stdClass Object ( [id] => 216199 [title] => Pomoćnik ministra prijateljicu postavio za šeficu odjela iako nije imala dovoljan staž u državnoj službi [alias] => pomocnik-ministra-prijateljicu-postavio-za-seficu-odjela-iako-nije-imala-dovoljan-staz-u-drzavnoj-sluzbi [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Gospođa sa stilom, prekrasne plave kose, na početku četrdesetih, s osmijehom je ušetala u svoj splitski ured u Upravi za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede. Zadovoljno je uzdahnula i osvrnula se po novom uredu. Konačno! Nakon godina rada u ribarskim tvrtkama, poput Sardine i Lustre, te u Ministarstvu, sada je okrunila svoju karijeru.

Njen šef i dugogodišnji bliski prijatelj, pomoćnik ministra za ribarstvo Ljubomir Kučić, promovirao ju je nedavno u najbližu suradnicu - načelnicu Sektora za upravljanje, planiranje i razvoj ribarstva. Time je, uz šefa, Božena Vidović postala druga osoba po važnosti u Upravi za ribarstvo. Sada, kao i njen šef, ima dva ureda, u Splitu i Zagrebu, jer Ministarstvo otprije ima ravnopravne urede u oba grada. Većinu posla obavljaju u Splitu, ali odlaze i u Zagreb. Često na poslovne zadatke i susrete s ribarima idu zajedno...

Tako je, piše Jutarnji list, počela priča koja se razvila u novu aferu u Ministarstvu poljoprivrede. Ljubomir Kučić, ministrov pomoćnik za ribarstvo, prijavljen je Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Prvo, tvrdi se da je u sukobu interesa, a drugo, optužuju ga da je suprotno pravilima postavio svoju dugogodišnju blisku prijateljicu Boženu Vidović kao svoju najbližu suradnicu u Ministarstvu.

- Prvi put ju je promovirao ubrzo nakon što je postao pomoćnik ministra. Tada ju je internim dopisom postavio najprije za načelnicu odjela, za što treba ispunjavati uvjete od deset godina rada u struci i tri godine rada u državnoj službi. Vidović nije ispunjavala uvjet o toliko rada u državnoj službi, no to Kučiću nije bilo dovoljno, pa je napravio novu sistematizaciju, po kojoj je Boženu Vidović promovirao u načelnicu Sektora za upravljanje, planiranje i razvoj ribarstva - potvrdilo nam je nekoliko sugovornika iz Ministarstva.

Ljubomir Kučić tvrdi da je sistematizacija rađena zbog ušteda i kako bi se smanjila administracija te da su zbog toga smanjili sektore s četiri na dva. Na pitanje da mu je dugogodišnja prijateljica postala najbliža suradnica, rekao je:

- Koja prijateljica?

- Božena Vidović. Hoćete reći da je ne poznajete?

‘Ona je moja učenica’

- Poznajem je. Ona je bila moja učenica, kao što ih je i pola koji rade u Upravi za ribarstvo. Ona je veliki stručnjak, prije je radila u Sardini. Znate, ja sam prebogat čovjek da bih se bavio glupostima. Ovdje u Ministarstvu sam iz strasti, drugo me ne zanima, nisam član niti jedne stranke - odgovorio je Kučić.

Božena Vidović nije bila toliko ljubazna kad smo je pitali je li napredovala suprotno pravilima.

- Zašto vi to mene pitate? Mi imamo sve strogo propisano...

- Ne ispunjavate sve uvjete za to radno mjesto, nemate dovoljan broj godina u državnoj službi?

- Nisam dužnosnik, ja sam državni službenik, nisam došla po političkoj liniji. Vi ne znate razliku... Ja sam radila u savjetodavnoj službi. Uopće ne znam zašto pričam s vama, imam puno posla.

- Gospođo Vidović, samo vas pitam kada ste počeli raditi u državnoj službi?

- Prije nekoliko godina.

