StoryEditorOCM
Splitbesane noći

Splićani najprije probili zbog noćnog ‘tuljenja‘, a sad im pari iz ušiju zbog odgovora Grada: ‘Gadno nam se piše...‘

Piše Lucija Vujnović
5. srpnja 2023. - 11:55

Nedavno smo pisali o stanovnicima splitskog kvarta koje izluđuje buka iz Marjanskog tunela. 

- Vezano za Vaš članak o ventilaciji u Marjanskom tunelu slobodan sam primijetiti da je gradska komunala na vaš osvrt dala više nego banalan odgovor - napisao je Ivo Grubić u e-mailu poslanom na redakcijsku adresu. 

Da podsjetimo, iz Odsjeka za promet i komunalno održavanje rekli su kako "zbog povećanog broja vozila koja u posljednje vrijeme svakodnevno prometuju tunelom i nepovoljnih vremenskih uvjeta dolazilo je do povećanog zadimljavanja u samom tunelu te smo slijedom toga bili prisiljeni povećati brzinu vrtnje samih ventilatora koji rade u kombinaciji prve i druge brzine (maksimalna brzina je četiri)". 

- Taj model rada trajao je do prije nekoliko dana kada je ponovno vraćen prijašnji režim, a sve radi smanjenja povećane buke - odgovorili su iz Grada. 

image
Duje Klarić/Cropix/

U daljnjem tekstu prenosimo argumentirani Ivin odgovor: 

- Ventilatori su, kao, uključeni (nakon desetak godina mirovanja kada, valjda, prometa nije ni bilo?!) ”zbog povećanog broja vozila”. Dobro jutro, znali smo to i bez njih, ali bez njih ne znamo zašto ista ventilacija u “drugoj brzini” (?) radi i noću, tuli iz petnih žila, a da prometa uopće nema. I za razliku od dnevnog režima (upali/ugasi) radi neprekidno cilu noć. A kad ujutro promet krene ventilatori stanu?!? Kakva li se to enigma odvija sa ventilacijskim sustavom u Marjanskom tunelu? A i ove, 40 godina stare-prastare ventilatore, što su ih nedavno samouvjereno pustili u pogon, jesu li ih barem prethodno servisirali, poboljšali im karakteristike? Jer ako su na njima, ovakvima kakvi jesu, a dobri nisu, vlasti odlučile bazirati budućnost pročišćavanja arije u dotičnom tunelu gadno nam se piše, i nama u kvartu a bome i šire.

- Ponavljam krucijalno pitanje: zašto ventilatori rade noću, kada nema prometa? - pita se iznervirani Ivo koji u nastavku piše svoj komentar.  

- Možda da ponudim moj maliciozni odgovor: rade zato da stanari okolnih kuća ne spavaju nego isključivo razmišljaju o gradskim moćnicima.

image

Tunel

Bozidar Vukicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:22