stdClass Object ( [id] => 1113929 [title] => Ta utakmica je bila test za NBA ligu; Dino Rađa o detaljima najboljeg susreta kojeg je hrvatska košarkaška reprezentacija ikad igrala [alias] => ta-utakmica-je-bila-test-za-nba-ligu-dino-rada-o-detaljima-najboljeg-susreta-kojeg-je-hrvatska-kosarkaska-reprezentacija-ikad-igrala [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dino Rađa jedan je od najboljih hrvatskih košarkaša, sportaša svih vremena. Bio je ključni dio zlatne generacije Jugoplastike, moćnih reprezentacija Jugoslavije pa poslije Hrvatske koje su osvajale brojna odličja na Europskim i Svjetskim prvenstvima.

No, posebno mjesto u njegovoj biografiji, a pogotovo sjećanjima imaju dvije olimpijske srebrne medalje osvojene na Igrama u Seulu 1988. (Jugoslavija) i Barceloni 1992. godine (Hrvatska). U điru šetnicom splitskih olimpijaca osvajača medalja na Zapadnoj obali gdje naravno na jednoj stoji i njegovo ime, aktualni predsjednik Stručnog savjeta Hrvatskog košarkaškog saveza prisjetio se za Slobodnu Dalmaciju svojih igračkih dana i nastupa na Olimpijskim igrama, kako je to izgledalo u Seulu, Barceloni, pa i na njegovim trećim Igrama na kojima je sudjelovao u Atlanti 1996. godine.

U SELU S BECKEROM

- Ono po čemu su Olimpijske igre nešto posebno, zašto su drugačije natjecanje od drugih, je i po tome što su svi sportaši zajedno u Olimpijskom selu. Bio sam u selu s Borisom Beckerom, Benom Johnsonom... Dođeš na ručak, uzmeš tacnu i svi oni isto stoje u redu kao i bilo koji drugi manje poznat ili nepoznat sportaš. To je poseban naboj, energija, fenomenalan osjećaj... – kazao nam je Rađa prve asocijacije na Igre na početku svoje priče sa Zapadne obale.

A na temu dviju medalja koji je osvajao na Igrama u Južnoj Koreji i Španjolskoj, usporedbe tih uspjeha je kazao.

- Dvije su srebrne medalje, ali ne mogu se usporediti. Ova prva je bila nekakvo razočarenje jer smo te iste Ruse dobili u grupi bez nekih velikih problema. Međutim, u finalu su nas dobili. Tako da je to u neku ruku bilo razočarenje, iako je srebro uvijek srebro – rekao je Rađa. 

U Južnoj Koreji je tadašnja Jugoslavija svladala SSSR u prvom dijelu natjecanja u skupini, ali su Sabonis, Marčulionis i to također vrlo moćno društvo u finalu ipak bili bolji. 

A onda se osmijeh razvukao kada je red došao na Barcelonu, makar je osvojena medalja bila istog sjaja.

- Barcelona je bila nešto iznad sporta, u to ratno vrijeme imali smo poseban nacionalni naboj. Nismo igrali samo za medalje, već da se vide “kockice”, da se Hrvatska kao država pojavi u svijetu. Tu je bio puno veći ulog.

Posebno se pamti nevjerojatan preokret preokret u dramatičnoj završnici polufinala kada je Hrvatska protiv ZND-a u zadnjoj minuti susreta čudesno nadoknadila šest koševa zaostatka i izborila finale.

- To polufinale smo izvukli isključivo iz tih spomenutih razloga. Niti jedan “normalan” sportaš onakvu utakmicu ne bi izvukao s nekom normalnom pripremom. Morao si bit potpuno posvećen tome da bi zadnjih par minuta reagirao na način na koji smo mi reagirali, rekao bih životinjski – povukao je neobičnu usporedbu Rađa.

U jednom trenutku finala protiv reprezentacije SAD-a sastavljene po prvi put od NBA profesionalaca, originalnog i neponovljivog Dream Teama, Hrvatska je čak i povela 25:23. Što si pomislio u trenucima kada je negdje sredinom prvog poluvremena košem Franje Arapovića Hrvatska povela protiv jednog Michaela Jordana, Magica Johnsona i ostatka tog društva, vjerojatno najjače momčadi svih vremena?

