stdClass Object ( [id] => 1361184 [title] => Bio je Ivićev ljubimac, a danas ga po Splitu ne prepoznaju: Baka je bio vuk samotnjak, unuku sam nabavio dres Puškaša... [alias] => bio-je-ivicev-ljubimac-a-danas-ga-po-splitu-ne-prepoznaju-baka-je-bio-vuk-samotnjak-unuku-sam-nabavio-dres-puskasa [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dugo ga nismo vidjeli, ni susreli se. Čuli bismo se tu i tamo, blaženi whatsapp, a kad je priznao da će ovaj put doći u Split oko Nove godine, brzo smo dogovorili sastanak. Vrime je. Za intervju. Vremeplov. Uz dodatak, neka to bude poslije priprema "bijelih" u Umagu...

- Ostat ću dva mjeseca u Splitu, ne treba žurit kad već idete na put. Neka ne bude na brzinu. Ionako me 36 godina nije bilo u novinama! Trideset i šest godina nitko nije ništa čuo o meni! Ne treba ni sad, što se mene tiče. Baš mirno živim, a mir je dragocjen. Ali, kad ste navalili neka vam bude....

Nenad Šalov (68), naime, junak je naše priče. E, onaj Šalov koji je 12 godina igrao za prvu momčad Hajduka, od 1973. do 1985. godine i po tome je svojevrsni rekorder.

A kako ćemo naš dogovor sačuvat u tajnosti? - pobojali smo se.

- Ajde, ne brinite, mene u Splitu više nitko ni ne zna, a ni ja ne tražim baš kontakte... Jo, koji je to gušt šetat gradom, a nitko te ne obadaje. Trčim po Marjanu, trčim po Žnjanu, a nitko me ne zaustavlja. Lažem, jedan čovjek me zaustavio na Žnjanu i pita me jeste li vi Šalov. Onaj Šalov? A jesam, ha, ha, ha... Nije ni on bio siguran. On je iznimka svih ovih dana – smije se legendarni Baćo, uživa u anonimnosti.

Trčite redovito?

- Održavam kondiciju, pa udrem svoju dnevnu turu. Draže mi je po Žnjanu, jer je tamo sunčano, a na Marjanu u ova doba bude malo friško u hladu, makar su dani božanstveni i baš gledam kakva je ovo klima, prava blagodat.

Klima je divota, pa ipak ste od 1985. u Njemačkoj?!

- A zato jer je tamo slabije – podsjetio nas je na svoj smisao za humor.

- Šalim se, naravno, tamo mi se svidjelo živjeti i ostati. Bolje mi je, urednija je zemlja, ne moram to objašnjavat. Otvorio sam restoran i krenulo je. Naučio sam se gore i koga više uopće poznam ovdje?! Istina, supruga Lile je češće u Splitu nego gore sa mnom, kombinira. A dvije kćeri su nam isto ovdje, njima je puno draži Split nego Njemačka. Vana i Tea...

One su u Splitu ka‘ doma?

- Ha, ha, tako je, zato smo se i našli ovdje, Ka‘ doma!

Ka‘ doma je bistro na pjaceti kod bivše robne kuće Dalma, da objasnimo gdje smo stali i gdje vas naš Jakov slikaje.

- Drži ga moja kćer Tea, s mužem, pa je logično da smo se ovdje našli. Mala reklama, ha, ha, ako neće nitko zamjerit – priča Neno.

Nema unutra vaših slika?

- Ma kakvi. Ne treba im to. Ni meni, ni njima.

Biznis s kafićima

U doba osamdesetih, kao prvotimac Hajduka, imali ste svojedobno kafić neobična imena na Kruševića gumnu, Zašto ne?

- Jesam. Pa zar nije dobro ime?! Zašto ne bih imao kafić? Zašto ne? Bilo je to davno, ima već 40 godina. I davno se zatvorio, čudo da se itko sjeća.

Da pokrenemo malo vremeplov?

- A ja ne znam što vas to zanima, vremeplov je zaborav, istina je da danas bolje znaš neke stvari nego onda i znaš što bi možda bolje uradio, ali malo to vrijedi, zapravo ništa. Bilo je tako kako je bilo. I prošlo.

---

image

Šalov kaže da ga danas na ulici rijetko prepoznaju

Jakov Prkic/Cropix
---

I, što biste promijenili?

- Sudbina je htjela da Hajduk ne osvoji europski trofej, a mogli smo. Imali smo stalno puno dobrih igrača. I europski trofej nam fali. Žalim za tim.

Osim te "sitnice", što biste mijenjali?

- Ništa. Ne možeš utjecati. Išlo je sve nekim svojim putem, uzbrdo i nizbrdo, pa opet uzbrdo. Sigurno je tek da godine u Hajduku ostaju nezaboravne. Pamtim samo dobre stvari. I bilo ih je puno. Najprije to da sam ispunio svoj dječački san iz vremena kad se igralo na balun u mojoj Tolstojevoj ulici.

Kako je to bilo? Gubi se taj običaj...

- Nabijalo se stalno balun po ulici. Najčešće popodne, a ljeti navečer. Stavili bismo po dva matuna ka‘ branke na asfalt i onda bismo igrali do iznemoglosti. Auto bi nailazio valjda svakih dvadeset minuta, pa bismo stali da prođe. Nije bilo prometa. I onda opet trči, igraj. Tu su se stvarali talenti za Hajduka.

Bio je tu i pokojni Mario Boljat, susjed?

- Je, ali on je malo niže stanovao, prema pazaru, stariji je četiri godine, ja sam ‘55. i nije bio ista ekipa. Međutim, sve je to Manuš. Igralo se stalno na balun. To nam je bila glavna zabava.

Boljat je bio Kalimero, a vi Baćo, zašto baš Baćo? Samo nam nemojte kazat zašto ne?

- Baćo, valjda jer sam bio malo niži, deblji, čvršće konstitucije. Tako sam stavljen. Sjećam se karikature pokojnog Tonća Keruma o momčadi Hajduka u Slobodnoj Dalmaciji, ili svome Berekinu, ne sjećam se točno. Znam da mi je stavio izjavu "guraj dalje, Baćo debeli", ha, ha, ha...

