stdClass Object ( [id] => 225317 [title] => BiH: spremaju se novi masovni prosvjedi - sve više gradova sudjeluje [alias] => bih-spremaju-se-novi-masovni-prosvjedi-sve-vise-gradova-sudjeluje [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

NOVO

Mirnes Ajanović, advokat Aldina Širanovića, izjavio je na konferenciji za novinare u petak kako je policija protiv njegovog klijenta koristila prekomjernu silu, javlja novinar Al Jazeere iz Tuzle Boris Gagić, prenosi Al Jazeera. 

Širanović je kazao kako nema pregovora s Vladom TK, on ne podržava nasilje. On je oslobođen optužbi za napad na policijskog službenika u Tuzli.

"Moj način borbe nije nasilje", dodao je.

Na ulicama Tuzle, kako se procjenjuje, bilo je više od 6.000 građana, koji, uprkos, kako tvrde, policijskoj brutalnosti, traže da Vlada Tuzlanskog kantona, koju predvodi premijer Sead Čaušević, odmah podnese ostavku. Nakon žestokih protesta u Tuzli, ali i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine u četvrtak, za petak su najavljena nova okupljanja građana širom ove države.

Većina protestnih okupljanja trebala bi početi između 12 i 16 sati.

Pored protesta u Tuzli, koji će biti nastavljeni i treći dan zaredom, ponovo će ne ulicama, kako je najavljeno, građanski bunt protiv prilika u Bosni i Hercegovini, naročito zbog lošeg ekonomskog i socijalnog statusa radnika i građana, izraziti i građani u Zenici, Kaknju, Mostaru, Prijedoru i Bihaću.

Najavljena su okupljanja i u Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu, Donjem Vakufu, Travniku, Jajcu, Ključu, Cazinu, Visokom, Žepču, Zavidovićima, Gračanici i Brčkom, ali se očekuje da će im se pridružiti i građani drugih bh. gradova, jer se val nezadovoljstva širi državom.

"Pobuna građana", "Počela Husinska buna", "Građani žele promjene", "Počinje bosansko proljeće", samo su neke od poruka građana i naslova u medijima u Bosni i Hercegovini.

Tokom demonstracija u Tuzli u četvrtak povrijeđeno je na desetine građana i 60 policajaca, od kojih jedan teže, 
prenosi Al Jazeera. 

I u Sarajevu su se građani sukobili s policijom, nakon što je više njih pokušalo ući u zgradu Vlade Kantona Sarajevo, u Mostaru su bili blokirani Španski trg i Bulevar.

Do naguravanja i fizičkog sukoba došlo je i na protestima u Zenici; u Bihaću su građani jajima gađali i pokušali ući u zgradu Vlade Unsko-sanskog kantona, a kasnije su se premjestili pred zgradu Općine Bihać.

Neformalna grupa građana najavila je za petak proteste i u Jajcu.

"Po uzoru na Tuzlu, Sarajevo, Bihać, Mostar i druge gradove, i u Jajcu će se danas [petak] ispred zgrade Općine okupiti neformalna grupa građana nezadovoljnih stanjem i radom institucija države Bosne i Hercegovine i grada Jajca. Prema najavama, na okupljanje dolaze demobilizirani borci, radnici bivše Elektrobosne, koja je privatizirana i opljačkana, fakultetski obrazovani građani koji još traže posao, studenti, učenici, ali i mali broj zaposlenih", najavila je članica neformalne grupe Leni Hrnjić.

Helsinški parlament građana Banja Luka za petak u podne najavio je simboličnu protestnu šetnju, u želji da pokažu solidarnost s građanima Tuzle.

Osim što na taj način namjeravaju pokazati solidarnost s Tuzlacima, na čije su, kako je navedeno na Facebook stranici Helsinškog parlamenta, legitimne zahtjeve vlasti odgovorile upotrebom policijske sile, žele podsjetiti na sve obespravljene radnike i uništene privredne gigante u Banjoj Luci.

Aktivisti i aktivistkinje Helsinškog parlamenta će organizirati u 12 sati simboličnu protestnu šetnju na relaciji Narodno pozorište -zgrada Vlade bh. entiteta Republika Srpska- Radio-televitija RS-a - Osnovni sud - Palata predsjednika RS-a.

"Demonstranti u Tuzli, Zenici i Bihaću su nas podsjetili na jednu jako važnu stvar - da vlast, sa svim svojim policijskim kordonima, nije tu radi sebe same i svojih uskostranačkih ili rođačkih veza, već zbog nas koji ovdje živimo i radimo. I plaćamo poreze", navode iz Helsinškog parlamenta.

Građani imaju pravo na mirne proteste i proteste u skladu sa zakonom, izjavio je za agenciju Fena glasnogovornik Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Andy McGuffie komentirajući proteste građana koji su počeli u Tuzli, nakon čega su se proširili i na druge gradove.

