stdClass Object ( [id] => 304268 [title] => Radman više nije glavni ravnatelj HRT-a; Kovačić: Pluralizam medija iznimno je potreban zbog podjela u društvu [alias] => radman-vise-nije-glavni-ravnatelj-hrt-a-kovacic-pluralizam-medija-iznimno-je-potreban-zbog-podjela-u-drustvu [catid] => 119 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

NOVIJE

Urednik HRT-a Siniša Kovačić, kojega je saborski Odbor za medije u četvrtak predložio za v. d. glavnog ravnatelja HRT-a, izjavio je u Mostaru kako je pluralizam u hrvatskim medijima danas iznimno potreban zbog aktualnih podjela u društvu te pokušaja da se uspostavi "monopol na istinu".

"Smatram da je to jako važna tema, poglavito u današnjem trenutku kada su, više nego ikada, očite podjele u društvu i kada si neki još uvijek dozvoljavaju da imaju monopol na istinu", kazao je Kovačić novinarima uoči predavanja studentima novinarstva o Pluralizmu u hrvatskim medijima na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Tijekom predavanja buduće je kolege novinare pozvao da pišu objektivno te istinu ispisuju na pravedan i činjeničan način. "Uhvatite se, sukladno sa svojim strastima za novinarstvom, u koštac s nečime što tek treba biti ispisano. Ispisujte istinu, ali na pošten, pravedan i činjeničan način. Njegujte pluralizam", poručio je Kovačić.

U Mostaru je u četvrtak obilježena prva obljetnica utemeljenja studentskog portala Treci, a dekan Filozofskog fakulteta Zoran Tomić istaknuo je kako je za novinare jako važno "prihvatiti načelo kritičkog promišljanja, da ne prihvate informacije i podatke zdravo za gotovo i da budu kroničari i kritičari ovog društva".

Nakon što je predložio Saboru razrješenje dosadašnjeg glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, Odbor za medije predložio je da se za v. d. glavnog ravnatelja imenuje Siniša Kovačić, novinar i urednik na HRT-u.

Za Kovačića se izjasnilo sedam članova Odbora iz redova HDZ-a i Mosta, a suzdržana su bila trojica članova iz SDP-a i HNS-a. Odbor je prethodno s istim brojem glasova predložio da se dužnosti glavnog ravnatelja razriješi Goran Radman. Svoj prijedlog Odbor će proslijediti Hrvatskom saboru koji će donijeti konačnu odluku.

Platforma 112: Smjena Radmana blitzkrieg protiv medijskog pluralizma

Platforma 112 u četvrtak je "blitzkriegom protiv medijskog pluralizma" nazvala prijedlog saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije da Hrvatski sabor smijeni glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, a za vršitelja dužnosti imenuje HRT-ovog urednika Sinišu Kovačića.

"Javna radio-televizija ne smije biti igračka u rukama političke većine, ali upravo tim smjerom ide nastavak antimedijske ofenzive aktualne vlasti. Blitzkriegom na HRT-u parlamentarna većina upravo potvrđuje da ne razumije niti podržava misiju HRT-a koja je, da podsjetimo, promicanje temelja demokracije i civilnog društva, poštivanje različitosti, poticanje tolerancije, promicanje znanja i obrazovanja", stoji u priopćenju Platforme 112.

Cijeli je postupak, smatra Platforma 112, politički motiviran i proceduralno neispravan, sa samo jednom i jedinom svrhom - gušenja pluralizma na HRT-u, posebice u informativnom programu, što je predsjednik HDZ-a Karamarko i nedvosmisleno najavio kada je prije dva tjedna HRT prozvao kao polugu opozicije, kao što je njegov stranački kolega Dujomir Marasović prije godinu dana najavio da će nova vlast prvo "pomesti sve s HRT-a".

Platforma 112 očitim drži da "svrha hitne smjene Radmana nije sankcioniranje njegovih propusta, već je to politička kazna za profesionalni rad novinara i novinarki na HRT-u koji se, upravo unatoč nepovoljnom upravljačkom ozračju na HRT-u, svih proteklih godina, a ne samo proteklih mjesec dana otkad je na vlasti HDZ, trude i uspijevaju proizvoditi društveno relevantan, kvalitetan i politički neovisan program".

