stdClass Object ( [id] => 111519 [title] => Igor Zidić: Hrvati zarađuju isključivo služenjem [alias] => igor-zidic-hrvati-zaraduju-iskljucivo-sluzenjem [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

‘Kome su mentalni korijeni u Jasenovcu ili Hudoj jami
- ja se od njega dobru ne nadam’ / Mio VESOVIĆ
Igor Zidić, predsjednik Matice hrvatske u trećemu mandatu, povjesničar umjetnosti, dugogodišnji ravnatelj Moderne galerije i splitski klasičar, nakon predljetne skupštine u Čitluku i godine u kojoj je bilo smjena uredništva Vijenca i edicije Stoljeća hrvatske književnosti, javna je osoba čije stavove dio publike primi sa slaganjem, a dio s oponiranjem. Kao “intelektualac opće prakse”, koji promišlja cjelokupnu hrvatsku stvarnost, Zidić za Spektar govori o tekućim problemima i planovima Matice hrvatske u ovoj godini i njegovu cjelokupnome mandatu.

Ljeto je pri kraju i kraj je sezone godišnjih odmora. Kako se ljeti odvijao Matičin rad?

- U lipnju smo apsolvirali Glavnu (izbornu) skupštinu, obavili mnoge poslove (organizacijske, tehničke i druge) koje takav događaj iziskuje, formirali upravna i izvršna tijela koja će voditi Maticu do lipnja 2014. Predsjedništvo je već u punom radnom zamahu; iz našega nakladnog programa pojavljuju se prve knjige, Vijenac je nastavio s izlaženjem, a uredništvo biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti priprema nekoliko vrijednih naslova; prvi je na redu, za dva ili tri tjedna, svezak velikog Bartola Kašića.

Provokacija je oružje slabića

Zidić s Antom Stamaćem...
Matica a i Vi kao njezin predsjednik često komentirate društvena zbivanja, uključujući i rasprodaju resursa. Što biste o stanju nacije te njezina duha i kulture rekli na koncu ovoga turističkog časa?

- Želio bih da se ‘državna i privatna’ proračunska vreća napune što brže i što bolje. Ipak me uznemiruje situacija u kojoj čekamo da nas turistička djelatnost izbavi od zla, gladi i nevolje. Spas bi, u normalnim prilikama, trebala osigurati proizvodnja, a ne usluge. Pojednostavljeno, ali slikovito, mogli bismo reći da nam 12 mjeseci proizvodnoga rada sada ne osigurava miran san, a 2-3 mjeseca turističke sezone morala bi taj deficit nadoknaditi. Nije logično, nije ni realno. Poslije svega, zabrinjava me i erozija našega mentaliteta, koja se već zbiva: da od aktivne zemlje proizvođačâ postanemo zemlja za pružanje usluga, da zarađujemo isključivo služenjem, naklonima, ugađanjem…

Kad je to rubna djelatnost, onda je i to u redu; kad to postaje proračunska uzdanica - počinjem strepjeti za našu budućnost. ‘Stanje nacije’ u takvome kontekstu i u kontekstu besmislenih stranačkih prepucavanja dok kola sve dublje tonu u blato, dok dug vratolomno raste, dok kreditima plaćamo anuitete kredita, dok se (utješno) uspoređujemo samo s najgorima (‘Hrvatska nije Grčka’), a ne barem s europskom tranzicijskom sredinom (jesmo li kao Slovačka, Češka, Slovenija?) nije i ne može biti dobro. Iz toga proizlaze i druge nevolje.

Kultura gubi svoje autentično polje, postaje ‘zelena’ (možete upisati, prema vlastitom izboru i druge boje), ali prestaje biti kulturna u velikom broju svojih emanacija. Kultura se estradizira ili propada. Event (kao i onaj besmisleni riječki s hrvatskom zastavom) postaje Bog novih bezvjeraca, koje okupljaju samo politizirani, tj. isprazni mitinzi, smotre i skupovi. Provokacija postaje oružje slabićâ. Pojavljivanje u medijima, neovisno o tome što radite, mislite ili zastupate, postaje mjerilom vrijednosti.

Pri komentiranju društvenih zbivanja Matici se ponekad prigovaraju ekstremnost i isključivost te okrenutost prošlosti. Stoje li te ocjene?

