stdClass Object ( [id] => 1372731 [title] => Došli na odmor u Split pa onda osnovali novi Hajduk u Engleskoj: ‘Uopće nemamo Hrvata, dobro bi nam došao Perišić‘ [alias] => dosli-na-odmor-u-split-pa-onda-osnovali-novi-hajduk-u-engleskoj-uopce-nemamo-hrvata-dobro-bi-nam-dosao-perisic [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Znali smo već da je ljubav navijača Hajduka velika i da ne postoji kutak svijeta gdje ne šire riječ hajdučku. Bilo da se radi o dalekoj nam Australiji ili Falklandskim otocima, južnim obalama Afrike, velikim gradovima Amerike, u hladnoj Kanadi i Švedskoj ili bliskima nam Austriji i Njemačkoj, čuli smo za društva prijatelja Hajduka. Formalne skupine članova kluba vezane oko ideje i ljubavi prema Hajduku.

I u svakoj od tih priča čut ćete da je pokretač netko vezan za Hrvatsku, bilo rođenjem, porijeklom ili rodbinskim vezama. Na neki način postojat će jaka osobna veza u svakoj priči koju čujete u inozemstvu o ‘bijelima‘ sa Splitom, Dalmacijom ili Hrvatskom.

Vjerojatno ste i čuli za one koji su se u Hajduk zaljubili iz daleka i počeli pratiti ‘bijele‘ poput Akishe Wade iz Japana ili Jana Holmströma koji se iz Švedske doselio u Stobreč zbog Hajduka. Čuli ste isto tako da postoje i drugi klubovi koji nose ime Hajduk. Onih koji su osnivani po uzoru na splitski najviše je u Njemačkoj, koliko su nam dostupni podaci, i sa svakim od njih veze imaju Hrvati ili neko u rodu s nekim Hrvatom. 

Usto ćete vidjeti i da su obilježja više-manje slična, no što kad vam otkrijemo da Hajduk postoji i u Engleskoj? Da, da. I mi smo bili iznenađeni tom spoznajom. Kad u bespuću interneta naletite na fotogaleriju naziva ‘West Howe-Hajduk‘, a ‘bijele‘ pratite na dnevnoj razini, zapitate se pa kad su igrali s ovima. Kad otvorite tu galeriju tek onda vam ništa jasno. Tamo igrači u dresovima bez ikakvih nama poznatih obilježja, a uz to skužite i da se radi o Engleskoj, i to utakmici amaterske "Sunday League".

---

--- 

Ali znate i da hajduk nije baš ustaljena riječ u engleskom jeziku, a ako imate doticaja s turistima u svom gradu i da muku muče da je pravilno izgovore. Onda smo još malo zagrebali i otkrili jednu sjajnu priču. 

FC Hajduk je klub u Bournemouthu, gradu s premierligašem, u Engleskoj, a ideja osnivanja kluba istovjetna je onoj koju su u Fleku dobili Fabijan Ivanišević, Lucijan Stella, Vjekoslav Ivanišević i Ivan Šakić pa uz pomoć Vladimira Šore i profesora Josipa Barača donijeli nogomet u Split. E tako su vam još kao studenti Adam Baxter i njegovi prijatelji Jack Myers, Andy Partridge, Henry Hodge, Jared Mugan u Splitu otkrili priču o Hajduku i ostali inspirirani da s istim temeljnim vrijednostima pokrenu svoju priču u Engleskoj. ‘Prkos moćnom i zaštita slabom‘, ‘kontra mraku, kontra sili‘, samo su neki od slogana u čiju srž su ušli ovi mladi Englezi i zaljubili se u priču o klubu svojih navijača. 

---

image

Osnivači kluba Adam Baxter, Jack Myers, Andy Partridge, Henry Hodge, Jared Mugan

FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard
---

---

image

Adam Baxter i Jack Mayers

FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard
---

Hajduk kao inspiracija

Adam i ekipa nogomet nisu donijeli u Englesku, jer su ga puno prije njih izmislili im preci, ali su za jednu priču zdrave nogometne zajednice inspiraciju dobili u Splitu, a da s Hrvatskom direktne i indirektne veze nemaju. Odmor u Splitu i susret s Poljudom bio je za ovo društvo prekretnica za realizirati ideju o kojoj su razglabali i ranije, a detalje nam je otkrio jedan od osnivača kluba Adam Baxter koji je inače s kolegom Jackom Mayersom osvajao nagradu za najboljeg trenera dvije sezone zaredom s engleskim Hajdukom.  

- Hajduk Split je bio naša inspiracija za osnovati klub u Engleskoj. Nas nekoliko prijatelja bilo je na odmoru u Splitu, a u to vrijeme igrali smo nogomet na različitim razinama i u drugim klubovima. Često smo maštali i o tome govorili, kako ćemo jednog dana osnovati svoj klub, onako za zabavu. Primarna želja je bila uživati u nogometu, imati dobru zajednicu za prijatelje i ljude koje poznajemo. Tako smo tijekom boravka u Splitu vidjeli Poljud i zainteresirali se za povijest kluba. To je bila prekretnica za nas i naravno inspiracija. Baš kao što su studenti donijeli nogomet u Split i pokrenuli jednu veliku priču prije puno godina tako smo i mi htjeli isto u našem gradu. Tako vam je osnovan novi klub u Bournemouthu inspiriran pričom splitskog Hajduka.

Koje godine ste se upoznali s poviješću Hajduka?

- Bila je to 2019. godina.

---

image
FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard
---

A jeste li gledali neku utakmicu na Poljudu ili prošli turu po stadionu?

