stdClass Object ( [id] => 157959 [title] => Pomoćnik ministra poljoprivrede Miro Kučić: Na ribarnicama će se izdavati - računi! [alias] => pomocnik-ministra-poljoprivrede-miro-kucic-na-ribarnicama-ce-se-izdavati-racuni [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Miro Kučić
Miro Kučić
, dugogodišnji predsjednik Udruženja ribarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i još dugovječniji kritičar ribarske i ribolovne politike u Hrvatskoj, nakon 20 godina se vratio na “mjesto zločina”: 1991./1992. bio je zamjenik ministra pomorstva, a u siječnju 2012. je imenovan pomoćnikom Tihomira Jakovine, ministra poljoprivrede. Zato sam gospodina Kučića, bivšeg kolumnista Slobodne Dalmacije, upitao kakvu je situaciju zatekao u Ministarstvu nakon 20 godina.

– Na žalost, moram kazati kako sam prije 20 godina zatekao bolju situaciju. Mnogo toga je propušteno i loše napravljeno u ova dva desetljeća, a jedna od rijetkih dobrih stvari jest to što se kroz to vrijeme stvorila solidna ribarska flota. Ona, naravno, nije veća od talijanske, ali više nije ni u strahu pred “suparničkom” flotom. Na žalost, ironija je u tome da će zbog loše ribolovne politike u zadnjih 20 godina, skupog plavog dizela i dosta iscrpljenog ribljeg resursa, dobar dio tih ribarskih poduzetnika biti doveden na rub propasti. Po procjenama koje u obzir uzimaju broj naše ribarske flote i količinu ribe koja bi se morala uloviti kako bi se pokrili rashodi tolikog broja brodova, ispada da je broj aktivnih brodova prevelik.

To je tužna istina, a sebi sam stavio u zadaću da spasim što se spasiti da i da za četiri godine dobrom politikom i planom upravljanja ribolovnim područjima stvorimo preduvjete za održivi ribolov, da stvorimo sustav za trženje ribe u kojem će se maksimalno smanjiti siva ekonomija i uvesti red, da stvorimo preduvjete za izgradnju ribarske infrastrukture (ribarske luke, iskrcajna mjesta i sustav distribucije ribe). Sve to omogućilo bi domaćim ribarima da opstanu u što većem broju, te da se znatno umanji sadašnja velika razjedinjenost hrvatskih ribara, jer je to jedan od naših velikih problema.

Krenimo onda od plavog dizela. Njegova cijena je trenutno 6,18 kuna po litri, a nitko ne može prognozirati cijene sirove nafte na svjetskom tržištu.

– Pri sadašnjoj cijeni plavog dizela ribarima se gotovo ne isplati ni isploviti jer su već u startu u gubitku. Cijena plavog dizela trenutno čini 60 posto troška ribarenja, i to je neodrživo. Stoga ćemo u idućih 15 do 30 dana ponovno uspostaviti model koji se koristio do 15. studenoga prošle godine, vratiti cijene plavog dizela ribarima na najviše pet kuna, i to će biti naš prvi doprinos oporavku ribarskog sektora.

Ima li novca za to u Ministarstvu poljoprivrede, čiji je proračun skresan za gotovo milijardu kuna?


– Unatoč štednjama koje moramo provoditi i na troškovima za plaće i drugim troškovima, za ovo ćemo pronaći sredstva. Moramo i hoćemo. Svjestan sam da Slavko Linić, ministar financija, mora provoditi politiku štednje jer bi u slučaju pada kreditnog rejtinga svima bilo još teže. Mislim da je Linić jedan od rijetkih ljudi u Hrvatskoj koji je sposoban i provesti takvu politiku, te da ministar Jakovina, usprkos činjenici da su stavke u proračunu Ministarstva poljoprivrede najviše skresane, čini sve da to tako i bude. Zbog toga ćemo rezati i ugovore o djelu i razne dodatke na plaću i druge troškove.

