stdClass Object ( [id] => 1334463 [title] => Splićanka koja dokumentira ludilo pijanih turista kaže: ‘Ako ostane kako je, sljedeće sezone po Getu kreću barikade‘ [alias] => splicanka-koja-dokumentira-ludilo-pijanih-turista-kaze-ako-ostane-kako-je-sljedece-sezone-po-getu-krecu-barikade [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Blanša Čolak je novinarski fenomen. Ova Splićanka je, naime, uspjela to da su njene videoreportaže prenijeli gotovo svi regionalni mediji, bez da se ona uopće ikada - maknula s prozora. 

Jasno, s prozora se, tu i tamo, pomakne dok ne izvještava o zbivanjima u turističkom tematskom parku Split; dakle - po danu. Barem u periodu od travnja do studenog, kad grad Split postane destinacija. Ostalih pet mjeseci Blanšina reporterska karijera hibernira, čekajući neke gore dane. 

Poznata i kao "prva kamera Geta" ili "žena s prozora", ova stanovnica gradske jezgre je u ljeto godine gospodnje 2023. dokumentirala brojne simptome koje donosi fetišiziranje obaranja turističih rekorda. Tako je bilježila naše drage goste dok uriniraju po vjerskim objektima ili ih koriste kao poligon za slobodno penjanje, demoliraju imovinu restorana, formiraju panseksualne redaljke zapadnoeuropskog tipa, proizvode animalne zvukove, oprašuju smećem obližnje ulice, rasistički vrijeđaju kavkaski fenotip ili, jednostavno, pršte od nepoštovanja prema lokalnom stanovništu, pa tako i samoj Blanši.

Ima tu, naravno, i puno stvari koje čak ni dokumentaristica Blanšinog kalibra nije uspjela arhivirati. Tako je nedavno zatekla dvojicu koji su se boksali sa oleandrom i čak ga uspjeli nokautirati. Bio je tu i mladi, slatki zaljubljeni par, koji je šetao ulicom, držeći se za rukice. Blanša ih je, kaže, s guštom gledala, sve dok ta djevojka nije uzela stolicu od Bokerije i "itnila je tutta forza na ulicu". Jedino što još, kaže, čeka doživjeti je da joj se neki pijani turist popne na balkon i uđe u sobu. A, s obziron da se onaj jedan popeo na obližnji zid slične visine, moglo bi se i ovo uskoro obistiniti.

---

---

Mjesto radnje na kojem se odvija ovaj ljuti boj između sila mraka i sila nesanice je, očito, ono na koje se obitelj heroine našeg doba nastanila još prije gotovo sedam deseljeća, palača Dragišić. Riječ je o baroknoj građevini iz 17. stoljeća, u čijem dvorištu još uvijek obitavaju antički reljefi koje je tu montirao inicijalni vlasnik ove procjenjive nekretnine Juraj Dragišić, koji je bio strastveni kolekcionar rimske baštine.  

---

image
Privatni album
---

No, ono što je zanimljivo, reporterka Blanša nikad ne bi ni postojala, da joj mama nije - sponzoruša.

- Ja se došla odi u Cosmijevu upoznat s Čokijevon (op.a. Blanšin otac) pokojnon majkon, a kad san vidila šta je to, odlučila san ostat! Zato me zovu me da san sponzoruša... A ja iz lipe kuće u Kučinama, iz koje vidiš cili Split na pjat - govori nam mama Dalka, s vrata nas uvodeći u veselu atmosferu jedne od rijetkih preostalih getanskih obitelji. 

Odmah po prelasku praga nas evakuiraju u sjeverni predio objekta. To je onaj sigurniji, koji uslijed sezonskog prekomjernog granatiranja turizmom služi kao bunker. Ali, iako je u području koje naseljavaju Čolaci opsadno stanje, redukcija kave još uvijek nema. Štoviše, dobivamo punu šalicu, nakon čega smo spremni za njihovu čuti priču o tragičnoj sudbini lokalne populacije.  

- Lani od sedmog miseca je ovo sve krenilo. Istina, i par godina prije toga bi priko Pisture prolazile rijeke ljudi, njih 200-300. Ka tempirani, uvik u jedanaest uri. Halabuka nama ispod dnevnog boravka i prođu. Dok se očito nije prominilo ko s kin posluje... Točnije, ima bit da su se vlasnici Charlie‘s bara i Sanctuaryja skompali s ovima iz kluba 305 i onda se ta cila gungula primistila nama pod ponistre spavaćih soba. Al kad su vidili da se taj rusvaj objavljuje po društvenin mrežama i da su se mediji zakačili na to, više tog lole od vodiča tih pub crawl tura, koji njima doslovno zviždne ko vučjak kad postroji ovce, na ton potezu nema. U stvari, samo su prominili rutu i sad marširaju od Bosanske do Marmontove, svaku večer - započinje Blanša.

---

---

Čolaci kažu da su se zbog tih horor prizora kojima su svjedočili dobro nazvali policije, ali i hitne pomoći. 

- U ton jurišu bude svakakvih bojnih otrova. Nama su sobe na prvon katu. Liti navečer, kad udre ona vrućina, cila ulica bazdi na alkohol. Još kad nas počaste pišalinom i povraćotinom... Pa se dignu svi ti miomirisi... Nije baš lipo - s mučninom se prisjećaju ukućani.

Kao stanari jezgre su, kažu, na buku navikli, cijeli život im je pod prozorima žamor. Međutim, ono što im smeta je - urlanje.

- Ja obožavan Split, obožavan svoj kvart i obožavan svoju ulicu. I da mi nije ovih pijanih tura, pub crawlova i diskoteka po centru grada, meni bi život bija mir božji. Ka šta mi je bija do unazad godinu ipo dana. Dotad se niko od nas nije ništa bunija. Jedino šta nan je bija malo problem je kad su nan se sve kvartovske butigice zatvorile i sad za sve tribaš ić u neki centar. Mi smo bili navikli da imamo urara, postolara, trafike... Iselilo je sve. A kad završi sezona, pa svi sve krenu preuređivat, dobijemo grad duhova. Iza osan sati te jeza proć centron jer nema žive duše - priča Blanša.

---

image

Obitelj Čolak

privatni album
---

- Za dvi male vide od 11 lipa ja moran otić u Bauhausa. A sad su nan zatvorile i boje i lakovi kraj parkića... Nemamo ništa... - žali se inače skulirani Čoki, nakon čega riječ opet preuzima njegova kćer.

- Ljudi na Bačama su ludi. Varoš trpi opet svoje. Al nama je odi najgore, jer je tu žiža. Imamo onaj bar di šankeru pokažeš sise pa dobiješ mukte piće. Pa su u Kružićevoj Sanctuary i Charlie. Od klubova imaš Central, Boiler, X i 305. Na taksi stajalištu je otvorija i striptiz klub Level. Da ne govorin da svaki dan pridvečer na Rivu stiže oni pijani brod. On ih ko zna di vozucka, ovi se već naližu i u šest već počinje prva pub crawl tura. Sestrinu kolegicu je nekidan zvala prijateljica šta je odseilia u Irsku. Govori: "Kako vi ovo promovirate Split i Hrvatsku? U novinama, na televiziji, po gradu... Split je hit! Reklame kažu: ‘Dođi dole, naroljaj se i nadrogiraj ka beštija! Radi šta te god volja, budi svoj, Ne može ti niko ništa!‘"

---

---

Pitamo zar nisu ulični znakovi imali nekog efekta. Javlja se sestra Margita:

- Ništa. Veze nemaju. Ja radin u Feniksa. More golih turista san ove godine izbacila iz butige. Kad mi dođu u dućan takvi pa in ja kažen da je kazna 300 eura, ostanu u stanju šoka. Komunalci, jasno, ne mogu sve stić. Al da naprave sa mnon đir u jedan ipo, kad iden doma s posla, naplatili bi sigurno sedan-osan kazni. Znate, ja se moran dignit svako jutro u pet. A kad ovi počnu usrid noći urlat doli... Meni bude nervoza samo takva i triba mi uru vrimena za opet zaspat. Tako da... Neispavana san za poludit.

