stdClass Object ( [id] => 262887 [title] => Dosje "Mils": direktor je u panici pobjegao, a radnici su na kućne adrese dobivali probodene lutke [alias] => dosje-mils-direktor-je-u-panici-pobjegao-a-radnici-su-na-kucne-adrese-dobivali-probodene-lutke [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od kada je koncem prošle godine na Županijskom sudu u Splitu počelo suđenje Milevi Mimici-Lucić, bivšoj direktorici “Mils trgovine” optuženoj za gospodarski kriminalitet težak 2,3 milijuna kuna, na površinu je isplivao niz nevjerojatnih podataka o načinu rada i odnosima unutar te splitske firme. Između ostalog, na sudu su kao svjedoci govorili i bivši i sadašnji djelatnici “Milsovih” tvrtki, kako onih koje su otišle u stečaj, tako i onih koje su njihovi pravni sljednici, te smo mogli čuti iskaze i kotlovničara i direktora.

Jedan od bizarnijih trenutaka na glavnoj raspravi svakako je bio kada su dvoje svjedoka govorili o probušenim lutkama koje su bile dio niza prijetnji od strane osobe za koju optužnica tvrdi kako je bila fantomski zaposlenik “Milsove” mljekare.

Radi se o Zoranu Bauku koji je, kako stoji u optužnom aktu, primao plaću, a nikada nije bio na radnome mjestu. Bauk je od 2010. do 2012. u mljekari radio kao navodni savjetnik, te mu je direktorica isplatila oko 875.000 kuna, unatoč tome što nije dolazio na posao. Neto mjesečna plaća mu je bila 19.000 kuna, a u svom iskazu Bauk je kazao kako je često putovao u Englesku, pa su tu bili uračunati i troškovi puta, boravka u hotelu i slično.

- Moj najveći uspjeh bio je što je “Mils” spašen i što je ostao vlasništvo hrvatskog naroda, a nije otišao u ruke engleskom fondu “Salford” - izjasnio se pred sudskim vijećem Bauk.

Bilo je i ‘čebovanja’

O takvim njegovim zaslugama nisu, međutim, govorili Vladimir Balent, direktor društva “Mils blago Dalmacije” koji je pravni sljednik društva “Mils trgovina”, i Valentina Ljubešić, vlasnica tvrtke “Geneza” u čijem vlasništvu je i društvo “Mils blago Dalmacije”. Oni su sudskom vijeću govorili o prijetnjama koje im je Bauk upućivao, a koje su uključivale dolaske, pozive, SMS poruke i slanje probušenih lutaka, spominjanje “čebovanja”, a obilježile su period kada su preuzeli tvrtku. Sve su prijavili policiji.

- Nakon stečaja “Milsa” d.d. njegovi radnici su zaposleni u tvrtki u kojoj sam sada direktor. Kada sam ja došao “Mils” je bio na koljenima i trebalo je pokušati sve da se firma podigne iz blata u kojem se nalazila - pojasnio je u sudnici direktor Balent.

O ozbiljnosti situacije u mljekari u to vrijeme govori i činjenica da je Jurica Dadić, koji je došao na mjesto direktora nakon Mileve Mimice-Lucić, ostao na funkciji samo nekoliko mjeseci i otišao na vlastiti zahtjev jer je bio strašno uplašen o čemu su kazivali i Valentina Ljubišić i Vladimir Balent.

Bauk je, međutim, samo jedna u nizu osoba koje su primale plaću u “Milsu”, a da tamo uopće nije radila. Bivša direktorica tereti se i da je svom bratu Filku Mimici od 2007. do veljače 2012. godine, koji je uhvaćen u krađi 100 kilograma sira, umjesto otkaza naložila da mu se isplaćuje plaća. Ni on nije dolazio na posao, niti je radio za “Mils”, već je u to vrijeme bio zaposlenik mljekare “Pramenka”, čiji je vlasnik bio Milevin suprug.

Na osnovi plaća i doprinosa Filku je isplaćeno oko 745.000 kuna. Filkovoj supruzi Tei Mimici, koja je radila u “Mils trgovini” na splitskom Pazaru, u tri godine na osnovi stimulacije isplaćeno je oko 528.000 kuna bez ikakve osnove, navodi optužnica.