Baćo debeli, a mogli ste puno trčat?

- Jesam, nije mi to nikad bio problem. Trčao sam, treneri su me, mogu to reć slobodno, svi odreda voljeli. Imali su povjerenja u mene.

A tko ne bi, lijeva noga ka‘ pinel i puno trke.

- Recimo to tako.

Kako je sve počelo?

- Zapazio me Vojo Kačić na "šumarskome", igralištu na Spinutu gdje bi se igralo školsko natjecanje, išao sam u osnovnu "Luka Botić". Prišao mi je šjor Vojo, mali, dođi u Hajduka. Kao da mi je nebo otvorio i snove ispunio.

Povijesni skauting

To su bili pravi skauti i skauting, po gradu i na školsko. A u prvu momčad?

- Pozvao me Branko Zebec u ljeto 1973. godine.

Kako 1973., zar nije tada "Zebra" otišao...

- Polako, bilo je to malo prije nego što je izbio skandal. Dakle, išlo se u Dubrovnik na neki turnir ili utakmicu i došli po mene iz juniora. Došla je mater po mene zvat me na Bačvice.

Da, nije bilo mobitela. A šta ste radili na Bačvicama?

- Kupa‘ sam se, bome, šta ću liti radit?! Dotrčala je na pijesak i našla me i kaže ajde se brzo javi u Dom, ide prva momčad u Dubrovnik.

Kad je puklo sa Zebecom?

- Malo poslije toga, izbila je svađa Zebeca s Kiriginom, razlaz i Tito je doveo Ivića.

Bili ste Ivićev ljubimac?

- Aaa, šjor Ivan... Cijenio me. Ali, bilo je puno dobrih igrača, a ja sam bio najmlađi. Bio sam rezerva te šampionske sezone, bio sam rezerva i u St. Etienneu sa 19 godina, malo poslije... S kim li sam sve igrao, imam vrlo lijepe uspomene, a nije se bilo lako probit i nametnit.

Zanimljivo, da uskočimo, bili ste u St. Etienneu na klupi 1974., igrali protiv Hamburgera 1980., a u polufinalu Kupa UEFA 1984., u Londonu protiv Tottenhama bili ste opet rezerva. Sve najbolje sezone doživjeli ste izbliza. Kakav li je to dijapazon trajanja, dva mandata Ivića, pa Duvančić i Vlatko Marković između, pa kasnije Mladinić, sve do Nadoveze i početka Poklepovića?

- Kad je bio Duvančić, bio sam u vojsci.

---

image

Bio je ljubimac Tomislava Ivića

Vladimir Dugandzic/Cropix
---

Jesu li onda igrači St. Etiennea bili dopingirani u tom preokretu 5:1 u Francuskoj, a vi u svlačionici gostiju ošamućeni?

- Ja nisam bio ošamućen, a oni... vrag zna, teško mi je to reći, ali su nas iznenadili silnom agresijom, sve žešćom što je susret odmicao. Taj nam se poraz, eliminacija, nikako nije smjela dogoditi.

Slažemo se, ali nije bilo ozlijeđenih Holcera, Peruzovića i Oblaka što daje drugačiju dimenziju momčadi, a to se malo kad spominje i apostrofira.

- Svejedno, imali smo 4:1 sa Starog placa. A takvih tragičnih poraza bilo je još.

Kako to mislite?

- Pa to, kad sam rekao da nam fali europski trofej, stvarno žalim za tim, zgaziš St. Etienne doma sa 4:1, pa ispadneš. Imaš protiv PSV-a 2:0, ispadneš u Eindhovenu 0:3, tučeš Bordeaux u Poljudu sa 4:1, tamo izgubiš 0:4, pa Hamburger 3:2 i fali ti gol, pa od Tottenhama za dlaku u polufinalu Kupa UEFA ispadneš s ukupnih 2:2. Imali smo trofej na dlanu. Nije nam bilo suđeno popeti se na krov Europe.

Ljubav s Ivićem

Najžalosniji je Hamburger?

- Je, a i dan-danas žalim što je veliki Ivić bio tvrdoglav. Strašno, natjerati Primorca da puca penal nikako nije smio... Primorac je već bio pod dojmom greške (gol Hrubescha u drugoj minuti, op. a.), nije htio pucati, a Ivić ga je prisilio (kod stanja 1:1, op. a.). Normalno da je Boro promašio – objašnjava nam.

Rekosmo, volio vas je Ivić?

- I ja njega, ali to je istina da je bio tvrdoglav i kad to nije smio biti. Izuzetno iskustvo s Ivićem mi je bilo kad se Jovanić ozlijedio u zimu 1979., pa me stavio umjesto Miće i cijelo proljeće sam igrao u veznom redu, tada smo postali prvaci. Bio je Ivić poseban u taktičkim vježbama, drugačiji od ostalih. A Biće, Ante Mladinić je isto bio vrh na svoj način. Pamtim da smo s njim u 20 dana razmaka u Beogradu tukli Crvenu zvezdu sa 3:1 na "marakani" i Partizan sa 4:0 na njegovom JNA. Gazili smo ih.

Bilo je to proljeće 1981.

- Tukli smo Partizan i sa 3:2 odmah najesen te 1981. isto na stadionu JNA. To je bilo zanimljivo, vodimo 2:0 i na poluvremenu je 2:1 i kaže Biće najopasniji rezultat je 2:0, oni nam mogu učas izjednačit i tako je i bilo, ali smo zabili za 3:2 u samom finišu.

Zoran Vujović je zabio slijeva skoro iz mrtvog kuta. A vi ste mu dodali balun u for s lijeve strane. Vama Slišković, vi do Zorana, blic-udar za 3:2...

- Igrali smo brzo i snažno i imali smo uvijek baš puno sjajnih igrača.

U veznom redu Gudelj, Slišković i vi, pa Vulić, all-round Zoran Vujović, a naprijed Zlatko Vujović i Pešić, pa kako nije bilo više trofeja, titula?!

