stdClass Object ( [id] => 25335 [title] => Konzervativca na Pantovčak [alias] => konzervativca-na-pantovcak [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Veliki prostor otvara se nekom nezavisnom, uglednom, poznatom i odlučnom čovjeku s tzv. desnice, koji bi bio stvarna opozicija dvjema najvećim strankama, koje su se u dobroj mjeri kompromitirale i programski približile

 Može li Igor Zidić biti kandidat desnice za Pantovčak
Nakon provokativnog prijedloga književnika Ivana Aralice da HDZ podupre kandidaturi sina prvoga predsjednika, puno se imena kao mogućih predsjedničkih kandidata spominjalo ove jeseni. Sigurno je da sadašnji predsjednik Stjepan Mesić nakon dva odležana mandata odlazi u povijest s neobičnim povlasticama koje je uspio izboriti i iluzijama kako će i nakon mandata biti nekakav politički čimbenik. Mesić je često djelovao neupućeno, kontradiktorno, nevjerodostojno, površno i cinično, ostavljajući dojam kako predsjednik države može biti svatko. I otuda možda i brojne ambicije na to mjesto, koje će bujati što se datum izbora bude više približavao.

Vodeću stranku i njezina predsjednika muči ozbiljno pitanje s kim se pojaviti na predsjedničkim izborima? Visokopozicionirani član te stranke Andrija Hebrang veli da će izbor ovisiti o procjeni što je najbolje za Hrvatsku, u što je, u vrijeme općeg makijavelizma, teško povjerovati. Presudne će biti procjene što je najbolje za dr. Ivu Sanadera, ili pak što će mu biti naloženo iz centara koje je on spreman uvijek bespogovorno poslušati. Sanader ima predsjedničkih ambicija, to više nije tajna, i sam ih je nekoliko puta potvrdio. Prva indirektna najava bio je Šeksov prijedlog promjena Ustava, od kojega se odustalo jer je brzo postalo jasno kako neće u Saboru dobiti dvotrećinsku većinu, prema kojemu bi prijedlogu predsjednik države bio biran u Saboru.

Da je to prošlo, Sanader bi se već sada mogao smatrati predsjednikom. Izbor na predsjedničko mjesto, u okolnostima kad zbog opće nestabilnosti Vlada gubi povjerenje građana, osigurao bi mu produžetak političkog života i poziciju s koje bi on bio taj koji će Hrvatsku uvesti u EU, što je za njega neobično snažan motiv. Uvjeren je kako je u samoj stranci izgradio takav autoritet da bi s pozicije predsjednika mogao kontrolirati Vladu i samu stranku pa bi u tom slučaju njegova moć bila ravna Tuđmanovoj, iako ni sada nije daleko od nje. S druge strane, postoji opravdan strah od poraza, što bi za premijera bio siguran početak kraja. Rejting stranke pada, a njegov osobni je u široj javnosti još slabiji. Nema rezultata, brojna obećanja su iznevjerena, a stil mu je vladanja sve manje simpatičan. Glumljena odlučnost pretvorena je u bahatost i aroganciju bez pokrića.

Tko zna bi li s predsjedničkog mjesta mogao upravljati strankom s obzirom na to da predsjednik države ne može biti članom ni jedne stranke. Neizvjesno je kako bi se novo eventualno vodstvo stranke postavilo i kakvu bi politiku vodilo. Vidjeli smo kako je Sanader hitro otklonio Araličinu inicijativu. Andrija Hebrang je na prošlim izborima propustio svoju priliku života, imao je velike izglede pobijediti Mesića. No upravo zato ga njegova stranka nije kandidirala. Sanader se bojao jakog pijetla iz vlastita jata, koji bi ga, kao predsjednik države, mogao zasjeniti. Hebranga su razapinjali i lijevo-liberalni mediji do kojih premijer jako drži, kao i do sugestija iz Bruxellesa.