- Riječ je o već otrcanoj ultraljevičarskoj floskuli: Što se njima ne dopada, to je reakcionarno, prošlosno ili fašistoidno. Dok to agresivno ili bjesomučno izvikuju (kao zavjetne parole, a bez ozbiljne i odgovorne argumentacije), oni sebe - nasuprot domoljubnim vrazima - crtaju kao anđele naprednosti, demokracije i modernosti. To je ta jalova crno-bijela tehnika koja ne koristi pamet, ne doprinosi boljitku i o kojoj više, zbog ekonomije vremena, ne vodim računa. Kome su mentalni korijeni u Jasenovcu ili Hudoj jami - ja se od njega dobru ne nadam.

Sitničave rasprave

... s Božom Biškupićem...
S Maticom ste nedavno na izbornu skupštinu prvi put otišli u Čitluk. Je li i koliko Matica dobila izlaskom izvan granica i stoje li ocjene da je prelazak meke granice svojevrsni izborni inženjering?

- Je li bio izborni inženjering kad su me birali u Zagrebu i Varaždinu? Zašto je taj ‘privilegij’ rezerviran za Čitluk? To je, uostalom, prigovor onih koji pojma nemaju o tome tko i kako bira dužnosnike Matice. U Herceg Etno-selu, između Čitluka i Međugorja, birali su nas delegati ogranaka Matice iz Hrvatske i drugih susjednih zemalja, njih 160, a ne ‘moji Čitlučani’. Svi smo, na kraju Skupštine, bili sretni zbog odluke da dođemo u Hercegovinu, a Hercegovci su nam nezaboravnom pažnjom i gostoprimstvom na tome uzvratili.

Jeste li zadovoljni radom novog vodstva splitske Matice, koje je najavilo znatno više aktivnosti?

- Početak je ohrabrujući, nadam se da će se život splitske Matice odvijati u dobrom i sve boljem ozračju. Bit ćemo im spremni uvijek pomoći i od njih zaiskati pomoć kad bude potrebno.

Osjete li se u Matici financijske restrikcije?

- Ako ste s društvom solidarni kada je dobro, morate biti solidarni i onda kad ne cvatu ruže. Programi, naravno, trpe od restrikcija, ali bitno je razumjeti da u krizi morate raditi s više samoprijegora, s prilagođenim programima, s primjerenijom organizacijom i s puno više skromnosti.

Matica je objavila ‘Hrvatski pravopis’ troje autora. Je li on uspio naći svoje mjesto na tržištu i u javnoj upotrebi?

- Hrvatski pravopis u izdanju MH, kojemu su autori Lada Badurina, Ivan Marković i Krešimir Mićanović, otpravili smo u svijet, misleći prije svega na mlađu i moderniju hrvatsku đačku, studentsku i poslovnu populaciju. Ne upuštajući se u sitničave rasprave, konstatiram da je on svoje mjesto na tržištu već izborio pa će, htio-ne htio, djelovati i u javnosti. On se probio i bez preporuke, ako već izdavač nije preporuka.

... te za govornicom na otvaranju jedne
od Matičinih manifestacija
Povukli ste ove godine i neke nepopularne poteze poput smjene uredništva projekta Stoljeća hrvatske književnosti, na čelu s akademikom Dubravkom Jelčićem, brisanje iz članstva potpredsjednika Vlahe Bogišića. Vuku li se još repovi tih smjena i kako idu navedeni projekti s novim ljudima?

- Učinili smo ono što smo kao društvo morali učiniti. Neki su to tumačili kao borbu za prevlast, kao sukob taština, kao ‘skandale koji potresaju hrvatske institucije’. Neki su nam birali predsjednika, neki bacali na nas anateme, neki pozivali na (proračunske) obračune. Dosadašnje smo nalete diletanata i samozvanih žandara preživjeli, pa ćemo preživjeti i buduće. Naš nam cilj ne da da propadnemo: to je bolja, sretnija i kulturnija Hrvatska u koju vrijedi investirati jer druge nemamo. Smjene smo učinili stoga da bi se uzmoglo raditi bolje i djelotvornije i da Matica ne bi u javnost slala kontradiktorne poruke.