Blitzkrieg na HRT drži dijelom antimedijske ofenzive sadašnje vlasti, usmjerene na ključne javne institucije koji trebaju osigurati pluralistički i profesionalni medijski prostor. "Tako je u prvom tjednu nove vlasti HDZ-ov ministar kulture naprasno ukinuo mehanizam financiranja neprofitnih medija, mrziteljski linč na Vijeće za elektroničke medije i njegovu ravnateljicu Mirjanu Rakić vlast nikad nije osudila, a kao sljedeću metu već se neko vrijeme priprema i Hinu", ocjenjuje Platforma 112.

Političko gušenje javnih i neprofitnih medija u Hrvatskoj udar je na ustavni poredak - pluralizam i vladavinu prava, za što su odgovorni apsolutno svi nositelji vlasti i u Vladi i u Saboru, naglašava PLatforma 112.

"Kolikogod predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade Karamarko u ovome igrao istaknutu sramotnu ulogu, jednaka je odgovornost i svih drugih zastupnika vladajuće većine i članova Vlade, iz svih političkih stranaka, a posebno MOST-a te HSLS-a koji svojim glasovima osiguravaju većinu HDZ-u", upozorava.

Ljaga zatiranja medijskih sloboda past će na sve koji se ne usprotive ovom blitzkriegu "s dalekosežnim međunarodnim odjecima i svrstavanjem Hrvatske uz bok Poljske, Mađarske, Makedonije, Turske i Rusije - režima koji bahato zatiru i kontroliraju medije", jer nemaju mandat "za takvo zatiranje demokracije", zaključuje Platforma 112.

RANIJE

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije predložio je u četvrtak da se vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a imenuje Siniša Kovačić, novinar i urednik na javnoj televiziji, a Goran Radman razriješi dužnosti glavnog ravnatelja.

Od 13 članova Odbora za te se prijedoge izjasnilo njih sedam, iz HDZ-a i Mosta, a suzdržana su bila dva SDP-ova i HNS-ov Goran Beus Richembergh. Svoj prijedlog Odbor će proslijediti Saboru koji će donijeti konačnu odluku.

Te prijedloge Odbor je donio nakon dugačke i burne rasprave, na sjednici koja je bila zakazana za četvrtak ujutro, odgođena, pa opet sazvana.

Selimović: NO stoji iza svoje odluke

Postupak Radmanova razriješenja pokrenuo je Nadzorni odbor (NO) HRT-a, stavljajući mu na teret da HRT nije vodio odvojeno knjigovodstvo, odnosno razdvojio prihode na javne i komercijalne. Nadzorni odbor je u prosincu upozorio Radmana na tu nepravilnost, kao i Agencija za elektroničke medije.

Predsjednik NO-a Šenol Selimović na Odboru je istaknuo da ne može izlaziti iz okvira zaključaka NO-a. "Stojimo iza naše odluke", rekao je Selimović poručujući da "ništa nije išlo preko noći", te da je NO bio zatečen spoznajom da se prihodi godinama ne odvajaju.

SDP-ov Nenad Stazić zamjerio je predsjedniku Odbora Andriji Mikuliću (HDZ) što na sjednicu nije pozvao Radmana i ravnateljicu Agencije za elektroničke medije Mirjanu Rakić, tim više što Radman u svom dopisu pobija navode NO-a.

Trebamo odlučivati samo temeljem izvješća NO-a, zašto nismo mogli čuti i drugu stranu, ustrajao je Stazić koji je Selimovića optužio da je "osvetnički motiviran" spram Radmana. Natjecali ste se za glavnog urednika Radio Zadra u Radmanovu mandatu i niste prošli, imate razlog za osvetu, rekao je Selimoviću prozivajući ga da "pristaje sudjelovati u farsi za koju se nada da neće uspjeti, jer ima povjerenje u Most".

Stazić: Sve diktature prvo osvajaju televizije

Selimović je odbacio te optužbe, kazavši kako ne misli da je Radman u svemu bio loš, ali  je "činjenica da nije postupio po zakonu". Potvrdio je da se kandidirao za spomenuto mjesto, jer je bio nezaposlen, ali i kvalificiran, ima četvrt stoljeća novinarskog staža, dva fakulteta i govori četiri jezika.