- To vodstvo nije bilo toliko bitno. Naše pravo emotivno pražnjenje je bilo protiv Rusa u polufinalu. Mi smo tu svoj posao napravili. Ovo u finalu je to je svima nama bila nekakva nagrada, rekao bih za životno djelo. To je bila utakmica gdje smo svijetu dva sata pokazivali hrvatske boje, šahovnicu, gdje smo dokazivali sami sebi možemo li igrati u NBA ligi. Naime, Toni i ja smo nakon toga trebali ići u Ameriku. Ta utakmica nam je bila svojevrsni test za NBA ligu.

KOŠ VIŠE OD JORDANA

Sjećaš li se koliko si koševa zabio Dream Teamu u finalu?

- Ne sjećam se točno, 23 ili 24. Znam samo da je Dražen zabio jedan više, ali to koliko je tko zabio nije uopće bilo bitno, bilo je bitno samo da smo u finalu da pokažemo svijetu da postoji jedna mala Hrvatska koje je u to vrijeme bila u ratu, da skrenemo pažnju na to – kazao nam je Rađa.

Zabio si 23 koša, jedan manje od Dražena, ali jedan više od Jordana – replicirali smo Rađi podatkom izvučenim iz arhive. Uspjeli smo tim potonjim podatkom vezanim za Jordana izmamiti i osmijeh kod našeg proslavljenog košarkaša. A posebno se oraspoložio kada je na Zapadnoj obali susreo prijatelja Zorana Vulića, bivšeg igrača i trenera Hajduka, nekadašnjeg hrvatskog i jugoslavenskog reprezentativca.

Samo par desetaka metara dalje na vezu, na brodu je u poslu bio Teo Đogaš, bivši hrvatski vaterpolski reprezentativac, klupski prvak Europe sa Splitskom bankom 1999. godine, nakon što su POŠK-ovci godinu prije kao “Slobodna Dalmacija” osvojili prvenstvo. Gdje ćeš boljih dokaza da je Split najsportskiji grad na svitu i okolici, gdje god se okreneš neka faca iz sportskog svijeta. 

Prošlo je gotovo tri desetljeća, neka sjećanja s vremenom ipak polako blijede. Kako ste taj uspjeh u Barceloni tada proslavili, odnosno kako ste dočekani na povratku u Hrvatsku?

- Da pravo kažem dočeka se nekog baš i ne sjećam. Znam da smo mi igrači nakon utakmice išli u jedan restoran, mislim da se zvao Salamanca. Tu smo proslavili, bilo je veselo. To je jedan od najvećih uspjeha u mom životu, definitivno jedan od najemotivnijih trenutaka u karijeri. A kada smo se vratili natrag ne sjećam se nekog dočeka, nije bilo slavlja kao nakon Münchena – usporedio je Rađa.

Nakon osvojenog prvog naslova prvaka Europe 1989. godine u Münchenu Jugoplastiku je u Splitu, i na putu iz zračne luke u neponovljivoj fešti dočekalo oko 150 tisuća ljudi. Možeš li usporediti uspjehe u Münchenu i Barceloni?

- Teško je uspoređivati reprezentaciju i klub. U reprezentaciji je uvijek nekako veći naboj. Međutim, kada bih izdvojio dvije stvari u životu, u karijeri, definitivno je Barcelona jedna od njih, a onaj spektakularni rezultat u Münchenu 89. se može s time nosit’. Definitivno između ta dva uspjeha ne znam kojega bih radije izabrao.

‘TKO JE TAJ DIV?

Dok smo razgovarali s Rađom u điru Zapadnom obalom domaći su ga pozdravljali, uz osmijehe, znanci su mu i trubili iz automobila. A mlađe generacije furešti koje generacijski te slavne dane hrvatske košarke nisu doživjele su se pitale tko je taj div kojeg intervjuiramo. A onda su nakon objašnjenja brže bolje vadili pametne telefone iz džepova da sa sobom i prijateljima podijele i tu uspomenu, dogodovštinu iz Splita, grada koji valjda ima najviše olimpijaca medaljonoša na svijetu u odnosu na broj stanovnika. A u Rađino igračko vrijeme imao je istovremeno i čak trojicu NBA igrača, Kukoča, Tabaka i njega. 

Ta 1992. bila je i vrhunac hrvatske reprezentativne košarke od samostalnosti. Na Igrama u Barceloni je prvi i zadnji put na velikom natjecanju boje Hrvatske branio Dražen Petrović.

