stdClass Object ( [id] => 173156 [title] => Izjava Čobankovića pred USKOK-om: Bojao sam se Sanadera [alias] => izjava-cobankovica-pred-uskok-om-bojao-sam-se-sanadera [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Velik dio ljudi u Vladi znao je da je Planinska Fiolićeva. Kada se donosila odluka, svi su bili sretni što oni nisu ti koji su dobili zadaću od premijera da to riješe. Čobanković dobio zadaću, Čobanković riješio - izjavio je bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković u svojoj obrani koju je kao osumnjičenik u aferi Planinska iznio u prostorijama USKOK-a 11. travnja navečer, prenosi Jutarnji.hr.

Ispitivanje Petra Čobankovića trajalo je nepunih sat i pol vremena. U prisutnosti branitelja, odvjetnika Mate Matića, Čobanković je uglavnom sam govorio o svim okolnostima pod kojima je njegovo ministarstvo kupilo zgradu u Planinskoj, te je odgovorio na nekoliko pitanja nadležnog zamjenika ravnatelja USKOK-a Tonćija Petkovića. Iako je Ministarstvo regionalnog razvoja formalno kupilo zgradu od Hypo Leasinga, i iz Čobankovićeva iskaza jasno je da je Hypo Leasing samo poslužio za prikrivanje činjenice da se zgrada kupuje od saborskog zastupnika HDZ-a Stjepana Fiolića.

Čobanković je istražiteljima ispričao kako je 2006. Fiolić dio zgrade u Planinskoj nudio Hrvatskim šumama, ali je predsjednik uprave Darko Beuk odbio tu kupnju zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i previsoke cijene koja je iznosila između 25 i 27 milijuna kuna. Otprilike mjesec dana kasnije

Sanader je Čobankovića, kako tvrdi, pitao zašto Beuk nije kupio tu nekreninu, te mu je Čobanković naveo razloge, ali je shvatio da Sanader nije zadovoljan.

Nedugo nakon toga, prisjetio se Čobanković, Sanader je na jednom stranačkom skupu u Karlovcu oštro napao Beuka prigovarajući mu što još nije zaključio kolektivni ugovor i što nije stigla neka zaštitna oprema. Čobanković smatra da su to bile samo izlike za napad na Beuka, a da je stvarni razlog bio to što nije kupio Planinsku od Fiolića.

- Od trenutka kada nije prihvatio ponudu za Planinsku, Beuk više nije bio u milosti predsjednika Vlade i stranke. To je bio pravi razlog da ne dobije drugi mandat u Hrvatskim šumama - rekao je Čobanković.

Dvije godine kasnije, 2008., najprije mu je Sanader, ispričao je Čobanković, predložio da njegovo ministarstvo krene u kupnju neke nekretnine govoreći mu kako su veliki troškovi zakupa prostora i slično, a potom je kod njega s istom pričom došao Fiolić i ponudio mu Planinsku.

- Saslušao sam ga i nisam previše komentirao. Rekao sam mu: ‘Štef, ti znaš tko takve odluke donosi’.

- Tko? - upitao je tužitelj.

- Takva odluka nije se mogla donijeti bez blagoslova predsjednika Vlade - odgovorio je Čobanković ispričavši kako je potom uslijedio sastanak s Fiolićem kod Sanadera , a onda ga je Sanader u srpnju 2008. pozvao i rekao da zatraži ponudu od Hypo leasinga za kupnju Planinske putem leasinga. Sanader je i poslije više puta izražavao interes za Planinsku i davao upute, da bi Čobankovićevo ministarstvo polovicom ožujka 2009. iz Hypo leasinga dobilo i ponudu, prijedloge ugovora te elaborat o procjeni vrijednosti nekretnine koju je po zahtjevu Mesnica Fiolić izradio Inženjerski Biro. Nekretnina je bila procijenjena na blizu 8,5 milijuna eura, a u ugovoru je istaknuta cijena od 8 milijuna eura, plus troškovi leasinga, kamate za 10 godina i PDV, ukupno 11,5 milijuna eura.

S obzirom na to da je cijena bila previsoka, Čobanković je, kaže, zatražio sastanak kod Sanadera i upozorio ga, na što ga je Sanader pitao tko je radio procjenu, prenosi Jutarnji.hr.

Kad je čuo da je riječ o Inženjer Birou, Sanader je rekao da je to društvo koje je u stanju napraviti kvalitetnu procjenu i da je ta procjena u redu.