Stazić je ustvrdio i da sve diktature prvo osvajaju televizije, a da se aktualna Vlada još nije ni konstituirala, a već joj je prvi "pohod" HRT.

Davor Bernardić (SDP) aktualnu je vlast prozvao da se ne bavi stvarima važnim za većinu građana, jer je zanimaju samo policija, tajne službe i mediji. Neću braniti Radmana, ali sam protiv "strijeljanja bez suđenja", rekao je Bernardić koji je Mikuliću također zamjerio što na Odbor nije pozvao sve aktere tog slučaja.

Mesić: Jeste li spavali četiri godine

"Jeste li prespavali zadnje četiri godine", uzvratio je oporbenim zastupnicima Jasen Mesić (HDZ), predbacujući im da su sve zakonske intervencije koje su se radile u mandatu njihove vlasti bile samo zbog kadrovskih smjena na HRT-u i Hini, te ih podsjetio da se Radaman ignorantski odnosio spram Odbora. Kršile ste zakone, uveli ste stranačku televiziju, odgovorio je opoziciji.

Objasnio je i zašto je bitno voditi odvojeno knjigovodstvo na HRT-u. Ako se to ne provede, HRT može izgubiti pravo na pretplatu, jedini živi novac za opstojnost javnog servisa, rekao je Mesić tumačeći kako je NO radio svoj posao.

Oporbene je kolege upitao i zašto "drže Radmana već tri godine", te odgovorio kako je to "zato jer im je stranački i politički odgovarao", odnosno jer su ga mogli "držati na kratkom lancu", ucjenjivati zbog kazni Povjerenstva za sukob interesa.

Darinko Kosor (HSLS) odgovorio je Bernardiću kako priča o strijeljanju samo da se zamagli činjenica da HRT nije javna, nego državna televizija.

Richembergh: Odluka o smjeni donesena ranije

Goran Beus Richembergh (HNS) tvrdi da je odluka o Radmanovoj smjeni donesena ranije, kad su Tomislav Karamarko i Ivan Kovačić (Most) poručili da mora otići.

"Ne utvarajmo si da danas donosimo odluku, donesena je prije", rekao je Beus koji je Mostu poručio da je "ključ u njegovim rukama". Most je, kaže, obećao da neće dozvoliti čistke i imenovanja bez kriterija.

HNS-ov zastupnik kolegama iz vladajuće koalicije poručuje da se nada kako neće ponoviti grešku Kukuriku koalicije koja je "oporbi poklonila četvrti kanal", te da se nada da će im HRT biti "blagonaklon" kao što je bio Kukuriku koaliciji.

Prije nego je prešao na raspravu o Radmanovu razrješenju, Odbor je pola sata potrošio na raspravu o dnevnom redu, oporba je bila nezadovoljna načinom sazivanja sjednice, navodeći da je sazvana kasno u srijedu, pa jutros otkazana, pa sazvana.

"Tako se stvara dojam izvanrednosti", rekao je Beus Richembergh, držeći da je zbog digniteta i Odbora i Sabora na sjednicu trebalo zvati i Radmana.

Stazić "branio" Mikulićevu čast

Na istom je tragu bilo i Stazićevo razmišljanje koji je, prepričavajući sinošnji razgovor s Mikulićem, naveo kako mu je rekao da ne zna tko će biti v.d. glavnog ravnatelja već će se to znati jutros.

Pa nije predsjednik Odbora krpa, neće se oni tako ponašati prema njemu, to vrijeđa Odbor i Sabor, rekao je Stazić, poručujući da će "braniti Mikulićevu čast".

Ne branite me, dobro znam koja su moja prava i obveze, odgovorio mu je Mikulić dodavši da je sve radio po Poslovniku, te da nema nikakvih izvanrednih okolnosti.