Milanovićev strah

Iz istih razloga Hebrang vjerojatno ni ovaj put neće biti nominiran, kao ni neke druge jake i poznate ličnosti poput Dragana Primorca, kojemu nedostaje i političkog iskustva i znanja. Uz to, opasno se kompromitirao u očima određenih krugova svojim slušanjem Thompsonovih koncerata i dolascima u Čavoglave. Sanader bi možda htio neku marionetu na Pantovčaku, ali takav nema izgleda. Teško će se ovaj put odlučiti za neku varijantu Jadranke Kosor, što bi značilo ići u izbore s namjerom da se oni izgube. Iskustvo kohabitacije s Mesićem, koji nije odveć bio zahvalan HDZ-u, nije se pokazala sretnom.

Sanaderova vlada morala je s te strane trpjeti česte i jake kritike. Netko neovisan o HDZ-u koji bi bio spreman nešto raditi i odlučivati, a ne samo pričati, putovati i praviti viceve mogao bi biti još opasniji. Sanaderu se neće biti lako odlučiti, ipak, najbliži je samom sebi. Ništa lakša odluka ne čeka ni glavnog konkurenta: SDP. Zoran Milanović je već, izgleda, odustao, u strahu od novog neuspjeha što bi ga moglo trajno izbaciti iz političke orbite.

U ovoj se stranci najviše spominje Neven Mimica, koji je korektan i kompetentan stručnjak i političar protiv kojega nitko nema ništa, ali je i malo onih koji imaju nešto za njega. Ljubo Jurčić i jest i nije u stranci. Željka Antunović nije Milanovićeva miljenica jer se drznula oponirati mu. Ustvari, najjači SDP-ov igrač, računajući na popularnost u mnoštvu, jest Milan Bandić. No on je u SDP-u ono što je Hebrang u HDZ-u. Nisu im skloni ni šefovi stranke ni mediji. Treba računati i na Ranka Ostojića, koji vreba iz prikrajka.

Radimir Čačić ili Vesna Pusić iz HNS-a te Anto Đapić iz HSP-a imaju vrlo male izglede, ali su im ambicije ogromne, pa i njihova imena treba očekivati na glasačkim listićima. Naravno, tu je i Nadan Vidošević, čovjek bez ideologije, koji je već sada započeo izbornu kampanju. Po nekim je anketama iskočio kao najozbiljniji pretendent na tron. On bi mogao biti kandidat bilo koje stranke, igra na više karata, strogo pazeći da se ne zamjeri ni jednoj strani, a mogao bi biti i nezavisni. Doduše, on nema ideja, ali ima svoje novinare, ima, hvala đavlu, i dovoljno novca koji je skupio predanim i neumornim sjedenjem na državnim stolicama.

Otvoren veliki prostor

Veliki prostor otvara se nekom nezavisnom, uglednom, poznatom i odlučnom čovjeku s tzv. desnice kakvi su Miroslav Tuđman, Igor Zidić ili pak prof. Josip Jurčević, ili netko četvrti, koji bi bio stvarna opozicija i HDZ-u i SDP-u. Dvije su se najveće stranke u dobroj mjeri praktički kompromitirale i programski približile.

Takav bi čovjek svojim zauzimanjem za istinu i za dostojanstvo Domovinskog rata i branitelja, za zaustavljanje rasprodaje imovine, za ravnopravan položaj Hrvata u BiH, za poštovanje kršćanskih moralnih vrijednosti, za jačanje državnih atributa, za više reda, za oprezniji odnos prema euroatlantskim i balkanskim integracijama, za očuvanje socijalnih i radničkih prava, itd. mogao računati na potporu braniteljske populacije, crkvenih krugova, siromašnog pučanstva, sindikalnih organizacija, kao i one mladeži što se okuplja na koncertima najpopularnijeg domaćeg pjevača.

Razočaranje EU-om i povratak naciji kao da su ponovno u modi, ne samo u nas. Stranke takve orijentacije pod Haiderovim vodstvom osvojile su u Austriji 30 posto glasova, Švicarska pučka stranka ima 29 posto, u Mađarskoj su vodeći Građanski demokrati, u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj raste popularnost “euroskeptika”, na upravo održanim izborima u Litvi, koju potresa velika inflacija, pobijedile su stranke znakovita imena: Unija za domovinu i Stranka jačanja države. Kandidata konzervativno-nacionalističke orijentacije, prema slobodnoj procjeni, priželjkuje čak 50 posto hrvatskih građana, koji danas nemaju ni svoju stranku ni svoje političare ni svoje medije.