Kada je u pitanju operativno djelovanje policije tokom demonstracija, McGuffie kaže da je to pitanje za nadležne agencije za provođenje zakona i vlasti koje nadziru njihov rad.

"Pozivamo sve da izbjegavaju akte nasilja", poručio je glasnogovornik Delegacije EU-a.

Premijer TK-a Čaušević pozvoa je predstavnike firmi Dita, Konjuh, Resod guming, Polihem i Poliolchem da u petak u 13 sati dođu na sastanak s predstavnicima Vlade TK-a, kako bi se razgovaralo o rješavanju zahtjeva koje su uputili Vladi Kantona.

Također, Vlada TK-a početkom naredne sedmice planira održati sastanak s predstavnicima Udruženja nezaposlenih Tuzla, koje je bilo aktivan sudionik protesta ispred zgrade Vlade.

Cilj je definirati prioritetne ciljeve i zahtjeve mladih, definirati buduće aktivnosti, ali i rezimirati ono što je do sada urađeno na ovom planu.

"Još jednom apeliramo na sve građane, koji svoje nezadovoljstvo izražavaju protestima ispred zgrade Vlade TK-a, da se suzdrže od uništavanja privatne i javne imovine te da komunikaciju vratimo u institucionalne okvire, kako bi smo najefikasnije iznašli rješenja za novonastalu situaciju", poručili su iz Vlade TK-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova TK-a poziva građane da svojim ponašanjem doprinesu normalizaciji odnosa, smirivanju situacije te ukazuje na zabrinjavajućeg učešća djece i maloljetnika u protestima.

Policija apelira na građane da se suzdrže od uništavanja javne i privatne imovine.

"Pozivamo roditelje da utječu na svoju djecu da izbjegavaju mjesta na kojima se okupljaju demonstranti i da ne podliježu pritiscima, kako ne bi došlo do povređivanja i neželjenih posljedica. Obavljajući svoju dužnost 47 policajaca je zadobilo povrede, od kojih je jedan, zbog ozbiljnosti povreda, zadržan na intenzivnoj njezi Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla. Nažalost, i 13 građana zadobilo je povrede, koje su okarakterizirane kao lakše", navodi se u saopćenju MUP-a TK-a.


RANIJE

Premijer entitea Federacija Bosne i hercegovine Nermin Nikšić izrazio je u četvrtak kasno navečer, nakon sastanak koji je imao s najvišim političkim, sigurnosnim i pravosudnim zvaničnicima, žaljenje zbog činjenice da je tokom nereda u Tuzli bio ugrožen život jednog policajaca, koji se oporavlja, ali i zbog svih povrijeđenih građana i službenih lica, prenosi Al Jazeera. 

"Moramo napraviti jasnu razliku - na jednoj strani su obespravljeni radnici koji postavljaju svoje zahtjeve, kao što su uvezivanje radnog staža, zdravstveno osiguranje i odgovornost onih koji su im firme doveli na prosjački štap, te na drugoj strani huligana koji koriste ovakvu situaciju za izazivanje anarhije, razbojništvo i pljačku, te izazivanje haotičnog stanja u Tuzlanskom kantonu i stvaranje slike u kojoj se prikazuju žrtvama", poručio je Nikšić.

Pozvao je građane da "kulturom dijaloga i snagom argumenata u institucijama sistema razgovaraju sa odgovornima o svojim problemima".

"Razbijanjem i uništavanjem, nasiljem do rješenja situacije neće se doći. Svako ima pravo na javno okupljanje i mirno izražavanje nezadovoljstva, ali niko nema pravo na nasilničko ponašanje i ugrožavanje imovine i ljudi", rekao je Nikšić.

Dodao je i kako treba utvrditi činjenično stanje u vezi sa protestima, ali i policijskim odgovorom te pokrenuti odgovarajuće postupke za nasilje, napade na službena lica i eventualnu prekomjernu primjenu sile.

"Građani opravdano negoduju protiv privatizacijskih pljački za koje niko nije odgovarao. Treba odmah sve kapacitete staviti u istraživanje i procesuiranje odgovornih za pljačku i privatizacijski kriminal", zaključio je premijer Nikšić.

JUČER


Aldin Širanović, osnivač neformalne Facebook grupe ''UDAR" i jedan od inicijatora protesta u Tuzli izjavio je za Al Jazeeru nakon puštanja iz pritvorske jedinice MUP-a Tuzlanskog kantona da su ga policajci zlostavljali.

- Na slobodi sam zahvaljujući advokatu Mirnesu Ajanoviću, ali sam pretučen i ne osjećam se dobro. Kad su me uhitili tukli su me palicama po leđima, čizmama u glavu - ispričao je za Al Jazeeru Širanović te poručio javnosti da ne podržava "nasilje, paljevine, krađe i ostalo", ali podržava "svaki vid demokratske borbe kroz izlazak što više naroda na ulicu i zahtijevanje prava od vladajućih struktura".

