StoryEditorOCM
Dalmacijanezadovoljstvo u hotelima zbog ponude uprave

Baška Voda: Litvanci bi štedjeli na radnicima

Piše PSD.
10. veljače 2009. - 13:11

Sindikat se uključio u rješavanje problema smanjivanja plaća ugostiteljskih radnika u Hotelima Baška Voda, kojima je uprava ponudila novu sistematizaciju radnih mjesta i nove tarife.

Mjesečna primanja smanjila bi se prosječno za 16 posto, u nominalnom iznosu plaće kuharima i konobarima bi pale od tisuću do dvije tisuće kuna. Sindikat na to ne pristaje, te se razgovori s poslodavcem nastavljaju.

U međuvremenu 13 radnika, od 77 zaposlenih, koji imaju uvjete za mirovinu ili će je čekati na Zavodu za zapošljavanje, dobrovoljno je raskinulo radni odnos uz isplatu otpremnine od 10 mjesečnih plaća.

Međutim, tek su poslije shvatili da su zakinuti za plaću od siječnja, uključujući i Novu godinu, prekovremene sate i praznike iz prošle godine, jer su ugovor potpisali krajem siječnja, a na Zavod su prijavljeni od početka ove godine.

Potporu radnicima dali su Eduard Andrić, nacionalni predsjednik Sindikata radnika u turizmu, ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

- Nema relevantnih pokazatelja da će sezona 2009. biti lošija od lanjske. S turističkih sajmova čak stižu vrlo dobre najave, bolje od prošlogodišnjih. Zato ne prihvaćamo da poslodavci unaprijed idu s pričom o recesiji i prvim mjerama smanjenja troškova rada. Jedni pokušavaju utvrditi viškove i smanjiti broj zaposlenih, a drugi nametnuti manje plaće iz kolektivnog ugovora. To ne prihvaćamo. Upravo je nedostatak bijelog osoblja najveći problem u turizmu. Inače će se sve svesti na 10 posto stalno zaposlenih, a ostalo će odrađivati sezonci - kaže Andrić.

Ana dragičević/EPEHA

Jakša Medić, direktor Hotela Baška Voda:

- Mi smo radnicima rekli da zbog strukture smještajnih kapaciteta moramo ići u smanjivanje troškova rada, jer u ukupnim prihodima tvrtke troškovi rada sudjeluju s više od 41 posto, što je poslovno neodrživo. Na taj element se nadovezala i recesija. Nikomu nismo dali otkaz, niti to namjeravamo. Ponudili smo svim radnicima koji imaju uvjete za mirovinu ili čekanje mirovine na Zavodu odlazak uz otpremninu od 10 plaća neto. Sindikat nije pristao na novu sistematizaciju i tarifni model koji smo ponudili, koji je trebao dati uštedu od 16 posto. Prema tome, pregovore sa sindikatom nastavljamo - rekao je Medić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 14:03