StoryEditorOCM
Dalmacijaimaju računicu

"Kaštelanski staklenici": E, da je olabaviti omču od 53 milijuna poreznog duga

Piše PSD.
14. ožujka 2014. - 20:29
U očekivanju provođenja predstečajne nagodbe, koju je predložio Marijo Paladin, predsjednik Uprave “Kaštelanskih staklenika”, u ovoj donjokaštelanskoj tvrtki obavljaju se redoviti sezonski radovi. Različite kulture povrća zasađene su na ukupno osam hektara, od toga samo zelena salata na tri hektara u staklenicima u Resniku.

Ostale površine planirane su za balancane, krastavce, pome i papriku, i to mahom u pogonu Knežine koji za navodnjavanje ima vlastite bunare, za razliku od Resnika u kojemu se koristi voda iz gradskog vodovoda.

- Unatoč općepoznatim financijskim problemima, koji su, uostalom, i doveli do predstečajne nagodbe, ovogodišnja proizvodnja financira se vlastitim novcem - tvrdi direktor Paladin.

Vratili dug ‘Agrofructusu’

Budući da je početkom godine višemilijunski dug “Agrofructusu” u cijelosti vraćen, prestala je otplata u naturi, odnosno u proizvodima pa je sada ukupna proizvodnja u ponudi na tržištu.

- Ponuda za otkup ima i očekivanja su da ćemo u ovoj godini uprihoditi blizu pet milijuna kuna - optimističan je direktor Paladin.

Činjenica je, međutim, da to nije dovoljno za preživljavanje na duži rok, jer “Staklenicima” je oko vrata omča od prevelikoga poreznoga duga od 53 milijuna kuna (od toga je pet milijuna kuna kamata), zbog čega je Porezna uprava i blokirala žiroračun poduzeća. Blokadu je prouzročilo i još nekoliko manjih vjerovnika za ukupan iznos od oko tri milijuna kuna.

Hitna deblokada računa, prihvaćena temeljem obrazloženja u sklopu predstečajne nagodbe, omogućit će normalan rad ove tvrtke i pregovore s vjerovnicima.

Stići će i 4,1 milijun kuna s računa Zračne luke

U predstečajnoj nagodbi, podsjetimo, ne primjenjuje se ovrha pa bi tako “Staklenici” imali novac za poslovanje i isplatu izostalih plaća radnicima. Sukladno tome, Paladin najavljuje isplatu plaća za prosinac 2013., te siječanj i veljaču ove godine, i to u roku od sljedećih desetak dana.

U “Kaštelanskim staklenicima” računaju i na prihod s osnova zadnje rate koju splitska Zračna luka treba isplatiti za 49.000 kvadrata zemljišta kupljenog od njih u Resniku. U veljači ove godine Zračna luka isplatila je veći dio u iznosu od sedam milijuna, a do kraja ove godine treba isplatiti i ostatak od 4,1 milijun kuna.

Jadranka Matić

‘Vodovodu’ dužni osam milijuna kuna

Među vjerovnicima s kojima ‘Staklenici’ moraju pregovarati jest ‘Vodovod i kanalizacija’ Split kojemu se na ime neplaćene vode duguje oko osam milijuna kuna. Visoka cijena (15 kuna po metru kubičnom) donosila je i visoke račune koji, međutim, nisu podmirivani. ‘Vodovod’ je svoja potraživanja zaštitio hipotekom na zemljište ‘Staklenika’, kao i većina drugih vjerovnika.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 08:50