StoryEditorOCM
Dalmacijaoproštaj

Don Vinko u suzama: Nisam svetac, ni bezgrešan, kao i svaki drugi čovjek...

Piše PSD.
18. kolovoza 2014. - 00:21
Mnoštvo vjernika ispunilo je u nedjelju svetište Gospe od Otoka kako bi se na misnom slavlju na otvorenom oprostilo od svoga dugogodišnjeg župnika, don Vinka Sanadera, koji nakon 20 godina provedenih u Solinu odlazi na novu službu, u katedralnu župu sv. Lovre u Trogir.

– Ne, ljudi, nije danas Mala Gospa, danas nam odlazi don Vinko, danas nam odlazi svećenik koji je ostavio veliki pečat u Solinu, među svojim vjernicima, a i šire, koji je udario temelje novoj bazilici – kazao je, među brojnim govornicima, i solinski gradonačelnik Blaženko Boban, aludirajući na vjerničko mnoštvo u dvorištu ispred crkve koje se došlo pozdraviti sa svojim župnikom.

Pozdravne riječi uputili su mu i mladi iz Hrvatskog katoličkog zbora MI, koji je i utemeljio prije 18 godina.

– Kroz život naše zajednice prošlo je do sada oko 600 mladih. Hvala vam, don Vinko, što smo vam mi mladi bili na prvome mjestu, što ste uvijek imali vremena za naše probleme. Bili ste zahtjevni, tražili ste od nas puno, ali ste nas naučili kako imati vjeru u Boga u svim životnim okolnostima – kazala je predsjednica “miovaca” Jasminka Perić, najavivši kako ni novo mjesto službovanja nije daleko, pa se već najavljuju kod njega na kavi na trogirskoj rivi.

Jer, don Vinko je nakon posjeta Ivana Pavla Drugog Solinu i susreta s mladima oformio i “Papa-band”, u kojemu pjevaju mladi, utemeljio i festival duhovnih šansona “Papa-fest”, koji je lani proslavio 15. jubilej, kao i glasilo mladih “Gospin otok”.

U ime župnog Pastoralnog vijeća, na suradnji je zahvalio Željko Škarica rekavši kako je don Vinko bio pun ljubavi prema svojoj župi, a dar je don Vinku u ime njih, kao župnih suradnika, uručio Petar Kalinić.

– Mogu svjedočiti da je uvijek, svim srcem, bio spreman pomoći svojim župljanima. Don Vinko je bio perfekcionist u radu, u smislu da je uvijek tražio više, želio da ono što radimo za svoju župnu zajednicu ne bude rutina, da bude savršeno, a ja se nadam da smo opravdali njegova očekivanja – kazao je Škarica.

I dugogodišnji solinski župnik don Vjekoslav Pavlinović zaželio je don Vinku da ima još puno lijepih svećeničkih godina i da ga Bog blagoslovi u njegovu radu.

I najmlađi župljani, pod vodstvom časne sestre Roke Ćubelić, za koje je don Vinko, kako je rekao župni vikar don Franko Prnjak, uvijek imao pokoju lizalicu, pozdravili su se sa svojim župnikom.

Nakon svih dirljivih riječi, i don Vinko na kraju nije mogao suspregnuti suzu.

– Bilo je puno lijepog i dobrog u ovoj župi i na tome zahvaljujem Bogu. Nisam svetac, ni bezgrešan, kao i svaki drugi čovjek, molim Boga za oprost, kao i svakog od vas ako je bilo kakvih nesporazuma i riječi, a volio bih da vam u sjećanju ostane ono što je bilo lijepo. Iz Solina idem uzdignuta čela. Dragi moji župljani, Solinjani i svi drugi prijatelji, budite duhovna i moralna potpora mom dragom prijatelju i kolegi don Ranku Vidoviću, jer bez zajedničke suradnje nema napretka. Nadam se da će on nastaviti sve naše župne aktivnosti i raditi na tome da bazilika bude na vrijeme dovršena – poručio je don Vinko nakon dvosatnog slavlja u svetištu, popraćenog dugotrajnim pljeskom i emocijama vjernika, zahvalivši svima s kojima je surađivao.

Uz don Vjeku i don Franka, na svetoj misi slavio je i don Dragan Rajković, a svečanost su popratili i svi crkveni pjevači pri župi Gospi od Otoka, oprostivši se tako pjesmom od don Vinka.

– Sretno, don Vinko, i blagoslovljeno vam u Trogiru! – pozdravio je u ime cijele župe vikar don Franko Prnjak.

Piše Mia Sesartić
Snimio: Božo Vukičević/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 02:46