stdClass Object ( [id] => 251426 [title] => Nova pravila za Hitnu pomoć, vatrogasce, HGSS ...: Prvo plati cestarinu, pa onda spasi živote [alias] => nova-pravila-za-hitnu-pomoc-vatrogasce-hgss-prvo-plati-cestarinu-pa-onda-spasi-zivote [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Odluka Hrvatskih autocesta da od danas, 28. listopada, počnu s naplatom cestarine i za vozila s pravom prednosti prolaska, s rotacijom, ako nisu na hitnoj intervenciji, izazvala je žestoke prosvjede u tim službama u kojima naglašavaju kako u pravilu njihov rad ne počinje i na završava s hitnim intervencijama.

Riječ je o ukupno oko osam milijuna kuna godišnje koliko bi hitne službe trebale uliti u HAC-ove blagajne.Najava ove obveze iz HAC-a je prema Ministarstvu zdravlja, Hrvatskom zavodu za Hitnu medicinu, MUP-u i HGSS-u otišla 24. listopada. Motive ove odluke u HAC-u objašnjavaju čestim zloupotrebama, a vozila hitnih službi koja su na intervenciji i dalje će se cestom voziti bez plaćanja cestarine.

Željko Popović, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice, kaže da će tražiti pojašnjenje od Vlade.
- U odluci samo stoji kako vozila s pravom prednosti prolaska moraju imati ENC uređaj, ne i da moraju plaćati cestarinu. Prema Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa, takva vozila oslobođena su plaćanja cestarine, pa je odluka očito u nesuglasju sa Zakonom - pojašnjava Popović, dodajući kako ni u jednoj od susjednih zemalja s kojima HVZ surađuje vozila s rotacijom ne plaćaju cestarinu.

Bilo je prigovora, kaže, da se vatrogasnim kombijima prevozi roba za privatne potrebe, čak i za privatne tvrtke, ili da se prevoze članovi drugih udruga i privatne osobe, ali se to, kaže on, može spriječiti i na drugi način.
- U jednom se razgovoru mogu lako dogovoriti mjere kojima se zloupotrebe mogu spriječiti. Potrebe za ovako radikalnim mjerama zaista nema. Činjenica je da autoceste ne koriste naša interventna vozila, već uglavnom kombiji za prijevoz ljudi, ali je i činjenica da Vatrogasna zajednica ima niz djelatnosti koja nisu gašenje požara. Primjerice, obuka novih vatrogasaca koje treba nekako dovesti do centra za obuku. Na primjer, u Splitsko-dalmatinskoj županiji postoje samo dvije profesionalne vatrogasne postrojbe, sve ostalo su DVD-ovi. Ako bi prestali s obukom i uvođenjem novih vatrogasaca u sustav, cijeli taj prostor, a osobito otoci, ostali bi u dogledno vrijeme bez vatrogasaca - kaže Popović.

Odluku o plaćanju cestarine katastrofom je nazvao dr. Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije. Kaže, još je u šoku otkada je dobio dopis.
- To je direktni udar Vlade, odnosno Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i HAC-a na Hitnu pomoć. U proračunu za ovu i sljedeću godinu nismo planirali te troškove, a riječ je o oko milijun, milijun i pol kuna na području Splitsko-dalmatinske županije. Ma nigdje u Europi ove službe ne plaćaju cestarinu, posebno Hitna, ovo je presedan! Moj komentar na ovu situaciju je ultranegativan, jako sam razočaran. Da ne govorim koje će to posljedice imati na pacijente i hitne slučajeve. Stvorit će nam velike probleme i u sanitetskom prijevozu, u odlascima prema Zagrebu i Veloj Luci. Ako je bilo zloupotreba korištenja autoceste, postoje službe koje su plaćene da to otkriju, a ne treba kažnjavati cijeli sustav i dovoditi u pitanje ljudske živote - kazao je dr. Luetić, ne skrivajući ljutnju i ogorčenost ovom odlukom.