- Zato šta ih niko ne globi. A da jesu, znaš kako bi se to pročulo usmenon predajon - ubacuje se majka.

A Blanša...

- Zaspen dvi ure, dok me ne digne dernjava. A inače spavan ka mrtvac. Onda možete mislit koje je to bunilo. Posli nekoliko dana toga, znan bit toliko umorna da se samo onesvistin. Probala san i ignorirat tu buku, radi svoga zdravlja i duševnog mira. Onda zatvorin prozore i upalin televiziju. Ali me onaj delirij šta se događa vanka toliko uznerva da se moran dignit i krenit urlikat na njih. Mislin da san dobila i PTSP. Evo, čujen da će nan Grad svima platit bolju izolaciju. Znači, obvezat će me da ja navečer moran sebe zakreštat u ćibu i da ne mogu stat na ponistru i uzet friške arje, jer iman nove, nabrijane prozore.

- Ja se sićan, nije bilo davno, kad smo spavali s otvorenin prozorima! A evo, sinoć san prvi put spavala s otvorenin prozorima na kipu - opet uskače majka.

Pitamo Margitinog sina Donija jel njega probude pijani turisti.

- Ne probude, ali mi smetaju jer ne čujen crtiće.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Da nije zadnjih mjesec i pol dana na ulici bilo zaštitara iz Pit Bulla, "ja bi se ubila", kaže Blanša.

- Kako je ova naša ulica ajme, oni bi u uru vrimena tu prošli tri-četri puta. Najviše su tu oko jedan-dva, ovisi kako rade pub crawlovi. To in je udarna ura. Ovi naši ih onda, kad ovi krenu iz tih barova, tiraju da se ne zadržavaju na ulicama. Dvojica bi čak stala meni pod ponistron i stišavaju ih sa "š-š, be quiet, people live here". Nekidan, dok san se vraćala iz kina, san ih srela na ulici, kraj glazbene škole. Tu smo se konačno upoznali, da nije bilo priko ponistre. Pitala san ih kakva in je bila večer pa su mi rekli da je u Marmontovu bila tolika barufa da su morali zvat interventnu.  

Napominje nam i kako je Tajland, koji već dugo ima problema s razularenim turistima, počeo rješavati ovaj problem. 

- Jašaju in tamo po Budama, pišaju po majmunima i ne znan ni ja šta. I to sve ovi nadobudni redikuli, ka i u nas. E al tamo lipo dođe policijac i skupi te, do triježnjenja si u ćuzici, a kad izađeš vanka platiš globu i deportacija automatski nazad odakle si doša. Ne zanima ga jesi platija apartman sedan dana unaprid. Popiša si se na moga Budu, 500 eura je kazna i šibaj prvin leton! 

- Tužno je šta je svit dozvolija. Jadna ti je planeta Zemlja kome je ostavljamo. Ovoj razuzdanoj mladosti. Jadna. Sve smo živo uništili... Sve - jada se majka.  

A nas zanima što najčešće ti razuzdani mladi pjevaju.

- Ooo, ima ih par. Ona: "Heeey, hey baby! U! A! I wanna knooow, if you‘ll be my girl." Pa onda ono di urliču "pooo, po, po, po, po, pooo, pooo" (op.a. Seven nation army). A neku večer smo imali i cilu izvedbu marseljeze. 

---

---

Na pitanje izlaze li ljeti vani u đir po gradu, Čolaci odlučno kažu da im - ne pada na pamet.

- Zašto? Zato šta ne mogu trpit onu balavurdiju! Nego, znate šta meni fali? Prokurative. To je jedino misto di liti, kad je bilo vruće, je uvik bila promaja i pušikalo. Nikad neću zaboravit kako smo sidili za stolon, u lipin slamnatin foteljama, pili piće i slušali Ibricu Jusića. Toga više nema. Sad su svi štekati tamo samo za žderat i lokat. A meni se ne jede. To je tragedija. Da ne govorin da, di god je bila mala pjaceta, tu se sviralo i pivalo. Di se sad domaći okupljaju? Pa, nigdi - vrti glavom majka. 

- Jedan naš susid je reka da živi u Splitu, gradu koji živi za sunce i more, a jedva čeka zimu. Do toga je došlo - vrti glavom kćer. 

A kako je došlo do toga da je Blanša počela snimati reportaže? Pa, u početku je to radila kako bi prijateljima pokazala kako izgleda njeno noćno dežurstvo nad vlastitim nespavanjem. U to vrijeme nije imala društvene mreže na kojima bi objavljivala. No, onda je igrom slučaja došla u kontakt s administratoricom stranice Get Getani, koja joj je rekla da joj pošalje nešto tih materijala. Međutim, kako je toga bilo previše, Blanšu su zamolili da napravi vlastiti profil, kako bi sama podizala videa. I, ostalo je povijest. 

Kaže da joj se, otkad je počela objavljivati videa preko Facebook stranice GetDirekt, javljaju ljudi iz Doboja, Karlovca i Iloka, samo kako bi joj poručili da je stara nadrkana baba koja nema pametnijeg posla. Što ona, u stvari, i potvrđuje. Nema pametnijeg posla - dok provodi noći i noći budna.

- Govore nam: "Ali oni vama samo tu prođu." Da, prođu. Ali tu prođe svaku noć deset grupa u uru vrimena. Meni je konstantno žamor. Od ponoć do četri ipo je tarapana. Ja ne znan dokad rade ovi liquor shopovi, al oni cili dan izlijeću iz svih uličica sa bocama i limenkama pića. Evo, mi ovim putem nudimo da stožer interventne policije bude u našen dvoru. I onda, kad krene od gore ekipa, samo bi otvorila vrata i rekla: "Izvol‘te!" To da mi je doživit, mogla bi umrit mirne duše - otkriva kamermanka.

- Ili in podilit dresove Zvezde i Partizana... Pa neka se snalaze - dobacuje Čoki.

- Vidili ste ono kako je čovik puka onoga u Marmontovu i slomija mu nos. Dotle nas je dovelo. Još malo pa ćemo se počet tuć - prognozira majka. 

---

---

Isti ti internetski savjetodavci sugeriraju kako bi obitelj Čolak trebala prodati stan. Iako su, zaista, imali ponuda, u stilu "ako ćete ikad prodavat, javite se, dogovorit ćemo", ne bi prodali - nikada.

- Ljubav prema našem domu nema cijenu. Osin toga, nismo megalomani. Šta bi ja da prodan i dobijen neke velike pare... Mogu samo poludit! - kaže majka.