- E, pa to vam ja govorim, uvijek je falilo samo malo. Negdje bismo zapeli, u Tetovu na primjer, ili doma bismo izgubili od Beograda i Sarajeva sa po 4:1. A eliminirali bi Stuttgart, Beveren, razbili Valenciju doma, a prije toga, doduše izgubili u Španjolskoj. Izbaci nas Galenika iz kupa u Zemunu. Ali, bilo je velikih utakmica...

Tada ste i za reprezentaciju Jugoslavije zaigrali, imali ste broj 10 protiv Italije u Torinu, doduše izgubilo se 0:2 od budućih svjetskih prvaka?

- Upisao sam i taj nastup, makar jednom, smatram to priznanjem. Miljan Miljanić je bio ok, ali sam osjetio sva ta strujanja, sa svih strana, bočne udare kako bi se reklo i lobiranje i upiranje za ove i one i nije to bilo nimalo lagano ili ugodno okruženje.

Šurjak je bio kapetan te reprezentacije?

- Je, i njemu svaka čast, on se nosio sa svim tim pritiscima i nije mu mogao nitko ništa.

S kim ste bili najbolji u Hajduku svih tih 12 godina?

- Sa svima.

To je diplomatski, ne može bit nikako sa svima.

- S Vujovićima i Primorcem.

A Blaž Slišković?

- Baka je legenda, družili smo se, ali on je iznad svega bio vuk samotnjak. Mogao je sve. Ako bi htio. Lijepo smo se slagali u igri. Nije mi bilo teško trčati i za njega, imao sam svoju lijevu stranu, a on kuda je zamislio, kretao bi se, dodavali smo se, imao je čudesne poteze...

Pamtimo i vaša dva, zapravo oba pogotka Rijeci u Poljudu, za 2:0 pobjedu, u par trenutaka, 49. i 51. minuta. Bila je to jesen 1981. i osobit doživljaj.

A kako to vi pamtite?!

- A kako, eto pamtimo! Kolega naš stariji Zdravko Reić se digao u novinarskoj loži i popeo na stol i mahao rukama... Lako za prvi gol, ali kad ste odmah zatim zabili i drugi, to je bio spektakl Rejina uživanja. Dokazivao je kolegama u loži kako ima pravo sve ono što vas zagovara i podržava!

Smije se Baćo, drago mu je:

- Prvi gol je bio dupli pas sa Zlatkom Vujovićem, lako sam poentirao, a drugi mi je Pešić lijepo centrirao, taman za volej i super efektan gol!

Odnos s Primorcem

Družili ste se s Primorcem?

- S Borom sam najbolji i dan-danas. Najbliži. Primorac se zapravo družio sa mnom kad je došao iz Mostara jer ja sam uvijek imao cigarete, znao je to i redovito bi se ogrebao, uzimao je moje cigarete, a meni to nije smetalo. Dapače, bilo mi je simpatično, imao je neki svoj osebujni mostarski šarm. Zapalili bi i on i ja. Moj duvan. Uvijek "dunhill".

---

image

Boro Primorac veliki mu je prijatelj

Feđa Klarić/Slobodna Dalmacija
---

Kako to "dunhill", a Baka je pušio "marlboro"...

- Meni se svidio od početka "dunhill", nekako poseban i ostao sam mu vjeran sve do prije godinu i po. Nisam pušio puno, ali bilo bi bolje da nisam uopće. Nije mi puno smetalo, treneri su se mrštili, Ivić, Mladinić, Nadoveza... Ali, nisu mogli spriječit, kad odemo iz kluba, zapalio bih. I Boro. Moj "dunhill". Primorac me pozvao lani na svečani ručak što ga je priredio s nekolicinom najbližih u Lučici kad je osvojio Trofej Fabjan Kalitetrna. Da, tada sam bio u Splitu, ali sam vam se uspješno "sakrio". Tada sam na Borinoj fešti upoznao i Lukšu Jakobušića.

Što vam je rekao predsjednik?

- Pričalo se koliko sam puta nastupio za Hajduk, pa su zvali nekoga u klub.

A Juricu Gizdića, sto posto.

- Rekao sam ja da imam Zlatni prsten Hajduka, a onda su potvrdili da sam nastupio preko 400 puta i da imam toliko utakmica da mogu leći i opružit se u svečanoj loži preko četiri katrige i raskomotit se. Za sist u ložu treba valjda 100 nastupa, a ja imam 400... Smijali smo se.

Jeste li bili sad protiv Rijeke?

- Nisam. Volim bit komodan doma. Ali, svratio sam do Primorca i nekidan, gledao trening juniora. Imao sam i poseban zadatak.

Da čujemo?

- Da nabavim dres za unuka Lenija, dres od ovoga maloga Puškaša, kako se zove?

E, nije Puškaš, nego Pukštas, Rokas Pukštas.

- E taj.

Zašto baš njega?

- A unuk Leni voli najviše njega.

Zašto njega?

- Bit će zato šta je Amerikanac, pa mu je to ka‘ neobično. Egzotično. I dobar je igrač. Znam ja. Pratim ja – brani se Neno.

I što kažete na ovaj poraz od Rijeke?

- Neću solit pamet nikome, jer nisam ovdje. Nemam pravo bilo što komentirat. Mogu samo reći da za ovaj divan moj grad Split i Torcidu i osobitu publiku koja napuni stadion i protiv Rijeke, da zaslužujemo konačno bit prvaci!

Kad smo spominjali Njemačku, nismo uopće rekli u kojem ste ono gradu svo vrijeme od 1985.?

- Bolje, neka nitko ne zna, da mi ne dolaze, ha, ha, ha...

Ipak?

- Aschaffenburg. Blizu je Frankfurt.

Klubovi

Niste igrali samo u toj Viktoriji?

- Nisam, bio sam i u Darmstadtu i u Mainzu. Viktoria je u moje doba bila drugoligaš, sad je u četvrtoj ligi.

Rekoste Mainz, je li Juergen Klopp bio tada u Mainzu?

- Nije, on je došao godinu kasnije. Nismo se upoznali.

I onda natrag u Aschaffenburg, trenirali ste malo lokalne družine?

- Tako je.

A danas?