Dr. Luetić navodi kako su im iz HAC-a poslali dopis u kojem tvrde kako su već odavno trebali biti spremni na nove mjere jer im je Vlada još krajem kolovoza naložila da nabave ENC uređaje s kojima će njihova vozila bez teškoća prolaziti naplatne kućice. Djelatnici Hitne su na to, tvrdi dr. Luetić, pretražili sve što su mogli i nigdje nisu pronašli spomenutu Vladinu odluku niti bilo kakvu Vladinu obavijest u tom smislu. Dok ne nabave ENC uređaje, vozila će u hitnim slučajevima naplatne kuće prolaziti uz zapisivanje registracijskog broja, a račun će im biti naknadno ispostavljen. U svim drugim slučajevima, koristit će lokalne prometnice.

Ni u HGSS-u ne skrivaju razočaranost. Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, procjenjuje trošak na pet do 10 posto godišnjeg proračuna koji HGSS-u iznosi nedostatnih sedam milijuna kuna. Prizmić naglašava da su same intervencije tek dio posla koji ova proslavljena služba obavlja. Tu su još preventivne djelatnosti, obuke, vježbe, edukacija.

Dobitnik je koncesionar

- Ako je bilo zloupotreba, neka sankcioniraju one koji ih čine. U biti, ovo je prelijevanje iz šupljeg u prazno, jer su sve hitne službe ionako proračunski korisnici. Dakle, jedino što se postiže su dodatni troškovi javnim službama. Jedini dobitnik u ovoj priči može biti neki budući koncesionar kojem Vlada na ovaj način osigurava određeni dodatni prihod - zaključuje Prizmić.
U MUP-u kažu kako odluka o plaćanju cestarine neće utjecati na njihov proračun jer “obojena” vozila policije autoceste ionako rijetko koriste, osim kada su na intervencijama, radi očevida i sl., a sva ostala vozila i do sada su plaćala cestarinu.



MATE PRIMORAC
MARIJO KAVAIN

Božić: Spasit ćemo i HAC

Stipe Božić, poznati hrvatski alpinist i član ekipe koja svoje živote stavlja na kocku kako bi spasila druge, prilično je sarkastično komentirao ovaj slučaj.

- Mi smo Gorska služba za spašavanje, ako će to spasiti naše Hrvatske autoceste, plaćat ćemo cestarinu - istaknuo je Božić.


Vrgorac: Morat ćemo ići Napoleonovom cestom

U ruralnim krajevima, primjerice u Imotskoj i Vrgoračkoj krajini, mogao bi zbog ove odluke doći u pitanje ‘zlatni sat’ unutar kojega pacijenti moraju biti potpuno zbrinuti.

- Ne da će doći u pitanje, nego vjerojatno mi sad pacijente iz ovih krajeva nećemo moći zbrinuti u tom vremenu. Sad se vozila Hitne pomoći moraju zaustavljati na naplatnim kućicama, a nekad o sekundama ovise ljudski životi i dolazak u Split. Što se tiče sanitetskog prijevoza, morat ćemo pacijente voziti starom, razrušenom Napoleonovom cestom, dva sata do Splita, jer financijski to ne možemo pratiti. Katastrofa! - veli dr. Mate Kasalo, voditelj vrgoračke Hitne medicinske pomoći.


Danas sastanak u Zagrebu

Informaciju o početku naplate cestarina Hrvatski zavod za hitnu medicinu i županijski zavodi dobili su u petak u popodnevnim satima. Zatečeni odlukom, sazvali smo žuran sastanak 28. listopada na koji smo pozvali predsjednika Uprave HAC-a Davora Mihovilića, predsjednika Uprave AC Rijeka-Zagreb Josipa Šalu, ministra zdravlja Sinišu Vargu te ministra prometa Sinišu Hajdaša Dončića - kaže ravnateljica Maja Grba-Bujević.

HZHM traži izmjenu Zakona na način da se vozila Hitne oslobode plaćanja cestarina - kaže ravnateljica. - Napominjemo kako je svaka minuta ključna za spašavanje života pacijenata te bi svaki zastoj prouzrokovan eventualnim kvarom ENC uređaja ili sustava naplate mogao dovesti do kobnih posljedica za zdravlje i život unesrećenih.


HAC: Evo kakva je procedura

Zakon određuje koja vozila imaju prednost prolaska, no ne uređuje pitanje plaćanja cestarine za ta vozila.

Zakon o cestama oslobođenje od plaćanja cestarine predviđa samo za vozila osoba s invaliditetom. Za vozila s pravom prednosti prolaska oslobođenje od plaćanja cestarine nije propisano - kažu iz HAC-a, u kojem pojašnjavaju kako će sve izgledati.