- Kad točno?

- Ne znam točno kada, ne sjećam se. Sve što vas zanima, pitajte glasnogovorništvo - rekla je Vidović.

I za Kučića i za Vidović, međutim, vežu se još neke afere iz prijašnjih godina, ali da priča bude jasnija, krenimo od sukoba interesa koji se pripisuje pomoćniku ministra.

Kučić je prijavljen Povjerenstvu jer je uz svoju poziciju pomoćnika ministra i direktor gospodarsko-interesnog udruženja prerađivača ribe - Ribarstvo GIU, čije je sjedište, prema podacima iz sudskog registra u Zagrebu, Park stara Trešnjevka 6/III. Osnivači društva su Adria d.d., Mardešić d.d., Mirna d.d., Neptun d.d. i Sardina d.d.

Kučić, dakle, kao pomoćnik ministra mora štititi interese svih prerađivačkih tvrtki u ribarstvu, a kao direktor udruženja treba štititi interese njih četiriju. Među njima i one u kojoj je sam bio vlasnik.

Da je prijava protiv Kučića stigla, potvrđeno nam je u Povjerenstvu.

- Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa dostavljena je neanonimna prijava sukoba interesa protiv dužnosnika Ljubomira Kučića, pomoćnika ministra poljoprivrede - odgovoreno je u Povjerenstvu.

Ribarsko udruženje

Premda se posljednji financijski podaci za udruženje Ribarstvo GIU odnose na 2008., koju su završili s gubitkom od 7000 kuna, ovo udruženje, prema sudskom registru, još se vodi kao aktivno, a Kučić kao njegov direktor.

Kako Kučić ima važnu ulogu u dodjeljivanju sredstava državnih potpora za sektor ribarstva, od kojih, prema tvrdnjama ribara, najveći dio odlazi upravo riboprerađivačima, i to oko 80 posto od ukupne svote, te je bio suvlasnik Sardine d.d. koja je jedan od osnivača Ribarstva GIU, to je temelj za sumnje da je Kučić u sukobu interesa.

- Ne znam za to, ni za prijavu Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Prvi put to čujem. Nemam ništa s tim udruženjem. To je bilo prije 15, 20 godina, to udruženje više ne radi - rekao je pomoćnik ministra.

- U sudskom se registru još vodi kao aktivno?

- Možda se vodi, ne znam zašto nije ugašeno. Nije na meni da to radim - rekao je Kučić.

Objašnjenje je iznio Zdravko Šaponja, koji je bio u Nadzornom odboru tog udruženja.

- Bilo je to udruženje koje je trebalo zastupati interese naših tvornica, netko je trebao biti odgovorna osoba. Kučić je bio prvi, a ja drugi čovjek. No, udruženje je radilo samo par godina - rekao je Šaponja. Pitali smo zašto se još vode kao aktivni.

- Nisu htjeli likvidaciju jer to puno košta. Tko će sada dati 50.000 kuna da se to ugasi? To se po sili zakona gasi nakon nekog vremena. Prije par godina ugasili smo račune jer osnivači nisu platili doprinose, što je bilo oko deset tisuća kuna godišnje, a i neki od osnivača su propali - odgovorio je.

- Pa, Sardina dobro posluje, mogli su platiti - kažem.

- Kučić je bio otišao, a novi vlasnici tvrtke Sardina, Bezmalinović i ostali, odlučili su da im to udruženje nije više potrebno da ih zastupa. Imali su svoje kontakte - objasnio je Šaponja.

Od pet tvrtki koje su osnovale Ribarstvo GIU najbolje posluje Kučićeva bivša tvrtka Sardina.
Nije bio omiljen

Prema financijskom izvješću objavljenom na Fini, Skupština Sardine na sjednici u ožujku ove godine objavila je odluku da se dobit ostvarena u poslovanju društva u 2012. u iznosu od 36,396.588,39 kuna raspoređuje u pričuve društva, dok se dio zadržane dobiti iz 2011. u iznosu od milijun kuna isplaćuje članovima društva propocionalno njihovim udjelima, i to 500.000 kuna Frani Gattinu te po 250 tisuća kuna Niki Bezmalinoviću i Davoru Gabeli.