- Golf, golf je moja strast. Nisam znao čime bih se bavio i otkrio sam golf. Volim golf. Evo već 20 godina. I kad dođem u Split, fali mi strašno golf. Ima ono nešto terena kod Stobreča, ali nije to to. Tko ne igra golf, tko se na zalijepi za njega, ne može me razumjeti. Ni turizma nema bez golfa. Ja sam sad direktor u golf klubu Main Spessart. Na rijeci Majni... I kad se vratim za desetak dana, gore, doma u Njemačku, odmah ću se uhvatit štapa i loptice. Zaželio sam se velikog terena.

Pogledao je Baćo na sat, shvatili smo, prekardašili smo, iscurilo je svo predviđeno vrijeme. I prostor. I za kraj? Slegnuo je ramenima:

- Nije nam bilo suđeno popeti se na krov Europe. St. Etienne, to se onoj generaciji Hajduka nije smjelo dogoditi. Pa neka nije bilo Holcera, Peruzovića, Oblaka.

Slažemo se. Zaustavili smo vremeplov, pozdravili se. U hajdučkoj ćakuli uspomena s Nenom Šalovom Baćom, osjećali smo se - ka‘ doma...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => velika faca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => velika faca 2 0 14278 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-01 10:10:42 [created_by] => 3212 [created_by_alias] => Slaven Alfirević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-05 09:16:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-05 09:15:49 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bio je Ivićev ljubimac, a danas ga po Splitu ne prepoznaju: Baka je bio vuk samotnjak, unuku sam nabavio dres Puškaša... page_title=Bio je Ivićev ljubimac, a danas ga po Splitu ne prepoznaju: Baka je bio vuk samotnjak, unuku sam nabavio dres Puškaša... [metakey] => Nenad Šalov, HAJDUK, Rokas Pukstas, Boro Primorac, Lukša Jakobušić, HSV [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26482390.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26482388.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/01\/18342522.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/01\/26167305.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Fe\u0111a Klari\u0107\/Slobodna Dalmacija"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nekada\u0161nji igra\u010d Hajduka Nenad \u0160alov<\/p>","

\u0160alov ka\u017ee da ga danas na ulici rijetko prepoznaju<\/p>","

Bio je ljubimac Tomislava Ivi\u0107a<\/p>","

Boro Primorac veliki mu je prijatelj<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26482390_1920.jpg":"1920x1080","k_26482390_1280.jpg":"1280x1280","k_26482390_1024.jpg":"1024x1024","k_26482390_640.jpg":"640x640","k_26482390_480.jpg":"480x480","k_26482390_340.jpg":"340x340","k_26482390_220.jpg":"220x220","o_26482390_1280.jpg":"1280x853","o_26482390_1024.jpg":"1024x682","o_26482390_640.jpg":"640x426","o_26482390_480.jpg":"480x320","o_26482390_340.jpg":"340x226","o_26482390_220.jpg":"220x146","h_26482390_1280.jpg":"1280x854","h_26482390_1024.jpg":"1024x683","h_26482390_640.jpg":"640x427","h_26482390_480.jpg":"480x320","h_26482390_340.jpg":"340x227","h_26482390_220.jpg":"220x147","pp_26482390_1280.jpg":"1280x1628","pp_26482390_1024.jpg":"1024x1303","pp_26482390_640.jpg":"640x814","pp_26482390_480.jpg":"480x611","pp_26482390_340.jpg":"340x432","pp_26482390_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26482388_1920.jpg":"1920x1080","k_26482388_1280.jpg":"1280x1280","k_26482388_1024.jpg":"1024x1024","k_26482388_640.jpg":"640x640","k_26482388_480.jpg":"480x480","k_26482388_340.jpg":"340x340","k_26482388_220.jpg":"220x220","o_26482388_1280.jpg":"1280x853","o_26482388_1024.jpg":"1024x682","o_26482388_640.jpg":"640x426","o_26482388_480.jpg":"480x320","o_26482388_340.jpg":"340x226","o_26482388_220.jpg":"220x146","h_26482388_1280.jpg":"1280x854","h_26482388_1024.jpg":"1024x683","h_26482388_640.jpg":"640x427","h_26482388_480.jpg":"480x320","h_26482388_340.jpg":"340x227","h_26482388_220.jpg":"220x147","pp_26482388_1280.jpg":"1280x1628","pp_26482388_1024.jpg":"1024x1303","pp_26482388_640.jpg":"640x814","pp_26482388_480.jpg":"480x611","pp_26482388_340.jpg":"340x432","pp_26482388_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18342522_1920.jpg":"1920x1080","k_18342522_1280.jpg":"1280x1280","k_18342522_1024.jpg":"1024x1024","k_18342522_640.jpg":"640x640","k_18342522_480.jpg":"480x480","k_18342522_340.jpg":"340x340","k_18342522_220.jpg":"220x220","o_18342522_1280.jpg":"1280x853","o_18342522_1024.jpg":"1024x682","o_18342522_640.jpg":"640x426","o_18342522_480.jpg":"480x320","o_18342522_340.jpg":"340x226","o_18342522_220.jpg":"220x146","h_18342522_1280.jpg":"1280x854","h_18342522_1024.jpg":"1024x683","h_18342522_640.jpg":"640x427","h_18342522_480.jpg":"480x320","h_18342522_340.jpg":"340x227","h_18342522_220.jpg":"220x147","pp_18342522_1280.jpg":"1280x1628","pp_18342522_1024.jpg":"1024x1303","pp_18342522_640.jpg":"640x814","pp_18342522_480.jpg":"480x611","pp_18342522_340.jpg":"340x432","pp_18342522_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x933","hd_26167305_1920.jpg":"1920x1080","k_26167305_1280.jpg":"1280x1280","k_26167305_1024.jpg":"1024x1024","k_26167305_640.jpg":"640x640","k_26167305_480.jpg":"480x480","k_26167305_340.jpg":"340x340","k_26167305_220.jpg":"220x220","o_26167305_1280.jpg":"1280x622","o_26167305_1024.jpg":"1024x497","o_26167305_640.jpg":"640x311","o_26167305_480.jpg":"480x233","o_26167305_340.jpg":"340x165","o_26167305_220.jpg":"220x106","h_26167305_1280.jpg":"1280x854","h_26167305_1024.jpg":"1024x683","h_26167305_640.jpg":"640x427","h_26167305_480.jpg":"480x320","h_26167305_340.jpg":"340x227","h_26167305_220.jpg":"220x147","pp_26167305_1280.jpg":"1280x1628","pp_26167305_1024.jpg":"1024x1303","pp_26167305_640.jpg":"640x814","pp_26167305_480.jpg":"480x611","pp_26167305_340.jpg":"340x432","pp_26167305_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38026952 Threads: 4 Questions: 7076213117 Slow queries: 3295653 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607796715 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/hajduk ) ) [link] => /sport/hajduk/bio-je-ivicev-ljubimac-a-danas-ga-po-splitu-ne-prepoznaju-baka-je-bio-vuk-samotnjak-unuku-sam-nabavio-dres-puskasa-1361184 [printLink] => /sport/hajduk/bio-je-ivicev-ljubimac-a-danas-ga-po-splitu-ne-prepoznaju-baka-je-bio-vuk-samotnjak-unuku-sam-nabavio-dres-puskasa-1361184?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 724856 [name] => Nenad Šalov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-29 10:43:32 [main_article_id] => 0 [alias] => nenad-salov [link] => /tag/nenad-salov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [2] => stdClass Object ( [id] => 618827 [name] => Rokas Pukstas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-26 20:02:32 [main_article_id] => 0 [alias] => rokas-pukstas [link] => /tag/rokas-pukstas ) [3] => stdClass Object ( [id] => 489034 [name] => boro primorac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => boro-primorac [link] => /tag/boro-primorac ) [4] => stdClass Object ( [id] => 316587 [name] => Lukša Jakobušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => luksa-jakobusic [link] => /tag/luksa-jakobusic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 216000 [name] => hsv [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hsv [link] => /tag/hsv ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => velika faca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bio je Ivićev ljubimac, a danas ga po Splitu ne prepoznaju: Baka je bio vuk samotnjak, unuku sam nabavio dres Puškaša... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3212 [name] => Slaven Alfirević [username] => slaven-alfirevi [email] => slaven-alfirevi@sd.hr [password] => $2y$10$e1I0YQ.B15cDqKCnlV/5p.OvQYgFFPuciQgJfsesfB24CdI2MI/qq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/slaven-alfirevic-3212 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1730 [gender] => m [description] => [image] => 1730.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1730.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26482390.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkic/Cropix [mainImageDesc] =>

