i nova tvornica za preradu ribe, što znači da se razvija tradicijsko otočko gospodarstvo što je svakako dobro i pozitivno.

Na početku je svima riječi dobrodošlice uputila supetarska gradonačelnica Ivana Marković koja je ustvrdila kako je cilj ovakvih manifestacija da se turizam u Supetru događa 365 dana godišnje. Potporu organizaciji pružili su Udruženje obrtnika Brača, LAG Brač i udruga Aktiva Brač.

I ovogodišnje susrete osmislila je naša poznata nutricionistica Olja Martinić koja je pojasnila kako se varenik može dodati u 150 jela, ušao je i u brošuru HTZ kao dio naše gastronomske ponude. Još od davne antike vareniku su pripisivali afrodizijačka svojstva.

Cilj manifestacije, pojasnila je Olja Martinić, jest turistima predstaviti stare, tradicionalne dodatke jelima, kao i recepte pojedinih jela, preživjelih samo u rijetkim domaćinstvima Brača i na taj način ih sačuvati od zaborava u čemu varenik zauzima najznačajnije mjesto i zadaću.

Zajedno s nutricionisticvom Oljom način pripremanja varenika objasnila je učenica Luči Damjanović što je garancija kako će se taj drevni recept sačuvati za buduća pokoljenja.

Za pripremu varenika, čulo se, treba dosta vremena i strpljenja. Treba ga kuhati na laganoj vatri, na temperaturi koja je smije biti veća od 60 stupnjeva celzijevih, i do 15 sati, bez ikakvih dodataka. Ovisno kolika je bila gradacija sladora u crnom groždu, najčešće malom plavcu, tekućina se reducira na polovinu ili trećinu. Može ga se dodati žlicu ili dvije u gotovo sva mesna jela,a nadasve u kolače kao zamjena za šećer.

Varenik treba odležati 5 dana nakon čega se pohranjuje u staklene boce.
Dani varenika okupili su brojne ljubitelje i poštovatelje toga začina, a imali su prilike probati pripremljenu hobotnicu začinjenu s varenikom, više vrsta torta kao i druge delicije koje su se, osim u restoranu Roso“, pripremale i prezentirale u više drugih supetarskih ugostiteljskih objekata.

Posjetili su i vinski podrum obitelji Barhanovičć u Supetru. Na prezentaciju je stigao i EKO Zelenko koji je zajedno s plesnom skupinom teta Renate slavio varenik, ali i propagirao čisti i zeleni Brač.

Tekst i foto: IVICA RADIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 14:21