Pritom sam siguran i da se neće zanemariti činjenica da su Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poduzetništva i Ministarstvo poljoprivrede sektori koji hrane sve ostale u državi i da na njima počiva proizvodnja koja nas jedina može izvući iz krize i osigurati prosperitet. S jedne strane, poticaji u pelagičnom ribolovu, čiji je resurs obnovljiv i još uvijek u skladu s eksploatacijom, doveo je do maksimalnog razvoja tog sektora. Na drugoj strani, demerzalni – koćarski ribolov u situaciji je vrlo ugroženog resursa i izgledalo bi na prvi pogled apsurdno da se taj sektor potiče kompenzacijom na izdanu fakturu.

No, s druge strane, taj se sektor polako udružuje preko zadruga, a one će sutra dovesti do stvaranja proizvodnih organizacija koje se u Uniji prepoznaju kao jedini način za povlačenje sredstava iz fondova. Isto tako stoji činjenica da je ribarski zanat zasigurno jedan od najtežih zanata uopće u svijetu, što potvrđuje i činjenica da godišnje na svjetskim morima život izgubi 42.000 ribara. Takav zanat zasigurno zaslužuje prvo mjesto na listi onih koji imaju beneficirani radni staž. I to je jedna od stvari koje treba ostvariti po svaku cijenu.

Kako kanite sačuvati riblje resurse u Jadranu, hoće li se provoditi stroži režimi lovostaja i zabrane ulova?

– Prilično je konfuzan današnji način upravljanja resursima i infrastrukturom. Decentralizacija na način da se isprepleću poslovi Odjela za ribarstvo u županijama i Upravi za ribarstvo na način da lijeva ne zna što radi desna, neće ići. Sedamnaest godina borili smo se za “upravu” koja danas pokriva svojim područnim jedinicama sve od Savudrije do Punte Oštro. Stoga mislim da politiku ribarstva treba voditi Uprava za ribarstvo. Naravno, u dijelu koji se odnosi na infrastrukturne zahvate uz sudjelovanje županijskih ureda zaduženih za te poslove.

Nikada nije dobro kada u dijelu upravljanja resursima postoji paralelni sustav, pogotovo kada je riječ o prostoru većem od 50.000 četvornih kilometara, s apsolutno najvećim brojem sudionika u ribolovu na ukupan broj stanovnika. FLAG (Fisheries Local Action Group), odnosno lokalne akcijske grupe u ribarstvu, direktno su u nadležnosti Uprave za ribarstvo. Županije mogu predlagati i surađivati, ali konačno donošenje FLAG-ova isključivo je u nadležnosti Uprave. Ministarstvo će na raspolaganju imati znanstvene i statističke podatke, a intenzivno ćemo se savjetovati s ribarskim stručnjacima, HOK-om i HGK-om kao jedinim ribarskim asocijacijama.

Izrada kvalitetnih planova upravljanja ribolovnim područjima nam je jedan od prioriteta i cilj nam je što brže ih napraviti. Već znamo da je resurs oslića i škampa u padu. Istodobno veliki je problem izlov nedorasle sitne plave ribe (srdela, inćun). Stoga ćemo izraditi stručne planove za mali priobalni, demerzalni i pelagički ribolov, podjednako u smislu propisivanja načina ribarenja, kontrole ribolova, preprodaje i prodaje ribe, do održavanja ribljeg fonda. Posebnu pažnju ćemo posvetiti i sve većem izlovu mlade ribe, problemima vezanim uz prodaju ribe, uzgajalištima tuna, kao i opstanku postojećih tvornica za preradu ribe i solionica.

Kada je riječ o problemu prevelikog izlova ribe na Jadranu, što je problem i Europske unije, FAO AdriaMed je pokrenuo inicijativu da se dio Jabučke kotline proglasi zaštićenim ribolovnim područjem. Kako gledate na tu inicijativu za zaštitu glavnog mrjestilišta riba na Jadranu?

– Apsolutno i ja osobno i ovo Ministarstvo podupiremo takvu ideju. Početna zamisao je da se na oko 12 tisuća kilometara četvornih proglasi zabranjeno ribolovno područje u kojem bi se primjenjivale posebne mjere regulacije ribolova, uz proglašavanje zona potpune zabrane koćarskog ribolova na prostoru od dvije-tri tisuće kilometara četvornih. Smatram kako bez dogovora Hrvatske i Italije oko većine ribarskih tema neće biti sreće na Jadranu i da moramo mnogo raditi kako bismo usuglasili stavove radi zajedničke budućnosti ribolova na Jadranu. Svima je poznato da su Talijani uništili svoj dio Jadrana, ali su, čini se, shvatili kako tako više ne ide i mislim da bismo morali pronaći zajednički jezik oko bitnih pitanja.