PSD

RANIJE

Oko 21 sat

Policija je uspjela rastjerati prosvjednike okupljene pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona, javlja Al Jazeera navodeći da je dio prosvjednika neprestano bacao kamenje na zgradu i na policiju.

Reporter Al Jazeere Boris Gagić javio se s mjesta događaja navodeći kako su ispred vladine zgrade trenutno samo pripadnici policije te da na teren izlaze komunalne službe koje će ulice očistiti od spaljenih guma i kontejnera.

Prenio je i kako je potvrđena informacija da je na slobodu pušten Aldin Širanović, osnivač neformalne Facebook grupe ''UDAR" i jedan od inicijatora protesta.

Prema posljednjim informacijama, u Službu hitne medicinske pomoći Tuzla do 20 sati primljena su 102 policajaca s teškim tjelesnim povredama, potvrdio je Adis Nišić, glasnogovornik Doma zdravlja Tuzla.

U Hitnoj službi primljeno i 28 civila s lakšim povredama.

Osim u Tuzli, danas su prosvjedi organizirani i u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Bihaću, Kaknju i Prijedoru.

Za sutra su najavljeni prosvjedi u brojnim gradovima BiH. U Tuzlanskom kantonu u petak neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama, a studentima Univerziteta u Tuzli odgođeni su ispiti.

PSD

Oko 20

Situacija u Tuzli potpuno je izmakla kontroli, javlja portal klix.ba prenoseći priopćenje iz MUP-a TK prema kojem su  prosvjednici na području naselja Slatina u Tuzli započeli masovnu pljačku radnji i objekata. Policija je opet bacila suzavac, a prosvjednike koji se ne žele razići napala je i palicama, javlja klix.ba. 

Do sada je u ovim protestima povrijeđeno 26 policajaca i šest građana. Podsjetimo, u Tuzli se pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona okupilo nekoliko tisuća građana, nezadovoljnih stanjem u društvu. Mirni protesti uskoro se prerasli u sukob prosvjednika i policije. Pripadnici MUP-a TK su upotrijebili suzavac, nakon čega su izbili neredi u kojima je, pored ostalog, uništen prvi kat zgrade Vlade TK.

Prosvjedi i u Mostaru

Više desetaka prosvjednika blokiralo je u četvrtak automobilski promet na središnjem gradskom trgu u Mostaru solidarizirajući se s prosvjednicima širom zemlje koji su se i sukobili sa snagama reda.

Po izvješću lokalnih medija prosvjed je organiziran u poslijepodnevnim satima sasvim spontano kada su se počeli okupljati uglavnom mladi ljudi. U jednome trenutku se oko 200 osoba sa središnjega gradskog Španjolskog trga pomaklo prema prometnici te je blokiralo promet vozila. Pripadnici policije su na mjestu događaja i usmjeravaju vozila prema drugim prometnicama. Prosvjednici su zapalili dva kontejnera sa smećem te uzvikuju 'Lopovi' i 'Hoćemo promjene'.

Prosvjed protječe mirno, a policija samo motri okupljene. Tijekom dana u više gradova u Bosni, Sarajevu, Zenici i Tuzli prosvjednici su se sukobili sa snagama reda. Ozlijeđeno je više osoba te je uništeno više vladinih objekata.

PSD, (H)

Oko 19

Završeni su pregovori policije i prosvjednika. Navodno je dogovoreno dogovoreno je puštanje uhićenih, javlja klix.ba. No, nakon kratkotrajnog zatišja koje je trajalo koliko i pregovori, situacija je iza 18 sati ponovno eskalirala. Policija je još jednom bacila suzavac na prosvjednike. Njih je na ulicama Tuzle trenutno oko dvije tisuće, pale kontejnere i bacaju petarde.

AlJazeera javlja kako policijske snage nastavljaju potiskivati prosvjednike prema stadionu Tušanj te da pri tome, osim suzavca, koriste i pse. Ulice u centru Tuzle su blokirane za promet.

PSD

  

Oko 18

U prosvjedima u Tuzli teško je ranjen policajac. Izudin Šarić, glasnogovornik MUP-a TK, portal za klix.ba izjavio je da je ozlijeđeni pripadnik policije prebačen u UKC Tuzla gdje mu se liječnici bore za život.

Među prosvjednicima je do sada nešto više od 50 ozlijeđenih, ali nitko nije životno ugrožen. Liječničku pomoć zatražilo je 20-ak policajaca.

U tijeku su pregovori predstavnika prosvjednika i policije, demonstranti tražepuštanje uhićenih.

Zbog kaotičnog stanja na području Federacije Bosne i Hercegovine premijer tog entiteta Nermin Nikšić pozvao je u četvrtak na hitan sastanak čelnike sigurnosnih agencija.

Kako je najavljeno iz federalne vlade na sastanku u večernjim satima očekuju se ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, entitetski ministar unutarnjih poslova, glavni federalni tužitelj te čelnici policije i tužiteljstava Sarajevske, Tuzlanske i Zeničko-dobojske županije.