Protiv izolacije

Ovo Vam je treći mandat na čelu Matice hrvatske. Kakvi su planovi?

- Kao i u prvome mandatu. Načelno: proizvoditi i distribuirati kulturna i umjetnička dobra, istraživati i valorizirati hrvatsku kulturnu baštinu, zastupati, na svim poljima, današnje hrvatske interese, trsiti se oko prosperiteta moderne Hrvatske, raditi za Hrvatsku u svijetu, a ne u izolaciji.

Praktično: tiskati niz odličnih knjiga hrvatskih i stranih pisaca, osigurati napredak biblioteke Stoljeća…, objaviti Enciklopediju Matice hrvatske (u nekoliko svezaka), objaviti Povijest hrvatskog naroda (u 7 knjiga), zaokružiti ciklus skupova i zbornika ‘XX. stoljeće’, očuvati vitalnost naših vrlo dobrih tribina, održati na produktivnoj razini našu periodiku, unaprijediti rad s mladima, učvrstiti propulzivnu suradnju s ograncima, ojačati veze s Europom i svijetom.

siniša kekez

Emisija opće prakse

Nedostaje li Vam ukinuta HTV-ova ‘Emisija opće prakse’, u kojoj ste nastupali?

- Nisam ovisnik o TV-u, a još manje o svojim nastupima na njoj. ‘Emisije opće prakse’ više nema kao što nema ni mnogih drugih. Imala je svoju publiku, a gdjekad i svoje ‘tifose’. S kolegama rado raspravljam, naročito ako se oko nečega ne slažemo. Slaganje i apsolutno slaganje najdosadniji su oblici komunikacije. Emisija se ugasila, ali u pepelu uvijek preostane neki ugarak na kojemu se može upaliti nova vatra.

Moderna galerija

Svratite li u Modernu galeriju otkako više niste njezin ravnatelj?

- Svraćam, zapravo, vrlo često. Završavamo neke davno započete, dugoročnije projekte. S njima sam radio Bukovca u Den Haagu, zahvaljujem im na lijepoj prezentaciji mojih šest monografija o hrvatskim slikarima, a ovih će se dana pojaviti i pozamašne knjige o Vjekoslavu Paraću i Vatroslavu Kulišu, u suizdanju Moderne galerije i Art studia Azinović te Moderne galerije i Školske knjige. Nisam više ravnatelj MG-a, ali sam prijatelj i suradnik kuće i ljudi u njoj.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zabrinjava me erozija našega mentaliteta: da od aktivne zemlje proizvođačâ postanemo zemlja za pružanje usluga, da zarađujemo isključivo služenjem, naklonima, ugađanjem… Kad je to rubna djelatnost, onda je i to u redu; kad to postaje proračunska uzdanica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DUGOGODIŠNJI RAVNATELJ MODERNE GALERIJE I PREDSJEDNIK MATICE HRVATSKE U TREĆEMU MANDATU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-09-17 10:17:56 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-09-17 10:33:57 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-09-18 11:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4706 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/09/18/spektar/zid00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8197433 Threads: 3 Questions: 1619112053 Slow queries: 4960930 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113025212 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 42 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/igor-zidic-hrvati-zaraduju-iskljucivo-sluzenjem-111519 [printLink] => /sd-plus/spektar/igor-zidic-hrvati-zaraduju-iskljucivo-sluzenjem-111519?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 100525 [name] => IgorZidić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => igorzidic [link] => /tag/igorzidic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zabrinjava me erozija našega mentaliteta: da od aktivne zemlje proizvođačâ postanemo zemlja za pružanje usluga, da zarađujemo isključivo služenjem, naklonima, ugađanjem… Kad je to rubna djelatnost, onda je i to u redu; kad to postaje proračunska uzdanica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DUGOGODIŠNJI RAVNATELJ MODERNE GALERIJE I PREDSJEDNIK MATICE HRVATSKE U TREĆEMU MANDATU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Igor Zidić: Hrvati zarađuju isključivo služenjem [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-04-19-27-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/09/18/spektar/zid00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/09/18/spektar/zid00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