Kosor je pak Staziću poručio da se "ne bavi dramaturgijom" i na Odboru, te da ne hvali zastupnike kako ne bi nastala saborska kletva "dao Bog da te hvalio Stazić".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => promjene na prisavlju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-03-03 12:58:35 [created_by] => 3126 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-03-03 15:25:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-03-03 15:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 13615 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 119 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta. [menu-meta_keywords] => hrvatska, politika, svijet, crna kronika, biznis, regija [secure] => 0 [page_title] => Vijesti [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/03\/03\/mediji_odbor7-030316.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/03\/mediji_odbor8-030316.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/03\/mediji_odbor6-030316.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/03\/mediji_odbor2-030316.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/03\/mediji_odbor5-030316.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/03\/mediji_odbor9-030316.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/03\/mediji_odbor10-030316.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["mediji_odbor7-030316","mediji_odbor8-030316","mediji_odbor6-030316","mediji_odbor2-030316","mediji_odbor5-030316","mediji_odbor9-030316","mediji_odbor10-030316"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"900x590"},{"size0":"900x623"},{"size0":"900x567"},{"size0":"900x595"},{"size0":"900x588"},{"size0":"900x556"},{"size0":"900x572"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 119 [name] => Vijesti [alias] => vijesti [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7684480 Threads: 3 Questions: 1624956523 Slow queries: 4826489 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111118607 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/radman-vise-nije-glavni-ravnatelj-hrt-a-kovacic-pluralizam-medija-iznimno-je-potreban-zbog-podjela-u-drustvu-304268 [printLink] => /vijesti/radman-vise-nije-glavni-ravnatelj-hrt-a-kovacic-pluralizam-medija-iznimno-je-potreban-zbog-podjela-u-drustvu-304268?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 328175 [name] => hrt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrt [link] => /tag/hrt ) [1] => stdClass Object ( [id] => 234995 [name] => Goran Radman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => goran-radman [link] => /tag/goran-radman ) [2] => stdClass Object ( [id] => 237535 [name] => Siniša Kovačić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sinisa-kovacic [link] => /tag/sinisa-kovacic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => promjene na prisavlju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Radman više nije glavni ravnatelj HRT-a; Kovačić: Pluralizam medija iznimno je potreban zbog podjela u društvu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3126 [name] => Hina [username] => hina [email] => hina@sd.hr [password] => $2y$10$P7lYw6PCgzwz42YfCkI7ROEdPBrtMrSzCBlQHrbuDVWbduDdUz96y [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hina-3126 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1644 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/e903af0c78b05bd682a4e75b05422a06?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/03/mediji_odbor7-030316.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => mediji_odbor7-030316 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/03/mediji_odbor7-030316.jpg [title] => mediji_odbor7-030316 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/03/mediji_odbor8-030316.jpg [title] => mediji_odbor8-030316 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/03/mediji_odbor6-030316.jpg [title] => mediji_odbor6-030316 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/03/mediji_odbor2-030316.jpg [title] => mediji_odbor2-030316 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/03/mediji_odbor5-030316.jpg [title] => mediji_odbor5-030316 ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/03/mediji_odbor9-030316.jpg [title] => mediji_odbor9-030316 ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/03/mediji_odbor10-030316.jpg [title] => mediji_odbor10-030316 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

NOVIJE

Urednik HRT-a Siniša Kovačić, kojega je saborski Odbor za medije u četvrtak predložio za v. d. glavnog ravnatelja HRT-a, izjavio je u Mostaru kako je pluralizam u hrvatskim medijima danas iznimno potreban zbog aktualnih podjela u društvu te pokušaja da se uspostavi "monopol na istinu".

"Smatram da je to jako važna tema, poglavito u današnjem trenutku kada su, više nego ikada, očite podjele u društvu i kada si neki još uvijek dozvoljavaju da imaju monopol na istinu", kazao je Kovačić novinarima uoči predavanja studentima novinarstva o Pluralizmu u hrvatskim medijima na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Tijekom predavanja buduće je kolege novinare pozvao da pišu objektivno te istinu ispisuju na pravedan i činjeničan način. "Uhvatite se, sukladno sa svojim strastima za novinarstvom, u koštac s nečime što tek treba biti ispisano. Ispisujte istinu, ali na pošten, pravedan i činjeničan način. Njegujte pluralizam", poručio je Kovačić.

U Mostaru je u četvrtak obilježena prva obljetnica utemeljenja studentskog portala Treci, a dekan Filozofskog fakulteta Zoran Tomić istaknuo je kako je za novinare jako važno "prihvatiti načelo kritičkog promišljanja, da ne prihvate informacije i podatke zdravo za gotovo i da budu kroničari i kritičari ovog društva".