Odgovor je to entitetskih vlasti na sukobe prosvjednika i policije koji su tijekom dana eskalirali u Tuzli te na okupljanja potpore prosvjednicima organizirana u Sarajevu, Zenici i Bihaću.

U Tuzli je u sukobima policije i prosvjednika ozlijeđeno najmanje dvadeset osoba.

Provjednici su bacali kamenje na policiju i sjedište vlade Tuzlanske županije polomivši brojne prozore a ulice u okolici na trenutke su ličile na pravo borbeno poprište.

Policija je u popodnevnim satima koristila suzavac kako bi razbila masu provjednika koji su gotovo uspjeli upasti u sjedište vlade.

Tisuće ljudi bilo je na tuzlanskim ulicama i u prvim večernjim satima.

Prosvjed i u Sarajevu

U Sarajevu se na prosvjedima okupilo stotinjak sudionika koji su na zgradu županijske vlade bacali jaja i tražili ostavke.
Sarajevska je policija priopćila kako su trojica njenih pripadnika bila napadnuta no unatoč tome nisu odgovorili silom.

U Zenici se okupilo dvjestotinjak prosvjednika no tamo nije bilo sukoba s policijom a tek manje naguravanje s policijom zabilježeno je u Bihaću.


PSD, (H)

Oko 16

Policija je u četvrtak u Tuzli intervenirala protiv prosvjednika zbog teškog socijalnog upotrijebivši suzavac i razbijajući okupljenu masu u manje skupine.

Intervencija je uslijedila nakon što su prosvjednici pojačali napade na zgradu županijske vlade tražeći ostavku premijera i ministara.

Procjenjuje se kako je na ulicama više od pet tisuća ljudi kojima se neprestano pridružuju novi prosvjednici.

Policiji je također upućeno pojačanje iz drugih gradova.

Iz službe hitne pomoći potvrđeno je kako je liječničku intervenicju zatražilo više osoba lakše ozljeđenih tijekom prosvjeda.

Potporu prosvjednicima u Tuzli pružilo je i stotinjak građana Sarajeva koji su se poslije podne okupili pred sjedištem vlade Sarajevske županije.

Prosvjednicima koji na ulicama Tuzle već dva dana traže svoja prava i negoduju zbog siromaštva i nezaposlenosti u četvrtak su potporu pružile i manje skupine građana okupljene pred sjedištima županijskih vlada u Sarajevu, Bihaću i Zenici.




U Sarajevu se okupilo oko stotinjak ljudi koji su jajima i kamenjem gađali zgradu županijske vlade nakon čega je došlo do sukoba s policijom. Kako javlja Klix.ba , uhićeno je nekoliko građana.

Uz povike "revolucija" i "lopovi, izađite" prosvjednici su iskazivali nezadovoljstvo stanjem u zemlji.

Prosvjednici su jajima gađali i sjedište županijske vlade u Bihaću.

Kako piše Klix. ba , u prosvjedima je ozlijeđeno više od 50 građana, ali i 20-ak pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Većinom su to lakše ozlijede ili poteškoće zbog izloženosti suzavcu. Teško je ozlijeđen i jedan policajac.

(H)
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Ahmet Bajrić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neredi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-02-06 15:09:59 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-02-07 12:05:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-02-07 11:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 31121 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2014\/02\/06\/111\/bosna\/tuzla_prosvjedi1-060214.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/02\/06\/111\/bosna\/tuzla_prosvjedi2-060214.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/02\/06\/111\/bosna\/tuzla_prosvjedi3-060214.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/02\/06\/111\/bosna\/tuzla_prosvjedi4-060214.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/02\/06\/111\/bosna\/tuzla_prosvjedi5-060214.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/02\/06\/111\/bosna\/tuzla_prosvjedi6-060214.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x536"},{"size0":"800x536"},{"size0":"800x536"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x540"},{"size0":"800x535"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38679106 Threads: 7 Questions: 7116684355 Slow queries: 3306557 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608844588 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/regija/bih-spremaju-se-novi-masovni-prosvjedi-sve-vise-gradova-sudjeluje-225317 [printLink] => /vijesti/regija/bih-spremaju-se-novi-masovni-prosvjedi-sve-vise-gradova-sudjeluje-225317?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 191303 [name] => tuzla [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tuzla [link] => /tag/tuzla ) [1] => stdClass Object ( [id] => 198012 [name] => prosvjedibih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prosvjedibih [link] => /tag/prosvjedibih ) [2] => stdClass Object ( [id] => 189424 [name] => neredibih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neredibih [link] => /tag/neredibih ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Ahmet Bajrić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neredi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => BiH: spremaju se novi masovni prosvjedi - sve više gradova sudjeluje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-03-43-45-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/02/06/111/bosna/tuzla_prosvjedi1-060214.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/02/06/111/bosna/tuzla_prosvjedi1-060214.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/02/06/111/bosna/tuzla_prosvjedi2-060214.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/02/06/111/bosna/tuzla_prosvjedi3-060214.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/02/06/111/bosna/tuzla_prosvjedi4-060214.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/02/06/111/bosna/tuzla_prosvjedi5-060214.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/02/06/111/bosna/tuzla_prosvjedi6-060214.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

NOVO

Mirnes Ajanović, advokat Aldina Širanovića, izjavio je na konferenciji za novinare u petak kako je policija protiv njegovog klijenta koristila prekomjernu silu, javlja novinar Al Jazeere iz Tuzle Boris Gagić, prenosi Al Jazeera. 