- Na ovoj širini di je nama izlaz iz kuće nas je bilo 25 muških iz moje generacije. Dosta njih je prodalo stan za lipe novce i otišlo. Sada san samo ja osta u toj ulici - govori otac.

- Ne želimo ić odavde. Ne želimo kuću s bazenon, ne želimo par stanova na Pujankama, želimo bit ovdje. Šta se mene osobno tiče, za mene je jedina iduća adresa Lovrinac - govori Blanša.

- Tamo bar imate parking - ukazujemo.

- Je, i mir i tišinu. Doduše, možda u međuvremenu izmisle neku zombi pijanu turu - smije se ona. 

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Splitska izvještavačica nam priča kako je njeno odrastanje u Getu bilo ono, kako se često kaže, među "đankijima i kurvama", kada je centar bio "na najgorem nivou". Pa onda, jesu li Getani onda prosperirali od turizma?

- Ne. Nisu nikako. Većina je prodala nekretninu i otišla ća, a ova šaka jada šta je ostala, mi domoroci, trpimo teror. Nama je život bija bolji među kurvama i narkomanima. Da su to bile lipe stvari za gledat, nisu. Al mi ko zajednica smo u to vrime imali veću kvalitetu života. Kažu i da je sad Get lipši. Može on bit lip koliko oćeš, al kad usrid sezone ulice postanu šporke i crne, a šlape se lipe za pod dok hodaš... Strašno. Onda na jesen čekamo kišu da malo opere grad. Nama ode od ponoć do ujutro tri puta prođe onaj kamiončić sa četkama. Al kad sutra krene horda turista, to se opet sve razgaca, razmaže...

Ipak, i Čolaci su dio te turističke mašine. Naime, u sklopu iste kuće, imaju jedan apartmančić kojeg iznajmljuju već devet godina. Pitamo Blanšu jel im se njihovi gosti bune na buku. 

- Ja njih lipo pripremin. Odma in rečen da od ponoć do dva zna bit ajme. Ako čuju buku da se ne pripadnu, jer neće bit da je isprid treći svjetski rat, nego se ekipa samo malo zabavlja. Da ja to ne radin i da nemamo ova izo stakla, nama bi recenzije bile katastrofa. Susidu koji ima sobe poviše nas je jedan gost napisa da od četri-pet noći dvi nije moga spavat jer je bila ogromna šajba na ulici. 

- Da ne steknete krivi dojam... Nije da mi ne želimo turiste. Želimo, al ne ovo. Oćemo normalni svit, oni šta zna cijenit ovi grad. One koji će bit po plaži, pa malo prođirat po gradu, štagod poist pa se doć u apartman leć i odmorit se. Al od ove bagre šta sad tulumari je to nemoguće - kaže majka.

---

---

Ali, jesmo li se malo zarobili u tom turizmu? Kakva je perspektiva naše djece, osim da budu konobari, kuhari i sobari?

- Nikakva! Al tu je kriva hrvatska država. Danas je sramota dite dat u neki zanat. Nije svak za u gimnazije i fakultete - smatra majka.

- Problem je da ta dica nemaju di drugo radit. Ovi naš mali prčičoka umire za autima, sutra će bit vrhunski automehaničar. Di će on radit? Al u turizmu se vrti lipa lova i to nan je glavni državni prihod. Sve to može prdnit priko noći. I di smo onda? Di su tvornice, stoka, verdura? Ništa! Mi smo sad poklali tamo 500.000 svinja. Moran uvozit prase, a iman svoje lipo domaće prase. Blagajnice gledamo ka niža bića. A meni, kad dođen u butigu, ne triba ministar zdravstva Vili Beroš da nariže 20 deka mortadele, nego žena koja zna na mašinu izrizat lipo tanko. Muški, ako misle ostat u Hrvatskoj, masovno navigaju, jer tu još uvik moš zaradit neku lovicu. Svi smo neke hostese, neki iznajmljivači, neki taksisti... - zapalila se Blanša. 

- Mi smo nekidan odi za stolon baš pričali ko bi šta radija. Pitaju mene šta bi ja, a ja kažen da bi otvorila tvornicu guz papira. Jel tužno, da ne može bit tužnije, da Hrvatska nema tvornicu papira? Da nemamo tvornicu postola? Da nemamo konfekcije? Evo, muž i ja smo, ka još sedan-osan iljada ljudi u gradu, radili u Jugoplastici, na galanteriji. Tu je bila konfekcija, obuća, čamci, litnji program, igračke... Nema šta nismo imali. Jel žalosno da je država Hrvatska dozvolila da se to ugasi i da se napravi to šta se napravilo?! Sve smo prodali. Sje*ali su škver, sje*ali su Jugoplastiku, a to je ono šta je hranilo Dalmaciju. - ističe majka.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Nismo se mogli ne dotaknuti i aktualne gradske vlasti, za koju Blanša kaže:

- Ja ne naginjen ni livo ni desno i na sve to skupa mi se povraća. Al ovo sve šta su oni dosad napravili... Kapa do poda. Šta su suzili i makli štekate, očistili Hrvojevu... Ivošević ima muda za napravit neke rezove i ne fermaje nikoga dva posto. Radi po svome i to je to. Ono šta je nama problem su konzervatori. Oni su, iza leđa Grada, dopustili cili ovaj nered. Gospodin Bužančić, kojeg po društvenin mrežama svi zovu "Mister 10 posto", ako je on koji bi triba živit za starinu ovo sve dopustija... Šta bi tek bilo da nije konzervator?! Nas je možda još oko 500 ostalo u Getu. Neka ti ta brojka padne ispod 100, UNESCO ide pa-pa. Jer, pod zaštiton smo pošto je ta palača još naseljena. A, kako je krenulo, neće još dugo. Ja samo oću nekoga ko će sačuvat ovaj grad od redikula. Ne nekoga ko će iselit nas iz ove lipe stare palače i učinit za turiste Disneyland, sa panoramskin kolon koje se vrti na Peristilu, na kojen turisti žderu, piju i sve ono šta ide iza toga.

---

image

Pročelnik konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bužančić
 

Ante Čizmić/Cropix
---

Ponudili smo Blanši verziju stvarnosti u kojoj je ona gradonačelnica i dozvolili joj da nam objasni kako bi riješila probleme koje nosi ovakav splitski turizam.

- Osposobila bi grad da opet živi. Da imamo dućančiće i da naši ljudi imaju zašto tu doć. Skresala bi ove ugostitelje jer ovo je dar-mar. Svaka šupa je restoran, nemaju ni konduta, a svaka pjaca je zatvorena štekatima i suncobranima. Ne vidiš sunca ni miseca. Sve ovo šta govorin sad radi Rim. Onda bi ukinila pub crawl. Ili, ako već ne bi imala zakonske osnove to napravit, takvo nešto mi sigurno ne bi bilo u centru. Mi smo imali Puls i Song pa se nismo ovako ponašali po gradu. Ovdje je problem natakanje mlađarije alkoholon za nikakve novce, koji dođu jeftinin leton odi, umisto da ostanu u Britaniji, jer će ih tamo colovat. 

Ipak, može li se tako u rikverc?

- Sve se može kad se oće. Samo triba neko šta ima muda. Da se Ivoševiću daju veće ovlasti, priko ovog novog zakona o turizmu, ja mislin da bi onaj momak napravija čuda za Split.  