Svaki prolazak vozila s rotacijom će se evidentirati i ta evidencija bit će dostavljena Ministarstvu na daljnji postupak. Ako vozila imaju ENC uređaje, moći će ulaziti na autocestu i izlaziti brže nego do sada, bez zaustavljanja. Ako nemaju ENC, morat će uzeti magnetnu karticu, a na izlaznoj postaji predati je blagajniku. Vozila koja zbog hitne intervencije neće biti u mogućnosti preuzeti i predati tu karticu, bit će propuštena i njihov prolazak evidentiran, a cestarina se nikom neće neposredno naplaćivati.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => 'U proračunu za ovu i sljedeću godinu nismo planirali te troškove' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠOKIRANI ODLUKOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-10-28 08:13:36 [created_by] => 31 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-10-28 16:05:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-10-28 08:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6509 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/10/28/Novosti/prometna_poljaci1-120810.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x547" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7902120 Threads: 2 Questions: 1648967298 Slow queries: 4901355 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111733363 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/nova-pravila-za-hitnu-pomoc-vatrogasce-hgss-prvo-plati-cestarinu-pa-onda-spasi-zivote-251426 [printLink] => /vijesti/hrvatska/nova-pravila-za-hitnu-pomoc-vatrogasce-hgss-prvo-plati-cestarinu-pa-onda-spasi-zivote-251426?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 271322 [name] => hitnapomoć [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hitnapomoc [link] => /tag/hitnapomoc ) [1] => stdClass Object ( [id] => 326165 [name] => cestarina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cestarina [link] => /tag/cestarina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => 'U proračunu za ovu i sljedeću godinu nismo planirali te troškove' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠOKIRANI ODLUKOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nova pravila za Hitnu pomoć, vatrogasce, HGSS ...: Prvo plati cestarinu, pa onda spasi živote [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-18-52-37-31 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/10/28/Novosti/prometna_poljaci1-120810.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/10/28/Novosti/prometna_poljaci1-120810.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Odluka Hrvatskih autocesta da od danas, 28. listopada, počnu s naplatom cestarine i za vozila s pravom prednosti prolaska, s rotacijom, ako nisu na hitnoj intervenciji, izazvala je žestoke prosvjede u tim službama u kojima naglašavaju kako u pravilu njihov rad ne počinje i na završava s hitnim intervencijama.

Riječ je o ukupno oko osam milijuna kuna godišnje koliko bi hitne službe trebale uliti u HAC-ove blagajne.Najava ove obveze iz HAC-a je prema Ministarstvu zdravlja, Hrvatskom zavodu za Hitnu medicinu, MUP-u i HGSS-u otišla 24. listopada. Motive ove odluke u HAC-u objašnjavaju čestim zloupotrebama, a vozila hitnih službi koja su na intervenciji i dalje će se cestom voziti bez plaćanja cestarine.

Željko Popović, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice, kaže da će tražiti pojašnjenje od Vlade.
- U odluci samo stoji kako vozila s pravom prednosti prolaska moraju imati ENC uređaj, ne i da moraju plaćati cestarinu. Prema Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa, takva vozila oslobođena su plaćanja cestarine, pa je odluka očito u nesuglasju sa Zakonom - pojašnjava Popović, dodajući kako ni u jednoj od susjednih zemalja s kojima HVZ surađuje vozila s rotacijom ne plaćaju cestarinu.

Bilo je prigovora, kaže, da se vatrogasnim kombijima prevozi roba za privatne potrebe, čak i za privatne tvrtke, ili da se prevoze članovi drugih udruga i privatne osobe, ali se to, kaže on, može spriječiti i na drugi način.
- U jednom se razgovoru mogu lako dogovoriti mjere kojima se zloupotrebe mogu spriječiti. Potrebe za ovako radikalnim mjerama zaista nema. Činjenica je da autoceste ne koriste naša interventna vozila, već uglavnom kombiji za prijevoz ljudi, ali je i činjenica da Vatrogasna zajednica ima niz djelatnosti koja nisu gašenje požara. Primjerice, obuka novih vatrogasaca koje treba nekako dovesti do centra za obuku. Na primjer, u Splitsko-dalmatinskoj županiji postoje samo dvije profesionalne vatrogasne postrojbe, sve ostalo su DVD-ovi. Ako bi prestali s obukom i uvođenjem novih vatrogasaca u sustav, cijeli taj prostor, a osobito otoci, ostali bi u dogledno vrijeme bez vatrogasaca - kaže Popović.