Nakon što je predložio Saboru razrješenje dosadašnjeg glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, Odbor za medije predložio je da se za v. d. glavnog ravnatelja imenuje Siniša Kovačić, novinar i urednik na HRT-u.

Za Kovačića se izjasnilo sedam članova Odbora iz redova HDZ-a i Mosta, a suzdržana su bila trojica članova iz SDP-a i HNS-a. Odbor je prethodno s istim brojem glasova predložio da se dužnosti glavnog ravnatelja razriješi Goran Radman. Svoj prijedlog Odbor će proslijediti Hrvatskom saboru koji će donijeti konačnu odluku.

Platforma 112: Smjena Radmana blitzkrieg protiv medijskog pluralizma

Platforma 112 u četvrtak je "blitzkriegom protiv medijskog pluralizma" nazvala prijedlog saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije da Hrvatski sabor smijeni glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, a za vršitelja dužnosti imenuje HRT-ovog urednika Sinišu Kovačića.

"Javna radio-televizija ne smije biti igračka u rukama političke većine, ali upravo tim smjerom ide nastavak antimedijske ofenzive aktualne vlasti. Blitzkriegom na HRT-u parlamentarna većina upravo potvrđuje da ne razumije niti podržava misiju HRT-a koja je, da podsjetimo, promicanje temelja demokracije i civilnog društva, poštivanje različitosti, poticanje tolerancije, promicanje znanja i obrazovanja", stoji u priopćenju Platforme 112.

Cijeli je postupak, smatra Platforma 112, politički motiviran i proceduralno neispravan, sa samo jednom i jedinom svrhom - gušenja pluralizma na HRT-u, posebice u informativnom programu, što je predsjednik HDZ-a Karamarko i nedvosmisleno najavio kada je prije dva tjedna HRT prozvao kao polugu opozicije, kao što je njegov stranački kolega Dujomir Marasović prije godinu dana najavio da će nova vlast prvo "pomesti sve s HRT-a".

Platforma 112 očitim drži da "svrha hitne smjene Radmana nije sankcioniranje njegovih propusta, već je to politička kazna za profesionalni rad novinara i novinarki na HRT-u koji se, upravo unatoč nepovoljnom upravljačkom ozračju na HRT-u, svih proteklih godina, a ne samo proteklih mjesec dana otkad je na vlasti HDZ, trude i uspijevaju proizvoditi društveno relevantan, kvalitetan i politički neovisan program".

Blitzkrieg na HRT drži dijelom antimedijske ofenzive sadašnje vlasti, usmjerene na ključne javne institucije koji trebaju osigurati pluralistički i profesionalni medijski prostor. "Tako je u prvom tjednu nove vlasti HDZ-ov ministar kulture naprasno ukinuo mehanizam financiranja neprofitnih medija, mrziteljski linč na Vijeće za elektroničke medije i njegovu ravnateljicu Mirjanu Rakić vlast nikad nije osudila, a kao sljedeću metu već se neko vrijeme priprema i Hinu", ocjenjuje Platforma 112.

Političko gušenje javnih i neprofitnih medija u Hrvatskoj udar je na ustavni poredak - pluralizam i vladavinu prava, za što su odgovorni apsolutno svi nositelji vlasti i u Vladi i u Saboru, naglašava PLatforma 112.

"Kolikogod predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade Karamarko u ovome igrao istaknutu sramotnu ulogu, jednaka je odgovornost i svih drugih zastupnika vladajuće većine i članova Vlade, iz svih političkih stranaka, a posebno MOST-a te HSLS-a koji svojim glasovima osiguravaju većinu HDZ-u", upozorava.

Ljaga zatiranja medijskih sloboda past će na sve koji se ne usprotive ovom blitzkriegu "s dalekosežnim međunarodnim odjecima i svrstavanjem Hrvatske uz bok Poljske, Mađarske, Makedonije, Turske i Rusije - režima koji bahato zatiru i kontroliraju medije", jer nemaju mandat "za takvo zatiranje demokracije", zaključuje Platforma 112.

RANIJE

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije predložio je u četvrtak da se vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a imenuje Siniša Kovačić, novinar i urednik na javnoj televiziji, a Goran Radman razriješi dužnosti glavnog ravnatelja.