Za kraj, podsjetili smo Blanšu da je u jednom drugom intervjuu izjavila da joj dišpet ne da da stane u borbi za Split kakav je bio i kakav zaslužuje biti jedan civilizirani turistički grad. Pa nas zanima - je li se umorila?

- Umorin se i bude mi kapa svega. Ako ostane kako je, skupit će se nas šaka jada i sljedeće sezone ode kreću barikade. To van obećavan.

To bi bilo sve za danas, za Split koji živi, od reporterke Blanše Čolak, žene s prozora. Do iduće sezone, ne pratite nas.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prva kamera geta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => prva kamera geta 2 0 18314 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-23 08:59:35 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-29 09:07:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-29 09:07:23 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splićanka koja dokumentira ludilo pijanih turista kaže: 'Ako ostane kako je, sljedeće sezone po Getu kreću barikade' [metakey] => turisti, Get, kamera, žena s prozora, blanša čolak, ivošević, bužančić, get direkt [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25728092.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/11949570.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25861597.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25935094.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25941606.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25728088.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25728094.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25728096.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Privatni album","privatni album","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Pro\u010delnik konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bu\u017ean\u010di\u0107
\n\u00a0<\/p>","

Ovako to cijelo ljeto...<\/p>","","

Obitelj \u010colak<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1536","hd_25728092_1920.jpg":"1920x1080","k_25728092_1280.jpg":"1280x1280","k_25728092_1024.jpg":"1024x1024","k_25728092_640.jpg":"640x640","k_25728092_480.jpg":"480x480","k_25728092_340.jpg":"340x340","k_25728092_220.jpg":"220x220","o_25728092_1280.jpg":"1280x1024","o_25728092_1024.jpg":"1024x819","o_25728092_640.jpg":"640x512","o_25728092_480.jpg":"480x384","o_25728092_340.jpg":"340x272","o_25728092_220.jpg":"220x176","h_25728092_1280.jpg":"1280x854","h_25728092_1024.jpg":"1024x683","h_25728092_640.jpg":"640x427","h_25728092_480.jpg":"480x320","h_25728092_340.jpg":"340x227","h_25728092_220.jpg":"220x147","pp_25728092_1280.jpg":"1280x1628","pp_25728092_1024.jpg":"1024x1303","pp_25728092_640.jpg":"640x814","pp_25728092_480.jpg":"480x611","pp_25728092_340.jpg":"340x432","pp_25728092_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1300","hd_11949570_1920.jpg":"1920x1080","k_11949570_1280.jpg":"1280x1280","k_11949570_1024.jpg":"1024x1024","k_11949570_640.jpg":"640x640","k_11949570_480.jpg":"480x480","k_11949570_340.jpg":"340x340","k_11949570_220.jpg":"220x220","o_11949570_1280.jpg":"1280x866","o_11949570_1024.jpg":"1024x693","o_11949570_640.jpg":"640x433","o_11949570_480.jpg":"480x325","o_11949570_340.jpg":"340x230","o_11949570_220.jpg":"220x148","h_11949570_1280.jpg":"1280x854","h_11949570_1024.jpg":"1024x683","h_11949570_640.jpg":"640x427","h_11949570_480.jpg":"480x320","h_11949570_340.jpg":"340x227","h_11949570_220.jpg":"220x147","pp_11949570_1280.jpg":"1280x1628","pp_11949570_1024.jpg":"1024x1303","pp_11949570_640.jpg":"640x814","pp_11949570_480.jpg":"480x611","pp_11949570_340.jpg":"340x432","pp_11949570_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1297","hd_25861597_1920.jpg":"1920x1080","k_25861597_1280.jpg":"1280x1280","k_25861597_1024.jpg":"1024x1024","k_25861597_640.jpg":"640x640","k_25861597_480.jpg":"480x480","k_25861597_340.jpg":"340x340","k_25861597_220.jpg":"220x220","o_25861597_1280.jpg":"1280x864","o_25861597_1024.jpg":"1024x691","o_25861597_640.jpg":"640x432","o_25861597_480.jpg":"480x324","o_25861597_340.jpg":"340x229","o_25861597_220.jpg":"220x148","h_25861597_1280.jpg":"1280x854","h_25861597_1024.jpg":"1024x683","h_25861597_640.jpg":"640x427","h_25861597_480.jpg":"480x320","h_25861597_340.jpg":"340x227","h_25861597_220.jpg":"220x147","pp_25861597_1280.jpg":"1280x1628","pp_25861597_1024.jpg":"1024x1303","pp_25861597_640.jpg":"640x814","pp_25861597_480.jpg":"480x611","pp_25861597_340.jpg":"340x432","pp_25861597_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1446","hd_25935094_1920.jpg":"1920x1080","k_25935094_1280.jpg":"1280x1280","k_25935094_1024.jpg":"1024x1024","k_25935094_640.jpg":"640x640","k_25935094_480.jpg":"480x480","k_25935094_340.jpg":"340x340","k_25935094_220.jpg":"220x220","o_25935094_1280.jpg":"1280x964","o_25935094_1024.jpg":"1024x771","o_25935094_640.jpg":"640x482","o_25935094_480.jpg":"480x361","o_25935094_340.jpg":"340x256","o_25935094_220.jpg":"220x165","h_25935094_1280.jpg":"1280x854","h_25935094_1024.jpg":"1024x683","h_25935094_640.jpg":"640x427","h_25935094_480.jpg":"480x320","h_25935094_340.jpg":"340x227","h_25935094_220.jpg":"220x147","pp_25935094_1280.jpg":"1280x1628","pp_25935094_1024.jpg":"1024x1303","pp_25935094_640.jpg":"640x814","pp_25935094_480.jpg":"480x611","pp_25935094_340.jpg":"340x432","pp_25935094_220.jpg":"220x280"},{"size0":"756x575","hd_25941606_1920.jpg":"1920x1080","k_25941606_1280.jpg":"1280x1280","k_25941606_1024.jpg":"1024x1024","k_25941606_640.jpg":"640x640","k_25941606_480.jpg":"480x480","k_25941606_340.jpg":"340x340","k_25941606_220.jpg":"220x220","o_25941606_1280.jpg":"1280x973","o_25941606_1024.jpg":"1024x778","o_25941606_640.jpg":"640x486","o_25941606_480.jpg":"480x365","o_25941606_340.jpg":"340x258","o_25941606_220.jpg":"220x167","h_25941606_1280.jpg":"1280x854","h_25941606_1024.jpg":"1024x683","h_25941606_640.jpg":"640x427","h_25941606_480.jpg":"480x320","h_25941606_340.jpg":"340x227","h_25941606_220.jpg":"220x147","pp_25941606_1280.jpg":"1280x1628","pp_25941606_1024.jpg":"1024x1303","pp_25941606_640.jpg":"640x814","pp_25941606_480.jpg":"480x611","pp_25941606_340.jpg":"340x432","pp_25941606_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1236","hd_25728088_1920.jpg":"1920x1080","k_25728088_1280.jpg":"1280x1280","k_25728088_1024.jpg":"1024x1024","k_25728088_640.jpg":"640x640","k_25728088_480.jpg":"480x480","k_25728088_340.jpg":"340x340","k_25728088_220.jpg":"220x220","o_25728088_1280.jpg":"1280x824","o_25728088_1024.jpg":"1024x659","o_25728088_640.jpg":"640x412","o_25728088_480.jpg":"480x309","o_25728088_340.jpg":"340x218","o_25728088_220.jpg":"220x141","h_25728088_1280.jpg":"1280x854","h_25728088_1024.jpg":"1024x683","h_25728088_640.jpg":"640x427","h_25728088_480.jpg":"480x320","h_25728088_340.jpg":"340x227","h_25728088_220.jpg":"220x147","pp_25728088_1280.jpg":"1280x1628","pp_25728088_1024.jpg":"1024x1303","pp_25728088_640.jpg":"640x814","pp_25728088_480.jpg":"480x611","pp_25728088_340.jpg":"340x432","pp_25728088_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1152","hd_25728094_1920.jpg":"1920x1080","k_25728094_1280.jpg":"1280x1280","k_25728094_1024.jpg":"1024x1024","k_25728094_640.jpg":"640x640","k_25728094_480.jpg":"480x480","k_25728094_340.jpg":"340x340","k_25728094_220.jpg":"220x220","o_25728094_1280.jpg":"1280x768","o_25728094_1024.jpg":"1024x614","o_25728094_640.jpg":"640x384","o_25728094_480.jpg":"480x288","o_25728094_340.jpg":"340x204","o_25728094_220.jpg":"220x132","h_25728094_1280.jpg":"1280x854","h_25728094_1024.jpg":"1024x683","h_25728094_640.jpg":"640x427","h_25728094_480.jpg":"480x320","h_25728094_340.jpg":"340x227","h_25728094_220.jpg":"220x147","pp_25728094_1280.jpg":"1280x1628","pp_25728094_1024.jpg":"1024x1303","pp_25728094_640.jpg":"640x814","pp_25728094_480.jpg":"480x611","pp_25728094_340.jpg":"340x432","pp_25728094_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1160","hd_25728096_1920.jpg":"1920x1080","k_25728096_1280.jpg":"1280x1280","k_25728096_1024.jpg":"1024x1024","k_25728096_640.jpg":"640x640","k_25728096_480.jpg":"480x480","k_25728096_340.jpg":"340x340","k_25728096_220.jpg":"220x220","o_25728096_1280.jpg":"1280x773","o_25728096_1024.jpg":"1024x618","o_25728096_640.jpg":"640x386","o_25728096_480.jpg":"480x290","o_25728096_340.jpg":"340x205","o_25728096_220.jpg":"220x132","h_25728096_1280.jpg":"1280x854","h_25728096_1024.jpg":"1024x683","h_25728096_640.jpg":"640x427","h_25728096_480.jpg":"480x320","h_25728096_340.jpg":"340x227","h_25728096_220.jpg":"220x147","pp_25728096_1280.jpg":"1280x1628","pp_25728096_1024.jpg":"1024x1303","pp_25728096_640.jpg":"640x814","pp_25728096_480.jpg":"480x611","pp_25728096_340.jpg":"340x432","pp_25728096_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7666908 Threads: 2 Questions: 1623209207 Slow queries: 4821782 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111078517 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/splicanka-koja-dokumentira-ludilo-pijanih-turista-kaze-ako-ostane-kako-je-sljedece-sezone-po-getu-krecu-barikade-1334463 [printLink] => /split/splicanka-koja-dokumentira-ludilo-pijanih-turista-kaze-ako-ostane-kako-je-sljedece-sezone-po-getu-krecu-barikade-1334463?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 313620 [name] => turisti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turisti [link] => /tag/turisti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 223736 [name] => get [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => get [link] => /tag/get ) [2] => stdClass Object ( [id] => 409592 [name] => kamera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kamera [link] => /tag/kamera ) [3] => stdClass Object ( [id] => 734993 [name] => žena s prozora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-29 10:07:41 [main_article_id] => 0 [alias] => zena-s-prozora [link] => /tag/zena-s-prozora ) [4] => stdClass Object ( [id] => 730331 [name] => blanša čolak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-18 22:45:57 [main_article_id] => 0 [alias] => blansa-colak [link] => /tag/blansa-colak ) [5] => stdClass Object ( [id] => 638137 [name] => ivošević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-08 11:19:16 [main_article_id] => 0 [alias] => ivosevic [link] => /tag/ivosevic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 685037 [name] => bužančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-19 23:15:36 [main_article_id] => 0 [alias] => buzancic [link] => /tag/buzancic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 710478 [name] => get direkt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-25 17:09:58 [main_article_id] => 0 [alias] => get-direkt [link] => /tag/get-direkt ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prva kamera geta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićanka koja dokumentira ludilo pijanih turista kaže: ‘Ako ostane kako je, sljedeće sezone po Getu kreću barikade‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25728092.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25728092.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/11949570.jpg [title] =>