Nekadašnji igrač Hajduka Nenad Šalov

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26482390.jpg [title] =>

Nekadašnji igrač Hajduka Nenad Šalov

Jakov Prkic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26482388.jpg [title] =>

Šalov kaže da ga danas na ulici rijetko prepoznaju

Jakov Prkic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/18342522.jpg [title] =>

Bio je ljubimac Tomislava Ivića

Vladimir Dugandzic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/01/26167305.jpg [title] =>

Boro Primorac veliki mu je prijatelj

Feđa Klarić/Slobodna Dalmacija ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dugo ga nismo vidjeli, ni susreli se. Čuli bismo se tu i tamo, blaženi whatsapp, a kad je priznao da će ovaj put doći u Split oko Nove godine, brzo smo dogovorili sastanak. Vrime je. Za intervju. Vremeplov. Uz dodatak, neka to bude poslije priprema "bijelih" u Umagu...

- Ostat ću dva mjeseca u Splitu, ne treba žurit kad već idete na put. Neka ne bude na brzinu. Ionako me 36 godina nije bilo u novinama! Trideset i šest godina nitko nije ništa čuo o meni! Ne treba ni sad, što se mene tiče. Baš mirno živim, a mir je dragocjen. Ali, kad ste navalili neka vam bude....

Nenad Šalov (68), naime, junak je naše priče. E, onaj Šalov koji je 12 godina igrao za prvu momčad Hajduka, od 1973. do 1985. godine i po tome je svojevrsni rekorder.

A kako ćemo naš dogovor sačuvat u tajnosti? - pobojali smo se.

- Ajde, ne brinite, mene u Splitu više nitko ni ne zna, a ni ja ne tražim baš kontakte... Jo, koji je to gušt šetat gradom, a nitko te ne obadaje. Trčim po Marjanu, trčim po Žnjanu, a nitko me ne zaustavlja. Lažem, jedan čovjek me zaustavio na Žnjanu i pita me jeste li vi Šalov. Onaj Šalov? A jesam, ha, ha, ha... Nije ni on bio siguran. On je iznimka svih ovih dana – smije se legendarni Baćo, uživa u anonimnosti.

Trčite redovito?

- Održavam kondiciju, pa udrem svoju dnevnu turu. Draže mi je po Žnjanu, jer je tamo sunčano, a na Marjanu u ova doba bude malo friško u hladu, makar su dani božanstveni i baš gledam kakva je ovo klima, prava blagodat.

Klima je divota, pa ipak ste od 1985. u Njemačkoj?!

- A zato jer je tamo slabije – podsjetio nas je na svoj smisao za humor.

- Šalim se, naravno, tamo mi se svidjelo živjeti i ostati. Bolje mi je, urednija je zemlja, ne moram to objašnjavat. Otvorio sam restoran i krenulo je. Naučio sam se gore i koga više uopće poznam ovdje?! Istina, supruga Lile je češće u Splitu nego gore sa mnom, kombinira. A dvije kćeri su nam isto ovdje, njima je puno draži Split nego Njemačka. Vana i Tea...

One su u Splitu ka‘ doma?

- Ha, ha, tako je, zato smo se i našli ovdje, Ka‘ doma!

Ka‘ doma je bistro na pjaceti kod bivše robne kuće Dalma, da objasnimo gdje smo stali i gdje vas naš Jakov slikaje.

- Drži ga moja kćer Tea, s mužem, pa je logično da smo se ovdje našli. Mala reklama, ha, ha, ako neće nitko zamjerit – priča Neno.

Nema unutra vaših slika?

- Ma kakvi. Ne treba im to. Ni meni, ni njima.

Biznis s kafićima

U doba osamdesetih, kao prvotimac Hajduka, imali ste svojedobno kafić neobična imena na Kruševića gumnu, Zašto ne?