Dok je bio direktor u Sardini, Kučić, kažu njegovi nekadašnji suradnici, nije bio omiljen.

- Bio je rastrošan - opisao ga je jedan bivši kolega i ispričao kako je zbog toga jednom zgodom došao i u sukob s novim vlasnicima.

- Kučić je bez njihova znanja sebi tada kupio luksuzni službeni automobil, najnoviji BMW, na koji je dao da se stave registracijske oznake s njegovim inicijalima i datumom rođenja, što su mu vlasnici jako zamjerili. Pustili su ga nekoliko mjeseci, a onda su ga prislili da taj auto i otkupi. Mislim da ga i danas vozi - ispričao je naš sugovornik.

Ubrzo je Kučić isplaćen za svoje dionice, ali je ostao na poziciji savjetnika u Sardini.
Državne potpore

Zbog Kučićevih službenih i neslužbenih veza sa Sardinom ribarske udruge traže da se istraži koliko su državnih potpora dobili poslovni subjekti vezani za Ribarstvo GIU, u kojem se Kučić još vodi kao direktor, te da se, ako se utvrde nepravilnosti, svaka kuna tih potpora vrati u proračun. Također doznajemo kako traže da se javnosti predstave podaci o dodjeljivanju državnih potpora u ribarstvu za 2012.

Kučić i prijateljica Božena Vidović spominju se i u aferi iz 2008., u koju je umiješan i bivši državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tonči Božanić. Naime, 15. listopada 2008. u skladištu tvrtke Lustra d.o.o. u Milni na otoku Braču, čija je direktorica tada bila Božena Vidović, ribarska inspekcija je obavila pregled i pronašla 2 tone nezakonito uskladištene plavoperajne tune, koja je tada bila u lovostaju. A nije bilo ni potrebne dokumentacije koja mora pratiti tunu na osnovu obaveza RH prema ICCAT-u, međunarodnoj komisiji za gospodarenje tunom.

Inspekciju je tada obavio, doznajemo, ribarski inspektor Nedjeljko Dolić iz splitske Područne jedinice Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede, koji je nakon pregleda napravio zapisnik te prijavio Boženu Vidović kao odgovornu osobu tvrtke Lustra te samu tvrtku. Vidović je, kažu naši dobro upućeni izvori u ovaj slučaj, prisustovala pregledu te nije znala objasniti što tuna radi u njezinu skladištu.

Taj zapisnik preuzeo je, doznajemo, bivši državni tajnik Božanić, no prijava protiv Vidović, koja podrazumjeva i više od milijun kuna kazne, nije nikad riješena do kraja. Dobro obaviješteni izvori tvrde da je Ljubomir Kučić, koji je tada radio pri HGK, urgirao kod bivšeg državnog tajnika Božanića da se ne podnese prijava protiv Vidović, koja je, inače, prije Lustre također radila u Sardini. Cijeli slučaj naš su sugovornici, doznajemo, prijavili i USKOK-u, ali do sada bez povratnih informacija.
‘Nikad čuo’

- Nisam nikad čuo za to - rekao je Kučić.

Vidović je, pak, bila, kako je rekla, šokirana našim upitom kad smo spomenuli prijavu i Lustru.

- Ja ne znam o čemu vi pričate. Otkud vam ti podaci, kakve su to priče? Ja ovdje radim, a vi me ispitujete. Mogu shvatiti da me ribari pitaju, ali ne mogu da me vi pitate...

- Što je tu čudno, ja sam novinar?

- Nemojte se ljutiti, ne želim više razgovarati - rekla je Vidović.

Radio u HGK

Udruge profesionalnih ribara podnijele su nekoliko prijava Državnom tužiteljstvu protiv Kučića.

