StoryEditorOCM
Splitmilsova parcela

Imamo pobjednika! Čak 159 poduzetnika natjecalo se za kupnju zlatnih kvadrata u susjedstvu najvećeg splitskog nebodera

Piše Split SD
17. kolovoza 2023. - 14:39

Nakon trakavice koja je trajala skoro četiri godine poznat je novi vlasnik devet tisuća vrijednih, komunalno opremljenih kvadrata građevinskog zemljišta i tvornice "Mils - mljekara Split" u stečaju u Kopilici pokraj tornja OTP banke, a riječ je o Zvonimiru Spajiću s bosanskohercegovačkom i njemačkom adresom. Vrijedno zemljište Spajić je platio 1.923.153,63 eura odnosno 14.490.001,00 kuna.

Podsjetimo, Trgovački sud u Splitu od kolovoza 2019. godine, nakon održane javne dražbe, donosio je rješenja najboljem ponuđaču nakon što prethodni najpovoljniji ponuđač nije uplatio kupovninu. Na javnoj dražbi javilo se 159 osoba i tvrtki koje je nudilo višemilijunske iznose, a koje potom nisu morali uplatiti jer gube samo 10 lipa, koliko je iznosila jamčevina.

Za licitiranje se prijavilo 159 tvrtki i privatnih osoba iz Splita, Stobreča, Solina, Sinja, Čaporica, Vidonja (iznad neretvanske doline), Knina, Ogulina, Zagreba, Zaboka, Sesveta, Vukovara, Osijeka, Grubišnog Polja, Slavonskog Broda, Banjola (Istra), Požege, Rovinja, Bjelovara, Rijeke, Njivica (otok Krk), Primoštena, Ludbrega, Đakova, Koprivnice..., ali i iz Srbije, Češke, Njemačke ili Tajvana... 

image

Bivša mljakara Mils na Kopilici

Duje Klarić/Cropix

Mnogi su bacili oko

Ovo je bila četvrta javna dražba jer na prethodne tri nije bilo zainteresiranih kupaca. Najveću ponudu na ovoj dražbi od 37,5 milijuna kuna dala je zagrebačka tvrtka "Jedina nekretnina" u vlasništvu Ivana Milolože. No, on u mjesecima koji su uslijedili nije uplatio spomenuti iznos.

Stečajni upravitelj je pokušao i poništiti dražbu kako bi se ona ponovila, ali s jamčevinom od 5 milijuna kuna. No, na to se žalilo nekoliko sudionika dražbe, te je Visoki trgovački sud naložio da se nastavi s dosadašnjim praksom. 

Tako je sud svo ovo vrijeme dosuđiva nekretnine sljedećem najboljem ponuđaču, sve dok Spajić napokon nije uplatio kupovninu. Kao potencijalnog vlasnika vrijednog zemljišta, spominjala se i tvrtka "S.B. Toranj, koja je u vlasništvu poznatog splitskog poduzetnika Josipa Komara čije je sudjelovanje na dražbi bio logičan potez s obzirom na to da je u susjedstvu imovine "Milsa" već realizirao dva bitna projekta - toranj OTP banke i Dalmatia Tower, najviši neboder u Hrvatskoj. No, kada je došao red na njih "S.B. Toranj" nije uplatio 3.724.202 eura kupovnine koje je ponudio na javnoj dražbi.

Zemljište od 9000 četvornih metara koji su se našli na prodaji (od čega se na 2000 kvadrata nalazi tvornica mliječnih proizvoda koja je u najmu bivših radnika) kompletno je komunalno opremljeno, uključujući dvije trafostanice velike snage, te da se tamo mogu graditi poslovni objekti ili tražiti prenamjena u stambenu zonu.

image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:50