- Nismo imali prilike gledati tad utakmicu, ali neki od nas su odradili razgledavanje stadiona. No, za sve je ono što smo vidjeli izvan stadiona te saznali o klubu bilo impresivno. Svakako imamo uskoro u planu pogledati utakmicu splitskog Hajduka uživo.

Pratite li Hajduk redovno? 

- Nemamo prilike gledati utakmice, jer se kod nas u Engleskoj ne prikazuju na televiziji. Zato redovito pratimo rezultate, želimo biti u toku što se događa u klubu. 

Onda znate i da Hajduk ima veliku priliku osvojiti naslov prvaka nakon 19 godina čekanja?

- Naravno, i to je sjajno. Vjerujem da je ovo uzbudljivo vrijeme za sve navijače. 

---

---

Perišić, Biuk, Ferro

Bilo je i ove zime kad je iz Tottenhama stigao Ivan Perišić...

- Je, ispratili smo njegov potpis ovdje u Engleskoj. To je nevjerojatan transfer za klub. Osim Perišića sviđa mi se i Stipe Biuk koji je igrao u Hajduku. Igrao je u MLS-u, a nedavno je otišao u Španjolsku. On mi je bio dobar, a i dosta igrača u našem klubu ga smatra sjajnim. Sviđa nam se i Ferro, kojeg smo pratili još dok je igrao za Benficu.

---

image
---

---

image
FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard
---

Primijetili smo da uz gotovo svaku objavu na društvenim mrežama stavljate i hrvatsku zastavu, uz koju ste i slavili neke pobjede.

- Da, zato što nam je inspiracija splitski Hajduk, kako sam već rekao. S hrvatskom zastavom smo slavili i osvajanje trofeja u Sunday League. Htjeli smo pokazati ljudima odakle smo dobili inspiraciju. Očito je, mi smo Englezi, ali veliku inspiraciju imamo i u hrvatskom nogometu.

Klub se trenutno natječe na amaterskoj razini u Sunday League. Je li moguće da se jednog dana okušate i na profesionalnoj razini?

- Možda. Za početak bi se trebali prebaciti na utakmice u subotnjem terminu u Saturday League, za što postoji skorašnja mogućnost. Međutim glavna premisa kluba je da bude dio zajednice i društva ispred toga profesionalnog. Želja nam je stvoriti ugodno okruženje za ljude da uživaju u nogometu. Sličnu ideju imali su i splitski studenti kad su iz Praga osnovali Hajduk za narod, zajedništvo i obitelj. Želimo tu priču zajedništva kakvu ima splitski Hajduk koji je klub svojih navijača stvoriti i u Bournemouthu. Od osnutka 2020. osvojili smo ukupno sedam trofeja, a ove sezone možemo osvojiti još tri. 

 Zanimljiva je priča da u klubu nemate Hrvata.

- Istina, ali ne bi imali ništa protiv jednog od onih iz Hajduka. Primjerice, ne bi imali ništa protiv Perišića za jednu sezonu. Šalu na stranu, nadamo se da će se brzo oporaviti i zaigrati. On i Luka Modrić su nogometne legende, izvanredni igrači. 

---

image
FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan LeonardFC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard
---

---

image
FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard
---

Stižu u Novalju

Bliži nam se i Euro, pretpostavljamo da se kao i svi Englezi nadate da ‘trofej dolazi kući‘, a zanima nas protiv koga bi voljeli igrati u finalu?

-  Naravno da se nadamo. Bilo bi sjajno vidjeti finale između Engleske i Hrvatske, a i nama u klubu bi to bilo drago. Još draže bi nam bilo da Engleska osvoji trofej i vrati za ono polufinale iz 2018. godine.

Planirate li skori odmor ponovno u Hrvatskoj?

- Dolazimo u svibnju. Letimo Bournemouth - Zadar, a baza će nam biti u Novalji. Ja iskreno više preferiram Split koji je prekrasan grad. Voljeli bismo i ponovno posjetiti stadion, a i pogledati uživo utakmicu Hajduka te možda upoznati neke igrače. Hajduk je inspirirao našu priču za koju se nadamo da će se svidjeti i ljudima u Splitu te da će nam pružiti podršku u ovom što radimo i da će neki od njih postati naši navijači.

Pjevao je pokojni Tomislav Ivčić da ‘tuđi čovik neće nikad znati‘, ali eto u doba globalizacije ovi Englezi pomalo demantiraju pjevačkog velikana pa bi mogli reći da su Adam i društvo jedni od onih koji razumiju, a hajdučka priča širi se i na još jednom dijelu svijeta.

---

Što je Sunday League?

Sunday league football naziv je koji se koristi u Velikoj Britaniji, Irskoj i Australiji za nogometna natjecanja amaterskih saveza koji se igraju nedjeljom, a ne uobičajenom subotom. Stereotipno se na ove lige gledalo kao one s daleko nižom kvalitetom subotnjeg nogometa, tj. da su igrači na toj razini često ‘mamurni‘ od subote.

