StoryEditorOCM
Parlamentarni izbori 2024bez dlake na jeziku

‘Vrijeme je da se kaže - u ovoj jedinici je većinom nepismeno stanovništvo! Slijedi dogovor elita, nisam optimist‘

Piše I. N.
20. travnja 2024. - 10:24

- Ne spadam u one koji smatraju da su izbori festival demokracije, to su po mom mišljenju više političke igre i natjecanja u vještini poticanja emocija kod biračkog tijela, odnosno kod naroda. U izborima je uvijek bitan pragmatizam interesa, zapravo pragmatizam novca i jednog politikantstva, pa i same izborne kampanje nisu ništa drugo nego sajmovi obećanja – kaže Ivica Maštruko, nekadašnji hrvatski veleposlanik i umirovljeni profesor sociologije iz Zadra, komentirajući rezultate parlamentarnih izbora.

- Kao što možemo očekivati, sad nakon izbora slijedi kombinatorika i izigravanje obećanja, odnosno ”demokracija” koja će se u osnovi svesti na glasačku mašinu u Saboru. U kojoj će svi ”demokratski izabrani zastupnici” glasati za stavove svog stranačkog vodstva, a ne za stavove birača koji su ih izabrali. Dakle ništa novo pod kapom nebeskom – kaže Maštruko u svom prepoznatljivom stilu. 

- Što se tiče 9. Izborne jedinice, ona je inače čudna izborna jedinica. Po sastavu stanovništva to je i dalje većinom politički neobrazovano stanovništvo, iako je to bogohulno reći, ali to je tako i zapravo ništa novo, kao i na svim dosadašnjim glasanjima. Zanimljivo je da neke platforme, za koje se s obzirom na programe i ono što su zastupali može reći da su progresivne, kao što je Možemo!, ni ne prolaze prag. Tu se zapravo vidi da nema pluralizma političkih stavova stanovništva, ali ni bilo kakvih drugačijih ideja – ukazuje Maštruko i podsjeća da demokracija ima različite oblike.

- Kad se kod nas govori o demokraciji zaboravlja se da u Grčkoj, odakle baštinimo i sam termin demokracija, postoje i drugi izrazi za narod, kao što su ”laos”, odakle je i naziv laici, što zapravo predstavlja puk, zapravo narod koji nije politički educiran, a kakva je većina u Hrvatskoj. Zatim imamo izraz ”ethnos”, odatle i izraz etnokracija, za one koji se opredjeljuju na temelju etničkog porijekla. U Grčkoj postoji i izrazi za svjetinu ”plethos”, zatim  ”homilos” za ratobornu svjetinu, ili, bitan termin, ”ohlos”, za neobrazovanu rulju, pa su i sami Grci govorili da je od demokracije jedino gore rješenje ohlokracija, vladavina rulje. Ostali smo na formalnoj upotrebi termina demokracija i ”populus”, koji su Rimljani baštinili, odakle i populizam.

Predstoje nam dakle dogovori političkih elita i tu nisam optimist. Ništa od onoga što bi Japanci nazvali ”hinkaku”, plemenitost, otmjenost i dostojanstvo – kaže Maštruko uspoređujući izborne demokratske procese kod nas i u svijetu. 

- Mi nismo ništa različiti od ostalih ”demokracija” u kojima pobjeđuje stranka koja ima više novca za kampanju, a kampanja je natjecanje u vještini poticanja emocija, pragmatizam interesa novca i sajam obećanja. Nisam zbog ovoga što kažem pesimist, naprosto sam realist, to je tako, samo što se u euforiji izbora i izbornih procedura previše priča i o demokraciji i o terminima koji praktički nemaju nikakvo utemeljenje u realnom životu. 

Mi smo se u Hrvatskoj sveli na predstavničku demokraciju, ona se potvrđuje svake četiri godine u izbornom ciklusu, a izabiru se oni  koji se pretvaraju u glasačku mašineriju. Uostalom, neposredna demokracija je moguća samo u zajednicama do pet tisuća ljudi, u jednom gradu, to su još stari Grci ograničili, znajući da je tu demokracija moguća, a sve ostalo je kombinatorika, cirkus i ništa novo po kapom nebeskom – ukazuje naš sugovornik koji i zbog takvih ograničenja predstavničke demokracije nema prevelikih očekivanja od nove vlade, bez obzira tko je i kako bude sastavljao.

- Ne očekujem ništa značajno, ništa novo i ništa bitno, osim što postoji apsolutna mogućnost ponavljanja izbora, zato što će Domovinski pokret o tome biti odlučujući. Ostale stranke ne računam da će ući u kombinatoriku s HDZ-om, bilo koaliciju, suradnju ili podršku. Jasno, čeka se i pozicija manjina, ali kod manjina je prvenstveni interes novac za programe kojeg oni kao pojedini predstavnici manjina sagledavaju u vladi, dakle etnokracija. Oni će biti uz one koji osiguraju vladajuću većinu, to je sasvim sigurno, a većina će, što se tiče HDZ-a, ovisiti o stavovima Domovinskog pokreta.

Zanimljiv pogled Maštruko ima i na rezultate u 9. Izbornoj jedinici gdje je HDZ osvojio 7, SDP 3, a MOST i DP po 2 mandata.

- Što se tiče 9. Izborne jedinice jedino me čudi da ništa izvan sadašnjih okvira nije izašlo, a to je praktički HDZ, SDP, MOST i DP, što znači da Damir Biloglav ulazi u Sabor. Za mene je to loše, jer ću ostati bez obiteljskog liječnika. U osnovi ništa novo iako sam očekivao da će biti malih izmjena i kombinacija. Ali, ponavljam, radi se o politički neobrazovanom i nepismenom stanovništvu, iako se ne bi smjelo govoriti loše o biračima, ali to je činjenica i vrijeme je da se to kaže, da baš nemam puno povjerenje u narod i njegov izbor – zaključuje Ivica Maštruko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 09:34