- U tom razdoblju, dok sam radio za lećevićku mljekaru, ja sam uredno primao plaću, a kako sam cijelo vrijeme bio zaposlenik “Milsa” ja sam primao plaću i od njih - priznao je na sudu Filko Mimica.
Među svjedocima je bio i suradnik financijskog fonda “Salford”, Engleza koji su 2010. godine bili zainteresirani za kupnju “Validus fonda” koji je bio većinski vlasnik splitske mljekare. I on je kazao kako nikada nije čuo za Zorana Bauka.

Pred Sudskim vijećem govorio je i bivši kotlovničar iz “Mljekare Split” koji nikada nije vidio u tvrtki pojedine osobe koje su primale plaću.

Sve što je izašlo na svjetlo dana tijekom glavne rasprave oslikava samo dio malverzacija koje su dovele do stečaja splitske tvrtke koja je osnovana 1956. godine kao Gradska mljekara, da bi pretvorbom 1994. godine postala dioničko društvo. Osnovna djelatnost društva bila je proizvodnja i prerada mlijeka i mliječnih prerađevina, a razvijala se na području četiriju dalmatinskih županija. Upravo je pretvorba bila ključan trenutak od kojega je za splitsku mljekaru sve krenulo naopako.

Rilović, Tafra, Caktaš

Tijekom 1993. godine Zvonimir Rilović je kao suvlasnik i član Upravnog odbora “Trgovačko-turističke banke” d.d. u Splitu, zloporabama i krivotvorenjima isprava oštetio DP “Mljekara” Split te svoju banku u kojoj je drugi vlasnik bio Robert Tafra.

Uz Rilovića i Tafru, u makinacije su bili upleteni i Siniša Caktaš, direktor i vlasnik poduzeća “Nova” i većinski vlasnik tvrtke “Nova Color”, Ivo Čečuk zvani Vanja, vlasnik dionica DP “Mljekara” Split, te Feri Toth, v.d. direktora “Mljekare”. Optužni akt navodio je četiri točke po kojima su počinili niz kaznenih djela.

Kao prvo, tu su bile nelegalne uplate od oko 60.000 njemačkih maraka, u kunskoj protuvrijednosti iz “TT banke”, kojima je Čečuk postao vlasnik dodatnih 15.000 dionica “Mljekare”. Zatim su se Caktaš, Čečuk i Toth teretili za ilegalan transfer 4.644.000 kuna na račune “Nove” i “Nove Color” na štetu “Mljekare”. Sam Caktaš bio je optužen i za izradu lažnih putnih naloga u visini od 2.398.000 kuna. Posljednja točka optužbe navodila je kako su Rilović i Tafra nezakonitim kreditima od “TT banke” izvukli oko 360.000 njemačkih maraka.

Umirovljeni ginekolog Rilović svojedobno je bio voditelj klinike u Njemačkoj, a 90-ih se godina po Hrvatskoj predstavljao kao bogati povratnik i veliki domoljub koji svojim kapitalom želi pomoći domovini.

Zbog zloporabe u gospodarskom poslovanju te krivotvorenja isprava, odnosno za izvlačenje 2,6 milijuna tadašnjih njemačkih maraka iz propale “TT banke” i fiktivnu dokapitalizaciju “Mljekare Split” Caktaš je dobio dvije godine i tri mjeseca zatvora, Rilović dvije godine, a Toth pet mjeseci. Robert Tafra osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora, a Ivo Čečuk je oslobođen krivnje.

Rilović je godinama bio u bijegu pred hrvatskim pravosuđem. Uhićen je 2005. godine na Tenerifima. Caktaš do danas nije otišao na odsluženje kazne, a poznat je i pod nadimkom “prvi hrvatski tajkun”.

Nagodbeno vijeće Financijske agencije obustavilo je početkom prošle godine predstečajnu nagodbu splitskog “Milsa” te predložilo pokretanje stečajnog postupka. Prema podacima iz Fine, ukupan dug “Milsa” veći je od 110 milijuna kuna. Glavnina duga odnosi se na državu, odnosno na Ministarstvo financija, zbog višegodišnjeg neplaćanja doprinosa, PDV-a i prireza, zatim pozajmice Ministarstva poljoprivrede, kredite Hrvatske banke za obnovu i razvitak i Hrvatske poštanske banke te pozajmice Splitsko-dalmatinske županije.

Katarina Marić Banje

Gašenje sladoledne linije života

Zbog sve većih problema u “Milsu” 2006. godine je u Vladi RH postignut dogovor i prema njemu je Splitsko-dalmatinska županija trebala unijeti potraživanja od pet milijuna kuna te provesti dokapitalizaciju izdavanjem dionica i ući u vlasničku strukturu. Time bi temeljni kapital “Milsa” bio povećan sa 25 na 30 milijuna kuna, a mali bi dioničari sa Županijom imali 32 posto dionica, što je mnogo više od upravljačkog paketa.