Širanović je kazao kako nema pregovora s Vladom TK, on ne podržava nasilje. On je oslobođen optužbi za napad na policijskog službenika u Tuzli.

"Moj način borbe nije nasilje", dodao je.

Na ulicama Tuzle, kako se procjenjuje, bilo je više od 6.000 građana, koji, uprkos, kako tvrde, policijskoj brutalnosti, traže da Vlada Tuzlanskog kantona, koju predvodi premijer Sead Čaušević, odmah podnese ostavku. Nakon žestokih protesta u Tuzli, ali i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine u četvrtak, za petak su najavljena nova okupljanja građana širom ove države.

Većina protestnih okupljanja trebala bi početi između 12 i 16 sati.

Pored protesta u Tuzli, koji će biti nastavljeni i treći dan zaredom, ponovo će ne ulicama, kako je najavljeno, građanski bunt protiv prilika u Bosni i Hercegovini, naročito zbog lošeg ekonomskog i socijalnog statusa radnika i građana, izraziti i građani u Zenici, Kaknju, Mostaru, Prijedoru i Bihaću.

Najavljena su okupljanja i u Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu, Donjem Vakufu, Travniku, Jajcu, Ključu, Cazinu, Visokom, Žepču, Zavidovićima, Gračanici i Brčkom, ali se očekuje da će im se pridružiti i građani drugih bh. gradova, jer se val nezadovoljstva širi državom.

"Pobuna građana", "Počela Husinska buna", "Građani žele promjene", "Počinje bosansko proljeće", samo su neke od poruka građana i naslova u medijima u Bosni i Hercegovini.

Tokom demonstracija u Tuzli u četvrtak povrijeđeno je na desetine građana i 60 policajaca, od kojih jedan teže, 
prenosi Al Jazeera. 

I u Sarajevu su se građani sukobili s policijom, nakon što je više njih pokušalo ući u zgradu Vlade Kantona Sarajevo, u Mostaru su bili blokirani Španski trg i Bulevar.

Do naguravanja i fizičkog sukoba došlo je i na protestima u Zenici; u Bihaću su građani jajima gađali i pokušali ući u zgradu Vlade Unsko-sanskog kantona, a kasnije su se premjestili pred zgradu Općine Bihać.

Neformalna grupa građana najavila je za petak proteste i u Jajcu.

"Po uzoru na Tuzlu, Sarajevo, Bihać, Mostar i druge gradove, i u Jajcu će se danas [petak] ispred zgrade Općine okupiti neformalna grupa građana nezadovoljnih stanjem i radom institucija države Bosne i Hercegovine i grada Jajca. Prema najavama, na okupljanje dolaze demobilizirani borci, radnici bivše Elektrobosne, koja je privatizirana i opljačkana, fakultetski obrazovani građani koji još traže posao, studenti, učenici, ali i mali broj zaposlenih", najavila je članica neformalne grupe Leni Hrnjić.

Helsinški parlament građana Banja Luka za petak u podne najavio je simboličnu protestnu šetnju, u želji da pokažu solidarnost s građanima Tuzle.

Osim što na taj način namjeravaju pokazati solidarnost s Tuzlacima, na čije su, kako je navedeno na Facebook stranici Helsinškog parlamenta, legitimne zahtjeve vlasti odgovorile upotrebom policijske sile, žele podsjetiti na sve obespravljene radnike i uništene privredne gigante u Banjoj Luci.

Aktivisti i aktivistkinje Helsinškog parlamenta će organizirati u 12 sati simboličnu protestnu šetnju na relaciji Narodno pozorište -zgrada Vlade bh. entiteta Republika Srpska- Radio-televitija RS-a - Osnovni sud - Palata predsjednika RS-a.

"Demonstranti u Tuzli, Zenici i Bihaću su nas podsjetili na jednu jako važnu stvar - da vlast, sa svim svojim policijskim kordonima, nije tu radi sebe same i svojih uskostranačkih ili rođačkih veza, već zbog nas koji ovdje živimo i radimo. I plaćamo poreze", navode iz Helsinškog parlamenta.

Građani imaju pravo na mirne proteste i proteste u skladu sa zakonom, izjavio je za agenciju Fena glasnogovornik Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Andy McGuffie komentirajući proteste građana koji su počeli u Tuzli, nakon čega su se proširili i na druge gradove.