Tvrde da koristi javnu funkciju da bi pogodovao svojoj bivšoj tvrtki.

- Ma, pogodovao sam svima u ribarstvu kojima sam mogao pomoći. Nisam u sukobu ni s kim u ribarstvu. Ali, postoji ta jedna udruga ribara Mare nostrum, prilično problematična, koja je tražila ostavku Pankretića, Čobankovića, Jakovine, a sad traže i moju - komentirao je Kučić- koji je na mjesto pomoćnika ministra za ribarstvo došao upravo iz HGK, gdje je bio i savjetnik Nadana Vidoševića.

JL
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => splitsko-bračka veza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-10-28 09:10:43 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-10-28 10:59:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-10-28 09:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8855 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/10/28/kuc_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x350" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7978631 Threads: 8 Questions: 1593009101 Slow queries: 4868181 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112354633 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/pomocnik-ministra-prijateljicu-postavio-za-seficu-odjela-iako-nije-imala-dovoljan-staz-u-drzavnoj-sluzbi-216199 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pomocnik-ministra-prijateljicu-postavio-za-seficu-odjela-iako-nije-imala-dovoljan-staz-u-drzavnoj-sluzbi-216199?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 196144 [name] => mirokučić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mirokucic [link] => /tag/mirokucic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => splitsko-bračka veza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pomoćnik ministra prijateljicu postavio za šeficu odjela iako nije imala dovoljan staž u državnoj službi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-15-32-44-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/10/28/kuc_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/10/28/kuc_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Gospođa sa stilom, prekrasne plave kose, na početku četrdesetih, s osmijehom je ušetala u svoj splitski ured u Upravi za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede. Zadovoljno je uzdahnula i osvrnula se po novom uredu. Konačno! Nakon godina rada u ribarskim tvrtkama, poput Sardine i Lustre, te u Ministarstvu, sada je okrunila svoju karijeru.

Njen šef i dugogodišnji bliski prijatelj, pomoćnik ministra za ribarstvo Ljubomir Kučić, promovirao ju je nedavno u najbližu suradnicu - načelnicu Sektora za upravljanje, planiranje i razvoj ribarstva. Time je, uz šefa, Božena Vidović postala druga osoba po važnosti u Upravi za ribarstvo. Sada, kao i njen šef, ima dva ureda, u Splitu i Zagrebu, jer Ministarstvo otprije ima ravnopravne urede u oba grada. Većinu posla obavljaju u Splitu, ali odlaze i u Zagreb. Često na poslovne zadatke i susrete s ribarima idu zajedno...

Tako je, piše Jutarnji list, počela priča koja se razvila u novu aferu u Ministarstvu poljoprivrede. Ljubomir Kučić, ministrov pomoćnik za ribarstvo, prijavljen je Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Prvo, tvrdi se da je u sukobu interesa, a drugo, optužuju ga da je suprotno pravilima postavio svoju dugogodišnju blisku prijateljicu Boženu Vidović kao svoju najbližu suradnicu u Ministarstvu.

- Prvi put ju je promovirao ubrzo nakon što je postao pomoćnik ministra. Tada ju je internim dopisom postavio najprije za načelnicu odjela, za što treba ispunjavati uvjete od deset godina rada u struci i tri godine rada u državnoj službi. Vidović nije ispunjavala uvjet o toliko rada u državnoj službi, no to Kučiću nije bilo dovoljno, pa je napravio novu sistematizaciju, po kojoj je Boženu Vidović promovirao u načelnicu Sektora za upravljanje, planiranje i razvoj ribarstva - potvrdilo nam je nekoliko sugovornika iz Ministarstva.

Ljubomir Kučić tvrdi da je sistematizacija rađena zbog ušteda i kako bi se smanjila administracija te da su zbog toga smanjili sektore s četiri na dva. Na pitanje da mu je dugogodišnja prijateljica postala najbliža suradnica, rekao je:

- Koja prijateljica?