- Jesam. Pa zar nije dobro ime?! Zašto ne bih imao kafić? Zašto ne? Bilo je to davno, ima već 40 godina. I davno se zatvorio, čudo da se itko sjeća.

Da pokrenemo malo vremeplov?

- A ja ne znam što vas to zanima, vremeplov je zaborav, istina je da danas bolje znaš neke stvari nego onda i znaš što bi možda bolje uradio, ali malo to vrijedi, zapravo ništa. Bilo je tako kako je bilo. I prošlo.

---

image

Šalov kaže da ga danas na ulici rijetko prepoznaju

Jakov Prkic/Cropix
---

I, što biste promijenili?

- Sudbina je htjela da Hajduk ne osvoji europski trofej, a mogli smo. Imali smo stalno puno dobrih igrača. I europski trofej nam fali. Žalim za tim.

Osim te "sitnice", što biste mijenjali?

- Ništa. Ne možeš utjecati. Išlo je sve nekim svojim putem, uzbrdo i nizbrdo, pa opet uzbrdo. Sigurno je tek da godine u Hajduku ostaju nezaboravne. Pamtim samo dobre stvari. I bilo ih je puno. Najprije to da sam ispunio svoj dječački san iz vremena kad se igralo na balun u mojoj Tolstojevoj ulici.

Kako je to bilo? Gubi se taj običaj...

- Nabijalo se stalno balun po ulici. Najčešće popodne, a ljeti navečer. Stavili bismo po dva matuna ka‘ branke na asfalt i onda bismo igrali do iznemoglosti. Auto bi nailazio valjda svakih dvadeset minuta, pa bismo stali da prođe. Nije bilo prometa. I onda opet trči, igraj. Tu su se stvarali talenti za Hajduka.

Bio je tu i pokojni Mario Boljat, susjed?

- Je, ali on je malo niže stanovao, prema pazaru, stariji je četiri godine, ja sam ‘55. i nije bio ista ekipa. Međutim, sve je to Manuš. Igralo se stalno na balun. To nam je bila glavna zabava.

Boljat je bio Kalimero, a vi Baćo, zašto baš Baćo? Samo nam nemojte kazat zašto ne?

- Baćo, valjda jer sam bio malo niži, deblji, čvršće konstitucije. Tako sam stavljen. Sjećam se karikature pokojnog Tonća Keruma o momčadi Hajduka u Slobodnoj Dalmaciji, ili svome Berekinu, ne sjećam se točno. Znam da mi je stavio izjavu "guraj dalje, Baćo debeli", ha, ha, ha...

Baćo debeli, a mogli ste puno trčat?

- Jesam, nije mi to nikad bio problem. Trčao sam, treneri su me, mogu to reć slobodno, svi odreda voljeli. Imali su povjerenja u mene.

A tko ne bi, lijeva noga ka‘ pinel i puno trke.

- Recimo to tako.

Kako je sve počelo?

- Zapazio me Vojo Kačić na "šumarskome", igralištu na Spinutu gdje bi se igralo školsko natjecanje, išao sam u osnovnu "Luka Botić". Prišao mi je šjor Vojo, mali, dođi u Hajduka. Kao da mi je nebo otvorio i snove ispunio.

Povijesni skauting

To su bili pravi skauti i skauting, po gradu i na školsko. A u prvu momčad?

- Pozvao me Branko Zebec u ljeto 1973. godine.

Kako 1973., zar nije tada "Zebra" otišao...

- Polako, bilo je to malo prije nego što je izbio skandal. Dakle, išlo se u Dubrovnik na neki turnir ili utakmicu i došli po mene iz juniora. Došla je mater po mene zvat me na Bačvice.

Da, nije bilo mobitela. A šta ste radili na Bačvicama?

- Kupa‘ sam se, bome, šta ću liti radit?! Dotrčala je na pijesak i našla me i kaže ajde se brzo javi u Dom, ide prva momčad u Dubrovnik.

Kad je puklo sa Zebecom?

- Malo poslije toga, izbila je svađa Zebeca s Kiriginom, razlaz i Tito je doveo Ivića.

Bili ste Ivićev ljubimac?

- Aaa, šjor Ivan... Cijenio me. Ali, bilo je puno dobrih igrača, a ja sam bio najmlađi. Bio sam rezerva te šampionske sezone, bio sam rezerva i u St. Etienneu sa 19 godina, malo poslije... S kim li sam sve igrao, imam vrlo lijepe uspomene, a nije se bilo lako probit i nametnit.

Zanimljivo, da uskočimo, bili ste u St. Etienneu na klupi 1974., igrali protiv Hamburgera 1980., a u polufinalu Kupa UEFA 1984., u Londonu protiv Tottenhama bili ste opet rezerva. Sve najbolje sezone doživjeli ste izbliza. Kakav li je to dijapazon trajanja, dva mandata Ivića, pa Duvančić i Vlatko Marković između, pa kasnije Mladinić, sve do Nadoveze i početka Poklepovića?

- Kad je bio Duvančić, bio sam u vojsci.

---

image

Bio je ljubimac Tomislava Ivića

Vladimir Dugandzic/Cropix
---

Jesu li onda igrači St. Etiennea bili dopingirani u tom preokretu 5:1 u Francuskoj, a vi u svlačionici gostiju ošamućeni?

- Ja nisam bio ošamućen, a oni... vrag zna, teško mi je to reći, ali su nas iznenadili silnom agresijom, sve žešćom što je susret odmicao. Taj nam se poraz, eliminacija, nikako nije smjela dogoditi.

Slažemo se, ali nije bilo ozlijeđenih Holcera, Peruzovića i Oblaka što daje drugačiju dimenziju momčadi, a to se malo kad spominje i apostrofira.

- Svejedno, imali smo 4:1 sa Starog placa. A takvih tragičnih poraza bilo je još.

Kako to mislite?

- Pa to, kad sam rekao da nam fali europski trofej, stvarno žalim za tim, zgaziš St. Etienne doma sa 4:1, pa ispadneš. Imaš protiv PSV-a 2:0, ispadneš u Eindhovenu 0:3, tučeš Bordeaux u Poljudu sa 4:1, tamo izgubiš 0:4, pa Hamburger 3:2 i fali ti gol, pa od Tottenhama za dlaku u polufinalu Kupa UEFA ispadneš s ukupnih 2:2. Imali smo trofej na dlanu. Nije nam bilo suđeno popeti se na krov Europe.