Pročelnik konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bužančić
 

Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25861597.jpg [title] =>

Ovako to cijelo ljeto...

Paun Paunović/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25935094.jpg [title] => Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25941606.jpg [title] =>

Obitelj Čolak

privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25728088.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25728094.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25728096.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Blanša Čolak je novinarski fenomen. Ova Splićanka je, naime, uspjela to da su njene videoreportaže prenijeli gotovo svi regionalni mediji, bez da se ona uopće ikada - maknula s prozora. 

Jasno, s prozora se, tu i tamo, pomakne dok ne izvještava o zbivanjima u turističkom tematskom parku Split; dakle - po danu. Barem u periodu od travnja do studenog, kad grad Split postane destinacija. Ostalih pet mjeseci Blanšina reporterska karijera hibernira, čekajući neke gore dane. 

Poznata i kao "prva kamera Geta" ili "žena s prozora", ova stanovnica gradske jezgre je u ljeto godine gospodnje 2023. dokumentirala brojne simptome koje donosi fetišiziranje obaranja turističih rekorda. Tako je bilježila naše drage goste dok uriniraju po vjerskim objektima ili ih koriste kao poligon za slobodno penjanje, demoliraju imovinu restorana, formiraju panseksualne redaljke zapadnoeuropskog tipa, proizvode animalne zvukove, oprašuju smećem obližnje ulice, rasistički vrijeđaju kavkaski fenotip ili, jednostavno, pršte od nepoštovanja prema lokalnom stanovništu, pa tako i samoj Blanši.

Ima tu, naravno, i puno stvari koje čak ni dokumentaristica Blanšinog kalibra nije uspjela arhivirati. Tako je nedavno zatekla dvojicu koji su se boksali sa oleandrom i čak ga uspjeli nokautirati. Bio je tu i mladi, slatki zaljubljeni par, koji je šetao ulicom, držeći se za rukice. Blanša ih je, kaže, s guštom gledala, sve dok ta djevojka nije uzela stolicu od Bokerije i "itnila je tutta forza na ulicu". Jedino što još, kaže, čeka doživjeti je da joj se neki pijani turist popne na balkon i uđe u sobu. A, s obziron da se onaj jedan popeo na obližnji zid slične visine, moglo bi se i ovo uskoro obistiniti.

---

---

Mjesto radnje na kojem se odvija ovaj ljuti boj između sila mraka i sila nesanice je, očito, ono na koje se obitelj heroine našeg doba nastanila još prije gotovo sedam deseljeća, palača Dragišić. Riječ je o baroknoj građevini iz 17. stoljeća, u čijem dvorištu još uvijek obitavaju antički reljefi koje je tu montirao inicijalni vlasnik ove procjenjive nekretnine Juraj Dragišić, koji je bio strastveni kolekcionar rimske baštine.  