Mali dioničari već tada su strahovali predviđajući postupno gašenje “Milsa” i prodaju atraktivnog zemljišta na kojemu se nalazi. Razmišljali su 2008. godine čak i o tužbama za naknadu štete protiv “Leda” koji je tada kao najveći dioničar ugasio liniju proizvodnje sladoleda u kojoj se vidio spas za posrnulu tvrku.
U međuvremenu je Županija postala jedan od vlasnika, ali “Mils” to nije spasilo.

* Primao plaću, a nikad se nije pojavio na radnome mjestu

* Protupravno zaradio 875.000 kuna

* Direktoričin brat uhvaćen u krađi 100 kilograma sira

* Umjesto otkaza nagrađen sa 745.000 kuna

* Supruga direktoričina brata nagrađena stimulacijom od 528.000 kuna

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tvrtka strave i užasa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-02-09 11:08:25 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-02-09 11:34:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-02-09 11:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 20126 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/02/09/Novosti/mljekara_mils3-050214.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x533" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4163356 Threads: 2 Questions: 126130559 Slow queries: 54666 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3820058 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/dosje-mils-direktor-je-u-panici-pobjegao-a-radnici-su-na-kucne-adrese-dobivali-probodene-lutke-262887 [printLink] => /split/dosje-mils-direktor-je-u-panici-pobjegao-a-radnici-su-na-kucne-adrese-dobivali-probodene-lutke-262887?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 213533 [name] => mils [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mils [link] => /tag/mils ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tvrtka strave i užasa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dosje "Mils": direktor je u panici pobjegao, a radnici su na kućne adrese dobivali probodene lutke [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-06-57-19-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/02/09/Novosti/mljekara_mils3-050214.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/02/09/Novosti/mljekara_mils3-050214.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Od kada je koncem prošle godine na Županijskom sudu u Splitu počelo suđenje Milevi Mimici-Lucić, bivšoj direktorici “Mils trgovine” optuženoj za gospodarski kriminalitet težak 2,3 milijuna kuna, na površinu je isplivao niz nevjerojatnih podataka o načinu rada i odnosima unutar te splitske firme. Između ostalog, na sudu su kao svjedoci govorili i bivši i sadašnji djelatnici “Milsovih” tvrtki, kako onih koje su otišle u stečaj, tako i onih koje su njihovi pravni sljednici, te smo mogli čuti iskaze i kotlovničara i direktora.

Jedan od bizarnijih trenutaka na glavnoj raspravi svakako je bio kada su dvoje svjedoka govorili o probušenim lutkama koje su bile dio niza prijetnji od strane osobe za koju optužnica tvrdi kako je bila fantomski zaposlenik “Milsove” mljekare.

Radi se o Zoranu Bauku koji je, kako stoji u optužnom aktu, primao plaću, a nikada nije bio na radnome mjestu. Bauk je od 2010. do 2012. u mljekari radio kao navodni savjetnik, te mu je direktorica isplatila oko 875.000 kuna, unatoč tome što nije dolazio na posao. Neto mjesečna plaća mu je bila 19.000 kuna, a u svom iskazu Bauk je kazao kako je često putovao u Englesku, pa su tu bili uračunati i troškovi puta, boravka u hotelu i slično.

- Moj najveći uspjeh bio je što je “Mils” spašen i što je ostao vlasništvo hrvatskog naroda, a nije otišao u ruke engleskom fondu “Salford” - izjasnio se pred sudskim vijećem Bauk.

Bilo je i ‘čebovanja’

O takvim njegovim zaslugama nisu, međutim, govorili Vladimir Balent, direktor društva “Mils blago Dalmacije” koji je pravni sljednik društva “Mils trgovina”, i Valentina Ljubešić, vlasnica tvrtke “Geneza” u čijem vlasništvu je i društvo “Mils blago Dalmacije”. Oni su sudskom vijeću govorili o prijetnjama koje im je Bauk upućivao, a koje su uključivale dolaske, pozive, SMS poruke i slanje probušenih lutaka, spominjanje “čebovanja”, a obilježile su period kada su preuzeli tvrtku. Sve su prijavili policiji.

- Nakon stečaja “Milsa” d.d. njegovi radnici su zaposleni u tvrtki u kojoj sam sada direktor. Kada sam ja došao “Mils” je bio na koljenima i trebalo je pokušati sve da se firma podigne iz blata u kojem se nalazila - pojasnio je u sudnici direktor Balent.

