StoryEditorOCM
Dalmacijastanovnici imotske krajine i čitavog zabiokovlja ne gube nadu da će najviše državne dužnosnike ipak uvjeriti u opravdanost završetka tunela ‘sv. ilija’

Ivo Josipović: U Baškoj Vodi nisu svi sretni tunelom kroz Biokovo

Piše PSD.
26. siječnja 2010. - 22:43
Ne splašnjava euforija Imoćana nakon probijanja tunela kroz Biokovo. Emocije su, dapače, na vrhuncu i nitko, pa ni oni najpesimističniji, ne vidi nikakva razloga da se tunel “Sv. Ilija” konačno ne izgradi i pusti u promet.

U toj njihovoj euforiji, čini se, nije ih obeshrabrila, ruku na srce, neuvjerljiva izjava predsjednice Vlade Jadranke Kosor o nemogućnosti države da izdvoji novac za dovršetak tunela. Njezina izjava da bi “u svakom slučaju pričekala s odgovorom na pitanje hoće li biti novca za dovršetak tunela“ vrlo je znakovita, komentiraju u Imotskom.

Ako je ikada trebalo pomoći ovom nerazvijenom kraju, onda je to upravo u ovo vrijeme, da se koliko-toliko vrati dug Imoćanima za sve što su dali u stvaranju ove države, slažu se u Imotskoj krajini.
I dok Imoćani vjeruju premijerki i Vladi, te pozivaju i Makarane da i oni dignu svoj glas, jer će, u konačnici, tunel njima više koristiti, dotle novoizabrani predsjednik Ivo Josipović svojim izjavama baš i ne pridonosi stvaranju optimistične atmosfere oko dovršetka tunela kroz Biokovo.

Naime, neki dan za vrijeme posjeta Sinju, Josipović je bio pozvan da dođe na spontanu svečanost u povodu probijanja tunela. Elegantno je to odbio, obrazlažući da nema vremena, te da bi trebalo poraditi na ekološkoj komponenti tunela i zaštiti Parka prirode Biokovo.

Narušava se Park prirode

Josipović je to i potvrdio u kratkom razgovoru za slušatelje Radio postaje Imotski. Na upit što misli treba li pronaći novac za konačno dovršenje tunela, Josipović je rekao:

- Inače, u Baškoj Vodi nisu svi sretni s tim tunelom, ne zato što bi netko spriječio da se brzo spoji Imotska krajina s obalom, nego zato što mnogi misle da je njime narušen Park prirode Biokovo. Ja se ipak nadam da će se sanirati taj utjecaj ekoloških posljedica, tako da će prometne prednosti imati prioritet pred mogućim problemima.

Tamo, znamo, imamo onaj kamenolom koji nije baš idealna stvar. Naravno, ono što je započeto, treba i završiti i ja se nadam da će taj tunel biti dovršen i nadam se da će biti dovoljno novca da se investira u ekološku komponentu toga tunela. Očito novi predsjednik RH možda nije upoznat da se nikakvi radovi na proboju tunela i ne bi mogli početi da nije napravljena i Studija zaštite okoliša.

Na osnovi nje dobivena je i lokacijska i građevinska dozvola, pa neki iz Baške Vode ne trebaju razbijati glavu o Parku prirode Biokovo. Poruka je svima takvima, kažu u Imotskoj krajini, da su ljudi s obje strane Biokova stoljećima gledali i divili se gordoj planini.

A što im je Biokovo dalo zauzvrat? Samo ih je dijelilo. Sada kada tuneli spajaju razne narode, rase i ljute protivnike, poput Engleza i Francuza, jedan mali tunel od četiri kilometra spojio je isti narod i dao im priliku da se brže i bolje razvijaju.

I konačno, nisu isključene ni daljnje aktivnosti mnogih Imoćane u raznim propagandnim akcijama, kako bi se ‘nagovorilo’ državu da jednom konkretno pomogne Imotskoj krajini.

braco ćosić / epeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 08:52