Slabost ovakve moguće opcije je pojava više kandidata iz istog kruga s nerealnim ambicijama ili s planom da se takva opcija razbije. Ako se pak pojavi kandidat ovakvog profila, morat će računati na nedostatak reklame, neprijateljski odnos većine medija, međunarodne birokracije i domaćeg političkog i poslovnog establishmenta. Pitanje je i tko bi ga bio spreman financirati?

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Veliki prostor otvara se nekom nezavisnom, uglednom, poznatom i odlučnom čovjeku s tzv. desnice, koji bi bio stvarna opozicija dvjema najvećim strankama, koje su se u dobroj mjeri kompromitirale i programski približile [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tko su mogući predsjednički kandidati i kakvi su im izgledi? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2008-10-17 13:05:02 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2008-10-17 15:28:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2008-10-18 12:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2549 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38639902 Threads: 4 Questions: 7114459544 Slow queries: 3305849 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608784247 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 42 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/konzervativca-na-pantovcak-25335 [printLink] => /sd-plus/spektar/konzervativca-na-pantovcak-25335?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 100525 [name] => IgorZidić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => igorzidic [link] => /tag/igorzidic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 29343 [name] => Pantovcak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pantovcak [link] => /tag/pantovcak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Veliki prostor otvara se nekom nezavisnom, uglednom, poznatom i odlučnom čovjeku s tzv. desnice, koji bi bio stvarna opozicija dvjema najvećim strankama, koje su se u dobroj mjeri kompromitirale i programski približile [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tko su mogući predsjednički kandidati i kakvi su im izgledi? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Konzervativca na Pantovčak [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-16-50-22-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => templates/site/images/no_image.png [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [galleryCount] => 0 [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Veliki prostor otvara se nekom nezavisnom, uglednom, poznatom i odlučnom čovjeku s tzv. desnice, koji bi bio stvarna opozicija dvjema najvećim strankama, koje su se u dobroj mjeri kompromitirale i programski približile

 Može li Igor Zidić biti kandidat desnice za Pantovčak
Nakon provokativnog prijedloga književnika Ivana Aralice da HDZ podupre kandidaturi sina prvoga predsjednika, puno se imena kao mogućih predsjedničkih kandidata spominjalo ove jeseni. Sigurno je da sadašnji predsjednik Stjepan Mesić nakon dva odležana mandata odlazi u povijest s neobičnim povlasticama koje je uspio izboriti i iluzijama kako će i nakon mandata biti nekakav politički čimbenik. Mesić je često djelovao neupućeno, kontradiktorno, nevjerodostojno, površno i cinično, ostavljajući dojam kako predsjednik države može biti svatko. I otuda možda i brojne ambicije na to mjesto, koje će bujati što se datum izbora bude više približavao.

Vodeću stranku i njezina predsjednika muči ozbiljno pitanje s kim se pojaviti na predsjedničkim izborima? Visokopozicionirani član te stranke Andrija Hebrang veli da će izbor ovisiti o procjeni što je najbolje za Hrvatsku, u što je, u vrijeme općeg makijavelizma, teško povjerovati. Presudne će biti procjene što je najbolje za dr. Ivu Sanadera, ili pak što će mu biti naloženo iz centara koje je on spreman uvijek bespogovorno poslušati. Sanader ima predsjedničkih ambicija, to više nije tajna, i sam ih je nekoliko puta potvrdio. Prva indirektna najava bio je Šeksov prijedlog promjena Ustava, od kojega se odustalo jer je brzo postalo jasno kako neće u Saboru dobiti dvotrećinsku većinu, prema kojemu bi prijedlogu predsjednik države bio biran u Saboru.