Kada je u pitanju operativno djelovanje policije tokom demonstracija, McGuffie kaže da je to pitanje za nadležne agencije za provođenje zakona i vlasti koje nadziru njihov rad.

"Pozivamo sve da izbjegavaju akte nasilja", poručio je glasnogovornik Delegacije EU-a.

Premijer TK-a Čaušević pozvoa je predstavnike firmi Dita, Konjuh, Resod guming, Polihem i Poliolchem da u petak u 13 sati dođu na sastanak s predstavnicima Vlade TK-a, kako bi se razgovaralo o rješavanju zahtjeva koje su uputili Vladi Kantona.

Također, Vlada TK-a početkom naredne sedmice planira održati sastanak s predstavnicima Udruženja nezaposlenih Tuzla, koje je bilo aktivan sudionik protesta ispred zgrade Vlade.

Cilj je definirati prioritetne ciljeve i zahtjeve mladih, definirati buduće aktivnosti, ali i rezimirati ono što je do sada urađeno na ovom planu.

"Još jednom apeliramo na sve građane, koji svoje nezadovoljstvo izražavaju protestima ispred zgrade Vlade TK-a, da se suzdrže od uništavanja privatne i javne imovine te da komunikaciju vratimo u institucionalne okvire, kako bi smo najefikasnije iznašli rješenja za novonastalu situaciju", poručili su iz Vlade TK-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova TK-a poziva građane da svojim ponašanjem doprinesu normalizaciji odnosa, smirivanju situacije te ukazuje na zabrinjavajućeg učešća djece i maloljetnika u protestima.

Policija apelira na građane da se suzdrže od uništavanja javne i privatne imovine.

"Pozivamo roditelje da utječu na svoju djecu da izbjegavaju mjesta na kojima se okupljaju demonstranti i da ne podliježu pritiscima, kako ne bi došlo do povređivanja i neželjenih posljedica. Obavljajući svoju dužnost 47 policajaca je zadobilo povrede, od kojih je jedan, zbog ozbiljnosti povreda, zadržan na intenzivnoj njezi Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla. Nažalost, i 13 građana zadobilo je povrede, koje su okarakterizirane kao lakše", navodi se u saopćenju MUP-a TK-a.


RANIJE

Premijer entitea Federacija Bosne i hercegovine Nermin Nikšić izrazio je u četvrtak kasno navečer, nakon sastanak koji je imao s najvišim političkim, sigurnosnim i pravosudnim zvaničnicima, žaljenje zbog činjenice da je tokom nereda u Tuzli bio ugrožen život jednog policajaca, koji se oporavlja, ali i zbog svih povrijeđenih građana i službenih lica, prenosi Al Jazeera. 

"Moramo napraviti jasnu razliku - na jednoj strani su obespravljeni radnici koji postavljaju svoje zahtjeve, kao što su uvezivanje radnog staža, zdravstveno osiguranje i odgovornost onih koji su im firme doveli na prosjački štap, te na drugoj strani huligana koji koriste ovakvu situaciju za izazivanje anarhije, razbojništvo i pljačku, te izazivanje haotičnog stanja u Tuzlanskom kantonu i stvaranje slike u kojoj se prikazuju žrtvama", poručio je Nikšić.

Pozvao je građane da "kulturom dijaloga i snagom argumenata u institucijama sistema razgovaraju sa odgovornima o svojim problemima".

"Razbijanjem i uništavanjem, nasiljem do rješenja situacije neće se doći. Svako ima pravo na javno okupljanje i mirno izražavanje nezadovoljstva, ali niko nema pravo na nasilničko ponašanje i ugrožavanje imovine i ljudi", rekao je Nikšić.

Dodao je i kako treba utvrditi činjenično stanje u vezi sa protestima, ali i policijskim odgovorom te pokrenuti odgovarajuće postupke za nasilje, napade na službena lica i eventualnu prekomjernu primjenu sile.

"Građani opravdano negoduju protiv privatizacijskih pljački za koje niko nije odgovarao. Treba odmah sve kapacitete staviti u istraživanje i procesuiranje odgovornih za pljačku i privatizacijski kriminal", zaključio je premijer Nikšić.

JUČER


Aldin Širanović, osnivač neformalne Facebook grupe ''UDAR" i jedan od inicijatora protesta u Tuzli izjavio je za Al Jazeeru nakon puštanja iz pritvorske jedinice MUP-a Tuzlanskog kantona da su ga policajci zlostavljali.

- Na slobodi sam zahvaljujući advokatu Mirnesu Ajanoviću, ali sam pretučen i ne osjećam se dobro. Kad su me uhitili tukli su me palicama po leđima, čizmama u glavu - ispričao je za Al Jazeeru Širanović te poručio javnosti da ne podržava "nasilje, paljevine, krađe i ostalo", ali podržava "svaki vid demokratske borbe kroz izlazak što više naroda na ulicu i zahtijevanje prava od vladajućih struktura".