---

image
Privatni album
---

No, ono što je zanimljivo, reporterka Blanša nikad ne bi ni postojala, da joj mama nije - sponzoruša.

- Ja se došla odi u Cosmijevu upoznat s Čokijevon (op.a. Blanšin otac) pokojnon majkon, a kad san vidila šta je to, odlučila san ostat! Zato me zovu me da san sponzoruša... A ja iz lipe kuće u Kučinama, iz koje vidiš cili Split na pjat - govori nam mama Dalka, s vrata nas uvodeći u veselu atmosferu jedne od rijetkih preostalih getanskih obitelji. 

Odmah po prelasku praga nas evakuiraju u sjeverni predio objekta. To je onaj sigurniji, koji uslijed sezonskog prekomjernog granatiranja turizmom služi kao bunker. Ali, iako je u području koje naseljavaju Čolaci opsadno stanje, redukcija kave još uvijek nema. Štoviše, dobivamo punu šalicu, nakon čega smo spremni za njihovu čuti priču o tragičnoj sudbini lokalne populacije.  

- Lani od sedmog miseca je ovo sve krenilo. Istina, i par godina prije toga bi priko Pisture prolazile rijeke ljudi, njih 200-300. Ka tempirani, uvik u jedanaest uri. Halabuka nama ispod dnevnog boravka i prođu. Dok se očito nije prominilo ko s kin posluje... Točnije, ima bit da su se vlasnici Charlie‘s bara i Sanctuaryja skompali s ovima iz kluba 305 i onda se ta cila gungula primistila nama pod ponistre spavaćih soba. Al kad su vidili da se taj rusvaj objavljuje po društvenin mrežama i da su se mediji zakačili na to, više tog lole od vodiča tih pub crawl tura, koji njima doslovno zviždne ko vučjak kad postroji ovce, na ton potezu nema. U stvari, samo su prominili rutu i sad marširaju od Bosanske do Marmontove, svaku večer - započinje Blanša.

---

---

Čolaci kažu da su se zbog tih horor prizora kojima su svjedočili dobro nazvali policije, ali i hitne pomoći. 

- U ton jurišu bude svakakvih bojnih otrova. Nama su sobe na prvon katu. Liti navečer, kad udre ona vrućina, cila ulica bazdi na alkohol. Još kad nas počaste pišalinom i povraćotinom... Pa se dignu svi ti miomirisi... Nije baš lipo - s mučninom se prisjećaju ukućani.

Kao stanari jezgre su, kažu, na buku navikli, cijeli život im je pod prozorima žamor. Međutim, ono što im smeta je - urlanje.

- Ja obožavan Split, obožavan svoj kvart i obožavan svoju ulicu. I da mi nije ovih pijanih tura, pub crawlova i diskoteka po centru grada, meni bi život bija mir božji. Ka šta mi je bija do unazad godinu ipo dana. Dotad se niko od nas nije ništa bunija. Jedino šta nan je bija malo problem je kad su nan se sve kvartovske butigice zatvorile i sad za sve tribaš ić u neki centar. Mi smo bili navikli da imamo urara, postolara, trafike... Iselilo je sve. A kad završi sezona, pa svi sve krenu preuređivat, dobijemo grad duhova. Iza osan sati te jeza proć centron jer nema žive duše - priča Blanša.

---

image

Obitelj Čolak

privatni album
---

- Za dvi male vide od 11 lipa ja moran otić u Bauhausa. A sad su nan zatvorile i boje i lakovi kraj parkića... Nemamo ništa... - žali se inače skulirani Čoki, nakon čega riječ opet preuzima njegova kćer.

- Ljudi na Bačama su ludi. Varoš trpi opet svoje. Al nama je odi najgore, jer je tu žiža. Imamo onaj bar di šankeru pokažeš sise pa dobiješ mukte piće. Pa su u Kružićevoj Sanctuary i Charlie. Od klubova imaš Central, Boiler, X i 305. Na taksi stajalištu je otvorija i striptiz klub Level. Da ne govorin da svaki dan pridvečer na Rivu stiže oni pijani brod. On ih ko zna di vozucka, ovi se već naližu i u šest već počinje prva pub crawl tura. Sestrinu kolegicu je nekidan zvala prijateljica šta je odseilia u Irsku. Govori: "Kako vi ovo promovirate Split i Hrvatsku? U novinama, na televiziji, po gradu... Split je hit! Reklame kažu: ‘Dođi dole, naroljaj se i nadrogiraj ka beštija! Radi šta te god volja, budi svoj, Ne može ti niko ništa!‘"

---

---

Pitamo zar nisu ulični znakovi imali nekog efekta. Javlja se sestra Margita:

- Ništa. Veze nemaju. Ja radin u Feniksa. More golih turista san ove godine izbacila iz butige. Kad mi dođu u dućan takvi pa in ja kažen da je kazna 300 eura, ostanu u stanju šoka. Komunalci, jasno, ne mogu sve stić. Al da naprave sa mnon đir u jedan ipo, kad iden doma s posla, naplatili bi sigurno sedan-osan kazni. Znate, ja se moran dignit svako jutro u pet. A kad ovi počnu usrid noći urlat doli... Meni bude nervoza samo takva i triba mi uru vrimena za opet zaspat. Tako da... Neispavana san za poludit.

- Zato šta ih niko ne globi. A da jesu, znaš kako bi se to pročulo usmenon predajon - ubacuje se majka.

A Blanša...

- Zaspen dvi ure, dok me ne digne dernjava. A inače spavan ka mrtvac. Onda možete mislit koje je to bunilo. Posli nekoliko dana toga, znan bit toliko umorna da se samo onesvistin. Probala san i ignorirat tu buku, radi svoga zdravlja i duševnog mira. Onda zatvorin prozore i upalin televiziju. Ali me onaj delirij šta se događa vanka toliko uznerva da se moran dignit i krenit urlikat na njih. Mislin da san dobila i PTSP. Evo, čujen da će nan Grad svima platit bolju izolaciju. Znači, obvezat će me da ja navečer moran sebe zakreštat u ćibu i da ne mogu stat na ponistru i uzet friške arje, jer iman nove, nabrijane prozore.

- Ja se sićan, nije bilo davno, kad smo spavali s otvorenin prozorima! A evo, sinoć san prvi put spavala s otvorenin prozorima na kipu - opet uskače majka.

Pitamo Margitinog sina Donija jel njega probude pijani turisti.

- Ne probude, ali mi smetaju jer ne čujen crtiće.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Da nije zadnjih mjesec i pol dana na ulici bilo zaštitara iz Pit Bulla, "ja bi se ubila", kaže Blanša.

- Kako je ova naša ulica ajme, oni bi u uru vrimena tu prošli tri-četri puta. Najviše su tu oko jedan-dva, ovisi kako rade pub crawlovi. To in je udarna ura. Ovi naši ih onda, kad ovi krenu iz tih barova, tiraju da se ne zadržavaju na ulicama. Dvojica bi čak stala meni pod ponistron i stišavaju ih sa "š-š, be quiet, people live here". Nekidan, dok san se vraćala iz kina, san ih srela na ulici, kraj glazbene škole. Tu smo se konačno upoznali, da nije bilo priko ponistre. Pitala san ih kakva in je bila večer pa su mi rekli da je u Marmontovu bila tolika barufa da su morali zvat interventnu.  