Unatoč takvoj percepciji i stereotipima neki klubovi i lige uključuju igrače koji igraju i subotom na visokoj razini poluprofesionalnog nogometa. Ove lige sankcioniraju županijski nogometni savezi i nisu dio hijerahijskog sustava engleskih nogometnih liga, ali momčadi mogu odlučiti prijeći na igranje subotom i potencijalno se popeti na više razine ligaškog sustava.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ovo je njihova priča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => ovo je njihova priča 2 0 7883 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-15 10:34:10 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Krešimir Milić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-16 09:03:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-16 09:02:45 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Došli na odmor u Split pa onda osnovali novi Hajduk u Engleskoj: 'Uopće nemamo Hrvata, dobro bi nam došao Perišić' page_title=Došli na odmor u Split pa onda osnovali novi Hajduk u Engleskoj: 'Uopće nemamo Hrvata, dobro bi nam došao Perišić' [metakey] => HAJDUK, Adam Baxter, Sunday league, Engleska, Bournemouth [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26783531.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26783482.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26783483.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26783485.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26783486.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26783488.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26783489.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26783490.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26783491.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26783492.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26783493.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26783494.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26783495.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26783496.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/15\/26783498.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard","FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard","FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard","FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard","v","FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan LeonardFC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard","FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard","FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard","FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard","FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard ","FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard ","FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard","FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard","FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard","FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","

Adam Baxter i Jack Mayers<\/p>","","