- Draženova smrt je bila sportski i ljudski gubitak za sve nas. Doduše, imali smo jak nukleus i dalje sa Stojkom, Tonijem, Arijanom. Imali smo jaku momčad koja je njegovu smrt uspjela dosta dobro podnijeti. Nakon toga smo osvojili još tri medalje na velikih natjecanjima. Ali onda smo polako počeli ulaziti u godine, osipati se, došle su i ozljede. Tako je toj generaciji nažalost došao kraj. Majku prirodu ne možeš zaje...

Na Rađinim trećim Igrama u Atlanti 1996. godine Hrvatska je poražena u četvrtfinalu od Australije i ranije od očekivanog završila nastup.

Aktualno, pandemijsko vrijeme donijelo je sa sobom novo normalno, na tribinama nema navijača...

- Pretpostavljam da je igranje bez publike grozno, ne bih volio biti u toj koži. Međutim, svaki sportaš se na utakmici skoncentrira na svoje zadatke, upute trenera. Moraš biti u stanju ignorirati publiku koja je protiv tebe, publiku koja je za tebe ili to da se igra bez publike. Ako previše koncentracije ode na stvari sa strane prije će ti se dogoditi nekakva greška. Pretpostavljam da mi ne bi bio problem igrati pred praznim tribinama, ali to je očajno. Publika te pali, nosi, čak i protivnički navijači koji te ne vole te motiviraju. Definitivno ove zadnje dvije godine situacija nije normalna. Divim se svim sportašima koji igraju bez publike.

---

image
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => priče sa ‘zapadne‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [6] => stdClass Object ( [id] => 65 [name] => Cross Link [value] => https://youtu.be/6YrsHuTGqVk [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 8 [alias] => cross_link ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => priče sa ‘zapadne‘ 1 1 2 1 https://youtu.be/6YrsHuTGqVk 1 1 0 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-20 07:27:24 [created_by] => 3230 [created_by_alias] => Native studio SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-16 09:04:17 [modified_by] => 3230 [publish_up] => 2021-07-20 07:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1470 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/20\/18587460.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":[""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x195","hd_18587460_1920.jpg":"1920x1080","k_18587460_1280.jpg":"1280x1280","k_18587460_1024.jpg":"1024x1024","k_18587460_640.jpg":"640x640","k_18587460_480.jpg":"480x480","k_18587460_340.jpg":"340x340","k_18587460_220.jpg":"220x220","o_18587460_1280.jpg":"1280x130","o_18587460_1024.jpg":"1024x104","o_18587460_640.jpg":"640x65","o_18587460_480.jpg":"480x48","o_18587460_340.jpg":"340x34","o_18587460_220.jpg":"220x22","h_18587460_1280.jpg":"1280x854","h_18587460_1024.jpg":"1024x683","h_18587460_640.jpg":"640x427","h_18587460_480.jpg":"480x320","h_18587460_340.jpg":"340x227","h_18587460_220.jpg":"220x147","pp_18587460_1280.jpg":"1006x1280","pp_18587460_1024.jpg":"805x1024","pp_18587460_640.jpg":"503x640","pp_18587460_480.jpg":"377x480","pp_18587460_340.jpg":"267x340","pp_18587460_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38820539 Threads: 3 Questions: 7127723699 Slow queries: 3311557 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609114242 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/ostalo ) ) [link] => /sport/ostalo/ta-utakmica-je-bila-test-za-nba-ligu-dino-rada-o-detaljima-najboljeg-susreta-kojeg-je-hrvatska-kosarkaska-reprezentacija-ikad-igrala-1113929 [printLink] => /sport/ostalo/ta-utakmica-je-bila-test-za-nba-ligu-dino-rada-o-detaljima-najboljeg-susreta-kojeg-je-hrvatska-kosarkaska-reprezentacija-ikad-igrala-1113929?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 446542 [name] => Dino Rađa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dino-rada [link] => /tag/dino-rada ) [1] => stdClass Object ( [id] => 269981 [name] => košarka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kosarka [link] => /tag/kosarka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 337140 [name] => Dream Team [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dream-team [link] => /tag/dream-team ) [3] => stdClass Object ( [id] => 291677 [name] => Jugoplastika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jugoplastika [link] => /tag/jugoplastika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => priče sa ‘zapadne‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [cross_link] => stdClass Object ( [id] => 65 [name] => Cross Link [value] => https://youtu.be/6YrsHuTGqVk [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 8 [alias] => cross_link ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ta utakmica je bila test za NBA ligu; Dino Rađa o detaljima najboljeg susreta kojeg je hrvatska košarkaška reprezentacija ikad igrala [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3230 [name] => Vlado Ozretić [username] => vlado-ozreti [email] => vlado-ozreti@sd.hr [password] => $2y$10$afnpXbqCoSqeBZGo2QW.Nu/cCxasSrqCudiwe.QTMJQMtiC/VsPpy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vlado-ozretic-3230 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1748 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a204b3275fc2a675cadbbc82ee309b2d?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/20/18587460.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/20/18587460.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dino Rađa jedan je od najboljih hrvatskih košarkaša, sportaša svih vremena. Bio je ključni dio zlatne generacije Jugoplastike, moćnih reprezentacija Jugoslavije pa poslije Hrvatske koje su osvajale brojna odličja na Europskim i Svjetskim prvenstvima.