PSD

RANIJE

Oko 21 sat

Policija je uspjela rastjerati prosvjednike okupljene pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona, javlja Al Jazeera navodeći da je dio prosvjednika neprestano bacao kamenje na zgradu i na policiju.

Reporter Al Jazeere Boris Gagić javio se s mjesta događaja navodeći kako su ispred vladine zgrade trenutno samo pripadnici policije te da na teren izlaze komunalne službe koje će ulice očistiti od spaljenih guma i kontejnera.

Prenio je i kako je potvrđena informacija da je na slobodu pušten Aldin Širanović, osnivač neformalne Facebook grupe ''UDAR" i jedan od inicijatora protesta.

Prema posljednjim informacijama, u Službu hitne medicinske pomoći Tuzla do 20 sati primljena su 102 policajaca s teškim tjelesnim povredama, potvrdio je Adis Nišić, glasnogovornik Doma zdravlja Tuzla.

U Hitnoj službi primljeno i 28 civila s lakšim povredama.

Osim u Tuzli, danas su prosvjedi organizirani i u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Bihaću, Kaknju i Prijedoru.

Za sutra su najavljeni prosvjedi u brojnim gradovima BiH. U Tuzlanskom kantonu u petak neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama, a studentima Univerziteta u Tuzli odgođeni su ispiti.

PSD

Oko 20

Situacija u Tuzli potpuno je izmakla kontroli, javlja portal klix.ba prenoseći priopćenje iz MUP-a TK prema kojem su  prosvjednici na području naselja Slatina u Tuzli započeli masovnu pljačku radnji i objekata. Policija je opet bacila suzavac, a prosvjednike koji se ne žele razići napala je i palicama, javlja klix.ba. 

Do sada je u ovim protestima povrijeđeno 26 policajaca i šest građana. Podsjetimo, u Tuzli se pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona okupilo nekoliko tisuća građana, nezadovoljnih stanjem u društvu. Mirni protesti uskoro se prerasli u sukob prosvjednika i policije. Pripadnici MUP-a TK su upotrijebili suzavac, nakon čega su izbili neredi u kojima je, pored ostalog, uništen prvi kat zgrade Vlade TK.

Prosvjedi i u Mostaru

Više desetaka prosvjednika blokiralo je u četvrtak automobilski promet na središnjem gradskom trgu u Mostaru solidarizirajući se s prosvjednicima širom zemlje koji su se i sukobili sa snagama reda.

Po izvješću lokalnih medija prosvjed je organiziran u poslijepodnevnim satima sasvim spontano kada su se počeli okupljati uglavnom mladi ljudi. U jednome trenutku se oko 200 osoba sa središnjega gradskog Španjolskog trga pomaklo prema prometnici te je blokiralo promet vozila. Pripadnici policije su na mjestu događaja i usmjeravaju vozila prema drugim prometnicama. Prosvjednici su zapalili dva kontejnera sa smećem te uzvikuju 'Lopovi' i 'Hoćemo promjene'.

Prosvjed protječe mirno, a policija samo motri okupljene. Tijekom dana u više gradova u Bosni, Sarajevu, Zenici i Tuzli prosvjednici su se sukobili sa snagama reda. Ozlijeđeno je više osoba te je uništeno više vladinih objekata.

PSD, (H)

Oko 19

Završeni su pregovori policije i prosvjednika. Navodno je dogovoreno dogovoreno je puštanje uhićenih, javlja klix.ba. No, nakon kratkotrajnog zatišja koje je trajalo koliko i pregovori, situacija je iza 18 sati ponovno eskalirala. Policija je još jednom bacila suzavac na prosvjednike. Njih je na ulicama Tuzle trenutno oko dvije tisuće, pale kontejnere i bacaju petarde.

AlJazeera javlja kako policijske snage nastavljaju potiskivati prosvjednike prema stadionu Tušanj te da pri tome, osim suzavca, koriste i pse. Ulice u centru Tuzle su blokirane za promet.

PSD

  

Oko 18

U prosvjedima u Tuzli teško je ranjen policajac. Izudin Šarić, glasnogovornik MUP-a TK, portal za klix.ba izjavio je da je ozlijeđeni pripadnik policije prebačen u UKC Tuzla gdje mu se liječnici bore za život.

Među prosvjednicima je do sada nešto više od 50 ozlijeđenih, ali nitko nije životno ugrožen. Liječničku pomoć zatražilo je 20-ak policajaca.

U tijeku su pregovori predstavnika prosvjednika i policije, demonstranti tražepuštanje uhićenih.

Zbog kaotičnog stanja na području Federacije Bosne i Hercegovine premijer tog entiteta Nermin Nikšić pozvao je u četvrtak na hitan sastanak čelnike sigurnosnih agencija.

Kako je najavljeno iz federalne vlade na sastanku u večernjim satima očekuju se ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, entitetski ministar unutarnjih poslova, glavni federalni tužitelj te čelnici policije i tužiteljstava Sarajevske, Tuzlanske i Zeničko-dobojske županije.