 Jedno od tih bitnih pitanja koje Hrvatska sama mora riješiti jest uređivanje tržišta za preprodaju i prodaju ribe. Kako namjeravate riješiti taj problem?

– Pojačat ćemo inspekciju na moru na način da ćemo tržne inspektore i policiju jače uključiti u nadzor ribolova. No, to je, po mojemu mišljenju, manji problem, a veći problem je kontrola preprodaje, iskrcavanja i prodaje ribe. Ribarski inspektori trebali bi imati iste ovlasti kao i tržni, te bi naglasak kontrole trebalo prebaciti na tržište. Jeste li ikada dobili račun pri kupnji ribe na ribarnici? Znam da niste! Stoga treba maksimalno reducirati sivo tržište ribe. Pokušaj da se ribarska infrastruktura riješi otvaranjem ribarskih burzi nije dao rezultate.

Naime, to bi bilo kao da gradite kuću od krova, a da zapostavite tri kata na kojima taj krov leži, a to su ribarske luke, privezišta, iskrcajna mjesta i ostala infrastruktura potrebna za uređenje sektora. Ribar treba loviti ribu, a sve ostalo moraju odraditi zadruge, burze i konačno proizvođačke organizacije. Osim toga, po uzoru na najavljene fiskalne blagajne, nastojat ćemo s Ministarstvom financija dogovoriti isto u ribarstvu, odnosno na peškarijama. Tako bi svaki prodavač ribe na tržnici imao elektroničku blagajnu koja će svaki račun direktno slati u poreznu riznicu. I na taj način bi se eliminirao dio sive ekonomije.

Frenki Laušić

Luke: Split, Kali, Pula

Poznato je da ste protiv izgradnje ribarske luke u Komiži i da zagovarate izgradnju Nautičkog centra u tom mjestu. Gdje bi po vama trebalo graditi ribarske luke?

- Najprije bih htio reći da sam porijeklom Komižanin i da nemam ništa protiv te ideje, već je činjenica da ono ne zadovoljava osnovne uvjete za izgradnju ribarske luke, a to su: broj ribolovnih plovila, količina iskrcane ribe, blizina velikog potrošačkog centra i blizina prometne i druge infrastrukture koje Komiža ne zadovoljava. Najvažnija mjesta za izgradnju ribarskih luka, iskrcajnih mjesta i čitave infrastrukture trebala bi biti u Plominu ili Puli, na srednjem Jadranu u Općini Kali na Ugljanu i Splitskim Brižinama.


Nema tajne oko EU propisa

Kako komentirate izjavu prof.dr. Alena Solde, danu u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji, da se neki europski propisi još taje ribarima, primjerice, reguliranje visine plivarica s obzirom na dubinu mora?

- Mogu samo reći da se, koliko ja znam, ništa ne taji, jer su svi propisi vezani za poglavlje 13. javno dostupni svim ribarima. Ako postoje neki nesporazumi onda ih možemo razjasniti, jer je prof.dr. Soldo sudjelovao u tim pregovorima, a sudjelovat će i u svim izradama planova upravljanja. Uz to, SPAMI zone o kojima govori prof. Soldo su posebno zaštićene zone od interesa Mediterana kojih ima 25 i sigurno će trebati ozbiljno i na tome poraditi.

Ribari u EU

Zagovorali ste proglašenje Zaštićenoga ekološkog-ribolovnog pojasa koji u Hrvatskoj nije do kraja zaživio, a zbog čega ste bili skeptični glede ulaska Hrvatske u EU. Što možemo očekivati u EU kada je riječ o ribarstvu?