No, posebno mjesto u njegovoj biografiji, a pogotovo sjećanjima imaju dvije olimpijske srebrne medalje osvojene na Igrama u Seulu 1988. (Jugoslavija) i Barceloni 1992. godine (Hrvatska). U điru šetnicom splitskih olimpijaca osvajača medalja na Zapadnoj obali gdje naravno na jednoj stoji i njegovo ime, aktualni predsjednik Stručnog savjeta Hrvatskog košarkaškog saveza prisjetio se za Slobodnu Dalmaciju svojih igračkih dana i nastupa na Olimpijskim igrama, kako je to izgledalo u Seulu, Barceloni, pa i na njegovim trećim Igrama na kojima je sudjelovao u Atlanti 1996. godine.

U SELU S BECKEROM

- Ono po čemu su Olimpijske igre nešto posebno, zašto su drugačije natjecanje od drugih, je i po tome što su svi sportaši zajedno u Olimpijskom selu. Bio sam u selu s Borisom Beckerom, Benom Johnsonom... Dođeš na ručak, uzmeš tacnu i svi oni isto stoje u redu kao i bilo koji drugi manje poznat ili nepoznat sportaš. To je poseban naboj, energija, fenomenalan osjećaj... – kazao nam je Rađa prve asocijacije na Igre na početku svoje priče sa Zapadne obale.

A na temu dviju medalja koji je osvajao na Igrama u Južnoj Koreji i Španjolskoj, usporedbe tih uspjeha je kazao.

- Dvije su srebrne medalje, ali ne mogu se usporediti. Ova prva je bila nekakvo razočarenje jer smo te iste Ruse dobili u grupi bez nekih velikih problema. Međutim, u finalu su nas dobili. Tako da je to u neku ruku bilo razočarenje, iako je srebro uvijek srebro – rekao je Rađa. 

U Južnoj Koreji je tadašnja Jugoslavija svladala SSSR u prvom dijelu natjecanja u skupini, ali su Sabonis, Marčulionis i to također vrlo moćno društvo u finalu ipak bili bolji. 

A onda se osmijeh razvukao kada je red došao na Barcelonu, makar je osvojena medalja bila istog sjaja.

- Barcelona je bila nešto iznad sporta, u to ratno vrijeme imali smo poseban nacionalni naboj. Nismo igrali samo za medalje, već da se vide “kockice”, da se Hrvatska kao država pojavi u svijetu. Tu je bio puno veći ulog.

Posebno se pamti nevjerojatan preokret preokret u dramatičnoj završnici polufinala kada je Hrvatska protiv ZND-a u zadnjoj minuti susreta čudesno nadoknadila šest koševa zaostatka i izborila finale.

- To polufinale smo izvukli isključivo iz tih spomenutih razloga. Niti jedan “normalan” sportaš onakvu utakmicu ne bi izvukao s nekom normalnom pripremom. Morao si bit potpuno posvećen tome da bi zadnjih par minuta reagirao na način na koji smo mi reagirali, rekao bih životinjski – povukao je neobičnu usporedbu Rađa.

U jednom trenutku finala protiv reprezentacije SAD-a sastavljene po prvi put od NBA profesionalaca, originalnog i neponovljivog Dream Teama, Hrvatska je čak i povela 25:23. Što si pomislio u trenucima kada je negdje sredinom prvog poluvremena košem Franje Arapovića Hrvatska povela protiv jednog Michaela Jordana, Magica Johnsona i ostatka tog društva, vjerojatno najjače momčadi svih vremena?

