StoryEditorOCM
Dalmacijajavili se čelnici ‘landmarka’

Britanci u strahu za milijune eura opet obećali preporod Dugog Rata

Piše PSD.
14. prosinca 2012. - 23:58
Na adresu “Slobodne Dalmacije” stiglo je božićno iznenađenje iz Londona. Tvrtka “Landmark Property Management SA” poslala nam je, naime, opširno priopćenje kojim, kako pišu, potvrđuju svoju čvrstu namjeru za nastavkom sanacije zemljišta nekadašnje tvornice u Dugome Ratu i jasnu određenost u razvoju turističkih kompleksa u Dugome Ratu i na otoku Hvaru.

Iznenađenje se, naravno, krije u činjenici što se čelnici “Landmarka” već mjesecima nikome ne javljaju, premda ih se uredno poziva i u medijima proziva. Ne javljaju se tako ni starogradskim, odnosno dugoratskim općinarima, ni novinarima, a ne javljaju se ni bivšim radnicima tvrtke “Colligo” koju su osnovali kako bi eksploatirali dugoratsku šljaku i koje su, u najboljoj imperijalističkoj maniri, ostavili ne samo bez posla i zarađenih plaća nego i bez ikakva objašnjenja.

U motiv za slanje adventskog priopćenja nije, međutim, teško proniknuti. Nakon što su se i “Landmarkovi” interesi poklopili s novim prijedlogom plana za preporod Splitsko-dalmatinske županije, pa je cijena njihova zemljišta pokraj Staroga Grada s desetak eura - koliko su četvorni metar plaćali 2006. godine - skočila na najmanje stotinu eura po kvadratu, na noge su se digli mještani jer smatraju da su najnovijim preslagivanjem turističkih zona izigrani.

Sjedište u Luksemburgu

U strahu od nove hvarske bune i neizglasavanja Prostornog plana lendmarkovci su odlučili reagirati, te se hrvatskoj javnosti još jednom predstaviti kao investitori kojima je skrb za starogradskog ribara i dugoratskog seljaka u najmanju ruku jednaka skrbi za vlastiti džep.

Očajnički je to pokušaj da se popravi medijska slika i spase ne samo uloženi milijuni nego prije svega deseci milijuna eura što su ih, i to bez prolivena znoja, investicije u uvali Basina i na rtu Korenat trebale donijeti. Štoviše, u “Landmarku” su napokon, nakon točno šest godina skrivanja po luksemburškim adresama, odlučili otkriti i tko se krije iza njih, tko im je vlasnik.

- “Landmark” je vodeća nekretninska tvrtka u Luksemburgu, specijalizirana za investicije u nekretnine i razvoj na području jugoistočne Europe. Većinski je u vlasništvu fondova kojima upravlja “Altima Partners”, tvrtka iz Londona pod čijim managementom je oko milijardu dolara vrijednosti.

Suvlasnici “Altime” su, pak, neki od vodećih svjetskih mirovinskih fondova, fondacija i institucija. ”Landmark” ima bilancu od preko 100 milijuna eura u kapitalu i nema duga - navodi se na početku priopćenja.

- Godinama smo veliki ulagač na hrvatskome tržištu, te tu planiramo i ostati. Imamo financijsku sposobnost dovesti spomenute projekte do uspjeha, i to za dobrobit lokalne zajednice i čitave Hrvatske - citira se u priopćenju i izjava Henryja Gwyna Jonesa, izvršnoga direktora “Landmarka” koji je do sada rijetko istupao u javnosti.
Matthew Hurley ispao je iz igre
Pred mikrofonima i radnicima, u svojstvu “Landmarkova” predstavnika, uglavnom se pojavljivao Matthew Hurley, no on je, baš kao i njegovi najbliži suradnici, tvrde naši izvori, a ovo priopćenje to de facto potvrđuje, ispao iz igre.

- Odlučili smo dovršiti posao u Dugome Ratu, pri čemu ćemo se odgovorno ponašati i prema okolišu. Sanacija tog terena jedan je od najvećih ikad poduzetih projekata ekološkog čišćenja zemljišta u Europi.

Taj komplicirani i kapitalom zahtjevni projekt uključuje iskapanje i reprocesuiranje blizu milijun tona šljake metalurškog otpada i drugih nagomilanih ostataka, a iskopano područje bit će nadopunjeno i poravnano čistim materijalom koji će biti dovezen na taj prostor - ističu u “Landmarku”, te tako potvrđuju da su pristali na Vladine uvjete. Jedan od važnijih, naime, bio je da ne smiju - a Britanci su inzistirali upravo na tome! - saniranu trosku vraćati u tlo.

Pritajena prijetnja

Metali koji imaju vrijednost, priznaju u “Landmarku”, prikupit će se i prodati. No, tom prodajom, tvrde, jedva se mogu pokriti operativni troškovi.

- Nastavit ćemo raditi s vlastima na ponovnom početku projekta što je prije moguće. To će donijeti zapošljavanje i promijeniti ružan industrijski okoliš u čisti prostor spreman za razvoj.

Tretman “Landmarkovih” interesa u Dugom Ratu bit će i test, jer će investitori koji smatraju Hrvatsku kao mjesto za ulaganje svakako pratiti stvari koje se nama događaju - citira se još jednom za kraj priopćenja Henry Gwyn Jones.

VINKO VUKOVIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 07:33