Osniva\u010di kluba Adam Baxter, Jack Myers, Andy Partridge, Henry Hodge, Jared Mugan<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x900","hd_26783531_1920.jpg":"1920x1080","k_26783531_1280.jpg":"1280x1280","k_26783531_1024.jpg":"1024x1024","k_26783531_640.jpg":"640x640","k_26783531_480.jpg":"480x480","k_26783531_340.jpg":"340x340","k_26783531_220.jpg":"220x220","o_26783531_1280.jpg":"1280x720","o_26783531_1024.jpg":"1024x576","o_26783531_640.jpg":"640x360","o_26783531_480.jpg":"480x270","o_26783531_340.jpg":"340x191","o_26783531_220.jpg":"220x123","h_26783531_1280.jpg":"1280x854","h_26783531_1024.jpg":"1024x683","h_26783531_640.jpg":"640x427","h_26783531_480.jpg":"480x320","h_26783531_340.jpg":"340x227","h_26783531_220.jpg":"220x147","pp_26783531_1280.jpg":"1280x1628","pp_26783531_1024.jpg":"1024x1303","pp_26783531_640.jpg":"640x814","pp_26783531_480.jpg":"480x611","pp_26783531_340.jpg":"340x432","pp_26783531_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26783482_1920.jpg":"1920x1080","k_26783482_1280.jpg":"1280x1280","k_26783482_1024.jpg":"1024x1024","k_26783482_640.jpg":"640x640","k_26783482_480.jpg":"480x480","k_26783482_340.jpg":"340x340","k_26783482_220.jpg":"220x220","o_26783482_1280.jpg":"1280x851","o_26783482_1024.jpg":"1024x681","o_26783482_640.jpg":"640x425","o_26783482_480.jpg":"480x319","o_26783482_340.jpg":"340x226","o_26783482_220.jpg":"220x146","h_26783482_1280.jpg":"1280x854","h_26783482_1024.jpg":"1024x683","h_26783482_640.jpg":"640x427","h_26783482_480.jpg":"480x320","h_26783482_340.jpg":"340x227","h_26783482_220.jpg":"220x147","pp_26783482_1280.jpg":"1280x1628","pp_26783482_1024.jpg":"1024x1303","pp_26783482_640.jpg":"640x814","pp_26783482_480.jpg":"480x611","pp_26783482_340.jpg":"340x432","pp_26783482_220.jpg":"220x280"},{"size0":"923x828","hd_26783483_1920.jpg":"1920x1080","k_26783483_1280.jpg":"1280x1280","k_26783483_1024.jpg":"1024x1024","k_26783483_640.jpg":"640x640","k_26783483_480.jpg":"480x480","k_26783483_340.jpg":"340x340","k_26783483_220.jpg":"220x220","o_26783483_1280.jpg":"1280x1148","o_26783483_1024.jpg":"1024x918","o_26783483_640.jpg":"640x574","o_26783483_480.jpg":"480x430","o_26783483_340.jpg":"340x305","o_26783483_220.jpg":"220x197","h_26783483_1280.jpg":"1280x854","h_26783483_1024.jpg":"1024x683","h_26783483_640.jpg":"640x427","h_26783483_480.jpg":"480x320","h_26783483_340.jpg":"340x227","h_26783483_220.jpg":"220x147","pp_26783483_1280.jpg":"1280x1628","pp_26783483_1024.jpg":"1024x1303","pp_26783483_640.jpg":"640x814","pp_26783483_480.jpg":"480x611","pp_26783483_340.jpg":"340x432","pp_26783483_220.jpg":"220x280"},{"size0":"559x419","hd_26783485_1920.jpg":"1920x1080","k_26783485_1280.jpg":"1280x1280","k_26783485_1024.jpg":"1024x1024","k_26783485_640.jpg":"640x640","k_26783485_480.jpg":"480x480","k_26783485_340.jpg":"340x340","k_26783485_220.jpg":"220x220","o_26783485_1280.jpg":"1280x959","o_26783485_1024.jpg":"1024x767","o_26783485_640.jpg":"640x479","o_26783485_480.jpg":"480x359","o_26783485_340.jpg":"340x254","o_26783485_220.jpg":"220x164","h_26783485_1280.jpg":"1280x854","h_26783485_1024.jpg":"1024x683","h_26783485_640.jpg":"640x427","h_26783485_480.jpg":"480x320","h_26783485_340.jpg":"340x227","h_26783485_220.jpg":"220x147","pp_26783485_1280.jpg":"1280x1628","pp_26783485_1024.jpg":"1024x1303","pp_26783485_640.jpg":"640x814","pp_26783485_480.jpg":"480x611","pp_26783485_340.jpg":"340x432","pp_26783485_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1440","hd_26783486_1920.jpg":"1920x1080","k_26783486_1280.jpg":"1280x1280","k_26783486_1024.jpg":"1024x1024","k_26783486_640.jpg":"640x640","k_26783486_480.jpg":"480x480","k_26783486_340.jpg":"340x340","k_26783486_220.jpg":"220x220","o_26783486_1280.jpg":"1280x1280","o_26783486_1024.jpg":"1024x1024","o_26783486_640.jpg":"640x640","o_26783486_480.jpg":"480x480","o_26783486_340.jpg":"340x340","o_26783486_220.jpg":"220x220","h_26783486_1280.jpg":"1280x854","h_26783486_1024.jpg":"1024x683","h_26783486_640.jpg":"640x427","h_26783486_480.jpg":"480x320","h_26783486_340.jpg":"340x227","h_26783486_220.jpg":"220x147","pp_26783486_1280.jpg":"1280x1628","pp_26783486_1024.jpg":"1024x1303","pp_26783486_640.jpg":"640x814","pp_26783486_480.jpg":"480x611","pp_26783486_340.jpg":"340x432","pp_26783486_220.jpg":"220x280"},{"size0":"768x1024","hd_26783488_1920.jpg":"1920x1080","k_26783488_1280.jpg":"1280x1280","k_26783488_1024.jpg":"1024x1024","k_26783488_640.jpg":"640x640","k_26783488_480.jpg":"480x480","k_26783488_340.jpg":"340x340","k_26783488_220.jpg":"220x220","o_26783488_1280.jpg":"1280x1706","o_26783488_1024.jpg":"1024x1365","o_26783488_640.jpg":"640x853","o_26783488_480.jpg":"480x640","o_26783488_340.jpg":"340x453","o_26783488_220.jpg":"220x293","h_26783488_1280.jpg":"1280x854","h_26783488_1024.jpg":"1024x683","h_26783488_640.jpg":"640x427","h_26783488_480.jpg":"480x320","h_26783488_340.jpg":"340x227","h_26783488_220.jpg":"220x147","pp_26783488_1280.jpg":"1280x1628","pp_26783488_1024.jpg":"1024x1303","pp_26783488_640.jpg":"640x814","pp_26783488_480.jpg":"480x611","pp_26783488_340.jpg":"340x432","pp_26783488_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1091","hd_26783489_1920.jpg":"1920x1080","k_26783489_1280.jpg":"1280x1280","k_26783489_1024.jpg":"1024x1024","k_26783489_640.jpg":"640x640","k_26783489_480.jpg":"480x480","k_26783489_340.jpg":"340x340","k_26783489_220.jpg":"220x220","o_26783489_1280.jpg":"1280x727","o_26783489_1024.jpg":"1024x581","o_26783489_640.jpg":"640x363","o_26783489_480.jpg":"480x272","o_26783489_340.jpg":"340x193","o_26783489_220.jpg":"220x125","h_26783489_1280.jpg":"1280x854","h_26783489_1024.jpg":"1024x683","h_26783489_640.jpg":"640x427","h_26783489_480.jpg":"480x320","h_26783489_340.jpg":"340x227","h_26783489_220.jpg":"220x147","pp_26783489_1280.jpg":"1280x1628","pp_26783489_1024.jpg":"1024x1303","pp_26783489_640.jpg":"640x814","pp_26783489_480.jpg":"480x611","pp_26783489_340.jpg":"340x432","pp_26783489_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x957","hd_26783490_1920.jpg":"1920x1080","k_26783490_1280.jpg":"1280x1280","k_26783490_1024.jpg":"1024x1024","k_26783490_640.jpg":"640x640","k_26783490_480.jpg":"480x480","k_26783490_340.jpg":"340x340","k_26783490_220.jpg":"220x220","o_26783490_1280.jpg":"1280x850","o_26783490_1024.jpg":"1024x680","o_26783490_640.jpg":"640x425","o_26783490_480.jpg":"480x319","o_26783490_340.jpg":"340x225","o_26783490_220.jpg":"220x146","h_26783490_1280.jpg":"1280x854","h_26783490_1024.jpg":"1024x683","h_26783490_640.jpg":"640x427","h_26783490_480.jpg":"480x320","h_26783490_340.jpg":"340x227","h_26783490_220.jpg":"220x147","pp_26783490_1280.jpg":"1280x1628","pp_26783490_1024.jpg":"1024x1303","pp_26783490_640.jpg":"640x814","pp_26783490_480.jpg":"480x611","pp_26783490_340.jpg":"340x432","pp_26783490_220.jpg":"220x280"},{"size0":"768x1024","hd_26783491_1920.jpg":"1920x1080","k_26783491_1280.jpg":"1280x1280","k_26783491_1024.jpg":"1024x1024","k_26783491_640.jpg":"640x640","k_26783491_480.jpg":"480x480","k_26783491_340.jpg":"340x340","k_26783491_220.jpg":"220x220","o_26783491_1280.jpg":"1280x1706","o_26783491_1024.jpg":"1024x1365","o_26783491_640.jpg":"640x853","o_26783491_480.jpg":"480x640","o_26783491_340.jpg":"340x453","o_26783491_220.jpg":"220x293","h_26783491_1280.jpg":"1280x854","h_26783491_1024.jpg":"1024x683","h_26783491_640.jpg":"640x427","h_26783491_480.jpg":"480x320","h_26783491_340.jpg":"340x227","h_26783491_220.jpg":"220x147","pp_26783491_1280.jpg":"1280x1628","pp_26783491_1024.jpg":"1024x1303","pp_26783491_640.jpg":"640x814","pp_26783491_480.jpg":"480x611","pp_26783491_340.jpg":