Ljubav s Ivićem

Najžalosniji je Hamburger?

- Je, a i dan-danas žalim što je veliki Ivić bio tvrdoglav. Strašno, natjerati Primorca da puca penal nikako nije smio... Primorac je već bio pod dojmom greške (gol Hrubescha u drugoj minuti, op. a.), nije htio pucati, a Ivić ga je prisilio (kod stanja 1:1, op. a.). Normalno da je Boro promašio – objašnjava nam.

Rekosmo, volio vas je Ivić?

- I ja njega, ali to je istina da je bio tvrdoglav i kad to nije smio biti. Izuzetno iskustvo s Ivićem mi je bilo kad se Jovanić ozlijedio u zimu 1979., pa me stavio umjesto Miće i cijelo proljeće sam igrao u veznom redu, tada smo postali prvaci. Bio je Ivić poseban u taktičkim vježbama, drugačiji od ostalih. A Biće, Ante Mladinić je isto bio vrh na svoj način. Pamtim da smo s njim u 20 dana razmaka u Beogradu tukli Crvenu zvezdu sa 3:1 na "marakani" i Partizan sa 4:0 na njegovom JNA. Gazili smo ih.

Bilo je to proljeće 1981.

- Tukli smo Partizan i sa 3:2 odmah najesen te 1981. isto na stadionu JNA. To je bilo zanimljivo, vodimo 2:0 i na poluvremenu je 2:1 i kaže Biće najopasniji rezultat je 2:0, oni nam mogu učas izjednačit i tako je i bilo, ali smo zabili za 3:2 u samom finišu.

Zoran Vujović je zabio slijeva skoro iz mrtvog kuta. A vi ste mu dodali balun u for s lijeve strane. Vama Slišković, vi do Zorana, blic-udar za 3:2...

- Igrali smo brzo i snažno i imali smo uvijek baš puno sjajnih igrača.

U veznom redu Gudelj, Slišković i vi, pa Vulić, all-round Zoran Vujović, a naprijed Zlatko Vujović i Pešić, pa kako nije bilo više trofeja, titula?!

- E, pa to vam ja govorim, uvijek je falilo samo malo. Negdje bismo zapeli, u Tetovu na primjer, ili doma bismo izgubili od Beograda i Sarajeva sa po 4:1. A eliminirali bi Stuttgart, Beveren, razbili Valenciju doma, a prije toga, doduše izgubili u Španjolskoj. Izbaci nas Galenika iz kupa u Zemunu. Ali, bilo je velikih utakmica...

Tada ste i za reprezentaciju Jugoslavije zaigrali, imali ste broj 10 protiv Italije u Torinu, doduše izgubilo se 0:2 od budućih svjetskih prvaka?

- Upisao sam i taj nastup, makar jednom, smatram to priznanjem. Miljan Miljanić je bio ok, ali sam osjetio sva ta strujanja, sa svih strana, bočne udare kako bi se reklo i lobiranje i upiranje za ove i one i nije to bilo nimalo lagano ili ugodno okruženje.

Šurjak je bio kapetan te reprezentacije?

- Je, i njemu svaka čast, on se nosio sa svim tim pritiscima i nije mu mogao nitko ništa.

S kim ste bili najbolji u Hajduku svih tih 12 godina?

- Sa svima.

To je diplomatski, ne može bit nikako sa svima.

- S Vujovićima i Primorcem.

A Blaž Slišković?

- Baka je legenda, družili smo se, ali on je iznad svega bio vuk samotnjak. Mogao je sve. Ako bi htio. Lijepo smo se slagali u igri. Nije mi bilo teško trčati i za njega, imao sam svoju lijevu stranu, a on kuda je zamislio, kretao bi se, dodavali smo se, imao je čudesne poteze...

Pamtimo i vaša dva, zapravo oba pogotka Rijeci u Poljudu, za 2:0 pobjedu, u par trenutaka, 49. i 51. minuta. Bila je to jesen 1981. i osobit doživljaj.

A kako to vi pamtite?!

- A kako, eto pamtimo! Kolega naš stariji Zdravko Reić se digao u novinarskoj loži i popeo na stol i mahao rukama... Lako za prvi gol, ali kad ste odmah zatim zabili i drugi, to je bio spektakl Rejina uživanja. Dokazivao je kolegama u loži kako ima pravo sve ono što vas zagovara i podržava!

Smije se Baćo, drago mu je:

- Prvi gol je bio dupli pas sa Zlatkom Vujovićem, lako sam poentirao, a drugi mi je Pešić lijepo centrirao, taman za volej i super efektan gol!

Odnos s Primorcem

Družili ste se s Primorcem?

- S Borom sam najbolji i dan-danas. Najbliži. Primorac se zapravo družio sa mnom kad je došao iz Mostara jer ja sam uvijek imao cigarete, znao je to i redovito bi se ogrebao, uzimao je moje cigarete, a meni to nije smetalo. Dapače, bilo mi je simpatično, imao je neki svoj osebujni mostarski šarm. Zapalili bi i on i ja. Moj duvan. Uvijek "dunhill".

---

image

Boro Primorac veliki mu je prijatelj

Feđa Klarić/Slobodna Dalmacija
---

Kako to "dunhill", a Baka je pušio "marlboro"...

- Meni se svidio od početka "dunhill", nekako poseban i ostao sam mu vjeran sve do prije godinu i po. Nisam pušio puno, ali bilo bi bolje da nisam uopće. Nije mi puno smetalo, treneri su se mrštili, Ivić, Mladinić, Nadoveza... Ali, nisu mogli spriječit, kad odemo iz kluba, zapalio bih. I Boro. Moj "dunhill". Primorac me pozvao lani na svečani ručak što ga je priredio s nekolicinom najbližih u Lučici kad je osvojio Trofej Fabjan Kalitetrna. Da, tada sam bio u Splitu, ali sam vam se uspješno "sakrio". Tada sam na Borinoj fešti upoznao i Lukšu Jakobušića.