- Božena Vidović. Hoćete reći da je ne poznajete?

‘Ona je moja učenica’

- Poznajem je. Ona je bila moja učenica, kao što ih je i pola koji rade u Upravi za ribarstvo. Ona je veliki stručnjak, prije je radila u Sardini. Znate, ja sam prebogat čovjek da bih se bavio glupostima. Ovdje u Ministarstvu sam iz strasti, drugo me ne zanima, nisam član niti jedne stranke - odgovorio je Kučić.

Božena Vidović nije bila toliko ljubazna kad smo je pitali je li napredovala suprotno pravilima.

- Zašto vi to mene pitate? Mi imamo sve strogo propisano...

- Ne ispunjavate sve uvjete za to radno mjesto, nemate dovoljan broj godina u državnoj službi?

- Nisam dužnosnik, ja sam državni službenik, nisam došla po političkoj liniji. Vi ne znate razliku... Ja sam radila u savjetodavnoj službi. Uopće ne znam zašto pričam s vama, imam puno posla.

- Gospođo Vidović, samo vas pitam kada ste počeli raditi u državnoj službi?

- Prije nekoliko godina.

- Kad točno?

- Ne znam točno kada, ne sjećam se. Sve što vas zanima, pitajte glasnogovorništvo - rekla je Vidović.

I za Kučića i za Vidović, međutim, vežu se još neke afere iz prijašnjih godina, ali da priča bude jasnija, krenimo od sukoba interesa koji se pripisuje pomoćniku ministra.

Kučić je prijavljen Povjerenstvu jer je uz svoju poziciju pomoćnika ministra i direktor gospodarsko-interesnog udruženja prerađivača ribe - Ribarstvo GIU, čije je sjedište, prema podacima iz sudskog registra u Zagrebu, Park stara Trešnjevka 6/III. Osnivači društva su Adria d.d., Mardešić d.d., Mirna d.d., Neptun d.d. i Sardina d.d.

Kučić, dakle, kao pomoćnik ministra mora štititi interese svih prerađivačkih tvrtki u ribarstvu, a kao direktor udruženja treba štititi interese njih četiriju. Među njima i one u kojoj je sam bio vlasnik.

Da je prijava protiv Kučića stigla, potvrđeno nam je u Povjerenstvu.

- Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa dostavljena je neanonimna prijava sukoba interesa protiv dužnosnika Ljubomira Kučića, pomoćnika ministra poljoprivrede - odgovoreno je u Povjerenstvu.

Ribarsko udruženje

Premda se posljednji financijski podaci za udruženje Ribarstvo GIU odnose na 2008., koju su završili s gubitkom od 7000 kuna, ovo udruženje, prema sudskom registru, još se vodi kao aktivno, a Kučić kao njegov direktor.

Kako Kučić ima važnu ulogu u dodjeljivanju sredstava državnih potpora za sektor ribarstva, od kojih, prema tvrdnjama ribara, najveći dio odlazi upravo riboprerađivačima, i to oko 80 posto od ukupne svote, te je bio suvlasnik Sardine d.d. koja je jedan od osnivača Ribarstva GIU, to je temelj za sumnje da je Kučić u sukobu interesa.

- Ne znam za to, ni za prijavu Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Prvi put to čujem. Nemam ništa s tim udruženjem. To je bilo prije 15, 20 godina, to udruženje više ne radi - rekao je pomoćnik ministra.

- U sudskom se registru još vodi kao aktivno?

- Možda se vodi, ne znam zašto nije ugašeno. Nije na meni da to radim - rekao je Kučić.

Objašnjenje je iznio Zdravko Šaponja, koji je bio u Nadzornom odboru tog udruženja.

- Bilo je to udruženje koje je trebalo zastupati interese naših tvornica, netko je trebao biti odgovorna osoba. Kučić je bio prvi, a ja drugi čovjek. No, udruženje je radilo samo par godina - rekao je Šaponja. Pitali smo zašto se još vode kao aktivni.