"340x432","pp_26783491_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26783492_1920.jpg":"1920x1080","k_26783492_1280.jpg":"1280x1280","k_26783492_1024.jpg":"1024x1024","k_26783492_640.jpg":"640x640","k_26783492_480.jpg":"480x480","k_26783492_340.jpg":"340x340","k_26783492_220.jpg":"220x220","o_26783492_1280.jpg":"1280x851","o_26783492_1024.jpg":"1024x681","o_26783492_640.jpg":"640x425","o_26783492_480.jpg":"480x319","o_26783492_340.jpg":"340x226","o_26783492_220.jpg":"220x146","h_26783492_1280.jpg":"1280x854","h_26783492_1024.jpg":"1024x683","h_26783492_640.jpg":"640x427","h_26783492_480.jpg":"480x320","h_26783492_340.jpg":"340x227","h_26783492_220.jpg":"220x147","pp_26783492_1280.jpg":"1280x1628","pp_26783492_1024.jpg":"1024x1303","pp_26783492_640.jpg":"640x814","pp_26783492_480.jpg":"480x611","pp_26783492_340.jpg":"340x432","pp_26783492_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1306","hd_26783493_1920.jpg":"1920x1080","k_26783493_1280.jpg":"1280x1280","k_26783493_1024.jpg":"1024x1024","k_26783493_640.jpg":"640x640","k_26783493_480.jpg":"480x480","k_26783493_340.jpg":"340x340","k_26783493_220.jpg":"220x220","o_26783493_1280.jpg":"1280x870","o_26783493_1024.jpg":"1024x696","o_26783493_640.jpg":"640x435","o_26783493_480.jpg":"480x326","o_26783493_340.jpg":"340x231","o_26783493_220.jpg":"220x149","h_26783493_1280.jpg":"1280x854","h_26783493_1024.jpg":"1024x683","h_26783493_640.jpg":"640x427","h_26783493_480.jpg":"480x320","h_26783493_340.jpg":"340x227","h_26783493_220.jpg":"220x147","pp_26783493_1280.jpg":"1280x1628","pp_26783493_1024.jpg":"1024x1303","pp_26783493_640.jpg":"640x814","pp_26783493_480.jpg":"480x611","pp_26783493_340.jpg":"340x432","pp_26783493_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26783494_1920.jpg":"1920x1080","k_26783494_1280.jpg":"1280x1280","k_26783494_1024.jpg":"1024x1024","k_26783494_640.jpg":"640x640","k_26783494_480.jpg":"480x480","k_26783494_340.jpg":"340x340","k_26783494_220.jpg":"220x220","o_26783494_1280.jpg":"1280x851","o_26783494_1024.jpg":"1024x681","o_26783494_640.jpg":"640x425","o_26783494_480.jpg":"480x319","o_26783494_340.jpg":"340x226","o_26783494_220.jpg":"220x146","h_26783494_1280.jpg":"1280x854","h_26783494_1024.jpg":"1024x683","h_26783494_640.jpg":"640x427","h_26783494_480.jpg":"480x320","h_26783494_340.jpg":"340x227","h_26783494_220.jpg":"220x147","pp_26783494_1280.jpg":"1280x1628","pp_26783494_1024.jpg":"1024x1303","pp_26783494_640.jpg":"640x814","pp_26783494_480.jpg":"480x611","pp_26783494_340.jpg":"340x432","pp_26783494_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26783495_1920.jpg":"1920x1080","k_26783495_1280.jpg":"1280x1280","k_26783495_1024.jpg":"1024x1024","k_26783495_640.jpg":"640x640","k_26783495_480.jpg":"480x480","k_26783495_340.jpg":"340x340","k_26783495_220.jpg":"220x220","o_26783495_1280.jpg":"1280x851","o_26783495_1024.jpg":"1024x681","o_26783495_640.jpg":"640x425","o_26783495_480.jpg":"480x319","o_26783495_340.jpg":"340x226","o_26783495_220.jpg":"220x146","h_26783495_1280.jpg":"1280x854","h_26783495_1024.jpg":"1024x683","h_26783495_640.jpg":"640x427","h_26783495_480.jpg":"480x320","h_26783495_340.jpg":"340x227","h_26783495_220.jpg":"220x147","pp_26783495_1280.jpg":"1280x1628","pp_26783495_1024.jpg":"1024x1303","pp_26783495_640.jpg":"640x814","pp_26783495_480.jpg":"480x611","pp_26783495_340.jpg":"340x432","pp_26783495_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1244x812","hd_26783496_1920.jpg":"1920x1080","k_26783496_1280.jpg":"1280x1280","k_26783496_1024.jpg":"1024x1024","k_26783496_640.jpg":"640x640","k_26783496_480.jpg":"480x480","k_26783496_340.jpg":"340x340","k_26783496_220.jpg":"220x220","o_26783496_1280.jpg":"1280x835","o_26783496_1024.jpg":"1024x668","o_26783496_640.jpg":"640x417","o_26783496_480.jpg":"480x313","o_26783496_340.jpg":"340x221","o_26783496_220.jpg":"220x143","h_26783496_1280.jpg":"1280x854","h_26783496_1024.jpg":"1024x683","h_26783496_640.jpg":"640x427","h_26783496_480.jpg":"480x320","h_26783496_340.jpg":"340x227","h_26783496_220.jpg":"220x147","pp_26783496_1280.jpg":"1280x1628","pp_26783496_1024.jpg":"1024x1303","pp_26783496_640.jpg":"640x814","pp_26783496_480.jpg":"480x611","pp_26783496_340.jpg":"340x432","pp_26783496_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_26783498_1920.jpg":"1920x1080","k_26783498_1280.jpg":"1280x1280","k_26783498_1024.jpg":"1024x1024","k_26783498_640.jpg":"640x640","k_26783498_480.jpg":"480x480","k_26783498_340.jpg":"340x340","k_26783498_220.jpg":"220x220","o_26783498_1280.jpg":"1280x1706","o_26783498_1024.jpg":"1024x1365","o_26783498_640.jpg":"640x853","o_26783498_480.jpg":"480x640","o_26783498_340.jpg":"340x453","o_26783498_220.jpg":"220x293","h_26783498_1280.jpg":"1280x854","h_26783498_1024.jpg":"1024x683","h_26783498_640.jpg":"640x427","h_26783498_480.jpg":"480x320","h_26783498_340.jpg":"340x227","h_26783498_220.jpg":"220x147","pp_26783498_1280.jpg":"1280x1628","pp_26783498_1024.jpg":"1024x1303","pp_26783498_640.jpg":"640x814","pp_26783498_480.jpg":"480x611","pp_26783498_340.jpg":"340x432","pp_26783498_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4414248 Threads: 2 Questions: 140512804 Slow queries: 59683 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4195779 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/hajduk ) ) [link] => /sport/hajduk/dosli-na-odmor-u-split-pa-onda-osnovali-novi-hajduk-u-engleskoj-uopce-nemamo-hrvata-dobro-bi-nam-dosao-perisic-1372731 [printLink] => /sport/hajduk/dosli-na-odmor-u-split-pa-onda-osnovali-novi-hajduk-u-engleskoj-uopce-nemamo-hrvata-dobro-bi-nam-dosao-perisic-1372731?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 752048 [name] => Adam Baxter [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-16 10:03:35 [main_article_id] => 0 [alias] => adam-baxter [link] => /tag/adam-baxter ) [2] => stdClass Object ( [id] => 752049 [name] => Sunday league [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-16 10:03:36 [main_article_id] => 0 [alias] => sunday-league [link] => /tag/sunday-league ) [3] => stdClass Object ( [id] => 679199 [name] => Engleska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => engleska [link] => /tag/engleska ) [4] => stdClass Object ( [id] => 531833 [name] => Bournemouth [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-07 08:19:31 [main_article_id] => 0 [alias] => bournemouth [link] => /tag/bournemouth ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ovo je njihova priča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Došli na odmor u Split pa onda osnovali novi Hajduk u Engleskoj: ‘Uopće nemamo Hrvata, dobro bi nam došao Perišić‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-04-38-51-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26783531.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26783531.jpg [title] => FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26783482.jpg [title] => FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26783483.jpg [title] => FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26783485.jpg [title] => FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26783486.jpg [title] => v ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26783488.jpg [title] => FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan LeonardFC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26783489.jpg [title] => FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26783490.jpg [title] => FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26783491.jpg [title] => FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26783492.jpg [title] =>