Od 13 članova Odbora za te se prijedoge izjasnilo njih sedam, iz HDZ-a i Mosta, a suzdržana su bila dva SDP-ova i HNS-ov Goran Beus Richembergh. Svoj prijedlog Odbor će proslijediti Saboru koji će donijeti konačnu odluku.

Te prijedloge Odbor je donio nakon dugačke i burne rasprave, na sjednici koja je bila zakazana za četvrtak ujutro, odgođena, pa opet sazvana.

Selimović: NO stoji iza svoje odluke

Postupak Radmanova razriješenja pokrenuo je Nadzorni odbor (NO) HRT-a, stavljajući mu na teret da HRT nije vodio odvojeno knjigovodstvo, odnosno razdvojio prihode na javne i komercijalne. Nadzorni odbor je u prosincu upozorio Radmana na tu nepravilnost, kao i Agencija za elektroničke medije.

Predsjednik NO-a Šenol Selimović na Odboru je istaknuo da ne može izlaziti iz okvira zaključaka NO-a. "Stojimo iza naše odluke", rekao je Selimović poručujući da "ništa nije išlo preko noći", te da je NO bio zatečen spoznajom da se prihodi godinama ne odvajaju.

SDP-ov Nenad Stazić zamjerio je predsjedniku Odbora Andriji Mikuliću (HDZ) što na sjednicu nije pozvao Radmana i ravnateljicu Agencije za elektroničke medije Mirjanu Rakić, tim više što Radman u svom dopisu pobija navode NO-a.

Trebamo odlučivati samo temeljem izvješća NO-a, zašto nismo mogli čuti i drugu stranu, ustrajao je Stazić koji je Selimovića optužio da je "osvetnički motiviran" spram Radmana. Natjecali ste se za glavnog urednika Radio Zadra u Radmanovu mandatu i niste prošli, imate razlog za osvetu, rekao je Selimoviću prozivajući ga da "pristaje sudjelovati u farsi za koju se nada da neće uspjeti, jer ima povjerenje u Most".

Stazić: Sve diktature prvo osvajaju televizije

Selimović je odbacio te optužbe, kazavši kako ne misli da je Radman u svemu bio loš, ali  je "činjenica da nije postupio po zakonu". Potvrdio je da se kandidirao za spomenuto mjesto, jer je bio nezaposlen, ali i kvalificiran, ima četvrt stoljeća novinarskog staža, dva fakulteta i govori četiri jezika.

Stazić je ustvrdio i da sve diktature prvo osvajaju televizije, a da se aktualna Vlada još nije ni konstituirala, a već joj je prvi "pohod" HRT.

Davor Bernardić (SDP) aktualnu je vlast prozvao da se ne bavi stvarima važnim za većinu građana, jer je zanimaju samo policija, tajne službe i mediji. Neću braniti Radmana, ali sam protiv "strijeljanja bez suđenja", rekao je Bernardić koji je Mikuliću također zamjerio što na Odbor nije pozvao sve aktere tog slučaja.

Mesić: Jeste li spavali četiri godine

"Jeste li prespavali zadnje četiri godine", uzvratio je oporbenim zastupnicima Jasen Mesić (HDZ), predbacujući im da su sve zakonske intervencije koje su se radile u mandatu njihove vlasti bile samo zbog kadrovskih smjena na HRT-u i Hini, te ih podsjetio da se Radaman ignorantski odnosio spram Odbora. Kršile ste zakone, uveli ste stranačku televiziju, odgovorio je opoziciji.

Objasnio je i zašto je bitno voditi odvojeno knjigovodstvo na HRT-u. Ako se to ne provede, HRT može izgubiti pravo na pretplatu, jedini živi novac za opstojnost javnog servisa, rekao je Mesić tumačeći kako je NO radio svoj posao.

Oporbene je kolege upitao i zašto "drže Radmana već tri godine", te odgovorio kako je to "zato jer im je stranački i politički odgovarao", odnosno jer su ga mogli "držati na kratkom lancu", ucjenjivati zbog kazni Povjerenstva za sukob interesa.

Darinko Kosor (HSLS) odgovorio je Bernardiću kako priča o strijeljanju samo da se zamagli činjenica da HRT nije javna, nego državna televizija.

Richembergh: Odluka o smjeni donesena ranije

Goran Beus Richembergh (HNS) tvrdi da je odluka o Radmanovoj smjeni donesena ranije, kad su Tomislav Karamarko i Ivan Kovačić (Most) poručili da mora otići.