‘Kome su mentalni korijeni u Jasenovcu ili Hudoj jami
- ja se od njega dobru ne nadam’ / Mio VESOVIĆ
Igor Zidić, predsjednik Matice hrvatske u trećemu mandatu, povjesničar umjetnosti, dugogodišnji ravnatelj Moderne galerije i splitski klasičar, nakon predljetne skupštine u Čitluku i godine u kojoj je bilo smjena uredništva Vijenca i edicije Stoljeća hrvatske književnosti, javna je osoba čije stavove dio publike primi sa slaganjem, a dio s oponiranjem. Kao “intelektualac opće prakse”, koji promišlja cjelokupnu hrvatsku stvarnost, Zidić za Spektar govori o tekućim problemima i planovima Matice hrvatske u ovoj godini i njegovu cjelokupnome mandatu.

Ljeto je pri kraju i kraj je sezone godišnjih odmora. Kako se ljeti odvijao Matičin rad?

- U lipnju smo apsolvirali Glavnu (izbornu) skupštinu, obavili mnoge poslove (organizacijske, tehničke i druge) koje takav događaj iziskuje, formirali upravna i izvršna tijela koja će voditi Maticu do lipnja 2014. Predsjedništvo je već u punom radnom zamahu; iz našega nakladnog programa pojavljuju se prve knjige, Vijenac je nastavio s izlaženjem, a uredništvo biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti priprema nekoliko vrijednih naslova; prvi je na redu, za dva ili tri tjedna, svezak velikog Bartola Kašića.

Provokacija je oružje slabića

Zidić s Antom Stamaćem...
Matica a i Vi kao njezin predsjednik često komentirate društvena zbivanja, uključujući i rasprodaju resursa. Što biste o stanju nacije te njezina duha i kulture rekli na koncu ovoga turističkog časa?

- Želio bih da se ‘državna i privatna’ proračunska vreća napune što brže i što bolje. Ipak me uznemiruje situacija u kojoj čekamo da nas turistička djelatnost izbavi od zla, gladi i nevolje. Spas bi, u normalnim prilikama, trebala osigurati proizvodnja, a ne usluge. Pojednostavljeno, ali slikovito, mogli bismo reći da nam 12 mjeseci proizvodnoga rada sada ne osigurava miran san, a 2-3 mjeseca turističke sezone morala bi taj deficit nadoknaditi. Nije logično, nije ni realno. Poslije svega, zabrinjava me i erozija našega mentaliteta, koja se već zbiva: da od aktivne zemlje proizvođačâ postanemo zemlja za pružanje usluga, da zarađujemo isključivo služenjem, naklonima, ugađanjem…

Kad je to rubna djelatnost, onda je i to u redu; kad to postaje proračunska uzdanica - počinjem strepjeti za našu budućnost. ‘Stanje nacije’ u takvome kontekstu i u kontekstu besmislenih stranačkih prepucavanja dok kola sve dublje tonu u blato, dok dug vratolomno raste, dok kreditima plaćamo anuitete kredita, dok se (utješno) uspoređujemo samo s najgorima (‘Hrvatska nije Grčka’), a ne barem s europskom tranzicijskom sredinom (jesmo li kao Slovačka, Češka, Slovenija?) nije i ne može biti dobro. Iz toga proizlaze i druge nevolje.

Kultura gubi svoje autentično polje, postaje ‘zelena’ (možete upisati, prema vlastitom izboru i druge boje), ali prestaje biti kulturna u velikom broju svojih emanacija. Kultura se estradizira ili propada. Event (kao i onaj besmisleni riječki s hrvatskom zastavom) postaje Bog novih bezvjeraca, koje okupljaju samo politizirani, tj. isprazni mitinzi, smotre i skupovi. Provokacija postaje oružje slabićâ. Pojavljivanje u medijima, neovisno o tome što radite, mislite ili zastupate, postaje mjerilom vrijednosti.

Pri komentiranju društvenih zbivanja Matici se ponekad prigovaraju ekstremnost i isključivost te okrenutost prošlosti. Stoje li te ocjene?