- Možemo očekivati pomoć od strukturnih fondova i pripremiti kvalitetne projekte za te fondove. ZERP je u početku stvaranja države Hrvatske bilo moguće proglasiti sve tamo do 1998. To bi uvelike olakšalo mukotrpne pregovore u Poglavlju 13, jer bismo imali adut, tada neophodan za pregovore. Ulazak u Europu nikada nisam smatrao samo golim ciljem, već sredstvom za valorizaciju vlastitih dobara. A sedam tisuća kilometara obale koju posjeduje jedan posto stanovništva Europe najveće je hrvatsko dobro. Nadalje, u EU je bilo dosta pogrešaka, no najpromašenija je bila upravo ribarstvena politika što je rezultiralo upropaštavanjem resursa nekih mora na sjeveru i zapadu EU-a. Dovoljno govori podatak da je 75 posto ribljeg fonda u prelovu. Nitko nam ne može pomoći u stvaranju uvjeta za održivo ribarstvo osim nas samih.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Trebamo reducirati   sivo tržište ribe. Ribar treba loviti, a sve ostalo moraju odraditi zadruge, burze i proizvođačke organizacije. Po uzoru na najavljene fiskalne blagajne, nastojat ćemo dogovoriti isto na peškarijama. Tako bi svaki prodavač rib [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-02-19 16:37:55 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-02-19 20:34:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-02-19 22:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7548 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/02/19/Novosti/KUCIC00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4711339 Threads: 3 Questions: 159942883 Slow queries: 69401 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4728546 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/pomocnik-ministra-poljoprivrede-miro-kucic-na-ribarnicama-ce-se-izdavati-racuni-157959 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pomocnik-ministra-poljoprivrede-miro-kucic-na-ribarnicama-ce-se-izdavati-racuni-157959?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 196144 [name] => mirokučić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mirokucic [link] => /tag/mirokucic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Trebamo reducirati   sivo tržište ribe. Ribar treba loviti, a sve ostalo moraju odraditi zadruge, burze i proizvođačke organizacije. Po uzoru na najavljene fiskalne blagajne, nastojat ćemo dogovoriti isto na peškarijama. Tako bi svaki prodavač rib [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pomoćnik ministra poljoprivrede Miro Kučić: Na ribarnicama će se izdavati - računi! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-15-10-21-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/02/19/Novosti/KUCIC00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/02/19/Novosti/KUCIC00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Miro Kučić
Miro Kučić
, dugogodišnji predsjednik Udruženja ribarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i još dugovječniji kritičar ribarske i ribolovne politike u Hrvatskoj, nakon 20 godina se vratio na “mjesto zločina”: 1991./1992. bio je zamjenik ministra pomorstva, a u siječnju 2012. je imenovan pomoćnikom Tihomira Jakovine, ministra poljoprivrede. Zato sam gospodina Kučića, bivšeg kolumnista Slobodne Dalmacije, upitao kakvu je situaciju zatekao u Ministarstvu nakon 20 godina.

– Na žalost, moram kazati kako sam prije 20 godina zatekao bolju situaciju. Mnogo toga je propušteno i loše napravljeno u ova dva desetljeća, a jedna od rijetkih dobrih stvari jest to što se kroz to vrijeme stvorila solidna ribarska flota. Ona, naravno, nije veća od talijanske, ali više nije ni u strahu pred “suparničkom” flotom. Na žalost, ironija je u tome da će zbog loše ribolovne politike u zadnjih 20 godina, skupog plavog dizela i dosta iscrpljenog ribljeg resursa, dobar dio tih ribarskih poduzetnika biti doveden na rub propasti. Po procjenama koje u obzir uzimaju broj naše ribarske flote i količinu ribe koja bi se morala uloviti kako bi se pokrili rashodi tolikog broja brodova, ispada da je broj aktivnih brodova prevelik.

To je tužna istina, a sebi sam stavio u zadaću da spasim što se spasiti da i da za četiri godine dobrom politikom i planom upravljanja ribolovnim područjima stvorimo preduvjete za održivi ribolov, da stvorimo sustav za trženje ribe u kojem će se maksimalno smanjiti siva ekonomija i uvesti red, da stvorimo preduvjete za izgradnju ribarske infrastrukture (ribarske luke, iskrcajna mjesta i sustav distribucije ribe). Sve to omogućilo bi domaćim ribarima da opstanu u što većem broju, te da se znatno umanji sadašnja velika razjedinjenost hrvatskih ribara, jer je to jedan od naših velikih problema.

Krenimo onda od plavog dizela. Njegova cijena je trenutno 6,18 kuna po litri, a nitko ne može prognozirati cijene sirove nafte na svjetskom tržištu.