Da je to prošlo, Sanader bi se već sada mogao smatrati predsjednikom. Izbor na predsjedničko mjesto, u okolnostima kad zbog opće nestabilnosti Vlada gubi povjerenje građana, osigurao bi mu produžetak političkog života i poziciju s koje bi on bio taj koji će Hrvatsku uvesti u EU, što je za njega neobično snažan motiv. Uvjeren je kako je u samoj stranci izgradio takav autoritet da bi s pozicije predsjednika mogao kontrolirati Vladu i samu stranku pa bi u tom slučaju njegova moć bila ravna Tuđmanovoj, iako ni sada nije daleko od nje. S druge strane, postoji opravdan strah od poraza, što bi za premijera bio siguran početak kraja. Rejting stranke pada, a njegov osobni je u široj javnosti još slabiji. Nema rezultata, brojna obećanja su iznevjerena, a stil mu je vladanja sve manje simpatičan. Glumljena odlučnost pretvorena je u bahatost i aroganciju bez pokrića.

Tko zna bi li s predsjedničkog mjesta mogao upravljati strankom s obzirom na to da predsjednik države ne može biti članom ni jedne stranke. Neizvjesno je kako bi se novo eventualno vodstvo stranke postavilo i kakvu bi politiku vodilo. Vidjeli smo kako je Sanader hitro otklonio Araličinu inicijativu. Andrija Hebrang je na prošlim izborima propustio svoju priliku života, imao je velike izglede pobijediti Mesića. No upravo zato ga njegova stranka nije kandidirala. Sanader se bojao jakog pijetla iz vlastita jata, koji bi ga, kao predsjednik države, mogao zasjeniti. Hebranga su razapinjali i lijevo-liberalni mediji do kojih premijer jako drži, kao i do sugestija iz Bruxellesa.

Milanovićev strah

Iz istih razloga Hebrang vjerojatno ni ovaj put neće biti nominiran, kao ni neke druge jake i poznate ličnosti poput Dragana Primorca, kojemu nedostaje i političkog iskustva i znanja. Uz to, opasno se kompromitirao u očima određenih krugova svojim slušanjem Thompsonovih koncerata i dolascima u Čavoglave. Sanader bi možda htio neku marionetu na Pantovčaku, ali takav nema izgleda. Teško će se ovaj put odlučiti za neku varijantu Jadranke Kosor, što bi značilo ići u izbore s namjerom da se oni izgube. Iskustvo kohabitacije s Mesićem, koji nije odveć bio zahvalan HDZ-u, nije se pokazala sretnom.

Sanaderova vlada morala je s te strane trpjeti česte i jake kritike. Netko neovisan o HDZ-u koji bi bio spreman nešto raditi i odlučivati, a ne samo pričati, putovati i praviti viceve mogao bi biti još opasniji. Sanaderu se neće biti lako odlučiti, ipak, najbliži je samom sebi. Ništa lakša odluka ne čeka ni glavnog konkurenta: SDP. Zoran Milanović je već, izgleda, odustao, u strahu od novog neuspjeha što bi ga moglo trajno izbaciti iz političke orbite.

U ovoj se stranci najviše spominje Neven Mimica, koji je korektan i kompetentan stručnjak i političar protiv kojega nitko nema ništa, ali je i malo onih koji imaju nešto za njega. Ljubo Jurčić i jest i nije u stranci. Željka Antunović nije Milanovićeva miljenica jer se drznula oponirati mu. Ustvari, najjači SDP-ov igrač, računajući na popularnost u mnoštvu, jest Milan Bandić. No on je u SDP-u ono što je Hebrang u HDZ-u. Nisu im skloni ni šefovi stranke ni mediji. Treba računati i na Ranka Ostojića, koji vreba iz prikrajka.

Radimir Čačić ili Vesna Pusić iz HNS-a te Anto Đapić iz HSP-a imaju vrlo male izglede, ali su im ambicije ogromne, pa i njihova imena treba očekivati na glasačkim listićima. Naravno, tu je i Nadan Vidošević, čovjek bez ideologije, koji je već sada započeo izbornu kampanju. Po nekim je anketama iskočio kao najozbiljniji pretendent na tron. On bi mogao biti kandidat bilo koje stranke, igra na više karata, strogo pazeći da se ne zamjeri ni jednoj strani, a mogao bi biti i nezavisni. Doduše, on nema ideja, ali ima svoje novinare, ima, hvala đavlu, i dovoljno novca koji je skupio predanim i neumornim sjedenjem na državnim stolicama.