- Rekao sam mu da se pomalo pribojavam cijelog tog posla jer se sjećam da je to bilo nuđeno i Hrvatskim šumama, da je cijena bila niža, a da nije prihvaćena.

On mi je rekao da nisam ja taj koji donosi odluku, da će odluku donijeti Vlada, a da je moje da pripremim prijedlog i pošaljem ga na mišljenje nadležnim tijelima.

To je, uz takvu cijenu, što je kod mene uvijek stvaralo grč u želucu i iskreno govoreći bio sam najsretniji bježeći od toga, kada se to nije spominjalo, da ne mislim na to - istaknuo je Čobanković dodavši kako se uvijek moralo slušati predsjednika Vlade.

Nisam imao izlaza pa sam se vratio u Ministarstvo i rekao tajniku da uputi prijedlog Ministarstvu financija na mišljenje - istaknuo je Čobanković i napomenuo da su za taj posao od Uprave za javnu nabavu Ministarstva gospodarstva u jednom danu dobili odgovor na dopis sa stavom da se ovaj posao izuzima iz javne nabave, iako se na takva mišljenja u najhitnijim slučajevima inače čekalo najmanje tjedan dana. Uz ishođenu suglasnost Ministarstva financija, prijedlog nije, kako je uobičajeno, išao stručnoj radnoj skupini, već ga je Sanader ugurao na dnevni red užeg kabineta Vlade 2. travnja te je preuzeo ulogu resornog ministra, tvrdi Čobanković, sam prezentirajući potrebu kupnje nekretnine i pozitivne strane posla.

Potom je, na zatvorenom dijelu sjednice Vlade, pod predsjedanjem Jadranke Kosor, prijedlog i usvojen, a dan-dva kasnije potpisan je ugovor.

Istraga zbog objave Čobankovićeva svjedočenja u slučaju "Planinska"


USKOK je danas zbog objave svjedočenja bivšeg ministra Petra Čobankovića u slučaju "Planinska" na razgovor pozvao autora članka u "Jutarnjem listu" i sve sudionike postupka kojima je istražni spis bio na raspolaganju kako bi se utvrdilo tko je dao snimku i počinio kazneno djelo odavanja službene tajne.

USKOK je na svojim internetskim stranicama objavio i priopćenje u kojemu opovrgava izjavu Čobankovićeva odvjetnika Mate Matića da je objavljene tajne podatke imao samo USKOK.

"Tvrdnja da je Čobankovićev tajni iskaz imao samo USKOK je laž", ističu u USKOK-u.

Objašnjavaju da je Čobanković u USKOK-u ispitan samo jedanput, u travnju 2012. Nakon njegova ispitivanja, u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku, jedna snimka ostala je u USKOK-u, druga je zapečaćena i predana sucu istrage na čuvanje, a treća je odmah nakon ispitivanja predana osumnjičeniku uz prisutnost branitelja Mate Matića, stoji u priopćenju.

Dodaju kako to dokazuje i Čobanković potpis na zapisniku kojim potvrđuje da je preuzeo i snimku. "Sve tri snimke su identične i zato začuđuje navod odvjetnika Matića da neke dijelove iskaza čak i on prvi put vidi, to više što se radi o činjenicama koje je lako provjeriti", kažu u USKOK-u.

Tvrde i kako je pravo na preuzimanje snimki iskoristio i branitelj još jednog osumnjičenika, no ne navode o kome je riječ.

U priopćenju podsjećaju da objavljivanje podataka iz istrage, osim što je kazneno djelo odavanja službene tajne, "šteti probitcima istrage" i "posredno sprječava dokazivanje". Zato su i od glavnog urednika "Jutarnjeg lista" zatražili očitovanje zbog čega su bez dozvole ravnatelja USKOK-a objavili snimke koje su u skladu sa zakonskom odredbom tajna.

U slučaju "Planinska" USKOK sumnjiči bivšeg premijera Ivu Sanadera da je stranačkom kolegi Stjepanu Fioliću navodno pogodovao kada je vlada, po dvostruko većoj cijeni od realne, preko leasinga zgradu u Planinskoj uzela u desetogodišnji najam za potrebe Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Uz njih je osumnjičen i sudski vještak Mate Bitanga.

Sanader je danas u sjedištu USKOK-a odbio sve optužbe i ustvrdio kako ga Fiolić i Čobanković pod pritiskom lažno terete.