Napominje nam i kako je Tajland, koji već dugo ima problema s razularenim turistima, počeo rješavati ovaj problem. 

- Jašaju in tamo po Budama, pišaju po majmunima i ne znan ni ja šta. I to sve ovi nadobudni redikuli, ka i u nas. E al tamo lipo dođe policijac i skupi te, do triježnjenja si u ćuzici, a kad izađeš vanka platiš globu i deportacija automatski nazad odakle si doša. Ne zanima ga jesi platija apartman sedan dana unaprid. Popiša si se na moga Budu, 500 eura je kazna i šibaj prvin leton! 

- Tužno je šta je svit dozvolija. Jadna ti je planeta Zemlja kome je ostavljamo. Ovoj razuzdanoj mladosti. Jadna. Sve smo živo uništili... Sve - jada se majka.  

A nas zanima što najčešće ti razuzdani mladi pjevaju.

- Ooo, ima ih par. Ona: "Heeey, hey baby! U! A! I wanna knooow, if you‘ll be my girl." Pa onda ono di urliču "pooo, po, po, po, po, pooo, pooo" (op.a. Seven nation army). A neku večer smo imali i cilu izvedbu marseljeze. 

---

---

Na pitanje izlaze li ljeti vani u đir po gradu, Čolaci odlučno kažu da im - ne pada na pamet.

- Zašto? Zato šta ne mogu trpit onu balavurdiju! Nego, znate šta meni fali? Prokurative. To je jedino misto di liti, kad je bilo vruće, je uvik bila promaja i pušikalo. Nikad neću zaboravit kako smo sidili za stolon, u lipin slamnatin foteljama, pili piće i slušali Ibricu Jusića. Toga više nema. Sad su svi štekati tamo samo za žderat i lokat. A meni se ne jede. To je tragedija. Da ne govorin da, di god je bila mala pjaceta, tu se sviralo i pivalo. Di se sad domaći okupljaju? Pa, nigdi - vrti glavom majka. 

- Jedan naš susid je reka da živi u Splitu, gradu koji živi za sunce i more, a jedva čeka zimu. Do toga je došlo - vrti glavom kćer. 

A kako je došlo do toga da je Blanša počela snimati reportaže? Pa, u početku je to radila kako bi prijateljima pokazala kako izgleda njeno noćno dežurstvo nad vlastitim nespavanjem. U to vrijeme nije imala društvene mreže na kojima bi objavljivala. No, onda je igrom slučaja došla u kontakt s administratoricom stranice Get Getani, koja joj je rekla da joj pošalje nešto tih materijala. Međutim, kako je toga bilo previše, Blanšu su zamolili da napravi vlastiti profil, kako bi sama podizala videa. I, ostalo je povijest. 

Kaže da joj se, otkad je počela objavljivati videa preko Facebook stranice GetDirekt, javljaju ljudi iz Doboja, Karlovca i Iloka, samo kako bi joj poručili da je stara nadrkana baba koja nema pametnijeg posla. Što ona, u stvari, i potvrđuje. Nema pametnijeg posla - dok provodi noći i noći budna.

- Govore nam: "Ali oni vama samo tu prođu." Da, prođu. Ali tu prođe svaku noć deset grupa u uru vrimena. Meni je konstantno žamor. Od ponoć do četri ipo je tarapana. Ja ne znan dokad rade ovi liquor shopovi, al oni cili dan izlijeću iz svih uličica sa bocama i limenkama pića. Evo, mi ovim putem nudimo da stožer interventne policije bude u našen dvoru. I onda, kad krene od gore ekipa, samo bi otvorila vrata i rekla: "Izvol‘te!" To da mi je doživit, mogla bi umrit mirne duše - otkriva kamermanka.

- Ili in podilit dresove Zvezde i Partizana... Pa neka se snalaze - dobacuje Čoki.

- Vidili ste ono kako je čovik puka onoga u Marmontovu i slomija mu nos. Dotle nas je dovelo. Još malo pa ćemo se počet tuć - prognozira majka. 

---

---

Isti ti internetski savjetodavci sugeriraju kako bi obitelj Čolak trebala prodati stan. Iako su, zaista, imali ponuda, u stilu "ako ćete ikad prodavat, javite se, dogovorit ćemo", ne bi prodali - nikada.

- Ljubav prema našem domu nema cijenu. Osin toga, nismo megalomani. Šta bi ja da prodan i dobijen neke velike pare... Mogu samo poludit! - kaže majka.

- Na ovoj širini di je nama izlaz iz kuće nas je bilo 25 muških iz moje generacije. Dosta njih je prodalo stan za lipe novce i otišlo. Sada san samo ja osta u toj ulici - govori otac.

- Ne želimo ić odavde. Ne želimo kuću s bazenon, ne želimo par stanova na Pujankama, želimo bit ovdje. Šta se mene osobno tiče, za mene je jedina iduća adresa Lovrinac - govori Blanša.

- Tamo bar imate parking - ukazujemo.

- Je, i mir i tišinu. Doduše, možda u međuvremenu izmisle neku zombi pijanu turu - smije se ona. 

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Splitska izvještavačica nam priča kako je njeno odrastanje u Getu bilo ono, kako se često kaže, među "đankijima i kurvama", kada je centar bio "na najgorem nivou". Pa onda, jesu li Getani onda prosperirali od turizma?

- Ne. Nisu nikako. Većina je prodala nekretninu i otišla ća, a ova šaka jada šta je ostala, mi domoroci, trpimo teror. Nama je život bija bolji među kurvama i narkomanima. Da su to bile lipe stvari za gledat, nisu. Al mi ko zajednica smo u to vrime imali veću kvalitetu života. Kažu i da je sad Get lipši. Može on bit lip koliko oćeš, al kad usrid sezone ulice postanu šporke i crne, a šlape se lipe za pod dok hodaš... Strašno. Onda na jesen čekamo kišu da malo opere grad. Nama ode od ponoć do ujutro tri puta prođe onaj kamiončić sa četkama. Al kad sutra krene horda turista, to se opet sve razgaca, razmaže...

Ipak, i Čolaci su dio te turističke mašine. Naime, u sklopu iste kuće, imaju jedan apartmančić kojeg iznajmljuju već devet godina. Pitamo Blanšu jel im se njihovi gosti bune na buku. 

- Ja njih lipo pripremin. Odma in rečen da od ponoć do dva zna bit ajme. Ako čuju buku da se ne pripadnu, jer neće bit da je isprid treći svjetski rat, nego se ekipa samo malo zabavlja. Da ja to ne radin i da nemamo ova izo stakla, nama bi recenzije bile katastrofa. Susidu koji ima sobe poviše nas je jedan gost napisa da od četri-pet noći dvi nije moga spavat jer je bila ogromna šajba na ulici. 

- Da ne steknete krivi dojam... Nije da mi ne želimo turiste. Želimo, al ne ovo. Oćemo normalni svit, oni šta zna cijenit ovi grad. One koji će bit po plaži, pa malo prođirat po gradu, štagod poist pa se doć u apartman leć i odmorit se. Al od ove bagre šta sad tulumari je to nemoguće - kaže majka.

---

---

Ali, jesmo li se malo zarobili u tom turizmu? Kakva je perspektiva naše djece, osim da budu konobari, kuhari i sobari?