- Nisu htjeli likvidaciju jer to puno košta. Tko će sada dati 50.000 kuna da se to ugasi? To se po sili zakona gasi nakon nekog vremena. Prije par godina ugasili smo račune jer osnivači nisu platili doprinose, što je bilo oko deset tisuća kuna godišnje, a i neki od osnivača su propali - odgovorio je.

- Pa, Sardina dobro posluje, mogli su platiti - kažem.

- Kučić je bio otišao, a novi vlasnici tvrtke Sardina, Bezmalinović i ostali, odlučili su da im to udruženje nije više potrebno da ih zastupa. Imali su svoje kontakte - objasnio je Šaponja.

Od pet tvrtki koje su osnovale Ribarstvo GIU najbolje posluje Kučićeva bivša tvrtka Sardina.
Nije bio omiljen

Prema financijskom izvješću objavljenom na Fini, Skupština Sardine na sjednici u ožujku ove godine objavila je odluku da se dobit ostvarena u poslovanju društva u 2012. u iznosu od 36,396.588,39 kuna raspoređuje u pričuve društva, dok se dio zadržane dobiti iz 2011. u iznosu od milijun kuna isplaćuje članovima društva propocionalno njihovim udjelima, i to 500.000 kuna Frani Gattinu te po 250 tisuća kuna Niki Bezmalinoviću i Davoru Gabeli.

Dok je bio direktor u Sardini, Kučić, kažu njegovi nekadašnji suradnici, nije bio omiljen.

- Bio je rastrošan - opisao ga je jedan bivši kolega i ispričao kako je zbog toga jednom zgodom došao i u sukob s novim vlasnicima.

- Kučić je bez njihova znanja sebi tada kupio luksuzni službeni automobil, najnoviji BMW, na koji je dao da se stave registracijske oznake s njegovim inicijalima i datumom rođenja, što su mu vlasnici jako zamjerili. Pustili su ga nekoliko mjeseci, a onda su ga prislili da taj auto i otkupi. Mislim da ga i danas vozi - ispričao je naš sugovornik.

Ubrzo je Kučić isplaćen za svoje dionice, ali je ostao na poziciji savjetnika u Sardini.
Državne potpore

Zbog Kučićevih službenih i neslužbenih veza sa Sardinom ribarske udruge traže da se istraži koliko su državnih potpora dobili poslovni subjekti vezani za Ribarstvo GIU, u kojem se Kučić još vodi kao direktor, te da se, ako se utvrde nepravilnosti, svaka kuna tih potpora vrati u proračun. Također doznajemo kako traže da se javnosti predstave podaci o dodjeljivanju državnih potpora u ribarstvu za 2012.

Kučić i prijateljica Božena Vidović spominju se i u aferi iz 2008., u koju je umiješan i bivši državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tonči Božanić. Naime, 15. listopada 2008. u skladištu tvrtke Lustra d.o.o. u Milni na otoku Braču, čija je direktorica tada bila Božena Vidović, ribarska inspekcija je obavila pregled i pronašla 2 tone nezakonito uskladištene plavoperajne tune, koja je tada bila u lovostaju. A nije bilo ni potrebne dokumentacije koja mora pratiti tunu na osnovu obaveza RH prema ICCAT-u, međunarodnoj komisiji za gospodarenje tunom.

Inspekciju je tada obavio, doznajemo, ribarski inspektor Nedjeljko Dolić iz splitske Područne jedinice Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede, koji je nakon pregleda napravio zapisnik te prijavio Boženu Vidović kao odgovornu osobu tvrtke Lustra te samu tvrtku. Vidović je, kažu naši dobro upućeni izvori u ovaj slučaj, prisustovala pregledu te nije znala objasniti što tuna radi u njezinu skladištu.