Odluku o plaćanju cestarine katastrofom je nazvao dr. Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije. Kaže, još je u šoku otkada je dobio dopis.
- To je direktni udar Vlade, odnosno Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i HAC-a na Hitnu pomoć. U proračunu za ovu i sljedeću godinu nismo planirali te troškove, a riječ je o oko milijun, milijun i pol kuna na području Splitsko-dalmatinske županije. Ma nigdje u Europi ove službe ne plaćaju cestarinu, posebno Hitna, ovo je presedan! Moj komentar na ovu situaciju je ultranegativan, jako sam razočaran. Da ne govorim koje će to posljedice imati na pacijente i hitne slučajeve. Stvorit će nam velike probleme i u sanitetskom prijevozu, u odlascima prema Zagrebu i Veloj Luci. Ako je bilo zloupotreba korištenja autoceste, postoje službe koje su plaćene da to otkriju, a ne treba kažnjavati cijeli sustav i dovoditi u pitanje ljudske živote - kazao je dr. Luetić, ne skrivajući ljutnju i ogorčenost ovom odlukom.

Dr. Luetić navodi kako su im iz HAC-a poslali dopis u kojem tvrde kako su već odavno trebali biti spremni na nove mjere jer im je Vlada još krajem kolovoza naložila da nabave ENC uređaje s kojima će njihova vozila bez teškoća prolaziti naplatne kućice. Djelatnici Hitne su na to, tvrdi dr. Luetić, pretražili sve što su mogli i nigdje nisu pronašli spomenutu Vladinu odluku niti bilo kakvu Vladinu obavijest u tom smislu. Dok ne nabave ENC uređaje, vozila će u hitnim slučajevima naplatne kuće prolaziti uz zapisivanje registracijskog broja, a račun će im biti naknadno ispostavljen. U svim drugim slučajevima, koristit će lokalne prometnice.

Ni u HGSS-u ne skrivaju razočaranost. Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, procjenjuje trošak na pet do 10 posto godišnjeg proračuna koji HGSS-u iznosi nedostatnih sedam milijuna kuna. Prizmić naglašava da su same intervencije tek dio posla koji ova proslavljena služba obavlja. Tu su još preventivne djelatnosti, obuke, vježbe, edukacija.

Dobitnik je koncesionar

- Ako je bilo zloupotreba, neka sankcioniraju one koji ih čine. U biti, ovo je prelijevanje iz šupljeg u prazno, jer su sve hitne službe ionako proračunski korisnici. Dakle, jedino što se postiže su dodatni troškovi javnim službama. Jedini dobitnik u ovoj priči može biti neki budući koncesionar kojem Vlada na ovaj način osigurava određeni dodatni prihod - zaključuje Prizmić.
U MUP-u kažu kako odluka o plaćanju cestarine neće utjecati na njihov proračun jer “obojena” vozila policije autoceste ionako rijetko koriste, osim kada su na intervencijama, radi očevida i sl., a sva ostala vozila i do sada su plaćala cestarinu.



MATE PRIMORAC
MARIJO KAVAIN

Božić: Spasit ćemo i HAC

Stipe Božić, poznati hrvatski alpinist i član ekipe koja svoje živote stavlja na kocku kako bi spasila druge, prilično je sarkastično komentirao ovaj slučaj.

- Mi smo Gorska služba za spašavanje, ako će to spasiti naše Hrvatske autoceste, plaćat ćemo cestarinu - istaknuo je Božić.


Vrgorac: Morat ćemo ići Napoleonovom cestom

U ruralnim krajevima, primjerice u Imotskoj i Vrgoračkoj krajini, mogao bi zbog ove odluke doći u pitanje ‘zlatni sat’ unutar kojega pacijenti moraju biti potpuno zbrinuti.

- Ne da će doći u pitanje, nego vjerojatno mi sad pacijente iz ovih krajeva nećemo moći zbrinuti u tom vremenu. Sad se vozila Hitne pomoći moraju zaustavljati na naplatnim kućicama, a nekad o sekundama ovise ljudski životi i dolazak u Split. Što se tiče sanitetskog prijevoza, morat ćemo pacijente voziti starom, razrušenom Napoleonovom cestom, dva sata do Splita, jer financijski to ne možemo pratiti. Katastrofa! - veli dr. Mate Kasalo, voditelj vrgoračke Hitne medicinske pomoći.