Adam Baxter i Jack Mayers

FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26783493.jpg [title] => FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26783494.jpg [title] =>

Osnivači kluba Adam Baxter, Jack Myers, Andy Partridge, Henry Hodge, Jared Mugan

FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26783495.jpg [title] => FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26783496.jpg [title] => FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/15/26783498.jpg [title] => FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Znali smo već da je ljubav navijača Hajduka velika i da ne postoji kutak svijeta gdje ne šire riječ hajdučku. Bilo da se radi o dalekoj nam Australiji ili Falklandskim otocima, južnim obalama Afrike, velikim gradovima Amerike, u hladnoj Kanadi i Švedskoj ili bliskima nam Austriji i Njemačkoj, čuli smo za društva prijatelja Hajduka. Formalne skupine članova kluba vezane oko ideje i ljubavi prema Hajduku.

I u svakoj od tih priča čut ćete da je pokretač netko vezan za Hrvatsku, bilo rođenjem, porijeklom ili rodbinskim vezama. Na neki način postojat će jaka osobna veza u svakoj priči koju čujete u inozemstvu o ‘bijelima‘ sa Splitom, Dalmacijom ili Hrvatskom.

Vjerojatno ste i čuli za one koji su se u Hajduk zaljubili iz daleka i počeli pratiti ‘bijele‘ poput Akishe Wade iz Japana ili Jana Holmströma koji se iz Švedske doselio u Stobreč zbog Hajduka. Čuli ste isto tako da postoje i drugi klubovi koji nose ime Hajduk. Onih koji su osnivani po uzoru na splitski najviše je u Njemačkoj, koliko su nam dostupni podaci, i sa svakim od njih veze imaju Hrvati ili neko u rodu s nekim Hrvatom. 

Usto ćete vidjeti i da su obilježja više-manje slična, no što kad vam otkrijemo da Hajduk postoji i u Engleskoj? Da, da. I mi smo bili iznenađeni tom spoznajom. Kad u bespuću interneta naletite na fotogaleriju naziva ‘West Howe-Hajduk‘, a ‘bijele‘ pratite na dnevnoj razini, zapitate se pa kad su igrali s ovima. Kad otvorite tu galeriju tek onda vam ništa jasno. Tamo igrači u dresovima bez ikakvih nama poznatih obilježja, a uz to skužite i da se radi o Engleskoj, i to utakmici amaterske "Sunday League".

---

--- 

Ali znate i da hajduk nije baš ustaljena riječ u engleskom jeziku, a ako imate doticaja s turistima u svom gradu i da muku muče da je pravilno izgovore. Onda smo još malo zagrebali i otkrili jednu sjajnu priču. 

FC Hajduk je klub u Bournemouthu, gradu s premierligašem, u Engleskoj, a ideja osnivanja kluba istovjetna je onoj koju su u Fleku dobili Fabijan Ivanišević, Lucijan Stella, Vjekoslav Ivanišević i Ivan Šakić pa uz pomoć Vladimira Šore i profesora Josipa Barača donijeli nogomet u Split. E tako su vam još kao studenti Adam Baxter i njegovi prijatelji Jack Myers, Andy Partridge, Henry Hodge, Jared Mugan u Splitu otkrili priču o Hajduku i ostali inspirirani da s istim temeljnim vrijednostima pokrenu svoju priču u Engleskoj. ‘Prkos moćnom i zaštita slabom‘, ‘kontra mraku, kontra sili‘, samo su neki od slogana u čiju srž su ušli ovi mladi Englezi i zaljubili se u priču o klubu svojih navijača. 