- To vodstvo nije bilo toliko bitno. Naše pravo emotivno pražnjenje je bilo protiv Rusa u polufinalu. Mi smo tu svoj posao napravili. Ovo u finalu je to je svima nama bila nekakva nagrada, rekao bih za životno djelo. To je bila utakmica gdje smo svijetu dva sata pokazivali hrvatske boje, šahovnicu, gdje smo dokazivali sami sebi možemo li igrati u NBA ligi. Naime, Toni i ja smo nakon toga trebali ići u Ameriku. Ta utakmica nam je bila svojevrsni test za NBA ligu.

KOŠ VIŠE OD JORDANA

Sjećaš li se koliko si koševa zabio Dream Teamu u finalu?

- Ne sjećam se točno, 23 ili 24. Znam samo da je Dražen zabio jedan više, ali to koliko je tko zabio nije uopće bilo bitno, bilo je bitno samo da smo u finalu da pokažemo svijetu da postoji jedna mala Hrvatska koje je u to vrijeme bila u ratu, da skrenemo pažnju na to – kazao nam je Rađa.

Zabio si 23 koša, jedan manje od Dražena, ali jedan više od Jordana – replicirali smo Rađi podatkom izvučenim iz arhive. Uspjeli smo tim potonjim podatkom vezanim za Jordana izmamiti i osmijeh kod našeg proslavljenog košarkaša. A posebno se oraspoložio kada je na Zapadnoj obali susreo prijatelja Zorana Vulića, bivšeg igrača i trenera Hajduka, nekadašnjeg hrvatskog i jugoslavenskog reprezentativca.

Samo par desetaka metara dalje na vezu, na brodu je u poslu bio Teo Đogaš, bivši hrvatski vaterpolski reprezentativac, klupski prvak Europe sa Splitskom bankom 1999. godine, nakon što su POŠK-ovci godinu prije kao “Slobodna Dalmacija” osvojili prvenstvo. Gdje ćeš boljih dokaza da je Split najsportskiji grad na svitu i okolici, gdje god se okreneš neka faca iz sportskog svijeta. 

Prošlo je gotovo tri desetljeća, neka sjećanja s vremenom ipak polako blijede. Kako ste taj uspjeh u Barceloni tada proslavili, odnosno kako ste dočekani na povratku u Hrvatsku?

- Da pravo kažem dočeka se nekog baš i ne sjećam. Znam da smo mi igrači nakon utakmice išli u jedan restoran, mislim da se zvao Salamanca. Tu smo proslavili, bilo je veselo. To je jedan od najvećih uspjeha u mom životu, definitivno jedan od najemotivnijih trenutaka u karijeri. A kada smo se vratili natrag ne sjećam se nekog dočeka, nije bilo slavlja kao nakon Münchena – usporedio je Rađa.

Nakon osvojenog prvog naslova prvaka Europe 1989. godine u Münchenu Jugoplastiku je u Splitu, i na putu iz zračne luke u neponovljivoj fešti dočekalo oko 150 tisuća ljudi. Možeš li usporediti uspjehe u Münchenu i Barceloni?

- Teško je uspoređivati reprezentaciju i klub. U reprezentaciji je uvijek nekako veći naboj. Međutim, kada bih izdvojio dvije stvari u životu, u karijeri, definitivno je Barcelona jedna od njih, a onaj spektakularni rezultat u Münchenu 89. se može s time nosit’. Definitivno između ta dva uspjeha ne znam kojega bih radije izabrao.

‘TKO JE TAJ DIV?

Dok smo razgovarali s Rađom u điru Zapadnom obalom domaći su ga pozdravljali, uz osmijehe, znanci su mu i trubili iz automobila. A mlađe generacije furešti koje generacijski te slavne dane hrvatske košarke nisu doživjele su se pitale tko je taj div kojeg intervjuiramo. A onda su nakon objašnjenja brže bolje vadili pametne telefone iz džepova da sa sobom i prijateljima podijele i tu uspomenu, dogodovštinu iz Splita, grada koji valjda ima najviše olimpijaca medaljonoša na svijetu u odnosu na broj stanovnika. A u Rađino igračko vrijeme imao je istovremeno i čak trojicu NBA igrača, Kukoča, Tabaka i njega. 

