StoryEditorOCM
Više od sportastrelicom u metu

Luke Littler u pikadu je oduševio svijet, no ima tek 16, a djevojka mu 21 godinu, smiju li se upustiti u intimne odnose?

Piše Sport SD
4. siječnja 2024. - 11:12

Luke Littler nije uspio završiti svoj čudesni pohod na Svjetskom prvenstvu u pikadu na način na koji su to željeli brojni navijači diljem svijeta. Od 16-godišnjeg pikadista u finalu je bio bolji njegov imenjak, Luke Humphries rezultatom 7:1 u setovima. No, mladi Litter oduševio je brojnu sportsku publiku, jer ipak je još uvijek samo tinejdžer.

Iako su brojni sumnjali u njegove godine zbog zrelog izgleda, dokazano je kako Luke uistinu ima samo 16 godina, dok je njegova djevojka s druge strane starija čak pet, jer Eloise Milburn ima 21 godinu. Dakle, u vezi je s maloljetnikom, pa je prirodno zapitati se: je li zbog toga u prekršaju?

S obzirom na zakone u Velikoj Britaniji, Eloise nije prekršila ništa, ali je na rubu. Naime, donja dobna granica seksualne aktivnosti maloljetnika i odraslih osoba "na otoku" je 16 godina. Pa prema tome, veza je u potpunosti pravno ispravna, a bila bi i u brojnim drugim zemljama Europe, pa tako i u Hrvatskoj u kojoj je ta granica čak za jednu godinu manje, kao i u Sloveniji, dok je u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Austriji ta granica na 14 godina. Detaljnu kartu možete pogledati OVDJE.

Evo što kaže zakon

Često svjedočimo kako brojne djevojke stupaju u odnose sa starijim muškarcima, ali u primjeru mladog pikadista te njegove bolje polovice, situacija je drugačija. Zakon je svakako strogo reguliran po pitanju seksualnih odnosa maloljetnika i odraslih osoba, a što sve ulazi u zabranjene radnje u Hrvatskoj? 

Osim spolnog odnosa bez pristanka, silovanja, bludnih radnji te spolnog uznemiravanja u Republici Hrvatskoj je kažnjivo s djetetom mlađim od 15 godina:

-ostvarivanje bilo kakvog spolnog kontakta (spolni odnos, bludne radnje) neovisno o pristanku djeteta, izuzev dragovoljnih spolnih kontakata između djece čija razlika u dobi ne prelazi tri godine

-nagovaranje djeteta putem interneta na susret s punoljetnom osobom u namjeri ostvarivanja seksualnog kontakta

-činjenje spolnih radnji namijenjenih zadovoljavanju vlastite ili tuđe pohote pred djetetom

-prikazivanje, poklanjanje ili na drugi način činjenje dostupnim pornografskih sadržaja ili predmeta, putem računalnog sustava ili na drugi način.

Ali ta granica se penje na 18 godina ako osoba kojoj je dijete povjereno na čuvanje i odgoj ostvari spolnu aktivnost. To su osobe poput dadilja ili profesora.

image
Ian Stephen/Dppi Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:23