StoryEditorOCM
Dalmacijaveliki solinski slikar

Kritički odnos prema dva totalitarna režima: predstavljena četvrta knjiga Joze Kljakovića

Piše PSD.
25. kolovoza 2015. - 01:43
Četvrta knjiga tekstova i članaka koje je pisao veliki slikar, Solinjanin Jozo Kljaković, a koje je pod nazivom “Politički tekstovi i polemike” priredio dr. sc. don Josip Dukić, predstavljena je u ponedjeljak navečer u Domu kulture Zvonimir u Solinu, koji je i nakladnik ovog izdanja “Biblioteke Jozo Kljaković”.

- Ovo je jedan cjelovit pogled na političku povijest Hrvatske i Hrvata 20. stoljeća do 70-ih godina. Ja sam u tim pogledima zatekao puno vlastitih stavova što me posebno privuklo toj knjizi i motiviralo me govoriti o tome – kazao je novinar i publicist Josip Jović prilikom predstavljanja koji je uvodom otvorio Mario Matijević u ime Doma Zvonimir kao nakladnika.

- Ono što je najvrjednije u knjizi je jedan izrazito kritički odnos prema dva režima koja su zahvatila ovaj narod u 20. stoljeću, dva totalitarna režima oko kojih se ovaj narod, ova politika i ovi političari i dalje glođu. Knjiga je pisana vrlo jasno i vrlo razumno i može se slobodno preporučiti svakom političaru, svakom čovjeku, svakom biraču da je pročita – poručio je Jović.

- Nadam se da će čitateljstvo u knjizi naći dosta zanimljivih priča, ono što je Jozu mučilo u vrijeme kada je to pisao, u razdoblju 1953. do 1963. godine. Jedan tekst je napisao u Argentini, a sve ostalo je nastalo za vrijeme njegovog boravka u Rimu – kazao je priređivač dr. sc. don Josip Dukić.

- To su ljudi koji pokušavaju svjedočiti istinu i to je velika vrijednost ovih tekstova – zaključio je Dukić najavivši kako će se za godinu dana opet sresti na predstavljanju nove knjige, te se zahvalio rektoru Papinskog hrvatskog Zavoda svetog Jeronima u Rimu, don Juri Bogdanu, gdje se čuvaju zapisi.

M. Sesartić
Foto: Duje Klarić / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:42