O ozbiljnosti situacije u mljekari u to vrijeme govori i činjenica da je Jurica Dadić, koji je došao na mjesto direktora nakon Mileve Mimice-Lucić, ostao na funkciji samo nekoliko mjeseci i otišao na vlastiti zahtjev jer je bio strašno uplašen o čemu su kazivali i Valentina Ljubišić i Vladimir Balent.

Bauk je, međutim, samo jedna u nizu osoba koje su primale plaću u “Milsu”, a da tamo uopće nije radila. Bivša direktorica tereti se i da je svom bratu Filku Mimici od 2007. do veljače 2012. godine, koji je uhvaćen u krađi 100 kilograma sira, umjesto otkaza naložila da mu se isplaćuje plaća. Ni on nije dolazio na posao, niti je radio za “Mils”, već je u to vrijeme bio zaposlenik mljekare “Pramenka”, čiji je vlasnik bio Milevin suprug.

Na osnovi plaća i doprinosa Filku je isplaćeno oko 745.000 kuna. Filkovoj supruzi Tei Mimici, koja je radila u “Mils trgovini” na splitskom Pazaru, u tri godine na osnovi stimulacije isplaćeno je oko 528.000 kuna bez ikakve osnove, navodi optužnica.

- U tom razdoblju, dok sam radio za lećevićku mljekaru, ja sam uredno primao plaću, a kako sam cijelo vrijeme bio zaposlenik “Milsa” ja sam primao plaću i od njih - priznao je na sudu Filko Mimica.
Među svjedocima je bio i suradnik financijskog fonda “Salford”, Engleza koji su 2010. godine bili zainteresirani za kupnju “Validus fonda” koji je bio većinski vlasnik splitske mljekare. I on je kazao kako nikada nije čuo za Zorana Bauka.

Pred Sudskim vijećem govorio je i bivši kotlovničar iz “Mljekare Split” koji nikada nije vidio u tvrtki pojedine osobe koje su primale plaću.

Sve što je izašlo na svjetlo dana tijekom glavne rasprave oslikava samo dio malverzacija koje su dovele do stečaja splitske tvrtke koja je osnovana 1956. godine kao Gradska mljekara, da bi pretvorbom 1994. godine postala dioničko društvo. Osnovna djelatnost društva bila je proizvodnja i prerada mlijeka i mliječnih prerađevina, a razvijala se na području četiriju dalmatinskih županija. Upravo je pretvorba bila ključan trenutak od kojega je za splitsku mljekaru sve krenulo naopako.

Rilović, Tafra, Caktaš

Tijekom 1993. godine Zvonimir Rilović je kao suvlasnik i član Upravnog odbora “Trgovačko-turističke banke” d.d. u Splitu, zloporabama i krivotvorenjima isprava oštetio DP “Mljekara” Split te svoju banku u kojoj je drugi vlasnik bio Robert Tafra.

Uz Rilovića i Tafru, u makinacije su bili upleteni i Siniša Caktaš, direktor i vlasnik poduzeća “Nova” i većinski vlasnik tvrtke “Nova Color”, Ivo Čečuk zvani Vanja, vlasnik dionica DP “Mljekara” Split, te Feri Toth, v.d. direktora “Mljekare”. Optužni akt navodio je četiri točke po kojima su počinili niz kaznenih djela.

Kao prvo, tu su bile nelegalne uplate od oko 60.000 njemačkih maraka, u kunskoj protuvrijednosti iz “TT banke”, kojima je Čečuk postao vlasnik dodatnih 15.000 dionica “Mljekare”. Zatim su se Caktaš, Čečuk i Toth teretili za ilegalan transfer 4.644.000 kuna na račune “Nove” i “Nove Color” na štetu “Mljekare”. Sam Caktaš bio je optužen i za izradu lažnih putnih naloga u visini od 2.398.000 kuna. Posljednja točka optužbe navodila je kako su Rilović i Tafra nezakonitim kreditima od “TT banke” izvukli oko 360.000 njemačkih maraka.

Umirovljeni ginekolog Rilović svojedobno je bio voditelj klinike u Njemačkoj, a 90-ih se godina po Hrvatskoj predstavljao kao bogati povratnik i veliki domoljub koji svojim kapitalom želi pomoći domovini.