---

image

Osnivači kluba Adam Baxter, Jack Myers, Andy Partridge, Henry Hodge, Jared Mugan

FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard
---

---

image

Adam Baxter i Jack Mayers

FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard
---

Hajduk kao inspiracija

Adam i ekipa nogomet nisu donijeli u Englesku, jer su ga puno prije njih izmislili im preci, ali su za jednu priču zdrave nogometne zajednice inspiraciju dobili u Splitu, a da s Hrvatskom direktne i indirektne veze nemaju. Odmor u Splitu i susret s Poljudom bio je za ovo društvo prekretnica za realizirati ideju o kojoj su razglabali i ranije, a detalje nam je otkrio jedan od osnivača kluba Adam Baxter koji je inače s kolegom Jackom Mayersom osvajao nagradu za najboljeg trenera dvije sezone zaredom s engleskim Hajdukom.  

- Hajduk Split je bio naša inspiracija za osnovati klub u Engleskoj. Nas nekoliko prijatelja bilo je na odmoru u Splitu, a u to vrijeme igrali smo nogomet na različitim razinama i u drugim klubovima. Često smo maštali i o tome govorili, kako ćemo jednog dana osnovati svoj klub, onako za zabavu. Primarna želja je bila uživati u nogometu, imati dobru zajednicu za prijatelje i ljude koje poznajemo. Tako smo tijekom boravka u Splitu vidjeli Poljud i zainteresirali se za povijest kluba. To je bila prekretnica za nas i naravno inspiracija. Baš kao što su studenti donijeli nogomet u Split i pokrenuli jednu veliku priču prije puno godina tako smo i mi htjeli isto u našem gradu. Tako vam je osnovan novi klub u Bournemouthu inspiriran pričom splitskog Hajduka.

Koje godine ste se upoznali s poviješću Hajduka?

- Bila je to 2019. godina.

---

image
FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard
---

A jeste li gledali neku utakmicu na Poljudu ili prošli turu po stadionu?

- Nismo imali prilike gledati tad utakmicu, ali neki od nas su odradili razgledavanje stadiona. No, za sve je ono što smo vidjeli izvan stadiona te saznali o klubu bilo impresivno. Svakako imamo uskoro u planu pogledati utakmicu splitskog Hajduka uživo.

Pratite li Hajduk redovno? 

- Nemamo prilike gledati utakmice, jer se kod nas u Engleskoj ne prikazuju na televiziji. Zato redovito pratimo rezultate, želimo biti u toku što se događa u klubu. 

Onda znate i da Hajduk ima veliku priliku osvojiti naslov prvaka nakon 19 godina čekanja?

- Naravno, i to je sjajno. Vjerujem da je ovo uzbudljivo vrijeme za sve navijače. 

---

---

Perišić, Biuk, Ferro

Bilo je i ove zime kad je iz Tottenhama stigao Ivan Perišić...

- Je, ispratili smo njegov potpis ovdje u Engleskoj. To je nevjerojatan transfer za klub. Osim Perišića sviđa mi se i Stipe Biuk koji je igrao u Hajduku. Igrao je u MLS-u, a nedavno je otišao u Španjolsku. On mi je bio dobar, a i dosta igrača u našem klubu ga smatra sjajnim. Sviđa nam se i Ferro, kojeg smo pratili još dok je igrao za Benficu.

---

image
---

---

image
FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard
---

Primijetili smo da uz gotovo svaku objavu na društvenim mrežama stavljate i hrvatsku zastavu, uz koju ste i slavili neke pobjede.

- Da, zato što nam je inspiracija splitski Hajduk, kako sam već rekao. S hrvatskom zastavom smo slavili i osvajanje trofeja u Sunday League. Htjeli smo pokazati ljudima odakle smo dobili inspiraciju. Očito je, mi smo Englezi, ali veliku inspiraciju imamo i u hrvatskom nogometu.

Klub se trenutno natječe na amaterskoj razini u Sunday League. Je li moguće da se jednog dana okušate i na profesionalnoj razini?

- Možda. Za početak bi se trebali prebaciti na utakmice u subotnjem terminu u Saturday League, za što postoji skorašnja mogućnost. Međutim glavna premisa kluba je da bude dio zajednice i društva ispred toga profesionalnog. Želja nam je stvoriti ugodno okruženje za ljude da uživaju u nogometu. Sličnu ideju imali su i splitski studenti kad su iz Praga osnovali Hajduk za narod, zajedništvo i obitelj. Želimo tu priču zajedništva kakvu ima splitski Hajduk koji je klub svojih navijača stvoriti i u Bournemouthu. Od osnutka 2020. osvojili smo ukupno sedam trofeja, a ove sezone možemo osvojiti još tri. 

 Zanimljiva je priča da u klubu nemate Hrvata.

- Istina, ali ne bi imali ništa protiv jednog od onih iz Hajduka. Primjerice, ne bi imali ništa protiv Perišića za jednu sezonu. Šalu na stranu, nadamo se da će se brzo oporaviti i zaigrati. On i Luka Modrić su nogometne legende, izvanredni igrači. 

