StoryEditorOCM
DalmacijaNapokon

Šestanovac: počela gradnja vrtića za 1,43 milijuna kuna

Piše PSD.
28. listopada 2013. - 20:01
Kada gradite nešto više od trideset godina, ili mora biti toliko savršeno da na sam pogled ostanete bez daha, ili pak ne vidite ništa doli ruševinu obraslu u bršljan i draču oko koje se više od svega oplela politika. Kada običan putnik namjernik upoznat sa situacijom ugleda ovo drugo, samo od sebe mu se nameće pitanje pa što se to radilo tolike godine, a ni temelji se ne vide.

Međutim, da skratimo i sve loše zadnjih godina gurnemo pod tepih, a na veselje onih najmlađih, ako ih još ima u Šestanovcu, radosno uskliknemo, napokon je počela dugo očekivana gradnja dječjeg vrtića u centru Šestanovca. I to ne bilo kakvog, već novog 250 četvornih metara prostranog zdanja u koji se namjerava utrošiti 1.430.000 kuna.

Eto, nekada predmet sprdnje, vrtić koji su mještani ironično nazvali “Nada” pruža tu istu nadu da bi u dogledno vrijeme nekadašnje skladište Poljoprivredne zadruge moglo zasjati u novom ruhu prilagođenom djeci. U tu svrhu ishođena je sva potrebna dokumentacija i građevinska dozvola.

Budući da je Općina Šestanovac projekt kandidirala kod Ministarstva regionalnog razvoja, ono je za ovu godinu, od ukupno 450.000 kuna koliko se namjerava utrošiti u prvoj fazi radova, osiguralo 100.000 kuna manje, dok bi razliku trebala osigurati lokalna samouprava.

- Od ukupno devet ponuda, izabrana je ona najpovoljnija, GP-a “Građenje” iz Splita, koji će radove izvoditi etapno ovisno o priljevu novčanih sredstava - kazao je načelnik općine Šestanovac Pave Čikeš, koji, uz vodovod, vrtić smatra prioritetnim projektom.

Naime, još osamdesetih godina prošlog stoljeća rodila se ideja o gradnji vrtića. Želja za kutkom u kojem bi najmlađi Šestanovčani kreativno provodili svoje vrijeme, bila je tolika da su roditelji samodoprinosom izdvajali novac za njegovu gradnju. No, novac je jednostavno ispario ili bio preusmjeren u nešto tobože kapitalnije.

Kako ona socijalistička vlast, u čije je vrijeme i nestao prikupljeni novac, tako poslije i ona od naroda izabrana nije puno imala interesa za njegovu gradnju, a, složit ćete se, u to vrijeme je bilo novca u državi, samo u nekim sredinama nije bilo ideje.

Treba kazati da je HDZ-ova vlast ipak kupila nekretninu za vrtić čiju je gradnju pokrenula tek ova nova, svjesna da neće biti lako u doba globalne krize projekt i završiti.

MLADEN NEJAŠMIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 19:27