Otvoren veliki prostor

Veliki prostor otvara se nekom nezavisnom, uglednom, poznatom i odlučnom čovjeku s tzv. desnice kakvi su Miroslav Tuđman, Igor Zidić ili pak prof. Josip Jurčević, ili netko četvrti, koji bi bio stvarna opozicija i HDZ-u i SDP-u. Dvije su se najveće stranke u dobroj mjeri praktički kompromitirale i programski približile.

Takav bi čovjek svojim zauzimanjem za istinu i za dostojanstvo Domovinskog rata i branitelja, za zaustavljanje rasprodaje imovine, za ravnopravan položaj Hrvata u BiH, za poštovanje kršćanskih moralnih vrijednosti, za jačanje državnih atributa, za više reda, za oprezniji odnos prema euroatlantskim i balkanskim integracijama, za očuvanje socijalnih i radničkih prava, itd. mogao računati na potporu braniteljske populacije, crkvenih krugova, siromašnog pučanstva, sindikalnih organizacija, kao i one mladeži što se okuplja na koncertima najpopularnijeg domaćeg pjevača.

Razočaranje EU-om i povratak naciji kao da su ponovno u modi, ne samo u nas. Stranke takve orijentacije pod Haiderovim vodstvom osvojile su u Austriji 30 posto glasova, Švicarska pučka stranka ima 29 posto, u Mađarskoj su vodeći Građanski demokrati, u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj raste popularnost “euroskeptika”, na upravo održanim izborima u Litvi, koju potresa velika inflacija, pobijedile su stranke znakovita imena: Unija za domovinu i Stranka jačanja države. Kandidata konzervativno-nacionalističke orijentacije, prema slobodnoj procjeni, priželjkuje čak 50 posto hrvatskih građana, koji danas nemaju ni svoju stranku ni svoje političare ni svoje medije.

Slabost ovakve moguće opcije je pojava više kandidata iz istog kruga s nerealnim ambicijama ili s planom da se takva opcija razbije. Ako se pak pojavi kandidat ovakvog profila, morat će računati na nedostatak reklame, neprijateljski odnos većine medija, međunarodne birokracije i domaćeg političkog i poslovnog establishmenta. Pitanje je i tko bi ga bio spreman financirati?

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] => [OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/konzervativca-na-pantovcak-25335 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dd89f6c27892141392d6759717f6e6dcaba23dc0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Konzervativca+na+Pantov%C4%8Dak&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fkonzervativca-na-pantovcak-25335 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fkonzervativca-na-pantovcak-25335 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Veliki prostor otvara se nekom nezavisnom, uglednom, poznatom i odlučnom čovjeku s tzv. desnice, koji bi bio stvarna opozicija dvjema najvećim strankama, koje su se u dobroj mjeri kompromitirale i programski približile [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tko su mogući predsjednički kandidati i kakvi su im izgledi? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SpektarTko su mogući predsjednički kandidati i kakvi su im izgledi?

Konzervativca na Pantovčak

Piše PSD.
18. listopada 2008. - 14:33
Veliki prostor otvara se nekom nezavisnom, uglednom, poznatom i odlučnom čovjeku s tzv. desnice, koji bi bio stvarna opozicija dvjema najvećim strankama, koje su se u dobroj mjeri kompromitirale i programski približile

 Može li Igor Zidić biti kandidat desnice za Pantovčak
Nakon provokativnog prijedloga književnika Ivana Aralice da HDZ podupre kandidaturi sina prvoga predsjednika, puno se imena kao mogućih predsjedničkih kandidata spominjalo ove jeseni. Sigurno je da sadašnji predsjednik Stjepan Mesić nakon dva odležana mandata odlazi u povijest s neobičnim povlasticama koje je uspio izboriti i iluzijama kako će i nakon mandata bit...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 18:50