Ta 1992. bila je i vrhunac hrvatske reprezentativne košarke od samostalnosti. Na Igrama u Barceloni je prvi i zadnji put na velikom natjecanju boje Hrvatske branio Dražen Petrović.

- Draženova smrt je bila sportski i ljudski gubitak za sve nas. Doduše, imali smo jak nukleus i dalje sa Stojkom, Tonijem, Arijanom. Imali smo jaku momčad koja je njegovu smrt uspjela dosta dobro podnijeti. Nakon toga smo osvojili još tri medalje na velikih natjecanjima. Ali onda smo polako počeli ulaziti u godine, osipati se, došle su i ozljede. Tako je toj generaciji nažalost došao kraj. Majku prirodu ne možeš zaje...

Na Rađinim trećim Igrama u Atlanti 1996. godine Hrvatska je poražena u četvrtfinalu od Australije i ranije od očekivanog završila nastup.

Aktualno, pandemijsko vrijeme donijelo je sa sobom novo normalno, na tribinama nema navijača...

- Pretpostavljam da je igranje bez publike grozno, ne bih volio biti u toj koži. Međutim, svaki sportaš se na utakmici skoncentrira na svoje zadatke, upute trenera. Moraš biti u stanju ignorirati publiku koja je protiv tebe, publiku koja je za tebe ili to da se igra bez publike. Ako previše koncentracije ode na stvari sa strane prije će ti se dogoditi nekakva greška. Pretpostavljam da mi ne bi bio problem igrati pred praznim tribinama, ali to je očajno. Publika te pali, nosi, čak i protivnički navijači koji te ne vole te motiviraju. Definitivno ove zadnje dvije godine situacija nije normalna. Divim se svim sportašima koji igraju bez publike.

---

image
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/ta-utakmica-je-bila-test-za-nba-ligu-dino-rada-o-detaljima-najboljeg-susreta-kojeg-je-hrvatska-kosarkaska-reprezentacija-ikad-igrala-1113929 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5556be64b45073004863dfc08aa2562b669f9139 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ta+utakmica+je+bila+test+za+NBA+ligu%3B+Dino+Ra%C4%91a+o+detaljima+najboljeg+susreta+kojeg+je+hrvatska+ko%C5%A1arka%C5%A1ka+reprezentacija+ikad+igrala&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fta-utakmica-je-bila-test-za-nba-ligu-dino-rada-o-detaljima-najboljeg-susreta-kojeg-je-hrvatska-kosarkaska-reprezentacija-ikad-igrala-1113929 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fta-utakmica-je-bila-test-za-nba-ligu-dino-rada-o-detaljima-najboljeg-susreta-kojeg-je-hrvatska-kosarkaska-reprezentacija-ikad-igrala-1113929 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => priče sa ‘zapadne‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [6] => stdClass Object ( [id] => 65 [name] => Cross Link [value] => https://youtu.be/6YrsHuTGqVk [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 8 [alias] => cross_link ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Ostalopriče sa ‘zapadne‘

Ta utakmica je bila test za NBA ligu; Dino Rađa o detaljima najboljeg susreta kojeg je hrvatska košarkaška reprezentacija ikad igrala

Piše Native studio SD
20. srpnja 2021. - 09:32

Dino Rađa jedan je od najboljih hrvatskih košarkaša, sportaša svih vremena. Bio je ključni dio zlatne generacije Jugoplastike, moćnih reprezentacija Jugoslavije pa poslije Hrvatske koje su osvajale brojna odličja na Europskim i Svjetskim prvenstvima.

No, posebno mjesto u njegovoj biografiji, a pogotovo sjećanjima imaju dvije olimpijske srebrne medalje osvojene na Igrama u Seulu 1988. (Jugoslavija) i Barceloni 1992. godine (Hrvatska). U điru šetnicom splitskih olimpijaca osvajača medalja na Zapadnoj obali gdje naravno na jednoj stoji i njegovo ime, aktualni predsjednik Stručnog savjeta Hrvatskog košarkaškog saveza prisjetio se za Slobodnu Dalmaciju svojih igračkih dana i nastupa na Olimpijskim igrama, kako je to izgledalo u Seulu, Barceloni, pa i na njegovim trećim Igrama na kojima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 21:00