"Ne utvarajmo si da danas donosimo odluku, donesena je prije", rekao je Beus koji je Mostu poručio da je "ključ u njegovim rukama". Most je, kaže, obećao da neće dozvoliti čistke i imenovanja bez kriterija.

HNS-ov zastupnik kolegama iz vladajuće koalicije poručuje da se nada kako neće ponoviti grešku Kukuriku koalicije koja je "oporbi poklonila četvrti kanal", te da se nada da će im HRT biti "blagonaklon" kao što je bio Kukuriku koaliciji.

Prije nego je prešao na raspravu o Radmanovu razrješenju, Odbor je pola sata potrošio na raspravu o dnevnom redu, oporba je bila nezadovoljna načinom sazivanja sjednice, navodeći da je sazvana kasno u srijedu, pa jutros otkazana, pa sazvana.

"Tako se stvara dojam izvanrednosti", rekao je Beus Richembergh, držeći da je zbog digniteta i Odbora i Sabora na sjednicu trebalo zvati i Radmana.

Stazić "branio" Mikulićevu čast

Na istom je tragu bilo i Stazićevo razmišljanje koji je, prepričavajući sinošnji razgovor s Mikulićem, naveo kako mu je rekao da ne zna tko će biti v.d. glavnog ravnatelja već će se to znati jutros.

Pa nije predsjednik Odbora krpa, neće se oni tako ponašati prema njemu, to vrijeđa Odbor i Sabor, rekao je Stazić, poručujući da će "braniti Mikulićevu čast".

Ne branite me, dobro znam koja su moja prava i obveze, odgovorio mu je Mikulić dodavši da je sve radio po Poslovniku, te da nema nikakvih izvanrednih okolnosti.

Kosor je pak Staziću poručio da se "ne bavi dramaturgijom" i na Odboru, te da ne hvali zastupnike kako ne bi nastala saborska kletva "dao Bog da te hvalio Stazić".

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
mediji_odbor7-030316 mediji_odbor8-030316 mediji_odbor6-030316 mediji_odbor2-030316 mediji_odbor5-030316 mediji_odbor9-030316 mediji_odbor10-030316
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/radman-vise-nije-glavni-ravnatelj-hrt-a-kovacic-pluralizam-medija-iznimno-je-potreban-zbog-podjela-u-drustvu-304268 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1210ecccec882baefae0cbfdc5cd70983d0b569b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Radman+vi%C5%A1e+nije+glavni+ravnatelj+HRT-a%3B+Kova%C4%8Di%C4%87%3A+Pluralizam+medija+iznimno+je+potreban+zbog+podjela+u+dru%C5%A1tvu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fradman-vise-nije-glavni-ravnatelj-hrt-a-kovacic-pluralizam-medija-iznimno-je-potreban-zbog-podjela-u-drustvu-304268 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fradman-vise-nije-glavni-ravnatelj-hrt-a-kovacic-pluralizam-medija-iznimno-je-potreban-zbog-podjela-u-drustvu-304268 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => promjene na prisavlju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Vijestipromjene na prisavlju

Radman više nije glavni ravnatelj HRT-a; Kovačić: Pluralizam medija iznimno je potreban zbog podjela u društvu

3. ožujka 2016. - 16:15
mediji_odbor7-030316

NOVIJE

Urednik HRT-a Siniša Kovačić, kojega je saborski Odbor za medije u četvrtak predložio za v. d. glavnog ravnatelja HRT-a, izjavio je u Mostaru kako je pluralizam u hrvatskim medijima danas iznimno potreban zbog aktualnih podjela u društvu te pokušaja da se uspostavi "monopol na istinu".

"Smatram da je to jako važna tema, poglavito u današnjem trenutku kada su, više nego ikada, očite podjele u društvu i kada si neki još uvijek dozvoljavaju da imaju monopol na istinu", kazao je Kovačić novinarima uoči predavanja studentima novinarstva o Pluralizmu u hrvatskim medijima na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Tijekom predavanja buduće je kolege novinare pozvao da pišu objektivno te istinu ispisuju na pravedan i činjeničan način. "Uhvatite se, sukladno sa svojim ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 08:25