Zbog zloporabe u gospodarskom poslovanju te krivotvorenja isprava, odnosno za izvlačenje 2,6 milijuna tadašnjih njemačkih maraka iz propale “TT banke” i fiktivnu dokapitalizaciju “Mljekare Split” Caktaš je dobio dvije godine i tri mjeseca zatvora, Rilović dvije godine, a Toth pet mjeseci. Robert Tafra osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora, a Ivo Čečuk je oslobođen krivnje.

Rilović je godinama bio u bijegu pred hrvatskim pravosuđem. Uhićen je 2005. godine na Tenerifima. Caktaš do danas nije otišao na odsluženje kazne, a poznat je i pod nadimkom “prvi hrvatski tajkun”.

Nagodbeno vijeće Financijske agencije obustavilo je početkom prošle godine predstečajnu nagodbu splitskog “Milsa” te predložilo pokretanje stečajnog postupka. Prema podacima iz Fine, ukupan dug “Milsa” veći je od 110 milijuna kuna. Glavnina duga odnosi se na državu, odnosno na Ministarstvo financija, zbog višegodišnjeg neplaćanja doprinosa, PDV-a i prireza, zatim pozajmice Ministarstva poljoprivrede, kredite Hrvatske banke za obnovu i razvitak i Hrvatske poštanske banke te pozajmice Splitsko-dalmatinske županije.

Katarina Marić Banje

Gašenje sladoledne linije života

Zbog sve većih problema u “Milsu” 2006. godine je u Vladi RH postignut dogovor i prema njemu je Splitsko-dalmatinska županija trebala unijeti potraživanja od pet milijuna kuna te provesti dokapitalizaciju izdavanjem dionica i ući u vlasničku strukturu. Time bi temeljni kapital “Milsa” bio povećan sa 25 na 30 milijuna kuna, a mali bi dioničari sa Županijom imali 32 posto dionica, što je mnogo više od upravljačkog paketa.

Mali dioničari već tada su strahovali predviđajući postupno gašenje “Milsa” i prodaju atraktivnog zemljišta na kojemu se nalazi. Razmišljali su 2008. godine čak i o tužbama za naknadu štete protiv “Leda” koji je tada kao najveći dioničar ugasio liniju proizvodnje sladoleda u kojoj se vidio spas za posrnulu tvrku.
U međuvremenu je Županija postala jedan od vlasnika, ali “Mils” to nije spasilo.

* Primao plaću, a nikad se nije pojavio na radnome mjestu

* Protupravno zaradio 875.000 kuna

* Direktoričin brat uhvaćen u krađi 100 kilograma sira

* Umjesto otkaza nagrađen sa 745.000 kuna

* Supruga direktoričina brata nagrađena stimulacijom od 528.000 kuna

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/dosje-mils-direktor-je-u-panici-pobjegao-a-radnici-su-na-kucne-adrese-dobivali-probodene-lutke-262887 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f58aa8197ee2374eb81ed4ab8bf15e9646909540 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dosje+%26quot%3BMils%26quot%3B%3A+direktor+je+u+panici+pobjegao%2C+a+radnici+su+na+ku%C4%87ne+adrese+dobivali+probodene+lutke&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdosje-mils-direktor-je-u-panici-pobjegao-a-radnici-su-na-kucne-adrese-dobivali-probodene-lutke-262887 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdosje-mils-direktor-je-u-panici-pobjegao-a-radnici-su-na-kucne-adrese-dobivali-probodene-lutke-262887 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tvrtka strave i užasa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splittvrtka strave i užasa

Dosje "Mils": direktor je u panici pobjegao, a radnici su na kućne adrese dobivali probodene lutke

Piše PSD.
9. veljače 2015. - 12:34

Od kada je koncem prošle godine na Županijskom sudu u Splitu počelo suđenje Milevi Mimici-Lucić, bivšoj direktorici “Mils trgovine” optuženoj za gospodarski kriminalitet težak 2,3 milijuna kuna, na površinu je isplivao niz nevjerojatnih podataka o načinu rada i odnosima unutar te splitske firme. Između ostalog, na sudu su kao svjedoci govorili i bivši i sadašnji djelatnici “Milsovih” tvrtki, kako onih koje su otišle u stečaj, tako i onih koje su njihovi pravni sljednici, te smo mogli čuti iskaze i kotlovničara i direktora.

Jedan od bizarnijih trenutaka na glavnoj raspravi svakako je bio kada su dvoje svjedoka govorili o probušenim lutkama koje su bile dio niza prijetnji od strane osobe za koju optužnica tvrdi kako je bila fantomski zaposlenik “Milsove” mljekare. ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 08:57