- Nikakva! Al tu je kriva hrvatska država. Danas je sramota dite dat u neki zanat. Nije svak za u gimnazije i fakultete - smatra majka.

- Problem je da ta dica nemaju di drugo radit. Ovi naš mali prčičoka umire za autima, sutra će bit vrhunski automehaničar. Di će on radit? Al u turizmu se vrti lipa lova i to nan je glavni državni prihod. Sve to može prdnit priko noći. I di smo onda? Di su tvornice, stoka, verdura? Ništa! Mi smo sad poklali tamo 500.000 svinja. Moran uvozit prase, a iman svoje lipo domaće prase. Blagajnice gledamo ka niža bića. A meni, kad dođen u butigu, ne triba ministar zdravstva Vili Beroš da nariže 20 deka mortadele, nego žena koja zna na mašinu izrizat lipo tanko. Muški, ako misle ostat u Hrvatskoj, masovno navigaju, jer tu još uvik moš zaradit neku lovicu. Svi smo neke hostese, neki iznajmljivači, neki taksisti... - zapalila se Blanša. 

- Mi smo nekidan odi za stolon baš pričali ko bi šta radija. Pitaju mene šta bi ja, a ja kažen da bi otvorila tvornicu guz papira. Jel tužno, da ne može bit tužnije, da Hrvatska nema tvornicu papira? Da nemamo tvornicu postola? Da nemamo konfekcije? Evo, muž i ja smo, ka još sedan-osan iljada ljudi u gradu, radili u Jugoplastici, na galanteriji. Tu je bila konfekcija, obuća, čamci, litnji program, igračke... Nema šta nismo imali. Jel žalosno da je država Hrvatska dozvolila da se to ugasi i da se napravi to šta se napravilo?! Sve smo prodali. Sje*ali su škver, sje*ali su Jugoplastiku, a to je ono šta je hranilo Dalmaciju. - ističe majka.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Nismo se mogli ne dotaknuti i aktualne gradske vlasti, za koju Blanša kaže:

- Ja ne naginjen ni livo ni desno i na sve to skupa mi se povraća. Al ovo sve šta su oni dosad napravili... Kapa do poda. Šta su suzili i makli štekate, očistili Hrvojevu... Ivošević ima muda za napravit neke rezove i ne fermaje nikoga dva posto. Radi po svome i to je to. Ono šta je nama problem su konzervatori. Oni su, iza leđa Grada, dopustili cili ovaj nered. Gospodin Bužančić, kojeg po društvenin mrežama svi zovu "Mister 10 posto", ako je on koji bi triba živit za starinu ovo sve dopustija... Šta bi tek bilo da nije konzervator?! Nas je možda još oko 500 ostalo u Getu. Neka ti ta brojka padne ispod 100, UNESCO ide pa-pa. Jer, pod zaštiton smo pošto je ta palača još naseljena. A, kako je krenulo, neće još dugo. Ja samo oću nekoga ko će sačuvat ovaj grad od redikula. Ne nekoga ko će iselit nas iz ove lipe stare palače i učinit za turiste Disneyland, sa panoramskin kolon koje se vrti na Peristilu, na kojen turisti žderu, piju i sve ono šta ide iza toga.

---

image

Pročelnik konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bužančić
 

Ante Čizmić/Cropix
---

Ponudili smo Blanši verziju stvarnosti u kojoj je ona gradonačelnica i dozvolili joj da nam objasni kako bi riješila probleme koje nosi ovakav splitski turizam.

- Osposobila bi grad da opet živi. Da imamo dućančiće i da naši ljudi imaju zašto tu doć. Skresala bi ove ugostitelje jer ovo je dar-mar. Svaka šupa je restoran, nemaju ni konduta, a svaka pjaca je zatvorena štekatima i suncobranima. Ne vidiš sunca ni miseca. Sve ovo šta govorin sad radi Rim. Onda bi ukinila pub crawl. Ili, ako već ne bi imala zakonske osnove to napravit, takvo nešto mi sigurno ne bi bilo u centru. Mi smo imali Puls i Song pa se nismo ovako ponašali po gradu. Ovdje je problem natakanje mlađarije alkoholon za nikakve novce, koji dođu jeftinin leton odi, umisto da ostanu u Britaniji, jer će ih tamo colovat. 

Ipak, može li se tako u rikverc?

- Sve se može kad se oće. Samo triba neko šta ima muda. Da se Ivoševiću daju veće ovlasti, priko ovog novog zakona o turizmu, ja mislin da bi onaj momak napravija čuda za Split.  

Za kraj, podsjetili smo Blanšu da je u jednom drugom intervjuu izjavila da joj dišpet ne da da stane u borbi za Split kakav je bio i kakav zaslužuje biti jedan civilizirani turistički grad. Pa nas zanima - je li se umorila?

- Umorin se i bude mi kapa svega. Ako ostane kako je, skupit će se nas šaka jada i sljedeće sezone ode kreću barikade. To van obećavan.

To bi bilo sve za danas, za Split koji živi, od reporterke Blanše Čolak, žene s prozora. Do iduće sezone, ne pratite nas.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Paun Paunović/Cropix Privatni album privatni album Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

Pročelnik konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bužančić
 

Paun Paunović/Cropix

Ovako to cijelo ljeto...

privatni album

Obitelj Čolak

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splicanka-koja-dokumentira-ludilo-pijanih-turista-kaze-ako-ostane-kako-je-sljedece-sezone-po-getu-krecu-barikade-1334463 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=08ac4dc137e584310864d0ff0a852a160bf34e1e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87anka+koja+dokumentira+ludilo+pijanih+turista+ka%C5%BEe%3A+%E2%80%98Ako+ostane+kako+je%2C+sljede%C4%87e+sezone+po+Getu+kre%C4%87u+barikade%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplicanka-koja-dokumentira-ludilo-pijanih-turista-kaze-ako-ostane-kako-je-sljedece-sezone-po-getu-krecu-barikade-1334463 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplicanka-koja-dokumentira-ludilo-pijanih-turista-kaze-ako-ostane-kako-je-sljedece-sezone-po-getu-krecu-barikade-1334463 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prva kamera geta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitprva kamera geta

Splićanka koja dokumentira ludilo pijanih turista kaže: ‘Ako ostane kako je, sljedeće sezone po Getu kreću barikade‘

Piše Marin Prvan
29. listopada 2023. - 10:07

Blanša Čolak je novinarski fenomen. Ova Splićanka je, naime, uspjela to da su njene videoreportaže prenijeli gotovo svi regionalni mediji, bez da se ona uopće ikada - maknula s prozora. 

Jasno, s prozora se, tu i tamo, pomakne dok ne izvještava o zbivanjima u turističkom tematskom parku Split; dakle - po danu. Barem u periodu od travnja do studenog, kad grad Split postane destinacija. Ostalih pet mjeseci Blanšina reporterska karijera hibernira, čekajući neke gore dane. 

Poznata i kao "prva kamera Geta" ili "žena s prozora", ova stanovnica gradske jezgre je u ljeto godine gospodnje 2023. dokumentirala brojne simptome koje donosi fetišiziranje obaranja turističih rekorda. Tako je bilježila naše drage goste dok uriniraju po vjerskim objektima ili ih koriste kao poligon za slobo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 03:32