– Pri sadašnjoj cijeni plavog dizela ribarima se gotovo ne isplati ni isploviti jer su već u startu u gubitku. Cijena plavog dizela trenutno čini 60 posto troška ribarenja, i to je neodrživo. Stoga ćemo u idućih 15 do 30 dana ponovno uspostaviti model koji se koristio do 15. studenoga prošle godine, vratiti cijene plavog dizela ribarima na najviše pet kuna, i to će biti naš prvi doprinos oporavku ribarskog sektora.

Ima li novca za to u Ministarstvu poljoprivrede, čiji je proračun skresan za gotovo milijardu kuna?


– Unatoč štednjama koje moramo provoditi i na troškovima za plaće i drugim troškovima, za ovo ćemo pronaći sredstva. Moramo i hoćemo. Svjestan sam da Slavko Linić, ministar financija, mora provoditi politiku štednje jer bi u slučaju pada kreditnog rejtinga svima bilo još teže. Mislim da je Linić jedan od rijetkih ljudi u Hrvatskoj koji je sposoban i provesti takvu politiku, te da ministar Jakovina, usprkos činjenici da su stavke u proračunu Ministarstva poljoprivrede najviše skresane, čini sve da to tako i bude. Zbog toga ćemo rezati i ugovore o djelu i razne dodatke na plaću i druge troškove.

Pritom sam siguran i da se neće zanemariti činjenica da su Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poduzetništva i Ministarstvo poljoprivrede sektori koji hrane sve ostale u državi i da na njima počiva proizvodnja koja nas jedina može izvući iz krize i osigurati prosperitet. S jedne strane, poticaji u pelagičnom ribolovu, čiji je resurs obnovljiv i još uvijek u skladu s eksploatacijom, doveo je do maksimalnog razvoja tog sektora. Na drugoj strani, demerzalni – koćarski ribolov u situaciji je vrlo ugroženog resursa i izgledalo bi na prvi pogled apsurdno da se taj sektor potiče kompenzacijom na izdanu fakturu.

No, s druge strane, taj se sektor polako udružuje preko zadruga, a one će sutra dovesti do stvaranja proizvodnih organizacija koje se u Uniji prepoznaju kao jedini način za povlačenje sredstava iz fondova. Isto tako stoji činjenica da je ribarski zanat zasigurno jedan od najtežih zanata uopće u svijetu, što potvrđuje i činjenica da godišnje na svjetskim morima život izgubi 42.000 ribara. Takav zanat zasigurno zaslužuje prvo mjesto na listi onih koji imaju beneficirani radni staž. I to je jedna od stvari koje treba ostvariti po svaku cijenu.

Kako kanite sačuvati riblje resurse u Jadranu, hoće li se provoditi stroži režimi lovostaja i zabrane ulova?

– Prilično je konfuzan današnji način upravljanja resursima i infrastrukturom. Decentralizacija na način da se isprepleću poslovi Odjela za ribarstvo u županijama i Upravi za ribarstvo na način da lijeva ne zna što radi desna, neće ići. Sedamnaest godina borili smo se za “upravu” koja danas pokriva svojim područnim jedinicama sve od Savudrije do Punte Oštro. Stoga mislim da politiku ribarstva treba voditi Uprava za ribarstvo. Naravno, u dijelu koji se odnosi na infrastrukturne zahvate uz sudjelovanje županijskih ureda zaduženih za te poslove.

Nikada nije dobro kada u dijelu upravljanja resursima postoji paralelni sustav, pogotovo kada je riječ o prostoru većem od 50.000 četvornih kilometara, s apsolutno najvećim brojem sudionika u ribolovu na ukupan broj stanovnika. FLAG (Fisheries Local Action Group), odnosno lokalne akcijske grupe u ribarstvu, direktno su u nadležnosti Uprave za ribarstvo. Županije mogu predlagati i surađivati, ali konačno donošenje FLAG-ova isključivo je u nadležnosti Uprave. Ministarstvo će na raspolaganju imati znanstvene i statističke podatke, a intenzivno ćemo se savjetovati s ribarskim stručnjacima, HOK-om i HGK-om kao jedinim ribarskim asocijacijama.