Danas sastanak u Zagrebu

Informaciju o početku naplate cestarina Hrvatski zavod za hitnu medicinu i županijski zavodi dobili su u petak u popodnevnim satima. Zatečeni odlukom, sazvali smo žuran sastanak 28. listopada na koji smo pozvali predsjednika Uprave HAC-a Davora Mihovilića, predsjednika Uprave AC Rijeka-Zagreb Josipa Šalu, ministra zdravlja Sinišu Vargu te ministra prometa Sinišu Hajdaša Dončića - kaže ravnateljica Maja Grba-Bujević.

HZHM traži izmjenu Zakona na način da se vozila Hitne oslobode plaćanja cestarina - kaže ravnateljica. - Napominjemo kako je svaka minuta ključna za spašavanje života pacijenata te bi svaki zastoj prouzrokovan eventualnim kvarom ENC uređaja ili sustava naplate mogao dovesti do kobnih posljedica za zdravlje i život unesrećenih.


HAC: Evo kakva je procedura

Zakon određuje koja vozila imaju prednost prolaska, no ne uređuje pitanje plaćanja cestarine za ta vozila.

Zakon o cestama oslobođenje od plaćanja cestarine predviđa samo za vozila osoba s invaliditetom. Za vozila s pravom prednosti prolaska oslobođenje od plaćanja cestarine nije propisano - kažu iz HAC-a, u kojem pojašnjavaju kako će sve izgledati.

Svaki prolazak vozila s rotacijom će se evidentirati i ta evidencija bit će dostavljena Ministarstvu na daljnji postupak. Ako vozila imaju ENC uređaje, moći će ulaziti na autocestu i izlaziti brže nego do sada, bez zaustavljanja. Ako nemaju ENC, morat će uzeti magnetnu karticu, a na izlaznoj postaji predati je blagajniku. Vozila koja zbog hitne intervencije neće biti u mogućnosti preuzeti i predati tu karticu, bit će propuštena i njihov prolazak evidentiran, a cestarina se nikom neće neposredno naplaćivati.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/nova-pravila-za-hitnu-pomoc-vatrogasce-hgss-prvo-plati-cestarinu-pa-onda-spasi-zivote-251426 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=80053df4edd316e84b3ebaebe04ede740e7e9d98 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nova+pravila+za+Hitnu+pomo%C4%87%2C+vatrogasce%2C+HGSS+...%3A+Prvo+plati+cestarinu%2C+pa+onda+spasi+%C5%BEivote&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnova-pravila-za-hitnu-pomoc-vatrogasce-hgss-prvo-plati-cestarinu-pa-onda-spasi-zivote-251426 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnova-pravila-za-hitnu-pomoc-vatrogasce-hgss-prvo-plati-cestarinu-pa-onda-spasi-zivote-251426 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => 'U proračunu za ovu i sljedeću godinu nismo planirali te troškove' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠOKIRANI ODLUKOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaŠOKIRANI ODLUKOM

Nova pravila za Hitnu pomoć, vatrogasce, HGSS ...: Prvo plati cestarinu, pa onda spasi živote

Piše PSD.
28. listopada 2014. - 09:13
Odluka Hrvatskih autocesta da od danas, 28. listopada, počnu s naplatom cestarine i za vozila s pravom prednosti prolaska, s rotacijom, ako nisu na hitnoj intervenciji, izazvala je žestoke prosvjede u tim službama u kojima naglašavaju kako u pravilu njihov rad ne počinje i na završava s hitnim intervencijama.

Riječ je o ukupno oko osam milijuna kuna godišnje koliko bi hitne službe trebale uliti u HAC-ove blagajne.Najava ove obveze iz HAC-a je prema Ministarstvu zdravlja, Hrvatskom zavodu za Hitnu medicinu, MUP-u i HGSS-u otišla 24. listopada. Motive ove odluke u HAC-u objašnjavaju čestim zloupotrebama, a vozila hitnih službi koja su na intervenciji i dalje će se cestom voziti bez plaćanja cestarine.


Božić: Spasit ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 20:52