U videozapisima koje je objavio "Jutarnji list" Čobanković je istražiteljima, među ostalim, rekao kako je "velik dio ljudi" u vladi znao da je zgrada u Planinskoj Fiolićeva te da je njegovo ministarstvo zgradu kupilo jer je to tražio Sanader.

Prije Čobankovićeva u javnost je "procurio" i Fiolićev istražni iskaz u kojem je navodno istražiteljima otkrio da je Sanader kod njega sakrio pet Bukovčevih slika, procijenjenih na 230.000 eura, i da je Sanaderu dao oko 20 milijuna kuna "izvučenih" iz prodaje zgrade u Planinskoj.

USKOK je tada kao neistinite odbacio navode nekih medija i Sanaderove obrane da je upravo Državno odvjetništvo u javnost plasiralo taj iskaz.

Na problem vezan uz curenje informacija više su puta upozoravali glavni državni odvjetnik Mladen Bajić te predsjednik Republike Ivo Josipović, a Sanaderova je obrana danas najavila da će zbog toga, ali i načina na koji tužiteljstvo prikuplja dokaze, pokrenuti postupak na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

JL, H
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => FOTO: CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AFERA PLANINSKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-07-13 09:49:12 [created_by] => 34 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-07-13 16:30:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-07-13 09:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4530 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/FOTO PSD 2012/Politicari/cobankovic3-260412.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "850x562" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7941446 Threads: 8 Questions: 1587781826 Slow queries: 4850006 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112221617 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/izjava-cobankovica-pred-uskok-om-bojao-sam-se-sanadera-173156 [printLink] => /vijesti/hrvatska/izjava-cobankovica-pred-uskok-om-bojao-sam-se-sanadera-173156?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 190206 [name] => petarčobanković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => petarcobankovic [link] => /tag/petarcobankovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233454 [name] => aferaplaninska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aferaplaninska [link] => /tag/aferaplaninska ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => FOTO: CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AFERA PLANINSKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Izjava Čobankovića pred USKOK-om: Bojao sam se Sanadera [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-05-12-59-34 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/FOTO PSD 2012/Politicari/cobankovic3-260412.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/FOTO PSD 2012/Politicari/cobankovic3-260412.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Velik dio ljudi u Vladi znao je da je Planinska Fiolićeva. Kada se donosila odluka, svi su bili sretni što oni nisu ti koji su dobili zadaću od premijera da to riješe. Čobanković dobio zadaću, Čobanković riješio - izjavio je bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković u svojoj obrani koju je kao osumnjičenik u aferi Planinska iznio u prostorijama USKOK-a 11. travnja navečer, prenosi Jutarnji.hr.

Ispitivanje Petra Čobankovića trajalo je nepunih sat i pol vremena. U prisutnosti branitelja, odvjetnika Mate Matića, Čobanković je uglavnom sam govorio o svim okolnostima pod kojima je njegovo ministarstvo kupilo zgradu u Planinskoj, te je odgovorio na nekoliko pitanja nadležnog zamjenika ravnatelja USKOK-a Tonćija Petkovića. Iako je Ministarstvo regionalnog razvoja formalno kupilo zgradu od Hypo Leasinga, i iz Čobankovićeva iskaza jasno je da je Hypo Leasing samo poslužio za prikrivanje činjenice da se zgrada kupuje od saborskog zastupnika HDZ-a Stjepana Fiolića.

Čobanković je istražiteljima ispričao kako je 2006. Fiolić dio zgrade u Planinskoj nudio Hrvatskim šumama, ali je predsjednik uprave Darko Beuk odbio tu kupnju zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i previsoke cijene koja je iznosila između 25 i 27 milijuna kuna. Otprilike mjesec dana kasnije

Sanader je Čobankovića, kako tvrdi, pitao zašto Beuk nije kupio tu nekreninu, te mu je Čobanković naveo razloge, ali je shvatio da Sanader nije zadovoljan.

Nedugo nakon toga, prisjetio se Čobanković, Sanader je na jednom stranačkom skupu u Karlovcu oštro napao Beuka prigovarajući mu što još nije zaključio kolektivni ugovor i što nije stigla neka zaštitna oprema. Čobanković smatra da su to bile samo izlike za napad na Beuka, a da je stvarni razlog bio to što nije kupio Planinsku od Fiolića.

- Od trenutka kada nije prihvatio ponudu za Planinsku, Beuk više nije bio u milosti predsjednika Vlade i stranke. To je bio pravi razlog da ne dobije drugi mandat u Hrvatskim šumama - rekao je Čobanković.