Taj zapisnik preuzeo je, doznajemo, bivši državni tajnik Božanić, no prijava protiv Vidović, koja podrazumjeva i više od milijun kuna kazne, nije nikad riješena do kraja. Dobro obaviješteni izvori tvrde da je Ljubomir Kučić, koji je tada radio pri HGK, urgirao kod bivšeg državnog tajnika Božanića da se ne podnese prijava protiv Vidović, koja je, inače, prije Lustre također radila u Sardini. Cijeli slučaj naš su sugovornici, doznajemo, prijavili i USKOK-u, ali do sada bez povratnih informacija.
‘Nikad čuo’

- Nisam nikad čuo za to - rekao je Kučić.

Vidović je, pak, bila, kako je rekla, šokirana našim upitom kad smo spomenuli prijavu i Lustru.

- Ja ne znam o čemu vi pričate. Otkud vam ti podaci, kakve su to priče? Ja ovdje radim, a vi me ispitujete. Mogu shvatiti da me ribari pitaju, ali ne mogu da me vi pitate...

- Što je tu čudno, ja sam novinar?

- Nemojte se ljutiti, ne želim više razgovarati - rekla je Vidović.

Radio u HGK

Udruge profesionalnih ribara podnijele su nekoliko prijava Državnom tužiteljstvu protiv Kučića.

Tvrde da koristi javnu funkciju da bi pogodovao svojoj bivšoj tvrtki.

- Ma, pogodovao sam svima u ribarstvu kojima sam mogao pomoći. Nisam u sukobu ni s kim u ribarstvu. Ali, postoji ta jedna udruga ribara Mare nostrum, prilično problematična, koja je tražila ostavku Pankretića, Čobankovića, Jakovine, a sad traže i moju - komentirao je Kučić- koji je na mjesto pomoćnika ministra za ribarstvo došao upravo iz HGK, gdje je bio i savjetnik Nadana Vidoševića.

JL
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pomocnik-ministra-prijateljicu-postavio-za-seficu-odjela-iako-nije-imala-dovoljan-staz-u-drzavnoj-sluzbi-216199 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6755fa9e013cad581e0b8e21a2209d05f2cf2611 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pomo%C4%87nik+ministra+prijateljicu+postavio+za+%C5%A1eficu+odjela+iako+nije+imala+dovoljan+sta%C5%BE+u+dr%C5%BEavnoj+slu%C5%BEbi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpomocnik-ministra-prijateljicu-postavio-za-seficu-odjela-iako-nije-imala-dovoljan-staz-u-drzavnoj-sluzbi-216199 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpomocnik-ministra-prijateljicu-postavio-za-seficu-odjela-iako-nije-imala-dovoljan-staz-u-drzavnoj-sluzbi-216199 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => splitsko-bračka veza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskasplitsko-bračka veza

Pomoćnik ministra prijateljicu postavio za šeficu odjela iako nije imala dovoljan staž u državnoj službi

Piše PSD.
28. listopada 2013. - 10:07
Gospođa sa stilom, prekrasne plave kose, na početku četrdesetih, s osmijehom je ušetala u svoj splitski ured u Upravi za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede. Zadovoljno je uzdahnula i osvrnula se po novom uredu. Konačno! Nakon godina rada u ribarskim tvrtkama, poput Sardine i Lustre, te u Ministarstvu, sada je okrunila svoju karijeru.

Njen šef i dugogodišnji bliski prijatelj, pomoćnik ministra za ribarstvo Ljubomir Kučić, promovirao ju je nedavno u najbližu suradnicu - načelnicu Sektora za upravljanje, planiranje i razvoj ribarstva. Time je, uz šefa, Božena Vidović postala druga osoba po važnosti u Upravi za ribarstvo. Sada, kao i njen šef, ima dva ureda, u Splitu i Zagrebu, jer Ministarstvo otprije ima ravnopravne urede u oba grada. Većinu posla obavljaju u Splitu, ali odlaze i u ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 17:32