StoryEditorOCM

HDZ uvjerljivo pobjeđuje u devetoj izbornoj jedinici, a u Sabor će Malenica, Erlić, Sanader, Bilaver, Zekanović...

Piše Saša Ljubičić
17. travnja 2024. - 21:17

Što reći drugo nego - očekivano. HDZ je uvjerljivo pobijedio u devetoj izbornoj jedinici. Ankete su mu predviđale sedam mandata, a u konačnici je dobio i mandat više. Barem za sada tako govore neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva.

Zapravo, HDZ je "pokupio" sve glasove desnog centra i nadjačao konkurenciju s kompletne političke desnice: Most i partnere koji su dobili dva mandata, te Domovinski pokret i koalicijske partnere koji su također dobili dva zastupnika u hrvatskom parlamentu.

Deveta izborna jedinica obuhvaća dio Like, obalu i otoke, te zaleđe dalmatinskih gradova, a prema novom preustroju pripada joj i Grad Solin koji je HDZ-ova glasačka utvrda skoro tri i pol desetljeća.

U odnosu na izbore 2020., kada je izlaznost bila puno manja, prema prvim izlaznim anketama HDZ i partneri imaju mandat više, SDP je na istom broju mandata, ali "pojačan" koalicijskim partnerima, Domovinski pokret ima jedan mandat, a Most je s dva mandata poboljšao rezultat za jednog zastupnika više.

No teško je na ovaj način uspoređivati ove i prošle parlamentarne izbore jer je izlaznost birača bila znatno veća, a izborna jedinica izgleda drugačije u odnosu na rezultate prije četiri godine. Uglavnom, za devetu izbornu jedinicu može se reći da zaista pripada HDZ-u kojem je vjerna svih ovih godina, a i desnica generalno, kad se pribroje glasovi Mosta i Domovinskog pokreta, dominira pa joj praktički naginje dvije trećine ukupnog biračkog tijela.

Zastupnici HDZ-a u budućem sazivu Saboru biti će Ivan Malenica, Šime Erlić, Ante Sanader, Branka Juričev Martinčev, Josip Bilaver, Ivan Bugarin, Hrvoje Zekanović i Ante Babić. Most će predstavljati Miro Bulj i Ivan Matić, SDP i partnere Sabina Glasovac, Tonči Restović i Irena Dragi. U ime Mosta u Saboru će nastupati Miro Bulj i Ivan Matić. Boje Domovinskog pokreta branit će Damir Biloglav.

Zaključak je da je HDZ u Lici i sjevernoj i srednoj Dalmaciji ostvario očekivane rezultate te da će njegov konačni uspjeh kad je u pitanju formiranje nove Vlade, ovisiti o rezultatima u onim dijelovima Hrvatske u kojima birači nisu skloni "zajedničarima". No daleko je još do službenih rezultata...

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je podatke vezane uz izlaznost birača na birališta prema kojima je do 16.30 sati u 9. izbornoj jedinici glasovalo 46,75 posto birača.

Prije četiri godine, na prošlim parlamentarnim izborima, u istom je vremenu u IX. izbornoj jedinici glasovalo 33,72 posto birača.

Kada je u pitanju Grad Zadar, do 16.30 sati na birališta je izašlo 47,88 posto birača, dok je prije četiri godine u Zadru na birališta izašlo 32,39 posto glasača.

Iako je u 9. izbornoj jedinici do 16.30 glasovalo 13,03 posto birača više nego na prošlim parlamentarnim izborima, ova jedinica je druga najlošija jedinica po izlaznosti u Hrvatskoj. Manja izlaznost je jedino u 5. izbornoj jedinici i iznosi 44,89 posto.

U Zadru, najvećem gradu devete izborne jedinice, koalicija vodi, a slijede ga SDP i partneri. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 11:56