Dvije godine kasnije, 2008., najprije mu je Sanader, ispričao je Čobanković, predložio da njegovo ministarstvo krene u kupnju neke nekretnine govoreći mu kako su veliki troškovi zakupa prostora i slično, a potom je kod njega s istom pričom došao Fiolić i ponudio mu Planinsku.

- Saslušao sam ga i nisam previše komentirao. Rekao sam mu: ‘Štef, ti znaš tko takve odluke donosi’.

- Tko? - upitao je tužitelj.

- Takva odluka nije se mogla donijeti bez blagoslova predsjednika Vlade - odgovorio je Čobanković ispričavši kako je potom uslijedio sastanak s Fiolićem kod Sanadera , a onda ga je Sanader u srpnju 2008. pozvao i rekao da zatraži ponudu od Hypo leasinga za kupnju Planinske putem leasinga. Sanader je i poslije više puta izražavao interes za Planinsku i davao upute, da bi Čobankovićevo ministarstvo polovicom ožujka 2009. iz Hypo leasinga dobilo i ponudu, prijedloge ugovora te elaborat o procjeni vrijednosti nekretnine koju je po zahtjevu Mesnica Fiolić izradio Inženjerski Biro. Nekretnina je bila procijenjena na blizu 8,5 milijuna eura, a u ugovoru je istaknuta cijena od 8 milijuna eura, plus troškovi leasinga, kamate za 10 godina i PDV, ukupno 11,5 milijuna eura.

S obzirom na to da je cijena bila previsoka, Čobanković je, kaže, zatražio sastanak kod Sanadera i upozorio ga, na što ga je Sanader pitao tko je radio procjenu, prenosi Jutarnji.hr.

Kad je čuo da je riječ o Inženjer Birou, Sanader je rekao da je to društvo koje je u stanju napraviti kvalitetnu procjenu i da je ta procjena u redu.

- Rekao sam mu da se pomalo pribojavam cijelog tog posla jer se sjećam da je to bilo nuđeno i Hrvatskim šumama, da je cijena bila niža, a da nije prihvaćena.

On mi je rekao da nisam ja taj koji donosi odluku, da će odluku donijeti Vlada, a da je moje da pripremim prijedlog i pošaljem ga na mišljenje nadležnim tijelima.

To je, uz takvu cijenu, što je kod mene uvijek stvaralo grč u želucu i iskreno govoreći bio sam najsretniji bježeći od toga, kada se to nije spominjalo, da ne mislim na to - istaknuo je Čobanković dodavši kako se uvijek moralo slušati predsjednika Vlade.

Nisam imao izlaza pa sam se vratio u Ministarstvo i rekao tajniku da uputi prijedlog Ministarstvu financija na mišljenje - istaknuo je Čobanković i napomenuo da su za taj posao od Uprave za javnu nabavu Ministarstva gospodarstva u jednom danu dobili odgovor na dopis sa stavom da se ovaj posao izuzima iz javne nabave, iako se na takva mišljenja u najhitnijim slučajevima inače čekalo najmanje tjedan dana. Uz ishođenu suglasnost Ministarstva financija, prijedlog nije, kako je uobičajeno, išao stručnoj radnoj skupini, već ga je Sanader ugurao na dnevni red užeg kabineta Vlade 2. travnja te je preuzeo ulogu resornog ministra, tvrdi Čobanković, sam prezentirajući potrebu kupnje nekretnine i pozitivne strane posla.

Potom je, na zatvorenom dijelu sjednice Vlade, pod predsjedanjem Jadranke Kosor, prijedlog i usvojen, a dan-dva kasnije potpisan je ugovor.

Istraga zbog objave Čobankovićeva svjedočenja u slučaju "Planinska"


USKOK je danas zbog objave svjedočenja bivšeg ministra Petra Čobankovića u slučaju "Planinska" na razgovor pozvao autora članka u "Jutarnjem listu" i sve sudionike postupka kojima je istražni spis bio na raspolaganju kako bi se utvrdilo tko je dao snimku i počinio kazneno djelo odavanja službene tajne.

USKOK je na svojim internetskim stranicama objavio i priopćenje u kojemu opovrgava izjavu Čobankovićeva odvjetnika Mate Matića da je objavljene tajne podatke imao samo USKOK.

"Tvrdnja da je Čobankovićev tajni iskaz imao samo USKOK je laž", ističu u USKOK-u.