- Riječ je o već otrcanoj ultraljevičarskoj floskuli: Što se njima ne dopada, to je reakcionarno, prošlosno ili fašistoidno. Dok to agresivno ili bjesomučno izvikuju (kao zavjetne parole, a bez ozbiljne i odgovorne argumentacije), oni sebe - nasuprot domoljubnim vrazima - crtaju kao anđele naprednosti, demokracije i modernosti. To je ta jalova crno-bijela tehnika koja ne koristi pamet, ne doprinosi boljitku i o kojoj više, zbog ekonomije vremena, ne vodim računa. Kome su mentalni korijeni u Jasenovcu ili Hudoj jami - ja se od njega dobru ne nadam.

Sitničave rasprave

... s Božom Biškupićem...
S Maticom ste nedavno na izbornu skupštinu prvi put otišli u Čitluk. Je li i koliko Matica dobila izlaskom izvan granica i stoje li ocjene da je prelazak meke granice svojevrsni izborni inženjering?

- Je li bio izborni inženjering kad su me birali u Zagrebu i Varaždinu? Zašto je taj ‘privilegij’ rezerviran za Čitluk? To je, uostalom, prigovor onih koji pojma nemaju o tome tko i kako bira dužnosnike Matice. U Herceg Etno-selu, između Čitluka i Međugorja, birali su nas delegati ogranaka Matice iz Hrvatske i drugih susjednih zemalja, njih 160, a ne ‘moji Čitlučani’. Svi smo, na kraju Skupštine, bili sretni zbog odluke da dođemo u Hercegovinu, a Hercegovci su nam nezaboravnom pažnjom i gostoprimstvom na tome uzvratili.

Jeste li zadovoljni radom novog vodstva splitske Matice, koje je najavilo znatno više aktivnosti?

- Početak je ohrabrujući, nadam se da će se život splitske Matice odvijati u dobrom i sve boljem ozračju. Bit ćemo im spremni uvijek pomoći i od njih zaiskati pomoć kad bude potrebno.

Osjete li se u Matici financijske restrikcije?

- Ako ste s društvom solidarni kada je dobro, morate biti solidarni i onda kad ne cvatu ruže. Programi, naravno, trpe od restrikcija, ali bitno je razumjeti da u krizi morate raditi s više samoprijegora, s prilagođenim programima, s primjerenijom organizacijom i s puno više skromnosti.

Matica je objavila ‘Hrvatski pravopis’ troje autora. Je li on uspio naći svoje mjesto na tržištu i u javnoj upotrebi?

- Hrvatski pravopis u izdanju MH, kojemu su autori Lada Badurina, Ivan Marković i Krešimir Mićanović, otpravili smo u svijet, misleći prije svega na mlađu i moderniju hrvatsku đačku, studentsku i poslovnu populaciju. Ne upuštajući se u sitničave rasprave, konstatiram da je on svoje mjesto na tržištu već izborio pa će, htio-ne htio, djelovati i u javnosti. On se probio i bez preporuke, ako već izdavač nije preporuka.

... te za govornicom na otvaranju jedne
od Matičinih manifestacija
Povukli ste ove godine i neke nepopularne poteze poput smjene uredništva projekta Stoljeća hrvatske književnosti, na čelu s akademikom Dubravkom Jelčićem, brisanje iz članstva potpredsjednika Vlahe Bogišića. Vuku li se još repovi tih smjena i kako idu navedeni projekti s novim ljudima?

- Učinili smo ono što smo kao društvo morali učiniti. Neki su to tumačili kao borbu za prevlast, kao sukob taština, kao ‘skandale koji potresaju hrvatske institucije’. Neki su nam birali predsjednika, neki bacali na nas anateme, neki pozivali na (proračunske) obračune. Dosadašnje smo nalete diletanata i samozvanih žandara preživjeli, pa ćemo preživjeti i buduće. Naš nam cilj ne da da propadnemo: to je bolja, sretnija i kulturnija Hrvatska u koju vrijedi investirati jer druge nemamo. Smjene smo učinili stoga da bi se uzmoglo raditi bolje i djelotvornije i da Matica ne bi u javnost slala kontradiktorne poruke.

Protiv izolacije

Ovo Vam je treći mandat na čelu Matice hrvatske. Kakvi su planovi?

- Kao i u prvome mandatu. Načelno: proizvoditi i distribuirati kulturna i umjetnička dobra, istraživati i valorizirati hrvatsku kulturnu baštinu, zastupati, na svim poljima, današnje hrvatske interese, trsiti se oko prosperiteta moderne Hrvatske, raditi za Hrvatsku u svijetu, a ne u izolaciji.

