StoryEditorOCM
Dalmacijavraćanje u daleku prošlost

Makarski HDZ o Titovoj ulici: Za nas je nulta točka Domovinski rat

Piše PSD.
25. siječnja 2016. - 18:18
/ Žalosno je da predsjednik školskog Odbora osnovne škole koja nosi naziv po ocu Petru Perici iz Kotišine iznad Makarske, pogubljenom od partizana na Daksi zajedno sa 79 dubrovačkih intelektualaca i svećenika bez suđenja, potpisuje ispred SABA-e prijedlog promjena naziva makarskih ulica koje bi se trebale imenovati Titovim šetalištem, Ulicom Ante Torkara, Ulicom braće Grgasović, Partizanskom ulicom, Putom žrtava fašizma i ulicom obiteji Barbieri.

- Takvi nas prijedlozi vraćaju u daleku prošlost, a ni ’41. niti ’45. hrvatskom narodu nije ništa dobro donijela. Za nas u HDZ-u je nulta točka i ishodište Domovinski rat i Deklaracija o Domovinskom ratu, koju su donijele sve političke stranke jednoglasno u Hrvatskom saboru u listopadu 2000. g., koja govori o značenju i temeljnim vrijednostima Domovinskog rata i na kojoj se temelji demokratski razvitak države.

- Svi smo mi odreda u HDZ-u antifašisti, jer smo se 1990. i 1991.g. znali oduprijeti četničkom fašizmu, Miloševićevom ekspanzionizmu i JNA sa zvijezdom petokrakom. A bili su došli do Visočana, na stotinu kilometara zračne linije od Makarske – rekao je Stjepan Eljuga na tiskovnoj konferenciji HDZ-a sazvanoj na temu promjene naziva ulica i otkazima dvojici gradskih redara.

Eljuga je pojasnio na koji način aktualna gradska vlast krši poslovnik o radu Gradskog vijeća i Statut grada, kada Gradsko vijeće nije donijelo Pravilnik o određivanju naziva ulica, o čemu se Odbor za imenovanje potpuno usuglasio.

Tamo stoji da o promjenama naziva ulica odlučuje desetak uglednih gradskih stručnjaka, a ne praktično dvojica-trojica članova Odbora, zaključio je Eljuga.

Na presici za novinare, koju je vodio predsjednik HDZ-a Marko Ožić Bebek, uz potpredsjednike Juru Brkana i Mariju Lelas, tajnika Žarka Klapirića, naglašeno je kako je HDZ upozoravao na protuzakonite otkaze Peri Gazilju i Zdenki Rosi, komunalnim redarima.

Podsjetili su na potvrdan odgovor gradonačelnika Tonća Bilića vijećniku Stjepanu Eljugi da će onaj tko je protuzakonito potpisao rješenje o otkazu ugovora o radu nekom djelatniku osobno snositi sudske troškove i zaostale plaće.

Tada je na Gradskom vijeću Bilić obećao da će, ako postane saborski zastupnik, tražiti od Sabora da donese takav zakon.

Bilić je u Saboru prisegnuo, sada se očekuje da predloži zakon i kada se donese pravomoćna sudska presuda isplati oštećene redare, koju su dobili otkaz na temelju nezakonite sistematizacije koju je potpisao.

Ana Dragičević
Foto: Ivo Ravlić/EPH
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 22:30