Izrada kvalitetnih planova upravljanja ribolovnim područjima nam je jedan od prioriteta i cilj nam je što brže ih napraviti. Već znamo da je resurs oslića i škampa u padu. Istodobno veliki je problem izlov nedorasle sitne plave ribe (srdela, inćun). Stoga ćemo izraditi stručne planove za mali priobalni, demerzalni i pelagički ribolov, podjednako u smislu propisivanja načina ribarenja, kontrole ribolova, preprodaje i prodaje ribe, do održavanja ribljeg fonda. Posebnu pažnju ćemo posvetiti i sve većem izlovu mlade ribe, problemima vezanim uz prodaju ribe, uzgajalištima tuna, kao i opstanku postojećih tvornica za preradu ribe i solionica.

Kada je riječ o problemu prevelikog izlova ribe na Jadranu, što je problem i Europske unije, FAO AdriaMed je pokrenuo inicijativu da se dio Jabučke kotline proglasi zaštićenim ribolovnim područjem. Kako gledate na tu inicijativu za zaštitu glavnog mrjestilišta riba na Jadranu?

– Apsolutno i ja osobno i ovo Ministarstvo podupiremo takvu ideju. Početna zamisao je da se na oko 12 tisuća kilometara četvornih proglasi zabranjeno ribolovno područje u kojem bi se primjenjivale posebne mjere regulacije ribolova, uz proglašavanje zona potpune zabrane koćarskog ribolova na prostoru od dvije-tri tisuće kilometara četvornih. Smatram kako bez dogovora Hrvatske i Italije oko većine ribarskih tema neće biti sreće na Jadranu i da moramo mnogo raditi kako bismo usuglasili stavove radi zajedničke budućnosti ribolova na Jadranu. Svima je poznato da su Talijani uništili svoj dio Jadrana, ali su, čini se, shvatili kako tako više ne ide i mislim da bismo morali pronaći zajednički jezik oko bitnih pitanja.

 Jedno od tih bitnih pitanja koje Hrvatska sama mora riješiti jest uređivanje tržišta za preprodaju i prodaju ribe. Kako namjeravate riješiti taj problem?

– Pojačat ćemo inspekciju na moru na način da ćemo tržne inspektore i policiju jače uključiti u nadzor ribolova. No, to je, po mojemu mišljenju, manji problem, a veći problem je kontrola preprodaje, iskrcavanja i prodaje ribe. Ribarski inspektori trebali bi imati iste ovlasti kao i tržni, te bi naglasak kontrole trebalo prebaciti na tržište. Jeste li ikada dobili račun pri kupnji ribe na ribarnici? Znam da niste! Stoga treba maksimalno reducirati sivo tržište ribe. Pokušaj da se ribarska infrastruktura riješi otvaranjem ribarskih burzi nije dao rezultate.

Naime, to bi bilo kao da gradite kuću od krova, a da zapostavite tri kata na kojima taj krov leži, a to su ribarske luke, privezišta, iskrcajna mjesta i ostala infrastruktura potrebna za uređenje sektora. Ribar treba loviti ribu, a sve ostalo moraju odraditi zadruge, burze i konačno proizvođačke organizacije. Osim toga, po uzoru na najavljene fiskalne blagajne, nastojat ćemo s Ministarstvom financija dogovoriti isto u ribarstvu, odnosno na peškarijama. Tako bi svaki prodavač ribe na tržnici imao elektroničku blagajnu koja će svaki račun direktno slati u poreznu riznicu. I na taj način bi se eliminirao dio sive ekonomije.

Frenki Laušić

Luke: Split, Kali, Pula

Poznato je da ste protiv izgradnje ribarske luke u Komiži i da zagovarate izgradnju Nautičkog centra u tom mjestu. Gdje bi po vama trebalo graditi ribarske luke?

- Najprije bih htio reći da sam porijeklom Komižanin i da nemam ništa protiv te ideje, već je činjenica da ono ne zadovoljava osnovne uvjete za izgradnju ribarske luke, a to su: broj ribolovnih plovila, količina iskrcane ribe, blizina velikog potrošačkog centra i blizina prometne i druge infrastrukture koje Komiža ne zadovoljava. Najvažnija mjesta za izgradnju ribarskih luka, iskrcajnih mjesta i čitave infrastrukture trebala bi biti u Plominu ili Puli, na srednjem Jadranu u Općini Kali na Ugljanu i Splitskim Brižinama.