Odgovor je to entitetskih vlasti na sukobe prosvjednika i policije koji su tijekom dana eskalirali u Tuzli te na okupljanja potpore prosvjednicima organizirana u Sarajevu, Zenici i Bihaću.

U Tuzli je u sukobima policije i prosvjednika ozlijeđeno najmanje dvadeset osoba.

Provjednici su bacali kamenje na policiju i sjedište vlade Tuzlanske županije polomivši brojne prozore a ulice u okolici na trenutke su ličile na pravo borbeno poprište.

Policija je u popodnevnim satima koristila suzavac kako bi razbila masu provjednika koji su gotovo uspjeli upasti u sjedište vlade.

Tisuće ljudi bilo je na tuzlanskim ulicama i u prvim večernjim satima.

Prosvjed i u Sarajevu

U Sarajevu se na prosvjedima okupilo stotinjak sudionika koji su na zgradu županijske vlade bacali jaja i tražili ostavke.
Sarajevska je policija priopćila kako su trojica njenih pripadnika bila napadnuta no unatoč tome nisu odgovorili silom.

U Zenici se okupilo dvjestotinjak prosvjednika no tamo nije bilo sukoba s policijom a tek manje naguravanje s policijom zabilježeno je u Bihaću.


PSD, (H)

Oko 16

Policija je u četvrtak u Tuzli intervenirala protiv prosvjednika zbog teškog socijalnog upotrijebivši suzavac i razbijajući okupljenu masu u manje skupine.

Intervencija je uslijedila nakon što su prosvjednici pojačali napade na zgradu županijske vlade tražeći ostavku premijera i ministara.

Procjenjuje se kako je na ulicama više od pet tisuća ljudi kojima se neprestano pridružuju novi prosvjednici.

Policiji je također upućeno pojačanje iz drugih gradova.

Iz službe hitne pomoći potvrđeno je kako je liječničku intervenicju zatražilo više osoba lakše ozljeđenih tijekom prosvjeda.

Potporu prosvjednicima u Tuzli pružilo je i stotinjak građana Sarajeva koji su se poslije podne okupili pred sjedištem vlade Sarajevske županije.

Prosvjednicima koji na ulicama Tuzle već dva dana traže svoja prava i negoduju zbog siromaštva i nezaposlenosti u četvrtak su potporu pružile i manje skupine građana okupljene pred sjedištima županijskih vlada u Sarajevu, Bihaću i Zenici.




U Sarajevu se okupilo oko stotinjak ljudi koji su jajima i kamenjem gađali zgradu županijske vlade nakon čega je došlo do sukoba s policijom. Kako javlja Klix.ba , uhićeno je nekoliko građana.

Uz povike "revolucija" i "lopovi, izađite" prosvjednici su iskazivali nezadovoljstvo stanjem u zemlji.

Prosvjednici su jajima gađali i sjedište županijske vlade u Bihaću.

Kako piše Klix. ba , u prosvjedima je ozlijeđeno više od 50 građana, ali i 20-ak pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Većinom su to lakše ozlijede ili poteškoće zbog izloženosti suzavcu. Teško je ozlijeđen i jedan policajac.

(H)
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/bih-spremaju-se-novi-masovni-prosvjedi-sve-vise-gradova-sudjeluje-225317 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=428a7fed1001be871196a3e138cec93f97e5b4db [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=BiH%3A+spremaju+se+novi+masovni+prosvjedi+-+sve+vi%C5%A1e+gradova+sudjeluje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fbih-spremaju-se-novi-masovni-prosvjedi-sve-vise-gradova-sudjeluje-225317 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fbih-spremaju-se-novi-masovni-prosvjedi-sve-vise-gradova-sudjeluje-225317 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Ahmet Bajrić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neredi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Regijaneredi

BiH: spremaju se novi masovni prosvjedi - sve više gradova sudjeluje

Piše PSD.
7. veljače 2014. - 12:43

NOVO

Mirnes Ajanović, advokat Aldina Širanovića, izjavio je na konferenciji za novinare u petak kako je policija protiv njegovog klijenta koristila prekomjernu silu, javlja novinar Al Jazeere iz Tuzle Boris Gagić, prenosi Al Jazeera. 

Širanović je kazao kako nema pregovora s Vladom TK, on ne podržava nasilje. On je oslobođen optužbi za napad na policijskog službenika u Tuzli.

"Moj način borbe nije nasilje", dodao je.

Na ulicama Tuzle, kako se procjenjuje, bilo je više od 6.000 građana, koji, uprkos, kako tvrde, policijskoj brutalnosti, traže da Vlada Tuzlanskog kantona, koju predvodi premijer Sead Čaušević, odmah podnese ostavku. Nakon žestokih protesta u Tuzli, ali i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine u četvrtak, za petak su najavljena nova okupljanja građana širom ove drža...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 05:43