Objašnjavaju da je Čobanković u USKOK-u ispitan samo jedanput, u travnju 2012. Nakon njegova ispitivanja, u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku, jedna snimka ostala je u USKOK-u, druga je zapečaćena i predana sucu istrage na čuvanje, a treća je odmah nakon ispitivanja predana osumnjičeniku uz prisutnost branitelja Mate Matića, stoji u priopćenju.

Dodaju kako to dokazuje i Čobanković potpis na zapisniku kojim potvrđuje da je preuzeo i snimku. "Sve tri snimke su identične i zato začuđuje navod odvjetnika Matića da neke dijelove iskaza čak i on prvi put vidi, to više što se radi o činjenicama koje je lako provjeriti", kažu u USKOK-u.

Tvrde i kako je pravo na preuzimanje snimki iskoristio i branitelj još jednog osumnjičenika, no ne navode o kome je riječ.

U priopćenju podsjećaju da objavljivanje podataka iz istrage, osim što je kazneno djelo odavanja službene tajne, "šteti probitcima istrage" i "posredno sprječava dokazivanje". Zato su i od glavnog urednika "Jutarnjeg lista" zatražili očitovanje zbog čega su bez dozvole ravnatelja USKOK-a objavili snimke koje su u skladu sa zakonskom odredbom tajna.

U slučaju "Planinska" USKOK sumnjiči bivšeg premijera Ivu Sanadera da je stranačkom kolegi Stjepanu Fioliću navodno pogodovao kada je vlada, po dvostruko većoj cijeni od realne, preko leasinga zgradu u Planinskoj uzela u desetogodišnji najam za potrebe Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Uz njih je osumnjičen i sudski vještak Mate Bitanga.

Sanader je danas u sjedištu USKOK-a odbio sve optužbe i ustvrdio kako ga Fiolić i Čobanković pod pritiskom lažno terete.

U videozapisima koje je objavio "Jutarnji list" Čobanković je istražiteljima, među ostalim, rekao kako je "velik dio ljudi" u vladi znao da je zgrada u Planinskoj Fiolićeva te da je njegovo ministarstvo zgradu kupilo jer je to tražio Sanader.

Prije Čobankovićeva u javnost je "procurio" i Fiolićev istražni iskaz u kojem je navodno istražiteljima otkrio da je Sanader kod njega sakrio pet Bukovčevih slika, procijenjenih na 230.000 eura, i da je Sanaderu dao oko 20 milijuna kuna "izvučenih" iz prodaje zgrade u Planinskoj.

USKOK je tada kao neistinite odbacio navode nekih medija i Sanaderove obrane da je upravo Državno odvjetništvo u javnost plasiralo taj iskaz.

Na problem vezan uz curenje informacija više su puta upozoravali glavni državni odvjetnik Mladen Bajić te predsjednik Republike Ivo Josipović, a Sanaderova je obrana danas najavila da će zbog toga, ali i načina na koji tužiteljstvo prikuplja dokaze, pokrenuti postupak na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

JL, H
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/izjava-cobankovica-pred-uskok-om-bojao-sam-se-sanadera-173156 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b849984a92aff4ecfef84a6856d6a09a05121236 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izjava+%C4%8Cobankovi%C4%87a+pred+USKOK-om%3A+Bojao+sam+se+Sanadera&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fizjava-cobankovica-pred-uskok-om-bojao-sam-se-sanadera-173156 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fizjava-cobankovica-pred-uskok-om-bojao-sam-se-sanadera-173156 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => FOTO: CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AFERA PLANINSKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaAFERA PLANINSKA

Izjava Čobankovića pred USKOK-om: Bojao sam se Sanadera

Piše PSD.
13. srpnja 2012. - 11:48
Velik dio ljudi u Vladi znao je da je Planinska Fiolićeva. Kada se donosila odluka, svi su bili sretni što oni nisu ti koji su dobili zadaću od premijera da to riješe. Čobanković dobio zadaću, Čobanković riješio - izjavio je bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković u svojoj obrani koju je kao osumnjičenik u aferi Planinska iznio u prostorijama USKOK-a 11. travnja navečer, prenosi Jutarnji.hr.

Ispitivanje Petra Čobankovića trajalo je nepunih sat i pol vremena. U prisutnosti branitelja, odvjetnika Mate Matića, Čobanković je uglavnom sam govorio o svim okolnostima pod kojima je njegovo ministarstvo kupilo zgradu u Planinskoj, te je odgovorio na nekoliko pitanja nadležnog zamjenika ravnatelja USKOK-a Tonćija Petkovića. Iako je Ministarstvo regionalnog razvoja formal...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 07:13