Nema tajne oko EU propisa

Kako komentirate izjavu prof.dr. Alena Solde, danu u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji, da se neki europski propisi još taje ribarima, primjerice, reguliranje visine plivarica s obzirom na dubinu mora?

- Mogu samo reći da se, koliko ja znam, ništa ne taji, jer su svi propisi vezani za poglavlje 13. javno dostupni svim ribarima. Ako postoje neki nesporazumi onda ih možemo razjasniti, jer je prof.dr. Soldo sudjelovao u tim pregovorima, a sudjelovat će i u svim izradama planova upravljanja. Uz to, SPAMI zone o kojima govori prof. Soldo su posebno zaštićene zone od interesa Mediterana kojih ima 25 i sigurno će trebati ozbiljno i na tome poraditi.

Ribari u EU

Zagovorali ste proglašenje Zaštićenoga ekološkog-ribolovnog pojasa koji u Hrvatskoj nije do kraja zaživio, a zbog čega ste bili skeptični glede ulaska Hrvatske u EU. Što možemo očekivati u EU kada je riječ o ribarstvu?

- Možemo očekivati pomoć od strukturnih fondova i pripremiti kvalitetne projekte za te fondove. ZERP je u početku stvaranja države Hrvatske bilo moguće proglasiti sve tamo do 1998. To bi uvelike olakšalo mukotrpne pregovore u Poglavlju 13, jer bismo imali adut, tada neophodan za pregovore. Ulazak u Europu nikada nisam smatrao samo golim ciljem, već sredstvom za valorizaciju vlastitih dobara. A sedam tisuća kilometara obale koju posjeduje jedan posto stanovništva Europe najveće je hrvatsko dobro. Nadalje, u EU je bilo dosta pogrešaka, no najpromašenija je bila upravo ribarstvena politika što je rezultiralo upropaštavanjem resursa nekih mora na sjeveru i zapadu EU-a. Dovoljno govori podatak da je 75 posto ribljeg fonda u prelovu. Nitko nam ne može pomoći u stvaranju uvjeta za održivo ribarstvo osim nas samih.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pomocnik-ministra-poljoprivrede-miro-kucic-na-ribarnicama-ce-se-izdavati-racuni-157959 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=120a9fac0430994313b3638225c52a2d8e5bede8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pomo%C4%87nik+ministra+poljoprivrede+Miro+Ku%C4%8Di%C4%87%3A+Na+ribarnicama+%C4%87e+se+izdavati+-+ra%C4%8Duni%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpomocnik-ministra-poljoprivrede-miro-kucic-na-ribarnicama-ce-se-izdavati-racuni-157959 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpomocnik-ministra-poljoprivrede-miro-kucic-na-ribarnicama-ce-se-izdavati-racuni-157959 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Trebamo reducirati   sivo tržište ribe. Ribar treba loviti, a sve ostalo moraju odraditi zadruge, burze i proizvođačke organizacije. Po uzoru na najavljene fiskalne blagajne, nastojat ćemo dogovoriti isto na peškarijama. Tako bi svaki prodavač rib [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Pomoćnik ministra poljoprivrede Miro Kučić: Na ribarnicama će se izdavati - računi!

Piše PSD.
19. veljače 2012. - 23:01
Miro Kučić
Miro Kučić
, dugogodišnji predsjednik Udruženja ribarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i još dugovječniji kritičar ribarske i ribolovne politike u Hrvatskoj, nakon 20 godina se vratio na “mjesto zločina”: 1991./1992. bio je zamjenik ministra pomorstva, a u siječnju 2012. je imenovan pomoćnikom Tihomira Jakovine, ministra poljoprivrede. Zato sam gospodina Kučića, bivšeg kolumnista Slobodne Dalmacije, upitao kakvu je situaciju zatekao u Ministarstvu nakon 20 godina.

– Na žalost, moram kazati kako sam prije 20 godina zatekao bolju situaciju. Mnogo toga je propušteno i loše napravljeno u ova dva desetljeća, a jedna od rijetkih dobrih stvari jest to što se kroz to vrijeme stvorila soli...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 17:10