---

image
FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan LeonardFC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard
---

---

image
FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard
---

Stižu u Novalju

Bliži nam se i Euro, pretpostavljamo da se kao i svi Englezi nadate da ‘trofej dolazi kući‘, a zanima nas protiv koga bi voljeli igrati u finalu?

-  Naravno da se nadamo. Bilo bi sjajno vidjeti finale između Engleske i Hrvatske, a i nama u klubu bi to bilo drago. Još draže bi nam bilo da Engleska osvoji trofej i vrati za ono polufinale iz 2018. godine.

Planirate li skori odmor ponovno u Hrvatskoj?

- Dolazimo u svibnju. Letimo Bournemouth - Zadar, a baza će nam biti u Novalji. Ja iskreno više preferiram Split koji je prekrasan grad. Voljeli bismo i ponovno posjetiti stadion, a i pogledati uživo utakmicu Hajduka te možda upoznati neke igrače. Hajduk je inspirirao našu priču za koju se nadamo da će se svidjeti i ljudima u Splitu te da će nam pružiti podršku u ovom što radimo i da će neki od njih postati naši navijači.

Pjevao je pokojni Tomislav Ivčić da ‘tuđi čovik neće nikad znati‘, ali eto u doba globalizacije ovi Englezi pomalo demantiraju pjevačkog velikana pa bi mogli reći da su Adam i društvo jedni od onih koji razumiju, a hajdučka priča širi se i na još jednom dijelu svijeta.

---

Što je Sunday League?

Sunday league football naziv je koji se koristi u Velikoj Britaniji, Irskoj i Australiji za nogometna natjecanja amaterskih saveza koji se igraju nedjeljom, a ne uobičajenom subotom. Stereotipno se na ove lige gledalo kao one s daleko nižom kvalitetom subotnjeg nogometa, tj. da su igrači na toj razini često ‘mamurni‘ od subote.

Unatoč takvoj percepciji i stereotipima neki klubovi i lige uključuju igrače koji igraju i subotom na visokoj razini poluprofesionalnog nogometa. Ove lige sankcioniraju županijski nogometni savezi i nisu dio hijerahijskog sustava engleskih nogometnih liga, ali momčadi mogu odlučiti prijeći na igranje subotom i potencijalno se popeti na više razine ligaškog sustava.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard v FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan LeonardFC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard
v
FC Hajduk, Connie Fearon and Ryan Leonard

Osnivači kluba Adam Baxter, Jack Myers, Andy Partridge, Henry Hodge, Jared Mugan

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/dosli-na-odmor-u-split-pa-onda-osnovali-novi-hajduk-u-engleskoj-uopce-nemamo-hrvata-dobro-bi-nam-dosao-perisic-1372731 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=27d1da373ee42dcf8c28c0401155880e5595292f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Do%C5%A1li+na+odmor+u+Split+pa+onda+osnovali+novi+Hajduk+u+Engleskoj%3A+%E2%80%98Uop%C4%87e+nemamo+Hrvata%2C+dobro+bi+nam+do%C5%A1ao+Peri%C5%A1i%C4%87%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fdosli-na-odmor-u-split-pa-onda-osnovali-novi-hajduk-u-engleskoj-uopce-nemamo-hrvata-dobro-bi-nam-dosao-perisic-1372731 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fdosli-na-odmor-u-split-pa-onda-osnovali-novi-hajduk-u-engleskoj-uopce-nemamo-hrvata-dobro-bi-nam-dosao-perisic-1372731 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ovo je njihova priča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Hajdukovo je njihova priča

Došli na odmor u Split pa onda osnovali novi Hajduk u Engleskoj: ‘Uopće nemamo Hrvata, dobro bi nam došao Perišić‘

Piše Krešimir Milić
16. ožujka 2024. - 10:02

Znali smo već da je ljubav navijača Hajduka velika i da ne postoji kutak svijeta gdje ne šire riječ hajdučku. Bilo da se radi o dalekoj nam Australiji ili Falklandskim otocima, južnim obalama Afrike, velikim gradovima Amerike, u hladnoj Kanadi i Švedskoj ili bliskima nam Austriji i Njemačkoj, čuli smo za društva prijatelja Hajduka. Formalne skupine članova kluba vezane oko ideje i ljubavi prema Hajduku.

I u svakoj od tih priča čut ćete da je pokretač netko vezan za Hrvatsku, bilo rođenjem, porijeklom ili rodbinskim vezama. Na neki način postojat će jaka osobna veza u svakoj priči koju čujete u inozemstvu o ‘bijelima‘ sa Splitom, Dalmacijom ili Hrvatskom.

Vjerojatno ste i čuli za one koji su se u Hajduk zaljubili iz daleka i počeli pratiti ‘bijele‘ poput Akishe Wade iz Japana ili Jana Holmströma koji se iz Švedske doselio u Stobreč zbog Hajduka. Čuli ste isto tako da postoje i drugi klubovi koji nose ime Hajduk. Onih koji su osnivani po uzoru na splitski najviše je u Njemačkoj, koliko su nam dostupni podaci, i sa svakim od njih veze imaju Hrvati ili neko u rodu s nekim Hrvatom. 

Usto ćete vidjeti i da su obilježja više-manje slična, no što kad vam otkrijemo da Hajduk postoji i u Engleskoj? Da, da. I mi smo bili iznenađeni tom spoznajom. Kad u bespuću interneta naletite na fotogaleriju naziva ‘West Howe-Hajduk‘, a ‘bijele‘ pratite na dnevnoj razini, zapitate se pa kad su igrali s ovima. Kad otvorite tu galeriju tek onda vam ništa jasno. Tamo igrači u dresovima bez ikakvih nama poznatih obilježja, a uz to skužite i da se radi o Engleskoj, i to utakmici amaterske "Sunday League".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 06:38