Praktično: tiskati niz odličnih knjiga hrvatskih i stranih pisaca, osigurati napredak biblioteke Stoljeća…, objaviti Enciklopediju Matice hrvatske (u nekoliko svezaka), objaviti Povijest hrvatskog naroda (u 7 knjiga), zaokružiti ciklus skupova i zbornika ‘XX. stoljeće’, očuvati vitalnost naših vrlo dobrih tribina, održati na produktivnoj razini našu periodiku, unaprijediti rad s mladima, učvrstiti propulzivnu suradnju s ograncima, ojačati veze s Europom i svijetom.

siniša kekez

Emisija opće prakse

Nedostaje li Vam ukinuta HTV-ova ‘Emisija opće prakse’, u kojoj ste nastupali?

- Nisam ovisnik o TV-u, a još manje o svojim nastupima na njoj. ‘Emisije opće prakse’ više nema kao što nema ni mnogih drugih. Imala je svoju publiku, a gdjekad i svoje ‘tifose’. S kolegama rado raspravljam, naročito ako se oko nečega ne slažemo. Slaganje i apsolutno slaganje najdosadniji su oblici komunikacije. Emisija se ugasila, ali u pepelu uvijek preostane neki ugarak na kojemu se može upaliti nova vatra.

Moderna galerija

Svratite li u Modernu galeriju otkako više niste njezin ravnatelj?

- Svraćam, zapravo, vrlo često. Završavamo neke davno započete, dugoročnije projekte. S njima sam radio Bukovca u Den Haagu, zahvaljujem im na lijepoj prezentaciji mojih šest monografija o hrvatskim slikarima, a ovih će se dana pojaviti i pozamašne knjige o Vjekoslavu Paraću i Vatroslavu Kulišu, u suizdanju Moderne galerije i Art studia Azinović te Moderne galerije i Školske knjige. Nisam više ravnatelj MG-a, ali sam prijatelj i suradnik kuće i ljudi u njoj.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/igor-zidic-hrvati-zaraduju-iskljucivo-sluzenjem-111519 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=29504ad6cd94ddb28e14bbe2be2d227612b9097a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Igor+Zidi%C4%87%3A+Hrvati+zara%C4%91uju+isklju%C4%8Divo+slu%C5%BEenjem&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Figor-zidic-hrvati-zaraduju-iskljucivo-sluzenjem-111519 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Figor-zidic-hrvati-zaraduju-iskljucivo-sluzenjem-111519 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zabrinjava me erozija našega mentaliteta: da od aktivne zemlje proizvođačâ postanemo zemlja za pružanje usluga, da zarađujemo isključivo služenjem, naklonima, ugađanjem… Kad je to rubna djelatnost, onda je i to u redu; kad to postaje proračunska uzdanica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DUGOGODIŠNJI RAVNATELJ MODERNE GALERIJE I PREDSJEDNIK MATICE HRVATSKE U TREĆEMU MANDATU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SpektarDUGOGODIŠNJI RAVNATELJ MODERNE GALERIJE I PREDSJEDNIK MATICE HRVATSKE U TREĆEMU MANDATU

Igor Zidić: Hrvati zarađuju isključivo služenjem

Piše PSD.
18. rujna 2010. - 13:58

‘Kome su mentalni korijeni u Jasenovcu ili Hudoj jami
- ja se od njega dobru ne nadam’ / Mio VESOVIĆ
Igor Zidić, predsjednik Matice hrvatske u trećemu mandatu, povjesničar umjetnosti, dugogodišnji ravnatelj Moderne galerije i splitski klasičar, nakon predljetne skupštine u Čitluku i godine u kojoj je bilo smjena uredništva Vijenca i edicije Stoljeća hrvatske književnosti, javna je osoba čije stavove dio publike primi sa slaganjem, a dio s oponiranjem. Kao “intelektualac opće prakse”, koji promišlja cjelokupnu hrvatsku stvarnost, Zidić za Spektar govori o tekućim problemima i planovima Matice hrvatske u ovoj godini i njegovu cjelokupnome mandatu.

Ljeto je pri kraju i kraj je sezone godišnj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 06:19