Što vam je rekao predsjednik?

- Pričalo se koliko sam puta nastupio za Hajduk, pa su zvali nekoga u klub.

A Juricu Gizdića, sto posto.

- Rekao sam ja da imam Zlatni prsten Hajduka, a onda su potvrdili da sam nastupio preko 400 puta i da imam toliko utakmica da mogu leći i opružit se u svečanoj loži preko četiri katrige i raskomotit se. Za sist u ložu treba valjda 100 nastupa, a ja imam 400... Smijali smo se.

Jeste li bili sad protiv Rijeke?

- Nisam. Volim bit komodan doma. Ali, svratio sam do Primorca i nekidan, gledao trening juniora. Imao sam i poseban zadatak.

Da čujemo?

- Da nabavim dres za unuka Lenija, dres od ovoga maloga Puškaša, kako se zove?

E, nije Puškaš, nego Pukštas, Rokas Pukštas.

- E taj.

Zašto baš njega?

- A unuk Leni voli najviše njega.

Zašto njega?

- Bit će zato šta je Amerikanac, pa mu je to ka‘ neobično. Egzotično. I dobar je igrač. Znam ja. Pratim ja – brani se Neno.

I što kažete na ovaj poraz od Rijeke?

- Neću solit pamet nikome, jer nisam ovdje. Nemam pravo bilo što komentirat. Mogu samo reći da za ovaj divan moj grad Split i Torcidu i osobitu publiku koja napuni stadion i protiv Rijeke, da zaslužujemo konačno bit prvaci!

Kad smo spominjali Njemačku, nismo uopće rekli u kojem ste ono gradu svo vrijeme od 1985.?

- Bolje, neka nitko ne zna, da mi ne dolaze, ha, ha, ha...

Ipak?

- Aschaffenburg. Blizu je Frankfurt.

Klubovi

Niste igrali samo u toj Viktoriji?

- Nisam, bio sam i u Darmstadtu i u Mainzu. Viktoria je u moje doba bila drugoligaš, sad je u četvrtoj ligi.

Rekoste Mainz, je li Juergen Klopp bio tada u Mainzu?

- Nije, on je došao godinu kasnije. Nismo se upoznali.

I onda natrag u Aschaffenburg, trenirali ste malo lokalne družine?

- Tako je.

A danas?

- Golf, golf je moja strast. Nisam znao čime bih se bavio i otkrio sam golf. Volim golf. Evo već 20 godina. I kad dođem u Split, fali mi strašno golf. Ima ono nešto terena kod Stobreča, ali nije to to. Tko ne igra golf, tko se na zalijepi za njega, ne može me razumjeti. Ni turizma nema bez golfa. Ja sam sad direktor u golf klubu Main Spessart. Na rijeci Majni... I kad se vratim za desetak dana, gore, doma u Njemačku, odmah ću se uhvatit štapa i loptice. Zaželio sam se velikog terena.

Pogledao je Baćo na sat, shvatili smo, prekardašili smo, iscurilo je svo predviđeno vrijeme. I prostor. I za kraj? Slegnuo je ramenima:

- Nije nam bilo suđeno popeti se na krov Europe. St. Etienne, to se onoj generaciji Hajduka nije smjelo dogoditi. Pa neka nije bilo Holcera, Peruzovića, Oblaka.

Slažemo se. Zaustavili smo vremeplov, pozdravili se. U hajdučkoj ćakuli uspomena s Nenom Šalovom Baćom, osjećali smo se - ka‘ doma...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Feđa Klarić/Slobodna Dalmacija
Jakov Prkic/Cropix

Nekadašnji igrač Hajduka Nenad Šalov

Jakov Prkic/Cropix

Šalov kaže da ga danas na ulici rijetko prepoznaju

Vladimir Dugandzic/Cropix

Bio je ljubimac Tomislava Ivića

Feđa Klarić/Slobodna Dalmacija

Boro Primorac veliki mu je prijatelj

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/bio-je-ivicev-ljubimac-a-danas-ga-po-splitu-ne-prepoznaju-baka-je-bio-vuk-samotnjak-unuku-sam-nabavio-dres-puskasa-1361184 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5a5d7346417e5428efeb262c3d75ff07a5262e7d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bio+je+Ivi%C4%87ev+ljubimac%2C+a+danas+ga+po+Splitu+ne+prepoznaju%3A+Baka+je+bio+vuk+samotnjak%2C+unuku+sam+nabavio+dres+Pu%C5%A1ka%C5%A1a...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fbio-je-ivicev-ljubimac-a-danas-ga-po-splitu-ne-prepoznaju-baka-je-bio-vuk-samotnjak-unuku-sam-nabavio-dres-puskasa-1361184 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fbio-je-ivicev-ljubimac-a-danas-ga-po-splitu-ne-prepoznaju-baka-je-bio-vuk-samotnjak-unuku-sam-nabavio-dres-puskasa-1361184 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => velika faca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hajdukvelika faca

Bio je Ivićev ljubimac, a danas ga po Splitu ne prepoznaju: Baka je bio vuk samotnjak, unuku sam nabavio dres Puškaša...

Piše Slaven Alfirević
5. veljače 2024. - 10:15

Dugo ga nismo vidjeli, ni susreli se. Čuli bismo se tu i tamo, blaženi whatsapp, a kad je priznao da će ovaj put doći u Split oko Nove godine, brzo smo dogovorili sastanak. Vrime je. Za intervju. Vremeplov. Uz dodatak, neka to bude poslije priprema "bijelih" u Umagu...

- Ostat ću dva mjeseca u Splitu, ne treba žurit kad već idete na put. Neka ne bude na brzinu. Ionako me 36 godina nije bilo u novinama! Trideset i šest godina nitko nije ništa čuo o meni! Ne treba ni sad, što se mene tiče. Baš mirno živim, a mir je dragocjen. Ali, kad ste navalili neka vam bude....

Nenad Šalov (68), naime, junak je naše priče. E, onaj Šalov koji je 12 godina igrao za prvu momčad Hajduka, od 1973. do 1985. godine i po tome je svojevrsni rekorder.

A kako ćemo naš dogovor sačuvat u tajnosti? ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 16:34